lauantai 20. lokakuuta 2012

652. Estellen Gaza-operaatio lässähti

                        
Kai muistat kannella kun Estellen/me haaveksimme ja laulelimme/kun Hamas kutsui talkoisiiin...

1. Israel ja Egypti aloittivat  vuonna 2007 Gazan saarron, jolla pyrittiin rajoittamaan Gazan kaistalle vietävien tarvikkeiden määrää ja laatua. Gazaan ei saa viedä esimerkiksi aseita, rakennustarvikkeita (sementtiä) ja joitain ruoka-aineita. Saarto toimii maalla, merellä ja ilmassa. 

2. Israel julisti Gazan saartoon sen jälkeen, kun palestiinalaispuolue Hamas voitti vuonna 2006 parlamenttivaalit ja nousi valtaan Gazassa. Hamas on ammuskellut Gazasta Israeliin vuosikausia Kassam-raketteja tai rahoittanut  rakettihyökkäyksiä. Saarrolla Israel haluaa estää rakettihyökkäyksiä ja Hamasin materiaalisen sekä taloudellisen avustamisen. Yhdysvallat, EU ja Israel luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi. Saarron on väitetty johtaneen Gazan talouden luhistumiseen. Toisaalta on kerrottu, että Gaza ei tarvitse taloudellista tai edes humanitääristä apua. Saartoa on arvosteltu laajalti esimerkiksi länsimaissa. Suurvalloista vain Yhdysvallat tukee sitä. Kesäkuussa 2010 Israel ilmoitti lieventävänsä Gazan saartoa, aseita ja rakennustarvikkeista esimerkiksi sementtiä ei Gazaan saa edelleenkään viedä.  

3. Toukokuun lopulla 2010 Turkista purjehtinut Gazan saartoa vastustavien aktivistien avustuslaivue pysäytettiin Israelin armeijan suorittamalla sotilasoperaatiolla kansainvälisellä merialueella. Avustuslaivueen johtajat olivat aiemman ilmoittaneet yrittävänsä rikkoa Gazan saarron ja Israel oli vastannut tähän ilmoittamalla, että yritys tullaan estämään tarvittaessa voimakeinoin. Israelin erikoisjoukot nousivat yöllä kansainvälisellä merialueella avustuslaivueen kaikkiin kuuteen laivaan, koska laivat eivät totelleet pysähtymiskäskyä. Yhdellä laivalla (Mavi Marmara) syntyi tämän seurauksena taistelu, jossa kuoli yhdeksän turkkilaista aktivistia Israelin erikoisjoukkojen luoteihin.

4. Olen käsitellyt  kesäkuun 2010 alussa mainittua traagista turkkilaisen avustuslaivueen pysäyttämistä kolme kertaa, katso blogit 278/1.6.2010, 279/3.6.2010 ja 280/5.6.2010. Peistä taitettiin kommenteissa kiivasti puolesta ja vastaan niin kuin toki kuuluukin. Palestiinalaisia puolusti ja Gazan saartoa vastaan kirjoitti innolla etenkin emeritusprofessori Pekka Koskinen, "mies joka tapasi Arafatin". Valitettavasti Pekka on ehtinyt nyt poistua manan majoille eikä voi ottaa asiaan enää kantaa.

5. Myös suomalaiset johtavat poliitikot, presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja muun ulkopoliittisen eliitin johdolla - ne jotka kärsivät rökäletapion eilen YK:n turvaneuvosto-asiassa - ovat ottaneet näkyvästi kantaa palestiinalaisten ja Hamas-järjestön puolesta ja Gazan saartoa vastaan. Palestiinan vapausjärjestön PLO:n johtaja Jasser Arafat, jota Israel piti terroristina, oli heidän hyvä ystävänsä, joka vieraili pari kertaa Suomessa saaden täällä elitiin piirissä sankarin vastaanoton. Ulkopoliittinen johto tai hallituksen muutkaan ministerit eivät ole sen sijaan juurikaan halunneet ottaa vastaan Israelin valtion virallisia edustajia tai edes tavata heitä, jos nämä ovat sattuneet muutoin maassamme vierailemaan. 

6. Viime päivinä on kohuttu Suomen lipun alla purjehtivasta Estelle -avustuslaivasta, jonka tarkoituksena on ollut rikkoa Gazan saarto ja viedä erinäisten avustustarvikkeiden (mm. kielletyn sementin) lisäksi muun muassa  jalkapalloja ja soittimia Gazaan; on siis lähdetty niin sanotusti "soitellen sotahan".  Kaikki ovat toki olleet erinomaisen hyvin tietoisia siitä, että Israel ei tule hyväksymään tämänkään laivan päsyä Gazaan. Laivan päällikkö ja eräs toinen laivan miehistön jäsenen ovat suomalaisia. Matkustajia laivalla on kolmisenkymmentä, pääasiassa ruotsalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia sekä jokunen kansanedustaja muistakin maista. Tällekin reisulle varta vasten matkustajaksi on tuppautunut ruotsalainen Wallander-kirjailja Henning Mankell; hän ei siis saanut saanut tarpekseen vuoden 2010 verisesti päättyneestä seikkailusta.

7. Tänään sitten Israelin laivaston sotilaat aivan odotetusti nousivat  Estelle-laivaan ja ovat ilmeisesti parhaillaan johdattamassa alusta  turvallisesti Etelä-Israelissa sijaitsevaan Ashdodin satamaan. Estelle oli ehtinyt seilata jo lähes 50 kilometrin päähän Gazasta ennen Israelin puuttumista sen kulkuun.

8. Israelin mukaan laivaan noustiin kansainvälisen oikeuden sääntöjä noudattaen. Tätä ennen laivaan oli oltu yhteydessä useita kertoja ja pyydetty sitä muuttamaan kurssiaan. Kehotuksia ei kuitenkaan noudatettu. Sotilaiden ei tarvinnut nyt käyttää laivan pysäyttämisessä ja kurssin muuttamisessa voimakeinoja. Laivan miehistö ja matkustajat annetaan Israelin poliisin ja muiden viranomaisten hoteisiin.

9. Minulla ei ole juurikaan lisättävää Gazan saartoon tai avustuslaivojen jo etukäteen epäonnistumiseen tuomittuihin yrityksiin murtaa saarto taikka Lähi-Idän tilanteeseen muutoinkaan; viittaan tässä suhteessa em. aiemppin kirjoituksiin. Sympatiani ovat kyllä yksinomaan Israelin puolella, koska pieni kansakunta taisteele olemassaolonsa puolesta koko vihamieleistä arabimaailmaa vastaan. Estelle-yrityksessäkin oli  luonnollisesti kysymys vain Israelin vastaisesta poliittisesta provokaatiosta, jonka tarkoituksena on saattaa Israel ja sen koko olemassaolo huonoon valoon. Tällä toiminnalla nämä höyrypäät ja heidän tukijansa ja kannattajansa antavat aseita Israelin vihollisten käsiin, ehkä se onkin koko homman tarkoituksena. Vihollismaiden, joiden perustuslakiin on kirjattu tavoitteeksi  Israelin ja sen kansan tuhoaminen.

10. Norjan ja Ruotsin hallitusten asianomaiset ministerit yrittivät puhua Estellellä oleville maamiehilleen järkeä tarkoituksin saada laivan eteneminen pysähtymään ennen sen saapumista saartorajan lähettyville. Suomen ulkoministeri tai ulkoministeriö ei sen sijaan  tätä tehnyt, ei ainakaan tiedottanut siitä, vaikka laiva seilaa Suomen lipun alla. Nyt kun laiva on saatu onnellisesti pysäytetyksi ilman yhteenottoa, ulkoministeri Erkki Tuomioja jakelee lausuntoja, joiden mukaan Gazan saarto on "tuomittava, vaikkakin laillinen". Tuomioja ei halua moittia  "kansalaisaktivisteja", vaikka heidän toimintansa voi vaarantaa ihmishenkiä.

11. No, ilmat ovat olleeet Välierellä aurinkoiset, joten kyllähän tuolaisi reissuja voi jatkosssakin tehdä. Aktivisteja odottaa nyt maastakarkouts Israelista. Päätös pantaneen toimeen heti, eli Israelissa tuskin joudutaan odottamaan vuosikaupalla karkotuspäätöksen täytäntööpanoa ja turvautumista "kahden rotevan poliisimiehen" apuun..
42 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Jos ihmisoikeudet olisivat todella tärkeitä näille aktivisteille, he olisivat purjehtineet Syyriaan. Me jatkamme rajojemme puolustamista", Netanjahu sanoi.

Mitenköhän aktivisteilla ja Tuomiojalla ei ole käynyt mielessä, että tuohan oli aivan turha. Sementtiä sinne ei saa viedä, mutta ei kukaan kärsi sementin puutteesta. Saarto kuitenkin johtuu aseiden käytöstä Israelia vastaan. Mielestäni aika loogista, että aseet otetaan pois heiltä, jotka ampuvat toista kohti. Muut tuotteet olisi saanut perille paljon helpommin, kun asiasta olisi sovittu Israelin kanssa.

Aivan merkityksetön reissu, jos ei lasketa ruotsalais- ja norjalaispoliitikkojen saamaa huomiota. Ehkä he saavat vähän lisää ääniä. Ehkä tuossa on lisänä vielä siitä syntyvä jännitys niille kyytiin lähteneille seikkailijoille.

Anonyymi kirjoitti...

"Sementtiä sinne ei saa viedä, mutta ei kukaan kärsi sementin puutteesta."

No miten sen nyt ottaa. Saattaisi kai se olla mukava - joittenkin mielestä ainakin vaikkei sitten sinun - asua ihan jossain talossakin eikä taivasalla. On sielläkin välillä viileemmät kelit.

Israeli tietysti väittää että sementtiä käytetään pommien tms. rakentamiseen. Mikä saattaa olla tottakin. Toisaalta Israel tuhosi operaatio Cast Leadin aikaan paljon infrastruktuuria Gazassa ja harrastaa ainakin Länsirannalla edelleen tätä kokonaisten perheitten talojen tuhoamista rangaistuksena jonkun perheenjäsenen vastarintatoiminnasta.

B'tselemin sivuilta löytyy tilastotietoja talojen tuhonnasta ja muustakin tuhotoiminnasta, sekä israelilaisten että palestiinalaisten:

http://www.btselem.org/punitive_demolitions/statistics

Olen sitä mieltä, että oli amerikkalaisten taholta älytön virheteko perustaa Israelin valtio juuri tuohon maailmankolkkaan kun tyhjiä valtamerisaaria ja autiomaita olisi ollut saatavilla. Vai oliko teidän mielestänne joku järjen riemuvoitto perustaa juutalaisvaltio vihamielisten arabivaltioiden keskelle? Taitaa Israel olla maailman pisimpään jatkuvassa sotatilassa ollut maailman valtio? Koko maa on kuin joku liikekannallepanokeskus, siellä ei voi liikkua törmäämättä koko ajan sotilaisiin.

Kyllä minunkin mielestäni tämä Estelle-operaatio oli melko turha. Toisaalta, herättäähän tämä keskustelua. Blogistikin kirjoitti uuden blogitekstin. Ja minä, joka olin jo unohtanut parin vuoden takaiset Mavi Marmarat, sain taas muistutuksen Israelin valtion harjoittamasta apartheid-politiikasta muureineen. Minä tunnen kyllä enemmän sympatiaa gazalaisia kohtaan kuin kylmäsydäminen blogisti. Minua ärsyttävät rikkaat amerikanjuutalaiset, joille Israel on vain joku lomasiirtola. Kaksoiskansalaisuuksia on, mutta oikeasti asutaan Amerikoissa. Tai Ranskassa tai Britanniassa yms. Onko Israelin ja Mossadin salamurhatoiminta ulkomailla, esim. se Dubain keikka pari vuotta sitten blogistin mielestä hyväksyttävää toimintaa?

Anonyymi kirjoitti...

Sekä blogisti että 1. kommentoija kirjoittavat yllättävän vähättelevään sävyyn entisen Reilun kaupan bååtin Estellen nykyreissusta Ship to Gazan palveluksessa. Kyllä moiselle reissulle lähteminen vaatii melkoista rohkeutta. Eikä pidätyskeskukseen vieminen ja tyrmään laitto pariksi päiväksi ole mikään mukava kokemus ennen karkotusta. Ainakaan Gaza flotillalaisten mukaan. Israelilaiset saattavat pahoinpidellä tai tehdä ties mitä. Viimeksi he myös varastivat kaikki aktivistien henkilökohtaiset tavarat eivätkä kyselyistä huolimatta koskaan palauttaneet mitään kännyköitä tai läppäreitä niille flotillaporukoille. Osallistujia pahoinpideltiin, mm. Kenneth O'Keefeä olivat mätkineet aika lahjakkaasti:

http://www.indymedia.org.uk/en/2012/02/492787.html

Aivan asiaankuulumattomana kuriositeettina kerrottakoon, että eräs tuttuni oli joskus huuhaa-kaudellaan entisöimässä Reilun kaupan bååtti Estelleä ja hänellä on tuon reissun tuloksena aivan ihana - nyt jo aikuinen- lapsukainen.

Eniten minua nyt kumma kyllä huolettaa, että mitä tuolle laivalle tapahtuu? Pistääkö Israel Estellen päreiksi? Vai saadaanko se takaisin Ruotsiin?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Asioita voi toki katsella eri kantilta. Israel on juutalainen valtio ja juutalaiset ovat asuneet nykyisen israelin alueella jo hyvin kauan ennen ajanlaskumme alkua. No, anonyymi sentään olisi tarjonnut juutalaisille armeliaasti joitakin valtamerensaaria, kun sen sijaan Israelin tuhoa oikein perustuslain voimalla uskonkiihkossaan tavoittelevat arabimaat ajaisivat israelilaiset, ei millekään saarille, vaan suoraan meren kitaan! Israelin pitää olla koko ajan täydessä sotavalmiudessa, ja kuten anonyymikin lienee kuullut kerrottavan, sota voi olla joskus raakaa peliä. Vihollisen suunnittelemat terroristi-iskut on hyvä pyrkiä torjumaan hyvin suunnitelluilla vastaiskuilla ennakkoon, ettei kävisi niin kuin New Yorkissa 11.9.

Anonyymi kirjoitti...

Siellä ne taistelevat, Luvatun Maan pojat, filistealaisiaan vastaan. Vanhan Testamentin ajoista on sen verran edistytty, että filistealaisia on täällä pohjoisessa saakka. Mutta sehän johtuu Baabelista.
Suomalainen on kova osallistumaan, milloinka mihinkin. Välillä ollaan Norjassa Alta-joella, olinhan siellä minäkin nuorena hupsuna. Sitten viedään Gazaan sementtiä.
Sementtiä? Bunkkereitako ne siellä tekee. Kuka sinne on hyökkäämässä.
Jos en vaikka Israelia rakastaisikaan, tulee mieleen Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuolema ja kirjailijan murhe Israelin ajautumisesta ikuiseksi syntipukiksi verenhimoisten naapureidensa keskellä.
Ja vielä Henning Mankell kyydissä..m

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vai että läppäritkin vietiin. No, jo on kamalaa, eihän noin saada tehdä, eihän Erkki?

Uutisten mukaan Suomen paikallinen konsuli olisi ollut jo satamassa vastassa "sankaripoikiamme", mutta nuo hemmetin viranomaiset eivät sallineetkaan konsulimme tavata poikiamme vielä tänään! Tästä pitää ehdottomasti kannella - vaikkapa YK:n turvaneuvostolle!

Estellen loppusjoituspaikka olkoon vaikka Helsingin Kauppatorin rannasa ravinttelilaivana. Siellä kaikki "Gazan veteraaniaktivistit" voisivat kokoontua ja muistella huimia yrityksiään matkata Gazaan vapautamaan palestiinalaisia Israelin orjuudesta. Erkillä ja Tarjalla olisi baarissa omat Jasser Arafat -nimikkomukinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Shit to Gaza -laeva.

Anonyymi kirjoitti...

Ovat tietty nuo Estellen matkailijat paskoneet housuihinsa, kun Israelin pojat nousivat laivaan. Siksi konsuli oli satamassa vastassa kasa puhtaita kalsareita mukanaan.

Anonyymi kirjoitti...

"No miten sen nyt ottaa. Saattaisi kai se olla mukava - joittenkin mielestä ainakin vaikkei sitten sinun - asua ihan jossain talossakin eikä taivasalla. On sielläkin välillä viileemmät kelit."

No kyllähän siellä taloja rakennetaan. Harkot on aivan toimiva rakennusmateriaali. Jos hienompaa taloa kaipaa, siellä maaperä rakentuu kalkkikivestä, joka on helpompaa käsitellä ja työstää kuin meillä esiintyvä vuolukivi. Mielestäni yleinen viihtyvyyskin on parempi, kun kaikki talot eivät ole betonielementeistä tehtyjä neukkukuutioita.

Kun rakennusmateriaalia kuljetetaan pohjoismaisella laivalla, olisi nyt sen verran miettineet, että olisivat vieneet pohjoismaisia raaka-aineita, kuten puuta. Puuta siellä ei tahdo saada, eikä se olisi ollut edes kiellettyjen materiaalien listalla.

Anonyymi kirjoitti...

"Kyllä moiselle reissulle lähteminen vaatii melkoista rohkeutta. Eikä pidätyskeskukseen vieminen ja tyrmään laitto pariksi päiväksi ole mikään mukava kokemus ennen karkotusta."

No tuohan on osa sitä jännitystä, jota reissuun lähteneet seikkailijat ovat tilanneet. Jos kapteeni olisi kääntänyt kokan kohti Ashdodia ihan pelkästä sotalaivojen maanittelusta, ilman kommandojen nousua kannelle, veikkaan että siellä olisi useampi matkustaja miettinyt reklamaatiota. Se tyrmä lienee yhtä odotettu osa ohjelmaa. Olisihan sen mukanaolleen kirjailijan pitänyt joko muuttaa ajattelemansa kirjan aihe tai käyttää paljon enemmän mielikuvitustaan, jos heidät olisi kuljetettu kunniavieraina punaisen maton kautta 5 tähden hotelliin.

Henri K. kirjoitti...

Mitenkä ihmeessä tuosta Tuomiojasta tulee jotenkin niljainen mielikuva? Eltaantunut hippi? Ongelmana se, että mies on myös kaikkien persujen maalitaulu. Siitä huolimatta, ehkä pitäisi jotain keksiäl

Anonyymi kirjoitti...

Niin... me suomalaiset ollaan innokkaina sekaamassa toisten vesialueilla.
Vuosikos siitä vasta on kulunut, kun lukajoelta yllätettiin suomalainen "hiippari" koeputkineen ja läppärihän se siinäkin taisi mennä.
Taitaa olla myrsky vesi (kalja) lasissa.

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti hyvä, kyllä Estelle-operaatio onnistui. Kokeilepa googlata niin huomaat, että aika monta uutista Israelin Estelle-pysäytyksestä löytyy. CNN, BCC, The Guardian, Daily Mail, The Washington Post, New York Times mainitakseni muutaman. Eli Israelin /Gazan tilanne pääsi taas otsikoihin pienen tauon jälkeen. Ei kai kukaan laivalla olija niin tyhmä ole ollut, että olisi uskonut Gazassa maihin pääsevänsä.

Suomen Yle antoi uutisessaan muuten tänään ymmärtää, että Mavi Marmaran jälkeen tämä Estelle olisi ensimmäinen yritys saarron murtamiseen, mutta eihän se pidä paikkaansa! Onhan niitä ollut monta tässä välissä vuoden 2010 jälkeen. Mavi Marmara /Gaza Flotilla -juttu tapahtui siis 2010 eikä 2008 kuten blogisti väitti.

Estellellä oli myös juutalaisia mukana vastustamassa Israelin politiikkaa. Italialainen juutalaissyntyinen Marco Ramazzotti Stockel. Ja yksi Israelin kansalainenkin siellä oli: entinen israelilaissotilas nimeltä Elik Elhanan. Sekä kansanedustajia Kreikasta, Espanjasta, Norjasta ja Ruotsista. Ja yksi entinen kansanedustaja Kanadasta. Suomalaiskansanedustajat eivät tietenkään tuttuun tyyliinsä osallistuneet taaskaan.

Blogisti ja peesaajansa ovat kyllä jossain mielessä oikeassa siinä, että aika naiivi ja idealistinen reissu sinänsähän tuo oli. Ja blogisti on oikeassa siinäkin, että tavaroitten vieminen on aivan mitätön juttu. Verrattuna siihen, että israelilaiset tappoivat 9 henkilöä siellä Mavi Marmaralla ja että näillekin estelleläisille olisi voinut jotain sattua hengissäpysymisen suhteen.

Blogistin ja peesaajien kommenteista henkii kuitenkin täydellinen välinpitämättömyys palestiinalaisten tai kenenkään arabien ihmisarvosta. Eikö Mahmoud Al-Mabhouh siis blogistin mielestä olisi ennemmin ansainnut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin?

Mielestäni arabeilla on yhtäläinen jollei suurempikin oikeus asua seudulla kuin juutalaisilla - suurin osa juutalaisista tietääkseni poistui maasta n. 3000 vuodeksi välillä vaikka blogisti väittää heidän asuneen siellä yhtäjaksoisesti vuosituhansia. Vai miten juutalaiset muuten joutuivat pogromien ja holocaustien uhreiksi?

Ihanteellisinta olisi kun pystyisivät yhdessä elämään yhdessä valtiossa ja lopettamaan sotimisen. Mutta kun se näyttää olevan täysin poissuljettu vaihtoehto, niin tässä alkaa välillä melkein toivoa että joku yhdinasevaltio älyäisi käydä posauttamassa pari atomipommia Israelin ja Palestiinan päällä niin päästäisiin kerralla molemmista porukoista eroon.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Onnistui mitä onnistui, niin kuin tuollaiset epäonnistumaan tuomitut poliittiset provokaatiot nyt yleensäkin "onnistuvat".

Miksi nämä höyrypäät eivät välillä yrittäisi jotakin raflaavampaa saarron murtamista? Vuokraisivat vaikka rättipäävaltioita helikoptereita ja yrittäisivät niillä ilmasta käsin murtaa saartoa, se olisi jo paljon jännempää!

Vai toivotaan sitä kunnon ydinaseposautusta Israeliin? Mutta saa nähdä, kumpiko osapuoli "posauttaa" ensin, ydinpommia valmisteleva Iran vaiko Iranin pommin valmistamisen tuhoamista hautova Israel? Pitäisin kyllä Israelin iskua todennäköisempänä vaihtoehtona.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Shit to Gaza -paatilla jo kuukausi- ja henkensäkaupalla kohti Gazaa seilanneet sankaripoikamme eli suomalaiset laivan kippari ja puosu ovat onnellisesti, eivät toki määränpäässään, vaan Israelin satamasa, mutta silti turvassa ja hyvässä säilössä! Tämä oli koko kansakuntaamme yhdistävä ilouutinen! Lentääkö Örkki Tuomioja henkilökohtaisesti tapaamaan poikiamme paikan päällä Israeliin?. Helsnki-Vantaalla on joka tapauksessa kohta syytä kaivaa punainen matto esiin ja hilattava sotilassoittokunta paikalle.
Mutta jääkö Estelle Israelin sotasaaliiksi? Miksi kippari ja puosu jättivät laivansa ja aikovat taittaa paluumatkan herroiksi lentäen?

Anonyymi kirjoitti...

Örkkikö "eltaantunut hippi"? Hyi, millaista kielenkäyttöä kunnioitetusta Herra Ulkoministeristämme!

Anonyymi kirjoitti...

"Mielestäni arabeilla on yhtäläinen jollei suurempikin oikeus asua seudulla kuin juutalaisilla"
Juuri tuo on ollut suurimpien etnisten puhdistustenkin kantavana ajatuksena. On väärin ajatella, että joku on etuoikeutetumpi asumaan kotiseudullaan kuin hänen naapurinsa. Suomessa häädön yleensä saa se, joka aiheuttaa häiriötä. Palestiinassa häiriöt on demokraattisesti valitun terroristijärjestöksi määritellyn hallinnon tukemia. Mm. Englannissa vähäteltiin pitkään, kun kutsuttiin pahoinpitelyitä "Paki-bashingiksi". Monessa tapauksessa se sallittiin hiljaisesti, kun pakistanilaiset eivät olleet alkuperäis väestöä. Aivan samalla tavalla he olivat oikeutettuja asumaan asuinsijoillaan.

Israelin ja Egyptin luoma saarto on ensimmäinen, jolla on tehokkaasti vähennetty sotatoimia alueen sisällä. Tottakai on parempi, jos saartoa ei tarvita, mutta onko saarron tarvetta edes syytä kyseenalaistaa, kun vaihtoehtona on Hamasin aseistautuminen? Tuskin kenellekään on epäselvää, mitä aseistautumisesta seuraa.

Asko Keränen kirjoitti...

Jälleen on käsilla se sama vanha ongelma eli "saako toisen maalle rakentaa".

Anonyymi kirjoitti...

Arabeilla on ongelma: Miten hävittää toisen maalla oleva toisen rakennus?

Anonyymi kirjoitti...

Minkä takia tässä Estellen laittoman lastin kuljetuksessa pitäisi miettiä "saako toisen maalle rakentaa"? Nythän on kysymys saako toisen maahan viedä siellä laittomaksi määriteltyä lastia. Saarron alueelle sementti on määritelty laittomaksi lastiksi monien aseiden rinnalla. Samalla tavalla Suomen viranomaiset ovat takavarikoineet kuljetuksia, kun tänne on tuotu nuuskaa, joka on naapurissamme laillista. Suomessa kuten Israelissa kiellot on perusteltu terveydellä, mutta Israelissa kuljetukset ovat aiheuttaneet paljon välittömämmän ja nimenomaan sivullisiin kohdistuvan uhan.

Anonyymi kirjoitti...

Kenen joukossa seisot, kenen lippua kannat.

Tämä Gaza-episodi (2010/2012)tai pikemminkin siihen liittyvä pitkän linjan (Koivisto-), Halos- ja Tuomiojalais -linjaisen ulkopoliittisen johtomme suhtautuminen kv asioissa on vain yksi lukuisista esimerkeistä, minkä vuoksi Suomen on turha haihatella pääsevänsä läsimaisten demokratioiden kiintiössä YK:n turvaneuvostoon.

Sen yhteisen arvopohjan nääs, jos kerran sellainen on, pitäisi näkyä myös poliitikkojen puheissa. Jos mainittuun kerhoon oikeasti halutaan, pitäisi ennen seuraavia vaaleja asenteen pitempiaisella näytöllä muuttua tai sitten vaihtaa viiteryhmää johonkin itäisempään.

Tilanne lienee niin yksinkertainen, että ulkopoliittinen linjamme ei nauti riittävää luottamusta länsimaisten demokratioiden joukossa, ei ainakaan silloin, kun tarjolla muita vaihtoehtoja.

Niin että sen joukoissa seisot, kenen lippua kannat.

Anonyymi kirjoitti...

Kummallinen tämä maailma: tämänpäivän porvarillinen HBL moittii Tuomiojaa passiivisuudesta tässä puheena olevassa laiva-asiassa.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Höblan mukaan Örkin olis kaiketi pitäny olla yhtenä mukana tuolla Estelle-laivalla. No, jos Don Eero korvaa kohtapuolin Örkin ulkoministerinä, kuten on kaavailtu, niin sittenhän Örkille jää aikaa noihin tuleviin reissuihin Gazaa pelastamaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

On turhaa kinastella, kuka asui kulloinkin missäkin tai mitä tarkoitetaan "juutalaisella" valtiolla. Israel on toki länsimainen demokraattinen valtio, jolla on parlamentti, presidentti, hallitus ja riippumaton oikeuslaitos jne.

Israelilaiset eivät ole olleet koskaan ajamassa palestiinalaisia mereen, kuten arbit ovat olleet tekemässä israelilaisille. Palestiinalaisilla on myönnetty laaja itsehallinto, jonka alueeseen kuuluu Gazan lisäksi myös ns. Länsiranta eli Jordan-joen länsirannalla oleva alue.

Nyt on perustettu myös Palestiinan valtio, jonka on ehtinyt tunnustaa jo yli sata maata. Mm. USA, Suomi ja Israel eivät ole tunnustaneet. Israelilla ei liene periaatteessa mitään Palestiinan valtiota vastaan, kunhan sen rajoista, alueista ja muista ehdoista sovitaan.

Kiistaa on ennen muuta Jerusalemin alueesta.Arabit katsovat, että Itä-Jerusalem kuuluu Länsirannan alueeseen, mutta Israel on liittänyt sen omaan eli Jerusalemin talousalueeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Gaza ei tarvitse humanitääristä apua, koska siellä on loistohotelleja, kylpylöitä, liikkeitä vaikka minkä verrran ja kaiken päälle vielä kukoistavaa salakuljetusbisnestä.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eiköhän kyse ole siitä, että Hamas, joka on vallassa Gazassa, ei tunnusta ylipäätään Israelin valtiota olipa kyse sitten juutalaisesta tai muunlaisesta valtiosta.
Niin kaun kuin terroristijärjestö Hamas on vallassa, on tietenkin turha toivoa itsenäistä Palestiinaa tai Gazan saarron päättymistä.

Anonyymi kirjoitti...

Useimmille anti-israelisteille on jäänyt perin epäselväksi sellainen seikka, että 1900-luvun alkupuolella Palestiinassa olevat juutalaiset tulokkaat ostivat maata beduiineilta. Kauppakirjatkin tehtiin. Juutalaisilla on maahan siis myös laillinen saanto tms. Kun sitten koulutetut maatalousasiantuntijat ja ahkera työväki sai autiomaan tuottamaan, muuttui ääni kellossa ja maata vaaditaan takaisin. Mutta kun ne paperit... Tämä on ihan faktaa ja todenettavissa dokumentein.

Anonyymi kirjoitti...

"No miten sen nyt ottaa. Saattaisi kai se olla mukava - joittenkin mielestä ainakin vaikkei sitten sinun - asua ihan jossain talossakin eikä taivasalla. On sielläkin välillä viileemmät kelit.

Israeli tietysti väittää että sementtiä käytetään pommien tms. rakentamiseen. Mikä saattaa olla tottakin."

Olipia outo kirjoitus. Ei sementtiä kai pommien tekoon tarvita. Mutta bunkkeristoluolastoa niillä voi tehdä. Siihen sitä on myös Gazassa käytetty, mistä käsin on hyvä

Jos tarvetta on talon rakentamiseen, Suomesta olisi kannattanut tuoda hirsielementtejä. Ja sementtijauheen (josta voi tehdä vaikka mitä) sijaan muutenkin vaikka sitten kerrostalo- tai pientaloelementtejä, joiden lopulliset käyttökohteet ovat rajatumpia.

Anonyymi kirjoitti...

Gazassa on kaikki hyvin, siellä on loistohotelleja, kylpylöitä, hienoja kerros- ja pientaloja jne jne. On myös heikommanlaatuista asumismuotoakin, kuten kaikkialla maailamassa, myös Suomessa. Gazassa ei kuitenkaan vietetä asunnottomien yötä niin kuin Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Juridiikka on blogistin leipälaji. Siellä ei kuulemma ole yhtä oikeata ratkaisua ongelmiin. Pitää harkita pro & contra. Onko tuo Palestiinan kysymys omassa lajissaan ratkaistavissa vain yhteen maaliin ampumalla?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt ei ole ollut kysymys juridikkasta. Olen selostanut vain suppeasti Gazan saartoa ja toisaalta Estellen toimintaa yrittää rikkoa saarto operaatiolla, joka on kaikkien tiedossa olleiden tietojen mukaan tuomittu jo alusta lähtien epäonnistumaan.

En ole halunnut puuttua "juutalaiskysymykseen" tai "palestiinalaiskysynyseen", tämän puolen ovat jotkut kommentoijat halunneet vetään esin. Nuo kyysymykset ovat kuitenkin aivan liian laajoja kokonaisuuksia, jotta niitä voitaisiin edes pitapuolisesti yhdessä blogijutussa käsitellä. Minusta kommenteissa olisi syytä pysytellä teemassa eikä lähteä haahuilemaan epämäräisesti sinne tänne.

Kuten heti blogijuttuni alussa totesin, "tästä kysymyksestä," siis saarrosta ja sen rikkomisyrityksistä, voidaan toki esittää näkökohtia puolesta ja vastaan, "kuten pitääkin". En ole siis mielestäni syyllistynyt pro et contra -periaatteen rikkomiseen tai keskustelun rajoittamisyritykseen, vaikka nyt kyse ei olekaan siis juridiikasta.

Anonyymi kirjoitti...

"Sympatiani ovat kyllä yksinomaan Israelin puolella, koska pieni kansakunta taisteele olemassaolonsa puolesta koko vihamieleistä arabimaailmaa vastaan."

Ehkä nykyisin tilanne on hieman monivivahteisempi: Israel on väkimääränsä pienuudesta huolimatta alueen sotilaallinen suurvalta eivätkä kaikki ympäröivät arabimaat (esim. Jordania ja Egypti) ole vihamielisiä. Miehitettyjen alueiden arabiähemmistöä kohdellaan verraten kovakouraisesti eikä ainakaan nykyisellä Israelin pääministerillä tunnu olevan halua kahden valtion mallin, jonka mahdollisuutta kansainvälisen okeuden vastaiset länsirannan siirtokunnat heikentävät. Minusta suomalaisten tulisi kannattaa tuota kahden valtion mallia, joka sisältää ajatuksen Israelin oikeudesta asua turvassa laillisten ja tunnustettujen rajojen sisällä.


Anon: "Olen sitä mieltä, että oli amerikkalaisten taholta älytön virheteko perustaa Israelin valtio juuri tuohon maailmankolkkaan kun tyhjiä valtamerisaaria ja autiomaita olisi ollut saatavilla."

Tämä nyt on roskaa: ivät amerikkalaiset Israelia perustaneet, kyllä juutalaiset tekivät sen ihan itse haluten palata historialliseen kotimaahansa. USA alkoi muistaakseni laajemmin tukea Israelia vasta 1960-luvun lopussa.

Siru Pola kirjoitti...

Hieno kirjoitus. Näännyttämällä nälkään gazalaisia lapsia saadaan kostettua arabimaille ja Hamashille ja näytettyä vielä lisäski ettei tule pitää vääriä jumalia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Eivätköhän gazalaiset itse ruoki lapsensa, koska niitä niin tiuhaa tahtia siittävätkin! Estellen lastina oli mm. jalkapalloja ja leikkikaluja. Niilläkö Gazan "nälkäänäkevät lapset" olisi ruokittu?

Siru Pola kirjoitti...

En puhunut niinkään estellen lastista kuin Gazan saarron oikeutuksesta. Toisekseen totesin, että on oikein näyttää kaapinpaikka niille tiuhaan sikiäville vintiöille.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi siellä olisi nälänhätää?

Eikös Israelista toimiteta noin 170 rekkalastia päivittäin sinne Palestiinaan. Korjatkaa, jos tiedätte paremmin, mutta näin muistan lukeneeni. Myös Egyptistä kuljetetaan tavaraa.

Sen lisäksi maa on vilja-aitta. Siellä kasvaa kaikki banaaneista pippureihin, avokadoista appelsiineihin, viljat, oliivit, viinit. Sato kypsyy neljään kertaan vuodessa. Ainoa, jota ei ole loputtomiin on vesi.

Anonyymi kirjoitti...

Gazahan on merennalla, hienot beachit ja meri kalaa täynnä! Pitäisikö Suomesta lähettää sinne vielä kuivattuja mustikoita?

Anonyymi kirjoitti...

"Israelilaiset eivät koskaan ole olleet ajamassa plaestiinalaisia mereen". Tämä palestiinalaisten olisi pitänyt ymmärtää. Israelilaiset ovat tahtoneet vain hyvää. Ja mitä ovat saaneet kiitokseksi. Kivitystä ja ohjusiskuja.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun on kohudosentin dosentuurista ollut puhetta, voisiko Virolainen kirjoittaa tästä? Samassa yhteydessä voisi avata blogissa 4.6.2009 sivuttua vihjailua dosentuurikyselystä Lapin yliopistoon:

"Lapin yliopisto ei sen sijaan jostakin syystä (ymmärtämättömyyttään varmaankin) lämmennyt vuosi pari sitten Bäckmanin dosentuuria koskeneelle kyselylle."

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kansanedustaja Annika Lapintie (vasurit) pullistelee tuttuun vasuri-tyyliin US-blogissaan, että
"Estelle-laivan matka on hieno ele Gazan asukkaiden ihmisoikeuksien puolesta. Se on symboli sille, että vuodesta 1967 saakka jatkunut palestiinalaisalueiden miehitys ja siitä aiheutuva jatkuva konflikti on yhä ratkaisematta. Israelin hallituksella ei näytä olevan todellista halua ratkaista konfliktia. Israel jatkaa Gazan alueen sotilaallista kontrollointia ja myös siirtokuntien kasvattamista Länsirannalla, täysin tietoisena siitä, että juuri nämä toimet kiihdyttävät konfliktia".

Lapintie siis myöntää, ettei Estellen reissulla todellisuudessa ollutkaan avustustartkoitusta, vaikka niin on koko ajan vakuutettu. Mönkään menneen reissun tarkoituksena oli vain poliittisen huomion herättäminen. Kyse oli siis poliittisesta tarkoituksesta ja provokaatiosta.

Lapintie unohtaa tyystin tervehdyspuheessaan "Puosu-Wellulle" Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön ja sen terroristien Israelin puolelle jatkuvasti tekemät rakentti-iskut, joiden vuoksi Israel Gazan saarron yhdessä Egyptin kanssa juuri aloitti.

Ihmisoikeudet kuuluvat tämän politiikan ja näkemyksen mukaan yksinomaan gazalaisille, ei israelilaisille.

Niin tyypillistä, niin tyypillistä yksisilmäisyytä, mutta onhan tällä yksisilmäisellä politiikalla toki ollut myös Halosen ja Tuomiojankin tuki! Muuten, tämä Lapintie hävisi vuosi sitten hallituksessa Varsinais-Suomen aluehallintoviraston (avi) päällikön paikalla kokoomuksen Kari Häkämiehelle.