maanantai 21. marraskuuta 2016

1047. Ja sitten me ryypättiin!1. Suomessa on kohistu pari kolme päivää kiusallisesta tapauksesta, johon eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps) joutui viime toukokuussa puhemiesvaltuuskunnan matkalla Tukholmassa. Puhemiesvaltuuskunta, johon puhemies Lohela oli valinnut jäsenet kaikista puoluista, oli tuolloin vastavierailulla Ruotsissa, koska Ruotsin parlamentin puhemies Urban Ahlin seurueineen oli vieraillut Helsingissä helmikuussa.
2. Päiväohjelman jälkeen suomalaisille vieraille oli jäänyt puolitoista tuntia  omaa aikaa ennen illallisen alkua. Illallistilaisuudessa suomalaiseen valtuuskuntaan kuuluneet kansanedustajat Pirkko Mattila (ps) ja Katja Hänninen (vas) olivat Maria Lohelan mielestä esiintyneet sen verran päihtyneinä eli juovuksissa, että hän katsoi aiheelliseksi kehottaa  matkalla mukana ollutta ulkoministeriön virkamiestä poistamaan heidät tilaisuudesta. Virkamies tavoitti päihtyneet poliitikkomme WC:stä, jonne nämä oli yhdessä menneet. Naiset eivät enää palanneet illallispöytään, vaan poistuivat tapahtumapaikalta taksikyydillä hotellille. Matkan jälkeen puhemies Lohela oli nuhdellut Mattilaa ja Hännistä sopimattomasta käytöksestä.
3. Välikohtaus tuli julki eli median tietoon vasta nyt eli puoli vuotta myöhemmin. Lohela kertoi, että nuhtelun syynä oli "liiallinen" päihtyminen. Lohelan mukaan Mattilan ja Hänninen teko oli ollut sopimatonta ja kiusallista.
4. Paikallaolijoiden mukaan edustajakaksikko oli ollut silmin nähden päihtynyt, muttei ollut aiheuttanut häiriötä tai pahennusta. Huomiota oli tosin herättänyt Katja Hännisen "runsas hihittely" pöydässä. Mattila oli yrittänyt skarpata, mutta hänkin oli vaikuttanut päihtyneeltä. Vierailun isäntänä toiminut puhemies Urban Ahlin kertoi medialle, kohteliaana ja joviaalina herrana tietenkin, että tapaus ei ollut aiheuttanut mitään suurempaa jupakkaa tai kalabaliikkia. Ahlin vetosi etikettiin, minkä vuoksi hän ei halunnut tarkemmin kommentoida tapahtumaa. Hän kertoi, että suomalaiset olivat hoitaneet asian eli kaksikon poistamisen paikalta "erittäin tyylikkäästi" ja pahoitelleet asiaa isäntäväelle. Välikohtausta on käsitelty Ruotsin iltapäivälehtien etusivuilla. 
5. Tapauksen tultua ilmi Katja Hänninen ja Pirkko Mattila ovat pahoitelleet päihtymystään ja pyytäneet anteeksi sekä kiitelleet puhemies Maria Lohelaa oikeasta ja johdonmukaisesta toiminnasta. Hänninen ei halunnut kertoa, kuinka paljon hän ja Mattila olivat ehtineet nauttia alkoholia em.1,5 tunnin aikana.
6. Iltapäivälehdet ovat yrittäneet nyhtää Pirkko Mattilalta tarkempaa selvitystä asiasta. Tapauksen jälkeen elokuussa 2016 Mattila nimitettiin puoluetoverinsa Hanna Mäntylän jälkeen hallituksen  sosiaali- ja terveysministeriksi. Minissteriö vastaa maan alkoholipolitiikan kehittämisestä ja ohjauksesta. Mattila ei ole nähnyt syytä, jonka vuoksi hänen pitäisi erota ministerin tehtävistä, koska hänen toukokuinen käytöksensä Tukholmassa ei liittynyt hänen toimintaansa ministerinä. 
7. Pirkko Mattila on vähätellyt tapahtumaa selittäen mm., ettei olisi ehtinyt edes "vetää lärvejä" tai "pohjia" koska 1,5 tuntia olisi ollut siihen liian lyhyt aika. Hän ei ollut myöskään oksennellut, tanssinut pöydällä eikä häntä jouduttu kantamaan mistään. 
8. Pirkko Mattila on 52 -vuotias toisen kauden kansanedustaja, jonka kotipaikka on Muhos. Hän on filosofian maisteri ja sairaanhoitaja ja hän on toiminut myös opettajana. Kesäkuussa 2012 perussuomalaiset nostivat hänet eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho oli joutunut KKO:sta saamansa rikostuomion takia luopumaan sanotusta tehtävästä.

9. Katja Hänninen on 36-vuotias raahelainen yo-merkonomi, joka pääsi 2014 eduskuntaan varasijalta europarlamentin jäseneksi lähteneen Merja Kyllösen jälkeen. Aikaisemmin Hänninen työskenteli Raahen Prisman kassana. Häninen on naimisissa ja hänellä on viisi lasta. Ensimmäisen lapsensa hän sai tulevan aviomiehensä kanssa jo 14-vuotiaana.


10. Tällaista sattuu ja tapahtuu, on sattunut ja tapahtunut lukemattomia kertoja suomalaisille ministereille, kansanedustajille ja huippuvirkamiehille aiemminkin, ei tässä mitään ihmeellistä ole. Muistamme kenties vielä, miten tuore tasavallan presidentti Martti Ahtisaari palasi ensimmäiseltä valtiovierailulta 1994 Tukholmasta laastari otsassa. Mara selitti kaatuneensa kuninkaanlinnassa ja satuttaneensa päänsä kuningasparin tarjoaman illallisen jälkeen. Hän pani liukastumisensa joutuneen uusi lakerikengistä. Kukaan ei tietenkään uskonut Ahtisaaren selitystä. Ahti Karjalaisella alkoholiongelmat olivat tunnettuja ja niiden takia hän joutui luopumaan Suomen Pankin pääjohtajan virasta. Presidentti Mauno Koivisto erotti 1983 lopulta Karjalaisen "yleisen edun nimissä". Urheiluministeri Paavo Arhinmäki nautti sen verran innokkaasti "virvokkeita" Sotsin talvikisojen päättäjäisissä 2014, että sammui pöytään. Arhinmäki lupasi ottaa tapauksesta opikseen, mutta voi mennä melkoinen tovi kunnes Arhinmäki uudelleen pääsee hoitamaan ministerin tehtäviä.


11. Poliitikkojen useilla ulkomaan matkoilla ilmeisesti nautitaan isäntien vieraanvaraisuudesta sen verran reippaasti ja täysin rinnoin, ettei päihtymisen vaara aina muistu mieleen. Kansanedustajien matkailuinto ulko- ja etenkin kaukomaille on ilmiö, jota on ihmetelty vuosikymmeniä ja jota mm. Sauli Niinistö yritti eduskunnan puhemiehenä ollessaan toppuutella. Mutta kansanedustajien matkusvimma ei näytä hellittämisen merkkejä, vaan ne jatkuvat ja, jos suinkin mahdollista, vain se tuntuu kiihtyvän entisestään. Näitä matkoja ei toki tehdä loma-aikoina - kansanedustajilla on lomaa neljä kuukautta vuodessa - vaan silloin, kun eduskunta ei esimerkiksi pääsiäisen takia ole koolla. Noilla matkoilla ei liene juuri minkäänlaista merkitystä kansanedustjien työn kannalta, vaan käytännössä matkat ovat vähintään 75 prosenttisesti virkistysluonteisia reissuja. Kansanedustajien palkka on kuitenkin aika pieni ja etenkin rivikansanedustajien työ sen verran tylsää, että kyllä tuolle porukalle myös tällaisia luontois- ja lisäetuja valtin varoista voidaan kernaasti suoda. Ministeriviinoista on sentään päästy eroon jo 30 vuotta sitten.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osu ja uppos! Oma suu aina lähinnä kansanedustajilla.

Toipila kirjoitti...

Suomen nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka suljettiin putkaan hänen kaatuiltuaan humalassa Tampereen rautatieasemalla v. 1993.

Jonkka on ilmeisesti ollut innokkaita painimiehiä, kun poliisiasemalla Jonkka teki kiivasta vastarintaa, ja asiasta tehtiin välittömästi rikosilmoitus. Sen mukaan Jonkka oli tarttunut voimakkaasti säilöönpanotarkastusta tehneen poliisin paitaan ja repinyt sen käyttökelvottomaksi.

Lähde: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/oikeuskansleri-jaakko-jonkan-menneisyys-poliisiin-kasiksi-ei-sakkoja/

Anonyymi kirjoitti...

Jaakko Jonkka oli tuohon aikaan hintelä yliopistoihminen (hintelä taitaa olla vieläkin, mutta ei enää yliopistoihminen, vaikka suunnittelee väittelevänsä UEF:ssa FT:ksi). Enpä usko, että hän olisi saanut konstaapelin Valtion pukutehtaassa Hämeenlinnassa ommeltu paitaa rikko edes puremalla.

Varmasti ollut Jonkalle traumaattinen kokemus. Toivottavasti ei ole vaikuttanut hänen suhtautumiseensa poliisivoimiin ja siitä tehtyihin kanteluihin.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta Jaakko Jonkka olisi tehnyt palveluksen koko suomalaiselle oikeuslaitokselle, jos hän olisi pysytellyt visusti yliopistotutkijana.