maanantai 23. elokuuta 2010

307. Tarja Halonen vasta kahdeksanneksi paras poliittinen naisjohtaja!


Amerikkalainen Time-lehti on valinnut Suomen presidentin Tarja Halosen maailman kymmenen parhaan naisjohtajan joukkoon. Johtajilla tarkoitetaan tässä kyselyssä vain poliittista johtajaa.

Ensimmäisellä sijalle valittiin Australian ensimmäinen naispääministeri Julia Gillard, joka nousi maan johtoon vasta kesäkuun alussa. Gillard joutui koville 2-3 päivää sitten Australiassa pidetyissä vaaleissa; tulokseksi taisi tulla tasapeli oppositiota edustaneen oikeiston kanssa.

Toiseksi merkittävimmäksi naisjohtajaksi lehti valitsi Islannin pääministerin Johanna Sigurdardottirin. S. on sukupuolineutraali tai lesbo - miten vain - sillä hänet vihittiin jokin aika sitten avioliiton naispuolisen ystävänsä kanssa.

Halosen edelle kärkikymmenikössä kiilaavat myös Argentiinan presidentti Cristina Fernandez de Kirchner, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina Wajed ja Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf.

Time-lehti rankkasi Halosen listauksessa sijalle kahdeksan. Lehden mukaan helsinkiläisessä työläisperheessä kasvanut Halonen on noussut politiikan huipulle solmimalla tiiviit suhteet ammattiyhdistyksiin ja kansalaisjärjestöihin. Lehti myös huomauttaa, että presidentin harrastukset – kissojen hoito ja uiminen – kuvastavat huonosti tämän vaikutusvaltaista asemaa.

Sijalle 9. tuli Timen valinnassa pääministeri Kamla Persad-Biessenar, joka edustaa Trinidadia ja Tobagoa, ja sijalle 10. Costa Rican presidentti Laura Chincilla.

----

Kovin on eksoottista seuraa Tarja Halosella, tuskinpa useimmat suomalaiset ovat edes kuulleet edellä mainittujen osalta muista kuin Angela Merkelin, Johanna Sigursdadottrin ja Julia Gillardin. Nyt sitten tiedetään, että myös esimerkiksi Liberiassa ja Argentiinassa on naispresidentti.

Minusta Halosen sijoitus - kahdeksas - ei ole kovin mairittelevaa Suomelle eikä Haloselle itselleen, sillä istuuhan Halonen jo toista kautta ja yhdettätoista vuotta Suomen pressana ja hän reissannut presidenttinä maailman jokaisessa kolkassa, viimeksi tämän kuun alussa jopa Galapagos-saarella Penan kanssa kahdestaan. Seura, jossa Halonen Timen jutussa esiintyy, ei ole luvalla sanoen kovinkaan hääppöistä Angela Merkeliä ja paria muuta naispressan tai pääministeriä lukuun ottamatta. Kyllä tuossa seurassa Suomen toista kuusivuotiskauttaan istuvan presidentin olisi luullut pärjäävän paremmin.

Minusta Tarja Haloselta olisi kyllä voinut edellyttää parempaa sijoitusta nimenomaan siksi, että Suomi on saanut arvokkaan tittelin "Maailman paras maa", ainakin Nwesweekin rankkauksen mukaan. Kyllä maailman parhaan presidentillä pitäisi toki olla edellytyksellä tulla valituksia maailman parhaaksi naisjohtajaksi tai jättävän taakseen ainakin jonkun Islannin, Liettuan ja Liberian naispresidentin! Jos näin ei tapahdu, niin kyllä syitä huonoon menestykseen saa etsiä muualta kuin Suomen maasta ja kansasta!

Time perustelee Halosen johtajuutta, ei niinkään hänen poliittisilla ansioillaan, vaan sillä, että hän on luonut tiiviit suhteet ammattiyhdistyksiin ja kansalaisjärjestöihin. Niinpä, ay-liikkeestä muistetaan toki SAK, jonka lakimiehenä Halonen toimi ennen siirtymistään politiikkaan, ja niistä järjestöistä tietysti Seta; muita ei nyt tässä kohtaa tule mieleen. Tai kyllä tulee: DDR:n tunnustamiskomitea, jossa Halonen edusti demareita ja SAK:ta.

Halosen oppi-isänä politiikassa oli pääministeri Kalevi Sorsa, jonka avustajana Halonen toimi ennen valintaansa kansanedustajaksi. Ilta-sanomissa kerrottiin tänään Heikki Urmaksen kirjoittamasta kirjasta "Raadolliset toverit ja vallan väärinkäyttäjät", jonka on määrä ilmestyä ylihuomenna; Kalevi Sorsahan muistetaan mm. Alexandr Solzhenitsyn kirjan "Vankileirien saaristo" hyllyttämisestä ja kirjan painamisen estämisestä 1970-luvulla.

Kalevi Urmaksen kirjassa kerrotaan I-S:n jutun mukaan mm. Kalevi Sorsan KGB-yhteyksistä, jotka olisivat syntyneet Pariisissa Kalevi Sorsan Unescon ajoilta. U:n kirjassa kuulemma väitetään USA:n presidentti Gerald Fordin sanoneen, että hän ei saavu vuonna 1975 Helsingin Etyk-kokoukseen siksi, että Suomen pääministerinä on Kalevi Sorsa; syynä juuri Sorsan väitetty KGB-kytkös. No, niin kuin tiedämme "talo elää tavallaan ja vieras tulee ajallaan." Tässä tapauksessa mainittua Urho Kekkosen ohjenuoraa rukattiin niin, että Sorsan hallitus kaatui "sopivasti" juuri ennen Hgin Etyk-kokousta, jolloin Gerald Fordkin nähtiin Helsingissä piirtämässä mm. Leonid Brezhnevin kanssa puumerkkiään Etyk-julistuksen alle. Etykin aikana Suomessa oli vallassa Keijo Liinamaan johtama virkamieshallitus, jonka ulkoministerinä toimi Olavi J. Mattila.

Tarja Halosen kohdalla on puolestaan kohistu hänen DDR-yhteyksistään ja uskaliaimmat ovat jopa väittäneet Halosen nimen löytyvän ikuisiksi ajoiksi salaiseksi julistetulta ja Supon kassakaappiin suljetulta Tiitisen listalta. Niin tai näin, niin kannattaa muistaa, että Gerld Fordin tavoin myös George W. Bush junior näytti tunteneen tiettyä vastenmielisyyttä vierailla Suomessa tai/ja kutsua Suomen presidentti vieraakseen Valkoiseen taloon Washingtoniin. Mikä lienee ollut sitten tähän, Tarja Halosen menneisyys vain jotkut muut syyt.

Näissä merkeissä jäämme odottamaan, nousisiko Tarja Halosen Time-ranking ensi vuonna. Vai pudottaako Mari Kiviniemi Halosen listalta kokonaan pois?

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hyvä demarianalyysi. Näinhän se on aina ollut - maantapa.
Kepuanalyysit tulevat sopivasti vaalien jälkeen.
Kokkarit ja persut hihittelevät porukoissaan.
Ettei vaan ollut tilauskirja?

Anonyymi kirjoitti...

Mari Kiviniemi (s.1968) ilmoitti puoluekokouksen kiitospuheessaan uhmakkaasti olevansa enemmän kuin motivoitunut, enemmän kuin valmis, enemmän kuin innoissaan ja olevansa hyvin onnellinen.

Hän kuuluikin jo 80-luvulla Seppo "kenkälaatikolla multaa Moskovaan" Kääriäisen johtamaan poliittiseen akatemiaan (kts.uusi Kauppalehti Optio). Saman koulun kasvattamaa Olli Rehniä ajetaan Hesarin johdolla valtakunnan vastuullisimpiin tehtäviin.

"Kahden maan kansalainen" julistaa HS:n päätoimittaja Mikael Pentikäisen t-paita. Jos ei täällä maan päällä ole hyvä, niin rukoile, taivu ja toivo niin sitten siellä toisessa pääset paratiisiin.

Ei luulisi että enää nykyaikana, edes Suomessa, mutta saman koulun oppilas Jorma Ollila kertoo ennen vuodenloppua miten kaikki brändätään.

Ernesti kirjoitti...

Arvoisa Jyrki Virolainen. Olette niitä harvoja oikeamielisiä, rohkeita Suomen kansalaisia tuomalla esille totuuden tästä, jopa ao. henkilön niin korostamasta "hyvinvointioikeusvaltiosta"

Te ansaitsette kaikkien niiden kansalaisten kunnioituksen, jotka ovat tulleet oikeusmurhatuiksi vastoin relevantteja todisteita kun politiikka ohjaa oikeuslaitoksen toimintaa.

Tästä myöhemmin lisää

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan maailmassa tällä hetkellä noiden 10 maan lisäksi muita valtioita, joissa on naispresidentti tai -pääministeri?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Maailmassa on tällä hetkellä mainittujen "listattujen" presidenttien lisäksi naispuoliset presidentit myös Filippiineillä, Argentiinassa, Intiassa ja Gabonissa.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

"Isänmaalla pitää olla myös maan Äiti" ja senhän Halonen on sisäistänyt varsin merkittävästi?
http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

Anonyymi kirjoitti...

Minusta Halonen on maailman paras,

eiku siis aurinkokunnan paras,

tai oikeastaan koko tunnetun neliulotteisen universumimme paras naisjohtaja!

Ja Jos osaisin vogonirunoutta, kirjoittaisin heti Tarjalle

ja myös SAK:lle

ja ennen kaikkea suurelle ja mahtavalle sos.dem.puolueelle punavihreän oodin,

jossa ylistäisin Tarjaa sanoin, symbaalein ja siunauksin!

Siunatuista siunatuin olkoon sukupuolineutraaliuteen päin kallellaan oleva Johtajamme!! Amen.

Pera kirjoitti...

Itse olen pahoitellut mielessäni kun Halosta menin 1. pressan vaalissa äänestämään. Tuolloin kaikki oli uutta ja jännää, että mitä siitä seuraa, kun naispresidentti Suomeen valittaisiin. Odotin kaikkea hyvää Halosen valinnan jälkeiseltä ajalta.

Mutta miten 1. vaalin jälkeen kävikään. Syntyi esim. lautaskiista ja ns. feministit ryhtyivät päätään nostamaa - minun mielestäni kyseenalaisilla tempuilla.

2. kierros oli jo niin turhauttava, että Halosen valokuvaa Hesarista en enää suostunut katsomaan.

Kyllä se vaan on niin, että liikaa valtaa liian nopeasti uusille tahoille johtaa siihen, että tyytymättömyyttä syntyy ennemän kuin oli ennen valintaa, ja nyt tyytymättömyyttä, varsinkin Halosen aikaan nähden on ihan tarpeeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Halosesta voi ja pitää olla montaa mieltä.

Kiistaton tosiasia on kuitenkin se, että ulkosuhteissa rakkaaseen naapuriimme Venäjään, yhteen maailman suurvalloista, on Tarja H tehnyt työtä, jota kukaan muu ei olisi voinut tehdä yhtä hyvin.

Entiseen presidentti Ahtisaareen verrattuna ero on huikea Tarjan eduksi.

Ja viimekierroksen nariseva kääpiö, Sauli presidenttinä. Ristus.

Anonyymi kirjoitti...

Halonen on Suomen historian toiseksi huonoin pressa, heti Koiviston jälkeen!

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Kun TP oli USA:ssa ydinasekonferenssissa, niin Obama "vuolaasti kehui, kuinka hyvin Suomi on huolehtinut voimaloidensa ydinpolttoaineiden jälkivarastoinnin ym. ettei ne päädy terroristien käsiin".. Tämä kertoi omalta osaltaan myös jotain!

Miksi sitä kutsua ei tule valkoiseen mökkiin ja miksei edes Hillary Clinton tule suomeen, vaikka Stubb niin sitä vierailua hehkutti?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille:

Ja millähän perusteilla Halonen on historian huonoin Koiviston jälkeen?

Voipi olla, voipi olla olemattakin.

Niin ja Koivisto sentään purki presindentin valtaa pois Kekkosen diktatuurista.

Anonyymi kirjoitti...

Kaipaan jotain johdonmukaisuutta johtamisessa. Esimerkiksi sitä, että kun joku omassa elämässään tahtomattaan ja aiheuttamattaan joutuu vaikeuksiin, hänelle on tarjolla yhteiskunnassa apuja. Se ei ole paljon vaadittu. Ja KUN nyt on niin, että näitä välttämättömimpiä apuja ei järjesty, minä toivon ja edellytän, että joku johtajakin puhuu avun saannin puolesta. Eikä ainoastaan puhu vaan myös toimii. No, niin tämä johdantona: kun Halonen sitten yrähti Helsingin pridekulkueen kohtaamasta kyynelkaasusta, se oli ylireagointia siihen nähden, että hän ei ole puhunut yhdenkään konkreettisen köyhän ja kurjan tapauksessa. Miinuspisteitä!
Toinen case: Lukemani mukaan Halonen erosi kansnkirkosta naispappeuskysymyksen takia. Nyt kun nainen on nimitetty jo ev.l. kirkon piispan virkaan, olisi johdonmukaisuus minun mielestäni edellyttänyt paluuta "kirkon helmaan". Se että luterilaisen kansan päämies ("-henkilö) ei ole kirkon jäsen on kysymys, joka hieman hietää mieltäni, etenkin tässä havaitsemani epäjohdonmukaisuuden vuoksi.
Halonen on selityksen velkaa. Tarpeetonta tietysti mainitakaan, että en ole mikään srk-aktiivi tms. Kaipaan vain ja ainoastaan johdonmukaisuutta ja suhteellisuudentajua. Siinä suhteessa olen havainnut puutteita.
Veikko-setä

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Kun Bush junior kutsui Tarja Halosen USA:n epäviralliselle vierailulle 16.4.2002, niin saattueeseen kuului myös silloinen sisäministeri Ville Itälä? Mikä oli matkan tarkoitus?? Tuolloin ns. asiantuntijat puhuivat "ulkopolitiikan rypystä"..

No, itse panin merkille, että samana päivänä 16.4 jätti EU-parlamentin Suomalainen oikeusasiamies eronpyyntökirjeen - parlamentin pääsihteerille. Olen pakostakin pohtinut, oliko TP:n valtio/ripitysvierailulla mitään yhteyttä tuohon edelliseen ja mitä hittiä se Itälä siellä teki???

Varmaa on ainakin se, että Ruotsin pääministeri Göran Persson lensi heti 9/11 - tapaamaan ja antamaan tukensa USA:lle ja Bushille WTC:n johdosta. Meidän Tarja reakoi asiaan myöhään ja teleksillä???

Anonyymi kirjoitti...

Erkki se jaksaa aina vaan jauhaa ja vatkata tuota "salaperäistä yhteyttä" Jaken eronpyynnön ja Tarjan matkan välillä!

Lopettaisit jo! Mitä sulla on sitä Jakkea vastaan?

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Anonyymi - uskotko satuihin ja sattumiin?

Erkki jaksaa veivata, kunhan asiassa pysytään!

Siru Pola kirjoitti...

Kyllä Time tietää

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Mika tama "Time" on?

Anonyymi kirjoitti...

Tarja lausahti YK:n yleiskokouksessa, että USA:n hyökkäys Irakiin oli laitoin. Tässä tietääkseni syy, että Bush nuorempi ei ole Tarjaa valkoiseen taloon kutsunut.

Mitä tekee Obama? Tuskin kutsuu hänkään Tarjaa kotiinsa, kun sitä sotaahan siellä idässä käydään edelleen.