perjantai 7. maaliskuuta 2014

823. Ukrainan kriisi ja Suomen puolustus

1. Joku kommentaattori ihmetteli muutama päivä sitten, miksi blogisti ei sano mitään Ukrainan tilanteesta tai kriisistä. No, enpä ole katsonut aiheelliseksi sekaantumista Ukrainan ja Krimin niemimaan tapahtumiin, koska noita asioita käsitellään joka päivä ja hetki kaikissa tiedotusvälneissä aina iltapäivälehdistä alkaen sivukaupalla. Mutta avaan nyt kuitenkin tämän teeman blogissani, jotta lukijat saavat tilaisuuden ottaa kantaa kyseisiin asioihin.

2. Miten Krimin ja ylensä Ukrainan tilanne ja presidentti Putinin ja venäläisten röyhkeä käytös vaikuttaa Suomen asemaan "Karhun" naapurina? Suomella on sentään reilut 1 000 kilometriä maarajaa Venäjän kanssa. Vaikutukset ovat moninaisia, tässä vaiheessa lähinnä taloudellisia, sillä suomalaisten Venäjällä toimivien vientiyritysten asema on jo huonontunut ruplan arvon heikentymisen myötä.

3. Entä sitten Suomen puolustusnäkökohdat? Vaikea sanoa, vaikka kansanedustajia myöten meillä on jo ehditty vaatia, että puolustusmäärärahoja tulisi nostaa, jos Ukrainan kriisi jatkuu ja pahenee entisestään. Mutta onko jotakin jo ehditty puolustuksen osalta tehdä tai toisaalta laiminlyödä, katsotaanpa.

4. Kyllä jotakin on jo tehty, sillä tänään Puolustusvoimien uudeksi komentajaksi nimitetään kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg, 54 vuotta, tuttavallisesti Charles - tunnetun lentäjän Charles Lindberghin mukaan - tai "Limppu". Puolustusvoimia tähän asti komentajana johtanut kenraali Ari Puheloinen siirtyy elokuun lopussa reserviin eli jää täysin palvelleena eläkkeelle. Vallan vaihto on aika yllättävä, sillä niin nopeasti se toteutuu. Lehdistöllekään asiasta ei ole hiiskuttu sanaakaan, sillä ensimmäisen kerran asiasta kerrottiin vaivihkaa vasta pari päivää sitten. Vaihdoksella ei ole haluttu herättää minkäänlaisia spekulaatioita, vaan asiasta päätetty hyvin pienessä piirissä.

5. Ari Puheloinen on maavoimien miehiä ja hänet mainitaan Venäjän tietämyksestään; panssaritorjuntaan erikoistunut Puheloinen on suorittanut komentajakurssinsa Venäjällä ja hän puhuu venäjää. Lindbergistä puolustusvoimat saa ensimmäisen ilmavoimissa meritoituneen komentajan. "Charles" on koulutukseltaan hävittäjälentäjä, joka on lentänyt MIGejä ja Hornetteja ja ollut oppimassa Horneteilla lentämistä Yhdysvalloissa 1990-luvun puolivälissä. Hän kuuluu ns. Machin kerhoon el lentäjiin, jotka ovat lentäneet yli kaksi kertaa äänen nopeudella. Lindberg toimi ilmavoimien komentajana vuosina 2008-2012, tätä nykyä hän on puolustusvoimien sotatalouspäällikkönä.

6. Jarmo Lindbergin uusi tehtävä Puolustusvoimien komentajana on nykyoloissa todella vaativa, mutta toisaalta asia on niin, että tulevaisuudessa sodat ja sotilaalliset konfliktit ratkaistaan pitkälti  ilmataisteluissa, ei enää jalkaväen voimien tai sissisotaa käyden. Toisaalta Suomessa pidetään edelleen huolta myös jalkaväen tarpeista. Tällä viikolla on "kohuttu" tutkijan havainnosta, jonka mukaan Suomi piti koko kylmän sodan kauden, siis 1990 luvulle asti ja ilmeisesti vielä sen jälkeenkin, huolta ns. Salpalinjasta. Kaakkois-Suomen sotilasläänin komentajana 1990-luvulla toiminut kenraaliluutnantti evp. Heikki Koskelo (79) kertoo tänään Hesarissa, että Salpalinja oli Suomen puolustukselle tärkeä vielä 90-luvulla ja sen kunnosta pidettiin huolta. Salpalinjan kunnostustyöt pidettiin salassa eikä niistä kerrottu mitään edes Venäjälle, koska venäläiset olisivat voineet väittää, että homma rikkoisi maiden välistä yya-sopimusta. Kenraali Koskelon mukaan Salpalinjan bunkkereiden betonityöt hoidettiin aikanaan poikkeuksellisen hyvin, joten bunkkerit kestävät edelleen ehjinä vaikkapa tuhannen kilon suuruisen pommin osuessa niihin. 

7. Aikamoista touhua, mutta asia on varmaankin niin, että Salpalinjasta tulisi edelleen pitää hyvää huolta ja betonibunkkereiden raskaiden ovien saranoita olisi syytä rasvata vaikkapa joka toinen vuosi. Salpalinja rakennettiin talvisodan jälkeen ja se on yksi  Suomen suurimmista rakennustyömaista, jota oli tekemässä 35 000 miestä ja muonittamassa 2 000 lottaa. Salpalinja on pituudeltaan 1 200 km ja ulottuu Virolahdelta Savukoskelle.

8. Salpalinja on hyvä pitää kunnossa etenkin siihen nähden, että että Venäjä aikoo, kuten eilen on uutisoitu, avata lähitulevaidessa kaksi varuskuntaa Alakurttiin, joka sijaitsee luovutetun Sallan alueella vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Suomen rajasta. Näihin varuskuntiin sijoitetaan yhteensä 3 000 sotilasta. Ko. varuskunnat suljettiin reilut 10 vuotta sitten, joten niiden uudelleen avaaminen juuri nyt meneillään olevan kireän kansaivälisen tilanteen - uuden kylmän sodan puhjettua -  on aika huolestuttava asia, joka olisi syytä ottaa erityisesti Suomessa vakavasti. Tulisiko Salpalinjaa jatkaa Savukoskelta vielä ylöspäin? Joka tapauksessa Salpalinjaa olisi perusteltua syytä vahvistaa ja huolta erityisesti Savukosken ja Alakurtin kohdalla.

9. Suomi ei sen sijaan avaa tai perusta uusia varuskuntia, vaan päin vastoin lakkauttaa hyvin toimivia varuskuntia, joista jotkut sijaitsevat vieläpä itärajan tuntumassa. Kaikkien muistissa on vielä pari vuotta sitten tapahtunut Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttaminen Kontiolahdella, jossa nimenomaan annettiin varusmiehille ja reserviläisille kertausharjoituksissa koulutusta itäsuomalaisissa olosuhteissa toimimisesta.

10. Venäjä on keskittänyt uusia sotilasjoukkoja myös Kannakselle, jossa pidetän tuon tuostakin isoja sotaharjoituksia. Ukrainan kriisin puhjettua saatoimme tv:stä nähdä, miten Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui maan puolustusministerin kanssa seuraamaan Perkjärvellä lähellä Viipuria pidettyä suurta sotaharjoitusta. 

11. Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen myös Baltian maissa pelätään, ja aivan syystä, että presidentti Putin haluaa asemaansa lujittaakseen ja mahtiaan osoittaakseen antaa sotilailleen käskyn vyöryä myös Viroon, Latviaan tai Liettuaan, joissa on suuri venäläisvähemmistö. Putin selitti tiedotustilaisuudessa viikko sitten, että hän noudattaa  kansainvälisen oikeuteen perustuvaa laillisuutta. Putinin opin mukaan Venäjän armeijalla on oikeus rynnätä minne tahansa naapurimaahan, jos siellä asuvat venäläiset pyytävät apua. Tämä on varsin pelottava oppi myös Suomen kannalta, sillä myös täällä asuvat venäläiset voivat milloin mistäkin syystä saada päähänsä protestoida kohteluaan ja pyytää veli venäläisiä avukseen. Muistamme lapsen huoltoa koskevat kiistavat muutama vuosi sitten.

12. Suomen puolustaminen mahdollisia aseellisia hyökkäyksiä vastaan olisi siis otettava vakavasti. Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Niinistö, josta persut hallitukseen joskus päästyään - Luoja meitä siitäkin varjelkoon - haluaisivat tehdä puolustusministerin, esitti muutama päivä sitten jalkaväkimiinojen uudelleen käyttöön ottamista ja sijoittamista itärajalle. Pulustusministeri Carl Haglund ampui kuitenkin kyseisen ehdotuksen heti tuoreeltaan alas.

13. Joitakin valonpilkauhduksia mainitussa suhteessa onkin jo havaittavissa. Pari päivää sitten tiedotettiin, että asepalvelukseen hakevien naisten lukumäärä on kasvanut reippaasti. Kun vuonna 2012 armeijaan eli varusmiespalvelukseen haki noin 650 naista, nousi naishakijoiden määrä viime vuonna ja oli 918. Tästä on hyvä jatkaa! Vetäisikö tuore Puolustusvoimien nuorekas komentaja olemuksellaan naishakijoiden määrän todella reippaaseen kasvuun? Komentaja "Charles" on muuten myös ahkera twiittaaja.

14. Keskustelu siitä, tulisiko Suomen hakea tässä tilanteessa Naton jäsenyyttä vai ei, tulee luultavasti vilkastumaan. Kunhan pöly on hieman  laskeutunut ja nähdään, miten Ukrainan kriisistä selvitään, Suomen olisi toki järkevää hakeutua Natoon.

26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaipa ilmavoimataustainen Lindberg on työhönsä yhtä pätevä kuin ratsuväenkenraali Mannerheim aikoinaan.

Putinin oppi on vaarallisempi kuin ent. Neuvostoliiton Breznevin oppi, joka koski vain sosialismissa jo olevia maita.

Noh, tuskin nytkään kyse on paikallisen väestön aidosti spontaaneista haluista vaan siitä, että ensin reaktiot "tilataan" ja sitten on "laillinen" syy toimia. Vuonna 1939 ei ollut kumpaakaan oppia - eikä venäläisväestöä - mutta se ei estänyt tänne tulon yritystä.

Liekö muuten historiassa yksikään sota jäänyt sotimatta siksi, että siihen ei ole ollut hyökkääjäpuolelta hyväksyttävää syytä.

Vaarallisempaa kuin tekosyyt interventiolle on se, että Venäjä kehittää ammattiarmeijaa, jonka reagointikyky on tunneissa kun taas Suomen puolustus perustuu liikekannallepanoon perustuvaan asevelvollisuusarmeijaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä Putinin uhoaminen ei johdu mistään muusta kuin turhautumisesta. Ja nimenomaan siitä kun Venäjä tippui mitalipeleistä olympialätkässä. Eiköhän tässä palata piakkoin ruotuun kun pahin kiukku on mennyt mieheltä ohi. On kuin pahainenkin, murrosikäinen teini tämä Putin. Saipahan nyt taas nostettua itsensä framille, kun tuli nöyryytys siellä lätkäpuolella.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, että Salpalinja pidettiin kunnossa.

Nykysodankäynnissä tuollaisella linjalla ei ole merkitystä. Sodat käydään nopeasti liikuteltavin joukoin, jotka saavat vahvaa ilmatukea tehtävässään.

Suomikin tarvinnee lisää ammattilaisia joukkoihinsa ja jonkinlainen ammattiarmeija tulee välttämättömäksi tulevaisuudessa. Asevelvollisia voi toki olla reservissä sen lisäksi.

Naton jäsenyys on myös Suomen puolustukselle tärkeä tulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Lindberg joutuu tyytymään selvästi pienempään vuokratukeen kuin Puheloinen. Mahtaa miestä nyt ketuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Nillitys:
"ruotsalaisen lentäjän Charles Lindberghin mukaan"

Ruotsalaisen? Charles Lindbergh oli, jos siis tätä Atlantin ylittäjää meinataan, kylläkin amerikkalainen. Tosin hänellä oli ruotsalaisia sukujuuria ainakin isän puolelta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

KKO antoi vuonna 2013 viisi (5) tapaturmakorvausta koskevaa ennkkopäätöstä asioissa, jotka oli siis ennen KKO:ta ratkaistu vakuutusoikeudessa. Näin ollen KKO on antanut vuonna 2013 yli 10 valituslupaa vakuutusoikeuden päätöksistä tehdyissä valitusasioissa. Vuosina 2012 ja 2011 valituslupia myönnettin mainituissa vakuutusoikeusasioissa vielä enemmän ja myös ennakkopäätöksiä julkaistiin lähes kymmenkunta kumpanakin vuotena.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Krimin niemimaalla on jo 30 000 Venäjän sotilasta, arvioi Ukrainan rajavartiolaitos uutistoimisto Reutersin mukaan tänään. Luku on kaksinkertainen verrattuna Ukrainan hallituksen aiempaan arvioon.
Lukuun sisältyvät Krimille viime viikosta lähtien saapuneet joukot sekä Venäjän Mustanmeren-laivaston sotilaat, joiden vakituinen asemapaikka on Krimin Sevastopolissa.

Venäjä väittää, että sen ainoat sotilaat Krimillä ovat Sevastopolissa ja kaikki muut Venäjän-mieliset ovat paikallisia itsepuolustusjoukkoja. Kansainvälinen yhteisö ei ole uskonut väitettä.

Krimillä useita kohteita vallanneet sotilaat eivät käytä asuissaan Venäjän tunnuksia, mutta sotilaiden varustus on huippuammattimainen ja sotilasajoneuvoissa on venäläisiä rekisterikilpiä.

Näin siis veli venäläinen yrittää meitä naruttaa väitteillään, mutta niitähän uskoo tuskin kukaan enää - dosentti Bäckmania kenties lukuun ottamatta.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on taas niin asenteellista ja puolueellista oikeistopropagandaa niin blogistilta kuin kommentoijiltakin (asiasisältö lienee kutakuinkin oikein)! Venäjän toiminta on viimeaikaisen suurvaltapolitiikan valossa täysin ymmärrettävää ja sanoisin jopa tasapainon kannalta hyväksyttävää- Suomen ei oman maantieteellisen, poliittisen ja taloudellisen asemansa takia kannattaisi sählätä tässä asiassa yhtään- asia ei meitä koske eikä tule koskemaan-ellei tämänsuuntaiset provokatiiviset lausunnot muuta aiheuta! Nuo Salpalinja ja varuskuntahöpinät on viime vuosisadan havinaa- ei niillä nykykriiseissä ole mitään merkitystä- mutta höveleillä puheilla on.

Puolueeton tarkkailija kirjoitti...

Mitä tulee riitaosapuolien, Ukrainan kapinallishallituksen, Venäjän ja EU:n julkistamiin tietoihin, mukaan lukien tilastot, on niihin syytä suhtautua varauksella. Sodassa ensimmäinen häviäjä on aina TOTUUS.

Itse pidän myös USA:sta tulevia tietoja puolueellisinä. Ne lienevät kuitenkin ainoita, joiden totuudenmukaisuudesta tulemme saamaan tietoja. Viimeistään 25 vuoden kuluttua, kun arkistot tulevat julkisiksi. Todennäköisesti kuitenkin vuotoina paljon aiemmin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt vaan sitten jäämme odottelemaan, milloinka Putin ja kumppanit ajavat panssareilla Suomeen ja vaativat "turvallisuus- ja suurtavaltapoliittisista syistä" osan Kaakkois-Suomen liittämistä Venäjään, esim. niin, että maitten välinen kulkisi Kouvolasta Joensuuhun.

Anonyymi kirjoitti...

I-S:n kyselyselvityksen mukaan yhä useampi suomalainen, n. 40 prosenttia vastaajista, pitää Venäjää sotilaallisena uhkana Suomelle.

Kamunen kirjoitti...

Jos Halla - aho ajaisi Niinistön linnasta ja Suomi julistettaisiin eduskunnassa yksikieliseksi, Tukholmassa olisi enemmän avunpyyntäjiä kuin nyt Moskovassa.

Anonyymi kirjoitti...

Venäjän ulkomisteri Lavrov: Venäjällä ei ole osuutta Krimin kriisiin.

Anonyymi kirjoitti...

KARJALA TAKAISIN ? Blogisti vanhana Vuoksenrannan poikana ymmärtää kaipuun. Kaikki me uskomme siihen mitä rehtinä tunnettu Putin vakuuttaa. Putin haluaa avata ja oikaista 18.2.1954 Neuvostoliiton tekemän rajalinjauksen Krimillä. Impulsiivinen Hrutsev luovutti ko. päivänä Krimin Ukrainalle. Vajaa kymmenen vuotta aiemmin J.Stalin erehtyi PAKKOLUNASTAMAAN Karjalan kannaksen Suomelta. Putinin toimet osoittavat, että Venäjä on valmis palaamaan rajakysymyksiin. Ainakin silloin kun ne ovat oikeudettomia. Krimin luovutus oli oikeudeton toimi siinä kuin Karjalan vieminen Suomelta. Nyt meidän tulee ottaa Karjalan asia aktiivisesti esiin, kun Putin on alkanut avaamaan rajakysymyksiä. Otetaan vaikka Desantti-Dosentti Johan Bakeli asiamieheksi. Hänellä on suorat yhteydet Venäjälle. Tuleeko Proffa mukaan hankkeeseen? Nim. L.H.Hoppu

Anonyymi kirjoitti...

Korruptoituneessa Ukrainassa voisi kuvitella eläköityvän armeijan komentajan tulevan kutsutuksi kansainvälisen suuryhtiön hallitukseen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllähän Karjala pitäisi saada palautetuksi, mutta siihen voi kulua aikaa rutosti! Dosentti B:tä en kyllä rohkenisi palkata projektin asiamieheksi, sillä lopputulos voisi olla se, että rajaa tarkistettaisiinkin edellä mainitun Kouvola-Joensuun linjan mukaisesti.

Urho Kekkonen oli aikanaan jyvällä Nikita Hrutshevin päättämästä Krimin luovuttamisesta Ukrainalle ja otti keskusteluissaan Nikitan kanssa aina Karjalan palaustusasian esile. Valitettavasti neukut ehtivät syrjäyttää Nikitanvirastaan ennen kuin tämä ehti suostua Urhon esitykseen.

Anonyymi kirjoitti...

Sellaisen korjauksen haluaisin tehdä, että Puheloisen pestin päättymisestä ei ole hiljattain päätetty. Hän oli määräaikaisella sopimuksella, joka päättyy piakkoin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sellaisen korjauksen em. anonyymin kommenttiin haluaisin tehdä, että en ole blogijutussani puhunut Puheloisen kauden päättymisestä, vaan sitä salaperäisyydestä, joka on verhonnut hänen seuraajansa nimeä. Vielä viikko sitten emme tienneet mitään siitä, että AP:n seuraaja on tosiasiallisesti jo valittu. Mediassa ei ole käyty minkäänlaista keskustelua siitä, kenestä voisi tulla AP:n seuraajja komentajana.

Anonyymi kirjoitti...

KSML:n päätoimittaja Pekka Mervola osui oikeaan veikatessaan uudeksi komentajaksi Charles Lindberghiä joulukuussa 2011 (ks. everstiluutnantti evp Kalevi Reiman mielipidekirjoitus)

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin kuulla blogistin mielipiteen oliko Janukovitshin erottaminen laillinen toimenpide vai ei? Entä olisiko Suomessa laillista jos muutama kymmentuhatta mielenosoittajaa ilmoittaa että presidentti on erotettu? Aika pelottavaa että vaaleilla valittuja henkilöitä tuosta vaan syrjäytetään. Ymmärtääkseni tätä laillista erottamis prosessia ei ole edes aloitettu Ukrainassa.

Totuushan on ensimmäinen häviäjä näissä hommissa, rivien välistä luku taito on entistä enemmän tärkeätä, molempien puolen propagandasta. Ainoa mikä itseäni ärsyttää on tämä jeesustelu, kun USA hyökkää Irak, Afghanistan, Libya tai nyt Syyria niin kukaan ei ole syyttämässä heitä. Kun Venäjä hyökkää niin koko länsi-maailma osoittamassa sormella. Arsyttävää tuollainen tekopyhyys.


Suomen pitäisi olla hyvä pelaaja tässä tilanteessa ja olla kaikkien kaveri. Kumarrus toiseen suuntaa on pyllistys toiseen suuntaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kaikenlaista roskaa vm. anonymi kehtaakin esittää! "Ymmärrys hoi, äly älä jätä". Tämä lause tulee anonyymin valheiden johdosta mieleen.

Ukrainan ex-presidentt Janukovitsia ei tietenkään erottanut "mielenosoittajien joukko", vaan Janukovitsh, joka sukulaisineen on kavaltanut Ukrainen valtion varoja miljardikaupalla, pakeni kiireen vilkkaan itse maasta ja jätti presidentin viran auki. Janukovitsia ei siis tarvinnut erottaa, hänerosi erosi itse pakenemalla maasta ja pelätessään joutumista Haagin kv. oikeuden eteen siksi, että määrännyt poliisit ampumaan Maidanin mielenosoittajia.

Nyt Ukrainan väliaikaisena presidenttinä toimii Turtsynov- niminen poliitikko, hänet valittiin tehtäväänsä Ukrainan parlamentin yksimielisillä päätöksellä. Ukraina toimi tässäkin tapauksessa niin kuin perustuslaillinen demokratia toimii. Ukraina järjestää uudet presidentinvaalit myöhemmin tänä vuonna.

Putinin ja Venäjän häikäilemätöntä sekaantumista Ukrainan ja siihen kuuluvan Krimin sisäisiin asioihn ei voida tietenkään mitenkään verrata siihen, miten USA on toiminut. USA ei ole hyökännyt Syyriaan lainkaan, niin kuin tiedämme. USA ei ole käynyt yksin mylökään Afganistanin sotaa, vaan amerikkalaiset yhdessä Iso-Britanian, Australian ja Afganistanin omien joukkojen kanssa hyökkäsi vuonna 2001 maahan syrjäyttääkseen maan Taliban-hallinnon suojissa toimineen Al Qaidan. Tämä oli seurausta syyskuun 11. päivän iskuista 2001 Yhdysvalloissa.

Myöskään Irakiin USA ei hyökännyt yksin, vaan sen kumppanina toimi Britannia. Tarkoituksena oli syrjäyttä prewsidentti Saddam Hussein, missä myös onnistuttiin. Afganistanin jaIrakin asioita puitiin ennen amerikkalaisten hyökkäystä moneen otteeseen mm. YK:ssa.

Från Öresund kirjoitti...

Janukovitshin olinpaikka on mysteeri. Venäläisten yritysten varat on jäädytetty. Neuvottelut viisumivapaudesta Shengeniin on lopetettu. Venäjän talousapu lännestä on jäissä. Mitä vielä pitäisi tehdä?

Siru Pola kirjoitti...

Olikos ne neukut muuten joskus Afganistanissa. Vaarini muistaakseni kertoi sellaista ??

Mutta ei hätää, etteikö Krimin kansanäänestys tapahtuisi asianmukaisesti. Kohudosentti, pohjoismaden ja Suomen edustaja jossain venäläisessä huuhaainstituutissa, on kutsuttu vaalitarkkailijaksi ilmoittamaan, että vaalit Krimillä ovat asianmukaiset ja että krimiläiset haluavat osaksi venäjää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Joo, neukt eli ryssät hyökkäsi Afganistaniin mitään ja ketään varoittamatta jouluaattona 1979, vaihtoivat maan pääministrinkin itselleen mieluisampaan mieheen. Lopulta Afganistanissa soti 120 000 neukkua. Sota meni kuitenkin heikosti eikä N-L saanut voittoa. Neuvostojoukot joutuivat vetäytymään maasta häntä koipien välissä 10 vuoden sotimisen jälkeen v. 1989. Hyökkäys Afganistaniin aiheutti Moskovan kesäolympialaisten 1980 laajan boikotin, USA ja monet länsimaat boikotoivat kisoja.

Anonyymi kirjoitti...

JV on oikeassa USA:n suhteen. Esim. Afganistaniin mentiin koalitiolla, onpa siellä suomalaisia yhä apuna. Ilman toimintaa naiset ja lapset olisivat edelleen talibanien alistamia ja koulutus heiltä evätty. Synnytyskoneen rooli edessä.

Ukrainassa on silti omituisia piirteitä. Wikin mukaan n. 100 mielenosoittajaa (?) kuollut, 134 poliisia. Kuvien perusteella anarkisteja ja rähinöitsijöitä oli paljon. Tiilisade ja hakkaaminen monien mellakkapoliisiosastojen kohtalona, kun koettivat aluksi olla lyömättä. Ei 13 poliisia kuole itsestään.

P-Irlannin verisunnuntaissa 1972 kuoli 14 mielenosoittajaa, 0 poliisia tai sotilasta. Yhtenä iltapäivänä. Olisi ollut liioittelua vaihtaa pääministeri tuon takia. IRA:n iskuissa kuoli satoja: ei silti vallankumousta. - Ukrainassa 100-13-luvut riittivät? Pidän lukuja aika pieninä, kun kyse on suuren maan vallankumouksesta.

Ukrainassa on myös omituisia piirteitä muitakin. Kommunistijohtajan koti on poltettu, tästä ei uutisoitu Suomessa. Kolme oligarkkia on tullut valtiojohtoon; ovatko he parempi vaihtoehto kuin Janukovitsin korruptio?

Parasta olisivat uudet parlamenttivaalit hetimiten tai jälkivallankumous, jolloin demokratia saataisiin oikeille uomille. Nyt on siirrytty yhdestä mielivallasta toiseen, mikä ei Ukrainaa eteenpäin auta.

PS. Oli jännittävää lukea, että EU ym. auttavat nyt Ukrainaa. Toisin oli loka-marraskuussa, kun Janukovits koetti lypsää lisärahaa EU-yhteistyöneuvotteluissa. Laskeskelin, että olisi tullut halvemmaksi antaa alussa periksi kuin nyt Venäjän pelossa kaataa rahaa hät´hätää.

- Tsemppiä blogistille. Tunnen muutaman ihmisen, joilta aivoverenvuoto on vienyt terveyden niin, että opettelevat yhä lusikan käyttöä vuosien jälkeen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kovasta päästä on välillä jotain hyötyäkin!