perjantai 23. joulukuuta 2016

1056. Puolivallattomat

                                                   Mitäs me virnuilijat...

1. Sanotaan, että koirat muistuttavat omistajiaan. Eivät vain luonteen ja tapojen, vaan toisinaan myös ulkonäön suhteen. Vanhetessaan koira ja sen omistaja alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan.

2. Asiaa on tietenkin myös tutkittu. Kun San Diegossa Yhdysvalloissa näytettiin 2004 erikseen koirien ja niiden omistajien kuvia koehenkilöille, nämä osasivat varsin suurella tarkkuudella yhdistää koirat oikeiden omistajien kanssa. Samanlaiseen tulokseen päädyttiin 2009 englantilaisessa tutkimuksessa; koehenkilöistä yli puolet onnistui löytämään valokuvista koirille oikeat omistajat. 

3. Alkaako koira muistuttaa omistajaansa  - tai kenties päin vastoin - vai valitseeko omistaja tietoisesti itsensä näköisen tai luonteeltaan samanlaisen koiran? Vaikea sanoa.

4. Koiria annetaan myös lahjaksi. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen sai 1960-luvun lopulla neuvostoliittolaisilta johtajilta lahjaksi kaksi venäjänvinttikoiraa, Leon ja Ludmilan. Ludmilaa UKK ja hänen perhepiirinsä kutsui Millaksi. Venäjänvinttikoira (borzoi) eroaa selkeästi muista vinttikoirasta. Se on, niin ainakin sanotaan, olemukseltaan jalo ja hieman etäinen, sopusuhtainen ja ylväästi liikkuva suuri koira. Luonteeltaan se on rauhallinen ja miellyttävä, oman arvonsa tunteva todellinen aristokraatti. Kotioloissaan borzoi voi olla riehakkaan iloinen ja seurallinen, mutta toisinaan se haluaa olla yksin kaikessa rauhassa. Vinttikoira nauttii juoksemisesta ja siltä onnistuvat pitkät kävelyretket ja metsäpatikoinnit. Venäjänvinttikoira muistuttaa siten aika paljon UKK:ta, eikö vain?

5. Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion koira on bostoninterrieri Lennu, jonka he hankkivat vuonna 2011 presidentinvaalikampanjan aloittamisen yhteydessä. Tätä melko pienikokoista terrieriä luonnehditaan vilkkaaksi, ystävälliseksi ja älykkääksi. Se sopii hyvin seurakoiraksi, mutta siltä löytyy tarvittaessa myös päättäväisyyttä ja jopa itsepäisyyttä. Terrieri tarvitsee toimintaa ja virikkeitä ja siksi se on aina valmis leikkiin ja harmittomaan pahantekoon.

6. Sauli Niinistö luonnehti itseään 15-20 vuotta sitten "puolivallattomaksi leskimieheksi". Samanlaista puolivallattomuutta ilmenee myös Lennussa Tämän olemme voineet panna merkille joka kerta ennen joulua, kun presidenttiparille luovutetaan Mäntynimessä kinkkua, kuusta, haukea, karjalanpiirakoita ja ties mitä herkkuja. Kuoro esittää joululauluja ja Lennu pöyrii ja hyörii innokkaasti vieraiden ympärillä ja nuuskii kinkkua ja karjalanpiirakoita niin innokkasti, että Saulin on aina lopulta otettava se syliinsä rauhoittumaan. Lennu hurmaa ihmisten mielet, "huumaapi päät" ja sanalla sanoen varastaa aina koko show´n. Tämä kaikki on täysin laskelmoitua, sillä ilman Lennua Mäntyniemen joulunalustilaisuudet ja monet muutkin Niinistön ja Haukion happeningit eivät olisi paljon mitään, vaan jättäisivät hieman valjun kuvan Mäntyniemestä ja sen isäntäparista. 

7. Lennu alkaa muistuttaa vuosi vuodelta yhä enemmän Saulia. Kummankin naamalle leviää helposti samanlainen puolivallaton virnistys, jolla he ottavat yleisönsä. Bostoninterrierin valinta presidenttiparin koiraksi ei ollut mikään sattuma, vaan tarkkaan harkittu juttu, jonka tarkoituksena olisi lisätä Niinistön miellyttävyyttä ja kansansuosiota. Lennu ja sen isäntä ovat molemmat puolivallattomia "otuksia" - Sauli myös sikäli että presidentin valtaoikeksia on UKK:n ajoista tuntuvasti kavennettu - joiden suosio perustuu paljolti vikkelään käytökseen, puuhakkuuteen, virnistyksen jne. Kumpikin osaa ottaa  yleisönsä. 

8. Lennua ei olisi voinut mitenkään kuvitella UKK:n koiraksi eikä venäjänvinttikoiraa puolestaan Niinistön koiraksi. UKK:n kaudella presidentillä oli paljon valtaa, joten aristokraattinen Milla sopi hyvin hänen koirakseen. Nykyisin tasavallan presidentillä on paljon vähemmän valtaoikeuksia, ja presidentistä on tullut, jo Martti Ahtisaaren ja varsinkin Tarja Halosen kausista lähtien, suurelta osin eräänlainen kansanviihdyttäjä, Suomen kuninkaallinen, jos niin voisi sanoa. Presidentin tehtävänä on monien ulkomaan matkojen ohella ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan seurustelu. Tässä mielessä seurakoira Lennun valinta presidenttiparin koiraksi on täysosuma.

9. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!
14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lennun emä ja isä eivät ole näyttelyvalioita, vaikka hänen isänsä nimi onkin komealta kalskahtava von Sirius.

Anonyymi kirjoitti...

Hieman puolihassulta käytöksellään vaikuttava Lennu on osuva valinta Niinistölle ja Haukiolle, sillä nämä haluavat antaa muutenkin itsestään tarvittaessa hieman koomisen ja kansaa viihdyttävän vaikutelman. Jenni yksin Saulin rinnalla olisi hieman kalsea ja kylmänoloinen ihminen, vaikka toisenlaisiakin mielipiteitä hänestä toki on esitetty.

Anonyymi kirjoitti...

Minkärotuinen koira sopisi Suomen muille johtaville poliitikoille?

Timo Soinin valinta olisi - tosi paikan tullen - Bernhardin paimenkoira ja Petteri Orpolle sopisi ilman muuta parhaiten Suomen pystykorva.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Timo Soinia on näytetty tv-kuvissa ulkoiluttamassa cockerspanielia, mutta se lienee hänen lastensa koira. Kyllä Timolle itselleen ehdottomasti parhaiten kävisi Bernhardilainen!

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi vaan jo etukäteen. mutta Sauli Niinistön veljenpojasta Villestä tulee kyllä mieleen Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä mainittu "Jukolan tiuskea rakki"!

Anonyymi kirjoitti...

Jos Sauli olisi valinnut vaimokseen Tanja Karpelan, jonka kanssa oli 2003-2004 kihloissa, olisi Mäntyniemessä nyt melkoinen kenneli.
Meinaan näin, sillä Tanja Karpela toimii nykyisin koirien kouluttajana ja on Suomen koirien turvakoti ry:n puheenjohtajana.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistö on nyt 68 ja Jenni Haukio vasta 39. He voisivat siten harkita lapsen tekemistä vallan hyvin. Todettakoon, että rockmuusikko Mick Jagger sai 2-3 viikkoa sitten kahdeksannen lapsensa 73-vuotiaana.

Seuraavat presidentinvaalit käydään tammikuussa 2018. Voiton varmistamiseksi Niinistön ja Haukion kannattaisi miettiä perheen lisäystä eikä luottaa pelkästään Lennun viehätysvoimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Lennun isä ja emä ovat tuontikoiria (maahanmuuttajia). Isä Saksasta, siitä kai kekseliäs "von"-liite.

Jenni-rouva on Seura-kolumnissaan kirjoittanut ns. "kaverikoiratoiminnasta", harrastuksesta, jossa vapaaehtoiset tuovat koiravierailullaan iloa ja hyvää mieltä laitoksiin mm. vanhusten luo ja pohtinut mukaan lähtemistä, mutta koska ko. koirilta edellytetään tietynlaista "vakautta", joka ei osu yksiin Lennun sangen innostuneen karaktäärin kanssa, osallistuminen on jäänyt vain haaveeksi. Kun katsoo noita Lennu-videoita ja-kuvia, koirassa näyttää todellakin olevan hieman liikaa virtaa. Toisaalta Lennun tarjoama villi ja riehakas meno voisi panna hoivakotien vanhusten arjen aivan päälaelleen, tarjota virikkeitä ja hetkiä ("voi ei, missä minun tekehampaat", "katso, nyt se puree minun rollaattorin renkaita"), joista syntyy ikimuistoisia elämyksiä.

Kiitos blogistille, kiva joulubloggaus! Hyvää joulua kaikille!

Skorpioni kirjoitti...

Tarja Halonen oli ns. kissaihminen. Tarjan aikaan ulkopoliittisia suhteita hoidettiin itänaapuriin kissapolitiikoinnilla. Olen aina kuvitellut, miten hauskaa Putinilla ja Medvedillä on ollut keskustella keskenään siitä,mikähän kissa sille Tarjalle pitää toimittaa,kun entinen kissa kuoli.
Muuten Haloskan kissoista ei ole ollut mitään keskustelua sen jälkeen kun pressan viran jätti! Mikä koira sopisi Matti Vanhasen persoonaan? Pohtikaamme sitä joulunpyhinä!

Anonyymi kirjoitti...

Ellen aivan väärin muista, niin Matti Vanhasella oli aiemmin koira. Kun UKK:lla oli vinttikoira, niin samanrotuinen koira oli tietenkin myös Matilla.

Matin isä Tatu, joka oli professori ja kuoli v. 2015, oli aito kekkoslainen. Hän antoi pojalleen nimet UKK:n poikien mukaan, joten Matista tuli siten Matti Taneli Vanhanen.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, Matilla oli pääministeriaikana borzoi. Tästä kerrotaan hänen vaalikirjassaan, jossa Matti myös soimaa Suomen Kennelliittoa kun se ei suostunut rekisteröimään hänen Venäjältä tuomaansa koiraa.

Vaikuttavan kokonsa puolesta muistuttaa toki Vanhasta. Kookkaat koirat pystyvät myös näkemään huomattavan kauas. Onko huomiokyvyn osalta similariteettia?

Donald Trumpin povataan valitsevan Valkoisen talon lemmikiksi sekarotuisen "risteytyskoiran" goldendoodlen (kultaisennoutaja ja villakoira). Yhteneväisyyttä voisi hakea vain nimestä, sillä koira on ristitty Pattoniksi kuuluisan panssarikenraalin mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Goldendoodle, 'kultainen pippeli'...

Antti Kortelainen kirjoitti...

Hyvää joulua ja kiitokset kuluneen vuoden kirjoituksista. Kiitos erityisesti uudesta blogista. Luettu on ja opittu taas lisää prosessi- ja muutakin oikeutta!

Anonyymi kirjoitti...

Lennu-koira on hurmannut myös nettimaailman ja päässyt mukaan suositulle kv. vitsisivustolle

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000005022208.html

Kv. levitykseen päätyneet kuvat todistavat vastaansanomattomasti, että Suomen presidentin virka on kovasti viihteellinen.
Presidentti Niinistö on hieman samanlainen viihde-elämän julkkis ja pelle kuin esimerkiksi Vesku Loiri, Toni Nieminen, Matti Nykänen, Esko Salminen ja Robert Helenius.