maanantai 9. elokuuta 2010

304. Löylyä lissää, löylyä lissää kiukaaseen!


Suomalaiseen kesänviettoon kuuluu nykyisin mitä omituisimpia ilmiöitä ja happeningejä. Eukonkannon MM-kisat Sonkajärvellä tunnetaan ja muutaman vuoden takaa, samoin Suopotkupalloilun MM-kisat Hyrynsalmella.

Älyttömimpiin kesätapahtumiin kuuluu Vantaanjoella toimeenpantu - tapahtumalla ei ole vastuullista järjestäjää - kaljakellunta, josta on saatu lukea tänään iltapäivälehdistä otsikoilla "Kellujat poistuivat -sotkut jäivät". Vapaamuotoisessa tapahtumassa ("kellu ja kaljoittele") ei ole pelastusveneitä ja pelastusliivejäkin käyttää kuulemma vain ani harva.

Kaikkea se helle teettää! Vaikka trombit yms. ilmiöt iskevät suuriin yleisötapahtumiin, ohjelmaa ei suinkaan haluta jättää aina sillensä ja keskeyttää, vaikka tulisi ruumiita tai pahoja loukkaantumisia Tämä ilmeni viime viikonloppuna Porissa järjestetyillä hevifestareilla, jossa suuri esiintymislava romahti kesken happeningin yleisön niskaan, jolloin 40 ihmistä loukkaantui, heistä kaksi sai hengenvarallisia vammoja. Mutta festari sen kun vain jatkui, sillä kuten tiedetään show must go on.

Kaikkein hengenvaarallisin helle-happening on Heinolassa järjestettävät saunomisen, oikeastaan löylynheiton MM-kisat. Lääkärit ovat jo vuosia sitten varoittaneet kyseisestä kisasta ja jopa vaatineet kyseisen "kilpailun" lopettamista, mutta turhaan.

Tänä vuonna sitten tapahtui se, mitä on osattu pelätä: Yksi kisaaja, 62-vuotias venäläismies, saunoi itsensä hengiltä ja toinen, kilpailun viidesti voittanut suomalaismies, sai pahoja palovammoja ja joutui sairaalahoitoon. Kaksikko raahattiin ulos 110 asteisesta finaalisaunasta seitsemän minuutin istunnon jälkeen; neljä muuta finalistia oli älynnyt poistua pätsistä ajoissa ja omin avuin. Venäläinen Vladimir Ladyženskij, joka oli ennen kisaa uhonnut voittavansa "hinnalla millä hyvänsä", kuoli kisapaikalle, ja Timo Kaukonen sai pahoja vammoja.

Kuten sanottu, näiden löylynheiton MM-kisojen turvallisuutta pohdittiin vakavasti jo vuosituhannen vaihteessa. Heinolalainen lääkäri teki järjestelyistä hallintovalituksen lääninhallitukselle, koska tiesi osanottajien oksennelleen ja tarvinneen elvytystä. Silloinen Etelä-Suomen lääninhallitus antoi kisojen jatkua, mutta antoi järjestäjille ohjeita muun muassa hätäensiavusta sekä kilpailijoille annettavasta informaatiosta.

Ei ole mikään ihme, että kuolleen venäläismiehen omaiset ovat vaatineet kuolemantapauksen selvittämistä ja peränneet järjestäjien vastuuta. Omaiset eivät lehtitietojen mukaan usko, että saunan kuumuus olisi tappanut Vladimirin, jos kilpailun ehtoja olisi noudatettu.

Outoa onkin poliisin eli Päijät-Hämeen poliisilaitoksen kanta välittömästi kuolemantapauksen jälkeen: Poliisi ei epäile rikosta. Mistä ihmeestä poliisi voi tietää tämän jo ennen kuin tapauksen tutkinta on edes käynnistynyt?

Lehtitietojen mukaan järjestelyihin osallistunut Heinolan kaupunki on järjestänyt kriisiapua kisaorganisaatiossa työskennelleille. Puhelinpäivystys antaa apua myös järkyttyneille katsojille. Sekä kaupunginjohtaja että kilpailunjohtaja Ossi Arvela arvioivat, että Heinola lopettaa löylyttelykisat.

Arvela vetoaa siihen, että kisaan on tultu omalla vastuulla. Osanottajat ovat allekirjoituksellaan vakuuttaneet, etteivät he vaati jälkikäteen järjestäjiltä mitään korvausta. Tällainen paperi ei kuitenkaan poistane järjestäjien rikosoikeudellista eikä liioin rikokseen perustuvaa vahingonkorvausoikeudellista vastuuta, jos huolimattomuutta järjestelyissä ja kilpailuehtojen valvonnassa ilmenisi.

Arvelan mukaan finaali keskeytettiin, kun järjestäjät näkivät saunan ikkunasta miesten terveyden olevan uhattuna. Timo Kaukosen vaimon kertoman mukaan vasta hänen hätähuutonsa saivat järjestäjät ryntäämään saunaan (IS). Kun järjestäjät vetivät saunan ovet auki, finalistimiehet tuupertuivat maahan. Silminnäkijöiden mukaan miehet olivat ulos kannettuina tajuttomia, vereslihalle palaneita ja sätkivät epileptisesti.

Järjestäjät vetäytyvät vastuusta - kuinkas muuten. "Kaikki finalistit olivat kokeneita saunojia ja tiesivät tarkkaan, mitä kisassa tapahtuu", sanoi kilpailunjohtaja Ossi Arvela.

Arvelan mukaan turvallisuusjärjestelyt eivät pettäneet missään vaiheessa: kaikilta kilpailuun osallistuneilta vaadittiin lääkärintodistus ja ensiapuhenkilökuntaa oli paikalla riittävästi. Arvela ei tiennyt, olivatko saunojat juoneet ennätyshelteillä tarpeeksi nestettä.

Saunan lähtölämpötila on kilpailussa 110 astetta. Kiukaalle tulee puoli litraa vettä 30 sekunnin välein. Olisiko tässä tapahtunut jokin moka kisan viime vaiheessa?

Arvela ei usko, että kilpailua järjestetään enää tulevaisuudessa. "Sen jokainen pystyy itse päättelemään", Arvela sanoi. - Niinpä, useimmat pystyivät päättelemään jo vuosia sitten, että löylynlyömien kisassa tullaan jonain vielä vuonna saamaan ruumiita.

Espanjassa Katalonian parlamentti kielsi viime viikolla härkätaistelut Barcelonassa ja muualla Katalonian maakunnassa. Kukahan kansanedustaja ehtii Suomessa ensimmäisenä vaatia lakia löylynheittokilpailujen kieltämisestä?

Sillä höyrypäitähän Suomessa toki riittää muuallakin kuin Heinolassa. Vesa Keskinen, Töysä ja Tuuri, on jo ehtinyt ilmoittaa, että ensi vuonna löylynheiton MM-kisat järjestetään Tuurissa. Varsinkin naisten kilpailusta voidaan odottaa Tuurissa värikästä. Vesa Keskinenhän on tuottanut Suomeen jo entuudestaan kaunottaria monesta eksoottisesta maasta, kuten Brasiliasta, Kuubasta ja Ghanasta.

Löylynheiton MM-kisatragedia nousi monissa maissa luetuimpien uutisten joukkoon. Suomesta tunnetaan maailmalla siis jo ainakin kolme paikkakuntaa Helsingin ulkopuolella: Jokela, Kauhajoki ja Heinola.

Siis: Sauno itsesi kuuluisuuteen - vaikka henkesi kaupalla! Suomi-kuva sai jälleen kerran "hyvää" mainosta maailmalla.

Muuten, kaipa Vladimir L. ehdittiin sentään julistaa kisan voittajaksi, hänhän oli saunassa kaikkein kauimmin.

48 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pysti postuumisti venäläiselle?
Huhujen mukaan kilpailijat olivat mahdollisesti doupattuja kipulääkkeillä.
Vaikka yleensä toisin luullaan, saunominen ei ole aina puhdasta hommaa.

Anonyymi kirjoitti...

suomi-venäjä maaottelu, jonka näköjään vennää voitti!

Riku Riemu kirjoitti...

Ainakaan kovan jätkän maineen vuoksi ei enää tarvitse kilpailla.

Äijät alkoivat kuplimaan ja silti heidät täytyi kantaa pois, itse eivät enää olisi lähteneet.

Talvelle voisi vaikkapa Keskinen järjestää kilpailun, jossa osanottajat yrittäisivät olla mahdollisimman kauan avannossa.

Joisivat vielä kossua tuplajäillä; avannossa olon aika ja kossujen määrä huomioitaisiin voittajaa valittaessa. - Tuomarit valvoisivat, ettei juomien jäitä purskautettaisi jorpakkoon.

Jokaiseen kilpailijaan laitettaisiin merkki, jonka mukaan palkinnot jaettaisiin myöhemmin järjestettävissä pilkkikilpailuissa.

Anonyymi kirjoitti...

Maailmalla tiedotusvälineet ovat tyrmistyneet saunomiskilpailun järjestämisestä, tapahtumaa on pidetty mielipuolisena. Suomalaisia on pidetty tyhminä, kun täällä on voitu viranomaisten luvalla järjestää moisia kilpailuja.

Hilda K. kirjoitti...

Maratonsaunominen on ilmiö, jollaisia saatamme nähdä lähivuosina lisää.

Kustantaja Love kirjat kertoo asiasta enemmän otettuaan 2009 näköispainoksen Horace McCoyn vuonna 1935 ilmestyneestä pääteoksesta Ammutaanhan hevosiakin:
"...teos on säilyttänyt himmentymättömän vetovoimansa... se on yhä jännittävällä tavalla harvinainen, melkein ”maanalainen”...
Horace McCoy (1897–1955) suoritti periamerikkalaisen kujanjuoksun kymmenissä ammateissa. Yksi hänen työkiinnityksistään oli ulosheittäjä maratontansseissa. Näin hän oli keskellä elämänsä aihetta, jossa tosiasiat ja valtavat vertauskuvalliset ulottuvuudet sulautuivat yhdeksi.
Maratontansseja oli jo järjestetty vuosia, mutta pulakauden aikana ne saivat painajaismaisen, melkein barbaarisen luonteen: Näytökset saattoivat kestää kuukausia, joiden aikana huono-osaiset ja työttömät, palkkiorahojen toivossa tanssirataa kiertävät parit rääkkäsivät itsensä irvokkaaseen fyysiseen ja henkiseen tilaan.
Horace McCoy näki ilmiössä inhimillisen alennuksen ja kärsimyksen koko kirjon...
... Teoksessa suuret elämänteemat on nähty kuin vääristävän peilin kautta. Niiden leikkautuminen ajankohtaisuuteen luo yhdistelmän, joka koskettaa kipeästi meidän omaa aikaamme. Nykyisessä perustarpeiden ja inhimillisten tuntemuksien kaupankäynnissä ei ole monta puolta, jota McCoy ei tulisi koskettaneeksi."

Kalle kirjoitti...

Kilpailun sääntöjen mukaan voittaakseen pitää tulla saunasta omin voimin ulos, mitä ei tainnut kumpikaan finalisti tehdä, joten niiltä osin taisi tulla tasapeli.

Muuten olen blogistin kanssa samaa mieltä, idioottimaista toimintaa tuollaisen kisan järjestäminen, jonka lyö laudalta vain kisaan osallistuminen.

Jukka Ryhänen kirjoitti...

Tuskinpa rikosoikeudellinen vastuu tosiaankaan on noin selvä kuin P-H poliisi luulee. Vainajan omaiset pitänevät huolen että asia tutkitaan.

Tapahtunut on tuskin kovin kaukana esimerkiksi itsemurhan julkisesta valmistelusta. Jos paikallaolijat eivät mitenkään puutu, varsinkaan läsnä olevat pelastusviranomaiset, niin rangaistavasta laiminlyönnistä on kyse eikö niin.

Kun tiedettiin että aiempina vuosina saunassa oltiin huomattavasti lyhyempi aika, niin tämä laittaa ainakin yhden punnuksen syyttäjän vaakakuppiin. Poikkeuksellisen kova hellepäivä toisen. Kilpailijoiden ulkoisen olemuksen ja käyttäytymisen tarkkailu kolmannen. Lääkärien jo vuosien takaiset varoitukset neljännen.

Lehtikuvista näkyvät palovammat ovat niin pahoja että vaikuttaisi mahdottomalta ettei jonkun tahon pitäisi kantaa vastuuta. Jotain on pahasti pielessä kun saunasta tullaan ulos vereslihalla. Vai onko kyse jostain perisuomalaisesta ilmiöstä. Sauno ja kuole.

Kulttuurimme ohuus niin syvyys kuin leveys kuin pituussuunnassa, tunneilmaisun köyhyys, puhumattomuus ja monet monet muut seikat kiteytyvät tämän tyyppisissä tapahtumissa.

Samaa sarjaa edustaisi viinanjuontikilpailu. Kuka juo eniten viinaa esim. 15 minuutissa ja selviää hengissä. Ehkä jossain jo tällainen järjestetäänkin, mutta ei ole vain älytty hakea viranomaislupia ja julkisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Pikku lapsus oli päässyt tekstiin: Härkätaistelut kiellettiin Kataloniassa, eikä Andaluciassa.

Kumitonttu kirjoitti...

Joo, ei muuta kuin lisää sääntöjä tolloille. Jos ei edes löylyissä saa itseään tappaa, niin voisiko joku juristi keksiä jonkin kivuttomamman tavan, kuten diabetes?

Frank kirjoitti...

Missään tiedotusvälineissä ei ole mainittu kv. vedonlyöntitoimistojen antamaa lisäpontta kilpailulle.

Heti onnettomuuden tapahduttua hain venäläisen osanottajan nimellä lisätietoja verkosta ja ohjauduin välittömästi englanninkieliselle vedonlyöntisivulle. Kerroin oli 1.96.

Urheilu"lääketiede" ja hevosurheilu tuntee keinot kivunlievitykseen, turrutukseen ja nesteytyksen hallintaan.

Anonyymi kirjoitti...

Katson suomalaisen voittaneen, hän jäi henkiin.

Jonkinlainen lohdutuspalkinto olisi tietysti paikallaan kakkoselle ja sitähän hänen oikeudenomistajat ovat jo vaatineetkin.

Mikä on se huolimattomuus, johon rangaistusvaatimus kuolemantuottamuksesta perustuisi.

Tämän syyttäjä joutuisi kertomaan tuomioistuimelle.

Poliisi on tehnyt käsillä olleiden puhuttamiseen perustuvien tietojen perusteella oikean ratkaisun:

Tapaturma ja loukatun (kuolleen)suostumus riskinottoon. Siitä ei menestyksellisesti revitä rangaistusvastuuta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Olen eri mieltä kilpailun voittajasta.

Venäläinen voitti, koska a) hän oli saunassa suomalaista kauemmin, ja b) hänkin oli vielä elossa silloin, kun hänet kannettiin saunasta ulos.

Kilpailun sääntöihin ei kai kuulunut paremmuusjärjestyksen mittaamiseksi henkiin jääminen joksikin aikaa kisan päättymisen jälkeen!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sitä, liittyikö tapahtumaan eli saunomisen järjestämiseen ja sääntöjen ja kilpailijoiden terveydestä huolehtimiseen mahdollisesti rikos, ei luonnollisesti ratkaista pelkästään järjestäjien minimaalisen lyhyen puhuttamisen perusteella!

Anonyymi kirjoitti...

Ammutaanhan niitä hevosiakin ja rääkätäänhän niitä härkiäkin!
Tässä peruste löylynlyömien kisojen jatkamiselle.

Skorpioni kirjoitti...

Kun tänään ilmestyneen Iltalehden mukaan Heinolan kaupungin virkamies eli jopa itse apulaiskansliapäällikkö Terhi Mäkiniemi olisi ollut hyvin tietoinen. että kuollut venäläiskilpailija olisi käyttänyt jotain rasvaa ennen "loppulöylyjä" eli jopa kansliapäällikkötason virkamies olisi ollut tietoinen kilpailujen yksityiskohdista, ei voi muuta sanoa, että oh hoh!, ompa arvostelukyky pettänyt järjestäjiltä ja kaupungin johtavalta virkamieheltä pahan kerran, Tämän vuoksi kilpailun järjestäjien vastuu ja luvan myöntäneen poliisin menettely on syytä tutkia perin pohjin.

Ymmärrän, että paikallinen poliisi tutki tapausta ja haluaa kuitata asian ns. ei rikosta-tapauksena, koska paikallisen poliisin päällikkö on antanut tilaisuuden järjestämiseen luvan eli kuten ennen sanottiin "huviluvan" ja poliisilla on varmasti vaikea myöntää, että myös luvan myöntämisessä on tapahtunut selvä virhe. On järjestetty selvästi liian raskaat "huvit", jossa mukana on ollut paitsi "kisojen" järjestäjä, myös kaupunki ja jossa viranomaiset ovat joutuneet katsomaan turvallisuuskysymyksiä läpi sormien.

Eihän poliisiiviranomainen voi myöntää lupaa sellaiseen tilaisuuteen, jossa osanottajilla on hengenvaara. Se on yksi huviluvan myöntämisen perusperiaate. Kun näin on kuitenkin käynyt, on ymmärrettävää, ettei paikallinen poliisi tutki asiaa. Poliisilain säännökset kuitenkin edellyttävät, että kun poliisia itseään epäillään laiminlyönnistä tai tahallisesta teosta, on tutkijaksi määrättävä toisen poliisipiirin poliisi tai KRP, jotta tutkinnan objekttiivisuus tulisi turvattua.

Onko taas kysymys sellaisesta tilanteesta, ettei sääntöjä heti tutkinnan alusta lähtien haluta noudattaa?

sakali kirjoitti...

Säännöt:
Kilpailija hylätään jollei hän tule omin avuin saunasta pois.

Eli 3. viimeinen saunassa olija on voittaja.

Kalle kirjoitti...

Onko olemassa jotain oikeuskäytäntöä siitä, missä menee tapahtuman järjestäjän ja osallistujan välinen vastuunjako tilanteessa, jossa osallistuja on allekirjoittanut vastuustavapauttamissopimuksen? Anteeksi, jos kysymys on sellainen, johon ensimmäisen vuoden oikeustieteen ylioppilas osaisi vastata :)

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ad Sakali - Venäläiskilpailijahan tuotiin väkisin ulos saunasta. Annettiinko hänelle edes mahdollisuutta tulla omin avuin ulos.

Joka tapauksessa näissä olosuhteissa venäläismiehen diskaaminen "jälkikäteen" ei tunnu oikeudenmukaiselta!

Siru Pola kirjoitti...

Koska voittaja jäi vähintäänkin epäselväksi, eikä venäläisen kilpailijan kanssa pysty ottamaan uusintakisaa, niin pitänee järjestää uusi kilpailu. Dimitri tai Vladimir voisivat tulla yhdessä tai erikseen kisaamaan. Saataisiin "korkean tason" tulos saunakilpailuista. Meiltä voitaisiin asettaa kilpailijaksi vaikkapa Ike Kanerva.

Kalle kirjoitti...

Skorpioni, kyllä poliisi voi - ja säännöllisesti antaakin - antaa luvan järjestää tilaisuuden, missä osallistujilla on hengenvaara. Otetaan nyt alkajaisiksi ammattilaisnyrkkeilyottelut näin triviaalina esimerkkinä.

Siru Pola kirjoitti...

Nyt olisi Erkki Johan Bäckmanin hetki astua esiin ja löylyttää suomalaisia oikein kunnolla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Minusta löylykilpailu on vaarallisuudessaan omaa luokkaansa verrattuna ammattinyrkkeilyyn.

Nyrkkeilijät ovat treenattuja urheilijoita ja ammattinyrkkeilijöillä on yleensä aina takanaan useita satoja amatööriotteluja ennen ammattilaiseksi siirtymistä.

Nyrkkeilijöiden terveys tarkastetaan lääkärin toimesta ennen ottelua, eikä huonokuntoisia päästetä kehään.

Löylymiehet sen sijaan ovat mitä ovat - jopa yli kuusikymppisiä ukkoja on mukana! Järjestäjät kontrolloivat - jos kontrolloivat - ainoastaan sen, ovatko saunojat kenties rasvanneet itsensä vaseliinilla ennen saunaan menemistään.

Nyrkkeilyssä on selvät säännöt, joiden noudattamista kehässä valvoo kehätuomari, joka puuttuu otteluun, jos kamppailu käy epätasaiseksi.

Löylykilpailun tuomarit tai valvojat eivät sen sijaan olleet itse olleet "kehässä" eli saunan lauteilla, vaan tarkkailivat tilannetta vilpolassa eli ulkoa lasiseinän takaa.

Löylykilpailu oli täysin amatöörimäistä puuhastelua, mutta siinä leikittiin kilpailijoiden hengen ja terveyden kustannuksella.

Jos viranomaiset antavat tällaiseen kisaan luvan, voidaan kysyä, ovat he lainkaan tehtäviensä tasalla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heinolassa pääsi käymään niin kuin kävi ilmeisesti siksi, ettei löylykilpailulle ollut valittu ketään arvovaltaista suojelijaa!

No, suojelija ei välttämättä aina takaa "kisojen" tai happeningien asianmukaista ja häiriötöntä kulkua.

Muistammehan, että homojen Pride-vappuparaatia päästiin häiritsemään paukkupommeilla, vaikka paratilla oli arvovaltainen suojelija: Alexander Stubb.

Nyt pitäisi kiireesti miettiä, kenet tulisi valita Vesa Keskisen Tuurissa ensi kesänä järjestämien löylykisojen suojelijaksi.

Aikaisemmin maaherra oli se viranomainen, joka oli itseoikeutettu tällaisten älyttömyyksien suojelijaksi. Eihän niillä maaherroilla, jotka valittiin aina puoluepoliittisin perustein, oikeastaan muita hommia ollutkaan kuin avata katuja ja siltoja ja suojella erilaisia tapahtumia.

Valitettavasti maaherran virat on lakkautettu, koska meillä ei ole enää läänejäkään.

Pitäisikö valtionhallintoon perustaa erityisiä suojelusenkelien virkoja? Jottei tällaisia kauheita tragedioita á la Heinola pääsi vastedes tapahtumaan.

Mutta itse asiaan: kenestä seuraavien löylyn MM-kisojen suojelija? Ilkka Kanervaa taidettiin jo ehdottaa - jos nyt sattuu olemaan tapahtumaan aikaan vapaalla jalalla.

Miten olisi ex-pääministeri Matti Vanhanen?

Timo Soinista saataisiin varmaan vanttera suojelija, joka voisi pelastaa jopa itse nopealla toiminnallaan ihmishenkiä saunan pätsistä. Mara Ahtisaarta en uskaltaisi ehdottaa, vaikka hän olisi luonnollisesti kaikkein arvovaltaisin suojeluhenkilö tällaisissa kriiseissä.

Löylykilpailu saattaisi vaatia myös parin virallisen valvojan tehtävän perustamista.

Kun seuraavat kisat järjestetään Tuurissa, olisi kenties kansanedustaja Petri Salo pohojolaasena toinen kandidaatti valvojaksi. Jos Petri, ex-poliisimiehiä kun on, vain malttaisi pysytellä tapahtumapaikalla eikä vonkaisi porukkaa kahveille kesken kaiken.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä hiton turvavaltio tästäkin kun Ruotsin vanavedessä tullut kuin täysivaltaiset miehet eivät halutessaan saa ottaa riskejä ilman, että heti huudetaan poliisia, valtiota ja äitiä apuun.
Nim. Ei elämästä selviä hengissä

Kalle kirjoitti...

Eikös KKO:n ennakkoratkaisu http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1997/19970073 aseta järjestäjän vahingonkorvausvastuulle rajan aika korkealle? Tuossa ratkaisussa katsottiin, että sukelluksesta vastuullinen henkilö ei ollut syyllistynyt rangaistaviin laiminlyönteihin, vaikka ei ollut noudattanut asetettuja turvallisuusmääräyksiä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei elämästä selviä hengissä, ei varsinkaan heinolalaisessa löylyjengissä!

Toki raavaat miehet saavat ottaa riskejä myös löylynheitossa, mutta asia erikseen on, pitääkö tällaisesta brutaalista happeningistä tehdä jonkin kaupungin tai kyläkaupan matkailuvaltti oikein viranomaisten hyväksymänä.

Raavaat ja löylyhenkiset miehet menkööt kaikin mokomin saunomaan ja löylyttelemään kilpaa keskenään jonnekin korpeen, pois ihmisten ilmoilta!

Anonyymi kirjoitti...

Kohtuuttomia sopimusehtoja koskevasta direktiivistä löytyy yhtenä esimerkkinä kohtuuttomuudesta seuraava:

"Ehdot, joiden tarkoituksena tai seurauksena on:
a) elinkeinonharjoittajan oikeudellisen vastuun poissulkeminen tai sen rajoittaminen elinkeinonharjoittajan kuluttajalle aiheuttaman kuoleman tai tämän toimenpiteestä tai toimimatta jättämisestä aiheutuvien ruumiillisten vahinkojen osalta;"

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31993L0013:FI:HTML

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joo, Heinolan poppoo näyttää ottaneen sitomuksia löylykisan oanottajilta oman vastuunsa poistamisesta yhtä kevyin perustein kuin ravintola, jonka narikassa on kyltti; "Emme vastaa säilöön jätettyjen vaatteiden katoamisesta."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Poliisi on aloittanut tänään Hienola-tapauksen tarkemman selvityksen.

Vaikuttaa siltä, että asian selvittämiseksi ei auta muu kuin kilpailutilanteen rekonstruoiminen viimeisille hetkille asti.

Kun järjestäjät ovat vakuutelleet kovasti kisan ja olosuhteiden turvallisuutta, niin heistä nyt 3-4 miehellä on tilaisuus auttaa poliisia rekonstruoinnissa ja kömpiä 5-6 minuutiksi saunan lauteille 110 asteen "pehmeään lämpöön." Ja aina puolen minuutin välein kiukaalle lyödään lissää löylyä.

Anonyymi kirjoitti...

Sitten kyllä kannattaisi huolestua jos Guantanamo, Kiinan tai Iranin tiedustelupalvelu tilaisi Nokialta kännykällä päälle napsautettavia suomalaisia kiukaita.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Yle-uutisten mukaan löylyn MM-kilpailijoita ei ollut paikalla valvomassa yksikään lääkäri!

Ei siis koko viikonlopun aikana. Kilpailijoiden vointia oli seuraamassa ainoastaan kaksi hoitotason ensiapupäivystäjää.

Järjestäjät olivat vakuuttautuneet osanottajien terveydentilasta pelkästään kisaan ilmoittautumisen yhteydessä toimitettujen kirjallisten lääkärintodistusten perusteella.

Aika uskomatonta, kun ottaa huomioon, miten vaarallisesta kisasta oli kyse!

Jos paikalla olisi ollut lääkäri, tämä olisi kenties ymmärtänyt keskeyttää kisan kohta sen jälkeen, kun 2-3 kilpailijaa oli 3-4 minuutin kuluttua rynnännyt ulos saunasta. Mutta nyt näiden kahden "urhoollisen annettiin jatkaa pätsissä vielä toinen mokoma!

Nyt ihmetellään myös sitä, oliko molemmille tuupertuneelle kisaajaa varten käytettävissä samanaikaisesti happilaitteita.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, itä-naapurillahan nuokin kikat ("menetelmät") lienevät jo käytössä...

Anonyymi kirjoitti...

"suomi-venäjä maaottelu, jonka näköjään vennää voitti!"

Jep, kuoli ensin.

Skorpioni kirjoitti...

Vaikka kesää on vielä jljellä ja vaikka mitä voi voi vielä tapahtua, on aika valita tämän blogin paras kommentti. Ehdottomasti paras kommentti on Jyrki Virolaisen oma kommentti siitä, kenet pitäisi valita että löylykisojen arvovaltaiseksi suojelijaksi.

Siinä komentissa on lausuttu täydellisesti kaikki oleellinen. Siihen ei ole mitään lisättävää ja visaista suojelijakysymystä on tarkasteltu hauskasti, arvokkaasti mutta myös draagisen tapauksen tietty vakavuus ja valitettavuus huomioon ottaen myös nappiin mennellä hauskalla tavalla.

Voipi olla, että ehkä esim. joku Hesarin taidearvostelija voisi kirjoittaa kaunosieluisimmin asian, mutta uskon, että asian ymmärrettävyys ja kokonaisuus saattaisi silloin kärsiä.

sakali kirjoitti...

http://www.heinola.fi/NR/rdonlyres/5334B142-F2D2-4417-9825-F7ECD74C5754/0/L%C3%B6yly2010tulokset.pdf

Tuossa pdf:ssä on tulokset kisoista, miesten finaalitulos sivulla 13.

3. viimeinen saunassa ollut on voittaja.

Anonyymi kirjoitti...

TIETÄÄ VS EPÄILLÄ
Olisikohan Jyrki Virolaiselle tullut joku lipsahdus naitten sanojen merkityksessä.

Poliisi voi kai aina epäillä tai olla epäilemättä. Sitä mukaan kun tietoa kertyy lisää, epäily voi vahvistus tai ei-epäileminen vaihtuu epäilyksi.

Eli siihen mennessä saaduilla (vähäisillä) tiedoilla, poliisi ei epäile.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös se nyt ollut niin, että poliisin olisi pitänyt ottaa sauna pois?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tietää vs epäillä - Kyse oli poliisin tiedottamisesta.

Jos poliisi ei ole vielä edes aloittanut varsinaista tutkintaa, vaan on vain keskustellut alustavasti järjestäjien kanssa - nämä tietenkin kiistävät kaikki virheet yms. - ei poliisin pidä tietenkään tiedottaa, ettei sillä ole syytä epäillä rikosta. Pitäisi tiedottaa vain, että poliisilla ei tässä vaiheessa ole mitään kerrottavaa tai tiedotettavaa, koska asian selvittämistä ollaan vasta käynnistämässä.

Tiedottaminen heti "alkaa päälle" (ei ole aihetta epäillä rikosta) on hölynpölyä ja yleisön harhauttamista ja antaa vaikutelman, ettei poliisi aikoisi kunnolla edes tutkia juttua.

Anonyymin kannattaisi vähän käyttää järkeäänkin, jos sitä on.

Asser Salo kirjoitti...

Poliisi on tosiaan tainnut olla vähän hätäinen paitsi tiedottamisessa, myös asian rikosoikeudellisessa jäsentämisessä.

Sillä vastuunrajoitussopimuksella ei tietenkään ole rikosvastuuta rajoittavaa merkitystä, vaan tapahtumaa tulisi kai lähestyä lähtökohtaisesti loukatun suostumuksesta käsin.

Selvää on, että kukaan ei voi antaa pätevää suostumusta henkensä menettämiseen - mutta tässä tapauksessa kilpailijat ovat suostuneet osallistumaan toimintaan, jota suostumusta annettaessa ei kaiketi voitu olettaa hengenvaaralliseksi.

Koska pätevän suostumuksen antaminen edellyttää tietoisuutta kaikista loukkaukselle merkityksellisistä olosuhteista, kilpailijoiden suostumusta ei voitane katsoa päteväksi - tämä olettaen, että esimerkiksi kiuas oli yllättävän tehokas.

Toisaalta hengenmenon aiheuttaneiden olosuhteiden muodostumiseen lienee vaikuttanut myös veden melko intensiivinen kaataminen kiukaalle (puoli litraa puolen minuutin välein), josta kilpailijat ovat varmaankin olleet tietoisia saunaan mennessään.

Edelleen voidaan kysyä, mikä merkitys voidaan antaa sille seikalle, että kilpailijoilla oli minä hetkenä hyvänsä mahdollisuus poistua saunasta. Tosin tietyn ajankohdan jälkeen tämä ei kai ole ollut terveydellisten syiden vuoksi mahdollista.

Myös rikosoikeudellisen vastuun kohdentaminen voi johtaa tapauksessa ongelmiin: kuka tai ketkä lienevät vastuussa kilpailijoiden terveydestä, ja millä perusteella?

Koska seurausten aiheutumiseen lienevät mahdollisesti vaikuttaneet joidenkin tekijöiden laiminlyönnit, kysymykseen tuleva rikos voisi olla kuolemantuottamus? Vastaavasti laiminlyödyn toimintavelvoitteen tulisi käsittääkseni löytyä epävarsinaisia laiminlyöntirikoksia koskevasta RL 3:3:stä.

Vaikea juttu kaiken kaikkiaan - mutta luulisi kuitenkin, että asiassa olisi käynnistetty esitutkinta, koska seurausten perusteella on ainakin minun käsitykseni mukaan "syytä epäillä" rikoksen tapahtuneen.

Yksi raato ja toinen vaikeasti vammautunut kilpailija viittaavat kovasti siihen, että jotakin tuossa kilpailussa on mennyt ainakin kilpailijoiden kannalta yllättävällä tavalla pieleen. Kysymys ei siksi välttämättä ole sellaisesta suojeluasemassa olevan henkilön vastuun poistavasta itseloukkauksesta, jota Kallen viittaamassa ennakkopäätöksessä KKO 1997:73 tarkasteltiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kysymykseen tulee järjestäjän osalta varmaan juuri tuo kuolemantuottamus.

Tuomareiden(jotka ovat lasin läpi tarkkailleet kilpailijoita= osalta arvioitavaksi voisi tulla pelastustoimen laiminlyönti.

Anonyymi kirjoitti...

110 astetta lasissa ja puoli litraa vettä kiukaaseen ohhoh. Kokeilkaa tuota lämpöä vaikka ilman löylyn heittoa.

6-7 minuuttia ilman löylyn heittoakin jää usealta ukolta ja akalta tekemättä.

Lupa kisaan tuli siis poliisilta(huvilupa)

Tuskin kukaan lääkäri olisi moista lupaa antanut jos sitä olisi siltä kysytty. Varsinkaan jos kyseessä olisi lääkärintoimen harjoittamisen jatkuvuus.

Koska suomessa joku poliisi saisi potkut virastaan ja sen lisäksi poliisitoimen harjoittamisen eston?? Eli uudelleen koulutukseen!

Anonyymi kirjoitti...

Pitkäaikainen PROFEssori(Jumalan armosta) ja oikeusoppinut J.Virolainen heittelee vesiä ja sanojakin täysin ohi kiukaan.

Ja julistaa kuolleita kilpailun voittajiksi!? Missä logiikka ja missä järki?

Saunomisen MM-kilpailut jatkavat Kalevalan kansan hienoa perinnettä ja ovat ylistys saunalle, tuolle autuaan pyhälle paikalle.

Virolaisen ontuvaa logiikkaa käyttäen oikeastaan kaikki yleisötapahtumat ja -kilpailut pitäisi kieltää, koska ne loukkaavat sos.dem. ajattelua ja maailmankatsomusta:

Ihminen ei saisi kuolla, ja jos ihminen kuolee kaikesta huolimatta, jonkun pitäisi kantaa siitä juridinen ja poliittinen vastuu!

Jokaisessa suurelle yleisölle tarkoitetussa urheilutapahtumassa; Terva-hiihdossa, Finlandia-hiihdossa ja suurissa maratoneissa kuolee ihmisiä liikarasitukseen, ´sydämenpysähdykseen jne.

Virolaisen logiikan mukaan kaikki nämä tapahtumat pitäisi kieltää vaarallisina ja terveydellä haitallisina.

Puhumattakaan joistakin F1-kisoista tai vuoristokiipeilystä Himalajalle ynnä muihin pääkallopaikkoihin.

Heras rohvessori Virolainen! Vapaassa maassa yksilö voi valita vapaaehtoisesti vaarallisiakin vaihtoehtoja kilpailemiseen ja se hänelle sallittakoon.

Emmehän, luojan kiitos; elä missään sosiaalidemokraattisessa Pohjois-Koreassa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, höpsistä taas!

Minä kannatan Terva-hiihtoa, Finlandia-hiihtoa ja suuria maratoneja eikä minulla ole mitään myöskään F1-kisoja vastaan.

Mutta löylykilpailu on kyllä niin älytön ja osanottajille hengenvaarallinen - eihän se ole mitään urheilua -, että sitä ei pitäisi järjestää, vaikka en minä ole sitäkään kieltämässä.

Saahan venäläisellä ruletillakin "leikkiä ja kilpailla" salassa, mutta en usko minkään viranomaisen olevan sentään niin typerän, että myöntäisi sanotulle ruletille "huviluvan" tilaisuuteen, jonne ihmiset ostavat pääsylipun päästäkseen töllöttämään, kuka jää viimeksi henkiin!

Odotan, että Heinolan tapahtuman jälkeen ihmiset ja potentiaaliset uudet kisajärjestäjät ovat viisastuneet siinä määrin, että luopuvat ko. kilpailun järjestämisestä aivan omasta halustaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tänään tiedotettiin, että Itä-Uudenomaan poliisi - HUOM ei siis Päijät-Hämeen poliisi - aloittaa esitutkinnan Heinolan tapauksesta, koska on syytä epäillä kuolemantuottamusta ja kokoontumisrikosta.

Jälkimmäinen rikosnimike tarkoittanee, että jollei löylykilpailulta ole puuttunut kokoontumislupa kokonaan, tällainen tapahtuma ei ole täyttänyt sen luonteen vaatimia turvallisuusvaatimuksia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä löylykilpailussa kolmanneksi viimeisenä saunasta poistuneen kilpailijan voittoa pitää jonkinlaisena Pyrrhoksen voittona!

Ei tämä "voittaja" itsekään halunnut yhtään "elvistellä" voittoaan, vaan sanoi, että mieluummin hän olisi näissä olosuhteissa tyytynyt kolmanteen sijaan.

Sangen tulkinnanvarainen ja omalaatuinen tapa julistaa em. "kolmas" voittajaksi kaiken kaikkiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä meinannut professorin blogi hetkeen aueta. Sitten selvisi syykin. Kaikki koltiaiset lataavat lataavat tuota söpöä labbista ja viereistä ihanaista rouvaa näytönsäästäjäksi. Kuvitus ei tälläkään kertaa häpeä tekstiä....

Kuntsa kirjoitti...

Helsinki City Marathon on nyt ohi, ei ruumiita, mutta vastavuoroisesti Midnattsloppetissa noutaja vei kaksi.

Lienee kiistatonta ja selvää, että maraton aiheuttaa vaaraa terveydelle. Lääketieteen ammattilaiset arvioivat maratonilla kuolemanriskin olevan sama kuin ruotsalainen rattijuopumusraja: 0,2 promillea. osallistujien määrän perusteella voi kuolemantapauksille Helsinki City Marathonilla laskea odotusarvoksi 1,3.

Kokoontumislaissa ei oteta kantaan, miten suurta vaaraa terveydelle voidaan yleisötilaisuudessa aiheuttaa, vaan se kieltää kategorisesti sellaisen tilaisuuden järjestämisen, josta aiheutuu vaaraa. Tästä voisi päätellä, että HCM:n järjestäjät ovat syyllistyneet samalla tavoin kokoontumisrikkomukseen kuin Heinolan löylynlyöjätkin.

Siru Pola kirjoitti...

Pisti niin pahasti silmään tuo maininta siitä, että löylykilpailu on niin "älytön", etten malta vanhaa asiaa olla sipaisematta. Onhan se varmaan älytön, muttä onko sitten vaikkapa F-1 kilpailu sen vastakohta eli älyllinen. Eiköhän formuloihin verrattuna löylykilpailu kuitenkin ole älyllistä touhua...