perjantai 1. joulukuuta 2017

1125. Ylen gallupkysely: SDP ja persut nousussa


1. Yle julkisti tänään Taloustutkimuksella teettämänsä puoluekannatuskyselyn tulokset. Mittausta varten haastateltiin 1.-28.11. välisenä aikana puhelimitse 2963 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 1774 vastaajaan. Kyselyn virhemarginaali +/-1,9 prosenttiyksikköä.

2. Kyselyn mukaan kokoomus on edelleen suosituin puolue 22,3 prosentin kannatuksellaan, laskua  edellisestä mittauksesta 0,5 %. Toiseksi suosituimmaksi puolueeksi on kirinyt SDP, jota kannattaa 19,7 prosenttia vastaajista; nousua edellisestä kannatatusmittauksesta 1,3 prosenttiyksikköä.  SDP haastaa kohta kokoomusta suurimman puolueen tittelistä, sillä syksyn aikana puolue on lisännyt kannatustaan16 prosentista liki 20 prosenttiin. 

3. Kolmannella sijalla on pääministeripuolue keskusta, jonka kannatus matelee edelleen reilun 17 prosentin kannatusarviossa; Juha Sipilän johtaman puolueen kannatusluvut ehtivät tosin käväistä kesällä alle 16 prosentissa. Vihreiden kesällä alkanut nousu näyttää pysähtyneen hieman yli 14 prosentin kannatukseen. Oppositiopuolueista SDP on siis ottanut selvän niskalenkin vihreistä.

4. Suurinta kannatuksen nousu oli marraskuun aikana perussuomalaisilla, joka nousi mielipidemittauksessa vasemmistoliiton ohi viidenneksi suurimmaksi puolueeksi 8,4 prosentin suuruisella kannatuksellaann; nousua edellisestä kyselystä 1,5 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliiton kannatus laki 1,0 prosenttiyksiköllä. Eduskunnassa vasureiden puheenjohtaja Li Andersson ja ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ovat kyllä jatkuvasti "suuna ja päänä", mutta gallupkyselyissä puolueen kannatus ei vaan lähde nousuun.

5. Yllättävän  suuri kannatuksen lasku on kyselyssä sen sijaan rkp:lla, joka vajosi kristillisdemokraattien ohi toiseksi pienimmäksi eduskuntapuolueeksi. Mitenkään valoisalta ei näytä myöskään perussuomalaisista irtaantuneiden sinisten tulevaisuus, sillä uuden puolueen kannatus, joksi saatiin nyt 1,1 prosenttia,  ei näytä kohoavan yhden prosentin lukemista, ei sitten millään, vaikka puolueella on hallituksessa Timo Soinin johdolla viisi ministeriä.

6. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen valtaan tulisi sinipunahallitus Petteri Orpon ja Antti Rinteen johdolla. Hallitukseen voisivat kokoomuksen ja demareiden lisäksi päästä myös vihreät ja rkp. Sinisiä hallituksessa ei tarvita, vaikka puolue saisikin pari kolme hassua paikkaa uuteen eduskuntaan.

7. Suomessa ajaudutaan todennäköisesti ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin ensi keväänä jahka presidentinvaaleista on ensin selvitty. Soteuudistus kaatunee omaan mahdottomuuteensa, mikä johtaa samalla siihen, ettei myös keskustan kovasti ajamasta maakuntauudistuksesta tule mitään. Sipilän kummallista hallitusta jää kaipaamaan ainoastaan keskusta. Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo on tänään kritisoinut sekä soteuudistusta että maakuntauudistusta.

8. Hallitus on kummallinen sekasikiö siksi, että siinä roikotetaan ottopoikina mukana sinistä tulevaisuutta, jolla on hallituksessa viisi ministeriä, vaikka puolueen kannatus mataa koko ajan yhdessä prosentissa. Sinisillä on hallituksessa sekä ulkoministerin että puolustusministerin tärkeät salkut ja kaiken kukkuraksi myös puhemiehen paikka. Kokoomus ja keskusta tarvitsevat sinisiä sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen takia hallituksesssa, sillä puolueella on eduskunnassa 19 kansanedustajaa, joiden varaan hallituksen niukka enemmistö eduskunnassa nojaa.

9. Sinisten puheenjohtajaksi valittaneen parin viikon kuluttua Tampereella pidettävässä puoluekokouksessa Sampo Terho, joka on hallituksen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri. Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö yrittävät hakea ja saada julkiuutta keinolla millä tahansa. Niinistön sekavat puheet suursotaharjoituksesta kolmisen viikkoa sitten ovat vielä hyvin muistissa. 

10. Sampo Terho puolestaan yrittää herättää huomiota ryhtymällä säveltäjäksi ja kritisoimalla kirjallisuuden Finladia-palkinnon saaneen Juha Hurmeen puhetta, jossa tämä kehotti "juntteja" opettelemaan ruotsia. "Maailmankuvanne avautuu kummasti", opasti Hurme juntteja. Sampo Terho, joka on tunnettu pakkoruotsin vastustaja, hermostui Hurmeen leikkimielisestä tokaisusta täysin ja vaati kirjailijalta julkista anteeksipyyntöä. Eilen Ylen aamutv:ssä  Juha Hurme oli pyytävinään anteeksi, mutta esitti samalla toiveen, että kulttuuriministeri Sampo Terho saisi joululahjaksi sen verran ison pipon, että se ei kiristäisi ministerin päätä.

6 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kannattaa lukea toimittaja Mika Koskisen hausta näkökulma -kirjoitus tänään Iltalehdestä: Sinisestä tulevaisuudesta tuli politiikan prosenttiliike ja suolapatsas

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712012200573640_pi.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Rehellisesti sanoen gallupissa kiinnostaa vain persujen ja sintujen kannatusero. Se on hyvällä mallilla. Kirjailijakaan ei arvosta prosenttipuolueen kulttuuriministeriä. Kuulemani mukaan Juha Hurme on nuoruudessaan jakanut Kansan Uutisia. Samalla suunnalla ovat sympatiat edelleen.

Uusi kirjallisuus ja nykypolitiikka ovat syvältä...

Anonyymi kirjoitti...

Maakuntauudistus on kaikkien aikojen järjettömin hanke. Se lisää kustannuksia valtionhallinnossa, vaikka tavoitteena on kaiketi saada säästöjä. 18 maakunnan sijasta saattaisi olla järkevää perustaa viisi sote-yhteistoiminta-aluetta. Nämä sote-alueet perutuisivat niihin kuuluvien kuntien edustukseen ja tarkoituksena olisi sote-toimintojen yhteensovittaminen. Mitään maakuntavaaleja ei pidettäisi, vaan kunnat itse valitsisivat edustajat sote-alueen hallintoon.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän sote ja maakuntauudistus sekä toive siitä, että nousukausi nostaa myös hallituspuolueiden kannatuksen, pidä hallituksen kasassa 2019 vaaleihin saakka. Myöskään kokoomuksen ei kannata ulosmitata gallup-kannatustaan, sillä yhteistyö demarien ja vihreiden kanssa tuottaisi vähemmän porvarillista politiikka kun nykyinen pohja. Kepu puolestaa haluaa maakuntauudistuksen ja toivoo em kannatuksen nousua. Siniset taas takertuvat ministerinsalkuihin ja kansanedustajanpaikkoihin.

Oscari kirjoitti...

Arvoisa blogisti, mainitselle kansanedustaja Hjallis Harkimon blogissanne. Se ei ole mikään yllätys, sillä taitaa Harkimo olla Kokoomuksen fiksuin kaveri ja se joka ainakin osaa ajatella ja ottaa kantaa sekä sanoo näkemyksensä ääneen. Olen täysin samanmielinen Harkimon kanssa. Nyt on kyse vain isosta kusetuksesta, mulle ja sulle meiningillä.

Strix Senex kirjoitti...

Tuostahan syntyvät hyvät taisteluparit. Kokoomus on edellä demareita, kepulaiset edellä vihreitä ja perussuomalaiset édellä vassareita.