perjantai 8. heinäkuuta 2016

1028. Amsterdamin EM-kisat. 400 m aitajuoksu

     
                                              Miehemme Riossa: Atte ja Osku

1. Amsterdamin yleisurheilun EM-kisat käynnistyivät keskiviikkona, viimeinen kisapäivä on sunnuntaina. Tässä ja seuraavissa blogijutuissa esitän muutamia poimintoja ja näkemyksiä lähinnä suomalaisten urheilijoiden kisamenestyksestä.

2. Aloitetaan 400 metrin aitajuoksusta, jonka finaali juostaan tänään kello 20.40. Suomalaisia oli tässä lajissa alun perin mukana kaksi: Oskari Mörö ja  Jussi Kanervo. Vm. opiskelee Yhdysvalloissa ja on aina tehnyt parhaat tuloksensa kevätkaudella siellä. Jussille kävi Amsterdamissa köpelösti, sillä huolimatta keväällä juoksemastaan hyvästä ajasta 49,50, hän putosi EM-kisoista pois jo alkuerässään, jossa jäi viimeiseksi varsin vaatimattomalla ajalla 52,34.

3. Oskari Mörö on pitkien aitojen SE-mies ajalla 49,09. Tuon ajan hän juoksi kaksi vuotta sitten Zurichin EM-kisojen välierissä, finaalissa Mörö jäi väsyneenä yhdeksänneksi eli viimeiseksi. Tänä vuonna Mörö on ehtinyt juosta pari kertaa alle 50 sekunnin. Mörö joutui juoksemaan Amsterdamissa ensin alkuerät. Kauden tähän mennessä parhaalla ajallaan 49,50 Mörö olisi selviytynyt Amsterdamissa suoraan välieriin, mutta mainittu aika syntyi Turussa Paavo Nurmen kisoissa vasta viime viikolla eli kaksi päivää liian myöhään, jotta se olisi vaikuttanut EM-kisojen juoksueriin.

4. Alkuerissä keskiviikkona Mörö oli koko joukon neljänneksi nopein ajalla 50,36 ja selvisi siten eilen juostuihin välieriin; omassa alkuerässään Mörö tuli maaliin toisena. Eilen Mörö juoksi tämän vuoden parhaan aikansa 49,37 ja tuli erässään taas toiseksi. Mörö selviytyi finaaliin, jossa on yhdeksän juoksijaa. Loppukilpailuun selviytyneistä kisaajista Mörön aika oli huonoin. Välierien parhaat pinkoivat matkan  alle 49 sekunnin. Huomiota herätti etenkin Norjan entinen 10-ottelija Karsten Warholm, joka juoksi maansa ennätyksen 48,84 ja voitti eränsä. Warholmin aika on myös uusi PE eli Pohjoismaiden ennätys.

5. Eilisen juoksun jälkeen Oskari Mörö oli luonnollisesti innostunut. Mutta vielä paljon innostuneempi oli hänen valmentajansa Atte Pettinen, jota haastateltiin - luonnollisesti - Suomen tv:ssä. Arvatkaapa, mitä Pettinen huusi juoksun jälkeen Oskari Mörön korvaan? Ei, Atte ei huutanut mitään sellaista, että "hieno juoksu" tai "selvisit finaaliin", vaan hän karjui  sanat "RIO, PENTELE"!

6. Miksi näin? No. siksi, että Oskari Mörön aika 49,37 alittaa Rion olympialaisten kisarajan, joka on 49,40. Tv-haastattelijalle Atte Penttinen riemuitsi erityisesti sitä, että Rioon ei lähde vain Oskari, vaan reisssuun pääsee myös hän Oskarin valmentajana. Metkaa! Tärkeintä ei näytä Mörölle ja vielä vähemmän hänen valmentajalleen olevan menestyminen EM-kisoissa, vaan paljon tärkeämpää oli olympiarajan alittaminen ja pääsy tarunhohtoiseen Rio de Janeiroon!

7. Oskari Möröllä kävi eilen välierissä hyvä tuuri, sillä ensimmäisessä välierässä finaalista karsiutui kaksi juoksijaa, jotka jkuoksivat paremmat ajat kuin Mörö. "Tuuri on tuuria, sitä on turha spekuloida", kuittasi Oskari. Niinpä niin, mutta olisihan Oskari päässyt ko. ajallaan 49,37 Rion matkalle, vaikka hän olisi jäänyt omassa erässään mainitulla ajallaan vaikka viidenneksi!

8. Miten Oskarille käy tänään finaalissa? Turha elätellä toiveita edes pistesijasta, eli pääsystä kuuden parhaan joukoon, mitalista nyt puhumattakaan. Kolme juoksua oli Oskarille liikaa EM-kisoissa kaksi vuotta sitten, ja sama kohtalo Oskarilla on edessään myös tänään. Veikkan, että Oskari Mörö sijouttuu  loppukilpailussa korkeintaan seitsemänneksi. OLisi yllätys, jos hänen sijoituksensa olisi parempi. Oskarilla on hyvä aitatekniikka ja hän on sitkeä kaveri, mutta hänen sileänopeutensa ei valitettavasti riitä mitalisijoille.

9. Oskari on vasta 23-vuotias. Ehkä hän kamppailee kahden vuoden kuluttua pidettävissä EM-kisoissa mitaleista tosissaan. 

10.  Finaaliin selviytyneet aiturit
Y. Copello Escobar TUR 48,42 Q
Karsten Warholm NOR 48,84 Q
Kariem Hussein SUI 48,87 Q
Jack Green GBR 48,98 q
Martin Kucera SVK 49,08 q
Sergio Fernandez ESP 49,20 Q
Rhys Williams GBR 49,22 Q
Oskari Mörö FIN 49,37 Q


11. Aitojen finaali juostiin juuri äsken. Ja katso, Oskari (Osku) Mörö yllätti positiivisesti ja sijoittui hienosti neljänneksi kesän parhaalla ajallaan 49,24. Hän jäi vain 14 sekunnin sadasosaa pronssimitalista. Jos Mörö ei olisi joutunut juoksemaan keskiviikkona alkueriä, vaan olisi päässyt suoraan torstain välieriin, olisi hän mahdollisesti voinut saada mitalin. Kyllä nyt poikien, siis Oskarin ja valmentaja Atten, kannattaa lähteä Rioon.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Selvää on, että Oskari ja Atte tekevät Rion kisoihin lähinnä vain turistimatkan, jos ajatellaan kisamenestystä. Oskari tuskin tulee selviytymään Riossa alkueristä välieriin.

Anonyymi kirjoitti...

Oskarin ennätys 400 metrin sileällä on 47,40, jonka hän juoksi kaksi vuotta sitten.

Skorpioni kirjoitti...

Oskari Mörö on hyvä tyyppi,mutta ei voi mitenkään nousta maailman terävimpään kärkeen. Jos sileä nelonen ei kulje tuon nopeammin,niin ei ne aidatkaan voi mennä alle 48,5! Muuten tuo Mika Lehtimäki Ylen asiantuntijakommentaattorina on ärsyttävä tyyppi. Kohta Mika hallitsee koko selostamista ja tietää etukäteen jopa sen minkä urheilijan varpaankynsi on kipeä. Turha viisastelu ja turhat tilastot pois,Mika!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

400 metrin aitojen finaali juostiin äsken eli n. 10 minuuttia sitten. Oskari Mörö yllätti positiivisesti ja sijoittui juoksussa neljänneksi. Pronssi jäi vain karvan päähän. Oskarin aika 49,24 on hänen tämän vuoden paras.

Hienoa, onnittelut Oskarille ja Atte-valmentajalle!