torstai 8. joulukuuta 2016

1051. Timo Soinin sairausloman syy salattiin

Kuvassa (Markku Ulandr/Lehtikuva) Timo ja Tiina Soini saapuvat Linnaan. Soini on ollut sairauslomalla 24.11. - 5.12. , itsenäisyyspäivänä 6.12. terve, 7.12. alkaen taas sairauslomalla

1. Persupomo sairastaa, häntä hellikäämme!

2. Ulkoministeriö (UM) ilmoitti 23.11., että ulkoministeri Timo Soini on menossa 24.11. ennalta sovittuun lääketieteelliseen toimenpiteeseen ja jää sairauslomalle. Loman oli määrä kestää maanantaihin 5. joulukuuta asti. Täten Soini olisi voinut edustaa Suomea 6-7. joulukuuta Brysselissä pidetyssä ulkoministereiden Nato- kokouksessa. Soinin sijaisena toimii ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok).

3. Huomiota herätti jo tuolloin, ettei UM:n tiedotteessa kerrota ministerin sairausloman syytä tai sitä "lääketietellistä toimenpidettä", joka Soinille oli tarkoitus tehdä. Mahdollisesti kyse on jonkinlaisista kirurgisesta operaatiosta. Muistamme, että Soini kävi vuonna 2012 sydänleikkauksessa.

4.  Timo Soini ei lähtenyt  6. päivänä Brysselin kokoukseen. Syyksi kerrottiin, että lääkärin määräämän lentokielto esti Soini matkustamisen, vaikkei hän enää ollutkaan sairaslomalla. Itsenäisyyspäivänä 6.12. ulkoministeri oli Linnan juhlissa, jonne hän saapui lääkärivaimonsa kanssa, ei lentäen vaan autokyydillä. TV-kuvan perusteella Timon kunto näytti normaalilta. Toimittajat eivät saaneet Soinia Linnassa haastateltavakseen.

5. Ulkoministerin sairaus ei ole nähtävästi ollut kovin vakavan laatuista, jos hän kerran kykeni osallistumaan heti loman päätyttyä Linnan juhliin. Vai olisiko kyse ollut siitä, että Soini halusi jättää Naton ulkoministerikokouksen väliin siksi, että hän piti Linnan itsenäisyysjuhlia ja niissä näyttäytymistä mainittua kokousta tärkeämpänä asiana?

6. Eilen keskiviikkona tuli ilmoitus, että Soinin sairauslomaa on jatkettu ensi sunnuntaihin eli 11.12. asti. Soini tulee olleeksi siis reilut kaksi viikkoa sairaana. Mutta hänen sairastumisensa tai lääketieteellisen toimenpiteensä syytä ei ole vieläkään haluttu ilmoittaa. Avustajien mukaan Timo Soini ei vastaa soittopyyntöihin. Valtioneuvoston kanslian mukaan siellä ei ole muuta tietoa Soinin sairaudesta kuin mitä UM:n tiedotteessa 23.11. on ilmoitettu.

7. Tällainen salailu on varsin epätavallista ja mystistä. Ulkoministeri on maan hallituksen tärkeimpiä ministereitä, sillä hän hoitaa ulkopoliitiikkaa yhdessä tasavallan presidentin kanssa. Vaikka myös ministereillä on oikeus yksityisyyteen ja intimiteettisuojaan, ulkoministerin sairausloman syy on asia, josta ei yleisen edun nimissä saisi nyt nähdyllä tavalla vaieta. Kansalaiset alkavat kohta aprikoida, onko Soinista ministeriksi enää ollenkaan, jos miehen sairasloma sen kun vaan jatkuu eikä tyypillä ei ole edes lupaa lentää. 

8. Aiemmin ministereiden ja johtavien poliitikkojen sairauslomien syistä on kerrottu julkisuuteen melko tarkasti. Esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä informoi 2013 keuhkoveritulpastaan, Merja Kyllönen ministerinä ollessaan kuumeilustaan, liikennemisteri Krista Kiuru umpilisäleikkauksestaan, pääminister Esko Aho 1990 -luvulla silmäluomileikkauksestaan ja Olli Rehn viime elokuussa kirurgisesta rutiinioperatiosta. Muistamme myös, miten pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti joulukuussa 2010 luopuvansa seuraavana kesänä pääministerin tehtävästään tulossa olevan jalkaleikkauksen vuoksi. Toki lähes kaikki suomalaiset olivat sitä mieltä, ettei Vanhanen kertonut eroilmoituksensa todellista syytä.

9. Turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristyttyä myös Itämeren aluella Suomen ulkoministeri ei voi vaieta sairautensa syystä. Hänen on reilusti ilmoitettava, minkälaisesta sairaudesta tai vaivasta hänen sairauslomansa johtuu. Ulkoministerin tehtävien hoitoon kuuluu paljon matkustelua ja nimenomaan lentämistä. Kysymys on loppujen lopuksi siitä, kykeneekö Timo Soini enää hoitamaan ulkoministerin  tehtävää.

10.  Brysselin Nato-kokouksen lisäksi Timo Soini joutui jättämään väliin myös tänään ja huomenna Saksassa pidettävän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ministerikokouksen, jossa Suomea edustaa valtiosihteeri Peter Stenlund. Huomenna perjantaina Soini aikoo kuitenkin tavata Helsingissä Ranskan ulkoministerin Jean-Marc Ayrault´n. Aikooko Soini jatkossakin tyytyä nyppimään vain "rusinat pullasta" ja jättää raskaat ulkomaan reissut valtiosihteereille ja ministeri Kai Mykkäselle?

11. Timo Soinilla oli hallitusta muodostettaessa mahdollisuus valita toiseksi suurimman hallituspuolueen puheernjohtajana itselleen valtiovarainministerin salkku. Hän ei kuitenkaan halunnut sitä ottaa, vaan valitsi paljon helpomman ulkoministerin paikan. Hänen valintaansa tuki melko varmasti presidentti Saui Niinistö, joka ei tunnetusti ole voinut sietää Alex Stubbia varsinkaan ulkoministerinä. Emme toki tiedä, mutta voimme silti kuvitella, miten Sauli Niinistö saattoi kenties jopa "määrätä" Timo Soinin valitsemaan itselleen ulkoministerin salkun.

12. Monet kauhistelevat heti hallituskauden alkaessa, miten reilusti ylipainoinen Timo Soini selviytyisi paljon matkustelua vaativasta ulkoministerin tehtävistä. Soini on kyllä toimintakykyinen, mutta ehkä olisi kuitenkin viisainta, että hän vaihtaisi, jos se olisi mahdollista, paikkansa hallituksessa ulkoministeriöstä sisäministeriön puolelle.  Sisäministeri joutuu reissaamaan Brysselissä ja muualla Euroopassa paljon harvemmin kuin ulkoministeri.

13. Jollei ulkoministerin salkun vaihtaminen toiseen ministeripostiin onnistuisi, voimme pohtia, kuka perussuomalaisista kansanedustajista saattaisi, jos tarve vaatii,  korvata Timo Soinia ulkoministerinä. Minusta uudeksi ulkoministeriksi tulisi nimittää Sampo Terho. Mutta toivokaamme toki, että Timo Soini kuntoutuisi ja pystyisi jatkamaan työtään ulkoministerinä.

14. Sitten toinen asia, joka liittyy myös Suomen ulkopolitiikkaan. Miksi Yhdysvaltojen uudeksi presidentiksi valittu Donald Trump ei ole - vieläkään - soittanut presidentti Sauli Niinistölle? Viimeksi tänään presidentinkanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen on ilmoittanut, ettei Trump ole rimpauttanut Salelle. Trump on kyllä soittanut jo ajat sitten eli marraskuun puolivälissä Ruotsin, Tanskan ja Norjan pääministereille. Meidän Saulimme on sitä vastoin jäänyt Donaldin soittoa paitsi, vaikka hän lähetti Trumpille onnittelut tämän voitosta heti vaalitulosten selvittyä.

15. En tiedä, mutta ehkä Trump esikuntineen on pannut merkille Sauli Niinistön palavan halun tavata Vladimir Putinia vähintään kerran tai pari vuodessa. Ehkä Trump katsoo, että Suomi on valinnut tiensä ja puolensa ja haluaa pysytellä tiiviisti Venäjän vaikutuspiirissä. Nyt Suomelta kaivattaisiin todella toimintakykyistä ja "lentokelpoista" ulkoministeriä, joka kävisi USA:ssa selvittämässä tilannetta Trumpin kabinetille ja kertoisi, mikä on Suomen todellinen tilanne ulkopolitiikan saralla. Trumpille olisi selvin sanoin ilmoitettava, että Suomi haluaa kuulua länteen.

16. Edellä mainitun tekstin sain valmiiksi kello 12.30. Myöhemmin eli n. kello 16 saatiin vihdoin kauan kaivattu ilosanoma: Sauli Niinistö on keskustellut tänään puhelimsessa Donald Trumpin kanssa! Herrat puhuivat kuulemma Suomen ja Yhdysvaltojen suhteista, Venäjästä ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden siirtymisestä ensi vuoden alussa Yhdysvalloilta Suomelle. Hurraa ja eläköön! Nyt on kaikki hyvin!. Saul Niinistö on loistava ulkopolitiikan johtaja! Donald Trump on erinomainen presidentti, kunhan nyt pääsee hoitamaan virkaansa. Suomen ja USA:n väliset asiat kukoistavat ja lähtevät uuteen nousukiitoon! Ei se mitään, että Trump soitti Ruotsin, Norjan ja Tanskan pääministereille jo marraskuun puolivälissä. 

17. Jatkoa seuraaa. Pääministeri Juha Spilä kertoi tänään iltapäivällä taloutoimittajien lounaalla, että Suomen talous, vienti ja työllisyys on jo lähtenyt kasvuun. Kasvuprosentti oli heinä-syyskuussa kokonaista 1,6 prosenttia! Loistavaa, aivan ihmeellistä! Hyvä Juha, hyvä Suomi, hyvä Talvivaara ja Terrafame, samoin Katera Steel Oy!

15 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Lehdissä on kyselty,Timo Soinin sairausloman syytä ja sitä, miksi sairausloman pituutta peiteltiin, ks. esim.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000004998077.html

Toipila kirjoitti...

Peräpukamat?

Valistunut arvaus.

Anonyymi kirjoitti...

Nii-i, kukapa tietää.
Tuskin kuitenkaan lihavuusleikkaus, vaikkei sekään olisi Timpalle pahitteeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Don Eero ei ollut Linnan juhlissa? Onko hänkin sairaana, vai kenties matkoilla?

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisyyspäivänä Timo Soini ei osallistunut Helsingin tuomiokirkossa kello 10 aloitettuun perinteiseen jumalanpalvelukseen. Katsos kun jumalanpalveluksessa ministeri ei saa yhtä suurta julkisuutta ja näkyvyttä kuin astellessaan punaista mattoa pitkin kättelemään Salea ja Jenniä.

Mauno Koivisto puolestaan oli saapuvilla tuomiokirkon jumalanpalveluksesa, mutta Tellervo ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen 6.12., etteivät he tule Manun kanssa Linnaan. "Se on nyt ohi", sanoi Tellervo.

Anonyymi kirjoitti...

Katsos kun Don Eerolla on uusi ja rehevä nainen! Sen kanssa aika menee rattoisasti kotonakin.

Anonyymi kirjoitti...

Blogikuvassa Timppa näyttää kyllä pikkusen flunssaselta.

Skorpioni kirjoitti...

Soini oli linnan juhlissa ainakin yhtä tuhdissa kunnossa kuin aikaisemminkin.. Ei siis ole ollut missään lihavuusleikkauksessa. Soinilla on stressi kuten Ruben Stillerilläkin. Soinia ja varsinkin hänen naurunröhäkkyyksiiän tulee ikävä. Timo palaa siis pian remmiin!

Mitä tulee Trumpiin,niin Sauli soita sinä Trumpille ja pyydä häntä juhlimaan tulevana vuonna meidän 100-vuotista itsenäisyyttä. Sauli kutsu Vladimir Putinkin samaan aikaan tänne. Silloin saataisi nähdä täällä suuria herroja kuten Kekkosenkin aikaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos blogistille että hän kertoi syyn Vanhasen luopumiselle pääministerin tehtävästä. Oli asia mennyt ihan kokonaan ohi.

panem et circenses kirjoitti...

Laki ei määrää valtioneuvoston jäsentä paljastamaan terveydentilaansa tai sairauslomansa syytä. Keisari Neron ajoista on toki ollut selvää, että kansa tarvitsee merkityksettömät sirkushuvinsa hinnalla millä hyvänsä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kerroin vain, että Matti V. ilmoitti mainitun syyn eli joutumisen jalkaleikkaukseen syyksi, miksi hän eroaa - puolen vuoden kuluttua - tehtävästään.

Harva kai uskoo - minä en ainakaan usko - että jalkaleikkaus oli todellinen syy Matin erohaluihin. Oikeuskansleri totesi hänet esteelliseksi, vei asian perustuslakivaliokuntaan, joka antoi Matille kovat nuhteet. PVL katsoi, että Matti oli ollut esteellinen jakaessaan VN:ssa RAY:n varoja aiemmin johtamalleen Nuorisosäätiölle ja rikkonut siten virkavelvollisuutensa. Valtakunnanoikeuteen Mattia ei sentään viety.

Matti meni neljäksi vuodeksi töihin Perheyritysten liittoon ja tapasi siellä puuhaillessaan rikkaan sahaperijättären Heidi Huhtamaan, jonka kanssa on seurustellut jo useamman vuoden. Nyt Matti tavoittelee 2018 muina miehinä tasavallan presidentin virkaa. Jos Saul Niinistö ei tavoittelisikaan toista kautta, Matti olisi pressan vaalissa aika vahvoilla.

Mediassa Heidi H:ta luonnehdettiin Linnan juhlissa "tyrmääväksi kaunottareksi".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Laki ei toki määrää ministereitä ilmoittamaan sairauslomaa edellyttävän sairautensa laatua.

Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi olla niin ällö, että toteaa, että "no, enpä siis ilmoita". Ministereiltä edellytetään järkevyyttä ja sen myötä myös sitä, että ministeri kertoo sairautensa laadun vapaaehtoisesti, sillä se on yleisen edun ja hyvien tapojen mukaista.

Skorpioni kirjoitti...

Nyt Trump soitti vihdoin! Hyvä juttu! Tosin Yhdysvaltain suurlähettiläs taisi kertoa Niinistölle jo linnan juhlien vastaanottotervehdyksen yhteydessä,että pian Donald soittelee. Katso hidastuksena suurlähettiläs Adamsin ja Niinistön keskustelu!

Anonyymi kirjoitti...

Eikö pääministeri Sipilä liputtanut julkisesti Hillary Clintonin puolesta. Ei siis ihme, että Suomen suuntanumeroa ei ole Trumpin luuriin näppäilty.

Soinilla lienee jokin lihavuuteen liittyvä sairaus.

Anonyymi kirjoitti...

Esimerkiksi kaihi- tai muu silmäleikkaus ovat operaatioita, jonka jälkeen ei ole syytä lentää. Lentokoneen ilmanpaineen vaihtelut vaarantavat lopputuloksen.