keskiviikko 3. joulukuuta 2008

51. Linnan juhlat - kalsareissa vai ilman?

Beach Boys...
...virittäytymässä itsenäisyyspäiväjuhlien tanssiaisiin...

Välillä pitää keksiä jotain hauskaa tämän synkän vuodenajan ja kurjan säätilan piristykseksi. Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivänvastaanotto Linnassa 6.12. on tarjonnut meille tavallisille pulliaisille ennenkin monenlaisia ihmetyksen ja naureskelun aiheita.

Tänä vuonna on jo ehditty kohista pari viikkoa kymmenkunnasta Linnan juhliin lähetetystä väärennetystä kutsusta; kaikki väärän kutsun saaneet ihmiset lienee nyt tavoitettu, joten yllätyksiä ei tässä suhteessa enää syntyne. On ollut mielenkiintoista seurata, miten hieman vähemmän julkisuudessa tunnetut kutsutut ovat olleet hieman hermostuneita siitä, että ovatko heidän kutsunsa nyt varmasti aitoja. Näihin "epäileviin tuomaisiin" kuului laulaja Matti Esko , joka puolisoinen on "joutunut" antamaan monta haastattelua asiasta ja iloitsemaan, että "oli se sittenkin aito vaikka kyllä se vähän epäilytti". Samaan kategoriaan kuuluu nuori laulaja Anna Abreu, joka myös hieman ihmetteli saamansa kutsua.

Muuten, kutsua ei liene saanut edellisen Idols-kilpailun voittaja Ari Koivunen, mutta kakkonen Anna A. siis sai. Miksi näin, tätä voimme vain ihmetellä. Pelättiinkö kenties, ettei Ari osaisi oikein käyttäytyä sopivalla tavalla tällaisissa kekkereissä?

Pari päivää julkisuudessa on puhuttu toimittaja Pekka Ervastin Suomen Kuvalehdessä olleesta jutusta, jota varten Ervasti oli haastatellut joitakin mieskansanedustajia siitä, miten he pukeutuvat Linnan juhliin. No, kaikki tietysti panevat päälleen joko frakin tai tumman puvun - Saamelaiskäräjien uudella puheenjohtajalla Klemetti Näkkäläjärvellä on kuitenkin yllään asianmukainen saamelaispuku. Siihenkin on jo totuttu, että Esko-Juhani Tennilä pitää solmiota ainoastaan kerran vuodessa ja se kerta koittaa juuri Linnan juhlissa, ja että Erkki Tuomioja ei kanniskele juhlissa hänen olkapäällään muuten aina roikkuvaa olkalaukkua. Erkki muuten hipsuttelee juhliin tummassa puvussaan - ilman kunniamerkkejä tietysti - aina kaikkein viimeisimpänä kutsuvieraana, ja voisin vaikka lyödä vetoa, että näin tapahtuu tälläkin kertaa. Erkki on kuin kuin tunnetun joululaulun parisataa vuotta vanha tonttu, joka vahtii, että kaikki "kartanon pihapiirissä" on kunnossa.

Mutta Ervastin jutun clou oli se, mitä mieskansanedustajilta löytyy housujen alta. Jotkut Ervastin haastattelemat edustajat paljastivat, etteivät he käytä Linnan juhlissa lainkaan alushousuja eli kalsareita, koska juhlissa on muutenkin kovin kuuma; tällaisia edustajia ovat kuulemma mm. Tapani Mäkinen (kok) ja Timo Kalli (kesk). Ministeri Mauri Pekkarinen paljasti, ettei hänkään ole useana vuonna pitänyt Linnassa kalsareita, mutta nyt hänellä kuulemma on sellaiset jalassaan. Joku käyttää vain stringejä, kd:n aina vakava Toini Kankaanniemi uskalsi ilmoittautua tähän ryhmään; tuskinpa se Toini äänimäärä tästä paljastuksesta seuraavissa vaaleissa kovin paljon laskee.

Presidentti Tarja Halonen on tänään HS:ssa olleen uutisen mukaan toivonut, että hänen ja Penan käteltäviksi saapuvat vieraat esittäytyisivät, koska kaikkia vieraita Halonenkaan ei ilmeisesti varmuudella tunnista; ehkä tämä toive esitettiin myös TV-katsojien puolesta. Miesvieraathan voisivat jo tässä yhteydessä ilmoittaa kuuluvalla äänellä, onko heillä kalsarit housujen alla vai ei tai ovatko kalsarit kenties varalla taskussa. Tämä olisi varmaan TV-katsojista kiinnostava asia!

Linnassa juhlavieraiden seassa alituiseen pyörivät radio- ja tv-toimittajat voisivat myös ottaa tämän polttavan kysymyksen esille haastattelemiensa juhlavieraiden kanssa. Tässäpä muutamia alustavia ehdotuksia asiasta.

- Kansanedustaja Timo Kalli, olette julkisuudessa kertonut, ettei Teillä ole täällä juhlissa kalsareita ja että Te ette käytä kalsareita ylipäätään milloinkaan. Miksi näin?
- Timo Kalli: No, asia on yksinkertaisesti sellainen, että kun minä jouduin viime keväänä vaalirahoitusjupakan yhteydessä palauttamaan - rehtinä satakuntalaisena miehenä - KMS:lta saamani vaaliavustuksen, palautin noin 40 000 euron lisäksi kaiken muunkin avustustilpehöörin, johon kuuluivat myös KMS-lippikset ja kahdet KMS-kalsarit. Minulle ei yksinkertaisesti jäänyt kalsareita. En minä halua salata enää tätäkään asiaa mitenkään äänestäjiltäni!

- Kansanedustaja X, Tehän kuulutte eduskunnassa kaikkien tuntemiin ns. kalapuikkoviiksimiehiin. Mitä te sanotte tähän kalsariasiaan ja mitä Teillä on siellä frakkihousujenne alla?
- Kansanedustaja X: minulla samoin kuin kaikilla muillakin ryhmäämme kuuluvilla kala-puikkoviiksimiehillä on jalassa kalansuomuista tehdyt erikoiskalsarit, jotka ovatkin oikein kätevät ja hengittävät ja jotka daameja tanssitettaessa kahisevat kutsuvasti - you see? Muuten, päätimme poikien kanssa tuolla boolijonossa äsken, että tulemme kokeilemaan eduskunnassa pian uutta iskutekniikkaa. Kun tapaamme eduskunnan hississä hyvännäköisen naiskansanedustajan, tiedustelemme arvon parlamentaarikolta, että arvaapa, onko minulla nyt kalsareita jalassani vai ei? Tästä arvon rouvat ja neidit varmaankin tykkäisivät kovasti!

Jahas, vai sillä tavalla!

Toivomme lisäksi, että Linnan kutsujen jälkeisillä jatkoilla myös toimittaja Timo Harakka muistaisi ottaa esille tämän kalsariasian, vaikkapa seuraavaan tyyliin:

- Niin, Rouva Sirkka Mertala, jokaiselta julkisuuden henkilöltä kysytään aina yhtä ja samaa iänikuista kysymystä, joka liittyy maksalaatikkoon: rusinoilla vai ilman. Mutta näin kansallisen juhlapäivän kunniaksi haluaisimme toki jättää tuon hieman arkisen ruoan eli maksalaatikon hetkeksi syrjään ja tiedustella sen sijaan Teiltä, samaa formaattia toki noudattaen, seuraavaa asiaa: Matti - kalsareilla vai ilman?
- Sirkka Mertala: Noo, en mä nyt oikein osaa tuohon vastata, kun me tehdään Matin kanssa se aina pimeässä.
Jaha, entä mitä tähän samaan kysymykseen sanotte Te, Herra Pääministeri, siis Sirkka - kalsareissa vai ilman?
- Matti Vanhanen: Lu-luulenpa, että tämä nyt liittyy lähinnä yksityisasioihini. Pääministerinä minullakin on tietty eli vissi yksityisyys! Sitä paitsi olen jo aiemminkin todennut, että minä tai hallitukseni emme kommentoi vielä keskeneräisiä ja valmistelun alla olevia asioita.

Kansanedustaja Jouko Laxell (kok) on keksinyt todella hyvän jipon, sillä hän ehdottaa tänään HS:ssa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että kutsuja kansanedustajille Linnan juhliin tulisi kierrättää niin, että kansanedustajat pääsivät kutsuille vain joka toinen vuosi. Laxell aikookin näyttää esimerkkiä ja jäädä tänä vuona pois Linnasta.

Pekka Ervastin jutun mukaan kansanedustajat pitävät Laxellin ehdotusta kuitenkin hieman yliampuvana. Heikki Ollila (kok) ehdottaakin pehmeätä laskua tai alkua asiassa. "Voitaisiinko ajatella, että kierrätettäisiin aluksi vain daameja - vaikkapa joka vuosi", ehdotti Ollila.

Laxell ehdotuksessa on kuitenkin ideaa, jota voisi kehitellä edelleen. Eikö voitaisi tehdä niin niin, että kansanedustajat voisivat valita, tulevatko he Linnan juhliin itse, vai antavatko he joskus tai kenties joka kerta siihen tilaisuuden äänestäjilleen, jotka siis edustaisivat kansanedustajia 6.12. Linnassa. Tästä kansanedustajaehdokkaat voisivat tehdä sitovan ilmoituksen valitsijoille jo ennen vaaleja esimerkiksi niin, että joku voisi luvata, ettei hän menisi Linnanjuhliin ikinä itse, vaan antaisi aina paikan jollekulle valitsijoistaan, jotka arvottaisiin vuosittain ennen kuin kutsut lähetetään Linnasta kutsutuille. Tällaisia ilmoituksia ja niiden täytäntöönpanoa valvoisi - tietysti Tuija Braxin johtama oikeusministeriö. Voitaisiin ajatella myös vaihtoehtoa, jonka mukaan kansanedustajat saisivat itse päättää, kuka eduskunnan ulkopuolelle jääneistä edustaisi heitä Linnanjuhlissa.

Timo Soini esimerkiksi voisi päättää, että ensi vuonna Linnan juhlissa häntä edustaisi helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho. Jussi voi jo alkaa vähän totutella näihin isoisten keimihin, kun tuo valinta seuraavissa vaaleissa Arkadianmäelle näyttää joi perin varmalta. Soini voisi käväistä samaan aikaan Millwallin liigaottelussa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa ja hauskaa vaihtelua vähän turhankin vakavaksi menneen Parkkipaikkakeskustelun jälkeen.

Ei voi professoria huumorintajuttomuudesta syyttää.

Hyvää itsenäisyyspäivää vain bloginpitäjälle kun se päivä kohta koittaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvät naurut irtosi tällä kertaa blogianne lukiessa.