torstai 31. maaliskuuta 2016

1015. Pääministeri myi Kempeleen talonsa

                                        Nyt tulkaa tänne, täältä turvaa saa...

1. Pääministeri Juha Sipilä on myynyt Kempeleen kotitalonsa. Kauppahinnaksi on kerrottu  570 000 euroa. Kauppa on tehty 21. maaliskuuta.

2. Juha Sipilä lupasi viime syksynä eli tarkemmin sanottuna 5.9. Ylen Ykkösaamussa majoittaa turvapaikanhakijoita kotiinsa "vuoden vaihteesta". Pääministerin ilmoitus herätti laajaa huomiota, ei vain Suomessa, vaan myös muualla maailmassa. Nyt myyty kiinteistö on juuri kyseinen talo Kempeleessä.
3. Pääministerin avustaja kertoi tänään, että Sipilä on vaihtanut kotinsa pienempään asuntoon, joka myös sijaitsee Kempeleessä. Tämä turvaa sen, että Sipilän kotipaikka ja vaalipiiri pysyvät jatkossakin samoina. Juha Sipilällä ja hänen vaimollaan on toinen talo Sipossa, jossa he parhaillaan asuvat.
4. Sipilä itse kommentoi kauppaa Yle Uutisten mukaan tokaisemalla, että "kai minä saan kämpäni vaihtaa niinkuin muutkin".  Näin toki on, mutta samaan hengenvetoon voidaan ja myös tulee huomauttaa, etteivät ketkään muut omakotitalon tai muunlaisen ison asunnon omistajat ole luvanneet tyhjillään tai vähällä käytöllä olevaa taloaan tai asuntoaan pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden käytettäväksi. Eivät ainakaan ketkään johtavat poliitikot tai yritysjohtajat. Miksi Sipilä meni lupauksensa antamaan? Hänen esimerkkinsä ei juuri innostanut ihmisiä avaamaan kotiaan turvapaikanhakijoille.
5. Joidenkin arvioiden mukaan Sipilä sai talokaupasta varsin hyvän hinnan. Ottaisiko Sipilä uuteen asuntoonsa pakolaisia, jotta hänen viime syksyinen lupauksensa ei jäisi kuolleeksi kirjaimeksi? Tuskinpa vain, tällaista Sipilä ei ole ainakaan kertonut suunnittelevansa. 

6. Juha Sipilä viime syyskuussa antama lupaus Kempeleen talonsa antamisesta turvapaikanhakijoiden kodiksi ei siis koskaan toteutunut. Perusteeksi on ilmoitettu turvallisuussyyt eli se, etteivät turvapaikanhakijat olisi pystyneet asumaan talossa rauhassa. Vielä kolmisen kuukautta sitten tammikuussa pääministeri ilmoitti, että hänen "tarjouksensa" - lupauksesta ei ei siis enää puhuttu - on edelleen voimassa, vaikka taloon ei tuolloin pääsisi turvallisuussyiden takia muuttamaan.

7. Juha Sipilän viime syksyinen lupaus  alkoi olla melkoinen rasite pääministerille, sillä asiaa tiedusteltiin häneltä vähän väliä. Sipilät päättivät myydä talonsa ilmeisesti siksi, että Juha pääsisi eroon kiusalliseksi muodostuneesta asiasta. Jokainen voi tykönänsä arvioida, miltä asia ja pääministerin lupaus näyttävät. Onko Suomen pääministeri todella sanansa mittainen mies vai henkilö, joka ryhtyy ilman riittävää harkintaa antamaan tekopyhiä lupauksia, joita hän ei voi tosipaikan tullen lunastaa.

8. Pohdittavaksi jää edelleen myös kysymys siitä, oliko ympäri Eurooppaa ja Lähi-Itään asti levinnyt uutinen Suomen pääministerin hövelistä lupauksesta yksi tekijä, jonka johdosta Suomeen ja etenkin Pohjois-Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi loppuvuodesta suorastaan räjähdysmäisellä tavalla. 

10. "Kai minä saan kämppäni vaihtaa siinä missä muutkin"?  Saat toki, herra pääministeri. 

11. "Kait minä saan myös lupauksia antaa, vaikken pysty niitä täyttämään - näinhän kaikki muutkin tekevät"? Et saa. Sinä olet pääministeri, jolta edellytetään hyvää harkintakykyä. Olisit  kysynyt asiaa ennen lupaustasi avustajiltasi ja turvallisuusviranomaisilta. (Vaalilupaukset ovat asia erikseen, niitä ei juuri kukaan järkevä ihminen ota todesta). 
4 kommenttia:

Strix Senex kirjoitti...

Se lupaus kyllä tuli Suomelle juupelin kalliiksi, kun ilmaista pääministeritason majoitusta mainostettiin niin irakissa kuin Afganistanissakin. No, pohjalainen isäntä sitten omaksui savolaiset tavat. Savolasen sanonnan mukaan kun ei ole mahdollista tehdä kahta hyvää kerralla. Nimittäin luvata ja pitää lupaus.

Anonyymi kirjoitti...

Juha Sipilä ei ole oppinut, että kannattaa kertoa itse mahdollisimman avoimesti. Nyt toimttajat kysyivät, kuten kuuluu, oletko nykyjään Kempeleläinen.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö pääministeriltä edellytetä perustuslain mukaan rehellisyyttä? Onko hänellä tämän tapahtuneen jälkeen edellytyksiä hoitaa tehtäväänsä?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä blogaus!

"Onko Suomen pääministeri todella sanansa mittainen mies vai henkilö, joka ryhtyy ilman riittävää harkintaa antamaan tekopyhiä lupauksia, joita hän ei voi tosipaikan tullen lunastaa."

Ei tietenkään ole sanansa mittainen mies. Mutta tämä on korostuneesti tämän päivän politiikan ongelma (vaikkakin jossain määrin leimannut poliitikoita varmasti aina). Persut maahanmuuttokriittisenä puolueena ovat esim myös nyt hallituskaudellaan ottaneet sisään mamuja enemmän kuin koskaan on otettu (en lue karjalan evakkoja mamuiksi, Suomalaisia kun käytännössä olivat). Eivät persut siis pistäneet kovaa kovaa vastaan hallituksessa , että rajat kiinni tai lähdetään hallituksesta. Paitaa käännettiin Kreikankin suhteen komeasti jne. Demarien kannatus on noussut pohjamudista ilman, että he ovat tehneet oppositiossa käytännössä mitään. Nytkin Rinne vain peesaa Soinia Panaman verojupakassa. Stefan Wallin jätti politiikan, kun ei usko siihen enää. Arhinmäki ajoi äärioikeistolaista suuryritysten politiikkaa kulttuuriministerinä tekijänoikeusasioissa ymmärtämättä sitä tai, vielä pahempaa, ymmärtäen täysin mitä tekee. Stubb keksi hallintarekisteriasiassa numeroita omasta päästään. Jne. Äänestäisin mielelläni sellaista poliitikkoa ja puoluetta joka pitkällä tähtäimellä johdonmukaisesti ajaa jotain perusteltua asiaa ja pitää sanansa. Onko tämä todellakin mahdotonta tämänpäivän politiikassa?

Nimim. Luotto heikossa