perjantai 30. lokakuuta 2015

974. Miksi Matti Putkonen poistui?

 
                                                    Viestintävastaava istuu

1. Ylen A-studion Talk -ohjelmassa eilen keskusteltiin aiheesta "perussuomalaisten piina". Tarkoitus oli keskustella Sebastian Tynkkysen erottamisesta puolueesta ja siitä, ovatko persut pettäneet vaalilupauksensa. Keskustelijoina persujen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho - hänen odotettiin nousevan eduskuntavaalien jälkeen ministeriksi - ja puoluetoimistossa tiedottajana viestintävastaavan vakanssilla työskentelevä Matti Putkonen (65). Aiemmin Putkonen on esiintynyt persujen "työmiehenä". 

2. Keskustelun puheenjohtaja toimi Jan Andersson ja persukaksikkoa vastapäätä pöydän toisella puolella istuivat Faktabaarin vastaava toimittaja Tuomas Muraja sekä Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Murajan panos jäi vähäiseksi. Eniten äänessä oli Matti Putkonen, joka yritti välillä omia itselleen myös keskustelun vetäjän roolin.

3. Ennakkotietojen mukaan persujen puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon piti saamansa kutsun mukaisesti osallistua keskusteluun, mutta studioon hänelle tilalleen putkahtikin Matti Putkonen. Putkonen kertoi, että Slunga-Poutsalo oli kyllä ollut aikeissa tulla studioon, mutta hän oli saanut "pari päivää sitten" vakavaa asiaa koskevan puhelun, jonka johdosta puoluesihteerillä oli "aivan oikeasti este "saapua Talk -ohjelmaan. Varmemmaksi vakuudeksi Matti Putkonen kertoi olleensa paikalla, kun Slunga-Poutsalo oli saanut kyseisen sai puhelun. 

4. Loogisesti ajatellen Slungan poisjäänti lienee kuitenkin johtunut siitä, että Talk -ohjelmassa keskusteltiin ennen kaikkea Sebastian Tynkkysen erottamisesta, johon liittyy Slunga-Poutsalon hämmennystä herättänyt lausunto medialle. Puoluesihteeri kiirehti nimittäin persujen puoluehallituksen erottamispäätöksen jälkeen kertomaan, että Tynkkynen oli keräämänsä listan julkistaessaan syyllistynyt vakavaan rikokseen. Keskustelijoista Tuomas Muraja ja Markku Jokisipilä ihmettelivät puoluesihteerin lausuntoa, koska Tynkkysen väitetystä menettelystä ei ole tehty rikosilmoitusta poliisille eikä Suomessa ketään voida ilman tutkintaa, syytettä ja langettavaa tuomiota nimittää rikolliseksi. Puoluesihteerin menettely näyttää olevan ristiriidassa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa mainitun ja Suomen perustuslaissa säädetyn syyttömyysolettaman kanssa.

5. Sampo Terholla ja Matti Putkosella oli Talk -ohjelmassa selvä taktiikka vähätellä koko ajan Tynkkysen erottamiskohua ja patistella puheenjohtajaa siirtymään keskustelussa "todelliseen asiaan" eli persujen takinkääntöä koskevien väitteiden torjumiseen. Terhon mukaan Tynkkysen erottamista on paisultetu tarpeettomasti, vaikka tapauksessa on kyse vain yhden puolueen jäsenen erottamisesta ja asia on jo persujen osalta "loppuun käsitelty".

6. Tynkkysen erottaminen on persuille arka ja paha paikka, sillä se ei lisää heidän kannatustaan. Suuren puolueen vastavalitun  3. varapuheenjohtajan erottamista vain kolme kuukautta puoluekokouksen jälkeen ei voida vähätellä. Se on päin vastoin todellinen jymy- tai jytkyjuttu suomalaisessa käytännössä. Persujen omat selitykset erottamisen syistä, jotka ovat vaihdelleet, eivät vakuuta ketään. Tynkkysen erottamista pidetään yleisesti Soinin giljotiinina ja kostona sekä vakavana varoituksena muille puoluen linjaa julkisuudessa arvostelemaan pyrkiville puolueen jäsenille.  

7. Sebastian Tynkkysen erottamisessa lienee todellisuudessa kyse, ei suinkaan Tynkkysen keräämän listan julkistamisesta, vaan siitä, ettei Timo Soini ja häntä myötäilevä puolueen muu johto siedä puolueessa äänekkäitä toisinajattelijoita ja puolueen hallituksessa edustaman politiikan arvostelua. Puolue on Timo Soinin johdolla, kuten persujen gallupkannatuksen syöksystäkin näkyy, syyllistynyt monien vaalilupaustensa rikkomiseen ja takinkääntöön. Viittaan vain Kreikan kolmannen tukipaketin hyväksymiseen ja hallituksen suopeaan suhtautumiseen turvapaikanhakijoiden määrään kasvuun.

8. Matti Putkonen herätti keskustelussa huomiota, ei vain haukkumalla Yleä ja muutakin mediaa, vaan myös sättimällä ja ryöpyttämällä oikein olan takaa kahta nimeltä mainittua ex-persua. Ko. henkilöt samoin kuin kolmaskin tv-lähestyksessä nimeltä mainittu mies oli erotettu puolueesta, koska he olivat rohjenneet arvostella puolueen johtamistapaa. TV-katsojasta Putkosen käyttäytyminen ei näyttänyt hyvältä tai rakentavalta, vaan hyökkäävältä ja rähjäämisen hakuiselta. On vaikea uskoa, että persujen viestintävastaavan käytös olisi omiaan lisäämään ihmisten halua hakeutua puolueen jäseneksi tai ryhtyä kannattamaan persuja gallupkyselyissä taikka seuraavissa vaaleissa.

9. Mutta tässä ei ole vielä kaikki, sillä keskustelun puolivälissä Putkonen nousi yhtäkkiä tuolitaan ja sanoi Jan Anderssonille, että "anteeksi, mutta minun pitää käydä tuolla, tulen  kohta takaisin". Näin hän ilmoitti Markku Jokisipilän puheenvuoron päätteeksi; Jokisipilä oli hieman aiemmin kritisoinut persujen heikosti hoidettua viestintää etenkin Tynkkysen erottamisasiassa ja Matti Putkonen on puoluetoimiston viestintävastaava. Jan Andersson kysyi Sampo Terholta, että "aikooko Putkonen olla kauan poissa", mihin Terho vastasi, että "täytyy sanoa, että en osaa sanoa". 

10. Parin minuutin kuuttua Matti Putkonen palasi tyynesti paikalleen ja jatkoi keskustelua muina miehinä. Minne Matti hävisi, missä hän käväisi ja miksi? Toimittaja  Bettina Sågbom, joka sattui olemaan paikalla Pasilan green roomissa, kertoi Twitterissä nähneensä, että Putkonen kävi vessassa. Putkonen ei ole itse maininnut, missä hän oli käväissyt, mutta selitti tapauksesta nousseen kohun jälkeen, että hänelle tuli pakottava tarve päästä kovien selkäkipujen takia jaloittelemaan. Selkäkivustaan Putkonen moitti tuolia, jossa hän joutui istumaan. "Se teidän tuoli on aivan kamala istua", Putkonen kommentoi Yle Uutisille.

11. Katsoin Talk -lähetyksen kokonaan, mutta en huomannut, että Matti Putkonen olisi tuolista noustessaan tai studiosta poistuessaan kävellyt jotenkin epänormaalisti. Hän ei edes näyttänyt mieheltä, joka kärsii kovista selkäkivuista niin paljon, ettei voinut enää istua paikallaan. Poistuessaan ja palatessaan takaisin Putkosen liikkeet vaikuttiva täysin normaaleilta. Jotkut ilkeämieliset ovat somessa aprikoineet, että Putkonen saattoi käväistä vessassa ottamassa pienet hömpsyt, mutta tuollainen puhe on tietenkin vain tyypillistä panettelua, jota perussuomalaisiin ja heidän johtajiinsa usein aiheettomasti kohdistetaan. Tuollainen väite ei siis kerta kaikkiaan voi pitää paikkaansa!


                                                  
                                                      Viestintävastaava poistuu


                                       
                                    Tässä viestimies istui, kärsi ja väitteli

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalaisten kannatus on kahdessa viimeisissä gallupkysylyssä painunut alle 12 prosentin ja puolue, joka huhtikuun vaaleissa tuli toiseksi, on galluppien mukaan nyt vasta viidenneksi suurin puolue.

Seuraavassa gallupissa persujen kannatus pudonnee alle 10 prosentin ja puolue kamppailee vasemmistoliiton kanssa viidennestä sijasta. Matti Putkosen esiintyminen A-talkissa on yksi syy kannatuksen edelleen alenemiseen.

Toipila kirjoitti...

Putkosen olemus oli jotenkin vaikean näköinen jo heti ohjelman alussa. Näytti selvästi siltä, ettei Putkosella kaikki ollut ihan hyvin.

Selkävaiva on siisti selitys. Eihän Putkonen voinut sanoa, että hänen oli pakko käydä paskalla kesken ohjelman.

Täytyy kuitenkin todeta, ettei ulkoministeri Soinilla ole diplomaatin taitoja näköjään juuri ollenkaan. Putkoselle olisi pitänyt antaa erityiseksi tehtäväksi Tynkkysen rauhoittaminen. Lisäksi Soini olisi voinut pelata Tynkkys -kortilla hallituskumppaneitaan vastaan ja siten saada persujen näkemyksiä paremmin perille.

Anonyymi kirjoitti...

Olis laskkennu vaan reilusti alleen…tuonikäiselle kaverille se olisi sallittu, vaikka Yleä se koko aika haukkukin.
Paska tilaisuus, joten se siittä.

Olis ne kummiskin pyyhkinny sen tuolin keskustelun jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Jokuhan voisi tehdä väitöskirjan, jossa pohdiskeltaisiin monipuolisesti, kävikö Putkonen isolla jytkyllä. Sebastian Tynkkysestä kerrotaan, että hänellä oli hupsahtanut biokaasu märkänä housuun. Aika velikultia.

Putkosen rooli persuissa on varmasti huomattava. Arvelen, että hän kuuluu viiden merkittävimmän vaikuttajan joukkoon.

Anonyymi kirjoitti...

Oonko ainoa, jonka mielestä Putkosen habitus ja tapa liikehtiä tuo mieleen alkoholiongelmaisen?

Pan-Dersson kirjoitti...

Työmies antoi myrskyvaroituksen ja nöyryytti sitä kautta toimittajan. Andersson oli hölmistynyt ja lysähtänyt saatuaan potkun päin näköä: että pamppu kehtasi poistua kesken Hänen, Anderssonin, tärkeän kyselytunnin.

Siitähän tuossa vain oli kyse: työmies näytti mistä kana pissii.

Ihan oikein. Noita toimittajan suupaltteja ei tarvitse kenenkään sietää. Maistakoot omaa lääkettään.

Anonyymi kirjoitti...

Viestimies kävi tarkistamassa kännykästä onko tullut viestiä kuka on se salaperäinen ruotsalainen joka pyysi Juha Sipilän politiikkaan. Sitä puolusihteerikin odottaa. Olisi ollut hyvä ilmoittaa suorassa lähetyksessä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se "työmies" vain itseään nöyryytti.

Anonyymi kirjoitti...

Myönnän, että hyppään muualle, mutta: Vuodenvaihde lähestyy, eikä Koskelon seuraajaa ole vieläkään valittu. Korkein oikeus ja itse asiassa kaksi hovioikeutta eivät vieläkään tiedä, ketkä niitä aivan kohta johtavat. Onkohan joku mahtanut suorittaa tässä jonkinlaisen "väliintulon"? Vai olisiko Korkki itse näin saamaton päästäessään asian lykkääntymään viime tippaan.

Anonyymi kirjoitti...

Koskelon seuraajaa ei nimita KKO, vaan tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä. Kysykää asiaa sieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Unessa Timo Soini konttasi Senaatintorilla meloninkokoinen turbaani päässä. Kysyin mitä ihmettä? Hän vastasi kiertäneensä toria puolisen tuntia epätietoisena ennen kuin soitti porttikäytävästä asiantuntijalle joka neuvoi ryhtymään imaamiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Työmiehestä on hyvää vauhtia kehittymässä uusi Timo Laaninen, eli joka kerta kun nukkavieru Putkonen näkyy telkkarissa, putoaa persujen kannatus prosenttiyksiköllä. Persujen kannattaisi nyt ehdottomasti pitää Putkonen poissa televisioruuduista, kuten on tehty Laanisellekin, niin kannatus saattaa jäädä kymmenen prosentin paremmalle puolelle. Muutoin tulee kyllä noutaja.

Anonyymi kirjoitti...


Sain mietittyä yhden mahdollisuuden miksi persujen Puttonen poistui A-studion keskustelusta hetkeksi. Hän ja Terho olivat kai lupautuneet lähetykseen, jos asioista puhutaan yleisellä tasolla eikä keskitytä pelkästään tapaus Tynkkyseen. Lupaus oli ilmeisesti annettu, mutta sitä ei suinkaan pidetty. Mielenosoituksellisesta poistumisesta oli myös ehkä sovittu ja Soini tarkkaili tilannetta... jossain. Siispä, kun noin puolet lähetysajasta oli käytetty tapaus Tynkkyseen, Puttonen kävi soittamassa Soinille: "Lähretäänkö vai jääräänkö?", johon Soini: "Jääkää ja taistelkaa!" Huomattavasti isommat otsikot olisi syntynyt, jos molemmat persut olisivat häipyneet koko ohjelmasta. Puheet selästä ja tuoleista ovat joka tapauksessa puppua. Tämä on nyt vaan oletus, mutta mielestäni paras tähän mennessä esitetty. Mitä mieltä ollaan Jygge? pekka s-to.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo on tietenkin pelkkää spekuleerausta.

Matti Putkonen on persujen viestintävastaava ja persujen kannatuksen äkkijyrkkää laskua on selitetty mm. "viestinnän puutteilla".

Olisiko persujen jo aika vaihtaa puoluetoimiston viestimiehistöä?

Tänään jukaistun Ylen gallupkyselyn mukaan persujen kannatus putosi jo alle 10 prosentin ja oli 9,8 %. Aivan kuten heti Matti Putkosen studiovierailun jälkeen ennakoin.

Anonyymi kirjoitti...

Kysyit miksi Putkonen poistui. Esitin "spekuleerauksen", vaan kykenetkö itse spekuleeraamaan paremmin? Lupauksia oli annettu, niitä ei pidetty, siitä johtui Putkosen alun "hermostuneisuus" ja Slungan poissaolo. Hetki löi ja Putkonen meni vessaan soittamaan Soinille: "Tehräänkö niin, kun sovittiin?" Somessa on ollut kaiken maailman "eturauhasta ja paskahätää", ei ne minua vakuuta. terv. pekka s-to.

Anonyymi kirjoitti...

Työmies vissiin vakuutti.

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko syy Putkosen lähtöön kuitenkin ollut puheen kääntyminen Anderssonin toimesta "Perussuomalaisten näkyvien toimijoiden saamiin lainvoimaisiin rikostuomioihin", jonka Putkonen arveli tai pelkäsi pian kääntyvän hänen omaan raiskauksesta saamaansa tuomioon.