maanantai 9. helmikuuta 2015

910. Kepun vaaliohjelmasta: keskiolut pois kaupoista

          Kansalaiset, olen taas käytettävissä…keskioluelle sanon ei

1. Eduskuntavaaleihin on aikaa enää kaksi kuukautta. Puolueiden gallupykkösellä keskustalla (Kepu) menee  todella lujaa. Puolueen kannatus hipoo 26-27 prosenttia eikä kannatuksen taittumista ole ollut näköpiirissä. 

2. Keskustalaisen perusväen lisäksi lähes kaikki muutkin puolueet ja johtavat poliitikot haluavat olla puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk) kavereita. Sipilän tulossa olevaan hallituksen pyrkivät kiivaasti Timo Soini ja persut, Antti Rinne ja demarit, kokoomus, Ville Niinistön vihreät, vasemmisto aina niin kovin hallituskipeän Paavo Arhinmäen johdolla sekä tietenkin Päivi Räsänen ja kristlillinen liitto. 

3. Ainoa puolue, joka ei ole vielä ilmoittanut hallitushaluistaan, on RKP. Mutta ruotsalaisten ei tarvitse edes sanoa tai toivoa mitään, sillä ilman muuta on selvää, että RKP on mukana myös seuaavassa hallituksessa olkoon pääministerinä sitten kuka tahansa. Toivottavasti RKP ymmärtää sentään jättää nykyisen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin hallituksen ulkopuolelle.

3. Keskustan tulossa oleva vaalivoitto on houkutellut ehdokkaiksi puolueen lähes kaikki entiset ja vielä jotenkuten kynnelle kykenevät konkarit, joiden joukossa on myös ei-istuvia entisiä kansanedustajia Matti Vanhasen ja Olli Rehnin johdolla. Ehdokkaksi on haalittu myös Perheyritysten Liiton puheenjohtaja Anne Berner, joka ei toki ole minkään sortin kepulainen, vaan pesunkestävä ruotsinkielinen kokoomusporvari. Berner on myös Sveitsin kansalainen, joka puhuu kotiloissaan sveitsinsaksaa. Bernerin mukaan hänen puoluekantansa vaaliehdokkaana ratkaisi yksinkertaisesti se, että hänellä on paremmat mahdollisuudet päästä eduskuntaan keskustan kuin kokoomuksen ehdokkaana. Konkariehdokkaiden joukosta puuttuu itse asiassa vain Tanja Karpela, tämä entinen kulttuuriministerimme.

4. Olli Rehnistä on tarkoitus tehdä Sipilän hallituksen ulkoministeri tai ainakin valtionvarainministeri, Matti Vanhasesta on tulossa vähintään vähintään puolustusministeri ja Anne Berneristä kenties työ- ja elinkeinoministeri, jos hän lyö vaaleissa niin ikään Helsingistä Arkadianmäelle yrittävän Paula Lehtomäen. Lehtomäki laulaa karaokea paremmin kuin Berner - ainakin äänekkäämmin - mutta riittääkö tämä vanha kosti enää nostamaan Talvivaara-veteraania hallitukseen? Nähtäväksi jää, mitkä ministeröt voitaisiin uskoa sellaisten veteraanien kuin esimerkiksi Mauri Pekkarisen tai Seppo Kääriäisen johdettaviksi, jos mainittuja herroja enää ylipäätään huolitaan hallitukseen. Selvää on, että vaikka Paavo Väyrynen valittaisiin eduskuntaan, hänet saatetaan kohteliain sanakääntein takaisin Brysselin koneeseen ja EU-parlamenttiin.

5. Keskusta on julkaissut hyvin ympäripyöreän ja mitäänsanomattoman strategisen hallitusohjelman, jonka nimeksi on pantu komeasti Suomi kuntoon.  Sen mukaan kepu lupaa, että Sipilän hallituskaudella, jota on määrä kestää ainakin kahdeksan (8) vuotta, "Kodeissa voidaan hyvin", "Suomesta tulee luovuuden kärkimaa", "Suomi nousee julkisen sektorin mallimaaksi", "Suomesta tulee biotalouden edelläkävijä" ja sokerina pohjalla vaatimaton lupaus, jonka mukaan  "Suomeen saadaan 10 vuoden aikana 200 000 työpaikkaa lisää".

6. Keskusta ja Sipilä aikovat siis voittaa vaalit tyypillisten vaalilupausten avulla, suomeksi sanottuna siis keplottelemalla, sillä jokainen ymmärtää, ettei edellä lueteltuja lupauksia ole mahdollista saavuttaa. Keinoista, joilla asetettuihin tavoitteisiin päästäisiin, ei ohjelmassa kerrota juuri mitään konkreettista. Keskustalta samoin kuin muiltakin suurilta puolueilta on jo kuukausien ajan perätty leikkauslistaa, jota hallitus tulisi noudattamaan, jos ao. puolue on hallituksessa, mutta sellaista keskustakaan ei ole suostunut kertomaan. Sipilä on tyytynyt mainitsemaan, että siihen listaan palataan sitten myöhemmin. Saa nähdä, tapahtuuko tämä ennen vaaleja vai vasta niiden jälkeen.

7. Viime viikonlopun vaaliristeilyllä, jonka keskusta teki Queen Baltic -laivalla Tallinnaan, Sipilä esitteli vaimonsa Minna-Marian, jonka 340 000 euron suuruiset pääomatulot ylittivät vuoden 2013 verotuksessa Juhan tulot kolminkertaisesti. Juha Sipilä lupasi, että hänen johtamansa uusi hallitus antaa lisää rahaa lastensuojeluun, omaishoidon tukeen ja perheiden - ei siis vanhusten - kotipalveluihin. Sipilä laskeskeli, että valtion tulee säästää seuraavalla hallituskaudella menoja vähintään 2,3 miljardilla eurolla.

8. Siitä vain, hyvät ihmiset, kaikki äänestämään keskustaa, joka lupaa nostaa Suomen ja sen kansalaiset johtavaksi tai onnellisimmaksi kansakunnaksi miltei kaikilla mitattavissa olevilla elämän alueilla! Minä en kuitenkaan äänestä keskustaa, jollei puolue pysty konkreettiseen ohjelmaan, jossa kerrotaan myös keinot, joilla asetettuihin tavoitteisiin olisi mahdollista päästä ja jos puolue ei rohkene kertoa leikkauslistoja julkisesti ja hyvissä ajoin ennen vaaleja. On selvää, että valtion tulee säästää seuraavalla vaalikaudella menojaan paljon enemmän kuin mitä Sipilä on kertonut, luultavasti vähintään 5-6 miljardia euroa. Kansalaisille ja äänestäjille ei pitäisi mennä antamaaan katteettomia vaalilupauksia eikä lupaamaan lisää rahaa sillon, kun maassa tulisi päin vastoin säästää lisää. Ihmisille ei tulisi luvata, että jos äänestätte meitä ja puoluettamme, niin saatte "kymmenen hyvää ja kahdeksan kaunista". 

9. Näissä vaikeissa ellei peräti synkeissä taloudellisissa oloissa ainoa asia, jonka vastuullinen poliitikko saisi vaaleissa luvata, voidaan kiteyttää kolmeen sanaan: verta, hikeä ja kyyneliä.

10. Yhteen asiaan keskustan vaalimenestys voi vielä karahtaa pahemman kerran. Tänään nimittäin kerrottiin, että puolue aikoo pitää edelleen voimassa puoluehallituksen vuonna 2013 tekemän päätöksen, jonka mukaan keskiolut tulee vetää pois ruokakaupoista ja kioskeista ja siirtää takaisin Alkon hyllyille. 

11. Siis tällainen "uudistus" olisi kepun valtakaudella tulossa Suomeen, jossa alkoholin kulutus on kuitenkin ollut jo 6-7 vuotta laskussa. Olisihan tuossa jo "leikkausta" kerrassaan. Mutta kuten Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä on jo ehtinyt todeta, keskustan sanotussa ajatuksessa ei olisi järjen häivää. Maaseudulla pikkukaupat pysyvät nipin napin hengissä juuri yksinomaan keskioluen myynnillä. Jos keskiolut passitettaisiin takaisin Alkoon, kävisi niin, etteivät ihmiset tyytyisi tulemaan kapasta ulos vain sixpackillinen keskiolutta kainalossaan, vaan Alkosta ostettaisiin toki samalla kertaa myös viinaa.

12. Johan pomppas, kepuväki! Tämä saattoi olla Juha Sipilän ensimmäinen iso virhe. Kaikkien janoisten ystävät, liittykää vaaleissa yhteiseen rintamaan ja estäkää keskustan nousu maan suurimmaksi puolueeksi, jottei puolueen katala suunnitelma keskioluen poistamisesta kaupoista toteutuisi!

Voihan keppana!

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juha Sipilä blogissaan keskiolutkohusta:

Ei LÄHIMAINKAAN puolueen kärkihankkeita

http://yle.fi/uutiset/sipila_olutlinjauksesta_ei_lahimainkaan_keskustan_karkihankkeita/7792995

Joka tapauksessa kepun laivaristeilyväki piti viikonvaihteessa voimassa puoluehallituksen aloitteen vuodelta 2013, jonka mukaan keskiolut olisi poistettava kaupoista ja korvattava miedommalla oluella.

Helppoahan sitä on puolueen laivaristeilyllä rietastella karaokessa ja juoda vaikka minkälaisia viinaksia ja samalla hyväksyä ihmisiä aiheetta hollhoavia ja typeriä ehdotuksia ja aloitteita.

Anonyymi kirjoitti...

Päivittäistavarakauppa tyrmistyi kepun III-olutehdotuksesta: Katastrofaalinen vaikutus.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1423465750282.html

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anne Berner valitsi vaalipiirikseen lopulta Uudenmaan, ei Helsinkiä. Kokoomus yrittää panna kovasti kampohin, sillä tänään tuli tieto, että Hjallis Harkimo lähtee kokoomuksen vaaliehdokkaaksi Uudeltamaalta. Sieltä eduskuntaan mielivät myös mm. Alex Stubb, Antti Rinne ja Matti Vanhanen.

Uudeltamaalta valitaan kaikkiaan 35 kansanedustajaa.

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kertoo, että keskioluen vieminen Alkoon ei ole keskustan vaaliteema eikä eduskuntaryhmä aja sitä "voimallisesti". H-S 9.2.

Mitähän muita aloitteitaaan kepulaiset joutuvat vielä ennen vaaleja perumaan?

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan laivaristeilyllä julkistettiin Juha Sipilää esittävä Vaha-Juha.

Voi, mitä tuhlausta! Eivätkö kepulaiset ole hoksanneet, että heillä on ollut vahamies koko ajan keskuudessaan, nimittäin puoluesihteeri Timo Laaninen. Tyyppi ei juuri Vaha-Juhasta eroa.

Anonyymi kirjoitti...

Kaksi pointtia:

1) Juha Sipilä pääministeriksi
2) Pentti Kurikan nimipäivät euroviisuedustajaksi

Santeri Alko kirjoitti...

Hyvä, että Kepu antaa tasoitusta muille puolueille tuolla älynsä välähdyksellä. Suosionsa voi tämän johdosta laskea ei vain 3,7 vaan ehkä jopa 4,7 jakarandaistuinten tilavuusprosenttia!

Jotta kansa kepu-keppanaa hakiessaan voisi sitten ehkä kymmenien tai jopa sadankin kilometrin erämaavaelluksen jälkeen löytää virvoittavan lähteen, etsityn kohteen uusi nimi voisi olla Altia-tyyliin ALKIO.

Tulee mieleen vanha töherrys, jossa KESKUSTAPUOLUEEN oli saatettu muotoon XXKUSTAXXOLUEEN.


Anonyymi kirjoitti...

Jaa, että Arhinmäki kaikista puoluejohtajista se hallituskipein? Sinne kai ne kaikki toivovat pääsevänsä.

Anonyymi kirjoitti...

THL:n mukaan miljoonan asukkaan HUS:n alueella on 280 000 alkoholin suurkuluttajaa. Tässäpä kiitollinen kohderyhmä puolueelle, joka tyrmää keskustan tavoitteet alkoholipolitiikan kokonaisuudistukselle!

Toipila kirjoitti...

Ne 200.000 uutta työpaikkaa tulevat julkishallintoon vaiko minne puheenjohtaja Sipilä?

Yksityissektori haluaa ja pystyy työllistämään vain, jos rahanahneet liikemiehet haistavat myönteiset mahdollisuutensa tavoitella voittoa Suomessa.

Jos Suomessa voitontavoittelu on edelleen epäilyttävää ja tuomittavaa toimintaa, niin ainakin yksityissektori hakeutuu työllistämään muille maille vierahille voittoa tavoittelemaan.

Anu Suomela kirjoitti...

Kannatan lämpimästi Anna-Maja Henrikssonin jättämistä kaiken sen ulkopuolelle, mikä vaatii omaa ajattelua.

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän on suoraan kepun vaalikikka. Keskustelu menee keskiolueeseen kun pitäisi puhua oikeista asioista. Sipilän kokemus ja esitykset ovat täysin pimennossa ja suoraan huu haata. Kun mies ei pukahda mitä tehdään taloudessa niin viedään keskustelu epäolennaiseen. Mies ei ole joutunut koville. Myy valtion omaisuuden kavereilleen alihintaan? Luo 200.000 tuhatta työpaikkaa. Kun aletaan kysymään näiden höpinöiden perään niin kansalle sumua silmille. Näin se on nähtävä.

Anonyymi kirjoitti...

Kohupaljastuksen takana on viihdelehti Stara.fi, jonka uutistarjonta edustaa tyylipuhtaasti keltaista lehdistöä kohderyhmänään noin 24-vuotiaat lukijat. Jos ko. lehti on poliittisesti myötämielinen jollekin puolueelle niin se lienee kokoomus, ei keskusta.

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan puoluehallituksen päätös ja aloite keskiolueen siirtämisestä kaupoista Alkoon on edelleen voimassa, kuten eilen varsin hyvin ilmeni. Tämäon fakta, jonka paljastamisessa ei ole toki mitään "kokoomuslaista myötämielisyyttä"!

Jos keskusta ei rohkene seisoa tämän aloitteensa takana, niin samaa voi odottaa monista muista kepun vaalilupauksista ja esityksistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin tokaistu blogistilta: "Minä en kuitenkaan äänestä keskustaa, jollei puolue pysty konkreettiseen ohjelmaan, jossa kerrotaan myös keinot, joilla asetettuihin tavoitteisiin olisi mahdollista päästä ja jos puolue ei rohkene kertoa leikkauslistoja julkisesti ja hyvissä ajoin ennen vaaleja."

Ainoa vaan, että näillä vaatimuksilla joutuu äänestäjä jäämään nukkuvien kööriin, koska millään puolueella ei ole esittää uskottavia konkreettisia tavoitteita leikkauksineen sekä keinoja niihin pääsylle.

Anonyymi kirjoitti...

Kepullahan oli yksi konkreettinen keino: keskioluen vetäminen pois kaupoista! Sillä olisi aiheutettu tuhansien maaseudun pikkukauppojen ja kioskien lopettaminen ja kenties kymmenien tuhansien ihmisten työttömyys.

Ovatko kaikki muutkin kepun suunnitelmat yhtä huonosti suunniteltuja? Siltä näyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas Vanhas-Matti on taas remmissä kun Ruususen ajasta on riittävästi aikaa. Että uutta skandaalinomaista juttua on lehtien sivuille taas saatava aikaan. Että III-kertainen eläköön kaljaisu kuulkukoon taas vaalikarjelle.