perjantai 13. helmikuuta 2015

913. Pääministerin kielitaito

1. Pääministeri Alexander Stubb on tunnettu sujuvasta esiintymistyylistään ja hyvästä kielitaidostaan, etenkin täydellisen englannin kielen käytöstä. Hän on antanut monia haastatteluja ulkomaisille tv-kanaville, viimeksi tällä viikolla mm. BBC:lle. Brittiläiset toimittajat ovat ihastelleet Stubbin englantia. Stubb antoi alkuviikosta haastattelun BBC:n HARDtalk-ohjelmassa, katso tästä.  

2. Muiden pääministerien ja EU-johtajien kokouksissa Stubb esiintyy tyyllikkän rennosti. Tämä ilmeni viimeksi eilen, jolloin Brysselissä pidettiin Eurooppa-neuvoston huippukokous. Tv-kuvissa Stubb käveli ja jutteli pääministeri David Cameronin kanssa, kummallakin miehellä toinen käsi rennosti housun taskussa. Alex tervehti kollegoitaan ystävällisest hymyillen ja selkään taputellen.

3. On sääli, jos Stubb joutuu, niin kuin nyt näyttää, luopumaan eduskuntavaalien jälkeen pääministerin paikalta. Jos kokoomus on mukana hallituksessa, puolue nimennee Stubbin ulkomisteriksi.

4. Gallupkyselyjen valossa näyttää jokseenkin varmalta, että uudeksi pääministeriksi nousee keskustan Juha Sipilä.  Hyvä mies ja paras keskustasta, mutta meidän tulisi toisaalta muistaa, että pääministerltä vaaditaan myös ulko- ja eurooppapolitiikan osaamista. Tämä edellyttää hyvää englanninkielen taitoa.

5. Miten käy Juha Sipilältä englanti? Asiasta ei ole juuri näyttöä. Tänään Ilta-Sanomien verkossa on kuitenkin julkaistu videopätkä, josta voi päätellä, miltä Sipilän engelska kuulostaa. Katso tästä

6. Eihän tuo kovin hyvältä ja sujuvalta kuulosta. Jonkinlaista Ahti Karjalaisen aikoinaan käyttämää tankeroenglantia - toisinaan puhutaan myös "ralli-englannista" - Sipilä klipissä haastelee, vaikka hänen tarkoituksenaan näyttää olevan nauraa englanniksi ja lyödä toimittajan hänelle esittämät kysymykset leikiksi. Sipilän esiintyminen on hieman samanlaista kuin toissapäivänä, jolloin hän joutui pitämään infotilaisuuden kepulle kiusalliseksi muodostuneen keskiolutkysymyksen johdosta.

7. I-S:n juttu on kirvoittanut lukijoilta yli 200 kommenttia. Vaikka käsitykset jakautuvat, kommentoijien niukka enemmistö tuntuu pitävän Sipilän vastauksia melko alkeellisena "peruskepulaisena tankeroenglantina" ja luonnehtivat Sipilän esiintymistyyliä toteamuksella "melkein kuin Paavo. M. Petäjä, mut ei ihan". Joidenkin mielestä Juha Sipilän englanti on samaa tasoa kuin Sauli Niinistön.

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No ei se pekää kielitaito vielä kesää tee. Eräässäkin haastattelussa Stybb ei aluksi huomannut, että myös kamera on paikalla. Olihan se näkemisen arvoista Stybin toiminta kun tajusi asian, yhtäkkiä niin pepsodenttia että. Vois puhua jopa kaksinaamaisuudesta. Viikon takaisessa Pressiklubissa Ylen poliitiikan esimies kertoikin sangen osuvasti, että ei ne tyhmyydet muutu viisauksiksi vaikka levyn nopeutta vähennetään. Saikohan Ylen kokoomuslainen iso johtaja pikapuhelun. Eli ei todellakaan tule ikävä. Toivottavasti hiekkalaatikko löytyy muualta kuin maan johdosta.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa tankeroenglantia vääntää Pertti Salolainen vaikka mies on ollut BBC:n kirjeenvaihtajana ja suurlähettiläänä Lontoossa toistakymmentä vuotta.

Nyreä kirjoitti...

Eihän Suomen pääministeri ole mitään BeeBeeCeetä varten, vaan hänen tehtävänsä on Suomessa.
Eikö voitaisi ajatella, että Stubbi palkattaisi seuraavan hallituksen lehdistö-avustajaksi!

Anonyymi kirjoitti...

I-S:n juttuun on nyt tullut 500 kommenttia. Kovastihan nämä kepulaiset ovat puolustamassa hieman hysteerisesti englantia tankkaavaa puheenjohtajaansa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1423802775523.html#comments-anchor

Pääministeri joutuu reissaamaan nykyisin lähes joka viikko erilaisissa huippukokouksissa ja vastaavissa Euroopassa ja sen ulkopuolellakin. Pääministeri ei siis voi, vaikka keskustalaiset sitä niin kovasti haluaisivat, pysytellä yksinomaan kotimaassa ja tyytyä esiintymään lähinnä vain puolueensa tupailloissa.

Sittenhän sen näkee, miten seuraavan hallituksen troikka eli Sipilä, Rinne ja Soini edustavat suomalaisia kv. kokouksissa. On siinä porukassa näköä ja kokoa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tämä Juha Sipilä oikein mahtaa pelätä?

Hän ei, toisin kuin kaikkien muiden suurten puolueiden puheenjohtajat, uskalla mennä esiintymään edes Uutisvuodossa, mitä jopa Jari Tervo ihmetteli. Sipilä lähtee - tietenkin sovitusti - kiertämään samaan aikaan Kainuun vaalikenttää. Kepun edustajaksi Uutisvuotoon Sipilä on määrännyt Annika Saarikon, tuon tukevan naiskansanedustajan Helsingistä.

Eikö lestadiolaistaustainen Sipilä pidä televisio-ohjelmia oikein sopivana viihteenä?

Anonyymi kirjoitti...

Tiedoksi, että Pertti Salolainen ei ole ollut enää pariin kymmeneen vuoteen kokoomuksen puheenjohtaja eikä milloinkaan pääministeriehdokkaana. Sipilä ei voi siis tukeutua tankerossaan Salolaiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Stubbin esiintymistaidot vierailla kielillä on erinomaiset. En kuitenkaan usko, että Sipilä tankeroenglannista huolimatta olisi kovin vierailla vesillä, kun toimii kansainvälisillä vesillä. Hänhän toimi kansainvälisesti menestystä saaneen Solitran omistajana ja myi sen amerikkalaisille. Sen jälkeen toimi kansainvälisen Elektrobitin toimitusjohtajana.

Jos jotain olennaista haluaa katsoa molemmissa, se on näyttö menestyksen aikaansaamisessa kansainvälisillä markkinoilla. Sipilä on osannut ohjata, mutta antaa itsensä toteuttamisen vapaudet monille neroille kansainvälisille esiintyjille ja huippukoulutetuille, jotka ovat olleet avainasemassa luomassa menestystä. Stubb sopisi hyvin Sipilän hallituksen ulkoministeriksi.

Anonyymi kirjoitti...

Vesillä ja vesillä ja vielä kansainvälisillä sellaisilla, hm.

Blogijuttu käsitteli vain herrojen taitoa puhua englannin kieltä käyttäen. Toisella tuo taito on erinomainen, brittiläisten todistuksen mukaan täydellistä. Toinen taas puhuu englantia vain auttavasti ja useiden mielestä myötähäpeää aiheuttamalla tavalla. Valtion johtaminen ja edustaminen kv. tasolla on eri asia kuin pienehkön tai keskisuuren kansallisen yrityksen johtaminen.

Igor kirjoitti...

Minulla on kolme ulkomailla opiskellutta ja yliopsitotutkinnon suorittanutta lasta. Tohtoriksi on vasta ensimmäinen opiskelemassa. Loistavasti puhuvat englantia ja kakksi heistä lausuvatkin varmaan yhtä sujuvasti kuin Stubb. Hienoa jos Stubb osaa hyvin lausua englantia. Onhan hänkin paljon ulkomailla opiskellut. Mutta vähintään yhtä tärkeeä ellei tärkeämpää on että hallitsee asiansa ja osaa muotoilla sanomansa niin että kuulijat ymmärtävät. Suurin osa kollegoista EU:ssakin ovat muita kuin äidinkielenään englantia puhuvia.

Mutta pitää muistaa, että englanti ei ole vieläkään Suomen virallinen kieli. En halua vähätellä kileitaidon merkitystä, mutta kyllä Suomen pääministerille on asiaosaaminen suimkesi varmaan se tärkein taito kuitenkin.

Alles gut kirjoitti...

Miten sujuu mahtinaiselta Angela Merkeliltä englanti; entä Francis Hollandelta?

Huonosti. Silti se ei vaikuta heidän asemaansa ja arvostukseensa - etenkään kv kentillä, - pätkääkään.

Me suomalaiset olemme samassa 50-lukulaisessa nakkikioski-linja-autoasema-mentaliteetissa edelleenkin (missä olemme koko ajan olleet), emmekä ole kasvaneet piirun vertaa vaikka näitä mukakansainvälisiä piipertäjiä pyörii lentokentillä kuin väkkärät.

Kun itsetunto ei kohoa niin se nyt vaan ei kerta kaikkiaan kohoa.

Anonyymi kirjoitti...

Se, että henkilö puhuu englantia suomalaisella aksentilla on persoonallinen piirre; kauneusvirhe, ei suinkaan musta silmä!

Anonyymi kirjoitti...

Siinäpä se. Tankeroenglantia ei ole kiva kuunnella eikä helppoa ymmärtää eikä pääministeri pääsisi sen avulla kunnon kahdenkeskisiin keskusteluihin ulkomaisten kollegojen ja muiden huippupoliitikkojen tai kanssa. Merkel puhuu sujuvaa englantia ja voi jutella ilman tulkkia esim. Cameronin ja Obaman kanssa esim. Ukrainan tilanteesta. Pääministerin eikä suomalaisten itsetunto kohene pätkääkään, jos saavat myötähäpeää tuntien kuunnella pääministerinsä heikkoa englantia.

Alex Stubb hallitsee ulkopolitiikan, EU-politiikan ja yleensä kv. politiikan suomalaisista nykypolitiikoista ylivoimaisesti parhaiten. Sen sijaan esikm. Juha Sipilällä ei ole juui minkäänlaista ulkopoliittista kokemusta.

Se, että maalla on todella kielitaitoinen, tyylikäs ja kv. poliitikan erinomaisesti hallitseva pääministeri, on omiaan nostamaan suomalaisten itsetuntoa.

Anonyymi kirjoitti...

Sipilä: Minä kierrän nyt Kainuuta!

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkien maakuntien perustankerot!

Liittykää yhteen ja äänestäkää hallitukseen trio Sipilä, Soini ja Rinne. Siinä on kuule sellaanen joukko, joka nostaa kv. kilpakentillä suomalaisten itsetunnon aivan uusiin sfääreihin!

Anonyymi kirjoitti...

Sipilän tänään Hesarissa esittämä "anteeksipyyntö" 90-luvun lamayrittäjille on suorastaan inhottavaa vaalikosiskelua! Iljettävää!

Anonyymi kirjoitti...

Joo, tuo JS:n anteeksipyyntö nostaa taas myötähäpeän tunteen! Myötähäpeää tunnetaan toisen häpeällisistä teoista tai sanoista, joita tämä ei usein itse ymmärrä häpeävänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Sipilä luo tähän maahan sipilistisen hurmion. Leikkais nyt kuitenkin ton typerän näköisen otsakiehkuransa veke!

Anonyymi kirjoitti...

Sipilän englanninkielen taito on vähintäänkin samaa tasoa kuin Matti Vanhasella. Ja hyvinhän tuo Vanhanen pärjäsi kansainvälisillä areenoilla. Äänestäjät tuskin edes miettivät koko asiaa. Sipilästä tulee ihan hyvä pääministeri. Ja mitä olen ymmärtänyt, niin enemmistö kepulaisista haluaisivat demarit hallituskumppanikseen. Joten taitaapi jäädä Stybb oppositioon tällä kertaa. Ja kepun kalja-gatekin on jo unohdettu, kiitos Sampsa Katajan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, tästäkin nyt nähdään, miten vähän merkittäviä asioita ihmiset ajattelevat, kun äänestävät pääministeriä!

Jos poliitikko on heikko jossakin tärkeässä asiassa, niin heti vedetään esiin vähintää 10, mutta usein 50-100 joko suomalaista tai ulkomaista poliitikkoa, jotka ovat myös olleet ko. suhteessa yhtä heikkoja tai vielä heikompia! Osasivatko Hitler tai Mussolinikaan englantia, entäpä Leonid Brezhnev? Kohta myös nämä nimet vedetään esiin.

Ahti Ppekkalakaan tuskin hurmasi englannillaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kepu pettää aina! Olipa sitten kyse keskikaljasta tai kielitaidosta.

Anonyymi kirjoitti...

Kepu-trollit ovat naiiveja Sipilä kiihkossaan ja Stubb-vihassaan.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Vanhanen ei pärjännyt kv. kentillä kielitaidollaan eikä toisella pääministerikaudellaan politiikassa muutenkaan hyvin, vaan huonosti. Hän sotkeutui keskustan vaalirahoitussoppaan ja oli esteellinen, kun hallitus jakoi rahaa Nuorisosäätiölle. Sai oikeuskanslerilta pyyhkeitä ja joutui monien mielestä eroamaan pääministerin tehtävästä juuri siksi, ei siis tulossa olevan "jalkaleikkauksen" takia, kuten MV itse yritti esittää. Vanhanen oli ilmeisesti suurin syntipukki keskustan rökäletappioon vuoden 2011 vaaleissa.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Vanhasesta povataan ääniharavaa tulevissa vaaleissa. Tulee todennäköisesti pesemään jopa Stubbin äänimäärissä. Mikäs salkku Matille annetaan, kenties elinkeinoministeri? Valtiovarainministeri olisi sopivin, mutta tuskin kepu saa sekä pää että valtiovarainministerin salkut. Kemppinen veikkaili jopa pääministerin salkkua Vanhaselle, mutta tuskin nyt sentään.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhasestako ääniharava? Tästä nähdään, miten äärimmäisen lyhyt äänestäjien poliittinen muisti on ja miten typerillä perusteilla äänestyspäätöksiä tehdään. Pääministeriä, jonka hallitus ei tehnyt mitään estääkseen Suomen valtionvelan kasvamista ja joka aiheutti 2011 kepulle rökäletappion vaaleissa, huudetaan neljän vuoden kuluttua takaisin eduskuntaan ja hallitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, minustakaan kielitaidolla ei vielä ratkaista parasta pääministeriä. Blogissa ei toki niin väitettykään.

Stubbin ja kokoomuksen alamäki alkoi Stubbista, koska stubb ei sovellu pääministeriksi. Edes kokoomuksen viime vaalituloksen mukainen äänestäjäosuus ei jaa hänen oikeistolaisia arvojaan ja ajatusmaailmansa.

Katainen oli kansanläheisempi ja siksi kokoomus menestyi Jykän alaisuudessa paremmin. Tästä moni voi yrittää jankata, mutta ei ne faktat siitä muuksi muutu.

Stubb on kyllä kielitaitonsa puolesta hyvä edustaja Euroopassa, en minä sitä yritä kiistää. Kyseinen hard-talk clippi ei ole edes parasta antia. En löytänyt enää youtube-videota, jossa Stubb jakaa EU-kokoukseen saapuessaan haastatteluja eurooppalaisille toimittajille. Hän antaa muistaakseni haastattelut ainakin kolmella eri kielellä (ranska, saksa, englanti) sujuvasti vaihtaen kieltä aina toimittajan mukaan. Myönnän, että sitä katsellessaan tuntuu hyvältä olla suomalainen.

Näyttää siltä, että erityisesti hieman vanhemmille englanti on se juttu. Englanti on kuitenkin jo perustyökalu, jota pitää osata ja jota lähes kaikki nuoret myös osaa. Sillä ei enää erotu.

Jos halutaan tehdä sen sijaan vaikka kauppoja tai muuten erottua edukseen joukosta, pitää osata muitakin kieliä. Tässä on meidän mahdollisuus, koska englantia osaa kaikki. Ja koska britit ja jenkit ovat laiskoja oppimaan mitään muita kieliä.

Muuta kuin englantia äidinkielenään puhuvat ostajat arvostavat todella, jos osaa heidän kieltään. Englanti on toki lingua franca, mutta Eurooppa ei ole kovinkaan englanninkielinen. Ainoastaan pari saarta Euroopan nurkalla puhuu äidinkielenään englantia.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=cWqLknuy4cw

Anonyymi kirjoitti...

Pahempi juttu on, jos kaksi muuta ns. pääministeriehdokasta (Sipilä, Rinne) eivät puhu edes auttavasti englantia.