tiistai 6. maaliskuuta 2018

1140. Kaatuuko Sipilän halllitus?

1. Juha Sipilän hallituksen päivät alkavat olla pian luetut, sanokaa minun sanoneeni. Kysymys on vain siitä, kompastuuko hallitus soteen, maakuntauudistukseen vai kumpaankin. 

2. Viime viikolla kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki herätti suuren kohun ilmoittamalla selvin sanoin, ettei tule äänestämään hallituksen sote-esityksen puolesta. Lepomäki kritisoi hallituksen sote-mallia siitä, ettei se täytä hallituksen sille antamia tavoitteita.

3. Lepomäen mukaan hallituksen sote-uudistus, valinnanvapauslaki ja maakuntauudistus eivät tuo säästöjä, vaan päin vastoin aiheuttavat menolisäyksiä parin kolmen miljardin euron verran.  Sote-malli ei lupauksista huolimatta myöskään paranna sen enmpää palveluiden saatavuutta kuin hoidon laatuakaan. Sen sijaan kannustimet johtavat siihen, että palvelujen osto keskittyy neljälle suurelle yksityiselle toimijalle samalla kun maakuntien 250 000 sote-työntekijästä vajaa kolmannes jouduttaneen irtisanomaan. Lepomäki kritisoi hallitusta myös siitä, ettei se lähetä valinnanvapauslakia EU:n komission tarkasteltavaksi; tästä asiasta myös koko opposito on samalla kannalla.

4. Viime torstaina Elina Lepomäki sai kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa sapiskaa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen moitti lievin sanakääntein Lepomäkeä, mutta vakuutti, että ei tästä mitään kapinaa synny. Kokoomus siis yritti  vakuuttaa, että sen kansanedustajat ovat ruodussa. Lepomäki pahoitteli tiedotteessaan edustajatovereilleen aiheuttamaa harmia.

5. Mutta asia ei jäänyt suinkaan tähän, sillä tänään kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski julkaisi blogikirjoituksen, jossa arvostellaan hallitusta ja vaaditaan, että soten valinnanvapautta koskeva esitys pitää lähettää EU-komission syynättäväksi ennen kuin lakipakettia voidaan hyväksyä eduskunnassa. Koski kantaa huolta siitä, että komissio ja EU-tuomioistuin tulisivat käsittelevät valinnanvapauslain joka tapauksessa, siis riippumatta siitä, lähettääkö Suomi sen notifioitavaksi vai ei. Tuoksena saattaa olla se, että mainittu laki voi jälkikäteen paljastua EU:n kilpailulainsäädännön vastaiseksi ja kaatua. Tällöin maakuntahallinto jäisi, mutta valinnanvapaus ei. Tämä olisi kokoomuksen kannalta täysin kestämätön visio.

6. Aamupäivällä  Helsingin pormestari Jan Vapaavuori uhosi blogikirjoituksessaan, että "maakuntauudistus kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä". Vapaavuori on arvostellut keskustan aloitteesta syntynyttä maakuntauudistusta kovin sanoin aiemminkin.

7. Jan Vapaavuori oli kuntavaaleissa kokoomuksen ja koko maan ylivoimainen ääniharava. Hän haluaa edelleen mukaan valtakunnanpolitiikkaan ja pyrkii kokoomuksen puheenjohtajaksi, seuraavan hallituksen pääministeriksi sekä kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi 2024. 

8. Pari tuntia myöhemmin Petteri Orpo yritti rauhoitella tilannetta kertomalla MTV3:n nettikolumnissaan, että "ei se mihinkään kaadu". Maakuntamalli ei ole täydellinen, Orpo totesi, mutta kertoi lähtevänsä nytkin siitä, että ”sovitusta pidetään kiinni”.  Orpon mukaan kyse ei ole siitä, pitääkö maakuntauudistuksesta vai ei, ja sote-uudistus on hänestä välttämätön, se pitää viedä maaliin.

9. Keskustalaiset käyvät ymmärrettävästi aika kuumina. He moittivat Petteri Orpoa, joka ei tunnu saavan omiaan kuriin. Kovin moni kansanedustaja edustaja ei voi lipsua ruodusta, sillä hallituksella on eduskunnassa vain niukka enemmistö, eli 105 kansanedustajaa ja puhemies Paula Risikko, joka ei voi osallistua äänestyksiin.

10. Elina Lepomäki vahvisti tänään aikovansa äänestää sote- ja makuntauudistusta vastaan, jos esitys säilyy sellaisena kuin se nyt on. Lepomäki sanoi, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on "useita, jotka suhtautuvat tähän jo nyt erittäin kriittisesti." Lepomäki tarkensi, että kriittisesti ko. uudistuksiin suhtautuvia ryhmässä on "enemmän kuin neljä", mikä merkitsisi toteutuessaan sote- ja maakuntauudistusten kaatumista. Julkisuudessa on arveltu, että esimerkiksi Hjallis Harkimo ja Susanna Koski voisivat äänestää kyseisiä uudistuksia vastaan.

11. Jos sote- ja maakuntauudistus kaatuu, samalla kaatuu koko halltus. Ilman kokoomuksen ajamaa valinnanvapautta  keskustalle ei tule maakuntahallintoa, ja päin vastoin. Se on "tulos tai ulos", näin on pääministeri Juha Sipilä vakuuttanut. Hallituksen kaatuminen olisi Juha Sipilälle todella kova takaisku, josta hän ei toipuisi. Se merkitsisi sitä, että Sipilä luopuisi tavoittelemasta keskustan puheenjohtajuutta eikä hän asettuisi myöskään ehdolle ennenaikaisisa eduskuntavaaleissa. Tämä sopisi erinomaisen hyvin Paavo Väyryselle.

12. Kaikkein pahinta hallituksen kaatuminen olisi kuitenkin Timo Soinille ja koko siniselle tulevaisuudelle, jonka gallup-kannatus on ollut loppukesästä 2017 lähtien 1,5 prosentin luokkaa. Mistä Timolle löytyisi uusi hillotolppa ulkoministerin salkun tilalle?

13. Timo Soini roimii tänään plokissaan kokoomuksen sotekapinallisia rajuin sanakääntein. Soini: "Kokoomus on sekoomus, kykypuolue kyntää syvällä". Soini ärhentelee myös Jan Vapaavuorelle, joka on ennustanut maakuntauudistuksen kaatuvan. Soinin mukaan "politiikan ulkoradan turhaantuneet porvarit" suoltavat omaa pienuuttaan ulos päivittäin. Helsingin pitäjän kyläpäällikkö Jan Vapavuori narisee Soinin mukaan kuin "vanha veräjä" soten kaatumista. Elina Lepomäkeä ja Hjallis Harkimoa tarkoittaen Timo Soini sanoo parin kokoomuksen eduskuntaryhmän intelligentin esiintyvän suurina terveystietäjinä, vaikka heidän käytännön kokemuksensa alasta rajoittuu Buranan syömiseen tukehtumatta". 

14. Heheh! On tässä nyt todella naurussa pitelemistä! Valinnanvapauslain käsittely eduskunnassa alkaa ylihuommenna torstaina. Blogisti toivoo hartaasti Juha Sipilän hallituksen kaatumista ja uusien eduskuntavaalien järjestämistä mahdollisimman pian.

15. Muuten, kun hallituksella on uusi oikeuskansleri Tuomas Pöysti, niin miksi hallitus ei tiedustele hänen mielipidettään siitä, pitäisikö valinnanvapauslakia koskeva luonnos lähettää EU-unionin syynättäväksi, kuten oppositio ja osa kokoomusedustajista on vaatinut?

29 kommenttia:

Petäjä kirjoitti...

Soini on kyllä pistämätön sanavalinnoissaan."Vanha veräjä" mistä tuokin oikein tuli. Aivan loistava veto. Voi nähdä sielun silmin Vapaavuoren nyyhkyttämässä jossain pellon laidassa samalla kun vanha tuttu suomi-iskelmä pauhaa taustalla "luona vaanhaan veerääjääänn..."

Politiikka tarvitsee huumoria, keventämään yleistunnelmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kanslerillehan on jo kanneltu, nimittäin Ylen mukaan HUS:n valtuuston puheenjohtaja Maija Anttila, joka "epäilee, että hallituksen tavoitteena olisi hallituksen halu sitoa niin sote-uudistuksen kuin maakuntamallin läpimeno viemällä käytännön toimet riittävän pitkälle". Joopa joo, kukahan on jäävitön ja puolueeton tällaisen tutkimaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kantelussa ei kait ole kuitenkaan kiinnitetty huomiota siihen, että hallituksen tulisi viedä valinnanvapauslaki komission tarkasteltavaksi? Jos olisi, kantelu on ennenaikainen, koska hallitus voi toki vielä muuttaa kantansa asiassa.

Oikeuskansleri on hallituksen lainopillinen neuvonantaja, joten Sipilä ja kumppanit voisivat kysyä Pöystin kantaa. Ehkä ovat vaivihkaa niin tehneetkin, mistä sen tietää.

Sipilä on voinut soittaa Pöystille aj sanoa, että "Terve, täällä Juha. Ei kai sunkaan mielestä meijän tarvitse tota helskutin esitystä saattaa komission syynättäväksi"!

Anonyymi kirjoitti...

Maan ylin hallintotuomioistuin eli KHO on pitänyt lausunnonossaan notifikaatiota komissiolle tarpeellisena. Hallitus on kuitenkin tehnyt poliittisen päätöksen siitä, ettei KHO:n kantaa tarvitse noudattaa.
Sote-uudistus voi kuitenkin sisältää ongelmia kilpailuneutraliteetin kannalta, jos maakunnalliset liikelaitokset voivat toimia markkinoilla kilpailussa osakeyhtiöiden kanssa.

Toipila kirjoitti...

On enemmän kuin hyvin todennäköistä, että hallitus kaatuu tämän kevään kuluessa. Vaalikuumetta on jo ilmassa muutenkin, kun eduskuntavaalit ovat jo vuoden päässä. Vaalit ovat aina riskipitoinen ahdistuksen paikka istuville kansanedustajille. Äänestäjät voivat hylätä ja sitten sitä joutuu sille paheksutulle sopeutumiseläkkeelle.

Lehdessä luki, että ilman Paavo Väyrystä politiikka olisi tylsää. Oli niin taikka näin, niin Väyrystä täytyy ihmetellen kunnioittaa siitä, että kuinka voimia näyttää riittävän jatkuvaan vaalikamppailuun vuodesta toiseen. Joku toinen jo väsyisi ja luopuisi, muttei Paavo.

Anonyymi kirjoitti...

Kova tuntuu olevan isolla medialla hallituksen tukena hätä näistä kummallisista maakunnista, joita ei siis vielä todellakaan ole olemassa. Juuri äsken Ylen ajankohtaislähetys jo nosti suuren huolen siitä, ettei maakunnilla vielä ole omia päärakennuksia. Ikään kuin se nyt olisi tässä vähimmässäkään määrin olennaista, kun mistään perustamislainsäädännöstäkään ei ole tietoa. Mutta tarkoitushan onkin luoda mielikuva itsestään selvästä sotesta. Ja vastikään oli Hesarissa pääkirjoitus, jossa asetuttiin voimakkaasti näiden himmeleiden taakse. Sipilän hallituksen aikana valitettavasti on syntynyt kuva sellaisesta parlamentarismista, että lobbareiden kanssa kähmittybhallituksen tahtotila on saman tien yhtä kuin voimassa oleva laki. Surullista! Mutta riippumattomilla lainvalvojilla tuntuu olevan kovaa kysyntää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En kyllä laskisi kovi paljon ylimpien laillisuusvalvojien varaan, riippumaatomia tai ei. Kyllä ne on lähinnä "paperitiikereitä". Oikeuskansleri on viime viikolla ratkaissut sellaisia "vaikeita" asioita kuin "Virkamiehen on vastattava kirjeisiin viipymättä" ja "Puhelinneuvontaa tulee antaa ajoissa" jne.

Kyllä tuollaisilla ratkaisuilla laillisuus maassa kukoistaa!

Skorpioni kirjoitti...

Hallitus ei kaadu Vapaavuoren uhoamiseen. Soteen kuuluvalla valinnanvapauden hyväksymisellä on niin suuri merkitys kokoomukselle, että sote/ maakuntahallinnon toteutuu satavarmasti. Vapaavuoren ja Lepomäen vouhkaamisella on taustalla pelkästään henkilökohtaisia syitä. Vapaavuorihan ilmiselvästi vain purkaa katkeruuttaan,että hän on Soininkin mukaan ajautunut politiikan ulkokehällä hävittyään Kokoomuksen puoluejohtajakilpailun omaa ylimielisyyttä. Se vei miehen ensin europankkiiriksi,jossa ”viihtyi” vajaan vuoden. Sen jälkeen hän huomasi hautautuneena yhdeksi tavalliseksi EU- virkamieheksi,joita EU-koneistossa on kymmeniä ellei satoja eli kotimaan politiikassa epäonnistuneella hautausmaalle,kuten suomalaisista Jyrki Katainen, Mari Kiviniemi ym,ym!
Lepomäelle ei näytä riittävän mikäään! Hänhän kuluu Nalle Wahlrosin johtamaan Libra-ryhmää,hän on pyrkinyt myös täysin toivottomalta tavalla Kokoomuksen puheenjohtajaksi samalla tuloksella kuin Jan Vapaavuorikin. Epäilemättä Lepomäki on tunkenut itseään Mehiläiseen, hoivakotiin, terveystalon - siis näiden firmojen johtotasoon muiden kokoomuksesta loikanneiden naisjohtajien tavoin. Mutta kyllä on vaikea kuvitella ,että esim Laura Räty ja Elina Lepomäki sopisivat samaan miljoonia pyörittävään sotefirmaan. Ja sekös Lepomäkeä tietysti harmittaa. Joten hänen päässään pyörii vain Jan Vapaavuorelta saatu idea,että maan hallitus vain nurin.
Mutta ei hallitus nyt näihin pyrkimyksiin kaadu. Lepomäellekin löytynee jonkun reviisorin taikka kamreerin paikka vaikka uudesta perustettavasta ”terveystalosta”. Perustetaan ennemmin uusi ”terveystalo” kuin kaadetaan hallitus!
Jan Vapaavuori taas voisi keskittyä vähentämään esim. Helsingin yhä pitemmäksi kasvavia leipäjonoja. Lahjoitapa Jan ne perustamasi yhdistyksen tai säätiön rahat leipäjonojen pienentämiseen, niin alat nauttia arvostusta muidenkin kuin rikkaimpien kokoomuslaisten silmissä!
Jos aiot Niinistökin Niinistön jälkeen, välttämättä samanlainen mediahuomion kerääminen ei ole hyväksi eikä sovi kuin Ninistölle. Keksi siis joku oma systeemi,joka ole suinkaan hallituksen kaataminen, eikä Helsingin ja Tampereen ja muiden suurien kaupunkien pormestareiden kokoukset, vaan koko Suomen kehittäminen joka tuo kaikille kansalaisille tasapuolisesti elämänedellytyksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Pöysti ole esteellinen tässä EU-lausuntpyynössä, koska oli valmitelemassa esitystä.

Sipilän hallitus kaatuu, jos Paavosta tulee Kepun puheenjohtaja. Tapana on ollut, että pääministeripuolueen puheenjohtajasta tulee myös pääministeri.

Sikäli huvittavaa, etteivät toimittajat ole tentanneet Väyrystä tästä hallituskysymyksestä.
Onko Väyrysen Arvo Pohja sellainen, että se kelpaa Kokoomuksen Orpolle?

Anonyymi kirjoitti...

"Juha Sipilän hallituksen päivät alkavat olla pian luetut, sanokaa minun sanoneeni."

Rohkenen - ihan diskurrsin vuoksi - olla eri mieltä. Tähän on kaksi syytä: viimeisen galupin mukaan SDP on suurin puolue. Jos se pääsee muodostamaan hallitusta vihervasemmintopohhjalta ei ole sanottua, että kokoomus pääsee ylipäänsä hallitukseen tai saa tuollaiselta hallitukselta ainakaan parempaa valinnanvapautta kuin nykyiseltä. Luulisin, että tuossa tilanteessa Rinne ottaa apupuoleeksi alkiolaisuuteen palaavan kepun - luonnollisesti ilman Väyrystä, joka on menneen talven lumia.

Mutta kieltämättä Orvolla on nyt näytön paikka. Rivit pitää ampua suoriksi - kuvainnollisesti tietysti.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos - ja kun - hallitus hajoaa, pidetään luonnollisesti uudet ennenaikaiset vaalit, joiden perusteella ratkeaa, mistä puolueesta tulee päministeripuolue.

Skorpioni kirjoitti...

Ei tarvitse pitää uusia vaaleja, jos hallitus hajoaa! Pääministeri voi hakea hallituksen hajottua eduskunnasta uutta hallituspohja ilman,että määrää eduskunnan hajotettavaksi. Vasta sen jälkeen kun/ jos uutta hallituspohja ei löytyisi, niin silloin eduskunta hajotettaisi. On siis ns. pääministerin käsisssä, miten hän menettelee! Hajoittaako heti vain hakeeko uutta hallituspohjaa! Siniset ovat joka tapauksessa mennyttä kalua. Se lienee aivan selvää,jos hallitus hajoaa, mutta Kepu ja Demarit ovat maakuntahallinnosta samaa mieltä ja ilmeisesti demarien valinnanvapausmallikin on kepulle parempi kuin nykyinen malli eli ei ole mitenkään mahdotonta,että nämä puolueet jatkaisivat taivalta uudessa hallituksessa. Sipilälle on varmaan mieluisampaa hakea uutta hallituspohjaa kuin hajottaa eduskunta ja hyväksyä,ettei eteen päin päästä kuin uusien vaalien kautta. Mutta Kuitenkin luultavimmin nykyinen hallituspohja kestää ja kokoomuskouhkaajat ”palautetaan ruotuun”. Niin paljon on rahaa tulossa valinnanvapauden myötä Kokoomuksen lähipiirille. Näin uskonee Sipiläkin pitäessään hallitusta kasassa? Kova kundi Tämä ”meidän Juha”! Ainakin sillä on hyvät hermot!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mutta Meidän Juhahan nimenoman sanoi reilu viikko sitten, että jos sote-maakuntauudistusta ei eduskunnassa hyväksytä, hallitus kaatuu ja seurauksena on uudet vaalit.

Ei kai Juha lähde tällä kertaa hakemaan lisävoimaa persuista?

Anonyymi kirjoitti...

Joskus Pöysti muistaakseni ilmoitti, että kanslerina väistelee soteasiat. Puumalainenko sitten? Vai sovulla oikeusasiamiehen puolelle?

Anonyymi kirjoitti...

Äsken kokoomuksen Verkkouutisisissa eurooppaoikeuden proffa selosti perinpohjaisesti, miksi hallitus tekee juridisesti väärin, kun ei notifioi valinnanvapauspykälikköään komissiolle. Lopussa oli yksi lukijakommenttikin, jossa kysyttiin, minkä puolueeseen proffs kuuluu. En tiedä kuuluneeko mihinkään enkä välitäkään tietää. Mutta tämä jos mikä pelkistää sen paljaan tason, jolle haliituspuolueet ovat politisoituneet oikeiden asioiden hoidon kustannuksella. Valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään Hesarissa koko sivun jutussa todellinen asiantuntija kertoo, että hallituksen sotessa jonot siirtyisivät arvauskeskuksen ovelta vaativampaan hoitoon. Kuka tätä haluaa, muut kuin pörriäiset? Ehkä eduskunnassa vielä löytyy muutama aidosti vastuullinen lisää jotta tämä kaaos estetään.

Anonyymi kirjoitti...

Sotea kannattavilla napinpainajilla on yksi ainoa motiivi ylitse muiden: saada edustajanpalkkaa vähän pitempään kuin jos vaalit tulisivat nyt. Sen jälkeenhän jatkopestiä ei enää tulisikaan. Oma hillotolppa se on vielä vähän aikaa muillakin kuin Soinilla.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä usko skorpionin spekulaation, koska demareilla ei ole mitään intressiä lähteä tuollaiseen hallitukseen. Parempi jäädä oppositioon kasvamaan korkoa tai realisoida gallup-kannatus ja olla muodostamassa viher-vasemmistolaisjohtoisempi uusi hallitus. Rinne on tainnut tuon jo suoraan jossain aiemmassa julkisuudessa todenneen.

Anonyymi kirjoitti...

Olkoon seuraavassa hallituksessa vaikka joogalentäjiä, kunhan tämä kaatuu.

Anonyymi kirjoitti...

Vapaavuorella on ikävä tapa olla aina oikeassa, sen on historia osoittanut. Joten uskon ettei hän tälläkään kertaa erehdy kun sanoo ettei soteuudistus toteudu, eikä maakuntavaaleja pidetä. Siinäkin hän on todennäköisesti oikeassa kun toteaa ettei hallituksen tarvitse välttämättä kaatua, riittää kun soteuudistuksesta luovutaan. Uskokaa huviksenne, näin tulee tapahtumaan. Janne kun ei ole koskaan väärässä!

Anonyymi kirjoitti...

Matkalla kehittyviin maakuntiin, kuin silloin ennen Sipilän taustajoukkojen voimin.
Kaikki esteet kehittymiselle on poistettu viimeistä piirtoa myöten, niin menee läpi rimaa hipoen, että heilahtaa, parempaa demokratiaa ei saa rahallakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä Nuorisosäätiöstä? Ja eikös tämä sama veijari hypännyt edellisen paljastumisen aikaan Apollonkadun puoluetoimiston ikkunasta?

Anonyymi kirjoitti...

Oppositio yrittää jarruttaa sote-päätökset seuraavalle vaalikaudelle. Ainakin demareita ja vassareita jurppii, että ne ovat sivuraiteella, kun tehdään uusi sosiaali- ja terveysjärjestelmä Suomeen.Eivät pääse kehumaan, jos se sattuisi kuitenkin toimimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Maakuntaministeri Vehviläinen selitti juuri telkkarissa ihan avoimesti, että "maakuntien" kanssa on jo pitkälti sovittu soten junailuista. Mutta: Minkä ihmeen maakuntien kanssa tässä hallitus oikein touhuaa? Eihän maakuntia ole vielä olemassakaan, kun niiden perustamislainsäädännöstä ja vaaleista ei ole tietoakaan. Nykyiset maakuntien nimellä kulkevat puljut ovat aivan eri asia, eikä niillä ole soten kanssa mitään tekemistä. Kuka siellä siis oikein kähmii ja millä valtuuksilla? Siis vaaaleja tai ei, joku, jolla ei ole mitään mandaattia mihinkään, on jo verhojen takana sumplinut ministeriöiden kanssa järjestelyt. Mitä virkaa koko maakuntavaaleilla sitten enää on? Kumma, ettei tätä aivan käsittämätöntä sopimuspuoletonta sopimista ole vielä ministereiltä tiukattu. Ehkä tässäkin näkyy se Sipilän järjetön kuningasidea, että juristit pellolle hallituksen kammareista. Onhan siitä jo kärsittykin.

Anonyymi kirjoitti...

Monennettako kerroksesta ”veijari” hyppäsi? Ei nähtävästi tarpeeksi korkealta, koska on taas veijaroimassa! Kyllä nämä Nuorisosäätiön jutut ovat käsittämättömiä. Roistoja roistojen perään,mutta aina vain rakennetaan aatteellisesta pohjalta eri puolille Suomea. Jos kaikkien suurempien puolueiden erityisesti pääkaupunkiseudulle poliittisin perustein jaetut rakennusoikeuden tutkittaisi eikä verottajakaan niitä katsoisi läpi sormien, niin todellinen suomalainen korruptio paljastuisi. Nytkin tähän minun asuntoni lähelle nousi ahtaalle tontille juuri Nuorisosäätiön asuintalo, jota pidetään jonkin aikaa tyhjillään, mutta sinne ilmestyy asukkaat,jotka varmaan eivät ole varmaan opiskelijoita tai muuta sellaista nuorisoa,joiden tarpeen yhteiskunnan rahaa on käytetty!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Soten valinnanvapauden sotkujen keskellä tuskin monikaan on huomannut, että valinnanvapausviilausten rinnalla hallitus antoi viime viikolla eduskunnalle 1934-sivuisen (juuri niin, ei näppäilyvirhe) esityksen, jolla valtion tehtäviä lukemattomilla, mitä erilaisimmilla elämänalueilla, siirretään (jo sinänsä luotaantyöntävän sotkuisella tavalla) hallituksen haluamille uusille maakunnille. Mukana on vaatimattomasti 209 eri lakia. Lopputulos suomeksi: Valtava määrä valtion valtaa siirretään kepujohtoisille maakunnille. Suomen pinta-alaa ja kepun valta-asemaa ajatellen pääosa siirtyy sinne. Ja kaikki tämä vain sen koplauksen takia, johon kokoomus pörriäisten pauloissa sortui. Ja tämä kaikki vielä pitäisi eduskunnassa ruotia hallituksen vaatimalla hosuaikataululla.

Skorpioni kirjoitti...

Nytkö se vasta selvisi vm. anonyymille? Sehän on ollut koko maakuntajärjestelmän keskeinen tavoite. Vähentää himmeleitä! Nyt ollaan palaamassa 1990 luvulla lakkautettiin lääninhallitusjärjestelmään, jossa kaikki pelasi erinomaisesti. Itse työskentelin lääninhallituksen virkamiehenä lähes kymmenen vuotta. Voin sanoa,ettei parempaa hallintomallia ole ollut. Lääninhallitusten lakkautuksen jälkeen tulivat erilaiset Elyt yms erillisvirastot. Vallinnonhallinto pirstaloituu ja palvelut huononivat!
Nyt tulevat uusina eläiminä vain laajempi maakuntahallintoa,mikä sekin on erinomainen asia!

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan Skorpionin mieliksi junailemassa vallansiirtopaketissa ei ole kyse sotesta eikä kuntahimmeleistä, vaan elyille ja aveille kuuluneista valtion perustehtävistä, aivan valtakunnallisistakin sellaisista. Systeemi on avoimen poliittinen. Päätösvaltaa käyttäisi valtuusto, jossa maan etelänurkkaa lukuun ottamatta väestötiheyseroista johtuen käyttää kepu. Skorpionin haikailema vanhojen läänien virkamieskulttuuri on tästä kaukana. Ja jotta systeemi olisi oikein omituinen, siellä lakipaketissa näyttää olevan sellainenkin viritelmä, että joissakin tehtävissä valtaa voidaan valtion ohjauksessa siirtää toiselle maakunnalle tai keskittää vaikka vain yhdelle.

Toipila kirjoitti...

Katuuko Sipilän hallitus yhtään mitään?