maanantai 17. maaliskuuta 2014

826. Krim, Krim, kriminals

                                         Russija, russija, russija….

1. Ukrainaan kuuluvalla Krimin niemimaalla pidettiin eilen Ukrainan ja länsimaiden mukaan laiton kansanäänestys Krimin liittymisestä Venäjään. Äänestyksestä päätettiin varsin nopeassa tahdissa sen jälkeen kun Putin oli ilmoittanut, että krimiläisillä on mahdollisuus liittyä Venäjään. Venäjä lähetti Krimille tuntemattomaksi naamioitunutta sotaväkeä ja raskasta sotakalustoa. Venäläiset yhdessä venäjämielisten krimiläisten kanssa valtasivat varuskuntia ja muita strategisesti tärketä kohteita Krimillä. Kansanäänestys pidettiin sotilaallisen uhan ja miehityksen varjossa ja sitä valvoivat venäläiset miehittäjät ja heidän äänestystä "valvomaan" kutsumansa venäläismieliset provokaattorit eli pikku "putlerit", Suomesta paikalle porhalsi tietenkin desantti-dosentti Johan Bäckman. 
2. Äänestyksen tulos oli toki selvä jo etukäteen, sillä krimiläisistä n. 60-70 prosenttia on venäjänkielisiä. Äänestystä protestoivat niemimaan ukrainalainen väestö sekä taarit, joita Stalin oli vainonnut kovalla kädellä ja karkottanut heidät pois Krimiltä. Miehittäjän eli Venäjän käskemä kansanäänestys rikkooo räikeällä tavalla Ukrainan perustuslakia. Äänestysprosentista ei ole annettuja - taktisista syistä - tarkkoja lukuja, mutta se lienee jäänyt 80 prosenttiin.
3. Todella puolueettomat tarkkailijat ovat raportoineet laajasta vaalivilpistä. Kerrotaan, että äänestämään on päästetty myös useita venäläisiä ja jopa lapsia. Dosentti Bäckmanin mukaan äänestys oli kuitenkin - kuinkas muuten - sujunut täysin legitiimisti ja rauhallisesti ja kaikkien sääntöjen mukaisesti. "Puolueeton" Suomi sai Bäckmanin mukanaolosta ja lausunnoista ilmaista mainosta myös länsimaiden tiedotusvälineissä. Pääministeri Jyrki Katainen sai kuitenkin pisteitä kertoessaan saksalaisille tiedotusvälineille, että "Suomi ei ole puolueeton", vaan kuuluu EU:hun ja kannattaa EU:n suunnittelemia talouspakotteista Venäjää vastaan.
4. Hyvissä ajoin ennen äänestyksen päättymistä Venäjän helmoihin hinkuvat krimiläiset raportoivat ovensuukyselyjen mukaan, että ainakin 90 prosenttia äänestäjistä oli kannattanut Venäjään liittymistä ja ruksannut vaalilipusssa olleesta kahdesta kyllä-vaihtoehdosta sen, joka merkitsisi välitöntä liittymistä Venäjään. Äänestyksen päätyttyä riskinoloinen mies kailotti jollakin Simferopolin keskusaukiolla, että kyllä-ääniä oli kertynyt 93 prosenttia. Tästä kyllä-äänien osuus on sitten edelleen kasvanut. Myöhään illalla jees-ihmisiä sanotiin olevan 95,5 prosenttia ja tänä aamuna jo hieman yli 96 prosenttia, tarkalleen 96,77 %. Jos jaksamme odottaa vielä viikon, niin kyllä-ääniä löydetään tätä menoa varmaan 99,9 prosenttia. Putin ehkä valvoo, ettei 100 prosentin rajaa sentään päästä rikkomaan.
5. Äänestyksen viime tunteina Vladimir Putin astui hymyilevänä esiin Sotshin paraolympiaakisojen päättäjäisten kutsuvieraskatsomossa, joissa veisattiin aluksi hirmuisen pitkä ja tylsänoloinen kansallislaulu "Suuri ja mahtava".
6. Ukraina ja länsimaat pitävät Krimin kansanäänestystä perustellusti laittomana, kun taas Venäjä on sanonut kunnioittavansa äänestyksen tulosta. Krimin kriisin alkuvaiheissa Putin sanoi tiedotustilaisuudessa, että venäläiset ovat toimineet tilanteessa täysin kansainvälisen oikeuden edellyttämällä tavalla. Putin täsmensi sanomaansa, että kun hän ryhtyy toimii venäläisten suojelemiseksi, toimenpiteet ovat aina tietenkin täysin laillisia! Mutta minne unohtui Ukrainan perustuslaki ja sen kunnioittaminen? 

7. Venäjä ei Putinin mukaan rynnäköinyt Krimille omasta aloitteestaan, vaan yhden yön aikana suljettujen ovien takana ja venäläisen sotajoukon piirittämässä parlamentissa kokoontuva porukka oli esittänyt Venäjälle kutsun saapua Krimille. Venäjä siis tilasi Krimin venäläisiltä niemimaan liittymisen Venäjään. Samassa tilaisuudessa Krimille valittiin uusi väliaikainen aluehallitus, jonka pääministerin Sergei Aksjonovin väitetään kuuluneen aikaisemmin rikollisjärjestöön. - Niin, miten Suomen entinen ulkomisteri Ahti Karjalainen aloittikaan puheensa vieraillessaan 1960-luvulla Nikita Hrutshevin 10 vuotta aiemmin Ukrainalle lahjoittamalla Krimillä: "Good kriminals!
8. Tuomiojan Erkki matkusti - ties kuinka monennen kerran - tänä aamuna Brysseliin, jossa EU-maiden ulkomistereiden on määrä päättää Venäjää vastaan asetettavista talouspakotteista. Siis pakotteista, joista EU-maista kärsisi Venäjän kaupan takia eniten juuri Suomi, sillä Putin on tietenkin käskenyt toveriensa valmistelemaan vähintään yhtä ankarat talouspakotteet, joita Venäjä aikoo käyttää länsimaita vastaan.

9. Venäjän johtavat puoluepamput ovat luvanneet Krimin uushallitsijoille, että Venäjän duuma käsittelee Krimin liittämisen Venäjään nopeasti. "Viimeinkin saamme maanmiehemme takaisin", on ilakoinut mm. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen puheenjohtaja Sergei Mironov. Siis ei muuta kuin tuumasta toimeen! Krimin aluehallinnon pääministeri Aksjonovin mukaan alueparlamentti kokoontuu jo tänään aamupäivällä hyväksymään kansanäänestyksen tuloksen ja huomenna sitten hän ja muut delegaatioon kuuluvat hemmot matkaavat kiireesti Moskovaan ja Kremliin sopimaan liitoksen yksityiskohdista.

10. Kylmän sodan aika näyttää siten palanneen. Krimi ei jääne ainoaksi liitoskohteeksi, vaan Venäjällä on varmaankin valmiina suunnitelmat myös Itä-Ukrainan liittämiseksi entiseen emämaahansa. Itä-Ukrainassa on pari miljoonakaupunkia (Harkova ja Donetski) ja myös siellä suurin osa väestöstä on venäjänkielisiä. Baltian maihin Venäjä ei sentään rohjenne rynnäköidä, sillä Viro, Latvia ja Liettua samoin kuin Puola, Unkari ym. entiset  Varsovan liiton maat, älysivät hakeutua Naton suojaan jo toistakymmentä vuotta sitten.

11. Mutta Suomi sen kun vaan pähkäilee, liittyäkö Natoon vai eikö. Näille kääriäisille, väyrysille, vaaliraha-kalleille ym. kepulaisille ja monille muillekin politrukeillemme riittää, että Suomella on paljon puhuttu "Nato-optio". Ko. optio ei kuitenkaan velvoita Natoa millään tavalla auttamaan, jos Putin saa päähänsä ulottaa Kannaksen sotaharjoituksensa Kaakkois-Suomeen ja turvata tällä tavoin täällä asustelevien 60 000 venäläisten oikeudet "hyvään elämään".

12. Saapa nähdä, montako vuotta tai kuukautta kuluu ennen kuin Krimin vänäläisväestö huomaa, miten karmean vaihtoehdon he kansanäänestyksessä hyväksyivät ja miten heikko heidän elintasonsa on Venäjän kansalaisina. MiIlloin krimiläiset pääsevät todella vapaiksi? Tämä toteutuu sen jälkeen, kun Putin on syösty vallasta ja vapauden tuulet saavat puhaltaa myös laajalla Venäjän maalla. Tällöin myös Suomelle tarjoutuu uusi tilaisuus neuvotella Venäjän uuden johdon kanssa Kannaksen tai ainakin sen osan palauttamisesta takaisin Suomelle. Edellisen kerran tämä olisi voinut tapahtua Boris Jeltsinin tullessa valtaan. Jeltsin itse otti Karjala-kysymyksen esille, mutta meidän Manumme eli presidentti Mauno Koivisto torjui koko ajatuksen suoralta kädeltä "liian kalliina"!

41 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Isompi kirjasinkoko kiitos!

Urpoko? kirjoitti...

Karjalan ympäristökatastrofi saa kyllä pysyä jatkossakin rajan takana. Petsamon voisi ottaa takaisin jäämeren reitin vuoksi. Ja kaikki alueet tyhjänä venäläisistä tai koemme Krimin kohtalon.

Anonyymi kirjoitti...

Urpo näyttää taas veistelevän!

Anonyymi kirjoitti...

Tokihan Suomella on nytkin mahdollisuus neuvotella Venäjän kanssa itäräjän sijainnista. Mahtaako blogisti tosiaan pitää ajatusta järkevänä, koska en jaksa uskoa, että raja siirtyisi itään senttiäkään ja länteen siirtoon ei tarvita neuvottejen toista osapuolta. Krimin osalta tilanne on ollut selvä alusta saakka, niin kuin Soininvaaran blogiin heti kirjoitin: USA/EU ei aseta Venäjää kauppasaartoon, joten raja siirtyy juuri siihen paikkaan mihin Ukrainalla on muskeleita rajatolpat pystyttää, ja joita voimakas itätuuli ei kaada.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä Suomella on mahdollisuus neuvotella itärajan paikasta! Toki vasta sitten, kun Putin on ensin syösty omien tomiesta vallasta. Jeltsinhän suorastaan tarjosi valtaan noustuaan Koivistolle neuvotteluja Karjala-kysymyksestä, mutta Maunulle, tälle varsinaissuomalaiselle, tarjous ei kelvannutkaan!

Anonyymi kirjoitti...

"Jeltsin itse otti Karjala-kysymyksen esille."

Mikähän asemamme nyt olisi, jos olisimme tuohon tarjoukseen tarttuneet. (Sitäpaitsi on varmaa, että ei Jeltsin olisi kauan valassa pysynyt, jos olisi ryhtynyt maita jakelemaan.)

Sitä voimme pahoitella, että emme Jeltsinin aikana liittyneet NATO:oon.

Anonyymi kirjoitti...

Asemamme olisi tosi vahva, jos olisimme a) saaneet Kannaksen tai osan siitä takaisin, ja b) liittyneet samalla Natoon.

Anonyymi kirjoitti...

Ukrainan parlamentti on tänään hyväksynyt 40 000 reserviläisen liikekannallepanon. Puolet näistä aiotaan sijoittaa Krimin rajalle. Hyvä, rautaa rajalle vaan!

Anonyymi kirjoitti...

Krimin kysymyksen myötä voitaisiin toki aloittaa neuvottelut Suomen rajoista, lännessä. Ahvenanmaa voisi vihdoin liittyä mielestäni Ruotsiin. Sinne ne kovasti kaipaavat ja me suomenkieliset voitaisiin asua täällä mantereella ihan yhden kielen valtiossa.

(Suomen)ruotsalaiset voitaisiin asuttaa Ahvenanmaalle. Kaikkilla olisi hyvä mieli!

Igor kirjoitti...

Varmaan kannattaisi nyt kaivaa naftaliinista mitä vajaa 40 vuotta sitten ETYJ:ssä sovittiin periaatteiksi. Jos muistelen oikein niin siellä määriteltiin "jonkun alueen kansoille" oikeus itse päättää omasta itsemääräämisoikeudestaan ja haklustaan itsenäistyä asuinmaastaan. En muista sanamuotoja tarkkaan mutta sellaiset periaatteet siellä oli sovittuna. Eikä niissä puhuttu, että tällainen oikeus pitäisi erikseen määrätä jonkun maan perustuslaissa. Se maahan voi olla "sortaja" eikä se siksi halua päästää irti itsenäisyyteen haluavaia. Vai pidetäänkö ETYJ:n asiakirjoja sittenkin nykyåään vain perusteettomina julistuksina? Enköä tarkoita tällä mitenkään että olisin tässä Putinin puolella. Ruma temppu joka tapauksessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, ETYJ:n asiakirjoja ja periaatteita kyllä kunnioitettiin ainakin silloin, kun Baltian maat itsenäistyivät uudelleen Neuvostoliiton romahtaessa ja perustettiiin sellaiset itsenäiset valtiot kuin Valko-Venäjä, Ukraina ja Georgia jne.

ETYJ:ssä ei taidettu sen sijaan sopia mitään siitä, että jollakin suurella ja mahtavalla valtiolla olisi oikeus noi vain miehitää osa naapurimaansa alue ja pakottaa naapuri sietämään tämän osan liittäminen itseensä.

Igor kirjoitti...

Blogisti on oikeassa tuosta miehityksestä. Ei ETYJ:ssä sellaista oikeutta oltu annettu.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ja myös aikoinaan Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden retoriikassa korostettiin sitä, että naapurimaiden ei tule puuttua toistensa sisäisiin asioihin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuomarinvalintalautakunta on päättänyt tänään kokouksessan esittää, että Vaasan hovioikeuden presidentin D 22 virkaan nimitetään hovioikeudenlaamanni (HOL) Tapani Vasama. Hän on Kouvolan HO:n tuomari.

Ko. virkaa hakivat myös OTT, professori Dan Frände, OTT, HON Sakari Laukkanen ja Vaasan HO:n pitkäaikainen tuomari ja nykyinen HOL, OTL Robert Liljenfaldt.

Mikähän siinä oikein on, että hovioikeuden presidentiksi ei haluta, tässäkään tapauksessa, nimittä ketään todella pätevää ja korkeasti oppinutta hakijaa, vaan valinta kohdistuu yleensä aina hakijoista kaikkein tuntemattomimpaan hakijaan?

Ai niin, KKO on omassa lausunnosaaan esittänyt yksimielisesti Vasaman nimittämistä ko. virkaan. Onko tuomarinvalintalautakunta siis hovioikeuden presidentin valinnoissa vain KKO:n kumileimasin?

Anonyymi kirjoitti...

Robert Liljenfeldt joutui paitsioon jo viisi vuotta sitten kun ei tullut nimtetyksi presidentin virkaan, johon nimitettiin HOL Olli Varila. Blogisti kyllä tietää syyt, mutta eihän niitä voi julkistaa. Frändellä ei kait ole juuri mitään tuomioistuinkokemusta opillisista arvoistaan huolimatta. Laukkasen "syrjäyttämistä" kyllä ihmettelen verrattuna Vasamaan. Eikös Laukkanen ole ollut KKO:n ja ministeriön "mies"? Vasama oli varmaankin kaikkein vapain ns.rasitteista ja tehtiin nahkapäätös kuten aiemmin Varilankin kohdalla. Varila kylläkin ilman muuta oli pätevä tehtävään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En tiedä anonyymin vihjaamia "syitä" enkä ole edes kuullut niistä. Sen tiedän, että RL on muita hakijoita suorasanaisempi juristi. Hän on kuitenkin hakijoista selvästi kokenein ja pätevä hovioikeusjuristi, joka tuntee hyvin myös ruotsalaiset kollegansa "lahden takaa". Minusta hovioikeus ansaitsisi välillä kokeneen juristin, jolla olisi pätevyyttä ja halua kehittää hovioikeuden toimintaa. Nynnyä nynnyn perään -linjalla tämä ei tule onnistumaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vielä sen verran anonyymille, että professori Dan Frände on ollut parisen vuotta KKO:n ylimääräisenä oikeusneuvoksena. Ei voida siis sanoa, ettei DF:llä olisi "lainkaan tuomioistuinkokemusta".

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hieman kummallista, etteivät nuo pätevät pressat ole Vaasassa kovin kauan jaksaneet virkaansa kuitenkaan hoitaa. Viittaan nimiin Rintala, Krook ja Varila, jotka kaikki siirtyivät eläkkellee pian alimpaan eläkeikään tultuaan. Ei se hovioikeuden pressan viran hoitaminen taida nykyisin niin herkkuva ollakaan. Vaikka Vaasan presidentin virkahuone on hieno ja kooltaan 80 neliötä

Anonyymi kirjoitti...

Jo vain, mutta on syytä muistaa, että HO-presidentti suapi jo 3-4 vuottaa virkaa hoidettuaan ja 63-64 -vuotiaana eläkkeelle siirtyessään muotokuvansa hovioikeuden plenum-salin seinälle roikkumaan. Mutta mistähän muusta nämä presidentit muistetaan, jos muistetaan?

Anonyymi kirjoitti...

KKO lausunnollaan ja tuomarinvalintalautakunta virkaesityksellään - molemmissa korostetaan yksimielisyyttä - ovat ilmeisesti halunneet estää Fränden nimittämisen Vasaan. Jos Frände olisi saanut kannatusta ko. elimissä, olisi ollut tarjolla "vaara", että valtioneuvoston istunnossa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson olisi esittänyt virkaan juuri Frändeä.

Vaasan hovioikeuspiiri on aika suurelta osin ruotsinkielinen ja Henriksson ja Frände ovat lisäksi kotoisin samasta kaupungista, Pietarsaaresta.

Sitä paitsi KKO ja OM eivät ole olleet kovinkaan hyvissä väleissä Henrikssonin ministerikaudella.

Anonyymi kirjoitti...

Harva Putinin perusteluja lännessä hyväksyy eikä pidä edes totena. Ehkä niitä ei ole lännelle kirjoitetukaan, vaan oman maan perusvenäläisille. Ykstyiskohtiin puututtaessa metsä jää osaksi puilta näkemättä. Eihän kukaan asiaa tarkemmin ajetellen pidä mahdollisena, että Venäjä antaisi Itä-Ukrainan siirtyä lännen piiriin. Sen verran geopolitikka Venäjällä vaikuttaa.

Vaikka asioita ei pidä rinnastaa, niin tuskin Guantanamo on USA:n hallussa kansaivälisen oikeuden pelisääntöjen mukaan. Ja eikös se Reagan mennyt sinne Jamaicallekin ihan omine lupineen.

Anonyymi kirjoitti...

Gauantanamon vankileiri perustettiin v. 2002 kun aloitettiin terrorismin vastainen sota. Sitä ei ole tiettävästi todettu missään tuomioistuimessa kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Edes USA:n korkein oikeus ei ole pitänyt leiriä laittomana.

Anu Suomela kirjoitti...

En ole politiikkaan perehtynyt, mutta selvitellyt nyt Ukrainan historiaa. Aivan kamaalaahan se näyttää olleen Neukkulan aikana ja myös sitä ennen.

Suomella on yhteistä rajaa Venäjän kanssa 1300 km, ja Ukrainalla 1500. Meillä on pitkä historia siitä, miten eletään 'sovussa' suurvaltanaapurin kanssa, vaikke se helppoa ole ollut.

Meillä on osattu myös hyväksyä ruotsinkielinen vähemmistö, ja elää sovussa senkin asian kanssa. Eikä meillä ole ongelmaa Ahvenanmaan kanssa (vrt Krim).

Ehkä Ukraina voisi ottaa oppia siitä miten meillä on asiat hoidettu. Myös USA voisi vähän tarkemmin miettiä, miksi haluaa olla hääräämässä kaikissa konflikteissa.

Oisko parempi antaa osapuolten riidellä ja sopia asiat keskenään? Ei kai noista pakotteista seuraa muuta kuin kiristynvä kierre, ja miten se auttaa ketään?

Anu Suomela

Anonyymi kirjoitti...

Liian iso suupala kerralla tarkertuu kurkkuun, mutta pienissä paloissa isompikin kakku tulee syödyksi Anu hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedoksi blogistille: Tapani Vasama ei ole Kouvolan HO:n tuomari.

Anonyymi kirjoitti...

Vasama on Helsingin hovioikeudessa hovioikeudenlaamannina. Hänellä on päällikkökokemusta myös käräjäoikeudesta. Vasamalla on laaja kokemus järjestötehtävistä, muun muassa Tuomariliiton puheenjohtajana. Hänellä on myös hyvä ruotsinkielentaito.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Laamanni kuin laamanni! Siis hovioikeudesta riippumatta. Vielä pari vuotta sitten Vasama oli laamanninna Kouvolan HO:ssa. Ruotsinkielen taito on hyödyksi, mutta pitää muistaa, että viran hakijoiden joukossa oli myö kaksi ruotsia ädinkielenään puhuvaa todella pätevää juristia.

Anonyymi kirjoitti...

Se,että valittaisiin pätemättömin hovioikeuden presidentiksi,ei ole mikään katastrofi,sillä valitulla on pyrkimys osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.Tehtävään valittu tietää,mitä häneltä odotetaan ja toimii sen mukaisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Meikäläiselle Putinin lavastettu sisääntulo Duumaan musiikkeinneen toi mieleen lähinnä Moskovan sirkuksen. Ja siitähän tässä on kysymys. Hyvinpä näkyy taipuvan perussuomalaistenkin selkä. Etteivät vain olisi juuri niitä seteliselkärankaisia, joista Veikko Vennamo aikanaan varoitteli.

Anu Suomela kirjoitti...

Ukraina on 13.3. valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Venäjän menettelystä. Tuomioistuin on välittömästi antanut päätöksen siitä, että osapuolten on noudatettava allekirjoittamaansa Ihmisoikeussopimusta. EIT velvoitti osapuolet raportoimaan edistymisestä

Jäämme siis odottamaan, vetääkö Putin paperin alas vessasta.

Anu Suomela

Seppo Isotalo kirjoitti...

Krim on nyt jo lopullisesti Venäjän osavaltio. Torstaina kerääntyvät lännen johtajat pohtimaan rankaisua, ei ole enää mitään painostettavaa. "Todellista syyllistä" he eivät halua rangaista.

Putin ja ulkoministeri Lavrov puutuvat sekä EU:n että USA:n listalta. Venäjän Duumassa kaikki äänestävät Krimin liittämisen puolesta ja ansaitsevat siis oman boikottinsa, mutta eivät saa.

Ongelmaksi nousee mikä on oikea rangaistus ja kenelle. Kunhan ei vain sattuisi pahiten juuri Suomen neidon sievään nilkkaan

Anonyymi kirjoitti...

Venäläiset ovat ostaneet Rovaniemen ympäristöstä runsaasti kiinteistöjä ja mitä lienee hylättyjä kouluja. Nyt saimme uutisen, että dosentti Johan Bäckman on muuttanut Rovaniemelle.

Jokohan Rovaniemellä kohta järjestetään laillinen kansanäänestys, kun kokenut vaalitarkkailijakin on paikalla.

Anonyymi kirjoitti...

Miten ns Nato-optio toimii Pariisin rauhansopimuksen näkökulmasta katsoen ? Rauhansopimuksen 3 artiklan mukaan "Välirauhansopimuksen mukaisesti saatetaan Neuvostoliiton ja Suomen välillä Moskovassa 12 päivänä maaliskuuta 1940 tehty rauhansopimus jälleen voimaan, kuitenkin niin, että mainitun sopimuksen 4, 5 ja 6 artiklat korvataan tämän sopimuksen 2 ja 4 artikloilla". Näin ollen Moskovan rauhansopimuksen 3 artikla saatettiin Pariisissa jälleen voimaan. Moskovan sopimuksen 3 artikla kuuluu: "Molemmat sopimuspuolet sitoutuvat kumpikin puolestaan pidättymään kaikesta hyökkäyksestä toistansa vastaan ja olemaan tekemättä mitään liittoja tai osallistumasta koalitio-liittymiin, jotka ovat suunnatut jompaakumpaa sopimuspuolta vastaan".
Voisiko Suomen turvautuminen Nato-optioon johtaa siihen, että Venäjä vastavuoroisesti lakkaa pidättäytymästä ?

Seno

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ehkäpä dosentti Johan Bäckman pyrkii Rovaniemelle muutaessaan Lapin yliopistossa kohta vapautuvan rikosoikeuden professorin virkaan? JB on sosiologi ja kirjoittanut väitöskirjansakin muistaakseni krimonolgiaan liittyvästä teemasta. Saisi Lapin tuedekuntakin JB:stä hieman väriä muuten hiukka värittömään opettajakuntaansa.

Anonyymi kirjoitti...

Kovasti puuhataan pakoitteita jotka koskevat matkustusoikeutta, taloutta ym. Meilläkin ainakin ulkoministeri kertoo niistä päätetyn. Vaan meneekös kaikki pykälien mukaan? Ohittavatko ministerit ja muut touhuajat eduskunnan ja lait?

Siru Pola kirjoitti...

Mihinkähän päätyy se Krimillä "kansallistetava" omaisuus??

Arvaatteko?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Kovasti puuhataan pakoitteita jotka koskevat matkustusoikeutta, taloutta ym. Meilläkin ainakin ulkoministeri kertoo niistä päätetyn. Vaan meneekös kaikki pykälien mukaan? Ohittavatko ministerit ja muut touhuajat eduskunnan ja lait?"

Anonyymi ei näytä tietävän/ymmärtävän, että Venäjään talous- ym. pakotteista ei päätetä miltään osin Sumen eduskunnassa, vaan nuo päätökset tehdään EU:ssa, jonka jäsenenä Suomi on.

Anonyymi kirjoitti...

Ny se taas nähtin käytännössä, mikä on aina erinomaasesti tiederty:

"Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi."

Vuan tiukan ja erinomaasen puheen se Vladimir Suuri pit Venäjän duumassa eilen! Vaikka pötyä ja valhetta monelta osin paasasikin.

PS.
Vissiin se desantti Bäcklund havittelee Lapin kuvernöörin viraasta, kun muutti jo Rovaniemelle.

PS 2
Venäläinen YK-diplomaatti on kerskunut ja uhitellut New Yorkissa, että kohta Venäjän helmoihin palaavat myös koko Ukraina, Baltian maat, Puola, Alaska ja Suomikin.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä diplomaatti? Anna linkki, kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Eesti liitettiin Neuvostoliittoon 1940 hyväksyi Neuvostoparlamentti Eestin hakemuksen klo 12.10 hakupäivänä. Ainoa ongelma oli että Tallinnassa oli kello tällöin vasta 11.10... aikaerosta johtuen. Asian uutisoi Moskovan Radio. Neuvostoliitto siis hyväksyi liittymishakemuksen tuntia ennen kuin se tehtiin.. Hyvä kun Putin osoittaa nyt malttia. Nim. L.H. Hoppu

Matias kirjoitti...

Virolainen ulotti lahjakkaasti sen että Krimin kuuluminen Ukrainaan johtui paksun lyhyen kommunistpatukan Hrustsovin älynväläyksestä. Putin vain korjasi tuon mokan. Krimi oikeasti kuuluu Venäjään. Sen sijaan Viipuri on historiallisesti suomalainen kaupunki.