maanantai 11. helmikuuta 2013

699. Suomen EU-maksuista ilmiriita

Kaikki eivät surreet Paavin irtisanoutumista virastaan...

1. Uuden viikon alussa lienee syytä heitää lukijoiden kaluttavaksi jokin uusi aihe. Vaikka jotkut ovat  sanoneet, että minun ei pitäisi kirjoittaa politiikasta, vaan keskittyä ainoastaan (kuivaan) juridiikkaan, en malta totella näitä  neuvoja enkä pitää näppejäni irti politiikan kommentoinnista.

2. Suomessa  keskustellaan nyt kiivaasti siitä, joutuuko Suomi maksamaan liikaa EU:n jäsenmaksuja yleensä tai verrattuna eräisiin muihin maihin, kuten esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Britanniaan. Unionin huippukokouksessa viime torstain ja perjantain välisenä yönä päästiin jonkinlaiseen sopuun EU:n budjetista vuosille 2014-2020. Ensimmäistä kertaa kävi niin, että unionin budjettia päätettiin supistaa.

3. Tätä on pidetty voittona Britannialle ja muille "pohjoisille" maille. Myös Suomessa hallituksen johtavat minsterit pääministeri Katainen etunenässä, ovat hyrisseet tästä tyytyväisyyttään. Mutta selvää toki oli, että  jos unionin jäsenmaat joutuvat säästökuurille taloudessaan, on myös unionin pakko säästää omia menojaan.

4. Suomi on kuulunut jo vuosia EU:n nettomaksajiin ja maan maksuosuus on ollut viime vuosina  hienoisesa nousussa. Tämä on tarjonnut perussuomalaisille ja muille oppositiopuolueille, nyt siis myös keskustalle, oivan hallituksen haukkumiskohteen. Miten Suomi sitten onnistui tavoitteissan Brysselin huippukokouksessa?

5. Tästä ei ole päästy yksimielisyyteen, sillä eri tahoilta sinkoillaan julkisuuteen aivan erilaisia lukuja ja numeroita. Maataloustuista saatiin ilmeisesti aikaan Suomen kannalta varsin hyvä tulos, sillä jopa MTK ilmoitti olevansa tyytyväinen EU:n Suomelle vuosina 2014-2020 maataloustukiaisiin, jotka lienevät yhteensä 600 miljoonan euron luokkaa. Valtio maksaa sitten maanviljelijöille vielä tuplasti lisää tukea. Itä- ja Pohjois-Suomen eli maamme "köyhien alueiden" EU:lta saamat avustukset vähenevät viidellä eurolla per nuppi, mitä keskusta on tietenkin ikään kuin vanhasta muistista paheksunut. Kovin merkittävältä tuo alennus ei kuitenkaan vaikuta. EU-nimisteri Alexander Stubb on kertonut, että muualla unionissa on vielä paljon köyhimpiä alueita, sillä köyhien alueiden listalla esimerkiksi Pohjois-Karjalan taakse jää vielä reilut sata (108) muuta aluetta.

6. Nyt kiistellään poliitikkojen ja virkamiesten kesken julmetusti siitä, paljonko Suomi joutuu  vuosina 2014-2020 maksamaan vuodessa lisää EU:lle. Valtiovarainministeriön virkamiesten laskelmien mukaan Suomi voisi joutua pahimmoilleen maksamaan lisää  200 milj. euroa nettona per vuosi, kun taas esimerkiksi Alex Stubb on sanonut, että Suomen osuus kasvaisi mainitun seitsemän vuoden aikana yhteensä vain 500 milj. euroa, bruttona. Timo Soini panee tietenkin paljon paremmaksi, sillä persujen laskelmat kuulemma osoittavat, että Suomi joutuu koko tällä vuosikymmenenellä  eli vuoteen 2020 asrti maksamaan EU:lle bruttona kaikkiaan viisi miljardia euroa. 

7. No, onhan tuo Soini hatustaan tempaisema 5 miljardia toki paljon komeampi luku kuin 500 miljoonaan ja sitä paitsi persujen ja heidän kannattajiensa helpompi muistaa!  Miljoonat ja miljardit, brutot ja netot, per nupit ja per alueet menevät siis puheissa ja väittelyssä aivan ihanasti seikasin ja heittelevät häränpyllyä äänestäjien mielissä! Jokainen voi valita tästä sekamelskasta itselleen mieluisimman luvun ja tarkastelutavan.

8. Eniten porua on herättänyt se, että pohjoismaista Ruotsi ja nyt Tanskakin pääsivät jonkinlaiseen kultapossukerhoon, sillä EU maksaa molemmille maille jäsenmaksupalautusta. Aiemmin tähän ryhmään ovat kuuluneet jo mm. Britannia ja Saksa.

9. Tuntuu hieman vaikealta ymmärtää, miksi Suomi ei tälläkään kerralla edes vaatinut jäsenmaksun palautusta. Tanska vaati topakan naispääministerinsä johdolla ja uhkasi yksinkertaisesti romuttaa koko unionin budjetin, jollei maan vaatimukseen suostuta - ja suostuttiinhan siihen tietysti! Jyrki Katainen ja Alex Stubb yrittävät nyt vain tyyynnytellä suomalaisia siitä, että meidän jäsenmaksuosuutemme on jo tähän asti ollut ko. vertailumaita pienempi, joten Suomen vaatimus ei olisi mennyt läpi.

10. No, pitää muistaa, että maksoihan Suomi sotakorvauksensakin ainoanana maana viimeistä penniä myöten ja aivan yksin. Parikymmentä vuotta sitten emme kinunneet Kreikan tavoin keneltäkään apua talouslaman iskiessä.  Kyllähän me toki tämänkin "iskun" kestämme, eli toki meidän pitää maksaa nurisematta unionille myös osa monikulttuuristen maiden kuten Britannian, Saksan, Tanskan ja Ruotsinkin jäsenmaksuista  eli vasta osaltamme näiden maiden saamista maksunpalautuksista. Meidän ei pidä ruikuttaman, mehän olemme Euroopan rikkain ja menestyvin maa! Maamme ei ole ollut köyhä eikä siksi jäänyt,  vaikka entisajan viisuntekijät yrittivätkin meille muuta vakuutella.

11. Vasemmistoliiton ex-meppi Esko Seppänen on blogissaan aivan kuumana toivottaen Jyrki Kataisen hornan kattilaan ("Piru sinut periköön, Katainen") . Onko hallitus Kataisen, Stubbin ja Urpiaisen johdolla jyrännyt ja pettänyt meitin? Puhuvatko EU-johtajat ja suomalaiset ministerit ja virkamiehet jälleen kerran "mustan valkoiseksi"? Annetaanko meille kenties jopa tahallisesti väärää tietoa EU-maksuista, ja miksi tuntuu olevan niin hirmuisen vaikeaa selvittää, mitä Suomi itse asiassa joutuu maksamaan ja miten paljon Suomen maksuosuus todellisuudessa nousee?

12. Onko tämän takana myös poliittista peliä ja suhmurointia? Pyrkiikö Suomi Jyrki Kataisen ja Alex Stubbin johdolla olemaan EU:n mallioppilas, jotta heidän oma painoarvonsa nousisi, kun unioni tulevaisuudessa jakelee huippuvirkoja? Olli Rehnin komissaarikausi lähenee loppuaan ja suuret puolueet ovat sopineet jo vuosia sitten siitä, että seuraava suomalainen komissaari on kokoomuslainen.

13. Jos Suomelle lankeaa vain tavallisen rivikomissaarin posti, kohdistuu valinta melkoisella todennäköisyydellä Alex Stubbiin. Mutta entäpä jos Suomi saa EU:n mallioppilaana itse pääpirun eli komission puheenjohtajan paikan Portugalin José Manuel Barosson jälkeen? Silloin Suomen ehdokkaana ei ole Stubb, vaan pääminsteri Jyrki Katainen. Tähänkö Katainen on kiltillä linjallaan ja myöntyväisellä suhtautumisellaan unionissa koko ajan tähdännyt?

51 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On veikkailtu, että uudet eduskuntavaalit olisivat edessä jo ensi syksynä, jos hallitus hajoaa kyvyttömyteensä tai/ja lukuisiin erimielisyyksiin. Vaalien jälkeen keskustan lienee pakko pyrkiä mukaan kokoomuksen johtamaan hallitukseen, sillä demareiden ja vasureiden kanssa keskusta ei voi hallitusta muodostaa. Juha Sipilän käyttäytymisestä on jo ollut pidemmmän aikaa ja nyt viimeksi viime viikkoisen EU-ratkaisun jälkeen havaittavissa selvää sovinnollisuutta nimenomaan kokoomuksen suuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Soini ylöshuudetaan paaviksi, se muuttaa tilanteita.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On Soinin elo ihanaa,
hän rotestiäänet aina saa
On olut parhain juomansa
oi, jospa Timppa oisin ma

Mut ei, ei koskaan maistaa saa
hän ministeriauton tunnelmaa
Käy illoin Bryssässä vain nukkumaan
en meppi olla tahtoiskaan

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

Kannattaa lukea MEPpimme Eija-Riitta Korholan blogi "Budjettikopu" joko US:n Puheenvuorosta tai Iltalehdestä: ihan aiheellisia huomioita (myös kommenteissa) siitä, mitä kaikkea Pienen Kiltin EU:n Mallioppilaan Suomen pitäisi huomioida ja vaatia noissa neuvotteluissa.

Asiaan osittain liittyen YLEn sivuilla oli juttua, kuinka EU määrää pistämään katulamputkin uusiksi: yksikin maksaa satoja euroja!

Anonyymi kirjoitti...

1. Suomen maksuosuuksien värittymisestä mustasta valkoiseksi kritisoi Hesari. Eri hallitusta mielistelevät tahot puhuvat kuitenkin pääasiassa Soinista ja Seppäsestä...

2. Tanskan talousjuttuja on parempi lukea Copenhagenin ekonomilehdistä ja Jyllands postista. - Ihan hyvin meni, kun kaikki lasketaan, vaikka maatal.tukiin tuli -20%.

3. Kokoomustahoista (ministerit, kansaned. ja lehdet (mm. Uusi Suomi) on turha etsiä faktoja ilman venkoilua. Huolestuttavaa sokeutta tilanteeseen.

4. Tavoitteista huo´utaan, että valiokunta sitä ja tätä ja tehtiin eduskunnan mukaan... huoh. "Tavoitteet", joihin kehutaan päästyn, tehtiin täydellisesti hallituksen jyräämissä elimissä. Ei esim. Soini olisi voinut valiokunnassa mitään kumota. - Valiokuntatavoitteisiin vetoamalla koetetaan peittää fakta, että Katainen ja Urpilainen toteuttivat Kokoomuksen ja SDP:n tavoitteet.

5. Seppänen on listannut tapaninpäivänä mm. EU-maiden ITSE itselleen maksamia maataloustukia. Listalta löytyvät EU-pohjoismaat, niiden omatuet:

2. Suomi 1195 M€
14. Tanska 92
18. Ruotsi 40.

Seurausta 1994 epäonnistumisista. Mainittakoon, että EUROmääräisesti vain Espanja maksaa enemmän kuin Suomi.

Seuraavien vuosien tuista joudutaan yhä jännittämään. Maataloutemme joutuu lujille, koska pelkästään 141-tuki on laskenut vuodesta 2008 tähän vuoteen 94 miljoonasta 63 miljoonaan. (MMM)Jos siis EU-tukiaiset laskevat, niin jatkossa omatuetkin painuvat vauhdilla.

Jokaisella kansakunnalla tulisi olla mahdollisuus tuottaa ravintoa kansalleen, mutta Suomessa tämä menee vaikeaksi.

EU-budjettineuvottelut menivät heikosti, mutta siihen on tyytyminen. Ei tätä sixpack-hallitusta kaadeta, ja kritiikki on enemmän jonkin persuporukan kammoamista kuin kansan edun pohtimista.

Ehkä on tullut uusi paradigma, jossa maatamme arvostetaan vähemmän kuin muiden maiden hyvinvointia. Tästä on ollut useita viitteitä syksystä lähtien.

(Ja olen sitäkin pohtinut, että jos persuja ei olisi, niin löytyisikö yllättäen oppositiosta enemmän ruutia puuttua asioihin? Nythän keskusta keskittyy enemmän persujen ohittamiseen kuin asioiden ajamiseen. Kyllä jokin pienpuolue olisi jäänyt kepuleiden oppositioon kaveriksi.)

Anonyymi kirjoitti...

Politiikan asemesta olen odotellut blogistin ajatuksia perjantaisesta Pauline Koskelon lehtihaastattelusta, jossa hän kädet puuhkassa räväkästi puolustaa ehdotusta oikeusistuimien määrän puolittamista mm. lakkauttamalla hallinto- ja erityistuomioistuimet.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En ole nähnyt tuota Koskelon haastattelua. Onko se ollu jossakin maakuntalehdessä, Savon Sanomisa tai vastaavassa? Minulle ei tule noita lehtiä.

Anonyymi kirjoitti...

Taisipa olla kansikuvatyttönä ja lööppinä Talouselämässä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Turun Sanomien ja muiden maakuntalehtien verkkolööppien mukaan Koskelo "penäsi" - ei siis sentään "perännyt" - viime viikon lopulla haastattelussaan lakia ympärileikkauksesta.Tämä ylitti uutiskynnyksen, mutta olisiko tuo maininnut jotakin myös tuomioistuinorganisaatiosta samassa haastattelussaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joopa joo! Nyt se sitten nähtiin tämä Kimin ja Jenniin ero!

Kyllähän tämä piti arvata.Naiset ku on niin sen kullan perrään, kyllä olympiavoittaja pittää ehottomasti saaha! Kimi jäi nyt hoppeelle, kas kun formula 1 ei ole (vielä) olympikisojen lajina ja hän voi kultamitalia koskaan saavuttaa!

Anonyymi kirjoitti...

Talouselämän haastattelu keskittyi aivan muihin leikkauksiin. Kansikuvajutun otsikko oli muistaakseni jotakin "Oikeusistuimista puolet pois"

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt on Pauliine kerrannii oikealla asialla! Hän haluaa yhdistää yleiset tuomioistuimet ja hallintotuomioistuimet! Bravo!

Minä olen itse ollut tätä mieltä jo 10 vuotta, mm. eriävässä mielipiteessäni, jonka jätin vuonna 2003 tuomioistuinlaitoksen kehittämiskomitean mietintöön (KM 2003:1). Olen ehdottyanut tällaista uudistusta monessa muussakin eri yhteydessä ja tässä blogissakin useasti!

Kyllä se tästä vielä toteutuu. Tämä kysymys nousee nyt varmaan esille parhaillaan istuvassa OM:n korkean tason toimikunnassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ajatellen Suomessa vireillä olevia hankkeita työurien pidentämiseksi Paavi Benedictus XVI:n (85 v.) ilmoitus irtisanoutumisestaan kesken toimikauden tuli kyllä tosi pahaan aikaan! Mihin tässä enää voi uskoa jos ei enää edes siihen, että paavi entään hoitaa hommansa loppuun asti! Edellisen kerran vastaava on koettu 600 vuotta sitten keskiajalla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pohjois-Korea päätti juhlia Paavin eroilmoitusta kunnolla eli voimakkaalla maanalaisella ydinkokeella, Hiroshiman luokkaa oli pamaus. "Taivaat aukenivat ja maat järkkyivät"!

Anonyymi kirjoitti...

Jaakko Jonkka viettää muuten tänään 60 v synttäreitä! Aamulehden jutun mukaan uran parhaita kokemuksia oli päästä poliisimaijan kyytiin partiokeikalle Jyväskylässä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Loistavaa! Parhaat onnittelut vain Herra Valtioneuvoston Oikeuskanslerille!

Aamulehti oli aivan sopiva lehti haastatttelemaan synttärisankari Jonkkaa. Muistammehan, miten Treen ystävällinen asemapoliisi korjasi erään matkasta väsyneen junamatkailijan ns. pahnoille parisenkymmnentä vuotta sitten Tren raitatieasemalla; silloin ei edes "maijaa" tarvittu, koska kuljetusmatka oli sen verran lyhyt!

Anonyymi kirjoitti...

Tänään kaikki telkun ääreen klo 14. Alkaa uusi ohjelmasarja "Soinin ylöshuuto pääministeriksi"

Ihme ja kumma jos ei onnistu, onhan kokelas harras uskovainen joka kalustettuihin huoneisiin päästyään tekee mitä odotetaan. Propellipäät pörrää ja mitä pörrää...

Kepun lestadiolainen Häkäpönttömies on sopivasti talutettu kehiin sparraamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi oli alussa nettosaaja EU:ssa. Sitten yhteisö laajeni ja köyhempiä maita tuli enemmän mukaan. Meille alkoi nettomaksjan osa. Nettosaaja ei ehkä kuitenkaan olisi parempi olla, koska silloinhan kuluisimme köyhempään puolikaaseen?

Kamunen kirjoitti...

Toivon, että näen Areenasta. Asetelma on tuonut joillekkin mieleen 20-luvun Saksan eteenpäin pyrkivät työmiehet.

Skorpioni kirjoitti...

Ei pärjää Suomi Tanskalle. On se niin vetävän näköinen tämä Tanskan pääministeri( valitettavasti en muista tähän hätään nimeä). Kyllä visuaallisella ilmeellä on kaikissa tilanteissa merkitystä. Sen huomaa jo YLE-uutisten tunnareistakin. Kaikki jo nuukahtuneiksi luokitellut uutis- ym. ankkurit ovat kuin uusia ilmestyksiä, kun studio on uusittu. Onnea Yle!


On se ihme, kun Suomi pärjää kyllä pelimarkkinoilla, mutta ei EU-budjettineuvotteluissa.
Olisi luullut, että juuri EU-budjettineuvotteluihin olisi valjastettu joku Guzzenina, eikä Stubb, jonka omahyväinen pärstä ja typerä irvistys on varmasti jää neuvottelijoiden verkkokalvoille epämiellyttävänä, kun sen sijaan Maria aamulla klo 4-6, jolloin neuvottelut huipentuvat ns. loppupuristukseen, tekisi gutaa.

Maria ei välttämättä pärjää SOTE-uudistusta valmisteltaessa, josssa vastuu on kuulijalla, mutta ns. tähän paikkaan, jolla tarkoitan sitä, kun maanosamme budjettia seuraavalle seitsemälle vuodelle neuvotellaan, olisi hän ollut nainen paikallaan.

Siispä muistakaa tämä visuaalinen puoli kun EU-budjetista seuraavan kerran vuonna 2019 neuvotellaan. Silloin Suomen osuus bruttokansantuoteesta voisi olla jopa 0.10%.Jäädään odottelemaan!

Anonyymi kirjoitti...

Miksihän Stubb, Katainen ja Urpelainen eivät esitä asiaa oikein, ts maksamme EU:lle X euron suuruisen "kynnysmaksun" siitä hyvästä, että pääsemme 200-300 miljoonan tullivapaalle markkina-alueelle. Viennistä riippuvaiselle maalle, jolla ei ole öljyä, tuo kynnysraha kannattaa maksaa.

Sen pituinen se.

Anonyymi kirjoitti...

"Juha Sipilän käyttäytymisestä on jo ollut pidemmmän aikaa ja nyt viimeksi viime viikkoisen EU-ratkaisun jälkeen havaittavissa selvää sovinnollisuutta..."

Tuossa onkin ns Sipilän dilemma: pitäisi olla ärhäkkä oppositiomies, että erottuen persuista saisi ääniä ja pääsisi hallitukseen. Toisaalta ei saisi polttaa siltoja tuleviin hallituskumppaneihin eikä nimetä kynnyskysymyksiä, joista joutuu hallitusohjelmaneuvotteluissa luopumaan. Koeta siinä sitten...

Anonyymi kirjoitti...

Soinilla olisi tilaisuus ponnahtaa esille, mutta olisiko silläkään merkitystä? Vaikka miten perehtyisi ja voittaisi väittelyn, ei sixpack värähdäkään.

Toisekseen, enpä usko Soinin edes viitsivän perehtyä asioihin kunnolla. Kritiikin siementä löytyy faktoista, mutta jotenkin Soini on lösähtänyt ja menettänyt aktiviteettiaan viime kuukausina. Eihän sitä yksin jaksa:

Kokkareilla on Jykä, Stubbi, Fribergien "aatelisvesa", Benkku ja Sasi / Demareilla Jutta, K-Natri, Heinis ym. / Kepulla Pekkarinen, Kiviniemi ym.

Soini saa yksin puurtaa huutelijoiden ja räähkien edestä, ihmekös siis, jos välillä kyllästyttää sahurit sun muut. Kepussahan Soini olisi myös johdossa, eli kyllä hältä kykyä löytyy. Persu-riveistä ei.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ehkä Soini tarvitsisi Pate Väyryseltä apuja?

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy muistaa, että Timo Soini johtaa Suomen suurinta työväkipuoluetta. Kyllä siinä vastuulla on painoa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mm. Yle Uutiset on mainostanut, että Eduskunnassa on tänään luvassa tiukka väittely, jossa katsojat saavat äänestää voittajaa. Keskstelussa oppositiojohtajat Timo Soinin ja Juha Sipilän oli määrä haastaa pääministeri Jyrki Katainen "täysin uudenlaisessa debatissa".

Avasin telkkarin toivehikkaan kello 14. Mutta mitä tapahtui? Ei minkäänlaista luvattua "uudenlaisesta väittelystä"! Ei sinne päinkään.

Pääminsteri Katainen kiipsei pnttöön ja luki suoraan paperista ylipitkän, n. puoli tuntia kestäneen paperinmukasen puheen!

Tämä jälkeen pönttöön kiipesi kokoomuksen hieman arvonoloinen ryhmäjojtaja Orpo, joka luki niin ikään suoraan paperista samat litaniat - tosin paljon lyhyemmmin, kuin Katanen. Sen jälkeen lukuvuoroon tuli demareiden Jouni Backman, joka lukee paperiaan parhaillan.

Mitä? Eihän tämä ole mitään luvattua keskustelu". Tämä on keskustelun täydellinen irvikuva. Ei ihme, että kansa etääntyy politiikasta ja sulkee tv:n tällaisten lukuharjoitusten alkaessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kataisen paperipuheessa ei ollut minkäänlaista konkretiaa! Paha pettymys.

Anonyymi kirjoitti...

Tätähän markkinoitiin kaikkien aikojen grillauksena! Tosiasiassa meno on kuin vanhainkodissa.

Skorpioni kirjoitti...

Juha Sipilän puheenvuoro oli paras puheenvuoro, minkä olen Eduskunnassa koskaan kuullut kenenkään pitävän!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sujuvastihan Sipiläkin toki luki, mutta vain luki, puheensa paperista!

Olisiko se paras eduskunnassa koskaan luetuista puheista?

Vaikea sanoa, ja Skorpionkin taitaa olla niin nuori mies/nainen, ettei hän ole kuunnellut esim. Urho kekkosen, Kyösti Kallion,Vaikko Vennamon, Viljami Kalliokosken tai Johannes Virolaisen eduskuntapuheita!

Skorpioni kirjoitti...

No, tuskin palsturikaan silloin oli telkkarin ääressä kun Urkki, Köpi, Vaikko ja Jussi jne. puhuivat

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Valittiko joku painin pudottamista olympiakisosta!

Minusta aivan oikea päätös! Ei tuollaista isojen tai pienempienkään hikisten ja rasvattujen miesten nyhjäämistä ja turhaa ähellystä molskilla kukaan viitsi seurata edes telkkarista! Korkeintaan naispainin olisi voinut kuriositeetin vuoksi säilyttää...

Sitä paitsi Suomi ei ole ainakaan 25:een vuoteen pärjännyt enää olympiapaineissa. Me voimme muistella painimme kulta-aikoja, jolloin kisoista kuin kisoista kannetiin kotiin monta painikultamitalia per kisat.

Sellaisia kultamitalimiehiä voimme muistellla kuten esim. Kustaa ja Hemanni Pihlajamäki, Väinö Kokkinen, Lauri Koskela, Eemil Väre...(Kustaa Pihlajamäki, Emil Väre ja Väinö Kokkinen ovat muuten jokainen kaksinkertaisia olympiavoittajia kaksissa perättäisissä kisoissa) tai äskettäisistä (eli n . 50-60 vuotta sitten kultaa voittaneista) vaiikkapa Köpi Lehtonen ja Rauno Mäkinen, Kelpo Gröndahl...

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

Huomioita eduskunnan täysistunnosta. Sopivatkohan Jyrki ja Alexander yhteneväisestä pukeutumisesta: samanvärinen paita ja kravattien vinoraitakuviot samaan suuntaan? ;)

PS. Ärsyttää tuo Alexin naamanvääntely ja jatkuva kuiskuttelu Jürgenin korvaan!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En itse huomannut Alexin "vääntelevän naamaansa", mutta en toki keskittynytkään seuraamaan hänen kasvojensa liikkeitä - tai kravattiaan!

Kahden tunnin "keskustelu" oli kyllä yhden tunnin liian pitkä, ei sitä jaksanut enää loppupuolella yhtään seurata, ja monet edustajatkin hipsivät pois salista! Reilu tunti lähetysaikaa kulutettiin aivan turhaan Kataisen ja ryhmien edustajien puheiden paperista lukemiseen, ei niistä jäänyt mitään mieleen!

Kuka kolmesta "suuresta" voiti väittelyn? Se on selvää, että Timo Soini jäi kyllä kirkkaasti kolmanneksi.

Ei tällä Soinilla ole todellisuudessa mitään asiaperusteita, vaan hän vain lähinnä heittelee vanhoja heittojaan tai yrittää kosisksella kuulijoita typerillä ärhentelyillään ja makeiluyrityksillään!

Sipilällä oli hyvät hetkensä, mutta varsinaisessa keskustelussa Sipilä kyllä takelteli - ellei suorastaan änkyttänyt - monta kertaa, varsinkin alkupuolella. Asiassa Sipilä kyllä pysyi hyvin ja pystyi haastamaan Kataisen monta kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ainoa joka pystyi todellisuudessa haastamaan Kataisen, oli vasemmistoliiton ryhmästä erotettu Markus Mustajärvi työllisyysasiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Sipilältä loppui rahkeet, kun piti reagoida live-puheisiin. Paperipuheet kyllä sujuvat. Areenalta voisi laskea, montako kertaa alkoi änkyttää, kun meni epåävarmaksi.

Ajankohtaisaiheet mitätöitiin muualle: Katainen siirsi STX-telakkajutun huomiseksi ja EU-budjettiasiat suureen valiokuntaan.

Katainen ja Soini olivat hyviä, Sipilä vaipui välttäväksi loppua kohti.

Olisipa ollut herkkua, jos Paavo Väyrynen olisi ollut Kepun puheenjohtaja! Siinä olisi Katainen ja Soini saanut kuulla oppitunnin retoriikasta. Niin monta kertaa kuin Pave onkin nuttua kääntänyt, niin kyllä se mies osaa höykyttää hallituksen koulupoikia ja persujen äänitorvea :)

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä taitaa olla keskustan onni, ettei sen puheenjohtajana ole Värynen tai Pekkarinen! Uusia naamoja kaivataan, Katainen ja Soinikin alkavat olla jo liian kuluneita.

Anonyymi kirjoitti...

Ei muistanut kukaan mainita, että valtion sijoitusyhtiö Solidium kerää tältä keväältä miljardin verran osinkotuloja. Osingot tulee perusteollisuudesta, jota pitäisi tukea ja kehittää enmmän kuin kaiken maailman ideakellareita.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pitäisikö valtion siis tukea myös kannattamatonta teollisuutta, esimerkkinä vaikkapa laivanrakennusala?

Anonyymi kirjoitti...

Kannattamattoman teollisuuden käsite ei ole ihan yksinkertainen asia. Liiketoiminta tuloksessa voi olla kannattamatonta yhtenä, kahtena tai viitenä vuotena, mutta jos lasketaan kannattamattomankin liiketoiminnan välilliset vero- ym tulot yhteiskunnalle, niin vastaus on kyllä. Rautaruukki, Outokumpu ym ovat tehneet tappiollisia tuloksia, mutta ei niitä voi kannattamattomiksi sanoa. Stora Enso sulki kannattavan tehtaan Kemijärvellä, mutta yhtiön liitoimintamalliin se vaan ei silloin sopinut. Mistä Suomi saisi yhtä äkkiä pelkästään kannattavia yhtiöitä? Vuodet eivät ole veljeksiä.

Skorpioni kirjoitti...

Timo Soini on nuhruinen ja ylimielinen huutelija, ei keskustelija. Soini on jopa "suuruudenhullu", koska ajaa Soini-Cameron-linjaa.

Pahasti on Millwallin miehelle mennyt EU-vastaisuudella saavutettu suosio hattuun. Oli hyvä, etä Persut jättäytyivät pois hallituksesta. Ei persu-hallitus olisi ollut pystyssä kahta kuuukautta pidempää aikaa!

Katainen oli puolestaan selvästi väsähtänyt. Nukkunut yönsä varmasti huonosti. Stubb oli tapansa mukaan lyöttäytynyt Kataisen kylkeen. Näkyvyys oli taattu telkkarissa, mutta mitä ajatteli "kansa".

Eikö Katainen halitse substanssia, kun hakee aputietoja Stubbilta? Onhan se hyvä, että on kaveri, joka tietää!

Kokoomus hallitsee kuitenkin suomalaista politiikkaa sekä hallituksessa että työmarkkinajärjestöissä sen jälkeen kun Jyri Häkämies siirtyi EK:n toimitusjohtajaksi. Sääliksi käy demareita, joilla ei saa tukea edes SAK:ssa ja STTK:ssa!

Sipilä vainuaa hallituksen kaatuvan jo keväällä tai viimeistään syksyllä! Eivät demarit kertakaikkiaan jaksa kuunnella Soinin lasuntoja siitä, mikä puolue on suurin ja kaunein työväenpuolue.

Anonyymi kirjoitti...

Naamat on kuluneet ja kasvot menetetty, jos takki on tyhjä ja käännetty ja muutenkin menee päin helvettiä, kuin vatikaanissä, sinne olisikin lopultakin saatava suomalainen Paavi Paavo ensimmäinen.

Herra OKV:n esimies Jaakolle terveyttä, pitkää ikää, työvuosia, onnea, ja elämän kokemusta. "kestovalittajaltakin".

Anonyymi kirjoitti...

Jaakko Jonkalla ei ole hädänpäivää virassaan, sillä hänen esikuntansa on kuin keskikokoinen hovioikeus lukuisine esittelijöineen ja muine virkamiehineen.

Kyvykkäät esittelijät laativat innolla kattavia muistioita ja kirjoittavat pitkiä perusteluja oikeuskanslerin nimissä annettaviin päätöksiin. Ei ole heidän vikansa, jos ja kun Jonkka ja Puumalainen eivät juuri koskaan päädy muuhun kuin lakonisen tuttuun loppukaneettiin:

"Asia ei anna taholtani aihetta mihinkään toimenpiteisin".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heh, heh! Olipa metka eduskuntakeskustelu!

Siinä vanhojen tai "entisten" työväenpuolueiden edustajat eli esim Urpilainen, Tuomioja ja Arhinmäki eivät olleet vaivautuneet edes paikalle.

Mutta ei hätää, sillä olihan äänessä nykyisen suurimman työväenpuolueen eli persujen puheenjohtaja Soini, jonka itsekehulla ei tunnu olevan mitään rajaa.

Anonyymi kirjoitti...

En oikein ymmärrä Soinin arvostelua. Oppositiomieheksi hän on liiankin vähäkriittinen, kun tämä hallitus kritiikkiä todella tarvitsee!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyse ei ole niinkään kritikin määrästä vaan laadusta. Soinilla kyllä riitää määrällisesti ihan tarpeeksi kritiikkiä ja kritisoitavaia asioita. Hänen kritikkinsä laatu ja esittämistapa vaan ei vakuuta, ei ainakaan "kriittistä kuulijaa".

Soini on suurisuu, joka hölisee, kehua retostelee itseään mitään häpeilemättä, heittäytyy itse ja puolueineen marttyyriksi, jos häntä tai puoluetta vähänkin viitsitään kritisoida, päästelee suustaan lapsellisuuksia, kosiskelee "kansaa", ei pysty kovin järkevään debattiin jne.

Mutta kyllähän tämä nyt "suurimman työväenpuolueen" johtajan kritiikiksi toki piisaa ja kelpaa!

Anonyymi kirjoitti...

Jos Timo Soinissa ei olisi blogistin mainitsemia puutteita hän olisi takuulla muissa ja paremmissa tehtävissä. Ei valtiopäivien avajaissa oppositiojohtajan tarvitse tehdä loppukaudeksi uutta hallitusohjelmaa, vaan tuoda esille epäkohtia, joita riittää.

Anonyymi kirjoitti...

Seurasin myös tänään tätä paljon mainostettua "väittelyä".

En huomannut mitään väittelyä mutta kun luin ylen teksti-tv:n otsikon niin en voinut muuta kuin nauraa..

Soini ja Katainen ottivat yhteen.

Onko ylen uudistus ja kehitys mennyt jo niin edistykselliseksi että otsikot voidaan kirjoittaa ennakkoon vai missasinko jotakin??

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos oppositiojohtajalle todellakin riittää ainoastaan jatkuva "räkytttäminen" ja heittely samoista teemoista, niin silloinhan Timo Soini on vallan erinomaanen o-johtaja!

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai Katainen yrittää ostaa suomalaisen veronmaksajan rahoilla itselleen komission puheenjohtajan virkaa. Onhan hän jo aikanaan osoittanut, ettei kaihda päivänvaloa kestämättömiäkään keinoja uransa eteenpäin viemiseksi.

Enpä olisi yllättynyt, vaikka hän odottaisi - ellei ole jo saanut - muunkinlaista palkintoa 51,6 miljardin euron panostuksen järjestämisestä kansainvälisten pankkien ja sijoittajien tappioiden kattamiseksi samasta rahoituslähteestä.

Anonyymi kirjoitti...

"Pitäisikö valtion siis tukea myös kannattamatonta teollisuutta, esimerkkinä vaikkapa laivanrakennusala?"

Vaikea kysymys. Mikä on kannattamatonta valtion kannalta?

50 M€ per 20 000 työpaikkaa plus optio toisesta lisälaivasta, onko se kallista?

Jos otetaan työllistämiskulut, niin luodaanko tähän maahan ihan uusia (!) työpaikkoja (ei siis kilpailla vain maakunnasta toiseen työpaikkoja, jolloin nollasumma on uhkana) hintaan 2500 €/kpl/vuosi?

Epäilen, että työllisyysvaramme tuhlataan paljon tehottomammin lumekoulutukseen yms.

2500 e/ vuosi töitä hitsarille, onko se kallista? Ehkä hallitus voisi nyt luoda 100 miljoonalla 40 000 työpaikkaa vuodeksi niin, että nuo työpaikat siirtyvät ihan neitseellisinä Suomeen ulkomailta?

- Vielä yritysverotuksesta ja -tuista: Miksi niitä pitää muutella EK:n mielestä? Eivätkö yritykset ole kannattamattomia, jos ne eivät tule toimeen omillaan, valtion nykyveroilla? Pitääkö valtion tukea yrityksia veroaleilla? Tukea se tuollainenkin on.

"Kannattamaton yritystoiminta" - mitä se siis oikein tarkoittaa?

No, ainakin jäi reippaasti kannattamattomia työttömiä telakkaduunareita samoin kujin kerrannaisvaikutuksina palveluhommansa lopettaneita yhteiskunnan harteille. Se on säästöä.