perjantai 25. heinäkuuta 2014

857. Itä-Ukrainan tilanteesta

1. Toissapäivänä Hollannissa olevan Hilversumin pormestari  vaati radiohaastattelussa, että presidentti Vladimir Putinin Hollannissa asuva tytär Maria pitäisi karkottaa maasta. Vaatimus kuvaa hollantilaisten järkytystä Itä-Ukrainassa viime viikolla tapahtuneesta lentoturmasta, jonka uhreista suurin osa, yli 160, oli hollantilaisia. Koneen tuhoamisesta epäillään todennäköisin syin Itä-Ukrainan venäjänmielisiä kapinallisia, joita Venäjä tukee ja jolta separatistit ovat saaneet ohjuksia, joilla malesialainen kone ammuttiin alas.
2. Maria Putinan (29) kerrotaan asuvan Hollannin Voorschotenissa Haagin lähistöllä valtavassa kattohuoneistossa hollantilaisen poikaystävänsä kanssa, joka on öljy-yhtiön johtaja. Asuinalueen nimi on "osuvasti" Krimwijk. Talossa asuu muun muassa varakkaita lääkäreitä ja lakimiehiä. Heistä suurin osa ei kuulemma ole koskaan tavannut Putinaa. Tämä asuu kuulemma poikaystävänsä kanssa enimmäkseen Moskovassa.
3. Kun EU:n ministerit ja valtionjohtajat eivät pääse yksimielisyyteen Venäjälle määrättävistä talouspakotteista, jatkaa Putin sumeilematta Itä-Ukrainan separatistien aseistamista. Ukrainan ja Venäjän välinen raja vuotaa kuin seula, joten separatisten venäläiset "ystävät" pääsevät Itä-Ukrainaan kivuttomasti ja monet heistä myös osallistuvat taisteluihin Kiovan "natsihallituksen" joukkoja vastaan.
4. Viimeksi eilen kerrotiin, että Venäjän puolelta tulitetaan tykeillä rajan yli Ukrainan armeijan joukkoja. Tämä kirvoitti Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen twiittaamaan, että tällaista toimintaa, siis naapurimaan pommittamista mm. tykeillä, sanotaan yleensä sodaksi.
5. Näinhän asia tietenkin on. On hyvä, että kun Suomen presidentti, pääministeri ja ulkoministeri yrittävät vain epätoivoisesti hyssytellä asiaa ja Venäjän häpeällistä hyökkäystä Ukrainaa vastaan ja torjua EU:n Venäjälle asettamia kolmannen asteen pakotteita, eteläisen naapurimaamme presidentti sentään uskaltaa sanoa totuuden Venäjän valloituksista.
6. Suomessa on uutinen jo se, että presidentti Niinistön tiedetään soittaneen Putinille ja vaatineen lentokoneen alasampumisen tutkintaa. Tämä kait nostaa nostaa Niinistön suosion mielipidemittauksissa pilviin, vaikka sanotunlaisista puheluista ei taida olla minkäänlaista konkreettista hyötyä, ei ainakaan Suomelle. Niinistön pitäisi todella ärähtää ja sanoa Vladimirille, että helvetti,  nyt kyllä lopetatte sen iljettävän sodankäyntinne ja Ukrainan ja muidenkin maiden lentokoneiden alasampumisen tai tästä ei hyvä seuraa! 
7. Loppukaneettina Niinistön tulisi sanoa Vladimirille: "Niin, ja me Suomessa vaadimme myös, että palautatte viekkaudella ja vääryydellä Ukrainalta ryöstämänne  Krimin nimimaan takaisin Ukrainalle viimeistään kuluvan vuoden loppuun mennessä". 
8. Mutta tällaista miehekkyyttä Sauli Niinistöltä on näemmä turha odottaa. Niinistö ottaa kyllä puheluja Putinille, mutta me emme todellisuudessa tiedä mitään siitä, mitä Putin vastaa Niinistön sanomisiin tai miten Niinistö asiat Putinille esittää. Tämä jälkeen Niinistö tuodaan TV1:n A-studioon, jossa hän kertoilee niitä näitä latteuksia Ukrainan tilanteesta. Ainoa johtopäätös tästä kaikesta on, että Suomi ja sen presidentti ovat Ukrainan tilanteen johdosta hyvin, hyvin neuvottomia.

9. Suomen tullin kesäkuussa juhannuksen aikaan Helsinki-Vantaalla pysäyttämässä lentokontissa oli ilmataisteluohjusten hakupäitä. Nämä laitteet ohjaavat lentokoneesta ammutun ohjuksen maaliinsa. Tullin mukaan kontti oli lähtenyt Vietnamista ja oli menossa Hongkongin ja Suomen kautta Ukrainaan. Rahdille ei ollut haettu kauttakuljetuslupaa. Poliisi tutkii asiaa maastavientirikoksena. Oliko luvaton aselasti menossa Ukrainan puolustusministeriölle vai separatisteille Itä-Ukrainaan? Tätä tulli ei ole halunnut kertoa.

10. Kuvaavaa suomalaisen byrokratian heikkoudelle on, että mainitusta asiasta ei kerrottu valtioneuvoston tiedotuskeskuksen toimesta valtion ylimmälle ulkopoliittiselle johdolle eli presidentille tai ulkoministerille mitään, vaan nämä lukivat asiasta vasta Helsingin Sanomien uutisesta noin viikko sitten. Miten VN:n tiedotuskeskuksen ylin johtaja voi tämän jälkeen enää toimia virassaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut? Muistamme, miten sama virasto mokasi reilu kuukausi sitten kertoa pääministerille - tekstiviesti kuulemma lähetetiin (!) -asiasta totuuden, kun venäläiset koneet rikkoivat melko törkeästi kaksi eri kertaa Suomen ilmatilaa Suomenlahdella. Tämän virheen tai laiminlyönnin johdosta pääministeri Katainen antoi virheellistä tietoa eduskunnalle ja medialle. Todellinen asianlaita selvisi tässäkin tapauksessa vasta tiedotusvälineistä.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tyypillistä propagandaa on se että Suomella olisi jotain tiettyä Venäjä-tuntemusta verrattuna muihin maihin, jopa vientituotteeksi kelpaisi. Ulkoministeri DDR-sympatiseeraaja laukoo että ei Venäjä ole uhka Ukrainalle. Seuraavalla viikolla Venäjän joukot olivat Ukrainassa. Kova pala myöskin toiselle DDR-mieliselle Haloselle kun maailmakuva kommunistisesta onnelasta järkkyi, Venäjänkin suhteen. Taitavat nyt siitä syystä tuntea katkeruutta Venäjää kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, eikös tämä Tarska Halonen pätevöitynyt ulkopoliitikoksi DDR:n tunnustamiskomitean jäsenenä.

Vielä kolme neljä vuotta sitten Haloska kehtaisi letkauttaa halveksivaan sävyyn Viron johtajien ja Venäjän johdon suhteista, siis halveksien Viron poliittista johtoa. Oli varmaan saanut ohjeet tähän itse Vladimirilta.

Nyt se eukko yrittää tehdä Penasta kansanedustajan ja ministerin. Varmaan Ana Rinteen demarit leipovat Penasta demarieiden seuraavan pressaehdokkaan

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmeen tekemistä juuri Halosella on blogissa käsitellyn tilanteen kanssa? Ja Venäjällä nyt jo pitkään on on ollut vallalla han muu ismi kuin kommunismi. Kahden ensimmäisen kommentin kirjoittaja taitaa elää jossain aivan muussa ajassa!

Anonyymi kirjoitti...

Ihan perssuomessa ne asustaa. Demlaa ei vielä mainittu, mutta taatusti silläkin on lusikkansa sopassa.

Anonyymi kirjoitti...

Valtionpäämies ei voi elämöidä, kuten blogisti vaatii, vaan hänen on otettava huomioon tekojensa vaikutukset.Onneksi meillä on toistaiseksi ollut johtajia, jotka ymmärtävät tämän. Ajatus, että tytärtä rangaistaisiin isän väitetyistä teoista on myös sangen outo oikeusvaltiossa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hm, en vaatinut julkista elämöintiä, vaan toivoin tiukkuutta kahdenkeskisissä puhelinkeskustelussa. Anonyymi ei näytä ymmärtävän, että näillä asioilla on vissi ja merkittävä ero. Niinistö toki "elämöi" omalla tavallaan, kun kertoi julkisesti keskustelleensa Putinin kanssa. Tuollaisella puhelulla ei ole juuri minkäänlaista tosiasiallista merkitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa ylempänä letkauteltiim DDR-ystävistä ja ulkoministeristä. Oli kai se Halonen aikanaan kumpikin, mutta mitä tulee nyky-Suomeen niin kyllä ei sovi valittaa nykyisen ulkoministerin toimia viime kuukausina. On sanonut Lilli-Putinistakin ihan eri tavalla kuin Tarja taikka Sauli!

Anonyymi kirjoitti...

"Niinistön tiedetään soittaneen Putinille ja vaatineen lentokoneen alasampumisen tutkintaa"

Putiniin moinen soittelu tuskin on tehnyt Suomelle myönteistä vaikutusta. Tuskin ottaa vastaan jatkossa puheluita Suomen päättäjiltä.

acc

Anonyymi kirjoitti...

Tulli suorittaa esitutkinnan ohjusasiassa ja valtioneuvoston tilannekeskus pimittää tiedon valtiojohdolta.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on edelleen suomettunut. Venäjän etu pyörii poliitikoillamme päällimmäisenä, kun EU:n mahdollisista pakotteista keskustellaan.

Salen soitot ovat sisällyksettöminä yhtä tyhjän kanssa. "Se on meilläpäin pidellyt ilimoja. Mitenkäs siellä, herra presidentti."

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin urheiluministeri vaatii että Venäjältä on vietävä futiksen 2018 mm-kisaisännyys. Voitteko edes kuvitella että suomen urheiluministeri vaatisi samaa? Niinpä. Se rähmällään olo, nääs..

Asiaa sivuten, ihan niinkuin uumoilinkin kuukausi sitten, niin Suarezin rangaistus on lievenemässä koskemaan vain maaotteluja. Mies nähtäneen jo avausottelussa Barcelonan paidassa. Money talks, CAS:in päättäjiä lienee voideltu runsaalla kädellä. En missään vaiheessa uskonut että Fifan langettama tuomio jäisi voimaan. Tässä on kyse aivan liian suurista summista. Nimenomaan Barcelonan kannalta. Yksilön oikeuksista viis.

Pera kirjoitti...

"Niinistö ottaa kyllä puheluja Putinille, mutta me emme todellisuudessa tiedä mitään siitä, mitä Putin vastaa Niinistön sanomisiin tai miten Niinistö asiat Putinille esittää. "

Spede ja kumppanit aikoinaan esittivät kuinka vakavasti naapuri suhtautuu politiikkaamme : "Mitä sitten"?

Anonyymi kirjoitti...

Mauno Koivisto sanoi talouspolitiikkaansa arvostelleelle Ahti Molanderille, että tietääksemme olette hyvä trumpetisti, miksi ette keskity siihen?

Sitä pidettiin rohkeana kannanottona. Niinistö voisi kehottaa Putinia keskittymään Stubbin tavoin kuntoiluun ja extreme-lajeihin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Haagin pysyvä välitystuomioistuin on päätynyt venäläisen energiayhtiön Jukosin tapauksessa entisten osakkeenomistajien kannalle.

Tuomioistuin määräsi tänään Venäjän valtion maksamaan noin 50 miljardin dollarin eli arviolta 37 miljardin euron korvauk setentisille osakkeenomistajille.

Venäjä, lue Putin, ajoi 10-15 vuotta sitten Jukosin konkurssiin ja kaapasi yhtiön itselleen. Pääjohtaja Hodorkovski tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen. Hän vapautui vankilasta alkuvonna.

Ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi tänään, että Venäjä tekee kaikkensa saadakseen päätöksen kumotuksi. Venäjä aikoo valittaa päätöksestä.

Yhtiön entinen johtaja Mihail Hodorkovski oli Jukosin omistaessaan Venäjän rikkain mies.

Tällaista oli/on putinilainen talouspolitiikka.

Anonyymi kirjoitti...

"On hyvä, että kun Suomen presidentti, pääministeri ja ulkoministeri yrittävät vain epätoivoisesti hyssytellä asiaa ja Venäjän häpeällistä hyökkäystä Ukrainaa vastaan Niinistön pitäisi todella ärähtää ja sanoa Vladimirille, että helvetti, nyt kyllä lopetatte sen iljettävän sodankäyntinne ja Ukrainan ja muidenkin maiden lentokoneiden alasampumisen tai tästä ei hyvä seuraa! ..-

7. Loppukaneettina Niinistön tulisi sanoa Vladimirille: 'Niin, ja me Suomessa vaadimme myös, että palautatte viekkaudella ja vääryydellä Ukrainalta ryöstämänne Krimin nimimaan takaisin Ukrainalle viimeistään kuluvan vuoden loppuun mennessä'".

Ja mitähän hyötyä tuollaisesta uhoilusta on Suomen kannalta. Olisi hyvä palata Paasikiven-Kekkosen linjan realismiin: kun norsut tanssivat on hiirien paras olla mahdollisimman hiljaa koloissaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mitä "hyötyä" sitten muka on Suomelle on Niinistön puheluista Putinin kanssa, jos hän vain on yrittänyt olla mahdollisimman nöyrää ja "kohteliasta" poikaa?

Ei kerrassaan mitään.

Kertomalla puheluistaan Niinistö tavoittelee ainoastaan kansansuosiota, sillä eihän tämä kansa ymmärrä, ettei Niinistön "terhakkuudesta" ole hyötyä Suomelle. Suomi noudattaa kiltisti EU:n päätöksiä Venäjälle asetettavista talouspakotteista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Olisi hyvä palata Paasikiven-Kekkosen linjan realismiin: kun norsut tanssivat on hiirien paras olla mahdollisimman hiljaa koloissaan".

Tuo edellä oleva kommentin pätkä on varmasti Paavo Väyrysen kannattajan tekstiä. Paavohan tuli tänään ulos tiedotteellaan, jonka mukaan hän pyrkii uudelleen kepun johtoon, nyt puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Edelleen: Paavo haluaa ensi vuoden vaalien jälkeen kepun hallitusneuvottelijaksi. Eikä tässä vielä kaikki, sillä Paavo haluaa seuraavan hallituksen ulkoministeriksi!

Ai millä perusteella? No, juuri siksi, että hänen valintansa ulkomisteriksi takaisi Paasikiven-Kekkosen ulkopoliittisen linjan jatkumisen Suomessa!

Voi hemmetti, miten paksua ja suorastaan rivoa tekstiä! Ketkähän hemmetin hoömöt tätä Paavoa oikein äänestivät EU-parlamenttiin!

Anonyymi kirjoitti...

Ei, kyllä anonyymi on suomettarelainen, joka tuon pitkän perinteen mukaan uskoo, että Suomi ei yksin asein pärjää NL:lle/Venäjälle, joka joka arvostaa sitä tapaa, jolla lännen NL:n etupiiriin hylkäämä Suomi säilytti järkevällä - joskaan ei kauniilla - tavalla kansalaisilleen länsimaisen elintason ja lähes kaikki oikeudet.

Anonyymi vastustaaa sitä, että kartetaan NATO:a mutta uhoiltaisiin Venäjälle kuin oltaisiin sen jäsen.