tiistai 25. helmikuuta 2014

820. Urheiluministerin kiekkokänni

Paavo Arhinmäki  seuraamassa avustajansa Jussi Saramon kanssa Suomi-USA -ottelua

1. Ministereiden ja muiden johtavien poliitikkojen toilaukset puhuttavat mediaa ja suurta yleisöä tuon tuostakin. Seuraavasa pari tuoretta esimerkkiä.

2. Ukrainan presidentti Viktor Janukovits yritti tukahduttaa opposition mielenosoitukset Kiovassa väkivallalla, jolloin satakunta mielenosoittajaa tapettiin ja useat sadat haavoittuivat. Janukovitsin oli pakko tehdä opposition kanssa muodollinen sopimus, jolla mm. presidentin vaaleja aikaistettiin ja presidentin valtaoikeuksia kavennettiin.Sopimus tehtin aamupäivällä viime lauantaina. Siitä ei kuitenkaan ollut VJ:lle hyötyä, sillä mielenosoittajat eivät hyväksyneet sopimusta. Janukovits joutui pakenemaan maaseutuasunnostaan kiireen vilkkaa ja lähtemään lauantaina iltapäivällä helikopterilla paikkaan, jota ei ole saatu vielä selville. Kiovassa väkijoukot vaativat Janukovitsia tilille ja oikeuden eteen joukkomurhista. Ukrainan parlamentti  erotti Janukovitsin presidentin virasta - siihen sillä ei ole laillisia edellytyksiä - ja antoi hänestä etsintäkuulutuksen.

3. Viime lauantai oli Sotshin talviolympiakisoissa Suomelle menestyksellinen päivä, sillä Suomen Leijonamiehistö nuiji jääkiekossa USA:n maan rakoon numeroin 5-0 ja vei pronssimitalit. Ottelu oli 43-vuotiaan Teemu Selänteen viimeinen peli maajoukkuetasolla, mutta voihan tilanne vielä muuttua, jos Teemu innostuu jatkamaan edelleen! Hänet voitaisiin nähdä Leijonapaidassa vielä neljän vuoden kuluttua Etelä-Koreassa pidettävissä talvikisoissa leijonapaidassa! USA-ottelussa Teemu kunnostautui iskemällä kaksi maalia. Hänet valittiin kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

4. Teemun ura on todella pitkä ja muutenkin  ainutlaatuinen. Yksi menestys häneltä on kuitenkin jäänyt puuttumaan - maailmanmestaruus, joita Suomi on voittanut jääkiekkoilussa kaksi kappaletta (vuosina 1995 ja 2011). Teemu ei ollut NHL-kiireidensä takia mukana Suomen kummassakaan kultamitalijoukkueessa.

5. Leijonat juhlivat pronssimitaleja Sotshissa ottelun jälkeen kunnolla. Tilaisuuteen otettiin mukaan kaksi ulkopuolista jäsentä eli  kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) ja hänen avustajansa Jussi Saramo. Paavo A. on kunnostautunut tai ainakin herättänyt huomiota (kummastusta) aiemminkin suurissa urheilukisoissa omalaatuisella käytöksellään. Viime elokuussa Arhinmäki ikuistettiin valokuvaan yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa, jolloin hän heilutti kutsuvierasaitiossa sateenkaarilippua protestina Venäjän tiukentuneelle homolaille.

6. Sotshissa Arhinmäki töppäsi kunnolla. Leijonien pronssijuhlat olivat ilmeisen rankat ainakin urheiluministerin kannalta, sillä kemuissa ja niden jatkoilla ravintolassa nautittiin alkoholia  runsaasti. Muutama kisaturisti kertoi Ilta-Sanomille nähneensä juhlien jälkeen sunnuntaina valokuvan, jossa kolme Leijonaa - siis suomalaista jääkiekkoilijaa - kantaa vahvasti päihtynyttä ja sammunutta ministeriä läheiseen hotelliin, josta Arhinmäelle oli jouduttu varaamaan sammumisen takia  Suomen jääkiekkoliiton maksama huone yhdeksi yöksi.

7. Runsaanpuoleinen viinatarjoilu teki urheiluministerille ilmeisesti tepposet, sillä hän oli omien sanojensa mukaan "vain kohtuukäyttäjänä" sammunut ravintolan pöytään. Tällöin Leijonat olivat päättäneet varata uuvahtaneelle ministerille hotellihuoneen juhlapaikan läheisestä hotellista ja kantaneet ministerin hotelliin nukkumaan. Ministerin oma hotelli sijaitsi muutaman kilometrin pässä, joten olisi ollut hieman kohtuutonta, jos Leijonien olisi pitänyt retuuttaa sammunutta ministeriä pitkin katuja sinne asti.

8. Paavo Arhinmäki palasi kotimaahan suomalaisten urheilijoiden kanssa eilen maanantaina. Hieman koomista oli, että ministeri piti Helsinki-Vantaan kentällä jonkinlaisen tervetuliaispuheen urheilijoille ja vetäytyi sitten muina miehinä urheilijoiden taakse kuuntelemaan muita tilaisuudessa pidettyjä puheita. Media piiritti Arhinmäkeä koko päivän, jolloin Arhinmäki esiintyi katuvaisena ja myönsi sammuneensa pöytään, hän pyyteli käytöstään anteeksi. Ministeri selitti olleensä yhtäjaksoisesti puolitoista viikkoa kestäneellä ulkomaan virkamatkalla, josta Sotshi oli ollut viimeinen etappi.

9. Arhinmäki kiisti, että hän olisi krapulansa takia peruuttanut sunnuntaiksi sovitun tapaamisen Venäjän urheiluministerin kanssa. Toiset tiedot väittävät kuitenkin, että näin olisi tapahtunut ja että Suomea olisi sanotussa tapaamisessa venäläisen ministerin kanssa edustanut opetusministeriön liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi. Joka tapauksessa Arhinmäki ei seurannut sunnuntaina 50 km:n hiihtoa ladun varressa, vaan katseli kisan hotellihuoneensa telkkarista.

10. Arhinmäen toilailu on herättänyt Suomessa paljon keskustelua. Mitään oikeudellisia seuraamuksia ministerille ei sammumisesta kuitenkaan aihedu, vaikka ministereiltä voidaan korkeiden virkamiesten tavoin edellyttää asemansa mukaista arvokasta käytöstä myös työtehtäviensä ulkopuolella. Pääministeri Jyrki Katainen on ilmoittanut haluavansa keskustella Arhinmäen kanssa tapauksesta. Katainenhan muistetaan kompuroinnistaan viime eduskuntavaalien (2011) jälkeen, kun hän vaalivalvojaisista kotiin palatessaan törmännyt kotinurkillaan kukkaruukkuun, kaatunut ja loukannut kasvonsa. Kokemusta siis on pääministerilläkin!

11. Arhinmäen sammumista on irvailutu ulkomailla asti. Mm. Norjassa Arhinmäen sammumista kantokuntoon asti on nimitetty ministerikänniksi. VG-lehti otsikoi tapauksesta etusivullaan näin: "Suomalaisministeri lähti kännäämään - pyytää anteeksi", ks. tarkemmin tästä. Norjalaisia kaivelee myös Arhinmäen lausunto norjalaishiihtäjien menestyksestä ja menestyksettömyydestä Sotshin kisoissa, sillä sen katsotaan sisältävän rivien välissä väitteen siitä, että norjalaiset hiihtäjät olisivat aikaisemmin käyttäneet astman hoitoon tarkoitettuja kiellettyjä lääkeaineita. Norjalaiset ovat vaatineet Arhinmäeltä julkista anteeksipyyntöä, mutta sellaista ei ole vielä kuulunut.

12. Mitä tästä kaikesta opimme? Olisiko kulttuuri ja urheiluministeriksi valittava ehdoton absolutisti, joka ei sammuisi pöytään ainakaan viinanjuonnin seurauksena? Tai sitten todella kovakuntoinen kännääjä, joka ei tarvitsisi kantajia pitkäksi venähtäneen illlan istumisen jälkeen? 

13. Suomen Sotshin olympiajoukkue johtajineen päivineen on nyt joka tapauksessa palannut onnellisesti kotimaahan. Tuliaisina oli viisi mitalia eli yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten Vancouverin kisoista. Tätä saavutusta on hehkutettu ja ylistetty kovasti, ilmeisesti osin siksi, että yksi mitaleista oli kultainen, jollaista Suomi ei ole saanut talviolympialaisista sitten vuoden 2002 Salt Laken kisojen (Samppa Lajunen ja yhdistetyn joukkuekilpailu). 

14. Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkoski ylisti Suomen saavutusta ja  lupaili, että vuoden 2022 talvikisoissa Suomi tulisi olemaan paras pohjoismaa eli saamaan enemmän mitaleja kuin Norja ja Ruotsi. Tämä tavoite ei kuitenkaan tule toteutumaan, kun tiedämme, miten paljon norjalaiset ja ruotsalaiset urheilijat saalistivat mitaleja Sotshin kisoissa, mitalitilaston kakkosmaa Norja yhteensä 26 (niistä 11 kultamitalia) ja Ruotsikin 15. 

28 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja entinen mestarihiihtäjä ja olympiavoittaja Jelena Välbe:

Suomen miessprinttihiihtäjät (Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi) olisi pitänyt hylätä Sotshissa, koska Jauhojärvi hiihti saksalaisen kilpakumppanin eteen ja vm. kaatui.
http://www.iltasanomat.fi/maastohiihto/art-1288658502782.html

No niin, sitähän minäkin!

Anonyymi kirjoitti...

Ministeristä pitää tehdä näköispatsas "Voiteluvirhe" Guggenheim-museon eteen.

Susku London kirjoitti...

Kulttuuriministerin toimenkuvaan kuuluu viinin sipittäminen erilaisissa avajaisissa. Sitä voisi melkein sanoa työn aiheuttamaksi terveysriskiksi. Onneksi tilaisuudet ovat nykyään sentään savuttomia.

Olisi paljon suurempaa huomiota herättävää, jos pöytään sammuisi sisäministeri Räsänen tai presidentti Niinistö. Arhinmäki pääsee morkkiksella, joka oli varmaankin kovempi kuin itse krapula.

Olen huojentunut siitä, että blogisti on palannut sorvinsa ääreen. Urheilulla on hyvä verrytellä ennenkuin palataan painavamman sarjan aiheisiin. Pikaista mutta vakaata toipumista toivottaen!

Anonyymi kirjoitti...

ISn artikkelin mukaan Välbe antaa rivien välistä ymmärtää, että suomalaisten "lääkitys" oli kohdallaan, eikä meidän olisi pitänyt olla edes mukana kärkikahinoissa. Toisaalta youtubessa on kaatumistilanne nähtävissä lintuperspektiivistä ja Jauhojärveä ei ainakaan sen perusteella voi syyttää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kun emme ole lintuja, meidän olisi syytä tarkastella "Jauhojärven tyyliä" normaalista perspektiivistä käsin.
Silloin ei pääse mihinkään siitä lopputuloksesta, että Musti ajoi härskisti vieressään hiihtäneen saksalaisen suksien pälle.

Anonyymi kirjoitti...

"Kansalais" tapaamisestakaan ei ole mitään maininta, epäviralliset... Ennen oli viina, naiset ja laulu, nyt vain sammutaan baariin ja kannetaan hotelliin, tyhjennetään minibaari ja istua kekotetaan huoneessa. Ei hitossa. eikö meillä ole yhtään kunnon äijää näyttämään mallia näille nössöille.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli vielä mieleen, jotta maksaakohan ne Arhinmäelle palkan + päivärahan tuosta rokulipäivästä?

Anonyymi kirjoitti...

Totta kai Paavolle maksetaan kulut veronmaksajien varoista - kyseessähän on Suomen edustaminen! Ja tottahan Paavo on myös maksanut koko porukalle tarjoilut valtion maksukortilla.

Anonyymi kirjoitti...

Aika surullista, että sirpsakasta Välbestä on tullut enemmänkin tuollainen valasosaston maatuska iän myötä.

Anonyymi kirjoitti...

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Arhinmäen Sotshin majoitus ja lennot maksoivat yhteensä 4 422 euroa.Kustannukset koostuvat Madrid-Istanbul-Sotshi-lennosta (1 305 euroa), Sotshi-Helsinki-lennosta (1 647 euroa) ja kolmen yön majoituksesta (490 €/yö eli 1 470 euroa).

Arhinmäen mukaan hänellä ei ollut Sotshissa minkäälaista etukäteen sovittua ohjelmaa. Hän matkusti paikalle vain kannustaakseen suomalaisia urheilijoita.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän ohjelman Arhinmäki jätti Sotshissa väliin:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288658537227.html

Strix Senex kirjoitti...

Arhinmäki ehti hiukkaa aikaisemmin letkauttamaan norjalaisille, että tällä kertaa oli voitelu ja lääkitys kohdallaan. Sama toteutui sitten myös hänen omalla kohdallaankin, joskin lääkitys saattoi mennä yliannostuksen puolelle.

Tapahtuma on tietysti saanut suuruuteensa ja merkittävyyteensä nähden suhteettomasti huomiota, mutta nämä viinajutut ovat meille niin rakkaita ja toimittajienkin on tienattava leipänsä. Tällaisilla jutuilla se onnistuu helposti. Ilmankos iltapäivälehdissä otsikoiden koko tuppaa olemaan kääntäen verrannollinen asian merkittävyyteen. Tietysti Paavo itsekin on kovin kärkäs esittämään kärjekkäitä lausuntoja, kun vain niihin jonkinlainen mahdollisuus avautuu, joten sitä sitten pääsee niittämään, mitä on tullut kylväneeksi. Nahka lienee kuitenkin niin paksu, että vaurioita ei pääse syntymään. Mahdollisesti tarkoitus oli huolehtia siitä, että edes tuo sirkushuvipuoli on kunnossa, kun tältä hallitukselta tuo leipäpuoli näyttää luonnistuvan huononpuoleisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Doping testaukset pitää ulottaa urheilujohtajiin ja ministereihin, uutena näytteenä pitäisi antaa "kuivaverinäyte" jolla kuuluu synninkin määrää voida luotettavasti mitata. jos keminmaalaisiin keksijä veljeksiin on uskominen.

Anonyymi kirjoitti...

Paavo selitteli vielä eilenkin sammumistaan sillä, että hän "väsähti", kun oli ollut monia työmatkoja. Miksei jäänyt kotiin lepäämään, vaan riensi verovaroin Sotshiin sammumaaan? Kyseessähän ei ollut mikään pakollinen virkamatka.

Hämmästyttävää on, miten vallanpitäjät eivät yksinkertaisesti ymmärrä tehneensä mitään väärä, saati aidosti tunnusta. Sama koskee korruptiota - ei edes mielletä sitä vääräksi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, Paavo pyysi kuitenkin anteeksi sammumistaan, vaikka selittelyjen kera.
Ja kansahan antaa anteeksi - uurnilla tavataan!

Anu Suomela kirjoitti...

Kamalasti moraalista paheksuntaa on ollut ilmassa. Ministerien pitää olla täysin nuhteeton, mikä lienee mahdoton vaatimus. Eikä nimitystä varten tarvinne osoittaa, että kestää reippaasti viinaa.

Mutta ehkä ministerin itsensä kannattaisi tietää, kestääkö vai ei, ja olla varovainen. Varmaan kokemattoman saattaa känni yllättää. Ei siis olla liian ankaria poikapololle.

Anu Suomela

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eihä myö nyt liian ankarii tok olla! Kyllähä myö ymmärretään poliitikko kännääjiiki!

Anonyymi kirjoitti...

Ei perustuslaissa säädetä mistään ministerien täydellisestä nuhteettomuudesta! Ministerien pitää olla rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Toki perustuslain 31. pykälän toisen momentin mukaan ministereihin pätee sama vaatimus kuin kansanedustajiin eli heidän käytöksensä pitää olla vakaata ja arvokasta. Arvokkaasti voi käyttäytyä myös vaikka on nauttinut alkoholia.

Anonyymi kirjoitti...

Poliitikkoja kielikoulutetaan.
Olisi ihan hyvä, jos heitä myös koulutettaisiin sivistyneille tavoille.

Jonkinlainen linja on syytä vetää yksityiselämän juopottelun ja edustustehtävissä juopottelun välille.

Jonkinlainen käytöksen kultainen kirja olisi kirjoitettava ihan näitä urapoliitikkoja varten.

Muuten, ilahduttavaa että Jyrki Virolainen taas kirjoittelee! Hyvää jatkoa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinpä, arvokkaasti ja sivistyneesti kovassa kännissä edeustustehtäviä hoitamassa. Siin ministereille oiva tavoite.Pitäisikö tästä ottaa nimenomainen pykälä perustuslakiin?

Anonyymi kirjoitti...

Jyrki Virolainen sanoi:
"Eihä myö nyt liian ankarii tok olla! Kyllähä myö ymmärretään poliitikko kännääjiiki!"

Blogisti taitaa kännääjissä nähdä vertaisensa, kun on juopuneille säätyyn katsomatta ymmärtämystään jakamassa. Varsinaisia kännikaloja ne ovat nuo lätkänlyöjätkin, kuten näkyi nyt Shotsissa, ja näkyi MM-humussa Kauppatorin yleisöjuhlassa pari vuotta sitten. Onneksi nyt jäivät pronssiin!

Itse seurasin Shotsin suoria lähetyksiä varsin paljon, en kuitenkaan yhtään lätkämatsia. Se on minusta yhtä kiinnostavaa urheilua kuin curling.

Keskenkasvuisten tappelupukareiden nahistelu vetää samanlaista yleisöä, jolle kaljoittelu on oleellinen osa onnistunutta matsia. - Ja tällaisille hunsvoteille sitten tulisi vielä tarjota paikka pröystäilevälle jäähallille lisukkeineen Helsingin keskeisimmältä paikalta Olympiastadionin kupeesta!!! Herralle kiitos, että "leijonat" hävisivät matsinsa Ruotsia vastaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kolmen vuorokauden edustustilaisuus Sotshissa ja puolet ajasta verottaa alkoholi. Tehokasta työaikaa Herra ministeri!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Jyrki on minusta nyt liian ymmärtäväinen. Paavon matka on maksettu valtion varoista siitä syystä, että hän edustaa asemansa perusteella Suomea ulkomailla. Erityisesti se velvoittaa häntä myös käyttäytymään "edustavasti". Riekkukoon Suomessa sitten omalla ajallaan vapaammin ja kantakoon siitä vastuun seuraavissa vaaleissa.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti:

- Ministerien pitää olla rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on tuomittu pahoinpitelystä, varkauteen osallistumisesta ja rattijuoppoudesta. Eli käytännössä ministeriksi pääsee aika rankallakin rikosrekisterillä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs nyt vanhoista!

Anonyymi kirjoitti...

no eihän näitä kommareita pitäisi päästää Audin lämpimistä mihinkään.....vapaus nousee päähän

Siru Pola kirjoitti...

Todellisuudessa Paavo kävi nukkumaan, kun jutut olivat niin tylsiä eikä viinakaan noussut päähän. Haluaa nyt vain persumaisesti rehennellä, että oli humalassa ja sammui. Vaalikikka.

Anonyymi kirjoitti...

Arhiksella 3 promillea klo 4su-aamuna. Oliko mies koko päivänä muuta kuin lärvätsalo?