sunnuntai 28. syyskuuta 2014

879. Vanhas-Matti palaa politiikkaan

Berliinin maratonjuoksun kaksi tähteä kisan jälkeen tänään. Vasemalla juoksun voittanut ja uuden ME-tuloksen tehnyt Dennis Kimetto

1. He eivät koskaan palaa (They never come back)  on tunnettu urheilusankareihin ja varsinkin ammattinyrkkeilyn maailmanmestareihin liitetty slogan. Iskulause on koskenut erityisesti raskaansarjan entisten maailmanmestareiden epäonnistuneita yrityksiä vallata titteli takaisin. Muhammad Ali (ent. Cassius Clay) oli vasta toinen raskaansarjan mestari, jolta MM-tittelin uudelleen valtaaminen toteutui 1974. Ensimmäinen come back onnistui Floyd Pattersonilta (1935-2006) vuonna 1960, jolloin hän voitti uusintaottelussa ruotsalaisen Ingemar Johanssonin. Floyd Patterson oli oma idolini, hän voitti Helsingin olympiakisoissa 1952 keskisarjan kultamitalin 17-vuotiaana.

2. Entisten huippupoliitikkojen eli lähinnä presidenttien ja pääministereiden paluu takaisin politiikan parrasvoihin tuntuu vielä vaikeammalta tehtävältä. Useimmissa tapauksissa politiikasta vetäytyneet ja vetäytymään pakoitetut ex- pääministerit eivät edes yritä tehdä come backia, vaan poistuvat suosiolla politiikasta joko eläkkeelle tai muihin tehtäviin.

3. Suomessa on monta ex-pääministeriä, joista useimmat eivät ole politiikasta vetäydyttään yrittäneet palata edes eduskuntaan. Tällaisia henkilöitä ovat Esko Aho, Paavo Lipponen ja äskettäin politiikan jättänyt Mari Kiviniemi. Todellinen pätkäpääministeri Anneli Jäätteenmäki äänestettiin todellisena ääniharavana vuonna 2004 EU:n parlamentin jäseneksi.

4. Matti Taneli Vanhanen (kesk) toimi pääministerinä 2003-2010. Hän päätti luopua tehtävästään joulun alla 2009,  jolloin koko politiikan sekoittaneet vaalirahoitussotkut jäytivät pahasti keskustaa ja sen puheenjohtajana ollut Matti Vanhasta. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskusta koki rökäletappion, minkä Matti Vanhanen oli toki jo vuonna 2009 ennakoinut. Vanhasen poistuttua politiikasta kesken kaiken keskustan vaaalitappio meni lähinnä pääministeri Mari Kiviniemen piikkiin.

5. Kansanedustajana 1991-2010 toiminut Matti Vanhanen jätti keskustan puoluekokoukseen jälkeen 2010 myös eduskunnan ja siirtyi Perheyritysten liiton palvelukseen toimien siitä saakka liiton toimitusjohtajana. Tämän jälkeen Vanhaselta on usein kysytty, aikooko hän vielä joskus palata takaisin politiikkaan. Vanhanen on kertonut aina päättäväisesti, että hänellä ei ole poliitiikkaan paluuta koskevia suunnitelmia tai että hän tulisi joskus asettumaan ehdolle eduskuntavaaleissa.

6. Tätä todellisten halujen piilottelua kesti neljä vuotta, sillä tällä viikolla Matti Vanhanen ilmoitti Facebookissa "miettineensä", miten hänen kokemuksensa perheyrityksistä ja valtion johtamisesta voisi yhdistää. Hän sanoi harkitsevansa päätöstään syksyn aikana.  
Tästä kaikki toki ymmärsivät, että Vanhanen tulee harkitsemaan paluuta politiikkaan ja eduskuntaan, sillä seuraavat vaalit ovat jo lähellä eli ensi huhtikuussa. 

7. Vanhanen puhuu syvällä rintaäänellä kokemuksestaan "valtion johtamisessa". Noh, Vanhanen johti pääministerinä ainoastaan valtioneuvostoa eli hallitusta, ei sentään - luojan kiitos - koko valtiota. Tasavallan presidentti johtaa pääministerin yläpuolella valtiota. Toki maan hallituksen johtaminen on kovaa puuhaa varsinkin näinä ankeina aikoina, jolloin valtiontaloudella ja valtakunnan elinkeinoilla menee lihavien vuosien jälkeen huonommin. Matti Vanhanen älysi hypätä pois "remmistä" eli pääministerin ja puoluejohtajan pallilta ennen kuin valtiontaloudella ja yrityselämällä alkoi mennä todella heikosti.

8. Kaikki politiikan toimittajat ja muut spekulantit laidasta laitaan tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että Matti Vanhanen (59) ei enää vain mieti paluutaan politiikkaan, vaan hän on jo tehnyt lopullisen päätöksen asettua ehdolle huhtikuun eduskuntavaaleissa. Vanhasen vaalipiiri tulee totuttuun tapaan olemaan Uusimaa, jossa ehdolle asettuvat myös sellaiset kovat nimet kuin esimerkiksi Alexander Stubb, Timo Soini ja Antti Rinne, niin ja myös muuan Kanki- Kaikkonen, joka myös nimellä Antti Kaikkonen tunnetaan. 

9. Ensi vuonna (vasta) 60 vuotta täyttävä Matti Vanhanen muistetaan, paitsi lautakasaväitteistä ja monista vaalirahoitussotkuista, myös avioerostaan, naisseikailustaan ja "morsiamistaan" sekä Rukan hangilta 2008 saamastaan ideasta, jonka mukaan eläkeikää tulisi nostaa. Onko Vanhaseen vuonna 2009 lopen kyllästynyt kansa unohtanut Vanhasen mokat ja olisiko hänellä mahdollisuuksia tulla valituksi uudelleen Arkadinmäelle? Kyllä vain on, sillä kuten tunnettua, suomalaisten äänestäjien poliittinen muisti on sangen ja itse asiassa pelottavan lyhyt. Matti Vanhasella on nimeä ja meriittejä ja merkille pantavaa on myös into, jolla Matti Vanhasta on parin viime vuoden aikana kuultu monissa tv:n ajankohtaisohjelmissa asiantuntijana.

10. On helppo ennustaa, että Matti Vanhasesta tulee seuraavissa vaaleissa keskustan ääniharava Uudellamaalta, varsinkin kun Paula Lehtomäki on kertonut, ettei hän asetu enää ehdolle Uudeltamaan piiristä. Vanhanen rökittää vaaleissa helposti Kanki-Kaikkosen, ja saattaa käydä jopa niin, että keskusta saa Uudeltamaalta 3-4 kansanedustajaa nykyisten kahden asemesta. Jos keskusta saisi houkuteltua ehdokkaaksi vielä vuoden 2003 vaalien ääniharavan eli Tanja Karpelan, olisi puolueella todella "vahva" porukka ehdolla vaaleissa. Mihin Tanja Karpela muuten on kadonnut julkisuudesta?

11. Olennainen kysymys vaalien jälkeen onkin se, joutuuko Matti Vanhanen tyytymään rivikansanedustajan rooliin vai haluaako keskusta, että Matista leivotaan hallituksen ministeri. Jos keskusta voittaa vaalit, kuten voidaan ennustaa, ja Juha Sipilästä tulee uusi pääministeri, niin lienee melko selvää, että Sipilä haluaa Vanhasen mukaan hallitukseen ikään kuin vanhemman valtiomiehen ominaisuudessa. Vanhanen voisi ryhtyä vaikkapa puolustusministeriksi, jota tehtävää hän hoiti lyhyen aikaa jo 2003 Anneli Jäätteenmäen hallituksessa.

12. Keskusta ja kokoomus tulevat käymään huhtikuun vaaleissa kovan kamppailun maan suurimman puolueen ja samalla pääministeripuolueen paikasta. Keskustasta lähtevät ehdolle useat vanhat tai itse asiassa jo tosi vanhat ja kokeneet politiikot. Katsotaanpa hieman, minkä ikäisiä nämä konkarit ovat tulevan uuden vaalikauden lopussa eli keväällä 2019, jolloin useimmat heistä istuvat kansanedustajina.

13. Sirkka-Liisa Anttila on vuonna 2019 jo 75-vuotias, kun taas Timo Kalli, Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen ja Eero Reijonen täyttävät tuolloin 72 tai ainakin 71 vuotta. Keskustan muista vanhoista parroista voidaan mainita, että Tapani Tölli, Mikko Alatalo ja Esko Kiviranta saavuttavat vuonna 2019 67 vuoden iän. Anttila, Pekkarinen, Kääriäinen ja Tölli ovat entisiä ministereitä.

14. Sokerina pohjalla voidaan mainita, että Paavo Väyrynen, joka on kertonut asettuvansa ehdolle ensi kevään vaaleissa, täyttää vuonna 2019  72 vuotta. On sinä keskustalla todella kokenutta joukkoa, joka on ollut mukana politiikasta jo suomettumisen kulta-ajoista lähtien. Pääministerinä tai ainakin puoluejohtajana Juha Sipilällä on vara mistä valita, jos hän haluaisi keskustan ministeriksi vaikkapa vain yhden kokeneen ja vaalikauden aikana 70 vuotta täyttävän kansanedustajan. Matti Vanhanen on konkareihin verrattuna vielä nuori mies, sillä hän täyttää 2019 vasta 64 vuotta.

15. Eduskuntaan yrittää ensi vuoden vaaleissa jälleen kerran, kuinkas muuten, myös Kauko Juhantalo (72) Satakunnasta. Samasta vaalipiiristä paluuta Arkadianmäelle mielii myös keskustan entinen maatalousministeri Juha Korkeaoja (s. 11.1.1950). Juhantalo on myös ex-ministeri ja hän jää historiaan koplauksesta saamastaan valtakunnanoikeuden tuomiosta. Vuonna 2019 Juhantalon ikämittariin tulee lukema 76.

16.  Alex Stubb ja ilmeisesti useimmat muutkin kokoomuslaiset yrittävät haalia äänestäjiksi ennen muuta nuoria ja ensi kertaa vaaleihin osallistuvia ihmisiä. Tässä tarkoituksessa Stubb vierailee jatkuvasti monissa lukioissa, Ruisrockissa sekä Duudsonien yms. veijareiden järjestämissä tapahtumissa tapaamassa nuoria ja potentilaaisia äänestäjiä. Suuri joukko koululaisia, opiskelijoita ja muuta nuorta väkeä haluaa ottaa kännykkäkameroilaan selfieitä itsestään ja Stubbista. Käykö nyt niin, että nuoret äänestävät kokoomusta ja Uudellamaalla ensijassa Stubbia? Joutuuko keskustan ikääntyvä ehdokasjoukko sekä demareiden Antti Rinne puolestaan kiertämään vaalikampanjan aikana, ei lukioita ja korkeakouluja, vaan etupäässä vanhainkoteja ja ikääntyneiden ihmisten palvelutaloja?  

17. Pääministeri Stubbin panostaminen vaaleissa ja yleensä politiikassa nuoriin näkyy myös kokoomuksen uusissa ministerivalinnoissa. Uusi maatalousministeri Petteri Orpo on 43, sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty 37 ja uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen 31-vuotias. Väliäkö sillä, että Orpolla ei ole minkäänlaista aiempaa kokemusta maa- ja metsätalousasioista tai että Grahn-Laasosella, mikäli mahdollista, on vielä vähemmän kokemusta ympäristöä koskevista ongelmista.  He ovat todellisia pätkäministeritä, jotka eivät joudu tekemään hallituksessa enää oman ministeriönsä toimialaan kuuluvia merkittäviä päätöksiä tai aloitteita. Riittää, että Petteri myös näyttää hieman "orvolta" ja että Sanni on Alexin entinen lehdistöavustaja ja tumma kaunotar, joka osaa hymyillä viehättävästi. Kyllä näillä avuilla pärjää politiikassa varsin pitkälle!

18. Saati sitten urheilutuloksilla! Alex Stubb juoksi tänään Berliinin maratonilla uuden ennätyksensä. Hänen aikansa oli 3.11.24, mikä on 45-vuotiaalle harrastelijalle aika kova tulos. Entistä ennätystään Stubb paransi kuudella minuutilla. Samassa kisassa kenialainen Dennis Kimetto juoksi maratonin uuden ME-tuloksen 2.02.57. Juoksun jälkeen Stubbista ja Kimettosta otettiin - luonnollisesti - yhteiskuva, katso yllä.

19. Yle Uutisten teettämän ja tänään julkaiseman gallup-kyselyn mukaan keskusta on karannut kokoomukselta ja on nyt selvästi maan suosituin puolue. Matti Vanhasen ilmoitus palata takaisin politiikkaan ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa suuntaan tai toiseen. Keskustaa kannattaa kyselyn mukaan 23,3, mutta kokoomusta vain 20,4 prosenttia vastaajista. Perussuomalaiset ja demarit laahustavat kaukana kokoomuksenkin takana, sillä persuja kannattaa 16,6 ja SDP:tä 15,4 prosenttia vastaajista.

20. Kokoomuksen erilaiset sähläilyt ja uudet ministerivalinnat ovat ilmeisesti vaikuttaneet kyselyn tulokseen. Kokoomus saa kiittää kannatuksen laskusta Laura Rädyn ja Lasse Männistön "tuolileikkiä", jonka Alex Stubb aluksi hyväksyi ja tuomitsi vasta sitten, kun kaikki muut olivat jo ehtineet sitä kiivaasti arvostella. Myös uudet ministerivalinnat ovat syöneet kokoomuksen uskottavuuutta. Keskusta porskuttaa, vaikka se ei ole tehnyt tai sanonut syyskuussa juuri mitään uutta tai raflaavaa. Oppositiossa on näinä aikoina helppo räksyttää, mutta tämäkään ei enää tunnu onnistuvan Timo Soinilta. Maisterisjärkä kärkkyy  nykyisin niin innokkaasti ja presidenttiä ja ulkoministeriä suorastaan nuoleskellen pääsyä seuraavaan hallitukseen, että oikein pahaa tekee. Kyllä kansa tietää!

14 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Toki myös eräiden muiden puolueiden ikämiehet pyrkivät ensi huhtikuun vaaleissa Arkadianmäelle. Esimerkiksi Pertti Salolainen täyttää nyt lokakuussa 74-vuotta, mutta on jo nyt eli hyvissä ajoin ilmoittanut, että hän on sitten ehdolla myös ensi kevään vaaleissa.

Jörn Donner (81 v) ymmärsi sentään jo ilmoittaa luopuvansa vaaleista.

Ilkka Kanerva on syntynyt vuonna 1948 ja on vuoden 2019 keväällä, siis silloin pidettävissä vaaleissa, 71-vuotias.

Saa nähdä, milloin me saamme Eduskuntaan ensimmäisen 100-vuotiaan kansanedustajan?

Mutta mitäs tuosta, sillä esimerkiksi meneehän myös suomalaisilla iskelmälaulajilla aina ja ikuisesti sitä paremmin, mitä vanhemmiksi he tulevat. Esimerkkeinä vaikkapa Vesku Lori, Paula Koivuniemi (s. 1947) ja Katri-Helena. Kaikki nämä ja monet, monet muut tekevät nytkin ennen joulua kirkkkokonsertteja ja muuta joululaukeikkaa senkun kerkivät; huippuna tietenkin tämä Jari Sillanpää. Ja kirkot ja seurakuntatalot ym. tilat täyttyvät taas ja kansa herkistelee tippa silmässä "joulun ihmettä" tai (kovia) kokeneiden artistien taituruutta.

Mauri Tania kirjoitti...

Kyllä ministerien alaikäraja pitäisi nostaa jonnekin 40 vuoden hujakoille. Tuollaiset Sanni-tytöt vievät korkeimmilta luottamustehtäviltä ja viroilta uskottavuuden ja arvovallan.

Stubb on kaikkien aikojen nenäkkäin, näsäviisain, lyhytnäköisin ja valheellisin pääministeri. Toivottavasti hänet saadaan Brysselin koneeseen mahdollisimman pian.

Kokoomus toivottavasti häviää murskaavasti, ovathan he pettäneet nyt kansan luottamuksen täydellisesti Männistö-kähminnän ja Sanni-sisko nimityksen vuoksi.

Itse veikkaan demareille ja vasemmistolle ylipäätään kovaa nousua. Kansa on kurkkuaan myöten täynnä Stubbia ja härskiä oman edun politiikkaa.

Uudet pienpuolueet saanevat myös edustajan pari läpi.

Persuista siirtynee melkoinen määrä äänestäjiä demarien ja vasemmiston leiriin, jonkun verran kepuun mutta tuskin ketään kokoomukseen.

Jos kävisi niin hyvin että kokoomus tipahtaisi kärkipaikaltaan niin toivoisin että demarit menisivät ykköseksi eikä kepu.

Persujen osalta saisi tulla kunnon voitto mutta vain sillä ehdolla että he alkaisivat heti yhtä tiukiksi maahanmuuton ja EU:n suhteen kuin alussakin.

Pelkään että persujen Niinistön ja Halla-ahon natomyönteisyys karkottaa persuäänestäjiä aika lailla. Itse en enää heitä uskalla äänestää vaan ääni menee jyrkästi vasemmalle.

Joskus aiemmin se on mennyt kokoomukselle, mutta jatkossa ei enää koskaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mauri on todellinen äärimmäisyyksien mies, joka liikkuu myös vaaleissa äärioikealta äärivasemmistoon! Ilmankos me koetaan vaaleissa usein ns. jytkyjä, milloin minkäkinlaisia. No, vasureilla ei ole tulevassa eduskunnassa sen enempää paikkoja kuin nykyisin eikä puolue pääse enää hallitukseen politiikkaa sotkemaan.

Keskustasta voi hyvinkin tulla, mutta toki vain nykyisen oppositioasemansa perusteella, huhtikuun vaalien voittaja ja pääministeripuolue. Joka taåpauksessa on jo nyt selvää, että keskusta ja kokoomus ovat uuden hallituksen pääpuolueet.

Alex Stubbille toki sopii pääministwrin paikkaa paremmin ulkoministerin tuoli, sillä ulkopolitiikka on Alexin päälaji. Hän voi u-ministerinä keskittyä nykyistä paremmin myös triathlonin ja maratonjuoksun harjoitteluun ja kilpailemiseen.

Stubbin tavoitteena on ensi vaalikaudella alittaa maratonilla kolmen tunnin raja.

Mauri Tania kirjoitti...

No, kyllä Alex voisi saman tien siirtyä ulkoilu anteeksi urheiluministeriksi, jos hänen palveluksiaan vielä halutaan.

Häntä kuvaa parhaiten vanhojen ystäviensä toteamus ettei Alex ollut ikinä kiinnostunut poliitikon hommista. Tytöt ja kalja kiinnostivat, sittemmin gof.

Substanssiosaaminen valtionhoidosta on Alexilla olematonta. Jos hänet laitetaan tiukkaan tenttiin niin vastaukset menevät todella pahasti pieleen. Sehän on nähty jo useamman kerran.

Verrataan vaikka johonkin Tuomiojaan, jolta tulee asiassa kuin asiassa tiukkaa faktatietoa. Tai Haavistoon, joka on myös loistava asiaosaaja.

Sauli Niinistökin on melko heppoinen kaveri.

Merkillistä on että kokoomus ei nosta parhaimpiaan, Sasia ja Zyskowitziä eturiviin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ilmeisesti nuo Maurin mainitsemat Alexin "kaverit" ovat nyt jo edesmenneitä, sillä Mauri puhuu heistä ja heidän puheistaan ikään kuin menneessä muodossa! Näin ohraisesti voi toki käydä, jollei harrasta urheilua.

Asiaosaamista etenkin ulko- ja eurooppapolitiikan osalta Stubblta löytyy vaikka minkän verran. Ja kun kuuntelee hyvin pukeutuneen Alexin rauhallisia ja tyylikkäitä vastauksia eduskunnan kyselytunnilla, niin ei voi muuta kuin ihailla. Hän ei ole lainkaan samanlainen änkyrä kuin vaikkapa hänen vieressään hallituksen aitiossa nököttävä "varapääministeri" Antti Rinne.

Erkki Tuomioja on taitava UM:n mies, mutta häntä ei koskaan valittu edes demareiden puheenjohtajaksi, vaikka Erkki taisi olla neljä kertaa hommaan ehdolla; hän hävisi aina äänestyksissä. Nykyisin Erkki jättäää, siis sanoo jättävänsä, eriäviä puumerkkejään VN:n kokouksissa vain "tulevaa historintutkimusta" varten. Tuomioja (68) ei nouse enää ulkoministeriksi ja muut ministeriöt eivät hänen habitukselleen kerta kaikkiaan kelpaa. Hän voi keskittyä jatkossa historian tutkimiseen.

Odotamme mielenkiinnolla, mitä Erkki kirjoittelee jatkossa suhteestaan esim. erääseen Tarja Haloseen ja siitä, mihin näiden kahden nousevan kyvyn suhde oikein kariutui. Onhan Erkki toki juosut 3000 metrin esteet jotain 10 minsaa ja risat, joten olisi hauska nähdä, miten Erkki selviyisi nykyisin vesihaudan mjukanaan tuomista esteestä.

Haaviston Pekka osaa toki kaikenlaista aina nikkafroinnista alkaen, vaikkei viitsinyt koskaan opiskellla yliopistolla ja suorittaa loppututkintoaan. Hän osaa löytää poikaystäviä vierailta mailta ja huolehtia Antoniostakin parhaan ymmärryksensä mukaan. Pekka on hyvä "selittelijä" ja puhuja, mutta hänen saavutuksistaan emme tiedä oikeastaan mitään. Voisimme lähettää Haaviston rauhantunnustelijaksi vaikkkapa Syyriaan, hän kun on innokas rauhansovittelija, ainakin teoriassa. Nobel-aineista?

Sasi on liian innokas ja nopea puhuja ja häslääjä, ei hänestä enää ilmeisesti tule koskaan uudelleen ministeriä. Hän voi kisailla Benin kanssa siitä, kummmasta tulee eduskunnan eniten äänessä oleva välijuutaja.

Ben Z. taas kärsii kuulemma migreenistä, joka on estänyt hänen pääsyynsä ministeriksi. Hän voi keskittyä jatkossa kisailemaan Salolaisen kanssa siitä, kumpi onnistuu pysyttelemään kauemmin eduskunnan jäsenenä. MItä enemmän Ben jaksaa huutaa eduskunnassa ja moittia ministereitä ja hallitusta kerjäläisten ja kaiken maailman rikollisten hyysäämisestä, sitä enemmän ja kauemmin hesalaiset mummot ja paapat äänestävät hänet yhä uudelleen eduskuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

Huhtikuun vaaleihin on vielä aikaa, joten kepu ei voi olla mitenkään varma voitostaan. Kyllä Juha Sipilän kannattaisi, kieltäytymisestään huolimatta, vielä tarkasti miettiä, pitäisikö hänen sittenkin ajaa säärikarvansa, niin kuin Alex Stubb hänelle kesäkuussa ehdotti.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisista noin 1,4 miljoonaa on yli 60-vuotiaita. Lienee selvää, että vaaleissa ovat edustettuina myös vanhat ja viisaat, elämää nähneet ja kokeneet!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Selvää on, että vaaleissa on ehdokkaina - ei siis ainoastaan "edustettuina" - myös vanhoja ja viisaita ja elämää nähneitä ihmisiä. Ihmisten eliniänodote on koko ajan kasvussa, eläkeikä kohoaa jne.

Mutta pointti onkin siinä, miksi kuusikymmpiset ja vanhemmat ihmiset äänestävät aina eli 20-30 vuotta vaaleista toiseen näitä samoja vanhoja ja julkisuudessa kuluneita "naamoja" ja miksi nämä jo 20-40 vuotta jo eduskunnassa istuneet kansanedustajat haluavat yhä vain jatkaa ko. edustamista?

Kansanedustajan homma ei ole erityisen vaikeaa ja siitä maksetaan hyvin. Jokaisella kansanedustaailla on nykyisin oma valtiolta palkan saava avustaja ja eduskuntaryhmillä asiantuntijoita ja siheereitä joukoittain jne.

Eduskunnassa on hyvt saunat ja liikuntatilat ja siellä toimii jos jonkinlaista urheiliu- ja virkistysseuraa. Valiokuntien jäseniä kuskataan vuorotellen valtion varoilla ympäri maailmaa tutustumassa esim. eksottisten maiden kansanedustalitoksiin ja ties mihin.

Juuri äskettäin neljä lakivaliokunnan jäsentä Anne Holmlundin johdolla teki vajaan viikon reisuun Kiinaan ja tutustui sen oikeuslaitokseen. Tuokin oli täysin turha reissu, sillä ei kai Suomi sentään halua omaksua kiinalaista oikeusjärjestelmää.

Rivikansanedustajana oleminen on kivaa ja helppoa sisätyötä, siinä pääsee julkisuuteen ja työstä vielä maksetaan hyvää liksaa, niin ja lomaa on vähintään 3-4 kuukautta vuodessa.

Kyllä tuollaiset asiat kannustavat entistä usemmin yli seitsemänkymppisiä edustajia jatkamaan arvokasta työtään vuosikymmenestä toiseen!

Ei se ole hullu joka asettuu aina ehdolle, vaan se joka äänestää aina samoja ehdokkaita.

Erikoistutkija Nyyssönen kirjoitti...

1. Matti Vanhasen paluu eduskuntaan olisi myönteinen asia. Kansanedustajien keskimääräinen kyvykkyys- ja kokemustaso ei siitä varmaan laskisi (nykyisestään). Vanhanen lienee saanut tarpeekseen toimimisesta rikkaiden yrittäjäsukujen äänitorvena ja laulamaan niitä lauluja, joiden leipää syö.
2.Mattihan hoiteli hommansa sävyisän harmaan tyylikkäästi - vapaan miehen yksityiselämän pikkujutut eivät olisi ansainneet saamaansa sensaatiojulkisuutta. 2. Toista oli ennen, kun lehdistö oli vallan sylikoira. Matti Klinge esim. kertoo uudessa kirjassaan, kenen kanssa muuan kaljupäinen presidentti "vetäytyi lemmiskelemään" ylioppilastalon eteissyvennykseen. Noista tekemisistä ei häntä julkisesti paneteltu. Viinaakin tuo urho otti silloin tällöin, varmaankin erään hurskastelevan, tuomareiden jälki-istuntoja kauhistelleen blogikommentaattorin närkästykseksi.
3. On hyvä, että eduskunnassa on myös kokeneita mutta dementiavapaita poliitikkoja à la Mauri, Erkki, Ilkka jne. Donnerilla ei ole ollut eikä olisi siellä mitään annettavaa. Useat konkarit ovat still going strong kuten arvon blogistikin.
4. Ministereilläkin soisi olevan edes kohtuullinen kokemus, paitsi polittikasta myös muilta elämänalueilta. Ei riitä varmaan tuo Sanni G-L:n (31) oma puolustelu, että "on hyvä tuoda tuore näkökulma asioihin". No, Paavo Väyrynen tuli ministeriksi 29-vuotiaana, ja Tamminiemen portilla häneltä ensivisiitillä tiedusteltiin, että "minnekäs nuori mies on matkalla?". Paavohan oli matkalla kohti tulevaisuudessa edelleen kangastelevaa presidenttiyttä.
5. Ei ole lainkaan pahitteeksi, jos pääministerillä on koetellun kansalaiskunnon ohella myös hyvä fyysinen kunto. Onhan parempi, että maan tärkein "poliittinen toimihenkiö" juoksee maratonin kuin että hänen terveydentilastaan jouduttaisiin olemaan huolestuneita kuten nyt P-Koreassa "Loistava toveri, Suuri seuraaja ja Kansan, armeijan ja puolueen kiistaton johtaja" on häipynyt julkisuudesta pahasti ontuen.
6. Tanja Karpelan paluu politiikkaan tuskin toteutuu. Hän hoitaa koiria ja pitää mm. sienikoirakursseja Salon Perniössä (ww.kaer.fi). Kepu joutuu etsimään uudia kaunottaria Sirkka-Liisa Anttilan rinnalle.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikilla Nyyssösen mainitsemilla "faktoilla" on toki kääntöpuolensa.

Esim. se, että MV oli onnellisesti aviossa silloin, kun hän aloitti pääministerinä. Sitten iski ilmeisesti jonkinlainen viidenkympin villitys ja pääministeri haki seksiseuraa netistä - ja myös sai sitä. Kun Ruususen kanssa meni mönkään, pääministeri ilmoitti tökerösti tekstiviestillä lopettavansa suhteen. Heti vuoden 2007 vaalien jälkeen MV käynnisti raukka- ja pikkumaisesti rikostutkinnan Morsian-kirjasta jne, jne. Samaan aikaan pääministeri alkoi vajota ja oli kohta kaulaansa myöten vaalirahoitussotkussa. Hänet pelasti lopulliselta tuholta vain laillisvalvonnan löperyys ja se, että MV ilmoitti luopuvansa pääministeriydestä ja koko politiikasta.

Nyt MV palaa, joten saa nähdä, alkavatko kohu-uutiset uudelleen.

Olli K kirjoitti...

Tosiasiassa 3.11.24 ei ole "aika kova tulos", vaan tuonikäiselle ei-ammattiurheilijalle aivan tavattoman kova tulos.Pitää miehestä tai ei tai arvostaako pääministerin urheilua tai ei on joka tapauksessa hyvä tunnustaa tosiasiat.
Myös tuo joidenkin epäily substanssiosaamisesta on koomista. PhD kansainvälisessä politiikassa London School of Economicsissa, professorina College of Europessa, komission puheenjohtajan (Romano Prodi) poliittisena neuvonantajana, tutkijana ulkoministeriössä ja Suomen Akatemiassa sekä neuvotteluissa monissa Suomen kansainvälisissä sopimuksissa eivät ole mitenkään olleet mahdollisia miehelle, joka ei osaa tekemisiään. Tekemisen sisällöstä voi taas olla eri mieltä (arvostuskysymys), mutta substanssiosaaminen on taatusti kunnossa.

Anonyymi kirjoitti...

Vuonna 2019 on eduskuntavaalit huhtikuun ja europarlamenttivaalit toukokuun viimeisinä sunnuntaina. Onko Väyrynen ehdokkaana molemmissa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Täysin turha ennakoida, onko Värynen ehdolla vuonna 2019 pidettävissä vaaleissa tai ketkä kaikki ovat tuolloin ehdolla. Me emme tiedä tai olla varmoja edes siitä, ketkä kaikki vanhat eli nykyisin noin seitsemänkymppiset meihet ovat viiden vuoden kuluttua hengissä.

Anonyymi kirjoitti...

Näitä kaksien vaalien väyrysiä saattaa olla muitakin 2019. Jo kaksien vaalien ehdokasasettelusta tulee varsinainen ruletti ja varsinkin siitä, jos tulee valituksi molemmissa vaaleissa. Parasta olisi ollut, että vaalit olisi pidetty tämän vuoden 2014 joulukuussa.