maanantai 28. heinäkuuta 2014

858. Kun Sirkka-Liisa Alexia tölväisi

1. Tunnettu tosiasia on, että kesälomien aikana, jolloin kansanedustajat ja suurin osa ministereistä on lomalla ja eduskunta kokoontuu vasta syyskuussa, poliitikoilla, varsinkin niillä keskinkertaisilla, on otolllinen aika herättää huomiota ja ylittää uutiskynnys lausunnoillaan. Ei vain harkituilla, vaan myös täysin harkitsemattomilla "ulostuloillaan". Tämä koskee erityisesti opposition poliitikkoja.
2. Tämän tietäen keskustan vanha sotaratsu Sirkka-Liisa Anttila (70), joka istuskelee eduskunnan suuressa salissa nykyisin eturivissä - siinä Kääriäisen Sepon vieressä - päätti viime viikonloppuna suorittaa oman lomaoperaationsa. Hän tölväisi suorin ja kovin sanoin pääministeri Alexander Stubbia ja vaati - kuinkas muuten - hallitukselta päätöksiä Suomen suunnan muuttamiseksi, sillä maamme työttömyys- ja talousongelmat pahenevat. 
3. Anttila toki tietää pitkäaikaisena kansanedustajana ja entisenä maatalousministerinä, että tähän aikaan vuodesta hallitus on lomalla ja että nykyinen hallitus on tehnyt - Jyrki Kataisen ollessa vielä pääministerinä - tähän mennessä kaikki suurimmat talouspoliittiset samoin kuin Sotea koskevat päätöksensä. Syksyllä on edessä hallituskoalition viimeinen budjettiriihi ja aiemmin tehtyjen päätösten toimeenpanoa koskevien lakiesitysten antaminen eduskunnalle.
4. Mutta Anttilaa tämä tosiasia ei pidätellyt, vaan hän otti suinpäin silmätikukseen Alex Stubbin viikontakaisen osallistumisen triathlonkisoihin Joroisissa. Stubbin triahtlon-harrastukseen olivat jo ennen Anttilaa puuttuneet monetkin muutkin ja Stubbia moitiskeltiin mm. siitä, ettei hän twiitannut riittävän usein malesialaisen lentokoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa, vaan kertoili Twitterissä osallistumisestaan Joroisten kisaan. Sirkka-Liisa Anttila päätti ulottaa oman tölväisynsä myös työllisyyspolitiikkaan kirjoittaessaan kolumnissaan seuraavasti:
- Esimerkiksi työttömiä tai heidän perheitään ei auta se, että pääministerillä on kivaa triathlon-kisoissa, niin kunnioitettava kuin urheiluharrastus onkin. Kaikilla suomalaisilla ei todellakaan mene hyvin. Pääministeri on joka hetki vastuussa tekemisistään eduskunnalle ja ennen kaikkea suomalaisille. Nyt olisi korkea aika asettaa me minän edelle.
5. Varsin typerää, mutta politiikolle niin kovin tuttua ja helppohintaista propagandaa! Kaikki toki ymmärtävät, ettei maan työttömyysasteella tai talouspolitiikalla ja pääministerin triahtlonharrastuksella ja oman kunnon vaalimisella ole mitään tekemistä keskenään.
6. Joroisten Finntriahtlon-kisan järjestäjät ovat ampuneet tänään alas Sirkka-Liisa Anttilan järjettömän tuntuisen vouhkaamisen. Finntriathlon toteaa, että kisahappening oli merkittävä tapahtuma koko Keski-Savon talousalueen kannalta. Kolmen päivän aikana käydyt eri kilpailut kokosivat järjestäjien mukaan paikkakunnalle lähes 2000 kilpailijaa. Jokainen kilpailija toi mukanaan 2,7 henkilöä ja näiden keskimääräinen viipyminen paikkakunnalla kesti kaksi vuorokautta. Järjestäjien laskemien mukaan kisatapahtumat toivat paikkakunnalle yli kaksi miljoonaa euroa.
7. Sirkka-Liisa Anttila oli väärässä, mutta tuskinpa hänen tölväisynsä heikentää mitenkään pääministerin asemaa. Anttila pyrkii tiettävästi eduskuntaan myös ensi kesän vaaleissa. Monien mielestä hän on kuitenkin istunut eduskunnassa jo riittävän kauan, usein mielestä myös liian pitkään. Voidaan ihmetellä, mitä hinkua Anttilalla on yrittää vielä yli 70-vuotiaana roikkua mukana päivänpolitiikassa, vaikka hän tietää, että ministerin postille hänellä ei ole enää asiaa, vaikka keskusta seuraavaan hallitukseen pääsisikin. 12 kommenttia:

Kamunen kirjoitti...

Jyrkkä jätkä Timo Soini pääsi otsikoihin lausumalla Alexander Stubbin olevan innoissaan uudesta virastaan kuin vauva varpaistaan, mutta syksy tulee olemaan pääministerille kovaa aikaa.

Näemme siis jyrkän jätkän varpaat.

Suomea johdetaan edestä ja ylhäältä vanhan testamentin opeilla. Seitsemän laihan vuoden jälkeen lupaillaan seitsemää lihavaa.

Partiopoika Jyrki Alexanderin tilalle on tarjolla vanhan testamentin lauseita lateleva katolilainen jyrkkä jätkä, joka on harjoitellut luterilaisten johtamista ohjailemalla omaa puolueväkeään rautakuolaimilla. Ei hyvältä näytä.

Olli K kirjoitti...

Jokin liikunnallinen harrastus voisi Sirkka-Liisallekin olla hyväksi, jäisi pahin ahdistus treeneihin eikä tarvitsisi sitä puristaa lauseiksi.

Anonyymi kirjoitti...

S-L Anttila ei ole suinkaan ainoa eikä edes ensimmäinen henkilö, joka on arvostellut pääministeriä urheiluaiheisista twiiteistä. Kritiikkiä ovat esittäneet myös eduskuntatutkimuskeskuksen vt. johtaja Erkka Railo ja HS:n talouden ja politiikan toimittaja Piia Elonen (ks. täältä).

Erikoistutkija Nyyssönen kirjoitti...

Onpa todella ikävää, ettei Alex keskittynyt Suomen työttömyyden ja Ukrainan rauhattomuuden hoitoon, vaan kehtasi käydä lomallaan Joron jäljillä!

Kyllä ennen olivat asiat niin palon paremmin, kun kepulaiset pää- ja/tai ulkoministerit kuten Ahti Karjalainen ja Olavi J. Mattila pitivät vastuullisemmin ja tarmokkaammin joka hetki huolta maan ja maailman asioista, samoin Isänmaan Isä kala- ja metsästysrekiensä lomassa. Voi niitä kulta-aikoja!

ps En ole huomannut median kertoneen, kuinka turvamiehet pysyivät maan vaikutusvaltaisimman miehen kyydissä maraton-, uinti- ja pyöräilyosuuksilla. Onko heillä riittävä koulutus tehtävään?

Anonyymi kirjoitti...

Stubb on tehnyt itseään tunnetuksi viimeaikoina lähinnä näpelöimällä kännykkäänsä erilaisissa tilaisuuksissa, joissa hän kuitenkin on läsnä pääministerin ominaisuudessa. Pelaako hän matopeliä, twiittailee, vai surffailee facebookissa? Moinen ei sovi vakavasti otettavalle pääministerille. Anttila oli aivan oikeassa.

gorby kirjoitti...

Twiittien osalta on kysymys poliittisen pelisilmän puutteesta. Aikana, jolloin suomalaisille pitäisi enemmänkin toitottaa kollektiivista viestiä linjalla "verta, kyyneliä ja hikeä", selfien ottaminen ja omien suoritusten glorifointi ei kannusta ketään pistämään ropoakaan yhteisen hyvän eteen.

Onneksi Alex-pojan sukunimi enteilee, kuinka kauan saamme seurata jännityksellä nykyisen pääministerimme rasvaprosentin kehitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tässä siitä kyse ole, onko ministerille soveliasta puuhata sitä tai tätä, vaan siitä, millainen mielikuva ihmisille muodostuu. Nykyisinhän vain mielikuvat ja pinnallinen henkilöjulkisuus merkitsevät mediassa jotain.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä itseään valokuvaavalle pääministeri Stubbille onkin asettaa paineita.

Mitä päätöksiä Stubb on tähän mennessä tehnyt maan talouden eteen. Pitää kai odotella vaaleja taas.

samppa kirjoitti...

VAi pitää laittaa me minän edelle? Stubbhan on Taru Tujusen löytö kokoomuksen johtoon. Ja Taru sanoi totuuden kokoomuksen politiikasta monta vuotta sitten, ohessa youtube linkki:

http://youtu.be/MHdHTyrOgPI

eli, kokoomuksen ideologian perusyksikkö on minä, eikä varmasti me!

Eli tuskin on odotettavissa suurta muutosta linjaan, kohti meitä.

Skorpioni kirjoitti...

Twiitaaminen sopii hyvin "Namimami"-puolueen johtajalle. Kokoomuksessa on kaikki niin hyvin etten sanoisi fantasitisesti, että twiittaminen, jossa voi kertoa vain mielyttäviä asioita, sopii oikein hyvin Stubbille.

Stubbista on tosin nähty jo jokunen kauhukuvakin. Mitä sillä tarkoitetaan? Tietysti sitä, että Stubb yrittää olla totinen valtiomies. Totisuus ei sovi Stubbille lainkaan. Parempi leveähymyinen Alexander kuin totinen Alexander!

Viis twiiteistä. Älä muuta linjaasi Alexander, vaan twiittaa joka hetki. Sitä me kansalaiset ja varsinkin työttömät, joilla on aikaa noteerata tyhmimmätkin twiitisi, odotamme sinulta.

Huolet siis unholaan ja twiittijä ja leveää hymyä kehiin Alexander!

Anonyymi kirjoitti...

Jessus sun syötävilles. Olipa "viittaus" (ilman "t":tä...). Jokos sinä Jyrki olet vallan uskovainen?

Kyllä se vaan on niin että 70 vuotiaan sanan painoarvo on pikkaisen eri kuin jonkun parikymppisen nösikän.

Muisteleppa Jyrki miten sinua pomputettiin ja käskytettiin kun olit teini. Anna arvo sille kelle se kuuluu äläkä venkoile.

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/politiikan_toimittajat_povaavat_rinteelle_historiallisen_lyhytta_kautta_puheenjohtaj