keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

424. Uusi eduskunta aloitti

Väliaikaista kaikki on vaan...niin myös tämä uusi puhemiehistö

1. Uusi eduskunta on aloittanut työnsä. Eilen oikeuskansleri tarkasti kansanedustajien valtakirjat ja eduskuntaryhmät pääsivät sopuun valiokuntien puheenjohtajien paikkojen jakaantumisesta eri puolueiden kesken. Suuren valiokunnan eli EU-valiokunnan puheenjohtajana jatkaa demari, ulkoasiainvaliokuntaa johtaa persujen ja valtionvarainvaliokuntaa kokoomuksen edustaja. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan paikka siirtyi kokoomukselta demareille ja lakivaliokunnan puheenjohtajuus vihreiltä kokoomukselle. Persuille lankesi kolme puheenjohtajuutta: ulkoasiainvaliokunta, puolustusvaliokunta ja hallintovaliokunta. Ympäristövaliokuntaa johtaa vasemmistoliiton edustaja.

2. Tänään keskiviikkona valittiin eduskunnan "väliaikainen" puhemiehistö. Tapana on, että vaalien jälkeen hallitusneuvotteluiden aikana puhemieheksi valitaan suurimman eduskuntaryhmän ehdokas. Tp. puhemieheksi valittiin nyt kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz, joka sai puhemiehen vaalissa 194 ääntä. Vaihto tulee, kun hallitus saadaan nimitetyksi. Jos pääministerin paikka menee kokoomukselle, puhemieheksi nousee Sdp:n edustaja. Kuuleman mukaan Zyskowicz ei halua toimia edes varapuhemiehenä sairautensa eli migreenin takia. Aiemmin hän on jo luopunut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä.

3. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin tässä vaiheessa Sdp:n ehdokas Jutta Urpilainen, joka sai vaalissa 193 ääntä, ja toiseksi varapuhemieheksi perussuomalaisten Anssi Joutsenlahti, joka sai 184 ääntä. Joutsenlahti ei ollut perussuomalaisten omassa ryhmässä yksimielinen ehdokas varapuhemieheksi, vaan osa kannatti Pentti "Hauveli" Oinosta, äänestysluvut taisivat olla 26-12 Joutsenlahden hyväksi. Perus-Pena Oinonen sai muutaman äänen myös suuren salin äänestyksessä. - Veikkasin jo aiemmin muutama päivä sitten blogssani Joutsenlahden valintaa varapuhemieheksi, joten eipä mennyt tämäkään veikkaus vikaan!

4. Jos Urpilaisesta tulee ministeri, niin on hyvin mielenkiintoista nähdä, kenestä demarit haluavat eduskunnan ykköspuhemiehen. Ehdokkaita ovat lähinnä Tarja Filatov, Johannes Koskinen, Eero Heinäluoma ja Erkki Tuomioja. Urpilainen tuskin haluaa Tuomiojasta ministeriä, koska Erkki ei tukenut häntä vaikeina aikoina puolueen ollessa oppositiossa. Kokoomus voisi valita ensimmäisen varapuhemiehen paikalle vaikkapa Kimmo Sasin, jollei Katainen halua Kimmosta ministeriä. Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin Ilkka Kanerva - mutta malttaisiko Ike olla vieläkään lähettelemättä puhemiehen nuijan varressa ollessaan tuhmia tekstiviestejä kauniille naisille? Toisaalta taas Sasi voisi kenties "nukahtaa" kesken johtamansa täysistunnon tai ryhtyä haaveilemaan seuraavasta kokoomuksen vaaliristeilystä, peijooni vieköön! Tässäpä Kataiselle pohdittavaa kerrassaan!

4. Persujen ryhmä jakautui siis jo heti ensimmäisessä äänestyksessä eri leireihin; mitähän tämä mahtaa merkitä jatkoa ajatellen? Toki äänestys oli ymmärrettävä sitä taustaa vasten, että Joutsenlahden valinta ei ole väliaikainen vaan lopullinen, jos ja kun toisen varamiehen paikka tulee, kuten näyttää, myös lopullisessa puhemiesten vaalissa persuille eikä oppositioon jäävälle keskustalle. Keskusta on ollut harmissaan siitä, että sille ei näyttäisi olevan tulossa paikkaa puhemiehistössä. Aikaisemmin oppositiolla on yleensä ollut edustus puhemiesten joukossa.

5. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi tänään, ettei persuilla ole mitään sitä vastaan, jos eduskunta muuttaa sääntöjä ja valitsee poikkeuksellisesti neljännenkin puhemiehen. Tämä kyllä täytyy laskea lähinnä huumorin piikkiin. Muuten ei voida käsittää ehdotusta, jonka mukaan eduskunta lisäisi ensi töikseen puhemiehistön paikkalukua yhdellä.

6. Hemmetti, ei kai me valittu uutta eduskuntaa sitä varten, että se lisää heti kärkeen yhden korkeasti palkatun edustajan jo ennestään pullollaan olevien korkeapalkkaisten edustajien ja virkamiesten joukkoon! Joku roti nyt sentään luulisi edustajilla olevan, myös persuilla! Kansanedustajien pakkaushan nousee heti 1.5. lukien niin, että kun se on tähän asti alle 6 000 euron, uudet edustajat saavat palkkiota toukokuun alusta lähtien 6 335 euroa, yli 12 vuotta istuneiden edustajien palkkio kohoaa 6 811 euroon ja puhemiehen palkkio 11 675 euroon; varapuhemiehen palkkio on about 9 000 euroa. Palkkion lisäksi kansanedustajille maksetaan myös niitä paljon puhuttuja kulukorvauksia.

7. Anssi Joutsenlahti (67 v.), joka on eläkkeellä oleva rovasti Kankaanpäästä - toiminut muuten aiemmin vv. 1979-87 SMP:n kansanedustajana - lupasi ennen vaaleja, että hän luovuttaa koko kansanedustajan palkkionsa hyväntekeväisyyteen, jos hänet valitaan eduskuntaan. Neljässä vuodessa lahjoitettava summaa tekee reilut 300 000 euroa. Lupaus ei koskenut kulukorvauksia eikä varapuhemiehen liksaa, joten Jousenlahdelle kävi todella hyvä "säkä", kun hänet valittiin varapuhemieheksi. Nähtäväksi jää, aikooko Joutsenlahti luovuttaa hyväntekeväisyyteen varapuhemiehen ja rivikansanedustajan palkkion erotustakaan.

8. Persuilla kun tuntuvat olevan nuo lupaukset aika tulkinnanvaraisia, kuten Timo Soinin lupauksista Portugalin tukipaketin yhteydessä on jo voitu aistia. Saamme joutua näkemään persujen takinkääntöjä ennätyksellisen paljon, koska puolueella ja Soinilla on aivan hirmuinen hinkuhallitukseen ja mustien virka-autojen takapenkille, pesuthan ehtivät jo ennen vaaleja jakaa kaikki puolueelle "tulevat" ministerinpaikat.

9. Timo Soini valitutti sitten käytännössä jo eilen itsensä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Eduskuntaryhmän kaksi jyrkän siiven miestä Jussi Halla-aho ja Jussi Niinistö - kuuluneeko myös Niinistö "nuivien" ja Suomen Sisun ryhmään (?) - saivat hallintovaliokunnan ja puolustusvaliokunnan johtajuudet. Halla-aho, josta Jari Tervo käytti viime lauantain Uutisvuodossa "vahingossa" nimitystä "Allah-aho", on tunnettu puolueen kriittisen maahanmuuttoideologian isänä ja Niinistö on ehtinyt jo olla jo lakkauttamassa Dragsvikin ruotsinkielistä varuskuntaa, koska on nähnyt sen olemassaololle vain kielipoliittisia syitä; Jussi Niinistö on tietenkin innokas pakkoruotsin vastustaja.

10. Saa nähdä, tulisiko Halla-ahosta ja Niinistöstä myös ministereitä. Tätä on minusta vaikea uskoa - tuskin ainakaan sisä- tai puolustusministeriä kummastakaan. Valiokuntien puheenjohtajuus saattaa jo paljastaa, että sisäministeriksi ja puolustusministeriksi ei valita persujen edustajaa, sillä tapana on, että asianomainen ministeri tulee eri puolueesta kuin valiokunnan puheenjohtaja.

11. Jussi Halla-ahon kannattajat ovat jo ehtineet idolinsa puheenjohtajavalinnan vuoksi lähes revetä riemusta ja liitoksistaan, niin kovasti Halla-ahon valintaa on kailotettu netin keskustelusivustoilla. Mutta jäitä hattuun, sillä eivät nuo valiokuntien puheenjohtajat paikat todellisuudessa tai käytännössä ole kovinkaan merkittäviä. Valiokunnan puheenjohtajalla on yksi ääni siinä missä muillakin valiokunnan 12-15 jäsenellä, jotka edustavat laidasta laitaan eri puolueita. Halla-ahokaan ei voi sanella hallintovaliokunnan mietintöjen tai lausuntojen sisältöä tai sanamuotoja. Asiaosaamisellaan puheenjohtaja voi toki vaikuttaa valiokunnan kannanottoihin ja hänellä on sanavaltaa myös esimerkiksi silloin, kun päätetään, keitä asiantuntijoita valiokuntaa haluaa kuulla.

12. Mutta voisiko Timo Soinista tulla uusi ulkoministeri? Tähän en usko alkuunkaan, vaikka ulkoministerin salkku on tärkeysjärjestyksessä hallituksen kolmanneksi tärkein heti pääministerin ja valtiovarainministerin salkkujen jälkeen ja voisi tällä perustella langeta kolmanneksi suurimmalle hallituspuolueelle. Ulkoministerinä jatkanee kaiken todennäköisyyden mukaan Alexander Stubb, jolla on myös presidentti Tarja Halosen kannatus. Tuskinpa edes Halonen haluaisi nähdä Timo Soinia ulkoministerinä!

13. Soinille tullee hallituksessa elinkeinoministerin salkku eli hän seuraisi tehtävässä Mauri Pekkarista. Tämä olisi myös kokoomuksen mieleen, sillä Soini on tunnetusti ydinvoimamyönteinen poliitikko ja kokoomus kannattaa Soinin tavoin ainakin yhden uuden ydinvoimalan rakennusluvan myöntämistä. valtiovarainministeriksi veikkaan Urpilaista tai Eero heinäluomaa. Jos Heinäluoma valitaan, tullee Urpilaisesta opetusministeri. Maatalousministerin salkku on myös tulevassa hallituksessa tärkeä, mutta näyttää siltä, että ainakaan persuilla ei ole riittävän kyvykästä henkilöä tuohin tehtävään ja hieman samaa tuntuu olevan kokoomuksen laita - ellei sitten Ike Kanerva saa tuon viran. Maatalousministeriksi voitaisiin taas - jälleen kerran - valita ammattiministeri, esim. Esa Härmälä, jonka Mauri Pekkarinen pestasi ennen vaaleja ministeriönsä energiaosaston päälliköksi.

14. On sanottu, että tilanne voisi muotoutua perin erikoiseksi silloin, jos kokoomuksella olisi Kataisen ja Stubbin myötä ulkopoliittinen valta hallituksessa ja Sauli Niinistö valittaisiin ensi vuoden alussa presidentiksi. Silloin kokoomuksella olisi koko ulkopoliittinen kolmen suora itsellään. Mutta eihän tässä vaiheessa ole mitenkään varmaa, että Niinistö edes lähtee kokoomuksen ehdokkaaksi pressan vaaleihin. Presidentinvaaliasetelma ei siis estä Stubbia jatkamasta ulkoministerinä. Luulen, että Niinistö panttaa ehdokasilmoitustaan ja ilmoittaa aikeistaan vasta sitten, kun tiedetään uuden hallituksen kokoonpano.

15. Kenestä uusi oikeusministeri? On huomattava, että kokoomukselle tuli lakivaliokunnan puheenjohtajan paikka, mikä kertonee siitä, että kokoomus ei välttämättä halua oikeusministerin salkkua. Lakivaliokunnan puheenjohtajuuden voisi periä vaikkapa Sampsa Kataja kokoomuksesta. Tällöin oikeusministeriksi tulisi joko demari tai persujen edustaja. Toivotaan nyt sentään, ettei kukaan keksisi ottaa esille tässä yhteydessä Johannes Koskisen nimeä! Jouko Skinnarikin on jo hieman liian ikääntynyt, mutta esimerkiksi Katja Kiuru, joka valittiin toiselle kaudelle eduskuntaan, voisi tulla kysymykseen. Jos paikka tulisi persuille, ei nyt valituista kansanedustajista ilmeisesti löydy juristia sanottuun tehtävään. Emeritusprofessori Erkki Havansi, joka tuli Uudeltamaalta ensimmäiseksi varaedustajaksi persuista, olisi hyvä vaihtoehto, jos paikalle halutaan ammattiministeri eduskunnan ulkopuolelta.

16. Lopuksi yksi varma ministeriveikkausta koskeva "vihje". Näyttää selvältä, että Kataisen pitää ottaa hallitukseen mukaan RKP - jälleen kerran. Näin siksi, etteivät demarit ja persut pääsisi jylläämään liiaksi hallituksessa, ajatellaan vaikkapa veropolitiikkaa, joissa demarit ja persut löytävät aika helposti toisena, kun taas Rkp ja kokoomus ovat (myös) verotuskysymyksissä pitkälti samoilla linjoilla. Mistä siis salkku puheenjohtaja Steffan Wallinille? Ehdotin aiemmin, että Wallinista voitaisiin tehdä pelkkä urheiluministeri, jolloin kulttuuriministerin tehtävät voisivat tulla vaikkapa jollekulle persujen edustajalle; heillähän oli ohjelmassaan kulttuurin osalta niin sanotusti "selvät sävelet." Astrid Thors tuskin enää jatkaa hallituksessa, ei ainakaan maahanmuuttoministerinä, sillä mainittu ministeri joutuu asioimaan paljon hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa.

17. Katsotaan nyt, miten veikkaukseni kanssa tällä kertaa käy!

33 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kokoomus on nimennyt valiokuntapuheenjohtajansa.
Kimmo Sasi ryhtyy johtamaan eduskunnan valtiovarainvaliokuntaa.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtajana jatkaa Raija Vahasalo. Lakivaliokuntaa ryhtyy johtamaan Pertti Hemmilä. Liikennevaliokunnan puheenjohtajaksi nousee Arto Satonen.

Sasi johti viime kaudella eduskunnan perustuslakivaliokuntaa. Nyt kokoomus saa edustajansa tuossa valiokunnassa varapuheenjohtajaksi. Paikalle on tulossa Sampsa Kataja.
---
Nämä valinnat kertovat, ettei Kimmo Sasista tule ministeriä mahdolliseen Kataisen hallitukseen, ei myöskään varapuhemiestä.

Kaikkein oudoin valinta oli Pertti Hemmilän tulo lakivaliokunnan puheenjohtajaksi. Hemmilä on 55-vuotias poliisi ja maanviljelijä Halikosta. Maallikko siis lakivaliokunnan puheenjohtajaksi. No, olihan Janina Anderssonkin maallikko.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä jos Soini uskaltaa pelata pokerinsa loppuun saakka ja jäädä oppositioon. Ainakin aluksi.
Antaa vanhojen puolueiden tehdä likainen työ. Hallituksen kaataminen näillä voimasuhteilla jossain sopivassa tilanteessa ei liene vaikeata.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuota liikettä Soini ei kyllä rohkene tehdä.

Jos tekisi, niin Katainen voisi suostutella keskustan, tämän meidän kaikkien niin hyvin tunteman "vastuunkantopuolueen," persujen tilalle hallitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Demareiden asema Persujen mahdollisesti jäädessä oppositioon on varsin mielenkiintoinen. Vrt Portugali-takaukset.
Kepun bongot hallitusvastuussa tuskin lisääntyisivät.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Uusi hallitus saisi niukan enemmistön eduskunnassa myös kokoonpanolla kokoomus +demarit + rkp + kd (kristilliset); olisiko tuolla kokoonpanolla 101 paikkaa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Uusi kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sdp, 35 v. fil, maisteri) kertoi MYT3:n 45 minuuttia -ohjelmassa jännittäneensä tavattomasti valtakirjojen tarkastustilaisuudessa, koska hän ei ollut koskaan aikaisemmin tavannut fyysisesti oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen esitti tänään hallitukseen aikoville puolueille mm. seuraavan kysymyksen:

- Oletteko valmiit hyväksymään Suomen jo tekemien sitoumuksien loppuunsaattamisen euroalueen sekä Suomen vakauden, talouskasvun ja työllisyyden turvaamiseksi?

Tämä kertonee, että "Suomen jo tekemistä sitoumuksista" ei ole enää mahdollista neuvotella, vaan ne on vain "saatettava loppuun." Tämä koskee myös paljon puhuttua Portugalin tukipakettia.

Anonyymi kirjoitti...

Käytännössä Suomella on nyt vain yksi vaihtoehto muodostaa enemmistöhallitus. Se on tämä Kataisen johdolla kaavailtu enemmistöhallitus, jossa demarit ja persut olisivat mukana.

Voiko kukaan todella edes kuvitella, että hallituksen muodostaisivat keskenään demarit ja persut apupuolueenaan vasemmistoliitto? Sillehän nauraisivat naurismaan aidatkin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tapaus mauri ja Jaakko, toinen näytös.

Uusi Suomi tänään:

Ministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) unohti eilen valtakirjansa tarkistuttamisen. Asiasta kertoo Yle Keski-Suomi.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ihmetteli jo valtakirjojen tarkistustilaisuudessa Pekkarisen poissaoloa. Pekkarinen oli kuitenkin nähty aamupäivällä eduskunnassa, joten Jonkka lupasi tarkistaa hänen valtakirjansa myöhemmin, mikäli Pekkarinen ehtisi hänet vielä tavoittaa.

Eduskunnan kahvilassa kaikessa rauhassa istuskellut Pekkarinen kertoi olleensa hämmästynyt, kun kuuli valtakirjojen tarkistustilaisuuden jo päättyneen.

Pekkarinen riensi silakkapihvilounastaan nauttivan Jonkan tykö valtakirjansa kanssa ja sai asiansa hoidettua. Tiettävästi kukaan kansanedustaja ei ole aiemmin saanut virallista vahvistusta kansanedustajan tehtävänsä aloittamiseen ruokapöydän ääressä, Yle kertoi.
--
No, eihän tämä toki ole mitään tavatonta, kun on kyse Maurista ja Jaakosta, noista kahdesta verrattomasta veijarista!

Muistammehan kaikki vielä tapauksen v. 2008, jolloin Mauri hankki Jaakolta pika pikaa puhtaat paperit ns. Suomi-Soffa asiassa.

Kaverit hoitelivat Maurille hyvin kiusallisen asian hissun kissun Jaakon työhuoneessa, vaikka asiassa olisi jopa syyte voitu hyvin nostaa. Mauri marssi päätä pahkaa Jaakon putiikkiin ja tunnusti, että hän oli "unohtanut" myöntäneensä Soffalle miljoonan suuruisen yritystuen..

Jaakko ymmärsin tällöin(kin) "yskän" , uskoi maurin unohduksen ja päästi Maurin pälkähästä pikapäätöksellään ja antoi siis Maurille tämän toivomat puhtaat paperit.

Nyt tuo Mauri taas unohti tärkeän virka-asian! Mutta ei hätää! Jaakko on sangen tunnettu joviaalisuudestaan erityisesti kaikkia ministereitä kohtaan ja hoiteli jälleen asian Maurin helpotukseksi pois päiväjärjestyksestä.

Silakkapihvin ääressä! Ajatella, kyllä me suomalaiset osaamme!

Jaakko ei raskinut millään lainata vapaasti Harri Holkeria ja tokaissut häntä valtakirjan kanssa lähestyvälle Maurille:

- Minä syön nyt silakkaa!

Pera kirjoitti...

Varmaankin moni uusi kansanedustaja ihan oikeasti kokee eduskuntaan tullessaan,
että paljon tuli puhuttua potaskaa ennen vaalia.

Halla-ahokin on ryhtynyt tilannettaan uudelleen arvioimaan, kun on perumassa
puhteitaan millä perusteella puolueorganisaationsa kehoitti tavallisia pulliasia Jussia änestämään.

Mutta minua vaan kiinnostaa se, että kuka ja ken lait Suomessa laatii siihen
kuntoon, kuten lait paperille painetaan ja luetaan. Olen kuullut, että useat ministeriöt ovat vain kumileimaisimia lakeja ns. allekirjoittaessaan.

Mutta mistä lain sisältö tulee kuten se on kirjoitettu ja ajateltu sisällöltään.

Anonyymi kirjoitti...

Wallin saa kyllä nyt luvan jättää urheiluministerin salkkunsa Kike Elomaalle. Kikellä on urheilutausta ja sellainen äänisaalis, ettei häntä voi sivuuttaa.

Ei sivuutettu Karpelaakaan aikoinaan ja kulttuuri- ja urheiluministerin salkku katsottiin myös tuolloin Tanjalle sopivaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi ihmeessä Stefan Wallinia ei suoraan voida nimittää Kokoomuksen-Apu-Ministeriksi.
Noloa kierrellä ja kaarrella.
Olen muuten sitä mieltä, ettei kokoomukselle mitään hallituspaikkaa kuulu, koska se moninkertaisesta rahallisesta panostuksesta ja median avusta huolimatta jäi vain niukasti suurimmaksi puolueeksi.

Anonyymi kirjoitti...

KUn SDP halusi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuuden, niin siihen tehtävään on varmaankin suunniteltu Koskista tai Skinnaria.

Anonyymi kirjoitti...

Kumpi olisi heikompi vaihtoehto, Koskinen vai Skinnari? Vai ovatko molemmat yhtä heikkoja?

Anonyymi kirjoitti...

Persujen ryhmässä on ainakin yksi edustaja, joka äänestää joka tapauksessa Portugali-pakettia vastaan.

Hän on sahuri Teuvo Hakkarainen Viitasaarelta. Kertoi tänään HS:n jutussa pitävänsä kravattia toista kertaa elämässään, ensimmäinen kerta oli päivää aiemmin persujen ryhmäkokouksessa. Helsingissä käynyt aiemmin vain kerran tai pari.

Anonyymi kirjoitti...

Sahuri Hakkaraiselle on kyllä EU-tuki kelvannut, kriittisyydestään huolimatta: https://www.eura2007.fi/rrtiepa/projekti.php?projektikoodi=A546856"

Dårka™ kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Onko tämä nyt laitaa!

Perpa Hetemaj, tämä maahanmuuttajataustainen futaaja, on uhannut Facebookissa lyödä valtiopäivämies Teuvo Hakkaraista kuonoon, jos vain näkeekin tämän "kartsalla."

Eikö kansanedustajan uhkaaminen väkivallalla ole melko vakava rikos? No, Perpa on nyttemmin poistanut tuon uhkauksensa Facebookista, mutta kuitenkin.

Hera Hakkarainen on pyytänyt sentään anteeksi muslimivastaista lausuntoaan, mutta Perpa ei ole tehnyt sitä oman uhkauksensa johdosta.

Eikö Tasavallan Presidentin pitäisi nyt puuttua kiireesti asiaan ja tuomita jyrkin sanoin sanottu vihapuhe ja vastavalitun kansanedustajan ja välillisesti samalla demokratian uhkaaminen?

Kysyn vaan!

Pidä Teukka puolesi siellä Arkadianmäellä ja Hgin ilta- ja yöelämässä liikkuessasi!

Saisiko Teukka paikan Jussi Halla-ahon johtamassa hallintovaliokunnassa, Timo Soini?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Italialaiselle lehdelle La Republicalle antamassaan haastattelussa kirjailija Sofi Oksanen arvostelee vaalivoittoon nousseiden perussuomalaisten poliittisia näkemyksiä. Oksanen sanoo lehdessä, että perussuomalaisten puolueohjelmassa on kulttuuripolitiikan osalta selviä vaikutteita natsijohtaja Adolf Hitlerin ideologiasta.

Tämä Oksasen arvio lyö aika pahasti korville mm. Alex Stubbin kv. lehdistölle pesuista antamia lausuntoja.

Mutta Stubbhan tuntee persuista vain Timo Soinin, ei muita. Sitä paitsi Stubbilla, Kataisella ja kokoomuksella on menossa jonkinlainen kuherruskuukausi Soinin kanssa, jotta Soini saataisiin hyväksymään Portugali-paketti.

Onneksi tosiaan Herra Hakkarainen eli tuore edustaja Teuvo "Teukka" Hakkarainen, sahuri Viitasaarelta, on ilmoittanut äänestävänsä joka tapauksessa paketin hyväksymistä vastaan.

heikki rönkkö kirjoitti...

Ihmisen kuva "ecco homo" Fetbardhe Hetemaj, joka on sisäisen sipoolaisen löydettyään ilmoittautunut Hankenille jatko-opiskelijaksi, on osallistunut Tarja Halosen presidenttifoorumiin vuoden jos toisenkin pakolaisnaisena, mutta jäi silti valitsematta eduskuntaan, joten nähtäväksi jää nouseeko hän Tarja Karpelan manttelinperijäksi missikkäänä kulttuuriministerinä. Eihän se olisi eka kerta kun kansantuomio hyvitettäisiin ministerinfrakilla, á la Tarja Cronberg.

Muistamme myös kuinka Alexander Stubb avitti uransa alkuvaiheessa kompastellutta Sofi Oksasta. Ulkoministerin massivisen julkinen tuki ministeriönsä palkkalistoilla olevaa Pietarin konsulia vastaan taistelussa viisumin saamiseksi Oksaselle runorupeamaa varten ei jättänyt epäilyksille sijaa Stubb'n kulttuurisympatioista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kas, kun Paperiliiton Jouko Ahonen ei hoksannut liittyä ennen vaaleja persuihin ja asettua ehdokkaaksi vaaleihin! Olisi varmaan mennyt helposti läpitte!

Nyt joutuu huomenna ilmoittamaan erostaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Missä Soini, siellä fasismi", huudettiin tänään mielenosoituksessa Helsingissä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mystinen juttu tosiaan, tuo "mies ja sen ääni" -tapaus!

Olisiko sihteeri-Seppo ollut illalla esityn baletin johdosta niin täpinöissään, ettei malttanut pitää mölyjä mahassaan?

J.P.H. kirjoitti...

Timo Soini sanoi ennen vaaleja pystyvänsä pitämään ryhmänsä kurissa lujuudella ja lempeydellä. On mielenkiintoista nähdä ovatko enemmistö persuista valmiita syömään vaalilupauksensa heti vaalien jälkeen, jotta Soini saisi ministerinsalkkunsa.
Voi käydä ryhmäneuvotteluissa niinkin, että ryhmän täytyy pitää Soini ruodussaan ja jäädä oppositioon jos hallitukseen pääsemiseen ehtona on sanojen syöminen Portugalin tukiasiassa. Sanoihan Halonenkin valtiopäivien avajaisissa, että vaalilupauksista on pidettävä kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Roomassa taidettiin aikoinaan lanseerata Juvenaliksen toimesta lentävä lausahdus, "leipää ja sirkushuveja". Nyt uusi parlamentti tarjoaa niitä itsessään ilman ammattiviihdyttäjien apua. Ilmiö lienee jatkojalostettavissa.

Esimerkiksi Perparim Hetemaj saisi tilaisuuden "to put his money where his mouth's at".

Siirtämällä sihteereiden ja pikakirjoittajien pyöreä pöytä puhemiehen korokkeen edestä, saataisiin paikkaan helposti pystytettyä nyrkkeilykehä. Bruce Buffer kuuluttaisi: "In the blue-white corner... This man is a sawer and a feared and hated member of Parliament. Fighting out of Viitasaari, standing at 5 foot 9 inches tall, weighing at 190 pounds, Teuvooooooooooooo "the hatchet" Hakkarainen".

Vedonvälittäjänä euro (vai markka?) nippuja hypistellen voisi toimia vaikkapa edustaja Joutsenlahti, sillä lisätienestit eivät ole pahasta palkastaan luopuneelle parlamentaarikolle. Kehätuomarina toimisi luonnollisesti Zysse - puhemiehen pöntöstä käsin. Erätauolla voitaisiin hehkuttaa vaikkapa tulevaa matsia Halla-ahon ja Sofi Oksasen välillä.

Aitiopaikalta matseja seuraava Stubb lohkaisisi haastattelussa makaaberin vitsin: "Onneksi Halme ei ole enää eduskunnassa..." Vieressä istuva Soini loukkaantuisi tästä hetkeksi, mutta heittäisi hetkeä myöhemmin riemuissaan Stubbille yläfemman Teuvon osuessa napakasti 1-2 combolla.

Manageri Katainen pysyttelisi tyytyväisenä taustalla ja allekirjoittaisi samalla Suomen puolesta Portugalin tukipaketin hyväksymisen - tuskin sitä edes kukaan noteeraisi.

-KS

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Puhemiehen vaalin yhteydessä kuullun "mystisen möläytyksen" esittäjäksi on nyt paljastunut, ei suinkaan pääsihteeri Seppo Tiitinen, vaan puhetta toimituksessa johtanut ikäpuhemies Kauko Tuupainen, persuista. On arveltu, että Tuupainen olisi tarkoittanut möläytyksellään "kansanedustajille vihdoin fyysistä työtä" edustaja Tuula Peltosta (sdp), joka on samasta Keski-Suomen vaalipiiristä kuin Tuupainenkin. T

Tuupainen on entinen demari. Tuupainen kiistää - tietenkin - tarkoittaneensa ketään edustajaa henkilökohtaisesti.

Peltoinen nyt vain "sattui" pudottamaan äänestyslippunsa juuri sillä hetkellä kun Tuupaisen mystiset sanat kuultiin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eduskunnan "kohukansanedustajan" tittelin otti kuitenkin, ennen Tuupaista, haltuunsa edellä jo mainittu toinen möläyttäjä - möläytti "neekeriukoista" Teuvo Hakkarainen, persuista niin ikään.

On ilmennyt, että EU:ta vahvasti arvostelut Hakkaraisen Haka-Wood -saha on saanut massiivista EU-tukea lähes puoli miljoonaan euroa. Saha on ehtinyt palaakin monta kertaa, viimeksi maaliskuussa 2010.

Mikäpäs tässä on ollessa, tuumii Teukka nyt varmaan valtiopäivämiehenä eduskunnassa. "Saha paloi, mutta EU-tukea nostettiin vaan."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Otan tähän "viran puolesta" erään anonyymin tänään blogiin 361 (Paatero teki sen taas) lähettämän lyhyen kommentin:

"Noh ilmeisesti joku tekee työtä välittämättä paateroismista.

Syyteet kovenivat.

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/vartijan-pudasjarvella-ampuneen-poliisin-rikosepailyt-kovenivat/897729"

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kalevan mukaan tutkinnanjohtajana toiminut syyttäjä kertoi Pudasjärvellä kuolemaan johtaneen poliisimiehen ampumistapauksesta seuraavaa:

- Tapauksen tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö kertoo, että asiakirjat ovat edenneet syyttäjälle syyteharkintaan.

Männikön mukaan pudasjärvistä vanhempaa konstaapelia epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Rikosepäilyt kovenivat tutkinnan aikana, sillä sen alussa poliisia epäiltiin kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta."
---
Niinpä. Mutta ennen kuin tutkinnanjohtaja oli edes määrätty juttuun, yliposiilipäällikkö Paatero otti tiedottamisen itselleen - lain mukaan tiedottaminen ei edes kuulunut Paaterolle vaan tutkinnanjohtajalle, jota ei siis vielä ollut edes määrätty - ja kertoi kaikille mahdollisille kanaville, että kyseinen ampuminen oli selvä tapaturma eli vanhempi konstaapeli ei olisi syyllistynyt mihinkään rangaistavaan menettelyyn.

Onneksi tässä tapauksessa paaterointi ei todellakaan näytä johtavan sillä tähdättyyn tulokseen vaan asia on saatu tutkituksi puolueettomasti.

Anonyymi kirjoitti...

Teuvo Hakkaraisen jäljet kyllä "savuavat" aika näkyvästi. Miten minusta tuntuu, että hänen taustoistaan löytyy seuraavan neljän vuoden aikana kaikenlaista puhuttuvaa.

Nyt jo herättää huomioita, kun köyhän kansan sahurina esiintynyt mies onkin merkittäviä yritystukia saaneen perheyrityksen omistaja ja ymmärtääkeni kansainvälisen kaupankin asiantuntija. Puheet ja teot ovat kysymyksiä herättävässä ristiriidassa. Ettei vaan tullut Soinille mätä omena uuteen joukkoon mukaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin, tiedä häntä sitten!

Yleisesti ottaen sahoilla tuntuisi kokemuksen mukaan olevan aika usein taipumusta syttyä palamaan, jos alkaa oikein heikosti mennä. Lieneekö toiminta - yleisesti ottaen - sitten niin tulenarkaa puuhaa, tiedä häntä.

Mutta jos ja kun Teukka Hakkarainen on noin merkittävä ja kokenut yrittäjä, niin miksei Soini voisi esittää häntä uudeksi elinkeinoministeriksi?

Paljon enemmän Teukka varmaan ymmärtää elinkeinonharjoittamisen metkuista kuin Soinin Timppa, jonka on sanottu aika yleisesti olevan kiinnostunut itse nimenomaan juuri elinkeinoministerin salkusta.

Jos Teukka kerta on saanut junailtua EU-tukia kivasti omalle perheyritykselleen, niin kyllä hänen voisi olettaa pystyvän hommaamaan niitä muillekin suomalaisille yrittäjille. Vai mitä?

Muuten, onkohan Teukka ja hänen hänen yrityksensä PYL:n eli Perheyrittäjien Liiton jäsen?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Teukka Hakkaraisesta eduskunta tuntuu todella saaneen "väriläiskän", sillä jo nyt häntä epäillään rikoksesta! Tämä koskee hänen ensimäistä lausuntoaan eduskuntatalossa.

HS:n mukaan vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pyytää nimittäin valtakunnansyyttäjää tutkimaan kansanedustaja Hakkaraisen (ps) lausuntoja. Kyse on Hakkaraisen tiistaina Helsingin Sanomille antamasta videohaastattelusta, jossa hän vähemmistövaltuutetun mielestä ilmaisi mielipiteitään rasistisesti ja ihmisarvoa loukkaavasti.

"Hakkaraisen lausunnot maahanmuuttajista, turvapaikanhakijoista, ihonväriltään tummista ihmisistä ja muslimeista ovat sekä panettelevia että solvaavia. Niistä voi saada harhaanjohtavasti kuvan siitä, että tiettyyn kansanryhmään kuuluvat henkilöt ovat rikollisia ja alempiarvoisia", Biaudet toteaa.

Biaudet on pyytänyt valtakunnansyyttäjää arvioimaan, täyttävätkö Hakkaraisen lausunnot jonkin rikoksen tunnusmerkit. Rikosnimikkeenä voisi hänestä olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
---
Huh, huh! Uudet persut eivät näytä oikein hallitsevan tätä uutta tekniikkaa. Ensin ikäpuhemies Keijo Tuupainen meni möläyttämään puhemiesvaalin yhteydessä "noloja", mikä kuultiin videolta, ja nyt Teukka H. jäi kiinni videohaastattelussaan!

Mutta eikös valtiopäivämiehillä eli kansanedustajilla ole tietty koskemattomuus eli immuniteetti. Perustuslain mukaan edustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden johdosta tai asian käsittelyn yhteydessä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta suostu siihen päätöksellä, jota vähintään 5/6 osaa annetuista äänistä on kannattanut (PL 30.2 §).

Kyse on nyt siitä, olivatko valtiopäivät jo ehditty avata, kun Teukka antoi sanotun videohaastattelun Hesarille. Jollei oltu ehditty, niin silloin immuniteetti ei suojaa Teukkaa.

Onpa outoa! Heti eka-reissullaan eduskuntatalossa uusi kansanedustaja voi joutua syytteeseen haastattelunsa johdosta!