maanantai 18. huhtikuuta 2011

423. Uusi hallitus: kokoomus+demarit+persut+rkp

1. Vaalit käytiin ja monia yllätyksiä koettiin. Persujen voitto oli suurempi kuin osattiin etukäteen odottaa ja keskustan tappio oli vastaavasti odotettua hieman suurempi. Kokoomus nousi ensi kertaa maan suurimmaksi puolueeksi. Se oli hyvä saavutus näissä omituisissa oloissa, joissa demarit ja persut saivat yllättävää eurooppalaista vetoapua Portugalin, Kreikan ja Irlannin talousahdingosta ja Suomen kyseisille maille myöntämästä tai lupaamasta avusta.

2. Pääministerin salkku kuuluu itseoikeutetusti kokoomuksen Jyrki Kataiselle. Veikkaan, etta muut hallituspuolueet ovat demarit, persut ja rkp. Keskusta ja vihreät ovat jo ilmoittaneet oppositioon menostaan.

3.Timo Soini saadaan helposti mukaan hallitukseen, sillä veikkaan, että hän pyörtää ennen vaaleja antamansa valan, jonka mukaan persut eivat tule missään oloissa aanestamaan Portugalille annettavan lainatakausten puolesta. Ehkä saadan aikaan jonkinlainen kompromissi, jossa Katainen ja kokoomus tunnustavat sen, että Kreikka joudutaan asettamaan velkasaneeraukseen.

4. Ulkoministerinä jatkaa Alex Stubb, joka pani Timo Soinin äänimäärän Uudellamaalla tiukoille. Tuskin kokoomus haluaa luovuttaa ulkoministerin salkkua demareiden Erkki Tuomiojalle. Demareiden Eero Heinaluomasta tulee valtiovarainministeri ja Jutta Urpilaisesta opetusministeri. Timo Soini saa himoitsemansa elinkeinoministerin salkun. Jyri Häkämies jatkanee puolustusministerinä ja uudeksi sisäministeriksi noussee Jussi Halla-aho.

5. Eduskunnan puhemieheksi tullee Erkki Tuomioja. Myös Heinäluoma, Johannes Koskinen - siis tämä Rusi-prosessissa ryvettynyt jäbä - ja Tarja Filatov kamppailevat puhemiehen paikasta, joka kuuluu perinteiden mukaisesti toiseksi suurimmalle puolueelle. Jos Heinis haluaa demareiden pressaehdokkaaksi, hän halunnee nyt puhemiehen näkyvälle paikalle.

6. Eduskunnasta putosi kaksi istuvaa ministeriä: Paavo Väyrynen ja Suvi Lindén. Jälkimmäinen putoaminen kuuluu minun kategoriassani sarjaan "Hyvä, etta putosi", Väyrynen taas ryhmään "Harmi, kun putosi." No, Väyrynen kyllä palaa eduskuntaan ryminällä vuonna 2015 Lapin vaalipiiristä, tällä välin hän voi keskittyä presidentinvaalikampanjaansa, viinimarjatilansa hoitoon sekä muihin bisneksiinsa Keminmaalla.

7. Eduskunnasta putosi myos kepun varapuheenjohtaja Timo Kaunisto, jonka paikan vei toinen kepun varapuheenjohtaja Annikki Saarikko. Pudonneisiin kuuluu myös Timo Kauniston nykyinen naisystävä vihreiden Kirsi Ojansuu. Tunnettua on jo Johannes Virolaisen ajoilta, että kepulaiset eivät katso hyvällä poliitikkojensa puolisovaihtoa.

8. Sarja "Hyvä, etta putosi" on pullollaan tunnettuja nimiä, kas tässä muutamia:

Merikukka Forsius, Marja Tiura, Jyrki J.Kasvi, Kimmo Kiljunen, Lyly Rajala, Risto Autio, Johanna Sumuvuori, Arto Bryggare, Jörn Donner, Risto Kuisma, Markku Uusipaavalniemi, Akaan-Penttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Arja Karhuvaara (Arto Merisalon näkyvä tuki ilmeisesti pudotti hanet), Marko Asell (sarja 74 kg), Juha Hakola (oikein hyvä), Seppo Kanerva, Juhani Korkeaja, Antti Vuolanne, Oiva Kaltiokumpu (Lapin laulava sheriffi), Juha Mieto, Esko Ahonen, Jarmo Korhonen (ei siis päässyt perunakampanjastaan huolimatta, hyvä näin, kyllä Jarmo kiemurtelut ja väistelyt KMS-sopan yhteydessä vielä hyvin muistetaan), Paula Sihto, Erkki "Susi" Pulliainen (72 v., miten nyt käynee susisen?), Toini Kankaanniemi, Lauri Oinonen (pastori Keski-Suomesta), Hannu Hoskonen, Olli Nepponen (ex-prikaatikentsu Mikkelista), Janne Seurujarvi, Pentti "Stasi" Tiusanen, Markku Laukkanen (Karjalan liiiton puheenjohtaja, joka on nynneronyt liitossa pitkään eikä ole saanut Karjalaa takaisin) jne. - Kyllä kansa tietaa! Uutta verta tuli nyt eduskuntaan roppakaupalla, se on täysin paikallaan.

9. Helsingin ääniharavaksi nousi yllättäen vasureiden Paavo Arhinmäki, mutta muuten myos vasurit kärsivät parin paikan vaalitappion. Toiseksi Hgissa tuli Jussi Halla-aho. Ben Zysse ja Jan Vapaavuori jäivat kauaksi taakse ja Pertti Salolainenkin (70 v) sai ainoastaan vaivaiset 6000 ääntä! Erkki Tuomiojakin jäi 10 000 aaneen ja Eero Heinäluoma 9 000:een ääneen. Mari Kiviniemi sai hieman yli 8 000 ääntä. Ex-ministeri ja kepun ex-tähti Eeva Kuuskoski sai vain reilut 400 ääntä ja Timo Laaninen vain hieman tätä enemmän.

10. Maahanmuuttajia ei valittu vielakaan eduskuntaan. Lähelle pääsivät demareiden Razmayr ja kokooomuksen Hetemaj, Husein Muhammed (vihr) sai vain reilut 1000 ääntä. Mustaihoinen mies tulee nyt eduskuntaan ensimmäinen kerran. Kyseessä on vihreiden tv-kasvo Jani Toivola, joka tipautti Uudellamaalla mm. hieman ylimielisesti käyttäytyneen Jyrki J. Kasvin. Hyvä opetus Kasville.

11. Keskustan tappion taustalla on paljolti edellisvaalien vaalirahasotku ja Matti Vanhasen monet töppäykset ja muistamattomuudet eri asioissa. Kepun yhteydet KMS:ään ja Nova Groupin hämäriin bisneksiin saivat nyt kansalta ansaitun tuomion. Tietenkin persut rokottivat eniten juuri keskustalaisten ääniä. Uudellamaalla Antti Kanki-Kaikkonen löi Väyrysen ja tuli valituksi. Mutta saa nähdä, mitä tulee Kaikkoselle aikanaan käräjäoikeudesta; muistettakoon, etta Pate Vayrynen on Kaikkosen ensimmäinen varamies.

12. Kuten eilen kerroin, emeritusproffa Erkki Havansi (70 v. heinäkuussa) persuista jäi niukkaakin niukemmin ensimmäiseksi varamieheksi Uudeltamaalta. Harmillista, mutta ehkä Erkki pääsee kuitenkin oikeusministeriksi, sillä Timo Soini on ennättänyt jo kertoa, etta ministereitä voi persuista tulla myös eduskunnan ulkopuolelta. Ja jos Timo Soini valitaan ensi vuonna presidentiksi, Havansille aukeaa myös tuossa tapauksessa tie eduskuntaan. Havansi kampanjoi kovasti etenkin blogissaan, mutta pakkoruotsin ja maahanmuuttopolitiikan vastustaminen ei purrut varovaiseen ja hieman hienostelevaan tyyliin esitettynä tarpeeksi. Kyllä professorin olisi pitänyt uskaltaa sanoa asiat blogissaan ja muissakin yhteydessä julki selvästi ja muistaa sääntö: ruma sanotaan niin kuin se on! Luulen, että tämän unohtaminen maksoi hyvän kotikasvatuksen saaneelle emeritukselle eduskuntapaikan.

13. Ehkä noloin uusi kansanedustaja minusta on persujen elakelaisrovasti Anssi Joutsenlahti, joka valittiin eduskuntaan Satakunnasta; hän pudotti kepun Juha Korkeaojan ja Oiva Kaltiokummun parlamentista. Joutsenlahti on ollut jo SMP:n edustaja muistaakseni 80-luvulla. Joutsenlahti meni ennen vaaleja lupaamaan, että hän lahjoittaa koko kansanedustajan palkkansa neljältä vuodelta eli noin 300 000 euroa hyväntekeväisyyteen, jos hänet valitaan. Joutsenlahti sai niin paljon ääniä, että hänet olisi toki valittu ilman sanottua lupaustakin! - Mahtaa miestä nyt hieman harmittaa! Persuista valittiin muuten kaksi muutakin todella konkariedustajaa nimittain Lea Makipää Pirkanmaalta Pentti Kettunen Oulusta.

127 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eduskunnassa on ollut maahanmuuttaja jo pitkään, http://fi.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Naucl%C3%A9r

J.P.H. kirjoitti...

Myös kokoomus voi jäädä oppositioon.
Nykyinen hallituskoalitio koki selkeän tappion. Toiseksi suurimman tappion edustajamäärissä koki kokoomus. Turha on Kataisen hankseleitä paukutella. Enemmistöhallitus voidaan muodostaa myös sdp+ps.+vas+kd+rkp pohjalta. RKPtä on vaikeata ohittaa hallituksesta olivathan he ainoa hallituspuolue mikä ei menettänyt edustajapaikkoja ja sdp on ilmoittanut, että persujen paikka on hallituksessa. Mikäli vasurit ovat hallituksessa sinne ei silloin mahdu kokoomus. Kaikki on siis auki ja muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia. Varmaa on vain se, että kepu ja vihreät eivät ole hallituksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Eduskunnassa on kyllä ollut jo maahanmuuttajajäsen, ja hänet valittiin myös tällä kertaa eduskuntaan. Hän on Elisabeth Nauclér.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö perinteisesti mene niin että, pääministeripuolue ei saa ulkoministeri salkkua?

Anonyymi kirjoitti...

Ennakko ennusteet menivät taas kerran pieleen...Ainut ja selvä voittaja: PERUSSUOMALAISET! KANSALAISET OVAT ÄÄNESTÄNEET JA PULINAT POIS!

Anonyymi kirjoitti...

KEPU voitti !!! Kepu pääsi eroon niin Paavo Väyrysestä kuin Perunakuoppa-Korhosesta. Tämä vahvistaa Keskustaa lujasti tulevaisuudessa. Muut ministeri veikkaukset menivät Jyrkillä oikein, paitsi ulkoministeriksi tulee mainittujen puolueiden ulkopuoleta Juha Mieto. Ministerin Ei tarvitse tulla eduskunnasta. Miedolla on ylivoimainen etu muihin kandidaatteihin verratessa, hän Ei osaa lähettää tekstiviestejä. Nim. L.H.Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Olen jäänyt kaipaamaan Jyrkin terävää analyysia nyt KKO:ssa vireillä olevassa kanteluasiassa koskien poliisin peitetoimintaa ns Auerin jutussa ja sen "avaamista" mm. puolustuksen käyttöön ho:n ratkaisun määrittelemällä tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomus+demarit+persut on vaalituloksen takia kelvollinen hallituspohja JOS rkp jätetään pois. Rkp:tä ei tarvita enemmistön saamiseksi koska 44+42+39 on 125 eli riittävä enemmistö.

Suomi on pitkään ollut kuin Pohjois-Korea jossa yksi puolue on aina hallituksessa riippumatta minkälaista politiikkaa harjoitetaan. Rkp:lle ei ole merkitystä minkälaista politiikka harjoitetaan, ei vaikka itse Lucifer olisi pääministeri. Rkp:lle ei ole väliä onko harjoitettu politiikka anarkokapitalismia vai stalinismikommunismia vai jotain siltä väliltä kunhan pakkoruotsiin ja ruotsin kielen asemaan ei kosketa.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottujen putoajien listaan pitaa lisata viela ehdottomasti keskustan Risto Autio, Kotikadulta; ei lapi Hameen vaalipiirista enaa toista kertaa.

Muuten, Riihimaelta valittiin kaksi edustajaa, eli Paivi Rasasen lisaksi vasemmiston Anna-Kaisa Pekonen. Han on nayttelija Aku Hirvinemen sisko.

Myos kokoomuksen Timo Heinonen on "melkein riksulainen" eli Lopelta; vaalitoimisto hanella oli Riihimaella.
JV

Yksi Löllinen kirjoitti...

Voisin omana mielipiteenäni allekirjoittaa Jykken toivottujen pudokkaiden listan 100%:sesti. Erikseen voisi laatia vielä "olisivatpa pudonneet" -listan, johon ainakin Mikko Alatalo ja Sampsa Kataja omasta mielestäni itseoikeutetusti kuuluisivat.

Ajatus Erkki Havansista oikeusministerinä on hirveä. Havansi on, tai oli, erinomainen oikeustieteilijä. Mutta parasta ennen -päivä on hänen kohdallaan - joka suhteessa - jo takana päin ja eläkevaarin rooli sopivampi tehtävä. Jotain kertonee se, että miehellä oli eurovaaleissakin yhtenä vaaliteemanaan oikeuslaitoksen rahoituksen turvaaminen, vaikka asia ei europarlamenttiin kuulu millään lailla. Vastaavan tasoinen kouhottaminen tuntui jatkuvan myös eduskuntavaalikampanjassa.

Oscari kirjoitti...

Nyt on aika säästää ministerikuluissa ja paikat jaettaisiin tasa 5+5+5 kolmelle suurimmalle. Maatalous ja ympäristö yhteen luonnonvaministeriöksi ja muutenkin rajaa ministereiden lukumäärälle.

Saavutti Vanhasen/Kiviniemen hallitus tavoitteensä. Se onnistui moninkertaistamaan persujen kannatuksen. Ei kai se muita tehtäviä ottanut edes tosissaan.

Johannes kirjoitti...

kok + sdp + vas + rkp = 110. tjeu Lipponen I.

Norr-Rogel kirjoitti...

Kun eräs puolue aiempaa eduskuntavaalien tulosta kommentoi ylimieliseen tapaansa "veret seisauttavaksi vaalivoitoksi" niin nyt sitten varmaankin olisi aihetta retostella "veret valuttavalla vaalitappiolla".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Timo Soini nakyy taas - ties kuinka monennen kerran - jakavan ministerinsalkkuja.

Soini tekee kylla emamunauksen - ensimmaisen sellaisen vaalien jalkeen - jos han aikoo nimeta ex-kansanedustaja Raimo Vistbackan ministeriksi, todennakoisesti sisa-tai oikeusministeriksi.

Soini sai vaaleissa 39 kansanedustajaa.

Jos puheenjohtaja Soini aikoo ohittaa valitut kansanedustajat ja miehittaa persujen mahdolliset ministerisalkut omilla ja eduskunnan ulkopuolisilla miehillaaan, nousee eduskuntaryhmassa ja koko puolueessa kylla kovaa haloo, joka on yksi syy, minka vuoksi eduskuntaryhma uhkaa hajota.

Ensimmaisina haisevan vastalauseen nostavat halla-aholaiset.

Ehka Soini haluaa hallittukseen seurakseen omat "luottomiehensa" eli Vistbackan, Matti Putkosen ja avustajansa Juuselan, vai mika sen nimi nyt taas olikaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Uudeksi liikenneministeriksi Timo Soini voisi kutsua Pekka Vennamon -hanellakin kun on Vistabackan ohella sita ministerikokemusta.

Anonyymi kirjoitti...

Jännä havaita kuinka rökäletappion kokenut Sdp julistaa itsensä vaalivoittajaksi? Koko historiansa aikana demareiden kannatus ei ole ollut näin alhaisella tasolla sitten vuoden 1962 jolloin edustajamäärä oli 38.

Se on totta että kansa äänesti hallitusta vastaan mutta samalla se äänesti myös demareita vastaan, kuten kannatusluvut kertovat. Jollain ihme matematiikalla he kuitenkin laskevat itsensä voittajiksi. Ei mene ainakaan minun jakeluuni.

Sama koskee kokoomusta joka hävisi lähes yhtä paljon kuin demarit. Paikkamäärissä jopa tuplaten enemmän.

Suomeen saadaan täten enemmistöhallitus josta 2/3 osaa koostuu luusereista. Kiva kiva..

Anonyymi kirjoitti...

J.P.H:lle: Ei lähde kd ehdottamaasi pohjaan (sdp+ps.+vas+kd+rkp)
Johannekselle: Miksi kokoomus lähtisi ehdottamaasi pohjaan (kok + sdp + vas + rkp), paremmin se saa omat (taloudelliset) tavoitteensa persujen kanssa läpi.
Kyllä se on niin, että kolme skorpionia pullossa (kok+per+sdp) muodostavat seuraavan hallituksen ruåts kera tai ilman. Hauskaa tulee olemaan ohjelmaneuvottelut eurooppapolitiikasta linjalla kok-pers sekä veropolitiikkasta linjalla kok-sdp, joita taas kuntapolitiikka yhdistänee: nyt on vihdoin tilausta suurelle kuntarytkäytykselle. Ohjelmaneuvotteluvaikeuksista huolimatta, kyllä vallanhimo suuretkin vastukset voittaa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos vain voittajat saisivat olla hallituksessa, niin silloinhan persujen tulisi muodostaa hallitus yksinaan!

Milta kuulostaisi persujen vahemmistohallitus? Mm. Euroopassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Julkihomojen paikkaluku eduskunnassa kasvoi yhdella, kun vihreiden Jani Tovola tuli valituksi Uudeltamaalta.

Toivola paihitti mm. kaksi kautta Arkadianmaella istuneen Jyrki J. Kasvin.

Tama on nyt vain sita demokratiaa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pikku korjaus aiempaan kommennttiini.

Timo Soinin paaavustajan nimi on Jukka Jusula, ei Juusela.

Saa nahda, minka vakanssin Jusula saa Soinin hovissa ja hallituksessa. Nouseeko perati ministeriksi yhdessa Matti Putkosen kanssa?

Tavallinen varatuomari kirjoitti...

Jospa Erkki Havansia eivät nämä OM:n "kyllä herra/rouva ministeri" -tyypit pystyisikään viemään kuin pässiä narussa ja oikeuministeriön hallinnonala nostettaisiin vihdoinkin välttämättömän pahan roolista sille kuuluvaan arvoon? Jopa olisi aika!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nakojaan on ennustettu, etta rkp ei mahtuisi samaan hallitukseen demareiden ja persujen kanssa.

Kokoomus kuitenkin halunnee ruotsalaiset hallitukseen vahtimaan, ettei pakkoruotsia poisteta.

Persujen tullee joka tapauksessa suostua siihen, ettei se vaadi hallituksessa pakkoruotsin poistamista.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomeen saadaan täten enemmistöhallitus josta 2/3 osaa koostuu luusereista. Kiva kiva.."

Persujen juoksukilpailuissa voittaja on varmaan se, joka parantaa eniten ennätystään, ei se joka tulee ensimmäisenä maaliin.

Kokoomus voitti vaalit, SDP 2. ja Persut 3.

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomus halunnee RKP:n myös mukaan takaamaan enemmistöhallituksen siinä tapauksessä että Persujen rivit rakoilevat. Saa nähdä minkälainen sisäinen taisto Persuissa käydään Soinin ja nuivien välillä.

Skorpioni kirjoitti...

Miten on, kun hallitukseen tunkee sekä kansallismieliset että sosialistit, niin tuleeko tästä nyt sitten kansallissosialistinen hallitus? Kansallissosialistisista hallituksista on vain huonoja muistoja menneisyydestä.

Anonyymi kirjoitti...

"Tama on nyt vain sita demokratiaa!" kirjoittaa blogisti "julkihomojen paikkaluvun" yhteydessä... ?

Toivottavasti erehdyn, mutta välittyy kyllä aika ikävästi asenteellinen näkökanta tuosta. Onko blogistilla jotain homoja vastaan?

Tämä nyt tokin on vain tätä bloggailua.

Antzy kirjoitti...

Tämä pääavustaja Jukka Jusulahan on Soinin mukana oikeana kätenä aivan kaikkialla, jossa mies liikkuu, joten voisin näin ollen veikata, että avustaja Jusulasta leivotaan todennäköisesti erityisavustaja tai poliittinen valtiosihteeri ministeriöön, mikäli hallitukseen meno nyt sitten toteutuu.

Mainosmies Jusulan rooli Soinin harmaana eminenssina on ymmärtääkseni hyvin merkittävä. Kyllähän sellainen mies on pidettävä mahdollisimman lähellä jatkossakin ihan jo menestyksen jatkuvuuden takaamiseksi.

Antzy kirjoitti...

Tämä pääavustaja Jukka Jusulahan on Soinin mukana oikeana kätenä aivan kaikkialla, jossa mies liikkuu, joten voisin näin ollen veikata, että avustaja Jusulasta leivotaan todennäköisesti erityisavustaja tai poliittinen valtiosihteeri ministeriöön, mikäli hallitukseen meno nyt sitten toteutuu.

Mainosmies Jusulan rooli Soinin harmaana eminenssina on ymmärtääkseni hyvin merkittävä. Kyllähän sellainen mies on pidettävä mahdollisimman lähellä jatkossakin ihan jo menestyksen jatkuvuuden takaamiseksi.

Jotu Karjalainen kirjoitti...

Ei persujen tarvitse mihinkään suostua, ei etenkään pakkoruotsin säilymiseen.

Mikäli persut jäävät oppositioon on uudet vaalit pian.

Blogistilta jää huomioimatta se kuinka yksin kokkarit on sdp.n ja persujen kanssa kun kepu ja homeenvihreät ovat ilmoittaneet jäävänsä suosiolla oppositioon.

Anonyymi kirjoitti...

Ei taida persujen omista kansanedustajista juristeja löytyä... Oikeusministerin kun olisi hyvä olla lainoppinut. Yksi ei-juristi on nähty ja se ehkä riitti. Yksi vihreäkin oikeusministeri on nyt nähty ja se todellakin riitti! Toivottavasti saamme hyvän, uuden oikeusministerin!

Mika Lako kirjoitti...

Saa nähda, minka vakanssin Jusula saa Soinin hovissa ja hallituksessa. Nouseeko perati ministeriksi yhdessa Matti Putkosen kanssa? / Virolainen kirjoitti

Soinin kannattaa pitää avustajat lähellä, tuskin näitä nähdään ministerinä. Matti Putkosen tähtäimessä taitaa olla TEM:n valtiosihteerin vakanssi. Siltä paikalta voi teräsharjalla jynssätä pois teollisuutta haitanneet viherhomeet.

Selvää lienee, että Persuilla on pulaa hyvistä avustajista. Jos Havansista ei tule oikeusministeriä, niin ainakin eduskuntaryhmä tarvitsee lainopillista asiantuntemusta.

Mitäs jos, eläkeläinen Virolainen ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi lain- ja rakkaudenministeriön
Persuvalvojaksi!? [Siirrän vastuun lukijalle]

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomuksen eli sekoomuksen tulisi suostua pakkoruotsin poistoon jo siitäkin syystä että heidän oma puoluekokous viime vuoden kesäkuussa halusi poistaa pakkoruotsin. Puoluekokous äänesti pakkoruotsin poiston puolesta äänin 284-281.

Kokoomus ei kunnioita kansanvaltaa näköjään edes oman jäsenistönsä keskuudessa. Ilmankos kokoomusta on pilkattu että se on Rkp:n suomenkielinen osasto.

Jos perussuomalaiset saavat läpi vaatimukset sekä ulkomaalaispolitiikan kiristämisestä että pakkoruotsin poistosta niin silloin he voisivat joustaa vaikka Portugalin tukemisesta.

JOS Rkp nielee ylpeytensä ja suostuu pakkoruotsin poistoon kaikilta opetuksen tasoilta ehtona pääsylle hallitukeseen niin sitten se voidaan ehkä päästää.

Pakkoruotsin poiston ei ole pakko olla hallitusohjelmassa. Jos eduskunnassa on tarpeeksi pakkoruotsin vastustajia, niin se voidaan poistaa vaikka valiokuntien ja suuren salin äänestyksillä.

Yleensäkin tuntuu siltä että hallitusohjelmaa korostetaan joskus liikaa. Onko se joku nelivuotissuunnitelma, joka hakataan kiveen, ja jota ei muuteta kertaakaan millään tavoin, vaikka tilanteet voivat muuttua vaalikauden aikana? Tulee mieleen se kun Neuvostoliitossa oli viisivuotissuunnitelmia

Anonyymi kirjoitti...

Perussuomalaisten ei kannata mennä hallitukseen millä hinnalla hyvänsä. Se voi jäädä oppositioon ja toimia niin kuin Tanskan kansanpuolue. Tanskan kansanpuolue on oppositiossa mutta se tukee hallitusta tietyillä ehdoilla.

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä tätä puhetta että "se voitti ja se hävisi" Kokoomus selvästi voitti vaalit, demarit tuli toiseksi ja persut kolmanneksi. Eihän juoksukilpailussakaan voittaja ole kolmanneksi tullut, joka paransi entistä ennätystään reippaasti!
Rkp:n on päästävä hallitukseen sillä muussa tapauksessa tulee nootti ihmisoikeustuomioistuimelta ja näyttää siltä, että myös Ruotsin valtiolta Carl Bildtin aloitteesta.
Pitää muuten myydä äkkiä USD:t valuuttatililtä sillä kyseinen valuutta on romahtamassa persujen kolmannen sijan vuoksi. Kun apupaketit kaatuvat ja sen myötä EU-maiden talous, joutuvat useimmat persujen kannattajat työttömiksi!

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti veikkaili Halla-aholle sisäministerin pestiä. Äänimääränsä puolesta Halla-aho olisi kyllä oikeutettu (johonkin) salkkuun, mutta en usko, että näin kiistelty persoona halutaan mukaan ministerikuvioihin. Soinin ja Halla-ahon välit ovat lisäksi täysi arvoitus. Sisäministeriön alaisuudessa työskentelevänä en olisi lainkaan pahoillani, jos Halla-ahosta tulisi sisäministeri. Vieläkin parempana vaihtoehtona pitäisin kenties Rajamäkeä, joka on kyseistä pestiä aikoinaan erinomaisesti hoitanut. Siinä on Suomen ykkösdemari! Kaiken kaikkiaan hallitusneuvotteluista on tulossa äärimmäisen vaikeat. Soinilta saatetaan vielä nähdä se ennustettu "takinkäännön maailmanennätys".

-KS

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mari Kiviniemi kieltaytyy nyt siita, etta hanen hallituksensa esittelisi uudelle eduskunnalle Portugalin tukipaketin hyvksymisen.
Kiviniemi vetoaa siihen, etta hallitus on nyt vain "toimitusministerio."

Ennen vaaleja Kiviniemi piti viela selvana, etta hanen hallituksensa esittelee asian.

Kiviniemi taitaa olla huono haviaja.

Hanesta tuli oppositiopoliitikko heti, kun vaalien lopputulos selvisi.

Anonyymi kirjoitti...

Olen seurannut tätä JV:n blogia ja tänne lähetettyjä viestejä ja ihmetellyt:onko tuo demokratian toteutuminen vaaleissa noin hirveän raskasta näille akateemisille,koulutetuille (valtion verorahoin jopa)ja masentavaa eräille,että voi,voi...
PS voitti vaalit,toista sijaa ei ollut.Kokoomus menetti selvästi kannatustaan puhumattakaan muista ns vanhoista puolueista ml vihreät.eräät käyttäytyvät silti kuin voittaneet.Kepu tunnusti selvästi häviönsä ja oli hyvä taktinen veto Marilta olla suostumatta Kataisen vetoavuksi.Miksi pitäisi toimitusministeriön olla kumileimasimena tuossa Portugali-casessa.Hoitakoon kokoomus soppansa,Katais-boylla on niin kova hinku päästä pääministeriksi,että kyllä hän vielä kääntää vaikka kuinka monta takkian päästäkseen unelmaansa,näin on.Urpilaisen ja Soinin on nyt pidettävä malttinsa ja odottaa Kataisen floppia.Mikä olisi parempi yhdistelmä kuin Jutta pääministeri ja Timo valtionvarainministeri....annettakoon Kataiselle eduskunnan puhemiehen pesti.
Hei akateemiset kansalaiset,eläköön demokratia.

Anonyymi kirjoitti...

Kiviniemeltä todella yllättävä veto. Toteaa tekopyhästi, että äänestävät kyllä paketin puolesta, mutta että ei ole enää hänen asiansa viedä esitystä eduskunnalle.

Pudonneista pastori Lauri Oinonen on parhaiten jäänyt mieleen siitä, että hän osoitti kohteliaisuutta eduskunnan nuoria naisia kohtaan, kukkia, kortteja, kehuja yms. Todellinen herrasmies, jota nutturapäät eivät ymmärtäneet!

Nomen Ne Scio kirjoitti...

1. Tuskin kokoomus pakkoruotsista on huolissaan kaivatessaan vauraamman väen pankkipuoluetta RKP:tä hallitukseen. Siellä voi tulla yksinäinen olo.

2. Eikö vihreiden edustaja ole Kirsi Ojansuu?

3. Miksi blogisti kelpuuttaa ehdokkaita esitellessään vain yhden seksuaalisen suuntautumisen alalajin?

4.Seurustelevatko Kimmo Kiljunen ja Anna Kontula yhä? Kontula pääsi läpi Vasemmistoliiton listalta Pirkanmaalta.

Tarkkailija X kirjoitti...

Vaalien tulos oli selkeä, ainut voittaja oli PerSu:t. Sekoomus ja demarit menettivät kannatustaan ja edustajien paikkoja,verrattuna edellisiin vaaleihin samoin kuin vihreät ja maalaisliitto. RKP saavutti 0 tuloksen. Poliittinen vastuu pitäisi toteutua myös Suomessa. Hävinneiden puolueiden puheenjohtajat pitäisi vetää johtopäätökset ja erota tehtävistään: Kivimieli, Käteinen, sinnetännemäki, harhanmäki, urpolainen,räsänen, yms. Vain silloin toteutuisi todellinen demokratia ja puolueet uudistuisivat tarpeellisesti myös henkilöiden osalta. On valitettavaa ettei poliittinen vastuu näytä koskaan toteutuvan Suomessa, tappiotkin selitetään torjuntavoitoksi. Hallituksen politiikka on edellisellä kaudella epäonnistunut täydellisesti ja siitä vaalitulos.

Anonyymi kirjoitti...

Katoppas Jyrki uusin a-studio ja siitä lopussa oleva Niinistön haastattelu.

Olet kehunut täällä Kokoomusta vastuulliseksi niin oliko mielestäsi vastuullista viljellä suomalaisten rahoja Kreikkoihin vaikka Suomen pankeilla ei ole siellä paljon mitään riskejä, kun samalla kun britit jättäytyivät lainoituksessa sivustakatsojiksi vaikka heillä on Kreikassa Niinistön mainitsemat riskit?

Vastuullista Kataiselta pelastaa brittien pankit meidän rahoilla?

Tee viimeistään tässä vaiheessa Kiviniemet ja anna takin helman heilahtaa, kyllä se Soini vaan oli oikeessa tässäki aikanaan.

Nim. Omilla aivoilla

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko joku nyt kertoa selkokielellä, mikä on päätöksentekojärjestys tässä Portugaliasiassa eduskunnassa, jos Kiviniemen hallitus ei tee esitystä. Voiko Katainen tehdä eduskunta-aloitteen, että hyväksytään paketti?

Anonyymi kirjoitti...

On hieman valitettavaa että Jyrki Virolainen on Portugalin kriisissä ulkoistanut ajattelun täysin "asiantuntijoille", kuten ilmenee kirjoituksesta 421. Suomen vaalit ja Portugalin "hullu huhtikuu". Tänäänkin yksi näistä "asiantuntijoista" eli Olli Rehn jatkaa painostustaan tukipaketin hyväksymisen puolesta esittämättä lainkaan hyväksyttäviä perusteluja sen puolesta. Järki sanoo että Portugalissa nykymeno ei voi jatkua, eli on tehtävä samanaikaisesti leikkauksia ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjä nopealla aikataululla.

On turha yritää väittää etteikö Portugali itse kykenisi vaikuttamaan maksamiinsa korkoihin. Jos Portugalin hallitus esittäisi ja saisi toteutettua uskottavan suunnitelman siitä miten se aikoo hoitaa talouttaan, niin se saisi jälleen lainaa kohtuullisella korolla. Näin vain markkinat toimivat. Se että jotkut sijoittajat eivät saisi rahojaan aikataulun mukaisesti luonnollisesti aiheuttaa sen että riskipreemio jonkin verran kasvaa, mutta toisaalta näihin Portugalin lainoihin sijoittaneet tahot ovat puolestaan varautuneet jokin suuruisiin tappioihin jo lainoja ostaessaan. Tämän kertoo jo se että Portugalin lainoissa oli huomattava riskipreemio ennen kriisiä. On selvää että näiden lainojen riskien on voitava myös realisoitua, jotta tämä riskipreemio olisi ollut perusteltu.

Poliitikkoja on helppo painostaa taloudellisilla kysymyksillä, joissa "todellinen ymmärrys asian monimutkaisuuden vuoksi" on vain "asiantuntijoilla". Asiaan löytyy yllättäen vain yksi mahdollinen ratkaisu ja jostain syystä se on aina se että valtio ryhtyy maksumieheksi (kyllä, tiedän että takaus on eri asia kun maksaminen mutta jos jo takausta annettaessa on erittäin todennäköistä että takauslupaus joudutaan lunastamaan niin samasta asiasta on todellisuudessa kysymys).

Huomatkaa että vaikka ei halua riskiä Portugalin lainojen maksumieheksi joutumisesta, niin se ei tarkoita että emme voisi jotenkin muuten toimia Portugalin hyväksi. Oleellista ei ole tämän tilapäisen maksukyvyttömyyden hoitaminen vaan pitkäaikaisen taloudellisen tasapainon saavuttaminen. Tässä kohtaa joudun myöntämään ettei minulla itselläni ole tiedossa konkreettisia ehdotuksia, mutta toisaalta on selvää että näitä muita vaihtoehtoja ei ole mietitty julkisuudessa lainkaan tarpeeksi, vaan ollaan keskitytty lyhyen aikavälin asioihin.

Ahneuden henki kirjoitti...

Entäs jos Joutsenlahti on oikeasti hyväsydäminen ihminen, eikä häntä harmita yhtään? Ainako pitää motiivit kyseenalaistaa? Eikö voisi vain todeta, että hieno juttu?

Anonyymi kirjoitti...

"Hävinneiden puolueiden puheenjohtajat pitäisi vetää johtopäätökset ja erota tehtävistään: Kivimieli, Käteinen, sinnetännemäki, harhanmäki, urpolainen,räsänen,"

Jaa että demokratiaa olisi, että kolmanneksi suurin puolue olisi hallituksessa lilliputti RKP:n kera?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joo, Joutsenlahden vilpittömyyttä ei - tietenkään - sovi lainkaan epäillä!

Miten "muulla tavoin" auttaa Portugalia, joka auttoi meitä talvisodassa ruoka- ym. paketeilla; ne tulivat toki perille vasta huhtikuussa 1940, jolloin sota oli jo päättynyt, mutta tarpeeseen tulivat silloinkin?

Suomalaisethan voisivat - persut tietenkin etunenässä - matkustaa ja matkailla sankoin joukoin Portugaliin, esimerkiksi Lissaboniin ja Algarveen jne. ja siten viedä maahan tarvittavaa valuuttaa.

Kiviniemen käyttäytymisestä eli mielen muutoksesta Portugalin tukipaketin hyväksymisen suhteen tulee mieleen kovin tuttu vanha sanonta "Kepu pettää aina."

Tämä tuli jälleen kerran todistetuksi.

Vaalien alla pääministeri lupasi vastuullista politiikkaa ja sen jatkumista kävi vaaleissa miten tahansa, mutta sitten kun vaaleissa kepulle kävi kylmät, ääni Kiviniemen kellossa muuttuikin täysin!

Timo Soini, tämä yksi hyväkäs, on vaatimassa Kiviniemeltä esitystä Portugalin tulipaketista, jotta persut pääsisivät ensitöikseen äänestämään pakettia vastaan!

On sinä meillätodellinen "valtiomies"!

mr kirjoitti...

Mikäs näitä netin ennen niin monipuolisen vaikutelman itsestään antaneita paappoja on alkanut viiraamaan (tarkoitan Virolaista ja Kemppistä) kun he ovat ihan vapaaehtoisesti alkaneet tunnustaa yksiulotteista poliittista väriä?

Anonyymi kirjoitti...

"Voisiko joku nyt kertoa selkokielellä, mikä on päätöksentekojärjestys tässä Portugaliasiassa eduskunnassa, jos Kiviniemen hallitus ei tee esitystä. Voiko Katainen tehdä eduskunta-aloitteen, että hyväksytään paketti?"

Yritän aloittaa, koska tämä asia olisi hyvä selvittää. Asiaa paremmin tuntevat toivottavasti jatkavat.

Katainen voi esittää Suomen poliittisen kannan Brysselissä 16.5. ja yrittää saada sille etukäteen uuden SuV:n tuen. Mutta itse tukipäätöksen tekee lain mukaan VN annettuaan ensin tiedonannon EK:lle (ja saatuaan luottamuksen). Viimeksi mainittu ei tietenkään ole toimitusministeristölle soveltuva päätös, ja juuri siitä kai Kiviniemi kieltäytyikin.

Anonyymi kirjoitti...

Antaa nyt oikeusjonglööri Jaakko Jonkan selvittää, miten on laillista menetellä Portugalin kanssa.

Hän totutusti tekee ja lausuu niin kuin poliitikot haluavat hänen lausuvan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vaaleista ei ole kulunut muutama päivä ja persut ovat jo ajamassa itseään hallituspoliittiseen paitsioon monessa suhteessa.

Niinpä puolustusministeriksi kaavailtu "sotahistorian tohtori" Jussi Niinistö on ehtinyt mm. vaatia Dragsvikin varuskunnan lakkauttamista, koska sille ei hänen mukaan ole olemassa muita kuin kielipoliittisia perusteita.

Ei näin hölmöjä lausahtavasta jäbästä voi koskaan tulla puolustusministeriä, se on päivänselvää! Olisi pitänyt nyt edes sen aikaa mölyt mahassaan, että oliis nähty onko hänestä ministeriksi ylipäätään.

Hesarissa on nostettu tikun nokkaan Jussi Halla-ahon, "tulevan sisäministerin," eriskummalliset blogilausunnot ihmisarvosta vuodelta 2005 ja kysytty, seisooko Jussi edelleen sanojensa takana.

MItä tekee Jussi? Hän kieltäytyy vastaamasta toimittajalle mitään ja selittelee sitten lausuntoja jossakin hemmetin homma-foorumissaan! Hyvä, ettei kaiken päälle vielä haistatellut ylimielisyydessään toimittajalle!

Kyllä jäbän, joka aikoo jonkin sortin ministeriksi, pitää pystyä ja viitsiä vastata myös lehdistölle, ei vaan omalle homma-foorumiporukalleen.

Halla-ahon lausunnon ovat kyllä sen sorttisia, ettei häntä voida mitenkään nimittään sisäministeriksi tai maahanmuuttoministeriksi.

Persut joutuvat kyllä pysyttelemään ministerinimissään linjalla Tuupainen - Tupurainen - Mäkipää - Vistbacka. Ja James Hirvisaaresta kultturelliministeri vielä päälle.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Paavo Väyrysellä on blogissaan hyvä ehdotus keskustalle:

- Valitkaa minut puolueen presidenttiehdokkaaksi, niin myös puolueen kannatus lähtee heti voimakkaaseen kasvuun!

Näin tarinoi Pate, joka oli viime kesäkuussa sataprosenttisen varma valinnastaan keskustan puheenjohtajaksi, mutta joka taisi jäädä Lahdessa ensimmäisellä äänestyskierroksella neljänneksi tai viidenneksi.

Eduskuntavaaleissa Pate tuli varta vasten ehdokkaaksi Uudellemaalle ja haastoi Alex Stubbin kilpaan uuden hallituksen ulkoministerin paikasta.

Tulos: Stubb n. 40 000 ääntä, Väyrynen n. 2 900 ääntä.

Anonyymi kirjoitti...

Portugalin entinen sosialistipääministeri Mario Soares "tyrmää" Suomen vallivoittajat "poliittisina kääpiöinä." Lainaus YLE:n jutusta:

"Tällä viikolla arvostettu veteraanipoliitikko Mario Soares kommentoi pettyneesti Suomen ja Euroopan tapahtumia. Paluuta tekevät nationalismi ja itsekkyys, hän pahoitteli. Hänen mukaansa solidaarisuuden puute leimaa nyt EU:ssa vahvoja, "sekä ei niin vahvoja - kuten Suomea, joka tänään on äärikonservatiivinen", hän kirjoitti.

Soares, Portugalin entinen pääministeri ja presidentti, muisteli ystäväänsä, Suomen edesmennyttä pääministeri Kalevi Sorsaa.

"Vertailen keskenään hänen jalomielisyyttään ja niitä kääpiöitä, jotka tänään haluavat hallita Suomea, heidän eettisiä arvojaan ja vihamielisyyttä Portugalia kohtaan - mikä valtava ero!".

Mika Lako kirjoitti...

Jyrki Virolainen sanoi...
Vaaleista ei ole kulunut muutama päivä ja persut ovat jo ajamassa itseään hallituspoliittiseen paitsioon monessa suhteessa.

Ehkä on, ehkä ei ole ajanut itseään paitsioon.

SDP sanoo, että Persujen pitää olla hallituksessa.
Mitä, jos Persut vaihtavat Kataisen tilalle Urpilaisen?

Tässä on kuitenkin olemassa takaportti auki hallitusyhdistelmälle SDP+PerS+Kesk.

Kiviniemen haluttomuus viedä Portugalin tukipakettia eduskuntaan, saattaa olla signaali tästä vaihtoehdosta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kovasti utopistinen näkemys Minä Lakolta! Toki persut tulevat hallitukseen, mutta joutuvat kääntämään takkia hyvin monissa asioissa. Tätä jo enteili Timo Soinin tämäniltainen esiintyminen A-talkissa.

Anonyymi kirjoitti...

Voi teitä suomalaisia - luulette että maailma on seurannut Suomen vaaleja perussuomalaisten vuoksi. Seuraamisella on merkitystä vain EPP Kansanpuolueen takia, koska heiltä puuttuu kartastaan vielä johtajatähti Suomen kohdalta.

Suomesta tulee EPP:n 16. EPP-johtoinen jäsenmaa tämän jälkeen.

Nyt on loputkin itsenäisyydet myös Suomelta menneet.

EPP:n lehdistötiedote

18/4/2011

Finland: historic victory for Kokoomus; Jyrki Katainen expected to become EPP’s 16th EU PM

The President of the European People’s Party (EPP), Wilfried Martens, has warmly congratulated EPP member party Kokoomus and its leader Jyrki Katainen, for achieving a historic victory in yesterday’s elections. Kokoomus received 20.4% and 44 seats and secured 1st place for the first time in Finland’s parliamentary history. Jyrki Katainen, a two-term EPP Vice President and chairman of the EPP EcoFin Ministers group, will begin the difficult process of coalition talks with other parties in order to form the new government. Following the successful completion of coalition negotiations, Jyrki Katainen is expected to become EPP’s 16th Prime Minister in the European Union (EU):


"Last night, I had the opportunity to warmly congratulate my good friend Jyrki Katainen for the historic victory of Kokoomus. Jyrki Katainen’s strong leadership qualities, his repeated successes as Finance Minister, his commitment to accountability, and his forward-looking approach have been firmly recognized by the Finnish voters," underlined the EPP President.

"I am aware that difficult coalition talks lie ahead, but I am certain that Jyrki Katainen will meet the challenge. Jyrki Katainen, who is highly regarded in the EPP and the EU, will soon lead his country with firmness and conviction. I look forward to welcoming him as EPP’s 16th EU Prime Minister at the June EPP Summit," the EPP President added.

EPP President Wilfried Martens also commented on the rise of the populist True Finns party:

"It’s disheartening to see a populist party rise to 3rd place in Finland. Europe needs to reflect on this development and to examine the causes. But I am deeply convinced that Finland is, and will continue to be, a country of European and Nordic values," Martens stated.

Finally, the EPP President also welcomed the result of the Christian Democrats (KD), an EPP observer member party, which scored 4% and 6 seats.

Note to editors:
The EPP is the largest and most influential European-level political party of the centre-right, which currently includes 75 member-parties from 39 countries, the Presidents of the Commission, Council, and Parliament, 15 EU and 6 non-EU heads of state and government, 13 members of the European Commission and the largest Group in the European Parliament.

http://www.epp.eu/press.asp

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Minusta vaalien yllätyksiin, suurimpiin sellaisiin, kuului se, ettei Timo Soinin anoppi Liisa Lajunen tullut valituksi.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ainoa "selviämisen" vaihtoehto EPP:n Kansanpuolueen Berlusconi-Sarkozy-Merkel -linjasta olisi jättää kokoomus ulkopuolelle hallituksen.

Kokoomushan se tähänkin asti on sooloillut kaiken,joten mikä tässä perussuomalaisten vaalivoitossa olisi mitenkään erikoista tai edes hyödyllistä Suomen kansan kannalta, jos Jyrki Kataisesta tulee kaiken lisäksi vielä pääministeri. Silloin perussuomalaisten on pakko valita EU ja finanssikriisivakaussysteemit, jotka Jyrki Katainen EcoFinissä on junaillut jo vuodesta 2006.

Ei mikään - sama jatkuisi,ja koko protestivaali-idea on mennyt hukkaan - se on jopa hyödyttänyt vain Jyrki Kataisen EPP-puoluetta.

Anonyymi kirjoitti...

Täyttä roskaa!

Eivät "loput Suomen itsenäisyydestä" mene mihinkään sen takia, että Suomesta tulee kokoomuksen vaalivoiton johdosta EPP:n 16. EPP-johtoinen jäsenmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ei se luultavasti ole lukumäärästä kiinni (16) vaan tarkoitusperistä.

EPP:n maailmanvalloituksen tavoitteet kyllä käyvät hyvin selville heidän sivustonsa kohdasta "historia". Eivät ne mikään salaisuus ole.

Mutta varmasti siihen tarvitaan vielä Riikka Söyringin aikaisemmin kirjoittama perustuslainmuutospykäläkin, joka antaa mahdollisuuden luovuttaa Suomen itsenäisyys kolmannen tahon haltuun, ja tuota tahoahan siinä ei ole määritelty.

Myös nämä talouspakoteasiat palvelevat aivan samaa tarkoitusperää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomen perustuslakiin tuleva maininta ja pykälä Suomen kuulumisesta Euroopan Unioniin - uuden eduskunnan on vielä hyväksyttävä tämä muutos samoin kuin muut perustuslakiin nyt vielä istuvan eduskunnan tekemät muutokset - ei tietenkään tarkoita mitään sen enempää kuin pelkän toteamuksen siitä, että Suomi todella on Unionin jäsenmaa!

Ei tuolla teknisellä lisäyksellä pitäisi ihmispoloja noin raskaasti pelotella! On vain rehellistä, että tuo asia eli Suomen kuuluminen Euroopan Unioniin mainitaan myös perustuslaissa.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Söderman ja Sasi - kun kyseisestä asiasta keskusteltiin - kävivät useita kertoja vakuuttamassa puhujapöntöstä, että tuo maininta EU:sta on jo perustuslaissa niin monta kertaa mainittu, että kyseessä on vallitseva nykytila, ei sen merkitsemisellä ole enää mitään merkitystä, niin miksi se sitten pitäisi vielä merkitä?

Ei näin isoja asioita kannata ajatella luuloilla, kuvitelmilla ja uskomuksilla, vaan faktoilla.

Jyrki Virolainen - blogissasi on Riikka Söyring antanut selvät kohdat ja pykälät tästä vallansiirrosta kolmannelle taholle.

Siinä ei ole mitään pelottelua, se on raju toimenpide jo itsessään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Euroopan Unionista ja sen vaikutuksista mm. eduskunnan toimivaltaan mainitaan jo nykyisessä perustuslaissa ainakin neljässä eri pykälässä, jotka ovat PL:n 8. luvussa otsikolla "Kansainväliset suhteet."

Nämä pykälät ovat PL 93 §, 94 §, 96 § ja 97 §.

Kosa Unionin lainsäädäntö vaikuttaa monessa suhteessa Suomen lainsäädäntöön ja lainkäyttöön, on jo perustuslain 1. lukuun syytä rehellisyyden nimissä ottaa maininta Suomen EU-jäsenyydestä.

Mistään muusta ei po. lisäyksessä ole kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Tavallisille kansalaisille jaetaan hyvin vähän tiedotusvälineiden kautta todellista informaatiota maan asioista - ja vielä vähemmän tämän perustuslakimuutoksen suhteen.

Riikka Söyring on laajasti kirjannut blogiinsa asiasta käytävää keskustelua eduskunnassa - jopa sanasta sanaan - eikä tämä nyt ihan näin yksinkertainen asia ole - vain pieni tekninen muutos - kuin annat ymmärtää, Jyrki Virolainen.

Tulevan hallituksen muodostamisen kannalta hyvin tärkeä asia myös.

Jokainen voi halutessaan tarkistaa käytyä keskustelua perustuslakiuudistuksen muutosten tiimoilta alla olevasta linkistä.

On hieno asia, että joku kirjaa käytyjä keskusteluja ylös ja uhraa omaa aikaansa tiedon jakamiseen, jotta emme ole ainoastaan itse luomiemme luulojen ja kuvitelmien varassa.

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60609-eduskunta-on-hyvaksynyt-perustuslain-muutosesityksen-he-602010

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On toki paikallaan, että perustuslain muutosesityksistä keskustellaan niin eduskunnassa kuin ns. sosiaalisessa mediassakin ja että joku kirjaa blogissaan tarkasti eduskuntakeskustelun kulkua.

Eduskunnassa käytyjä keskusteluja voi jokainen lukea myös netissä olevista eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjoista.

Mutta kuten sanoin, perutusslakiin otettava pykälä siitä, että Suomi on EU:n jäsen, ei ole asiallisesti merkittävä, vaan se kuuluu ns. toteaviin säännöksiin.

Kyllä Sasi ja Söderman, muun muassa, ovat tässä asiassa täysin oikeassa.

Nomen Ne Scio kirjoitti...

Soini ja Stubb menivät yhdessä Espoon Bluesin ja HIFK:n väliseen SM-liigafinaaliin vaaleja seuraavana päivänä.
Kun juuri Hjallis pääsi kertomasta ohjelmassaan, ettei ole nähnyt Stubbin kertaakaan viipyvän mitään matsia loppuun.
Unelma-ammatissa on varjopuolensa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hehheh, minäkin huomasin tuon uutisen Alexin ja Timpan yhteisestä HIFK:n ja Bluesin matsi-illasta!

Ehkäpä "vastavuoroisesti" Timppa vie Alexin seuraamaan totalisaattoriraveja Vermossa!

Alex lienee saanut Kataiselta epävirallisen toimeksiannon kaveerata Timpan kanssa ja yrittää tehdä Timpasta hovikelpoista.

Eilisessä A-talkissa huvitti, kun Timppa yritti ihan tosissaan selittää, että he (=persut) eivät toki hyväksy Portugalin tulipakettia sellaisessa muodossa, mitä nykyhallitus ja Katainen ovat esittäneet hyväksyttäväksi, vaan he haluavat neuvotella tulipaketin ehtoihin "muutoksia."

Soini antoi näin rivien välissä ymmärtää, että kyllä he kuitenkin ovat, Timpan ennen vaaleja antamista päinvastaisista pyhistä lupauksista huolimatta, sittenkin valmiit hyväksymään Portugalin tukipaketin, jos he vain saisivat pakettiin jonkin muutoksen, olkoonpa kuinka vähäpätöisen hyvänsä. Tällöin Timppa voisi lyödä rintoihinsa ja kajauttaa , että "no niin, mitä minä sanoin, me saatiin sitten neuvoteltua ihan kohtuulliset ehdot tälle tukipaketille"!

Ilmeisesti Timppa tarkoitti "uusilla ehdoilla" tätä paljon puhuttua "sijoittajavastuuta". Kuitenkin lienee päivänselvää, että sijoittajavastuun sisällyttäminen väliaikaiseen vakuusjärjestelmään (ERVV) on mahdotonta.

Alex ei halunnut ryhtyä hieman hömppämäisesssä A-talkissa kiistelemään asiasta Timpan kanssa, vaan totesi ympäripyöreästi jotakin siihen tapaan, että "kyllähän sopimuksiin voi toki aina periaatteessa olla mahdollista tehdä joitakin pieniä muutoksi."

Nomen Ne Scio kirjoitti...

Stubb ja Soini vetävät jo avoimesti yhtä köyttä muita vastaan.
Kokoomus ja persut yrittävät sumplia niin, ettei Portugalin takausasia tulisi eduskunnan päätettäväksi.

Eilen A-talkissa Soini oli huono häviäjä pitäessään Kiviniemen perusteltua kieltäytymistä vastuun pakoiluna.
Maisterisjätkä osoitti, ettei pidä demokraattista vaalitulosta arvossa silloin, kun se ei palvele häntä itseään.
Olisiko persujen pj. itse taipunut likaisen työn tekijäksi vastaavassa tilanteessa?

Sen voi hyvin ymmärtää, miksi kokoomus on haluton antamaan uudelle eduskunnalle päätösvallan.
Vaikeampaa on selittää, miten asian vienti pienemmän piirin käsiin olisi persujen äänestäjäkunnan toiveiden mukainen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Minusta eilisessä ohjelmassa Timo Soini päin vastoin ilmoitti "ymmärtävänsä hyvin" Laanisen ja Kiviniemen näkemyksen ja kannan siitä, ettei Kiviniemen johtama toimitusministeriö, jolla ei ole uudessa eduskunnassa enemmistöä (on "vain" 99 paikkaa), ei voi tuoda asiaa eduskuntaan.

Soinille tämä Laanisen ja Kivinimen kanta on itse asiassa edullinen vaihtoehto, koska nyt hän voi ainakin yrittää "neuvotella" uusia ehtoja pakettiin; siis yrittää antaa ihmisille tuollaisen vaikutelman.

Se oli Mikael Jungner, joka moitti Kiviniemeä vastuun pakoilusta.

Nomen Ne Scio kirjoitti...

A-talkissa Soinin "ymmärtäminen" oli sarkasmia. Ennalta peilin edessä harjoiteltua. Sitä tarjoiltiin parikin kertaa.
Mutta, juuri noin asiassa käynee, että pientä säätöä näön vuoksi soppariin ja pompan sisäsaumat näkyviin.
Totta: Jungnerin syvä paheksunta Kiviniemen ratkaisua puolustava Laanisen suuntaan oli selvää.
Mitä SDP:lle muuten kuuluu koko esittelyongelma? Pysyisi hiljaa ja miettisi juhannukselle. Ei mitään kiirettä.
Hätä on muualla, Kataisella.

heikki rönkkö kirjoitti...

Olen nähnyt Timo Soinin moneenkin kertaan vuosien mittaan Bluesin katsomossa; Stubb'in näin siellä muutama viikko sitten. Eikös hänen isänsä olekin tehnyt elämäntyönsä jääkiekon parissa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Alexin isä Göran Stubb on toki HIFK:n miehiä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ulkoministeri Alexander Stubb kertoo blogissaan ärsyyntyneensä kansainvälisen lehdistön tavasta käsitellä Timo Soinia.

"Ei pidä demonisoida. Olen tuntenut Soinin kahdeksan vuotta. Monta EU-taistelua on käyty, ja aina hyvässä hengessä", Stubb kirjoittaa. Hän muistuttaa, että Soinin kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä.

Stubb kehui Soinia "reiluksi ja vastuulliseksi jätkäksi, jonka kanssa voi tehdä duunia". Hän kertoo sanoneensa tämän myös kansainvälisissä haastatteluissa.
---
Joo, kuten jo aiemmin sanoin, näyttää vahvasti siltä, että Stubb on saanut Kataiselta tehtävän syleillä Soini ja persut salonkikelpoisiksi lampaiksi ja mielistellä Soinia niin, että tämä nielee Kataisen tarjoileman Portugali-tukipaketin sellaisenaan.

Stubbiltahan tämä käy. Saa nähdä, meneekö Soini tähän koukkuun.

Anonyymi kirjoitti...

Persut näyttävät todella olevan kääntämässä takkinsa Portugalin tukipakettiasiassa. Tämä ilmeni TV1:n A-talk -ohjelmasta viime perjantaina.

Soini sanoi ohjelmassa, että puolue pyrkii saavuttamaan hallitusneuvotteluissa ja EU:ssa Portugalin tukipaketista Suomelle "paremman mallin" kuin mistä vanha hallitus on EU:ssa sopinut.

–Nyt ei kannata hirveästi uhoilla, että mikä se neuvotteluiden tulos on, mutta sen pitää olla parempi kuin mikä kepun johdolla tehtiin, sanoi Soini.

Kun toimittaja ihmetteli, että perussuomalaiset on koko vaalikamppailun ajan luvannut äänestää Portugalin tukipaketin hyväksymistä vastaan, Soini vastasi:

–Niin tottakai tätä, mikä nyt on ollut. Nyt neuvotellaan, katsotaan EU:n kanssa, mikä se paketti kokonaisuudessa on. Se mikä sieltä nyt viimeksi tuli Kiviniemen hallitukselta niin eihän sillä ole eduskunnan enemmistön kannatusta, niin ei kai sellaista voida Suomessa hyväksyä. Meillä täytyy olla sijoittajan vastuu ja katsoa, mikä on Suomen maksuosuus ja minkälaiset ovat nämä takaukset, sanoi Soini.

Kun toimittaja tulkitsi perussuomalaisten olevan sittenkin hyväksymässä takaukset, Soini puuskahti:

–Ei, vaan mä sanoin, että neuvotellaan.
----
Soinille ja persuille käy siis Kiviniemen hallituksen tarjoilema paketti "himpun verran muutettuna."

Vaikka mitään asiallisesti merkittävää muutosta paketin ehtoihin ei saataisikaan - paketin ehdot on lyöty käytännössä jo lukkoon - Soini haluaa saada edes jonkin nimellisen pikku muutoksen pakettiin tai vaikkapa vain jonkinlaisen kansallisen ponsilausuman eduskunnalta, jotta hän pääsisi leventelemään ja rehvastelemaan, että nyt me saatiin aivan toisenlainen paketti, joka on sellainen, että "sen kanssa voi hyvin elää."

Kyllä nämä Soinin metkut jo tunnetaan sananvalintoja myöten.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Persuja on ylistetty siitä, että he puhuvat sellaista kieltä, jotka tavalliset ihmiset ymmärtävät.

Päteeköhän tämä kuitenkaan kaikkiin persuihin?

Tuore kansanedustaja, tohtori Jussi Halla-aho on kirjoittanut blogissaan viitisen vuotta sitten ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta sellaisella tavalla, jota hän ei nyt itsekään suostu tulkitsemaan tai hyväksymään.

Halla-ahon kirjoituksen sanoma oli - niin sitä on ainakin nyt muiden toimesta tulkittu - etteivät kaikki ihmiset ole samanarvoisia.

Norr-Rogel kirjoitti...

Monta on nyt monessa, mutta tuntuupa, tuntuupa tosiaan, tuo puoluetuki persuillekin kelpaavan...Ei kait se sitten niin huono asia olekaan mitä häh? Jospa loitsu onkin tuo vanha "Kaikkineen tuo puoluetuki on niin pieni pisara valtiobudjettimeressä ettei sitä kannata poistaa". Persuillakin vaivaisen n. 7.5 milj €/v (noin arvio, älähtäköön se, kenen nilkkaan kalahtaa). Kun on reilu puoluetuki niin puolueiden ei tarvitse sitten olla yksityisten ja yritysten rahapussille mankumassa. Sellainenhan saattaisi johtaa, sus siunaa, vaikkapa polittisten päätösten "koplaamisiin" lahoittajien eduksi...Niinhän vaikka?

Skorpioni kirjoitti...

Ei kai se Stubb syleile persuja ja Soinia sen takia, että persuista tulisi salonkikelpoisia, vaan sen takia, että Soini hyväksyisi Stubbin jatkon uuden kansallissosialistisen hallituksen ulkoministeriksi.

Stubbilla saattaa olla vaikea uusia ulkoministerin salkku, koska Jyrui Häkämiestä veikkaan uudeksi ulkoministeriksi. Ministerin salkkuja ei riitä kaikille ääniharavillekaan.

Sen saa Stubb myös havaita ja kun demarit eivät halua Stubbin jatkavan ulkoministerinä, vaan hyväksyvät mieluummin Häkämiehen, jonka myös Katainenkin haluaa ulkoministeriksi mieluummin kuin Stubbin, niin Stubb yrittää tukeutua Soinin apuun ulkoministerin paikan saadakseen, mutta eipä taida onnistua. Peli on rakaa, eikä aina niin rehellistäkään!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Stubb Seurustelee Soinin kanssa, kehuu tätä ja jopa puolustelee Soinia kv. lehdistöä kirjoituksia vastaan siksi, että Soini ja persut saataisiin tällä tavoin Portugalin tukipaketin taakse.

Kataisen hallituksessa yksi ministerinsalkku on varma ja sen tulee juuri Stubbille ulkoministeriksi. Demareilta tai Soinilta ei tätä asiaa kysytä eikä heidän suostumustaan tarvita.

Hallituksen toiseksi tärkein salkku kuuluu valtiovarainministerille ja sen paikan demarit haluavat, eivät ulkoministerin salkkua.

Urpilainen ei ottaisi Tuomiojaa hallitukseen muutenkaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kepu ei saa nyt edustajaansa edes eduskunnan varapuhemiehen paikalle, koska toisen varapuhemiehen pakka kuuluu persuille.

Mielenkiintoista nähdä, kuka persuista tähän tehtävään valitaan.

Tuleeko valituksi Pertti Veltto Virtanen, jolle alkaa nyt jo kolmas kausi kansanedustajana, vai saisiko paikan Perus-Pena eli Pentti "Hauveli" Oinonen?

Anonyymi kirjoitti...

Jos valinta osuu eduskunnan ulkopuolelle, niin se voi osua johonkin blogistiin. Nykyisin tuskin mitään tapahtuu ilman think tankkeja. Eräässäkin blogissa naurettiin persujen ja rkp-läisten pukeutumisen eroille ja niinpä kuuluisan brändiraportin kirvoittanut Demos otti onkeensa.
Tääläkin suosittelisin persu-pukuja päälle!

Anonyymi kirjoitti...

Soinin tukeminen Stubbin blogissa voi olla tyynnyttelyä UM:n infossa tehdystä isosta mokasta.Esitelmöinyt prof. Sundberg oli persuja kuvaillessaan viitannut kummallisella tavalla natsien 30-luvun Völkischer Beobachteriin.
Jotain siinä pitää tehdä, mieluummin vähän enemmänkin koska sanoma levisi paisuteltuna Euroopan lehdistössä.

Nomen Ne Scio kirjoitti...

Isoissa kaupungeissa varsinkin oli selvää, että perinteiset vasemmistopuolueet menestyivät vaaleissa.
Se, että Hesari kiirehtii julistamaan persutkin vasemmistoksi voidaan ottaa todisteena vastakkaisesta.

Lehti yrittää pehmentää Soinin puolueen äänestäjien lautaselle jo katettua pettymystä.
Näemme medialta vielä kunnianhimoisia yrityksiä pestä Soini kaikesta ikävästä puhtoiseksi tai ainakin vankkumattoman myötätunnon ansaitsevaksi.
Eikö jo iltapäivälehti kertonut etusivullaan vakavailmeisen Soinin surevan ystävän poismenoa?

Anonyymi kirjoitti...

Parliamentary Elections Analysis Meeting, 18th April, 2011

http://qsb.webcast.fi/f/formin/formin_20110418_Parliamentary_Elections_Analysis/

Ei tuo nyt minusta vahingolta vaikuttanut, vaan lähes tarkoitushakuiselta rajojen sulkemisineen ja natsiviittauksineen.

Miten tuolla taholla ja tuollaisessa asiassa muka voitaisiin "mokata"?

Että persut haluavat sulkea rajat, potkia suomenruotsalaisia ja tuottaa puhtaita pellavapäisiä ipanoita. Tämä on ulkoministeriön virallinen näkemys?

Joko minulta on jäänyt jotain näkemättä, mutta en muista yhdenkään persun moisia vaatineen mediassa tai puolueohjelmissa. Jollain keskustelupalstalla epäilemättä moistakin on voitu heitellä, mutta niitäkö UM käyttää lähteinään tiedotuksilleen?

Persut aiheuttavat isoja tunteita ja heistä saa olla mitä mieltä tahansa kun lain puitteessa pysyy, mutta kyllä minusta suoraa valehtelua pitäisi välttää. Mikä tuossa on motiivina?

Anonyymi kirjoitti...

Miksi koulun portin päällä ei lue, että koulutyö vapauttaa? Ja kenet se vapauttaa?
Puoluejohtajan, jonka taas kerran näemme tulevan ulos Säätytalon (!) hallituseuvottelujen ovesta voittajan elkein? Vai ainutkertaisen elämänsä pakkokieleen tuhoavan lapsen?

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkin professori Sundbergin möläytys vahvistaa tarvetta luoda kansan kielistä älymystön ajattelua.
Erikoista sattuu olemaan että nimenomaan Stubb nostettiin ministeriksi samanlaisilla törkypuheilla. Vaadittiin paskakokkareita tiputettavan kärryiltä politiikan uskottavuuden nimissä.

Jari Vento kirjoitti...

Suomalainen polittinen ja taloudellinen eliitti jakaa vastuuttomasti verovaroja toisille EU jäsenvaltioille.


http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/24/nain-eu-vedattaa-suomea-velkatalkoissa/20115728/12

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymin viittaamassa "paskakokkarejutussa" (Hbl) puhuttiin vain silloisen ulkoministeri Ilkka Kanervan vaihtamisesta ns. Tuksu-episodin takia, mutta siinä ei "nostettu" Stubbia kanervan seuraajaksi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jari Vennon väite, jonka mukaan "Suomi jakaa vastuuttomasti verovaroja toisille EU-maille", on omaperäinen ja raflaava.

Minun tietääkseni Suomen kaavailtu osuus Portugalin tukipaketista eli 1,8 prossaa on yhtä suuri kuin Suomen Pankin osuus Euroopan keskuspankin pääomasta, mikä on myös noin 1,8 prosenttia.

Tämä osuus perustuu asianomaisiin ja EU:ssa yhteisesti hyväksyttyihin säännöksiin, ei suinkaan "Suomen poliittisen ja taloudellisen eliitin" mielivaltaiseen päätökseen, kuten Jari Vento väittää.

Se, pitäisikö Suomen osuus mainitusta tukipaketista laske niin, että se vastaisi Suomen omien pankkien luottoriskejä kriisimaissa, on varmaan osa siitä paljon puhutusta "neuvottelukysymyksestä", jota Timo Soini ja kumppanit yrittävät nyt saada läpi.

Suomen ohella saattaa olla myös muita pieniä valtioita (Viro, Latvia ja Liettua), joiden osuutta tulisi Talsan esittämällä perusteella myös tarkistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla että menee paletti uusiksi, kun Portugali-paketista aletaan vihdoin keskustelemaan:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/24/nain-eu-vedattaa-suomea-velkatalkoissa/20115728/12

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomus ei noussut, vaan putosi suurimmaksi eduskuntapuolueeksi.

Jari Vennon väite ei myöskään ollut omaperäinen, vaan otettu suoraan Taloussanomien artikkelista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kokoomus nousi vaaleissa ensimmäisen kerran maan suurimmaksi puolueeksi sekä ääniosuuden että paikkaluvun osalta.

Taloussanomien artikkelissa ei suinkaan sanottu, niin kuin Jari Vento väittää, että "Suomen poliittinen ja taloudellinen eliitti jakaa vastuuttomasti verorahoja toisille EU-maille."

Jari Vennon väite oli siis sangen omaperäinen.

Anonyymi kirjoitti...

Vaalien kuuma peruna: SDP+pers+vas.+KD...

UM:n tiedotustilaisuudessa Japanin suurlähettiläs halusi tietää, onko SDP:n ja perussuomalaisten liitto hallituksessa mahdollinen.
Miksiköhän asia kiinnosti Japania?

Anonyymi kirjoitti...

Mihin Jyrki Virolainen jätät "ministerilistastasi " Venäjän nootin ( lähetetty ennen 17.4.2011) Stubille (UM)"

Eihän Stubbia voida uudestaan valita ulkoministeriksi, koska asia,jota nootti koskee, kuuluu nimenomaan UM:n ja Stubin vastuualueeseen.

Anton Salonen on syntynyt Suomessa ja saanut Suomen lain mukaan
Venäjän ja Suomen kansalaisuuden.

Suomihan se rikkoi kansainvälisiä sopimuksia ja diplomaatteja koskevia lakeja eikä Venäjä.

Suomen uudeksi ulkoministeriksi
pitää valita kuten jo noottikin näyt-tää äidinkieleltään suomenkieli-nen,jossa on sekä itää että länttä.

Stubb on valitettavasti vain län- teen suuntautunut. Me emme tule koskaan pääsemään 1000:sta kilometristä Venäjän rajaa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kuulkaapas nyt, hyvä anonyymi, Suomea ei enää Venäjän nooteilla pelotella tai määräillä niin kuin ennen vanhaan N-L:n nooteilla!

Me ei kysytä ryssiltä, kuka olisi heidän mielestään sopiva Suomen ulkoministeriksi tai ketä ei ainakaan pidä valita ko. tehtävään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kenestä uuden hallituksen maatalousministeri? Tämä salkkuhan on aina ennen kuulunut ikään kuin luonnostaan maalaisliitolle/kepulle, mutta keskusta on nyt sattuneesta syystä jäämässä oppositioon.

Maatalousministerin salkku on hallituksen tärkeimpiä, koska ministeri joutuu neuvottelemaan jatkuvasti EU:ssa maataloustuista yms. asioista. Neuvottelutaitoa ja kokemusta siis vaaditaan siinä missä ulkoministeriltäkin.

Salkku voisi kuulua persuille, jotka ryöväsivät kepulta tarvittavat äänet ja paikat uudesta eduskunnasta, mutta ei taida persuista millään löytyä mitat täyttävää maatalousministeriä!

Löytyykö edes kokoomuksen kansanedustajistakaan, demareista nyt puhumattakaan! Demarien Kari "Touho" Rajamäki olisi tietysti halukas mille ministerinpaikalle tahansa, mutta jo hänen kelitaitonsa osoittautui edellisen ministerinpostin (sisäministeri Vanhasen I-hallituksessa) hoitamisen yhteydessä täysin riittämättömäksi.

Tulisiko maatalousministeriksi ottaa sitoutumaton ammattivirkamies tai vaikkapa ministeriön nykyinen kansliapäällikkö Esa Härmälä (kesk). Hän olisi varmaankin paras henkilö vaativalle ministerinpaikalle.

Anonyymi kirjoitti...

Jyrki Katainen on tänään torjunut käsitykset, joiden mukaan Suomen osuus Portugalin tukipaketista olisi suhteessa suurempi kuin muilla EU-mailla.

Katainen sanoi, että Suomen osuus on se, mikä Suomen talouden koko on.

"Osuudet määritellään Euroopan keskuspankin pääomaosuuden mukaan. Suomen osuus ratkeaa sitä kautta ihan niin kuin muillakin mailla."
-----
No niin, siinä kuulitte!

Anonyymi kirjoitti...

Ministereitä tulee ja menee, mutta herrat pysyvät, sanoi Buntta. Hän olisi hellästi voinnut junailla Härmälän kansliapäälliköksi, muuta Poika laittoi isänsä ministeriön osastopäälliköksi, ehkä kasvamaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eduskunnan valiokuntien puheenjohtajien valinta kerto siitä, ettei perussuomalaisista tule hallituksessa ainakaan 1) ulkoministerin, 2) puolustusministerin tai 3) sisäministerin salkun haltijaa.

Johan nyt! kirjoitti...

Melkoisen röyhkeää. Nimittäin Mario Soaresin käytös. Ei ole hänen asiansa arvioida Suomen demokraattisesti valitun eduskunnan jäseniä.

Malka omasta silmästä näyttää unohtuneen kokonaan, ei Salazarin ajasta nyt niin kauan ole.

Terveisiä vaan Mario Soaresille: tolkku se on kerjätessäkin! Ehkä kannattaksi keskittyä eläkepäivien viettoon.

Anonyymi kirjoitti...

Eduskuntavaalit eivät ole mikään juoksukilpailu.

Eduskunnassa on jaossa 200 edustajanpaikkaa neljäksi vuodeksi kerrallaan. Niitä lähdetään tavoittelemaan, päämäärä on saada mahdollisimman monta. Tämä on asian ydin. Mitä enemmän edustajanpaikkoja puolueella on, sitä enemmän sillä on valtaa.

Jos puolueella on vaalikaudella 2007 - 2011 edustajanpaikkoja 50, mutta seuraavalla vuonna 2011 alkavalla vaalikaudella vain 44, sen vaikutusvalta on vähentynyt kuuden kansanedustajan verran, joten kysymyksessä on päivänselvästi tappio.

Mikä tässä on niin vaikeata ymmärtää? Tai oikeastaan pitäisi kai kysyä, mikä saa vaaleja juoksukilpailuun vertaavat kuvittelemaan, etteivät äänestäjät hoksaisi tätä bluffia?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Portugalin pääministerinä toimi vv. 1932-1968 anonyymin mainitsema Salazar.

Salazaria kuvattiin "messiaaksi" , jonka Fatiman neitsyt oli luvannut tulevan pelastamaan Portugalia. Tämä teki suuren vaikutuksen varsinkin maalaisväestöön. Fatima, jalkapallo ja fado pitivät kansan tyytyväisenä liki puolen vuosisadan ajan, kunnes Salazarin diktatuurin kulissit romahtivat vuonna 1974.
---
Hehheh, Salazarhan oli kuten Timo Soini nyky-Suomessa.

Soinikin vetoaa uskonnollisiin tunteisiin elvistellessään aina roomalaiskatolisuudellaan, ja jalkapallo on myös Soini urheilulaji numero 1; toisena tulee sitten ravikilpailut. Lisäksi Soinin kannattajakunnan lempi-iskelmä on Satumaa, joka on suomalaista fadoa.

Soinia pidetään suomalaisenpolitiikan messiaana, joka on tullut pelastamaan "tavallisen kansan".

Soinia pidetään nyt puolijumalana, jota myös lehdistö lellii ja kertoo tuon tuostakin liikuttavia juttuja mm. Soini "parhaan ystävän kuolemasta." Itse olen lukenut ainakin kolmesta "Soinin parhaan kaverin kuolemasta hiljattain.

Suomalaiset äänestänee hehkuttavat nyt Soinia suurena idolinaan, mutta kuinka kauan? MIlloin Soinia kannattaneet huomaavat, että kyse on vain politiikan kulisseista ja "keisarin uusista vaatteista"?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos joku puolue voittaa "kilvan" ja tulee maaliin ensimmäisenä, eli päätyy maan suurimmaksi puolueeksi, niin onko kyse silloin hävinneestä kisaajasta?

Puolueen vaikutusvalta ei suinkaan vähene, vaan lisääntyy huimasti, koska se saa nyt himoitun pääministerin paikan ja säilyttää lukumääräisesti myös muut sillä olleet ministerinpaikat.

Puolueen vaikutusvalta määräytyy hallituspaikkojen, ei suinkaan eduskunnan paikkaluvun ja siinä tapahtuneiden muutosten mukaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kun katseli ja kuunteli tänään toisaalta Kataisen ja Olli Rehnin ja toisaalta taas Timo Soini haastatteluja, niin on jo nyt selvää, että Soini tekee kaikkensa, jotta persut pääsevät halitukseen.

Sanokaa minun sanoneen: Soini on valmis nielemään Kataisen ja Rehnin tarjoaman Portugali-tukipaketin sellaisenaan. Samoin tekevät demarit.

Ai millä perusteella? No, voin jo sieluni silmin nähdä, miten Soini selittelee rehvakkaasti ja nauraa remahdellen päälle, että

"kyllä me persut yritimme kaikkemme, jotta paketin ehtoja muutettaisiin, mutta minkäs teet! Me ollaan nyt monipuoluehallituksessa, jossa yksi puolue, emme edes me, pysty yksin määräämään politiikasta emmekä siis myös tuosta tulipaketin ehdoistakaan. Me teimme parhaamme, mutta ei tämä asia ollut meistä kiinni"!

Varsinainen takinkäännön mestari tämä Timo Soini!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Persut pitävät sitkeästi kiinni vaatimuksestaan saada eduskunnan toisen varapuhemiehen paikka. Tämä on aivan oikein. Turha siinä on Timo Kallin ja kepun itkeä ja valittaa, että suurimmalle oppositiopuolueelle muka kuuluisi toinen varapuhemiehen paikasta. Perustuslakia tai mitään muutakaan säädöstä ei voida tulkita Kallin toivomalla tavalla.

Voisin lyödä pienen vedon siihen, että Timo Soini tulee istuttamaan toisen varapuhemiehen paikalle rovasti Anssi Joutsenlahden (70 v.).

Ai miksi?

No siksi, että kuten aiemmin kerroin, Joutsenlahti lupasi vaalitaistelussa, että jos hän tulee valituksi eduskuntaan, hän luovuttaa koko kansanedustajan palkkansa hyväntekeväisyyteen. - Mahtaa miestä nyt harmittaa, sillä hän olisi kyllä muutenkin tullut valituksi.

Mutta, hei kamoon, Joutsenlahden lupaushan koski vain rivikansanedustajan palkkaa, ei "tietenkään" varapuhemiehen paikkaa ja palkkaa, mikä on noin 2 000 euroa rivikansanedustajan palkkaa korkeampi.

Kun Joutsenlahti valitaan toiseksi puhemieheksi, hän voi nostaa, aivan "puhtaalla omallatunnolla", varapuhemiehen ja rivikansanedustajan palkan erotuksen.

Tämä päälle tulee vielä virka-auto ja kuski, joka kuljettaa varapuhemiehen viikonloppuisin kotikonnuilleen Kankoopäähän ja takaisin pääkaupunkiin.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä muita vaihtoehtoja takinkäännön mestari Soinilla olisi, kuin yrittää saada ajamiaan asioita läpi sillä voimalla mikä sillä on käytettävissä?

Perussuomalaisten vaalimenestys on nostattanut voimakkaan, mutta turhuudessaan käsittämättömän vastareaktion, josta mm. Kirsi Piha kolumnissaan Iltalehdessä kirjoitti.

Tähän vastareaktioon kuuluu olennaisena osana mm. ilkkuminen perussuomalaisille: katsotaan nyt miten saatte neljän vuoden aikana lupauksenne pidetyiksi!

Niin kauan kun perussuomalaisilla ei ole enemmistöä eduskunnassa, he eivät saa asioitaan läpi, jos kaikki muut puolueet vastustavat.

Kunka tätäkin äärimmäisen yksinkertaista totuutta on NIIN vaikea ymmärtää?

Aivan varmasti Portugalin paketti menee sellaisenaan läpi, jos kaikki muut puolueet sen - typeryyksissään - hyväksyvät muutoksitta.

Eihän tästä ole kahta puhetta. Eikä siihen tarvita mitään takinkääntöjä Soinilta, eikä keltään muultakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen pitänyt v. 1999 perustuslakiuudistusta epäonnistuneena, kuten monia muitakin lainsäädäntöhankkeita.

Vuoden 1919 Hallitusmuodossa sanottiin selvästi, että "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta."

Niin suurta virhettä perustuslakiuudistuksessa ei kuitenkaan liene tehty, että valtiovalta olisi siirretty valtiopäiville kokoontuneelta eduskunnalta valtioneuvostolle.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän Timo Soinin vertaaminen Antonio Salazariin ole melkoisen ontuvaa?

Salazarin nosti valtaan juntta, mutta Soini on sentään valittu demokraattisilla vaaleilla.

Annetaan nyt miehelle ensin tilaisuus näyttää, ennenkuin ruvetaan todistelamaan, miten tässä kuitenkin käy ja minkä vuoksi.

Onko se Soinin vika, että vanhojen puolueiden lähinnä omaa etuaan tavoittelevat jälkibrezneviläisen ajan poliitikot ovat ajaneet asiat tähän pisteeseen, että 560.000 äänestäjää kokee Soinin viimeiseksi toivokseen?

Antzy kirjoitti...

Korjauksena, että Esa Härmälähän on työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkönä (ylijohtajana). Sen sijaan maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä toimii Jarmo Vaittinen.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninenhan esitti toiveen viime torstain A-talkissa, että maa- ja metsätalousministerin salkun pitäisi mennä poliittiselle henkilölle, ei valittaisi sellaisena "jekkuna" ammattiministeriä, kuten Lipposen hallituksissa tehtiin (Kalevi Hemilä). Saa nähdä, kuinka valinnan kanssa käy.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tosiaan, Pekkarinenhan nosti Esa Härmälän oman ministeriönsä kansliapäälliköksi.

Mutta kyllä Esa H. hallitsee yhtä hyvin maatalousministeriön asiat ja maataloustuet MTK:n entisenä toiminnanjohtajana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Täällä jo ilmeisesti persujen kannattajat alkavat vetää länkiä kaulaan Soinin Portugalin tukipaketin osalta.

Minä en ole toki sanonutkaan, että persujen pitäisi saada omia vaatimuksiaan läpi, jos kaikki muut puolueet tai tulevan hallituksen enemmistö niitä vastustavat.

Totean vain, että ennen vaaleja Timo Soini vannoi monessa suorassa tv-lähetyksessä ennen vaaleja, että

"perussuomalaiset eivät tule milloinkaan missään tapauksessa hyväksymään eduskunnassa tai hallituksessa Portugalin tukipakettia, vaan äänestävät sitä vastaan"

Tästä ja vain tästä on kysymys. Nyt nähdään, pitääkö Soini ensimmäinen ja tärkein vaalilupaus paikkansa, vai onko hän valmis menemään hallitukseen ja hyväksymään Portugalin tukipaketin.

Jos menee ja hyväksyy, hän on syönyt sanansa ja kääntänyt takkinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Lehdistö ja tiedotusvälineet esittelevät Soinia rauhanaikaisena sankarina, joka on saanut asettaa henkensä alttiiksi yhteiskunnan edun puolesta hyvän ystävän Sonkajärveltä kaatuessa taistelun kalkkiviivoilla.

Todellisuuden Teatteri tekee sankarista presidentinvaaleihin ulottuvan taideteoksen, jossa ylistetään kansan uutta sankaria sellaisena kuin suomalainen mies aisteilla koettavaksi välittyy.

Pitkällä aikavälillä lienee mahdollista, että suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeä roolihahmo, ”sankari”, tulee kokemaan osittaisen muodonmuutoksen sitä mukaa kun sotaveteraanit kuolevat pois.

Näiden yhteiskunnallista funktiota tullevat täydentämään uuden polven sankarit. Tällaisia voivat olla mm. yövartijat sekä palosotilaat, keksijät, lääkärit ja muut propellipäät, jotka työskentelevät nyky-yhteiskunnan dynaamisen kehityksen hyväksi.

heikki rönkkö kirjoitti...

Soinia pidetään nyt puolijumalana, jota myös lehdistö lellii ja kertoo tuon tuostakin liikuttavia juttuja mm. Soini "parhaan ystävän kuolemasta." Itse olen lukenut ainakin kolmesta "Soinin parhaan kaverin kuolemasta hiljattain.

Kovin näkyvästi on uutisoitu parhaan kaverin olleen Sonkajärveltä.

Olisiko ilmassa yläsavolaisen ajattelun reformaation aineksia? Ensinnäkin Tarja Halonen lupasi syskyllä hyvissä ajoin konttäsuojeluksen kaikille Juhani Ahon 150-juhlavuoden tapahtumille, toiseksi Pekka Haavisto vietiin Iisalmeen ampumaan presidenttikampanjansa lähtölaukaus (tosin se jäi suutariksi), ja lopuksi Seppo Kääriäinen arveli parisen kuukauta sitten paikallisessa lehdessä politiikan jytkypaukun posahtavan ek-vaalien ja pres.vaalien yhdistelmänä.

Minulla on tässä asiassa oma lehmä sonkajärveläisessä ojassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heikki Rönkkö sai nyt kommentillaan kosolti mainostilaa opukselleen.

Rönkkö olisi voinut lisätä introonsa, että tänään alkaa Hgin käräjäoikeudessa STT:n dopingjuttua koskeva pääkäsittely, jossa yhtenä syytettynä on ex-hiihtäjä Jari Räsänen, Sonkajärven Pahka.

Muistelen 50-luvulta, että Jarin isä Veikko Räsänen, joka oli myös mestarihiihtäjä, edusti samoin Pahkaa. Veikon lempinimi taisi olla Ukko, oliko oikein?

heikki rönkkö kirjoitti...

Kiitti vaan sponssauksesta, tarjoan toisenkin tuopin siellä Manalassa kunhan sinne päädytään.
Muistelen kirjassani Räsä-Veikon voidelleen suksiaan kotini pihassa joskus 60-luvun alussa.
Jotakin mätää Jari-pojan vainoamisessa on. Claes Andersson oli alkuun ministerinä,

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Joutsenlahtea harmittaisi? Uskon, että hän teki lupauksensa vilpittömällä mielellä ja tulee sen myös pitämään. Kaikki eivät ole ahneita paskiaisia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Muisti palaa pätkittäin: Veikko Räsäsen lempinimi oli Räsä-Ukko. Katsotaan nyt, mitä mieltä oikeus on siitä, vainotaanko Jari Räsästä turhan takia vai ei.

Toivotaan, ettei Anssi Joutsenlahtea yhtään harmita!

Joissakin lehdissä väitettiin, ettei persuilla ole yhtään kokenutta parlamentaarikkoa, joka kelpaisi varapuhemieheksi, jos Soini jätetään laskuista pois.

Minun veikkaukseni tehtävään eli Anssi Joutsenlahti on kuitenkin kokenut kansanedustaja, sillä hän toimi SMP:n edustajana vv. 1979-1987. Eiköhän tämä riitä tarvittavaan kokemukseen.

Tavallinen vararuomari kirjoitti...

Onko politiikanteon tavoitteena pyrkiä saamaan mahdollisimman paljon omia poliittisia tavoitteitaan läpi, vai lyödä päätään seinään silloinkin, kun on nähtävissä, ettei kaikilla omilla tavoitteilla kuitenkaan ole läpimenon mahdollisuuksia?

Olli Rehn vertasi Portugalin tukipakettia tämän päivän Keskisuomalaisen mukaan krapularyyppyyn.

Vertaus oli paljon osuvampi, kuin Rehn itsekään taisi ymmärtää.
Krapularyypyn ottaminen on nimittäin taitolaji. Taitamattomalle se kääntyy uudeksi humalaksi, ja sen jälkeen tuppaa menemään ne viimeisetkin siemenperunat.

Näin tulee käymään mitä ilmeisimmin myös Portugalille. EU:n tarjoaman krapularyypyn seurauksena alkaa tuntua, että kuolema ei tulekaan. Ikävä totuus unohtuu taas ja juhlat velkarahalla jatkuvat.

Järkevämpää olisi kohdata tosiasiat, kärsiä krapula, viisastua ja vähentää juomista.

Asiassahan on kysymys perimmiltään rahamarkkinoiden luottamuksesta Portugalin valtion kykyyn hoitaa vastuitaan. Jos luottamus ei palaudu, olemme tukipaketin jälkeen vain syvemmällä suossa, kun paketin takausten laukeaminen on syönyt omaa kykyämme selvitä Euroopan raha- ja pankkijärjestelmän kriisistä.

Luottamuksen palautumisen todennäköisyyttä arvoitaessa voimme vaikkapa miettiä, luottaisimmeko toistuvasti juopotteluun langenneen henkilön äkilliseen raitistumiseen? Markkinoiden luottamuksessa on kysymys aivan samantyyppisistä puntaroinneista. Kun luottamus kerran menee, sitä on tunnetusti vaikea saada takaisin. Sama sääntö pätee rahamarkkinoillakin.

Ei ole olemassa minkäänlaisia takeita siitä, saadaanko markkinoiden luottamus tällaisella tukipaketilla palautetuksi.
Jos piikki avataan, kuten pankkituki Suomessa aikanaan, varmaa on vain se, että pankit ja sijoittajat joiden rahaa on Portugalissa liossa, tulevat käyttämään tilaisuuden 110 prosenttisesti hyväkseen.

Soini voi hyvinkin olla oikeassa. On parempi jättää krapularyyppy ottamatta ja kärsiä seuraukset. Eihän suomalaisilla pankeilla ja sijoittajilla edes ole merkittäviä riskipositioita Portugalissa.

Mitä Soinin sitten olisi pitänyt ennen vaaleja sanoa tehdäkseen selväksi kantansa Portugalin tukipaketista?

Todetako sonkajärveläisittäin, että "voephan sitä iänestee pakettia vastaannii, vuan voephan tuota olla iänestämätäkkii..."? Vaiko yksinkertaisesti ilmoittaa, että hänen puolueensa on ehdottomasti pakettia vastaan?

Olisiko myös Iiro Viinasen valtiovarainministerinä v. 1991 pitänyt samalla tavalla sanoa, että Suomi ei missään tapauksessa devalvoi, vaikka voihan se toisaalta joutua devalvoimaankin?

Takinkääntäjän ja suorastaan valehtelijan maineen sai hänkin, vaikka itse asiassa pelasti Suomen vakavalta talouskriisiltä.

Yleensä takin kääntämisellä kaiketi tarkoitetaan mielipiteen vaihtamista suhdanteiden mukana omaksi edukseen. Tästä ei Soinin eikä Viinasenkaan kohdalla liene kysymys, vaikka Soini ja puolueensa muita tavoitteita läpi saadakseen joutuisi Portugalin kohdalla luopumaan päänsä seinään lyömisestä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En koe itse olevani mikään "epätavallinen varatuomari", mutta olen kyllä nyt (jälleen) eri mieltä "tavallisen varatuomarin" kanssa.

Minusta Soini toimi takinkäännöksellään juuri ja yksinomaan omaksi ja puolueensa eduksi: hallitukseen päästäkseen hänen on käännettävä takkinsa ja yritettävä sitten selitellä tekosiaan ja vaalilupauksiaan kansalle. Ennen vaalejahan Soini pyhästi lupasi, etteivät persut tule missään tapauksessa hyväksymään Portugalin tukipakettia.

On peräti naiivia yrittää rinnastaa Soinin puheet ja vaalilupaukset Iiro Viinasen ammoisiin devalvaatiopuheisiin. Viinanen hoiti Suomen pahinta talouskriisiä vastuullisena ministerinä, kun taas Soini puhui oppositiossa populistipuolueen johtajana "tavallista" vaalikarjaa" hämätäkseen.

Tuo "tavallinen" kollega kirjoittaa, että "ei ole olemassa minkäänlaisia takeita siitä, saadaanko markkinoiden luottamus tällaisella tukipaketilla palautetuksi."

"Tavallinen" unohtaa tai sivuuttaa taikka sitten ei vain yksinkertaisesti tiedä, että Portugalin tukipaketin oleellinen osa on Portugalille räätälöitävä erittäin tiukka talouskuuripaketti, jonka toteutumista vastaan tukea annetaan.

Juuri tuolla hevoskuurilla pyritään aikaansaamaan markkinoiden luottamus.

heikki rönkkö kirjoitti...

Pieni täsmennys:

Sonkajärveläisyyttä ei voi mitenkään panna Jari Räsäsen kontolle.

Hän ei näet ole koskaan edustanut Sonkajärven Pahkaa, saati asunut paikkakunnalla, vaan on tietääkseni aina elänyt perheen kotitilalla Maaningalla, vajaan 100 km:n päässä Sonkajärveltä, edustaen sikäläistä Mahtia.

Isänsä toki on hetken hiihtänyt Pahkan paidassa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinhän se olikin: Maaningan Mahtiahan ne Räsäset tietenkin edustivat.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

MITÄ MINÄ SANOIN JA ENNUSTIN:

Anssi Joutsenlahti valittiin tänään eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi.

Eka-puhemieheksi tuli Ben Zyskowicz ja toiseksi Jutta Urpilainen.

Toki Zyssen ja Jutan osalta valinta on vain tilapäinen ja kestänee siksi, kunnes hallitus on saatu pystyyn ja nähty mm. tuleeko Jutasta ministeri.

Zysse on siis "tp. puhemies." Miten sairas tämä Zysse oikein on, kun häntä ei voida valita edes vakinaiseksi puhemieheksi - ministeriksi puhumattakaan? Voidaan päätellä, että rivikansanedustajan homma ei voi olla kovin raskas, jos Zysse voi sitä hoitaa.

Mutta luulenpa vahvasti, että toisen varapuhemiehen osalta valinta on lopullinen, jos nyt persut saavat pitää tämän paikan. Joutsenlahdesta voi siis hyvinkin tulla pysyvä toinen varapuhemies, aivan kuten ennakoinkin.

Persujen ryhmä hajosi jo heti eduskunnan ensimmäisessä äänestyksessä, sillä Perus-Pena eli Pentti "Hauveli" Oinonen sai toiseksi varapuhemieheksi parikymmentä ääntä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Persujen Jussi Halla-aho on valittu eduskunnan hallintovaliokunnan ja Jussi Niinistö puolestaan puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Hallintovaliokunnalle kuuluvat mm. Halla-aholle niin rakkaat maahanmuuttoasiat.

En oikein jaksa uskoa, että Halla-ahosta tulisi sisäministeri tai Jussi Niinistöstä puolustusministeri. He voivat siten jatkaa myös hallituksen muodostamisen jälkeen ko. valiokuntien puheenjohtajina.

Tavallinen varatuomari kirjoitti...

Totta on, että tukipaketti annetaan Portugalille talouskuuriin sitoutumista vastaan. Niin tietämätön ei tavallinen varatuomarikaan sentään ole. Aivan noin sormia näpsäyttäen ei markkinoiden luottamusta kuitenkaan palauteta.

Todellisen talouskuuriin sitoutumisen, sen toteutumisen ja vaikutukset Portugalin talouden kehitykseen näyttää nimittäin vasta aika. Portugalikin on nykyään demokraattinen maa ja kaikki tämä edellyttää parlamentin hyväksyntää. Salazarin aikana olisi ollut helpompaa, hän olisi sitouttanut maan tukipaketin ehtoihin, määrännyt (tai jättänyt määräämättä) julkisen talouden leikkaukset ja sillä selvä.

Onhan Portugali nytkin EU:lle antamistaan sitoumuksista piittaamatta sallinut taloutensa luisua katastrofin partaalle. Miten sitoutuminen EU:n tukipaketin ehtoihin voisi olla toisenlaista sitoutumista EU:n sääntöihin, kuin mitä tähän saakka on nähty?

Tottakai Soinin motiivi on puolueen etu, mikä muu se voisi olla? Eikö eduskuntaan ole juuri valtaa menty hakemaan? Sen sijaan siihen, että hän olisi muuttanut mieltään ja alkanut pitää Portugalin tukipakettia Suomelle järkevänä ratkaisuna, en ihan heti jaksa uskoa.

Soinin vertaaminen Viinaseen voi olla naiivia, tuskin kuitenkaan samassa määrin, kuin hänen vertaamisensa Salazariin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Soini on kyllä antanut vahvasti ymmärtää, että Timo Soinin motiivi on "unohdetun kansan" etujen ajaminen, ei suinkaan puolueen tai oman edun.

Siinäpä se: Soini ei ehkä pidä portugalin tukipakettia järkevänä, mutta tätä ei nyt häneltä kysytäkään, vaan sitä, onko hän valmis nielemään sen karvoineen päivineen hallitukseen päästäkseen ja kääntämään siten takkinsa kertakaikkisesti.

Vaikka Timppa todella pitäisi pakettia hölmönä ja vastuuttomana, hän hyväksyy sen kiltisti, jos ja kun hänellä ei muuta keinoa päästä hallitukseen ja ajaa mustalla virka-autolla Espooseen ja ympäri maakuntaa.

Minusta Soinilla on enemmän yhteistä Salazarin ulkoisten kulissien kanssa kuin Viinasen ajaman vastuullisen politiikan kanssa. Siis:1) uskonnollisuus ja tietynlaisen poliittisen Messias-uskon ylläpitäminen, 2) jalkapallo ja 3) rahvaalle suunnattu iskulause "leipää ja sirkushuveja" á la Fado/Satumaa.

heikki rönkkö kirjoitti...

1+1 antoikin enemmän kuin kaksi. Kahvitilaisuuksissa, ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa viidakkorummut kehottivat katsomaan persuja myönteisellä silmällä. Siltä ainakin näyttää.

Lapsenuskoisten maassa näkymätön käsi osoitti vaihteeksi voimansa. Keskustalaisia puolestaan höynäytettiin luottaamaan yhteen nimeen. Ehkä harrasta uskonmiestä Soinia ajetaan kabineteissa pressaksi ihan tosissaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tottamaar persut ja heidän liittolaisensa ajavat Soinia tosissaan pressaksi!

Mutta jos Soini valitaan, niin minä kyllä muutan - jollen nyt vallan Suomesta, niin ainakin Sonkajärvelle asti!

Mutta eiköhän Sale kuitenkin suostu pressaehdokkaaksi. Ja jollei suostu, niin uskon kyllä myös Alex Stubbin lyövän Soinin pressanvaaleissa ja ottavan siten revanssin nyt Uudellamaalla Soinille kärsimästään niukasta tappiosta.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Stubb jatkaa ulkoministerinä ja Niinistö valitaan presidentiksi ensi vuonna, niin Kokoomuksella on ulkopiliittinen värisuora...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sale Niinistöhän ei ole edes ilmoittanut ehdokkuudestaan, joten presidentinvaalit eivät mitenkään estä Stubbin jatkamista ulkoministerinä.