tiistai 12. tammikuuta 2010

208. Kenestä uusi valtakunnansyyttäjä?

Myös Markku Ahonen (vas.) on hakenut valtakunnansyyttäjän virkaa, kyse ei siis ole koiranvirasta...

1. Valtakunnansyyttäjä, professori (hc) Matti Kuusimäki siirtyy eläkkeelle 1.3. lukien. Virka on ollut haettavana ja hakuaikakin on jo päättynyt. Virkaan ei ollut mitään suurta ryntäystä, sillä sitä haki vain seitsemän juristia. Tämä ei ole mikään ihme, sillä valtakunnansyyttäjä johtaa syyttäjälaitosta, joka on potenut koko olemassaolonsa ajan (VKSV perustettiin v. 1997) syyttäjänvirkojen vähyyttä. Matti Kuusimäki tulikin tunnetuksi lähinnä juuri siitä tavasta, millä hän valitteli jatkuvasti syyttäjien vähäistä henkilöresursseja. Kuka mahtaa joutua jatkamaan Kuusimäen valitusvirttä? Vai keksisikö uusi ylin syyttäjä välillä jotain muutakin sanottavaa?

2. Valtakunnansyyttäjän virkaa hakivat valtionsyyttäjät Jukka Rappe (51), Ritva Sahavirta (51) ja Raija Toiviainen (55), johtavat kihlakunnansyyttäjät Matti Nissinen (Itä-Suomen syyttäjänvirasto, 53) ja Heikki Poukka (Helsingin syyttäjänvirasto, 55) sekä kihlakunnansyyttäjät Markku Ahonen (Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto, 62) ja Otto Jämsén (Helsingin syyttäjänvirasto, 54). Kaikki hakijat ovat siis syyttäjälaitoksen sisältä. Matti Kuusimäki nimitettiin 1997 virkaan syyttäjistön ulkopuolelta, eikä hän ollut ollut aiemmin missään syyttäjänvirassa, jollei sellaiseksi lasketa hovioikeuden vt. kanneviskaalina toimimista.

3. Kihlakunnansyyttäjä Markku Ahosen harrastuksiin kuuluvat lakimiesmatrikkelin mukaan muun muassa "laulavat koirat." Ahonen on esitellyt myös julkisuudessa - katso esimerkiksi yllä olevaa kuvaa (Vesa Koivunen, Iltalehti) - laulavaa labradorinnoutajaansa Santtua; Santtu kuoli viime vuonna 15-vuoden ikäisenä. Tunnen tiettyä sympatiaa Markku Ahosta kohtaan, sillä minunkin perheeseeni kuului aikoinaan musta labbis; Nelli ei (onneksi) harrastanut laulua, mutta muuten hän oli hyvin sympaattinen otus.

4. Markku Ahonen ei kuitenkaan taida kuulua viranhakijoiden kärkinimiin ja samaa voitaneen sanoa kihlakunnansyyttäjä Otto Jämsénin mahdollisuuksista. Jos paikallissyyttäjien - Suomessa on noin 350 paikallissyyttäjää - mielipidettä kysyttäisiin, vahvoilla olisivat luultavasti Heikki Poukka, joka johtaa maan suurinta syyttäjänvirastoa Helsingissä, ja Matti Nissinen, joka on toiminut aiemmin pitkään myös valtionsyyttäjänä.

5. Matti Nissinen sekä valtionsyyttäjät Ritva Sahavirta ja Raija Toiviainen muodostavat todennäköisesti kolmikon, josta uusi valtakunnansyyttäjä tullaan nimittämään. Valtionsyyttäjä Jukka Rappe lienee virkaan liian väritön tyyppi. Toiviainen on toiminut vuodesta 1997 lähtien VKSV:n kansainvälisen osaston päällikkönä, ja nykyisin myös oikeuslaitoksessa korostetaan entistä enemmän kansainvälisyyden hallintaa. Viime aikoina Toiviainen on tullut myös suurelle yleisölle tunnetuksi toimiessaan Porvoon käräjäoikeudessa vireillä olevan Ruanda-jutun syyttäjäkolmikon johtajana. Ruanda-oikeudenkäynti on takkuillut pahasti, en osaa sanoa, olisiko tässä kohdin vikaa myös jutun syyttäjistössä.

6. Ritva Sahavirta, joka on toiminut syyttäjänä lähinnä talousrikosjutuissa, on suurelle yleisölle tuntematon. Hänen mahdollisuuksiaan parantaa hänen vuonna 2008 julkaisemansa väitöskirja, joka käsitteli rahanpesua (Rahanpesu rangaistavana tekona, 453 sivua). Virallisen vastaväittäjän (OTT Jussi Tapani, Lakimies 2009 s. 172-184) Sahavirran väitöskirja on sangen ansiokas rikosoikeudellinen tutkimus. Todennäköistä on, että oikeusministeri Tuija Brax, joka esittelee nimitysasian valtioneuvostossa, haluaa ylimmäksi syyttäjäksi naisen, koska naisten on väitetty kärsineen korkeissa virkanimityksissä. Tosin maan ylimmän tuomioistuimen eli korkeimman oikeuden päällikkötuomarina toimii nainen (Pauliine Koskelo).

7. Matti Kuusimäen ansiota on, että itsenäinen syyttäjälaitos, joka siis perustettiin vasta 1997, on hyvin organisoitu ja syyttäjät hyvin koulutettuja ja motivoituneita työhönsä. Valtakunnansyyttäjä on kuitenkin - halutessaan - paitsi organisaattori, myös tärkeä kriminaalipoliittinen vaikuttaja. Virkakautensa alkuvuosina Matti Kuusimäki käytti tältä osin useita puheenvuoroja, mutta loppukausi on sujunut puheena olevassa suhteessa hiljaisemmissa merkeissä; jotkut ovat tosin olleet tästä vain mielissään. Nähtäväksi jää, millaisen roolin uusi valtakunnansyyttäjä tulee tässä suhteessa ottamaan.

P.S.

Valelääkäreitä on alkanut putkahdella ilmoille kuin sieniä sateella. On ihmetelty, miten nuori, nyt 23-vuotias mies, kykeni toimimaan ja näyttelemään ihan oikeata lääkäriä kuukausikaupalla, vaikka hän ei ollut opiskellut lääketiedettä päivääkään. Miten on mahdollista, että kukaan ei huomannut mitään, ei edes kyseisen "lääkärin" esimies, vaan kaikki pitivät tohtoria asiansa osaavana ja sympaattisena?

No, eihän tämä nyt niin kovin ihmeellistä ole. Onhan meillä myös eduskunnassa useita, ehkä kymmeniä ihmisiä, jotka ovat osanneet näytellä vaaleissa oikeata poliitikkoa ja päässeet kipuamaan eduskuntaa ja ehkä aivan ministeriksi asti. Ammattitaidottomien urakehitys on mahdollista, koska ihmiset ja äänestäjät ovat usein aika kritiikittömiä ja koska useille riittää, että ehdokas on hyvännäköinen ja hyväkäytöksinen eli kiva kundi niin kuin Karkkilan "tohtorikin." Ihmiset eivät reagoi eivätkä tätä tee edes kansanedustajat, jotka voivat valita jopa syyttömyysolettaman rikkomiseen eli ihmis- ja perusoikeusrikkomukseen syyllistyneen kollegansa nuhteettomuuden perikuvana varapuhemiehen pallille.

Lue itsesi merkonomiksi ja ala sisäministeriksi!

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika erikoista, ettei hakijoita ole kuin laitoksen omasta piiristä.
Onhan perustellusti esitetty, että
virassa on valtaa enemmän kuin KKO:n presidentillä.
Joskus tutkitaan ja syytetään, joskus ei.
Kaksi näyttää pääsevän vähällä, virkamieskunta ja rahanpesijät. He eivät liene samaa väkeä, joten eri perusteilla syyttäjän silmä välttää.
Virkakunta on aina ollut suojeltua ja tulee varmaan olemaankin. Kuten äskettäinen tuomarin syytteen käsittely KKO:ssa osoitti, muutos on tiukassa ja VKSV ei ole sen veturi, vankka jarru kylläkin.
Rahanpesun jääminen vähälle voi johtua osaamattomuudesta. Jos muuta maailmaa koskeva tieto otetaan huomioon, se voi meilläkin johtua lahjonnasta.
Huumerahaa pestään varmaan sadoilla miljoonilla vuodessa, joten saavutukset ovat monumentaalisen vähäisiä. Ehkä tieto ja osaaminen yläportaassa auttaisi. Ilmiö on hyvin vaarallinen .

Anonyymi kirjoitti...

Paras mies voittakoon.

Siru Pola kirjoitti...

Asiasta toiseen, miten se vanha laulu menikään, se " Lennä Saloniuksen Jussi, lennä - tule matkalaukussa takaisin", vai miten ne sanat oli ??

Anonyymi kirjoitti...

Eilen haastateltiin uutisissa samaan juttuun liittyen kahta asianajajaa ja sitten naissyyttäjää. AA:t rauhalliseen tyyliinsä kommentoivat juttua. Syyttäjä sen sijaan säksätti vähän agressiivisen oloisesti.

Valitaan kuka tahansa valtakunnansyyttäjäksi, niin syyttäjien yleiseen käyttäytymiseen ja erityisesti oikeussalikäyttäytymiseen pitäisi kiinnittää huomiota. Jos (jotkut naiset) eivät kykene juttua pelkillä asia-argementeilla ajamaan, niin vaihtoehtona ei saa 5 -vuotiaan tasoinen viisastelu. Tuollainen syö koko lakimieskunnan uskottavuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Valistunut arvaukseni on, että uusi tasavallansyyttäjä on joko Toiviainen tai Nissinen.

Molemmat oivia juristeja ja syytäjiä.

Jos olisi pakko arvata näistä kahdesta, niin Toiviainen.

Hän on varsin korrekti ja miellyttävä persoonaltaan, asiantunteva, kansainvälinen kokemus ja osaaminen ylivertainen ja OM:ssä naiset ovat kovassa kurssissa.

Anonyymi kirjoitti...

Onko muuten joku oikeusneuvoksenkin viran täyttäminen käynnissä? Tästähän blogi on yleensä tarjonnut parhaan analyysin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Siru Pola - Se meni näin (blogi 26.2.-09):

- Lennä Saloniuksen Jussi, lennä - tule bisnesluokassa myös takaisin.

Nyt voitaisiin hoilata tähän tapaan:

- Lennä Saloniuksen Jussi, lennä - tuo matkalaukkuni myös takaisin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

KKO tulee tosiaan tekemään lähiaikoina virkaesityksen uuden jäsenen (oikeusneuvoksen) nimittämisestä. Virkaan oli 18 hakijaa. Pitänee kommentoida tuotakin asiaa jossakin välissä.

Voin jo tässä todeta, että mikään ei ole oikeusneuvoksen viranhaussa muuttunut parempaan suuntaan, sillä KKO:n julkaisema viranhakuilmoitus oli jälleen niin sanotusti avoin. Sitä ei siis kohdistettu vain tietyn lainkäyttökokemuksen (esim. joko alioikeustuomarit, asianajajat tai hovioikeustuomarit) omaaville juristeille

Anonyymi kirjoitti...

Ai merkonomin tutkintoko se onkin, joka multa on puuttunut tähän asti...Vai onko ne nykyään tradenomeja?

Tähän asti olen kylläkin luullut, että mun jäsenkirja on liian räikeän punainen. Mutta oppia ikä kaikki.

Skorpioni kirjoitti...

Olen blogistin kanssa samaa mieltä, että uusi valtakunnansyyttäjä valitaan kolmikosta Ritva Sahavirta, Raija Toiviainen ja Matti Nissinen. Nissinen kuitenkin pudonnee pois, koska ei ole "paikan päällä" eli virastossa valvomassa etujaan eikä hänellä liene niin suurta paloa pääsyyttäjän virkaan kuin Sahaviralla ja Toiviaisella. Käsitykseni mukaan Sahavirran ansiot tulla valtakunnansyyttäjäksi ovat suuremmat kuin Toiviaiselle, joten uusi valtakunnansyyttääjä on Sahavirta.Onneksi olkoon jo etukäteen !

Anonyymi kirjoitti...

Minusta taas Matti Nissinen on hakijoista vahvimmilla. Hänellä on kansainvälistä kokemusta, kokemusta valtionsyyttäjän tehtävistä, kuten Sahavirralla ja Toiviaisella, mutta myös vahvaa johtajakokemusta Suomen toisiksi suurimman syyttäjänviraston luotsaamisesta.

Ja voi voi, olen pettynyt koko oikeuslaitokseen jos joku nyt kehtaa vetää taas sukupuoli-kortin esiin. Se jos mikä on vanhanaikaista ja syyttäjälaitosta halventavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaus on se että jompikumpi naisista valitaan. Vain ja ainostaan siksi että on nainen.

Kaiken takana on nainen, dapadapa duupa duu.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä erityistä kansainvälistä kokemusta tai tietämystä Nissisellä verrattuna Toiviaiseen tai Sahavirtaan?

Nissisen virassa tekemät ulkomaanmatkat tuskin riittävät.

Mutta Nissinen on varteenotettava vaihtoehto valtakunnansyyttäjäksi sen vuoksi, että hänellä on todellista johtajakokemusta verrattuna naiskilpailijoihin verrattuna.

Ennen niin miehinen syyttäjän ammatti ja syyttäjälaitos naisistuu kovaa vauhtia. Tämä osoittaa ja johtaa arvostuksen laskuun. Tai katsokaapa vaikka OM:n henkilökuntaa, jossa naiset ovat vahvasti edustettuina. Eipä siis vanhanaikaista vaan nykyaikaa.

Homo Garrulus kirjoitti...

Koirat joutuvat koloihin hakemaan pyydykset ja rotat ja muut uhkarohkeat nokkelat vetämällä ne kuonolla ulos, pelkäämättä. Ulos ja ravistus. Sitten isännälle saalis.

(jos olet ollut metsässä pienen terrierin kanssa jolle tämä noutaminen on luonnollista tiedät miten koira pelkäämättä vaistonsa perässä vaan menee, tarttuu hampailla toisen turkkiin ja tulee peruttamalla ulos; on oma lajinsa tuo metsästyskoira pienenlainen. Isothan enemmän juoksevat eturintamalla ja haukkuu....)

voff -

Anonyymi kirjoitti...

Heh heh. Tarvitaanko enää yhtään mitään koulutuksia laki- ja lääkäripuolella, kun hyvin lukionsa käyneetkin osaavat lääkärin tointa toimittamaan.

Sama kaiketi lakipuolella, että hyvin lakikirjansa kotona lukeneetkin ovat päteviä asianajajia. Kuinka sitten tuomareina?

Insinöööriammateissa on kuitenkin niin, että on osattava matikkansa, muuten käry käy.

Tosin monetkin insinöörit pärjäävät lukion tasoisen matikan avulla. Että mihin sitä korkeaakoulutusta lopulta tarvitaan, kun valtaosa väestöstä tekee pelkkää rutiinityötä. Se kun on niin, että työt on standardoitu aikoja sitten - ainakin yksityisellä puolella.

Poliitikotkin voitaisiin heittää oman onnensa nojaan kuluttamasta kansalaisten verovaroja ja lehtien sivuja.

Anonyymi kirjoitti...

Katotaas mitä tekee TP Halonen.
Nimittääkö Nissisen kuten on esitetty vai josko sittenkin jompi kumpi naisista. Nääs ne naiskiintiöt..

Teuvo kirjoitti...

Matti Nissinen on todella hyvä valinta.

Tässä haussa hänelle oli varmaankin eduksi (vrt esittelijä) vankka paneutuminen ympäristörikoksiin ja siellä erityisesti problemaattiseen rikosvastuun kohdentamiseen yhteisössä.

Anonyymi kirjoitti...

Johtamiskyky, syyttäjälaitoksen tuntemus,vahva syytäjän ammattitaito, koko laitoksen tuki ja valtava luovuus - siinä Nissisen nimityksen avaimet. PARAS VOITTI KOKO SUOMEN SYYTTÄJÄLAITOKSEN KANNALTA!