torstai 19. huhtikuuta 2018

1142. SDP ohittanut kokoomuksen

1. SDP on noussut kokoomuksen ohi maan suosituimmaksi puolueeksi, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä ja eilen julkaisemasta gallupista.

2. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, SDP saisi 21,4 prosentin ääniosuuden. Kokoomus puolestaan saisi äänistä 20,6 prosenttia.

3. SDP oli kärjessä myös Ylen helmikuussa julkaisemassa mielipidemittauksessa, mutta tipahti takaisin kakkossijalle Ylen maaliskuun mittauksessa.
Tuolloin kokoomuksen kannatusprosentti oli 21,5 ja SDP:n 20,2. Iltalehden ja Uuden Suomen yhteisessä kyselyssä maaliskuussa SDP oli kärjessä.

4. HS:n nyt julkaisemassa gallupissa kolmantena on keskusta 15,7 prosentin äänisaalilla ja neljäntenä vihreät, jota äänestäisi 14 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vasemmistoa äänestäisi 8,9 prosenttia, perussuomalaisia 8,1, RKP:ta 4,2, kristillisdemokraatteja 3,5 prosenttia ja sinisiä yhä edelleen vaivaiset 1,6 prosenttia.

5. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on laskenut nyt 37,9 prosenttiin. Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi reilu 2 400 ihmistä 19.3-12.4. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.


6. Mitäpä tuohon sanoisi? Galluptulokset eivät yllätä keskustan, kokoomuksen ja vihreiden laskusuunnan osalta. Vaikka hallitus on numerojen valossa petrannut toimintaansa - mm. paljon puhuttu työllisyysaste alkaa olla kohta 72 prosentissa - johtavien ministereiden eli Juha Sipilän ja Petteri Orpon toiminta ja puheet eivät vakuuta kansalaisia. Sama koskee myös sinistä tulevaisuutta ja sen nokkamiehiä Sampo Terhoa ja Timo Soinia. Terho, Soini ja kolmikon heikoin lenkki eli työministeri Jari Lindström ovat kentällä ketkun miehen maineessa. Kaikki tietävät,  että siniset ministerit ovat hallituksessa ottopojan asemassa. Kansa on kyllästynyt Juha Sipilään, eikä pääministerin asemaa parantanut yhtään esimerkiksi se, että hän suostui Maria Veitolan humpuukiohjelman Yökylässä "tähdeksi". Se oli silkkaa ja härskin populistista suosion tavoittelua.

7. Kohta nähdään, onnistuuko pormestari Jan Vapaavuori kumppaneineen kaatamaan  Sipilän ja Orpon tekemän lehmänkaupan tuloksena syntyneet sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen. Sitä toivovat hartaasti monet suomalaiet. Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner puuhaavat parhaillaan uuden poliiittisen liikkeen perustamista, joka asettaisi omia ehdokkaitaan ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Mikään suuri ihme ei olisi, jos Harkimo ja eräät muut kokoomuksen kansanedustajat liittyisivät Elina Lepomäen hankkeeseen äänestää eduskunnassa sote-uudistusta vastaan. Jos sotelle ja maakuntauudistukselle kävisi köpelösti, hallitus joutuisi eroamaan ja maassa järjestettäisiin syksyllä ennenaikaiset eduskuntavaalit.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa sote-uudistus lykkääntyä päätöstenkin osalta seuraavalle hallitukselle. Sitten pyöritetään poliittista valmistelua pari vuotta lisää, ja havaitaan että tämä nykyinen systeemi onkin hyvä Uudenmaan ja muiden suurten asutuskeskuksien väelle. (Edellisen edellytyksenä SDP:n ja kokoomuksen yhteisshallitus).

Kepu jättäytyy pois seuraavasta hallituksesta, koska äänestäjät eivät palkitse sitä Suomen hyvästä talouskehityksestä.

Soinin sakista varmaan kolmasosa kansanedustajista siirtyy kokoomukseen tai demareihin. Ahneella on...loppu. Hillotolppa on nuoltu puhtaaksi. Vaaleissa ei tule yhtään paikkaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hjallis Harkimo eroaa kokoomuksesta. Hyvä, erinomainen uutinen! Ketkä mahtavat seurata Hjallista? Veikkaan ainakin Elina Lepomäkeä. Sipilän ja Orpon ajamat sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat nyt todella vaarassa kaatua, mikä olisi oikein keskustalle ja kokoomukselle,

Anonyymi kirjoitti...

"Sipilän ja Orpon ajamat sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat nyt todella vaarassa kaatua, mikä olisi oikein keskustalle ja kokoomukselle,"

Suomen kansasta en sanoisi samaa: sotaa on jappasta kohta kymmenen vuotta. Kaupunkipuolueilla demareilla ja kokoomuksella oli näytönpaikka eikä tulosta tullut. Itsenäiset kunnat eivät sitä pysty hoitamaan ja paras malli eli viiden erva-alueen malli ei perustuslakisyistä onnistunut. Ainoa leveämpien hartioiden malli on maakuntamalli - niinkuin Ruotsissa.

Jos hallitus kaatuu tulee demarien ja kumppanienhallitus, joka aloittaa alusta kuntapohjalta. Kyllä tämän hallituksen sota on saatava maaliin.

Anonyymi kirjoitti...

Sota on saatava tok´ loppumaan, mutta entä se sote sitten?

Anonyymi kirjoitti...

Näin jälkikäteen on helppo todeta että Sipilä teki virheen valitessaan kokoomuksen hallitukseen, demareiden sijaan. Kiky sopimus olisi syntynyt paljon nopeammin demareiden kanssa, samaten tämä parjattu valinnan vapaus, jota kokoomus ajaa kuin käärmettä pyssyyn, olisi jo aikaa sitten haudattu, kun se ei ole demareille mikään hallituskysymys. Pikemminkin päinvastoin.

Tässä vaiheessa olisi siis jo maakuntauudistus lyöty lukkoon demareiden kanssa, ja Kepu voisi juhlia historiallista uudistusta, mutta nyt näyttää siltä ettei koko maakuntauudistusta tule, kiitos kokoomuksen. Sipilä ei ole ilmeisestikään oppinut historista mitään. Aina kun kepu on ollut hallituksessa kokoomuksen kanssa, on Kepu jäänyt nuolemaan näppejään. Niin nytkin. Yksi asia mikä on varmaa, on että oppositio kutsuu vuoden päästä. Siitä voi syyttää yksinomaan Sipilää, ja hänen huonoa pelisilmäänsä. Mies kun on tehnyt pelkkiä vääriä valintoja, Berneristä lähtien.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Juuri näin!

Sipilän olisi pitänyt kutsua ministereiksi Paavo Väyrynen ja Timo Kalli!

Anonyymi kirjoitti...

Hjalliksen projekti yllättää. Kuulin aamulla, että olivat saaneet jo 8 000 yhteydenottoa.

En ole HH:n agentti vaan aina vieroksunut miekkosta.