torstai 1. tammikuuta 2015

903. Niinistö Hynösen linjalla


                                                   Kansalaiset! Medborgare!

1. No niin! Nyt se sitten on tapahtunut eli vuosi on vaihtunut!  Todisteena tästä olemme nähneet ja kuulleet Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön perinteisen uudenvuodenpuheen. Tämä osoittaa, että olemme yhä itsenäinen ja suht´ koht myös suvereeninen valtio. 

2. Saulin venäläinen kollega Vladimir Vladimirovits Putin ennätti pitää puheensa jo toissapäivänä. Putin ylpeili tai peräti rehvasteli, että hänen suurin saavutuksensa eli Krimin valloitus ja liittäminen Venäjään oli urhea teko ja selkeä osoitus venäläisten vankkumattomasta isänmaallisuudesta.

3. Niinistön puheen puitteet olivat entiset. Puhe oli nauhoitettu etukäteen Linnassa. Niinistön edessä pöydällä oli joitakin papereita, joihin hän ei kertaakaan vilkaissut. Presidentin takana seinällä oli sama taulu kuin ennenkin ja pöydällä vasemalla puolella tuoreen näköisiä kieloja ja puhujan oikealla puolella Suomen valtakunnan lippu, joka ei liehunut kertaakaan. - Toisin oli Kekkosen aikana!

Niinistön puhe

4. Niinistö puhui tai itse asiassa luki puheensa tv-kameran linssin eteen heijastavasta lukulaitteesta (teleprompterista) vakavana ja leuka alas painettuna. Kun Niinistö tuijotti koko ajan prompteria, saattoi katselijoille syntyä vaikutelma, ettei presidentti katsonut kameraan ja tv-katselijoita silmiin, vaan hänen katseensa lipui heidän ohitseen. TV-uutisten lukijoiden esiintymisestä katselijoille ei synny samanlaista "ohikatsomisen" vaikutelmaa.

5. Tämä siis puheen koregrafiasta ja taiteellisesta vaikutelmasta. Entäpä sitten puheen asiasisältö, miten sen kanssa kävi? Menikö puhe toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kuten tällaisten puheiden osalta tuppaa usein käymään?

6. Puheessa oli toki painotuksia, vaikkei siinä mitään varsinaisesti uutta asiaa ollutkaan. Turvallisuuden osalta Niinistö kertasi Ukrainaan kriisin pääkohtia ja tuomitsi Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Presidentti mainitsi sanat Ukrainan katastrofi, Ukrainan kriisi, jännite jne., mutta vältti käyttämästä sanoja "Venäjän hyökkäys", "Krimin valtaus", "Itä-Ukrainan miehitys". Myskään sanaa "kylmä sota" ei puheessa mainittu, vaikka juuri siitä Venäjän sekä Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä onkin kysymys. 

7. Niinistön mukaan Suomi on toiminut Ukrainan kriisissä yhdessä EU:n kanssa, mutta harjoittanut myös "omaa yhteydenpitoaan" Venäjän kanssa. Niinistö ei maininnut, että hän on suhtautunut kielteisesti EU:n Venäjälle asettamiin talouspakotteisiin tai miten hän riensi kesällä omin päin eli EU:n kielteisestä kannasta huolimatta Sotsiin neuvottelemaan Putinin kanssa. Tämä tapaaminen ja Niinistön neljä kertaa käymät puhelinkeskustelut Putinin kanssa eivät ole edesauttaneet tippaakaan ratkaisun löytämistä Ukrainan kriisiin. Venäläiset joukot miehittävät edelleen Itä-Ukrainaa ja aikovat kaikesta päätellen pysyä siellä myös jatkossa.

8. Niinistö sanoi Venäjän tietävän, että "Suomi on ja pysyy osanana länttä". Kaikki toki tietävät, että Suomi on Venäjän läntinen naapuri. Turvallisuuspoliittiset tosiasiat pitäisi kuitenkin tunnustaa ja myöntää, että Suomen turvallisuus edellyttäisi liittymistä läntiseen puolustusjärjestöön eli Natoon. Tätä Suomi ei rohjennut tehdä edes Neuvostoliiton hajotessa, joten on selvää, ettei Suomi rohkene myöskään nyt kylmän sodan paluun aikana ottaa askelta Natoon, vaikka Sauli Niinistö kuinka vakuuttelisi että "Suomi pysyy lännessä". Länsi eli EU:n olemattomat joukot tai puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ei riitä Suomen turvallisuuden takaamiseksi, jos Putinin päättää oman turvallisuutensa takaamiseksi miehittää joitakin Ahvenanmaan saaria.

9. Baltian maat ymmärsivät tehdä Naton suhteen "välttämättömyydestä hyveen" hyvän poliittisen sään aikana, mutta suomalaiset sen kun vain jatkavat  iänikuista jahkailujaan Nato-optiosta. Ulkoministeriksi Juha Sipilän hallitukseen pyrkivä Paavo Väyrynen ei ole länsimielinen, sillä hän vastustaa kiivaasti Natoon liittymistä. Lisäksi Paavo ehdotti pari päivää sitten, että EU:n ja Suomen pitäisi tunnustaa Venäjän oikeus Krimiin ja siunata Putinin miehitystoimet Ukrainassa. 

10. Talouden osalta Niinistön saarnassa ei ollut mitään uutta. Hän vaati - jälleen kerran - velaksi elämisen lopettamista ja sitä, että puolueet kertoisivat ennen seuraavia eduskuntavaaleja, mistä menoista ne ovat valmiita leikkaamaan. Niinistö kannusti päättäjiä olemaan rohkeita omiensa edessä ja kertomaan, mistä oman puolueensa kannattajien eduista he ovat valmiita luopumaan. Mutta uskooko joku, että esimerkiksi Timo Soini, Juha Sipilä tai Antti Rinne noudattaisi Niinistön kehoitusta? Nämä tyypit eivät luovu mistään eduista tai ilmoita ennen vaaleja, miten valtion ja kuntien menoja pitää leikata ja sitoudu näihin leikkauslistoihin. "Liisan listan" ajat 90-luvulta - Sauli Niinistö oli silloin valtionvarainministerinä - eivät enää palaa.

11. Puheensa lopuksi presidentti Sauli Niinistö potkaisi hieman pääministeri Alexander Stubbia antaessaan ymmärtää, että nykyisin ei kannattaisi Stubbin tavoin enää väitellä siitä, kuka on "liberaali tai konservatiivi", "vanhoillinen tai uudistusmielinen", "suvaitseva vai suvaitsematon" tai "tärkeä tai vähemmän tärkeä". Stubb on omissa puheenvuoroissaan korostanut, että nykyisin tärkein jakolinja kulkee tarvittaviin muutoksiin vanhoillisesti tai uudistusmielisesti suhtautuvien välillä.

12. Ainoa hymynvärähdys käväisi Sauli Niinistön kasvoilla silloin, kun hän puheensa lopuksi viittasi Linnan itsenäisyyspäiväjuhlista kansalle tutuksi tulleeseen sotaveteraaniin Hannes Hynöseen (101v). Niinistö kutsui Hynöstä "elämisen osaajaksi". Presidentin mukaan Hynösen oppi edellyttää itsetuntemusta: "Että mittaa muilta odottamaansa siihen, mitä itse tekee. Että muistelee mukavat, mutta tietää ikävät asiat. Tai näkee, ettei sitä nyt olla toinen toistaan kummempia, mutta yhdessä vahva voima".

13. Tästä on hyvä jatkaa. Kyllä me selviämme kaikista putineista, ilmastonmuutoksista, valtion veloista, suurtyöttömyydestä, ulkopoliittisista kriisistä ja sen sellaisista kunhan vain muistamme pysytellä tiukasti  "Hynösen linjalla"! Hanneksen,viisaat seuvot ja visiot tulee ottaa vaalien jälkeen muodostettavan Juha Sipilän hallituksen ohjelman motoksi.

13. Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari (muistaakseni) ja Tarja Halonen korostivat aina uudenvuoden puheissaan, miten Suomi on ja pysyy ikuisesti Paasikiven-Kekkosen linjalla. Jos Paavo Väyrysestä olisi tullut presidentti, hän olisi ensi töikseen lanseerannut uuden käsitteen eli "Paasikiven- Kekkosen- Väyrysen linja";  myöhemmin siitä olisi tosin pudotettu Paasikiven nimi kokonaan pois.

14. Sauli Niinistö on omaksunut nyt oman suuntansa, joka on "Hannes Hynösen linja". Tällä elämän todellisen osaajan linjalla meidän kaikkien suomalaisten on hyvä edetä - ja pysyä lännessä! 
                    
                                    Meiltä ei kyllä leikata, kyllä jämpti on näin!

14 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kokoomus on ollut vuodesta 1987 asti hallituksessa yhtä kautta lukuunottamatta. Luulisi siinä ajassa jo ehtineen toteuttaa "porvarillista" tai "ei-sosialistista" talouspolitiikkaa jos sitä oikeasti haluaisi.

Niin paljon kuin arvon blogisti inhoaakin Persuja, niin (valitettava) tosiasia on, että se tarjoaa (pienen pienen pikkiriikkisen) vaihtoehdon puoluekentässä. Kun Saksassa vain joka kymmenes työskentelee julkisella sektorilla, meillä joka neljäs. Siellähän sitä leikattavaa on ja vaikka kuinka. Virkamiehet ovat politiikassa kaikkein aktiivisimmin, koska a) heillä on aikaa ja b) oma lehmä ojassa kun puhutaan julkisen sektorin "säästökohteista".

On totta että Soini ei ole laittanut yhtään leikkaulistaa julkisen puolen menojen alentamiseksi, mutta eipä ole kukaan muukaan. Tjaah, onhan Soini sentään esittänyt kehitysapua leikattavaksi vajaalla miljardilla, mutta sieltähän ei saa leikata, koska rasismi ja äärioikeisto ja pölhöpopulistit ja impiwaaralaiset. Niin, ja muistaakseni Soini oli myös ainoa puoluejohtaja, joka vastusti sekä ennen että vaalien jälkeen rahan lapioimista Välimerelle. Nythän ne Urpilaisen-Kataisen plussapisteet ovat paisuneet jo noin seitsemään miljardiin.

Sillä palkkaisi Suomeen hyvätasoisia juristeja jostain hyvin menestyneestä maasta kirjoittamaan uuden perustuslain, kun omamme kykenevät lähinnä kiihkoamaan yksityisistä pysäköintivirheistä. Suomalainen lakimies ei inahdakaan kun pitäisi laittaa valtiovallalle suitsia. Miksikö? Koska lakimiehet edustavat korporatismia, ajavat korporaatioiden etua. Korporatiivinen pykäläyhteiskunta elää lakimiesten ansiosta.

Skorpioni kirjoitti...

Niinistön puhe oli hyvä ja tasa painoinen. Keskustan puh eenjohtaja Juha Sipilä ennätti HS:ssa jo yhtyvänsä Niinistön käsityksiin talouspolitiikassa ja turvallispolitiikastaHyvä niin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Timo Soini on syössyt persut ennen näkemättömään syöksyyn ja alamäkeen gallupeissa peesaamalla Sauli Niinistön (ja Erkki Tuomiojan) ulkopolitiikkaa ja Juha Sipilää talouspolitiikkaa -mitä vm. talouspolitiikka sitten oikein onkaan.

Timo Soinilla on pirun kova tarve päästä ministeriksi ja reissaamaan ministeri-Audin takapenkillä, ettei millään ole ole enää mitään väliä. Vaikka persujen kannatus vajoaisi vihreiden, vasureiden ja RKP:n tasolle. Rkp:n Soini kelpuuttaisi mielihyvin hallituskumppanikseen ja luopuisi paasaamasta pakkoruotsia vastaan ja korottamaan vaikka Suomen kehitysapua!

Anonyymi kirjoitti...

Timo Soinilta ja Antti Rinteeltä tuli jo heti vastaus presidentti Niinistölle Yle Uutisissa. Heidän mielestään "leikkauksilla ja säästöillä", joita Sauli Niinistö puheessaan korosti, ei saada maan taloutta kuntoon.

Tässä sitä sitten ollaan. Jep. jep!

Juha Sipilä sen sijaan nuoleskelee Niinistön saappaita.

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa luettua myös presidentti Niinistön viime vuoden uudenvuodenpuhe.

Niinistö päätti sen viittaamalla HelsinkiMissio ry:n toimintaan ja totesi, että lausahdus ”kyllä meillä kaikilla on se hetki aikaa, naapurina, tuttavana tai muutoin vain, että kysäistään, mitä Sinulle kuuluu, voinko jossain auttaa” jäi hänelle yli kaiken mieleen.

Tällä hän vetosi kansalaisiin, jotta yksinäisiä ihmisiä ei unohdettaisi.

Saakuti soikoon, presidenttihän vaihtaa linjaa kuin Nykäsen Matti vaimoaan!

Anonyymi kirjoitti...

Jo vain! Väyrysen Pate olisi pitänyt valita, se olis pysynyt koko ajan samalla eli omalla linjallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsissa ihmiset äänestivät juuri maan tärkeimmäksi kulttuurihahmoksi Peppi Pitkätossun. Taakse jäivät mm. Abba ja Zlatan.

Suomella olisi tarjota ko. kisaan kolme kovaa hemmoa: Väinämöinen, Rokan Antti ja Hannes Hynönen.

Anonyymi kirjoitti...

Ilta-Sanomien otsikon mukaan Niinistön puheen loppu "kohahdutti". Tällä lehti ei tarkoittanut presidentin viittausta Hannes Hynöseen, vaan tapaa, jolla Niinistö toivotti kuulijoilleen "Jumalan siunausta".

Jep, jep! Kyllä Niinistö osaa näitä irtopinnoja kätevästi kerätä. Kohta hänen suosionsa nousee pohjois-korealaisiin lukuihin ja hänen sanotaan toimineen tehtävässään "vallan erinomaisen hyvin". Kaikki jäpikkäät kun eivät ymmärrä toivotella jumalan siunausta kuulijoilleen.

Hannes Hynönen, Jumala ja Sauli Niinistö, tämä on se pyhä kolminaisuus, johon Suomen kansa voi näinä vaikeina aikoina vankasti luottaa!

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta uskooko joku, että esimerkiksi Timo Soini, Juha Sipilä tai Antti Rinne noudattaisi Niinistön kehoitusta? Nämä tyypit eivät luovu mistään eduista tai ilmoita ennen vaaleja..."

No ei vaadita pojilta mahdottomia: politiikko joka noin tekee on entinen politikko, nykyinen katkeroitunut muistelmakirjailija. Kyllä nuo listat löytyvät vaalien jälkeen. Vanha poliittinen kikka kun on tehdä ikävät päätökset heti vaalien jälkeen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heh, heh! Vai "vaalien jälkeen" Hupaisaa.

Mutta presidentti tarkoitti ja itse asiassa jopa vaati, että näiden poliitikkojen ja puoluejohtajien tulisi julkistaa leikkauslistansa HETI ja ENNEN VAALEJA!

Samaa haluaa myös kansa eli kaikki äänestäjät.

Kyllä leikkauslistat löytyvät vaalien jälkeen, sillä niiden on pakko löytyä. Mutta onko poliitikoista miestä ja naista kertomaan jo ENNEN VAALEJA, mistä pitäisi leikata ja säästää?

Tästä on kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

"suomalaiset sen kun vain jatkavat iänikuista jahkailujaan Nato-optiosta."

Kun nyt kaikki puolueet yksituumaisesti toteavat, että nyt ei ole aika liittyä NATO:on, tulee mieleen kauhistuttava ajatus: onko joku korkea ulkovaltojen edustaja ilmoittanut Suomelle, että tässä tilanteessa ovi ei ole auki, katsotaan sitten tilanteen selkiydyttyä...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, ainakin sellaiset "korkeat edustajat" tai herrat kuin Putin ja Larionov Venäjän maasta ovat ilmaisseet ja ilmoittaneet Suomelle ja Niinisölle monen monituista kertaa ja vieläpä julkisesti - jos vain anonyymi olisi sattunut huomaamaan - että Suomen ei ole nyt aika hakea Naton jäsenyyttä eikä sellainen aika sitä paitsi tule Suomelle milloinkaan myöhemminkään koittamaan!

Anonyymi kirjoitti...

Ottaen huomioon, millaisia jänishousuja nykypoliitikot ovat NATOon liittymisen suhteen, on suuri ihme, että meillä vuonna 1917 oli niin rohkeita miehiä johdossa, että uskalsivat julistaa Suomen itsenäiseksi. Ei silloin pelätty, että Venäjä suuttuu meille.

Jos nykyinen remmi olisi ollut vallan kahvassa silloin, olisimme edelleen Suomen suuriruhtinaskunta. Poliitikot olisivat tyytyneet vuosikymmenet toistelemaan, että meillä on toki mahdollisuus itsenäistyä, jos haluamme, mutta siihen se olisi sitten jäänytkin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, mutta olisihan meillä kuitenkin ollut ja olisi vieläkin sentään "optio itsenäisyyteen"! Sehän on kaikkein tärkeintä.