torstai 4. helmikuuta 2016

1002. Paavo Väyrynen perustaa oman puolueen

                            Ehei, en minä aio keskustan jäsenyydestä erota...

1. Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi tänään perustavansa uuden puolueen. Hän ilmoitti asiasta verkkosivuillaan olevassa "Vapaus valita" -kirjoituksessaan. Väyrysen päätöksestä kertoi ensimmäisenä, ei suinkaan Suomenmaa, vaan Maaseudun Tulevaisuus.

Väyrysen tiedote
2. Väyrysen puolueen nimeksi tulee Kansalaispuolue ry (Medborgarpartiet r.f.). Se on tarkoitus merkitä puoluerekisteriin, kun edellytykset tähän täyttyvät. Puoluerekisteriin päästäkseen uusi puolue tarvitsee 5 000 kannattajakorttia. Tämä lienee jokseenkin helppo tehtävä Väyryselle, joka keräsi euroa koskevan kansalaisaloitteensa tueksi puolessa vuodessa 53 000 nimeä.

3. Puolueen jäseninä tulisivat olemaan vain eduskunnan ja EU-parlamentin jäsenet, jotka kaikki kuuluvat puoluehallitukseen. Kansalaispuolueelle muodostetaan tukiryhmä, johon voivat kuulua sellaiset sitoutumattomat ja myös eri puolueisiin lukeutuvat suomalaiset, jotka kannattavat uuden puolueen tavoitteita. Tukiryhmään voi liittyä Väyrysen kotisivun kautta. Väyrynen näyttäisi kalastelevan kannattajikseen myös muiden puolueiden kansanedustajia ja jäseniä. Nähtäväksi jää, kelpaako tällainen hanke ja tavoite rekisteröintivaiheessa vaaliviranomaisille.
4. Uuden puolueen tärkein ja kiireellisin tehtävä on Suomen irrottaminen euroalueesta. Omaan kelluvaan valuuttaan siirtymisen lisäksi puolue pyrkii rakentamaan ”tasa-arvoista ja hajautettua ihmisyyden yhteiskuntaa” ja vastustaa keskittävää metropolipolitiikkaa. Puolue tulee vastustamaan keskittävää metropolipolitiikkaa ja pyrkii kehittämään tasapuolisesti koko Suomea. 
5. Väyrynen ilmoittaa jatkavansa aluksi europarlamentaarikkona Kansalaispuolueen jäsenenä; tämä on mahdollista sitten, kun uusi puolue on merkitty puoluerekisteriin.  Eduskuntaan Väyrynen aikoo palata "joskus vaalikauden mittaan".  Väyrynen aikoo olla ehdolla vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Vuoden 2018 presidentinvaaleista hän ei mainitse mitään, mutta olisi suoranainen ihme, jollei Paavo pyrkisi presidentiksi. Se olisi hänelle jo neljäs kerta.
6. Väyrynen kehottaa Keskustan toiminnassa mukana olevia kannattajiaan jatkamaan työtään puolueessa ja vaikuttamaan sen poliittiseen linjaan. Tarkemmin Väyrynen kertoo hankkeestaan huomenna pidettävässä tiedotustilaisuudessa.

7. Keskustaväki on ollut hämmentynyt Väyrysen aikeesta. Puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo olevansa hyvin yllättynyt ja suorastaan järkyttynyt Väyrysen päätöksestä. Laanisen mukaan Väyrynen oli hänen suuri idolinsa 70-luvulla, ja yhdessä he ovat kestäneet monet poliittiset myrskyt. Laaninen on ollut kolme kertaa aktiivisesti mukana Väyrysen tasavallan presidentinvaalikampanjassa.

8. Vasta hieman vähän yli viikko sitten Paavo Väyrynen kertoi, ettei hän aio erota keskustan jäsenyydestä. Hän ilmoitti 25.1. kyllä luopuvansa hänellä vielä olevista puoluetehtävistä. Väyrynen kertoi asiasta blogijutussaan "Uusi alku". Samana päivänä julkaistiin hänen uusin kirjansa "Eihän tässä näin pitänyt käydä." Kirjan Väyrynen ilmoitti kirjoittaneensa yhdessä viikossa. Tuolloin jo voitiin painavilla perusteilla otaksua, että keskustapuolue ei jää Paavo Väyrysen viimeiseksi puolueeksi.

9. Väyrysen ilmoitus tulee todella kreivin aikaan, sillä niin heikosti Suomella menee juuri nyt. Kusessa ollaan, sillä maan bruttokansantuote kyntää pohjamudissa, vienti ei vedä, Suomen kilpailukyky on Euroopan heikoimpia, työllisyys pahenee kuukausi kuukaudelta. EU-maista vain Kreikalla menee huonommin kuin Suomella. Pakolaisia eli ns. turvapaikanhakijoita virtaa Suomeen lännestä ja idästä. Presidentti Sauli Niinistö on huolissaan, minkälaisia ihmismassoja itärajan takaa pyrkii Venäjän johdon suosiollisella avustuksella Suomeen tämän vuoden kuluessa.

10. Voisi ennustaa, että Paavo Väyrysen Kansalaispuolue saa eduskuntavaaleissa 2018 enemmän kansanedustajia kuin perussuomalaiset. Keskustan vaalimenestys tulee heikkenemään merkittävästi edellisistä eduskuntavaaleista. Persujen kannattajia siirtynee melko runsaasti Väyrysen puolueen tukiryhmään, koska Timo Soini ei enää aja Suomen eroa eurosta. Soini reissailee ulkoministerinä ympäri maailmaa. Eduskunnassa Soinia ei juuri näy, tällä viikolla on viettänyt aikaa Yhdysvalloissa ja osallistunut Barack Obaman rukousaamiaiselle, huomenna hän vierailee Hollannissa jne.  Mutta eiväthän Suomen asiat tulee reilaan, vaikka Timo Soini olisi miten harras katolilainen tahansa, kävisi rukoilemassa siellä ja täällä tai matkustelisi maailman ympäri myötä- ja vastapäivään.

11. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev näyttää naruttavan pakolaisasiassa Juha Sipilää mennen tullen. Pääministerit tapasivat viikko sitten Pietarissa, mutta ilman minkäänlaista tulosta ja nyt herrat soittelevat toisilleen kerran viikossa. Medvedev ei kuitenkaan lupaile muutosta itärajan tilanteeseen, vaan juttelee Sipilän kanssa niitä näitä virkamiesten välisistä neuvotteluista. Venäläisten aikeista kukaan Suomen johdossa ei tunnu tietävän tai saavan irti mitään tolkkua. Ukrainan kriisin alkuvaiheissa Sauli Niinistö oli aktiivinen ja soitteli Vladimir Putinille tuon tuostakin ja kävi tapaamassa Putinia Venäjällä. Mutta nyt kun presidentin oma Isänmaa on pulassa, Niinistö on Venäjään nähden hissukseen ja odottelee peloissaan, mitä kauheaa itärajan takaa tuleman pitää.

12. Ne, jotka haluavat Suomen eroa eurosta ja kaipaavat muutenkin suomalaisen politiikan menoon todellista muutosta, liittyvät kukaties sankoin joukoin Väyrysen puolueen tukiryhmään. Suomi on mennyt lähestulkoon joka joka suhteessa alamäkeä vuodesta 2008 lähtien eikä tunnelin päässä näy vieläkään valoa. Aika näyttää, onko Paavo Väyrysestä ja hänen uudesta puolueestaan Suomen pelastajaksi.

PS 5.2.

13. Tänään 5.2. pitämässään tiedotustilaisuudessa Paavo Väyrynen yllätti jälleen. Hän nimittäin keroi, ettei aiokaan erota keskustapuolueen jäsenyydestä, vaikka hän perustaa uuden Kansalaispuolueen. Väyrynen sanoo, että Keskustan asia on päättää, mitä he hänen suhteensa tekevät.  Kansalaispuolue lähtee Väyrysen mukaan siitä, että sen jäsen ja tulija voi olla muunkin puolueen jäsen. Sen sijaan keskustan säännöt sanovat, että muiden puolueiden jäsenyyttä ei sallita. 

14. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi eilen, että kahden puolueen jäsen ei voi olla. Väyrysen mukaan tämä ei kuitenkaan koske puolueiden paikallisyhdistyksiä. "Mehän emme ole puoleen jäseniä, vaan paikallisyhdistyksen jäseniä", hän perusteli. Väyrynen aikoo jatkaa toimimista Keminmaan kunnanvaltuustossa. Uusi Kansalaispuolue toimisi Väyrysen mukaan vain parlamentaarisena puolueena. Tämä malli on tuttu Isosta-Britanniasta. Sen jäseninä olisi pelkkiä kansanedustajia, eikä sillä olisi lainkaan paikallispoliittista toimintaa.













28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Väyrynen saa varmasti tarvitsemansa kannatuskortit. Mutta tuo kirjoituksesi puolueen jäsenistä ihmetytti. "3. Puolueen jäseninä tulisivat olemaan vain eduskunnan ja EU-parlamentin jäsenet, jotka kaikki kuuluvat puoluehallitukseen." eli Väyrynen on todennäköisesti ainoa puolueensa jäsen. Onko moinen puolue edes lainsäädännöllisesti mahdollinen. Yksi jäsen ja 5000 kannattajakorttia.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattajakorttien täyttäjien ei tarvitse ao. puolueen jäseniä.

Yhden kansanedustajan puolueita on ollut aikaisemminkin. Paavo pyrkii puolueensa saavan useamman kansanedustajan ja uusia jäseniä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Anna Ronkainen kirjoitti...

Puolueen pitää kuitenkin olla puoluerekisteröintiä haettaessa rekisteröity yhdistys (PuolueL 1 ja 3 §) (mitä ainakaan PRH:n mukaan Kansalaispuolue ei vielä ole, vaikka Väyrynen itse ry-lyhennettä käyttääkin) ja sellaisen perustamiseen pitäisi löytyä vähintään kolme ihan oikeaa perustajajäsentä (YhdL 7 §). Kysymys kuuluukin, ketkä ne kaksi muuta perustajajäsentä mahdollisesti ovat ja/tai jääkö ry oikeasti perustamatta, jos kahta muuta kansanedustajaa tai meppiä ei jäseneksi löydy.

Anonyymi kirjoitti...

Olisi Sipilän kannattanut vaan antaa Paavolle jokin ministerisalkku. Nyt Väykkä vasta kiusaa tekeekin. Mitenköhän Sipilä nyt tämän vatuloi?

Anonyymi kirjoitti...

Yhdistyksen perustajien ei toki tarvitse olla kansanedustajia.

Juha Sipilä joutuu kamppailemaan raivoisasti, jotta Suomi pysyisi eurossa.

Anonyymi kirjoitti...

Näin juuri painajaisen. Tuttu hahmo ilmestyi uudenvuodenpäivänä TV-ruutuun ja lausui: "Kansalaiset ... Medborgare" ...

Toipila kirjoitti...

Kenen tahansa pitää olla todella ymmärtämätön ja tietämätön, jos aikoo kamppailla raivoisasti eurossa pysymisessä.

Jo vuosi sitten mm valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Martti kirjoitti, että "ilman euroa ei olisi eurokriisiä". Euro ei ole perustunut mihinkään kansantaloudelliseen oppirakennelmaan vaan pelkkiin hyviin aikomuksiin ja epärealistisiin unelmiin.

Kaikilta euromailta puuttuu ns "lender of last resort" eli viimekätinen lainaaja, joka on ikioma keskuspankki. Vaikeiden aikojen tullessa vain keskuspankki pystyy ja voi rahoittaa rahapoliittisesti itsenäisen valtion menoja.

Kun euromaat eivät ole rahapoliittisesti itsenäisiä vaan ovat luovuttaneet rahapolitiikkansa EKP:lle, niin minkä tahansa euromaan kohtalona voi olla Kreikan tilanne, että rahat loppuvat kesken kaiken.

Suvereenilla valtiolla pitää olla oma raha ja oma keskuspankki. Vain silloin ovat sekä rahapolitiikka että finanssipolitiikka omissa käsissä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tänään 5.2. pitämässään tiedotustilaisuudessa Paavo Väyrynen yllätti jälleen. Hän nimittäin keroi, ettei aiokaan erota keskustapuolueen jäsenyydestä, vaikka hän perustaa uuden Kansalaispuolueen. Väyrynen sanoo, että on Keskustan päättää, mitä he tekevät.

Kansalaispuolue lähtee Väyrysen mukaan siitä, että sen jäsen ja tulija voi olla muunkin puolueen jäsen. Sen sijaan keskustan säännöt sanovat, että muiden puolueiden jäsenyyttä ei sallita.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi eilen, että kahden puolueen jäsen ei voi olla. Väyrysen mukaan tämä ei kuitenkaan koske puolueiden paikallisyhdistyksiä. "Mehän emme ole puoleen jäseniä, vaan paikallisyhdistyksen jäseniä", hän perusteli. Väyrynen aikoo jatkaa toimimista Keminmaan kunnanvaltuustossa. Uusi Kansalaispuolue toimisi Väyrysen mukaan vain parlamentaarisena puolueena. Tämä malli on tuttu Isosta-Britanniasta. Sen jäseninä olisi pelkkiä kansanedustajia, eikä sillä olisi lainkaan paikallispoliittista toimintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä puoluelaki mahdollista Väyrysen perustaman puolueen rekisteröintiä.

Puolueen toiminnassa ja päätöksenteossa on lain mukaan noudatettava kansanvaltaisuuden periaatteita. Sellainen puolue, jossa jäsenyys on rajattu vain kansanedustajille ja europarlamentaarikoille ei täytä po. rekisteröintiedellytystä. Väykän puolueessa tavallinen kannattaja saisi olla vain tukiryhmän jäsen ja lähetellä sähköpostia varsinaisille jäsenille, joilla olisi kaikki valta puoluehallituksen jäseninä.

Ehkä Pohjois-Koreaan voi tuollaisenkin puolueen perustaa, näin vinkiksi Väykälle, jos hän välttämättä haluaa puolueensa perustaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän Pate ole etukäteen selvittänyt, että hänen puolueensa voidaan perustaa ja myös rekisteröidä puolueeksi.
Katsotaan nyt, miten asiassa käy.

Vinkiksi anonyymille, että Pohjois-Koreassa on vain yksi puolue, kilpailevien puolueiden perustamisesta voi saada hyvässä lykyssä kuolemantuomion.

Anonyymi kirjoitti...

Väykkä ei varmasti ole selvittänyt, voiko hän saada sisäpiirivaltaista puoluettaaan rekisteröityä. Tämä on selvää jo lehtitietojen perusteella, joiden mukaan Väykkä kuvittelee olevansa uusi Urho Kekkonen. Kuten tunnettua Kekkonen ei ole tunnettu kansanvaltaisesta hallitsemistavasta.

Väykä olisi jo tunnustettava, ettei historian kelloa voida kääntää taaksepäin!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se on, ihan varmasti!

Siru Pola kirjoitti...

Kyllä vanhaan hyvään markka-aikaan meillä meni hyvin. Tosin inflaatio kohteli ihmisiä hieman epätasa-arvoisesti ja lainankorot heiluivat 15 % tietämissä ja devalvoitiin aina silloin tällöin, jolloin sitten se muu kuin itäauto karkasi palkansaajalta aina vaan kauemmaksi, mutta hyvin meni. Kyllä menisi nytkin, jos olisi oma valuutta. Myytäisiin Venäjälle kakkosluokan teollisuustuotteita ja saataisiin määrämittaisella astialla öljyä ja vaikkapa hyviä autoja tilalle. Devalvoitaisiin aina silloin tällöin, pankit voisi jällen alistaa säätelylle ja velkaa annettaisiin vain rikkaille. Mutta olisi oma valuutta ja hyvin menisi. Teollisuuden ei tarvitsisi panostaa kmmoiseenkaan tuotekehitykseen, koska kyllähän halvat tavarat mensi muutenkin kaupaksi. Menihän ne ennenkin. Tosin ulkomailla olisi hieman orpo olo, kun sillä kourallisella markkoja ei saisikaan mitään. Mutta olisi oma valuutta ja oltaisiin siitä ylpeitä.

Skorpioni kirjoitti...

Kepulle ja sen puoluejohdolle tuli Väyrysestä todellinen riesa. Väyrynen saa 5000 kannattajaa uuden puolueen perustamiseksi kokoon parissa päivässä. Kepun on mahdoton erottaa kunniapuheenjohtaja. Vasta oikeusministeriö ilmeisesti aikanaan joutuu ratkaisemaan, voiko Väyrynen kuulua paikallisyhdistyksen kautta Kepuun ja olla samalla valtakunnallisen toisen yhdistyksen jäsen.
Jos EU-vastaisuus lisääntyy, Väyrynen voi hyvässä tapauksessa kerätä persuista loukanneet 7-8 % ja Kepusta seuraa Väyrystä 3-4 % äänestäjiä,jolloin Väyrysellä on kasassa 10-12 % kansalaisliike!
Olisiko Sipilän kannattanut tarjota Väyryselle vaikka Eduskunnan puhemiehen paikka. Olisi Paavo Väyrynen sen ansainnut.

Anonyymi kirjoitti...

Kepun ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen tänään I-S:ssa:

Väyryseltä nerokas, mutta pirullinen veto
Korhonen ennustaa, että Paavo Väyrysen aikomus perustaa oma puolue tietää suuria vaikeuksia erityisesti Keskustalle, mutta myös muille puolueille. Jos meinaa panna toisen vaikeuksiin, tämä on nerokkain tapa tehdä se, sanoo Korhonen.

Kamunen kirjoitti...

UKK kurmotti muutamia kenraaleita. Upseerikunta on pyytänyt luottomies Väyrystä varaamaan Kekkosen nimen itselleen.

Anu Suomela kirjoitti...

Kun katselen ja kuuntelen Väyrystä, tulee mieleeni aina sarjakuva Ahmed Ahne, siis hän joka väsymättä pyrkii kalifiksi kalifin paikalle. Eikä onnistu koskaan ...

Anu Suomela

Anonyymi kirjoitti...

Siru Polan kanssa samoilla linjoilla. Ennen eduskunta päätti palauttaa Suomen vientiteollisuuden kilpailukyvyn oman keskuspankin avulla devalvoimalla markan. Nimellispalkka pysyi ennallaan mutta eläminen vain hieman kalliimmaksi. Nyt tämä valta on annettu työmarkkinajärjestöille ja heistä ei vain ole tekemään sisäistä devalvaatiota. Väyrynen haikailee aikoja jotka eivät palaa. Ei Ruotsin menestys johdu omasta valuutasta vaan tehdyistä päätöksistä talouspolitiikassa ja uudistuksista työmarkkinoilla. Näitä toimia tarvitaan myös Suomessa. Tätä menoa kun jatketaan niin ei edes tarvita Väyrysen kansalaisaloitetta. Muut EU-maat alkavat pohtia miten Suomi ja Kreikka voitaisiin irrottaa euroalueesta valuutan uskottavuuden palauttamiseksi.

Joten jatketaan vaan samaan malliin.

Anonyymi kirjoitti...

Kusessa ollaan, mutta ei se mitään. Antaa mennä vaan samaan malliin päin helvettiä keskustan johdolla! Onhan se Juha Sipilä tolkun mies, kumminkin.

Anonyymi kirjoitti...

Anna Ronkainen kysyi ketkä kaksi muuta perustajajäsentä. No, vaimo Vuokko tietty ja avustaja Kaija.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1454653838802.html

Skorpioni kirjoitti...

Paavo on Kepun kuningas. Yksi kuningas Kepun pelikorteissa. Ei mikään Musta Pekka! Lipponenkin halusi Euron ja Suomen EU-ytimeen. Paavo Väyrynen on ollut kaikissa EU-ratkaisuissa oikeassa. Suomi ja Kreikka ovat EU:n ulkorajoja ja kaikkein huonommassa asemassa EU:ssa!

Anonyymi kirjoitti...

Keskusta myy pelikortteja Tampereella. Paavo Väyrynen on niissä ristikuningas! Kepu siis tarvitsee markkinoinnissaan yhtä kipeästi Paavoa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1454724773012.html

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1454653838802.html

Ko. I-S:n jutussa, johon jo edellä viitattiin, joku "nimetön" oikeusoppinut ihmettelee Väyrysen kohuhanketta. Se, että mainittu "oikeusoppinut" esiintyy lehtijusssa anonyminä, ei ole mikään ihme, sillä hän ei ole "huomannut", että yhdistyksen rekisteröiminen, jossa Paavon Vuokko-rouva ja avustaja ovat mukana, on aivan eri asia kuin puolueen rekisteröinti. Vm. oikeustoimi tulee ajankohtaiseksi vasta sen jälkeen kun uuden puolueen rekisteröintiä varten tarvittavat 5 000 kannattajakorttia on täytetty.

Anonyymi kirjoitti...

Jäsenyys asioissa herää kysymys, aikooko Väyrynen kylvää jotain eripuraa toisissa puolueissa tai tietääkö hän jopa jotain olemassaolevaa sellaista? Tuolla järjestelyllähän on mahdollista liittää tuohon puolueeseen hyvin äkkiä jonkun puolueen aluejärjestöjä. Ensimmäisenä tulee mieleen Perus suomalaisten nuoret. Ei kuitenkaan olisi kauhean yllättävää, jos Väyrynen tietäisi jostain voimakkaasta kipinöinnistä jossain suunnassa, johon politiikan toimittajat eivät ole vielä heränneet. Ja tietenkin yksittäisille ehdokkaille tuonne olisi helppo mennä, vaikka aluejärjestö ei liity.

Puolueeton tarkkailija kirjoitti...

EKP taistelee henkeen ja vereen saadakseen euroon edes hiukan (2%) inflaatiota. Viimeisestä hyväksyttävästä euron inflaatiolukemasta on jo vuosia, vaikka koko ajan EKP painaa euroja koneet punaisina.

Silloin kun Suomi käytti markkoja, ilmoitettiin taisteltavan vakaan markan puolesta. Ongelmana pidettiin markan liian suurta inflaatiota. Ja tämän "liian" suuren inflaation syyksi laitettiin noin kymmenen vuoden välein tapahtuvat devalvaatiot.

Todellista devalvoinnin syytä en tiedä, mutta kummasti markan devalvointi aina virkisti taantuneen talouden. Ei silloin esiintynyt vuodesta toiseen ja kolmanteen jatkuvaa lamaa. Nyt sama lama jatkuu jo kahdeksatta vuotta.

Paavokin haaveilee noista onnen ajoista. Hän pyrkii varmasti tekemään parhaansa saadakseen Suomen pois tästä jatkuvan laman ongelmakentästä. Onneas Paavolle!

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta devalvoinnista. Aasiassa on nyt kilvan annettu valuuttojen devalvoitua, mutta lopputulos oli, että ainoastaan velat suurenivat.

Noilla mailla on oma raha, keskuspankki ja vaikka mitä, mutta devalvaation vaikutus oli kuitenkin negatiivinen.

Maailma on muuttunut, joten 40 vuotta vanhat konstit eivät taida enää toimia, kuten kuvitellaan.

Toipila kirjoitti...

Anonyymi kirjoittelee täyttä puppelsonia.

Velkaantuminen on terveellä pohjalla, kun se tapahtuu oman maan valuutassa eikä missään ulkomaisessa rahassa.

Kun valuutta vahvistuu taikka heikkenee, niin oman maan rahassa otetut lainat säilyvät nimellisarvoiltaan ennallaan.

Siru Pola kirjoitti...

Juuri noin. Tuo on oikeaa talousnaisen puhetta. Jos markka saataisiin takaisin Suomeen niin enää puuttuisi se, että mistä saisimme lainaa markkoina tms.omana valuuttana??