keskiviikko 17. lokakuuta 2012

649. Kenestä Raimo Sailaksen seuraaja?

1. Uutisten mukaan valtiovarainministeriön (VVM)  valtiosihteeri Raimo Sailas (67 v.) jää eläkkeelle ensi vuoden helmikuussa. Sailas on ollut VVM:n palveluksesssa vuodesta 1971 ja toiminut muun muassa ministeriön budjettipäällikkönä ja vuodesta 1995 lähtien pysyvänä valtiosihteerinä.

2. Raimo Sailas on ollut pitkään näkyvimpiä suomalaisia virkamiehiä, joka on aktiivisesti osallistunut talouspoliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Telkkarissa par' aikaa pyörivässä Terho Pursiaisen vetämässä nuotio-ohjelmassakin yksi savun seassa ringissä istujista, korkealentoisia ja syvämietteisiä ajatuksia puhisevista keskustelijoista on juuri Raimo Sailas Suuri.

3. Kansalliseen julkisuuteen Raimo Sailas nousi 1990-luvun alun lamavuosina, jolloin julkaistiin hänen nimeään kantavia, kansan keskuudessa jumalattoman suuren suosion saavuttaneita leikkauslistoja. Nyt Sailas on muotoilemassa Jarkko Ruudun ja kahdeksan muun intellektuellin kanssa Pursiaisen nuotiopiirissä kymmentä uutta käskyä; näissä nykyisissä käskyissäkin olisi toki ihan tarpeeksi kestämistä.

4. Nyt tietysti alkaa heti kiivas spekulointi siitä, kenestä tulee Raimo Sailaksen seuraaja. Meneekö virka demareille, niin kuin näyttäisi? Meillehän on kuitenkin vakuuutettu vakuuttamasta päästyä, että korkeiden virkamiesten nimityksissä ei puoluekanta paina sitä eikä tätä, vaan pätevyys ratkaisee. Lahjomaton oikeuskanslerimme on uurastanut yötä päivää ja vahtinut, että tätä periaatetta, jumalauta, jok'ikisessä virkanimityksessä myös käytännössä noudatetaan - ja piste! Viimeksi saimme tuta puolueettomasta ja umpi..siis antipoliittisesta virkanimityksestä, kun Päivi Nerg nimitti sisäministeriön kansliapäällikön virkaan kaimansa Päivi Räsäsen.

5. Tällä katsannolla ja metodilla on nyt ratkaistavissa myös Sailaksen seuraajan valinta varsin helposti. Se ei ole pulma eikä mikään, kunhan nytkin noudatetaan Päivi Räsäsen ja oikeuskansleri Jaakko Jonkan vankkumatonta kantaa, jonka mukaan virkanimityksessä ratkaisee vain ja ainoastaan nimitettävän pätevyys.  

6. Jos tätä kantaa seurataan Sailaksen seuraajaa valittaessa - ja miksei seurattaisi - niin silloin uuden valtiosihteerin nimi on, ei suinkaan Juhani Tervala, vaan - Päivi Nerg. Miksikö? No, siksi, että Nerg oli reilu kuukausi sitten Päivi Räsäsen ylistyslaulun ja korkeaveisun mukaan ylivoimaisesti pätevin viranhakija nyt, aina ja iänkaikkisesti korkeisiin hallinnollisiin valtion virkoihin! Kyllä tämän, samperi soikoon, pitää päteä myös Raimo Sailaksen seuraajaa nimitettäessä! Sitä paitsi asia myöskin siltä kantilta selvää pässin lihaa, että nimityksen myötä Päivi Nerg vain palaisi takaisin siihen ministeriöön, mistä hän sisäministeriöön korkeimman johdatuksesta tulikin eli VVM:ään.

7. Nonnii, tulihan se sitten tämäkin asia ratkaistua!

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervala ei käy koska joku apteekkiapulaisesta ministeriksi nostettu sen pian erottaisi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sailaksen seuraajan päättää yksin Jutta, muut ministerit vain nyökyttelevät. Näin on kirjoitettu.

Anonyymi kirjoitti...

Sailashan se on aina päättänyt, mistä rahat otetaan ja mihin käytetään, olipa ministeri sitten puolueesta tai toisesta.
Kerrotaan että vuodet 1991 - 1996 työnteko VVM:ssä olisi ollut Sailasta ilman Viinasta.

Anonyymi kirjoitti...

Arhinmäki just sanoo telkussa ettei tällä six pack-hallituksella ole mitään ideologista sisältöä, joten pitänee kysyä miksi se on olemassa?

Ei kai sillä muuta tehtävää ole kuin pelastaa pohjoismainen hyvinvointivaltio. Sitä pavelee Nergin nimitys, ja Martti Hetemäen tuleva nimtys Sailaksen seuraajaksi. Sen varmistaa asevelijuntan toveri Lauri Ihalainen joka ei jätä oppi-isänsä Niilo Hämäläisen rintamakaveri Päiviö Hetemäen poikaa pulaan. Juu, juu, Jutta.

AKT:n johtoon he Rädyn jälkeen junailevat historian tutkija Tapio Bergholmin - hänenkin isipappa palveli ulkoministeriötä. Näinä herkkinä aikoina Turun väylän aukipito länteen korostuu myös siinä, että huippu-uskovainen eu-parlamentaarikko Hannu Takkulan (kesk) kirjat on siirretty Lapista Suomen Turkuun ja on siellä ehdolla valtuustoon.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tässä minkään jäniksen selässä vielä olla, koska Sixten Korkman lupaa Suomelle yhden vuoden aikaa pelastua.

Kuka ties Tervalan todellinen synti löytyykin idän suunnan tiehankkeiden edistämisestä? Niitä tosin kipeästi tarvittaisiin ennen kuin EU myöntää venäläisille viisumivapauden.

Anonyymi kirjoitti...

EVA:n professorien vaikuttajaverkostoon Korkmanin tavoin kuuluva Alf Rehn kehottaa kaikkia nukkumaan niin kauan kuin voivat.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näinä aikoina "porvari nukkuu huonosti"!

Mutta tuota nukkumisteoriaa hiukka vielä kehittämällä Alf Rehn ja Sixten Körkman voisivat hankkia Suomeen vihdoinkin ensimmäisen taloustieteen Nobelin!

Miksi Nalle Wahlroos menestyy, varmaan nukkumalla talviunta kunnon nallejen tapaan?

Olisko tässä bisnesideaa ja uusi matkailuvaltti Suomelle? Turistit nukkumaan talviunta karhujen seurassa! Koekaniineiksi voitaisiin tuottaa Jenkeista "Suurin pudottaja" - sarjaan osallistuvia "nallekarhuja". Kun on koko talven koisinut syvällä kannon alla paksu rasvakerros suojanaan, niin eiköhän se painoi tipu keväthangille tultaessa kummasti! Eksotiikan lisäämiseksi talviunipaikat voitaisiin sijoittaa itärajalle, Karhun naapuriin.

Anonyymi kirjoitti...

Toki löytyisi samasta suvusta toinenkin velikulta. Suostuisikohan Harri jatkamaan siitä mihin veli lopettaa? Hyvä veli-verkoston pysyvyyttä kun tarvitaan näinä vaikeina taloudellisina aikoina.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei suostu! Harri haluaa ehdottomasti jatkaa hyvää ja tulosrikasta yhteistyötään Finnairin Mika Vehviläisen kanssa ja vielä entisestäään syventää ja lujittaa sitä!

Anonyymi kirjoitti...

Leuka-Virtanen tai Matti Vuoria, aika velikultia.

Anonyymi kirjoitti...

Anneli Auerin jutussa tulee näköjään huomenna KKO:n tuomio, mutta eiväthän ne kai ole pitäneet ainakaan mitään isompaa suullista.

Ts. syyte hylätään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Veikkaisin kuitenkin, että Auerin jutussa ei kysymyksessä kuitenkaan ole "lopullinen tuomio", kuten Iltalehti raflaavasti kertoo, vaan päätös, jolla juttu palautetaan hovioikeuteen. En tiedä, saa nähdä.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/ylituomari-jatti-kertomatta-sidoksistaan-seinajoen-kaupungin-vuokra-asuntoyhtioon-1.1273441

Vaasan hallinto-oikeuden ylituomari Liisa Talvitie on jättänyt ilmoittamatta oikeusministeriölle sidonnaisuutensa Seinäjoen kaupungin omistamaan vuokra-asuntoja välittävään Sevas Oy:öön. Talvitie on Sevaksen hallituksen puheenjohtaja. Talvitie vetoaa "muistamattomuuteensa".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinpä, ja juuri kun tuomaripäivilläkin viime viikonvaihteessa paasattiin tuomarin etiikasta ja tuomareilta edellytettävästä "korkeasta moraalista"!

Anonyymi kirjoitti...

No, eihän sitä useinkaan muista, jos sattuu olemaan jonkun hallituksen jäsen. Tuomarilla on muutenkin niin paljon muistamista, kun pitää muistaa eettiset periaatteet ja kaiken maailman paragraafit.

Anonyymi kirjoitti...

Sailaksen seuraaja lienee Juhana Wartiainen, tämä torkkupeittomies (sdp).

Anonyymi kirjoitti...

Wartiainen ilman muuta. Hän on ajatellut pohjoismaisen hyvinvointivaltion pelastumista päivittäin torkkupeitonkin alla, eikä ole tyytynyt ajattelemaan sitä vain joka aamu ensitoimena herättyään ja illalla viimeisenä nukkumaan mennessään, kuten YK-suurlähettiläs Jarmo Viinanen on tehnyt viimeiset neljä vuotta turvaneuvostopaikkaa, mutta eipä se riittänyt!

Anonyymi kirjoitti...

No tämä Suomi ei sitten päässytkkän johonkin turvaneuvostoon. Ei edes SAK - Kiljavan -propaganda opiston läpikäynneen lobbauksella ihan Nykissä asti ollut toivottavaa tehoa. Toivottavasti oli hyvä kielikylpy. Eli näillä lihaksilla maailman keskiöön, he heja he.

Anonyymi kirjoitti...

Raimo Sailas on kuntatalouden ja Suomen hyvinvointivaltion uusliberalistinen tuhoaja No 1.

Sailas vaikenee ja hämää, kun meinaa tulla puhe pääomavarakkaille suuntaamistaan miljardien ja miljardien veroeduista. Jopa Mehiläisen/Ambean Bergendahl vetosi 5.11.2011 juuri Sailaksen (ministeriön) erityiseen (veronkierto)-ohjeeseen, jolla alle 1%:n yritysverokin tuli lailliseksi, puhumattakaan kaikenlaisesta pääomakeino-konkeloista, joita Sailas on valmistellut ja toimeenpannut valtion(entisten)varainministeriönsä kautta.

Nyt hys hys on valmisteltu Sailaksen seuraajaksi Sailaksen kloonia: viha tavallista kansaa ja sen moraalisuutta kohtaan, vaikeneminen pääomavarakkaiden suosinnasta ja kulissien takaisesta pääomapiirien lobbausshakista.

Kansanvaltaa parhaimmillaan tämä vaikeneminen Suomen ylivoimaisesti tärkeimmän talousvaikuttajan valinnasta.

Saadaanko tähänkin uusi äärioikeistolaisen siiven "demari"?