sunnuntai 18. lokakuuta 2015

971. Niinistö asunnottomien yössä

              Niinistö piipahti taas karvalakkipuolella, nyt asunnottomien yössä

1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on "osallistuvaa" sorttia. Viikko sitten hän kävi Turkissa 4-5 päivän valtiovieraillulla auttamassa sikäistä kollegansa Recep Erdogania kahden viikon kuluttua pidettävissä parlamenttivaaleissa. Ko. vaalit ovat Turkissa jo toiset tänä vuonna. Edellisissä vaaleissa itsevaltiaana  tunnetun Erdoganin puolueella ei mennyt niin kuin piti, sillä AKP ei ei saanut annettujen äänten ehdotonta enemmistöä. Tästä tuohtuneena Erdogan, joka antaa usein piupaut ihmisoikeusoikeuksille ja demokratialle,  hajoitti parlamentin ja määräsi uudet vaalit toimitettaviksi sekä aloitti uudelleen kurdivähemmistön vainoamisen. Vaaleissa Erdoganin tavoitteena nuijia oppositiopuolueet ja vaalien tuloksena myös maan kurdiväestö maan rakoon. Erdoganin hallinto rinnastaa kurdit siekalematta Isis -järjestöön ja kurdeja syytetään lähes kaikistaTurkissa tapahtuneista terroriteoista, vaikka asialla onkin yleensä aina Isis.

2. Eilen lauantaina Niinistö oli vieraana TV1:n Ykkösaamussa, jossa häntä haastatteli Seija Rautio.  Turkista ja Syyrian pitkään jatkuneesta sodasta sekä  pakolaiskysymyksestä Niinistö turisi niitä näitä, ei siis mitään merkittävää uutta, minkä vuoksi hastattelusta ei jäänyt juuri mitään mieleen. Myös Itä-Ukrainan tilannetta sivuttiin. Nato-kysymyksestä Niinistö halusi selvästi vaieta kokonaan ja hän suorastaan tuohtui, kun Seija Rautio luki hänelle pari Suomen Nato-kysymystä koskevaa katsojakysymystä.

3. Lauantai-ilta alkoi hämärtyä, mutta tämä ei Sauli Niinistöä haitannut, sillä hän sen kun jatkoi osallistumistaan. Myöhään illalla hän vieraili Helsingin Kalliossa järjestetyssä asunnottomien yön tapahtumassa. Ko. tilaisuuksia järjestettiin myös muutamassa muussa kaupungissa. Tuoreen kyselyselvityksen mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla  7 107 yksin elävää asunnotonta, joka on 350 asunnotonta vähemmän kuin vuonna 2013. Asunnottomia perheitä oli koko maassa 427. Helsingissä oli viime vuonna  3 500 yksin elävää asunnotonta ja asunnottomia perheitä noin 200.  Asunnottomien yö -tilaisuus järjestetään kerran vuodessa, aina lokakuussa, ilmeisesti siksi, että asunnottomien tilanne näyttäisi iltojen pimetessä mahdollisimman pahalta. 

4. Mitä lisäarvoa presidentti Niinistön osallistumisella asunnottomien yöhön voisi olla? En tiedä, mutta ehkä presidentin mukaan vetämisellä on haluttu korostaa, että valtio, kunnat ja kaikki ao. viranomaiset ovat kaikki,  aina presidenttiä myöten, huolissaan asunnottomien ihmisten asemasta. Ovat toki olleet aina, mutta lähinnä vain periaatteessa ja teoriasssa. Käytännössä päättäjät eivät ole tehneet lähimainkaan tarpeeksi asunnottomuuden poistamiseksi tai vähentämiseksi, useimmat päättäjistä eivät ole tehneet yhtään mitään. 

5. Presidentillä ei ole käytännössä mahdollisuuksia vaikuttaa asunnottomuuden syihin ja saada asunnottomuutta vähenemään; kansanedustajana ja minsterinä Niinistöllä sen sijaan olisi ollut siihen oikein hyvä tilaisuus. Presidentti kunnioittaa läsäolollaan asunnottomien yötä ja asiaa aika paljon samalla tavalla kuin käydessään kuninkuusraveissa, maatalousnäyttelyissä, Suomi - Färsaaret jalkapallo-ottelussa, Jukolan viestissä jne.  Hän haluaa olla kaikkien suomalaisten, siis myös vähäosaisten ja asunnottomien presidentti, ja näyttää tässä tarkoituksessa mahdollisimman kansanomaiselta. Turkkiin lentäessään Niinistö piipahti lentokoneen turistiluokassa, mutta Kalliossa hän meni vielä pidemmälle käväisemällä  todellisella karvalakkipuolella.

6. Yle Uutiset julkaisi tänään Niinistön käynnistä asunnottomien tilaisuudessa pikku uutisjutun, jota on ryyditetty videopätkällä, katsopa tästä.

7. Lähes liikuttava on tapa, jolla tasavallan presidentti keskusteli puheenvuonsa aluksi yleisön kanssa. Yleisölle, jolle tarjottiin perinteiseen tapaan liha- tai hernesoppaa, näytti koostuvan lähinnä laitapuolen kulkijoista, joista osa oli nauttinut ennen tilaisuuden alkamista myös muuta kuin soppaa.  Kun Niinistön "lavalle" tulosta kuulutettiin, ihmiset alkoivat mölistä ja joku jopa taputti. Niinistö puikahti sisätiloista lavalle ja toivotti "hyvää iltaa kaikille." Tähän yleisö mylvien: "Hyvää iltaa, Sauli". Niinistö siristeli silmiään ja sanoi filosofiseen tapaansa, että "te näette kyllä minut, mutta minä en oikein näe teitä - no, joitakin siellä takarivissä kyllä". Hieman "ottaneen" oloisen miehen ääni yleisöstä: "Kuule Sauli, mä näin sut tänä aamuna telkkarisssa"; tarkoitti Ykkösaamun haastattelua - Niinistö: "Vai niin, miten se sitten meni?" - Sama mies yleisöstä: "Vitun hyvin meni, Sauli"! - Lievällä kiroilulla vahvistettu palaute oli Niinistön mieleen ja hän kiitteli vastatessaan: "Vain niin, tuo oli upeinta mitä olen pitkään aikaan kuullut". 

8. Siis "vitun hyvä presidentti". Noin väkevä ja kristallinkirkas ilmaisu on ihanin ja koskettavin tapa, jolla kansalaiset voivat presidenttiään kiittää.

9. Eikö tämä olekin kaunista ja suorastaan liikuttavaa! Ajatella, että meillä suomalaisilla on presidentti, joka saapuu asunnottomien yöhön ja alkaa rupatella laitapuolen kulkijoiden, asunnottomien ja hieman päihtyneiden ihmisten kanssa! Osaa ottaa yleisönsä niin kansanomaisella tavalla että oikein!  Rohkenisiko Turkin pressa tai minkään muunkaan maan valtionpäämies toimia samalla tavalla? Ei ikinä! Me suomalaiset saamme olla kiitollisia ja ikionnellisia, kun meillä - ja vain meillä - on noin vuorovaikutteinen, kansanomainen ja vaatimaton presidentti. 

   Jumalaa ompi linnamme 
   ja vahva turva aivan ….

17 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Olisiko Sauli Niinistö voinut tehdä Kallion yö -tapaamisessa Juha Sipilät?

Juha Sipilähän meni, varmaankin ajattelemattomuuttaan ja hyvänahkaisuuttaan, elokuussa lupaamaan oman Kempeleen kotinsa eli tilavan omakotitalonsa ovat turvapaikanhakijoille. Tämä oli yksi syy, minkä johdosta Suomeen alkoi suorastaan tulvia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita varsinkin Irakista. Suomi ei ymmärtänyt aikoinaan, toisin kuin Ruotsi ja kaikki muut maat, neuvotella Irakin kanssa sopimusta tänne Irakista tulevien turvapaikanhakojoiden palauttamisesta.

Niinistöllä lienee ainakin yksi tilasiviiliasunto eli omakotitalo Espossa. Niinistö olisi voinut näytää mallia muille isokenkäisille ja sanoa, että hänen asunnostaan saa ainakin 7-8 asunnotonta asunnon siksi aikaa kun hän on presidenttinä ja asuu siis itse Mäntyniemen virka-asunnossaan.

Suomesta eivät tällä menolla lopu asunnottomat ikinä ja koskaan. Jos asunnottomien määrä vähenee vain 300-400 sadalla hengellä vuodessa, kestää asunnottomuuden vähentyminen iät ja ajat, vähintään sata vuotta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Filosofian opettaja, kirjailija Arno Kontro ihmettelee - minusta täysin aiheellisesti - tänään Uudessa Suomessa Sauli Niinistön kiertelyä, kun häneltä lauantain TV1:n Ykkösaamussa kysyttiin, olisiko hän valmis suosittelemaan Suomelle Nato-jäsenyyttä, jos Ruotsi päättää hakea jäsenyyttä. Niinistö vastasi ynseästi ja lähes tuojtuneena, että merkittävissä kv. kysymyksissä ei tarvitse ryhtyä jossittelemaan. KOntro pitää aiheellisesti Niinistön näkemystä ja vastausta kummallisena.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/127809-raju-purkaus-sauli-niinistolle-olisi-karmea-tilanne-suomen-turvallisuuden-kannalta

Kontron mukaan olisi Suomen turvallisuuden kannalta "karmea tilanne", että kaikki muut Pohjoismaat kuuluisivat Natoon - Norja ja Tanska kuuluvat siihen jo nyt - ja vain Suomi olisi ulkopuolella. Suomi olisi harmaa vyöhyke, jonka niin Venäjä kuin Natokin koettaisi ottaa mahdollisimman nopeasti haltuunsa, jos jännitys alueella kiristyy. Niinistön vastauksesta päätellen Suomi haluaa olla jatkossakin unessa.

Näinhän se on, valitettavasti.

Niinistö vastailee ja jahkailee pitkään vastatessaan toimittajien sinänsä yhdentekeviin tai selviä asioita koskeviin kysymyksiin, mutta sulkee suunsa visusti, kun häneltä kysytään Suomen turvallisuuden kannalta todella tärkeistä asioista. Niinistö antaa hieman mulkoillen ymmärtää, että "tuollaisiin tyhmiin kysymyksiin" ei kannata vastata. Ts. ei ole "soveliasta" ja taktisesti viisasta vastata eikä sanoa mitään. Parempi vaan painua iltasella asunnottomien yöhön lausumaan pari ympäripyöreää sanaa asunnottimuuden kurjuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Tasavallan presidentin virka on jo Martti Ahtisaaren ajasta lähtien selvästi viihteellistynyt. Tämä kehitys nousi huippuunsa Tarja Halosen kausilla, mutta sama trendin näyttää jatkuvan myös Sauli Niinistön aikana.

Presidentillä ei ole nykyisin oikein mitään virkaa, siis kunnon tehtäviä ja valtaa, mikä on osaselitys asiaan. Mutta kyllä pressan pitäisi sentään aatella hieman myös "ite", millaisiin ja jopa hullunkurilta vaikuttaviin tempauksiin ja pippaloihin hän osallistuu ja lähtee mukaan. Viihteellistyminen nakertaa presidentti-instituution arvovaltaa.

Anonyymi kirjoitti...

Asunnottomien puolesta on turvallista ajatella, koska he eivät lyö näpeille. Sen sijaan jos sanot ajattelevasi ylempiesi puolesta vaatien heitä osallistumaan talkoisiin, varo kynsiäsi.

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö on saarnannut esimerkin voiman merkityksestä, kehottanut yritysjohtia alentamaan korkeita palkkojaan jne.

Pitäisikö Niinistön tutustua siihen, mitä asunnottomuus todella merkitsee ihmisille, joilla ei ole asuntoa? Kyllä, hän voisi parin adjutanttinsa kanssa viettää syyspimeällä pari yötä rappukäytävässä, yömajassa, veneen alla Kaisaniemen rannassa jne.

Johan pressan kansansuosio ponkaisisi aivan uusiin lukuihin!

Skorpioni kirjoitti...

Mitä "viihdettä" Sauli Niinistö tarjoaa.?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep jep! Kyllä "laadukkaampaa" viihdettä tulee telkkarista tuutin täydeltä jokaikinen päivä ja ilta. Meillä on Possea, on Putousta, on Rikua, on Antti Holmaa (aivan kauheaa), Ketosta ja Pyllyrinnettä, Ruben Stilleriä, Siskonpetiä, Uutisvuotoa, Yleleaksia, Mirjami Hintikkaa, Puoli seitsemää jne. jne. Huh, mitä kamaa!

Eikö Sale voisi vierailla joskun myös näillä karvahattumarkkinoilla, esimerkiksi Possessa ja Putouksessa? Siitä kansa tykkäisi kuin hullu puurosta, ja "voihan vittu, miten hyvä" -huudot raikaisivat yltympäriinsä. Nyt me saamme tyytyä joka helevetin hupi-ohjelmassa Hirviniemin Akuun ja sen eukkoon, siihen Lahtiseen, katselemaan kohta kolmattakymmentä vuotta Tervon Jarin ja Saanilan Stanin naaman vääntelyä

Anonyymi kirjoitti...

Onko ihan mahdoton ajatus että Niinistö on vilpittömästi kiinnostunut asunnottomien tilasta ja haluaa tehdä asialle jotain?

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostunut ja "kiinnostunut". Niinistö yrittää, kansansuosiotaaan lisätäkseen, antaa julkisuudessa kernaasti vaikutelman, että hän on kiinnostunut kaikenlaisista asioista, siis myös asunnottamien asiasta.

Käytännössä presidentti ei tietenkään voi tehdä yhtikäs mitään asunnottomuuden torjumiseksi tai vähentämiseksi. Juuri siksi hänen on niin perin helppoa näytellä kiinnostustaan asunnottomuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

"KOntro pitää aiheellisesti Niinistön näkemystä ja vastausta kummallisena."

Miten niin: ei vastuullinen valtionjohtaja voi paljastaa etukäteen miten menetellään tulevissa hypoteettisia tilanteissa. Melkein sama kuin kysyisi ylipäällikkö Niinistöltä, miten puolustusvoimat on ryhmitetty, jos Venäjä hyökkää.

Ulkopolitiikan tavoite on säilyttää maksimaalinen toimintavapaus. Se toteutuu parhaiten pitämällä omat kortit salassa.

Viisaalle kansalaiselle on muutoinkin selvää, että VIIMEISTÄÄN tuolloin pitää kipin kapin liittyä NATO:on, jjos ottavat ja viher-vasemmisto ei pysty estämään.

Anonyymi kirjoitti...

"Käytännössä presidentti ei tietenkään voi tehdä yhtikäs mitään asunnottomuuden torjumiseksi tai vähentämiseksi. Juuri siksi hänen on niin perin helppoa näytellä kiinnostustaan asunnottomuudesta."

Naulan kantaan! Tuon tyypinen puuhastelu osoittaa sitä, miten poliittisesti merkityksettömäksi presidentti-insituutio on muuttunut.

Johtopäätös: annetaan Tasavallan presidentin vimeisetkin todelliset valtaoikeudet pääministerille ja seremonialliset tehtävät ja muodollinen valtionpään asema eduskunnan puhemiehelle.

Anonyymi kirjoitti...

Asunnottomista on suurin osa asunnottomia omasta syystään: häätöjä on saatu maksamattomista vuokrista ja/tai häiritsevästä asumisesta taikka on vain tultu pääkaupunkiseudulle ilman tietoa asunnosta ja työstä.

Anonyymi kirjoitti...

Työväenpuolueen presidentti ei ole minkä tahansa työväen vaan kyseessä on maan johtavasta työväenpuolueesta kuten kannattajien asuin ja työoloista, jos niitä on koskaan ollutkaan. Onhan tuossa vastapainoa turhauttavalle virantoimitukselle Sale on nykyaikainen pätkätyöläinen, niinkuin suurin osa kansalaisista Salella on kuitenkin töitä tiedossa ainakin 70 ikävuoteen asti.

Siru Pola kirjoitti...

Dilma kutsui Saukin olumpialaisiin Brasialiaan ja Saukki aikoo siellä kilpailla normaalia sarjaansa ylemmällä tasolla. Siitä painonnostatus ja pönäköityminen.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikista hömpistä parhaiten Pahvi-Sauli kalasti ääniä presidentin vaalissa parhaiten. Saas nähdä kuinka seuraavaassa vaalissa Sauli esiintyy.

Skorpioni kirjoitti...

Saulin ei tarvinnut maksaa edes Pahvi-Saulia,koska Zysse pisti keräyksen pystyyn ja rahaa tuli ovista ja ikkunoista. Kyllä rahaa jäi vielä ainakin miljoona euroa jäljelle,joten Saulin tuleva valinta ei ole ainakaan rahasta kiinni. Kelpaa siinä viettää monet asunnottomien yöt polttoon kaulukset pystyssä!

Anonyymi kirjoitti...

Populistimme kuuluu Talvivaaran taistelujen veteraaneihin vieraillen paikan päällä ensi viikon keskiviikkona, ja pistäytyy samalla reissulla myös Raatteen Portin sotamuseossa.

Näin Iltasanomat 12.11.2012:
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö omistaa siivun Talvivaaran kaivosyhtiöstä.
Osakerekisterin mukaan Niinistö omisti viime torstaina 1200 Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n osaketta. Niinistö omisti saman määrän Talvivaaran osakkeita jo ennen presidentiksi tuloaan. Asia käy ilmi Niinistön IS:lle presidenttivaalin kampanja-aikana marraskuussa 2011 antamasta selvityksestä.