maanantai 5. maaliskuuta 2018

1139. Paavo Väyrynen erotettu kansalaispuolueesta

                                       Väyrynen tiedotustilaisuudessa 5.3. klo 14

1. Suomen poliitisessa elämässä on tapahtunut parin viikon aikana vaikka mitä. Tuntuu siltä, että melkein joka päivä tulee ilmi erilaisia salaliittoteorioita, kähmintöjä, erottamisia, uhkailuja, syytöksiä jne. Jopa oikeuteen eli leivättömän pöydän ääreen on jouduttu menemään ja lisää "käräjöintiherkkua" on jatkossakin luvassa. Sote-uudistuksen läpimenokin kangertelee edelleen,

2. Viime viikolla Paavo Väyrysen perustama kansalaispuolue (KP) ilmoitti erottavansa Väyrysen puolueen jäsenyydestä. Puolueen johtohenkilöiden eli puheenjohtaja Sami Kilpeläisen ja varapuheenjohtaja Piia Katteluksen mukaan erottamisen taustalla ovat talousepäselvyydet ja Väyrysen lähteminen ehdolle keskustan puheenjohtajakisaan. Taloudellisilla epäselvyyksillä tarkoitetaan tilinkäyttöön liitttyviä väärinkäytöksiä ja vaaliraharikkomuksia, joissa olisi kyse viisinumeroisista summista.  

3. Tiedotteen mukaan kansalaispuolueen puoluehallitus on joutunut erottamaan Paavo Väyrysen, koska tämä on toiminnallaan vahingoittanut puoluetta. Erottamisen syinä ovat myös luottamusaseman väärinkäyttö puoluehallituksen jäsenenä ja pyrkiminen keskustan puheenjohtajaksi. Tiedotteen mukaan puoluehallitus pitää "valitettavana ja surullisena", että Väyrynen ei ole sitoutunut perustamansa puolueen kehittämiseen. Puheenjohtaja Sami Kilpeläinen on syyttänyt Väyrystä mittavista väärinkäytöksistä. Puoluehallituksen kolmas  aktiivinen jäsen on Tuula Komsi.  

4. Paavo Väyrynen kiistää odotetusti kaikki väärinkäytössyytökset ja vaaliraharikkomukset ja pitää mainituja väitteitä järjettöminä. Väyrynen kertoo joutuneensa tukemaan presidentinvaaleja varten perustetun valitsijayhdistyksen toimintaa lainaamalla sille 42 000 euroa ja että hänellä on puolueelta "huomattavat ja kiistattomat saatavat." Väyrysen mukaan meneillään on kolmen koplan eli Sami Kilpeläisen, Piia Katteluksen ja Tuula Komsin ajama puolueen laiton kaappausyritys.

5. Näyttää ilmeiseltä, että kansalaispuolue on jakautunut kahtia eli väyrysläisiin ja edellä mainitun kolmen koplan johtamaan joukkoon. Viime viikovaihteessa molemmat ryhmittymät pitivät omia kokouksiaan, joiden päätöksistä ulkopuolisen on vaikea saada selvää. Paavo Väyrysen mukaan Oulun Hotelli Lasaretissa pidetyssä puolueen vuosikokouksessa, johon osallistui 15 henkeä, puoluehallitukseen valittiin Akseli Erkkilä, Seppo Hauta-aho ja Paavo Väyrynen; puoluehallituksen puheenjohtajaksi tuli Hauta-aho. Sami Kipeläinen ja kumppanit puolestaan katsovat, että väyrysläisten kokous oli laiton ja puolue toimii heidän johdossaan. Niin tai näin, puolueella on nyt kaksi puoluehallitusta.

6. Väyrysen lainopillisena asiamiehenä toimii ilmeisesti edelleen oikeustieteen tohtori Kari Uoti. Väyrynen on hankkinut Helsingin käräjäoikeudesta päätöksen, jolla "kolmen koplan" koolle kutsuman ja 20. helmikuuta pidetyn puoluehallituksen päätösten täytäntöönpano on väliaikaisesti keskeytetty  ja kielletty. Edessä lienee muitakin osapuolten vireille panemia oikeusjuttuja, joten Väyrynen tarvitsee jatkossakin todella pätevää juristia.

7. Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus kertoi eilen, että kansalaispuolue on jättänyt esitutkintapyynnön Paavo Väyrysen tilinkäyttöön ja vaalirahoihin liittyen.
Helsingin poliisin talousrikosyksikön johtaja Ismo Siltamäki vahvistaa, että Helsingin poliisi on vastaanottanut tutkintapyynnön Paavo Väyrysen tapaukseen liittyen. Pyyntö tehtiin viime viikolla. Siltamäki ei suostu kuitenkaan tarkentamaan, mihin yhteisöön tai henkilöön tutkintapyyntö liittyy.

8. Jos kansalaispuolueen erottamispäätös pysyy voimassa, Paavo Väyrynen on vapaa mies osallistumaan ehdokkaana keskustan puheenjohtajaksi. Mutta palaisiko Väyrynen lupauksensa mukaisesti eduskuntaan 12. kesäkuuta, jos hän häviää keskustan puheenjohtajakisan Juha Sipilälle ja mitä ryhmittymää hän tulisi parlamentissa edustamaan? 

9. Politiikassa on muutenkin edessä mielenkiintoisia aikoja. Hajoaisiko Juha Sipilän hallitus, jos kokoomuksesta löytyy Elina Lepomäen lisäksi muitakin kansanedustajia, jotka äänestävät sote-uudistusta ja maakuntauudistusta vastaan ja eduskuntaan tulee vielä Paavo Väyrynen, joka melko varmasti haluaa kaataa sote-uudistuksen? Näin Sipilä on uhannut julkisesti tehdä. 

10. Minusta hallitus voisi aivan hyvin kaatua, jolloin maassa järjestettäisiin uudet eduskuntavaalit ilmeisesti syksyllä. Hallituksen eväät on syöty ja johtavat  hallituspuolueet eli keskusta ja kokoomus riitelevät keskenään. SDP on noussut kannatusmittauksissa maan suosituimmaksi pulueeksi. Jos demareilla olisi Antti Rinnettä valovoimaisempi puheenjohtaja, ei seuraavasta pääministeripuolueesta olisi eduskuntavaalien jälkeen epäselvyyttä. 

11. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kyselyjen mukaan Petteri Orpon jälkeen maan toiseksi suosituin pääministeriehdokas. Pitäisikö Li Anderssonin ja Antti Rinteen vaihtaa keskenän paikkaa, eli Rinne johtaisi neljä vuotta vasureita ja Li Andersson puolestaan demareita? 

12. Kokoomuksen todellinen voimamies on Jan Vapaavuori, joka arvostelee säälimättömästi sotea ja maakuntauudistusta. Gallup-kyselyjen mukaan hallituspuolueita kannattaa yhteensä enää noin 38 prosenttia vastaajista. Siniset roikkuu epätoivoisesti hallituksessa viiden ministerin voimin, vaikka puoletta kannattaa vain 1,5 prosenttia vastaajista. Ennenaikaisissa vaaleissa sinisistä päästäisiin vihdoin eroon.

13, Paavo Väyrynen on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kolmesta perustamansa kansalaispuolueen vastuuhenkilöstä. Tämän hän kertoi tiedotustilaisuudessaan tänään 5.3. klo 14. Väyrysen mukaan häntä syytetään valheellisesti kansalaispuolueen tilinkäyttöön liittyvistä väärinkäytöksistä ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Väyrynen katsoo, että asiassa on syytä epäillä kunnianloukkausta tai mahdollisesti törkeää kunnianloukkausta.

14. Väyrysen mielestä "Kolmen koplan" (Kilpeläinen, Kattelus, Komsi) järjestämässä viime lauantain kokouksessa uhmattiin Helsingin käräjäoikeuden viimeviikkoista päätöstä, jolla keskeytettiin puolueen hallituksen päätösten täytäntöönpano. Oikeuden ratkaisu koski kokouksia joulukuussa ja helmikuussa. Väyrysen mukaan lauantain kokous oli samalla tavoin laittomasti järjestetty. Hän kertoi nostavansa käräjäoikeudessa moitekanteet "koplan" kokouksissa tehtyjen päätösten mitätöimiseksi.














12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä Juha Sipilä sanoi kuultuaan Paavo Väyrysen saamista puoluepotkuista?

"Täytyypä soittaa Paavolle", sanoi Juha. Lausahdusta seurasi iso naurunremakka tilaisuudessa, jossa lohkaisu esitettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Selitäpä tuo lohkaisu, kun en oikein tajua.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota sinun pitää kysyä Sipilän Juhalta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Paavo Väyrynen ilmoitti tiedotustilaisuudessaan tänään haluavansa keskittyä poliittiseen taisteluun keskustan puheenjohtajuudesta. Hän sanoi lykkäävänsä paluuta eduskuntaan keväästä syksyyn avustajakuntansa lomien ja korvausten takia.
Väyrynen ei usko, että kansalaispuolueen kiista vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa päästä keskustan johtoon. Kun tilanne kansalaispuolueen osalta selkiytyy, uskottavuuteni kasvaa, sanoi Väyrynen.

Tilanne selkiytyy Väyrysen mukaan sen jälkeen kun vakavat syytökset on käsitelty oikeudessa. Hän kertoi, että on tehnyt tutkintapyynnön poliisille kansalaispuolueen erottamispäätöksestä. Asianajaja Kari Uotin välittämän tutkintapyynnön mukaan puoluehallitus on syyllistynyt kunnianloukkaukseen ja Väyrynen vaatii myöhemmin korvauksia syntyneestä vahingosta ja kärsimyksestä.

Väyrysen mukaan tutkintapyynnön lisäksi valmistellaan vielä moitekannetta kansalaispuolueen lauantain kokouksesta. Kanteen tarkoitus on kumota puolueen hallituksen päätös oikeuden kautta.

Tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymykset koskivat ainoastaan kiistaa kansalaispuolueen ympärillä. Paavo Väyrynen joutui moneen kertaan kehottamaan kysymään isommista asioista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä vanhat jaksaa ja osaa taistella aina vaan!

Suomella on Paavo Väyrynen ja Italialla Silvio Berlusconi. Italian eilisten parlammenttivaalien voittajat ovat keskusta-oikeistolaiset sekä populistit. Ex-pääministeri Silvio Berlusconin johtama keskusta-oikeistolainen liittoutuma näyttää saavan eniten paikkoja parlamentissa noin 248–268 edustajalla. Enemmistöön tarvittaisiin 316 edustajaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jännää, jos voidaan oikeuden turvaamispäätöksellä kieltää puoluehallituksen kokoontuminen tai jäsenen eroittaminen. Jos nyt olen oikein ymmärtänyt tapahtumia.

Skorpioni kirjoitti...

Paavo Väyrysen tiedotustilaisuus oli eräänlainen sovinnonele keskustapuolueen suuntaan.Kun Paavo palaa eduskuntaan vasta syksyllä,se pelastaa hallituksen sote/maakuntahallinnon. Väyrynen tietää,että hän ei pääse keskustan puheenjohtajiksi,mutta haluaa asettua ehdokkaaksi jotta ”kasvot säilyisivät”. Väyrynen tietää,että hän ei jaksa taistella kansalaispuoluetta eduskuntapuolueeksi eikä edes nyt haluakaan toimia puolueessa,, vaan palaa keskustan edustajaksi eduskuntaan. Tuskin kansalaispuolueen riidat on edes ratkaistu eduskunnan syysistuntokauden alkuun mennessä.
Kumpa kepun johto antaisi nyt Paavo Väyryselle ” siimaa” kunniakkaalla paluulle. En ole siitä mitenkään varma. Väyrynen on kuitenkin kansalaispuolueessa puhjenneissa riidoissa osoittanut olevansa valmis taistelemaan jopa oikeusteitse. Siihen Kepun johdon ja ennen kaikkea Sipilän ei kannattaisi nyt tilannetta ajaa, vaan antaa Paavon ” touhuilla” omia touhujaan ja äänestää prätkäyttää Paavon kanssa Sotkamossa. Ehkä se olisi se voitto Väyryselle, johon hän voisi olla tyytyväinen.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Sipilällä olisi vähänkään poliittista hoksnokkaa, hän soittaisi viikon sisällä Väyryselle ja neuvottelisi Paavon kanssa menettelyn kohti Sotkamoon puoluekokousta. Miksi ryhtyä pohtimaan,millä saisi estettyä Väyrysen osallistumisen puoluekokoukseen ja puheenjohtajavaaliin? Se olisi epäviisasta! Väyrynen on jo kolme kertaa kepun puheenjohtajuuden jälkeen pyrk8nyt puolueen puheenjohtajaksi eikä ole tullut valittua. Hän tietää,ettei nytkään tule valituksi.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä, kuka on konna, mutta kyllähän Väyrynen ja Uoti pyörittävät noviiseja miten lystäävät. Tämä on kuin saarislaisten ja taistolaisten tappelua Turussa ja Tampereella 1970-luvulla.

Anonyymi kirjoitti...

Paavo Väyrynen on politiikan Hannu Manninen, joka ei enää ymmärrä omaa tuloskuntoaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hannu Manninen ilmoitti ryhtyvänsä kilpailemaan triathlonissa. Ehkä Paavo Väyrysestä tulee vielä politiikan triathonisti. Hänhän on jo Suomessa kahden puolueen jäsen. Ja kun hän on lisäksi EU—parlamentaarikko, voi häntä hyvinkin pitää politiikan triatholistina! Tosiassa Paavo ei juuri nyt oikein tiedä mikä hänestä tulee isona. Kouluaikana hän kyllä tiesi,että hänestä tulee Suomen tasavallan presidentti,mutta nyt hän ei enää tiedä!!!
Kyllähän kärätuvissakin saa muutaman tovin vierähtämään. Paavo lausuma ”Nyt on poliisilla töitä”, on paljon puhuva. Eiköhän poliisilla muutenkin olisi ollut töitä ilman Paavoakin,mutta kun Paavo haluaa maksattaa vaalikulunsa kansalaispuolueella, jolla ei ole ollut mitään tekemistä pressavaalien kanssa, nyt nyt sitten oomme tässä!!!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Paavolla ei ole mittään hättää.

Asia on nimittäin niin, että Juha Sipilän hallitus katuu soteen - tai maakuntauudistukseen - tai molempiin.

Kaatuu niin että romahtaa, kerta kaikkiaan. Sotea vastaan kokoomuksesta ovat nousseet Elina lepomäki, Susanna Koski ja Hjallis Harkimo, ja eräitä muitakin on vielä kaatopuuhiin tulossa. He äänestävät sotea vastaan.

Taustalla riehuu Jan Vapaavuori, joka uhkasi tänään, että maakuntauudistus ei toteudu eikä maakuntavaaleja pidetä! Jan Vapaavuori pyrkii kaatamaan hallituksen lisäksi Petteri Orpon, sillä hän haluaa kokoomuksen puheenjohtajaksi ja seuraavan hallituksen pääministeriksi, niin ja sitten vielä kokoomjuksen pressaehdokkaaksikin. Orpo joutunee jatkossa johtamaan Varsinais-Suomen maakuntaliittoa.

Timo Soini on tänään blogissan aivan kauhuissaan kokoouslaisten puuhista, sillä hänen niin rakas hillotolppansa uhkaa kaatua hallituksen eron myötä. Löytyisikö Timappe töitä Veikkauksesta, sieltä Toto-puolelta?

Juha Sipilä kyllästyy hallituksen kaatumisen takia koko politiikkaan ja eroaa keskustan puheenjohtajan pallilta. Paavo Väyrynen huudetaan Sotkamossa ilman äänestystä kepun uudeksi johtajaksi.