maanantai 12. toukokuuta 2014

842. Porukoiden mies aloitti nyhjäämisen

                                                             Pro et contra

1. Demarit valitsivat viime perjantaina uudeksi puheenjohtajakseen Antti Rinteen. Hän löi istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen niukasti äänin 257-243. 
2. Rinteen kausi alkoi heti, mutta mitähän siitäkin oikein mahtaa tulla? Puheissaan ja haastatteluissaan Antti Rinne on nimittäin osoittaunut todelliseksi  "porukan mieheksi". Hän on sanaillut, että tästä lähtien SDP:ssä päättää kenttä tai porukka, ei hän. Mitä tämä oikein tarkoittaa?
3. Arto Nybergin eilisessä tv- ohjelmassa Rinne naurahti toimittajan kysymykselle ja väitti, että eihän hän "tietenkään" keksinyt itse pyrkiä puolueen uudeksi puheenjohtajaksi, vaan hänen asettumisestaan Jutan vastaehdokkaaksi päätti "porukka". Keitä kaikkia tähän porukkaan sitten kuului? Tätä Rinne ei tietenkään suostunut paljastamaan, vaan sanoi vain, että se siihen kuului hänen tuttuja kavereitaan. Tämä porukka kuulemma kysyi hänen kantaansa asiassa jo viime vuoden elokuussa.
4, Heti valintansa jälkeen perjantaina Rinne oli yhtä vähäsanainen, kun häneltä udeltiin, mihin puheenjohtajan vaali oikein ratkesi. Rinne ei suostunut pohtimaan asiaa, vaan vastasi kaksi kertaa peräkkäin ykskantaan, että "se vain ratkesi". Olisiko toimittajan pitänyt kysyä samaa asiaa vielä kolmannen kerran? Ilmeisesti se hemmetin "porukka" ratkaisi myös äänestyksen tuloksen.
5. Valintansa jälkeen - tai sitä ennenkään - Antti Rinne ei ole suostunut paljastamaan ministerisuunnitelmiaan. Hän totesi ainoastaan lakonisesti, että hänellä on toki suunnitelma, mutta sitä hän ei halua vielä kertoa  Myöhemmin ja myös Arto Nybergin eilisessä ohjelmassa Rinne totesi, että hänen hallitukseen menostaan ja ministerinpaikastaan päätetään - kuinkas muuten -  "porukalla". Nämä porukat päättävät Rinteen mukaan puolueen asioista tästä lähtien muutenkin. Sen verran Rinne suostui raottamaan ko. porukan kokoonpanoa, että se on puoluevaltuusto, joka valtuuttaa puoluehallituksen tekemään asianomaiset päätökset. Rinteen mukaan puolueuvaltusto voi päättää ko. asiasta "vaikka sähköpostilla". 
6. Uusi puoluehallitus, jota johtaa nyt "rinteeläiseksi" ryhtynyt Tarja Filatov,  on koolla ensi viikolla. Tuossa kokouksessa ministerikuviot eivät kuitenkaan ole Rinteen mukaan vielä selvillä, vaan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä päättävät ministerijaosta  aikaisintaan parin viikon päästä.
7. Tästähän voi tulla vielä vaikka miten hauskaa, kun tämä "porukoiden mies" ja äijäfeministi alkaa häärätä puoleen johdossa! Antti Rinnettä tentataan tv:n vaaliohjelmissa jo tänään ja huomenna. Saa nähdä, kuinka monta kertaa Rinne vetoaa tuolloin siihen, ettei hän vielä tiedä tai halua sanoa, mitä tapahtuu, sillä demareissa asiat päätetään nyt "porukalla" tai porukoissa.
8. Minkä ministeripostin porukat päättävät Antille antaa tai minne hänet istututtaa asioita ajamaan? Luonnollista olisi, että Rinne ryhtyisi valtiovarainministeriksi, jolta paikalta hän myös syrjäytti Jutta Urpilaisen. Onko Rinteestä finassiministeriksi, joka joutuu tuon tuostakin matkustamaan työn merkeissä Brysseliin ja ties minne ja puhumaan vierailla kielillä niitä näitä joutavia eurooppalaisten kollegojensa kanssa? Herättääkö harvasanainen Rinne samanlaista luottamusta vaikkapa saksalaisessa kollegassaan Schäublessa kuin Jutta Urpilainen?
9. Rinne itse haluaisi työministeriksi, mutta tämä tarkoittaisi, että hänen pitäisi syrjäyttää paikalta SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen, jota pidetään nykyisin SDP:n parhaana ministerinä. Minne Lauri sitten sijoitettaisiin? Valtiovarainministeriä Ihalaisesta ei voi tulla, sillä hän on koulutukseltaan kirvesmies, joka ei puhu vieraita kieliä. Samalla perusteella Ihalaista ei voida valita myöskään eduskunnan puhemieheksi, sillä hän joutuisi esimerkiksi jo puheenvuoroja RKP:n edustajille jakaessaan turvautumaan pääsihteeri Seppo Tiitisen apuun.
10. Pitäisikö Jutta Urpilainen istuttaa eduskunnan uudeksi puhemieheksi, jolloin Don Eero Heinäluomasta jouduttaisiin tekemään pätkäministeri? Saa nähdä, miten tässä käy. On suorastaan huvittavaa, että mitä enemmän ministerit mokaavat halllituksessa - kuten esimerkiksi Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen - tai mitä suurempaan epäsuosioon he joutuvat, sitä korkeammmalle heidät halutaan välittömästi nostaa! Katainen EU:n huippuvirkaan ja Urpilainen puhemieheksi, kornia! Minusta ei yhtään sopivaa, että puolueensa puheenjohtajan paikalta pois potkittu ministeri ja kansanedustaja päätettäisiin ikään kuin lohdutuspalkinnoksi nostaa suoraan eduskunnan puhemieheksi. Jos presidentin vaalit olisivat hieman lähempänä, niin varmaankin Jutta Urpilainen "huudettaisiin - Antti Rinteen heiluttaessa nyrkkiä ja huutaessa "SDP, eteenpäin" - samantien SDP:n presidenttiehdokkaaksi!
11. Antti Rinne on tehnyt aiemmin äkkinäisiä ja harkitsemattomia päätöksiä, joita hän joutunut myöhemmin katumaan. Yksi esimerkki. Ammattiliitto Pron puheenjohtajana Antti Rinne on istunut Levi Ski Resortin hallituksessa. Tämä hallitus erotti viime vuoden marraskuun 17. päivänä  pitkäaikaisen toimitusjohtajansa Jouni Palosaaren katsottuaan, että Palosaari oli suosinut tietoisesti toista kahdesta tasavertaiseksi koetusta hissitoimittajasta ja johtanut yhtiön hallitusta ao. miljoonahankkeessa harhaan. Sittemmin Palosaari on palautettu takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi, koska epäilyt väitetystä harhaanjohtamisesta osoittautuivat perättömiksi. Palosaari on kertonut, että hallituksen Antti Rinteellä oli ollut erottamistilaisuudessaan pöydällä edessään punaviinipuollo ja että tilaisuudessa oli muutenkin ollut nähtävissä edellisenä päivänä Levillä kisatun pujottelun maailmancupin "jälkimaininki"; suomeksi sanottuna hallituksen "porukka" oli siis ollut enemmän tai vähemmän krapulassa.
12. Tänään Iltalehdessä Antti Rinne väittää olleensa tilaisuudessa selvin päin. Hän kuitenkin myöntää,  että Ski Resortin hallituksen tekemä päätös Palosaaren erottamisesta toimitusjohtajan paikalta oli "sinisilmäinen ja hölmö". Vai niin, että tuollainen Leviä, Kittilää ja koko Lappia järisyttänyt päätös tehtiin siis selvin päin! Entäs sitten krapulatila, siitä Rinne ei mainitse mitään. Jouni Palosaari on nyttemmin palautettu takaisin toimitusjohtajan pallille ja hänen pääerottajananaan toiminut Rinne on puolestaan "ylennetty" SDP:n puheenjohtajaksi. Sillä lailla!
13. Kittilässä on tiettävästi ollut suunnitelmia Jouni Palosaaren erottamiseen osallistuneen Kittilän kunnanjohtajan erottamista virastaan. Tästä opimme, että myös poliittisen puolueen puheenjohtajan kannattaisi olla tekemisissään ja lausunnoissaan varovainen - antaisi vaan "porukoiden" päättää asioista! 
14. Jos oikein huonosti käy, eli demarit eivät menestyisi myöskään ensi kevään eduskuntavaaleissa nykyistä paremmin, saattaa puolueella olla jälleen agendalla kysymys puheenjohtajan vaihtamisesta. Rinteen kannattajatkin voivat tuolloin selitellä viime perjantain äänestyskantaansa toteamalla á la Antti Rinne, että "olipa se sinisilmäinen ja hölmö valinta"!

15. Don Eero eli Heinäluoma on kertonut tänään MTV3:lle, että hän ei halua vaihtaa puhemiehen tehtävää ministerin salkkuun. Mikä nyt neuvoksi, eli mihihin Urpilaisen Jutta saadaan "loppusijoitetuksi", kun Heinäluoman paikkakaan ei näytä vapautuvan? Ei hätää, sillä Timo Harakka (sdp), Liisa Jaakonsaari ym. esittävät, että Jutasta pitää tehdä Suomen uusi tai ainakin "toinen"  EU-komissaari. Suomelle kuuluvan ensimmäisen komissarin paikka on jo luvattu kokoomukselle ja siihen on tarkoitus valita Jyrki Katainen. Nämä "urpislaiset" demarit ovat nyt saaneet päähänsä, että Suomelle kuuluukin kaksi komissariuksen paikkaa. Niihin olisi siis istutettava ne kaksi mnisteriä, joista toinen pakenee ja jättää hallituksen omasta tahdostaan (Katainen) ja toinen joutuu lähtemään ministerin pallilta hävittyään SDP:n puheenjohtajakisan! Entistä kornimpaa!

16. Hallituksesta on lähtenyt tai potkittu pois jo yhdeksän (9) ministeriä, eli Hautala, Wallin, Häkämies, Guzenina-Richardson, Gustafsson, Arhinmäki, Kyllönen, Katainen ja nyt siis Urpilainen. Lisää "poistoja" voi pian ilmetä, jos EU-parlamenttiin ehdolla olevat ministerit (Stubb, Virkkunen ja Räsänen) menevät vaaleissa läpi. Kuten sanotaan, rotat jättävät hukkuvan laivan, ja siitä nyt on todellisuudessa kysymys. Antti Rinteen ei auta muu kuin pyrkiä hallituksen hajoamiseen, jolloin pääsisimme käymään uudet eduskuntavaalit jo tänä vuonna.

28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lehtietietojen mukaan kymmenet elleivät jo sadat SDP:n jäsenet ovat ehtineet Antti Rinteen valintaan pettyinä erota puolueesta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ruotsalainen Aftonbladet lyttää Suomen poliitikot ja nokiasukupolven maanrakoon tämänpäiväisessä kirjoituksessaan

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/irenewennemo/article18866814.ab

Lehden mukaan Antti Rinne on "militantti ay-johtaja", jonka metodina ei ole ollut konsensushenki.

Anonyymi kirjoitti...

Don Eero eli Heinäluoma ei mediatietojen mukaan halua ministeriksi ja pois eduskunnan puhemiehen paikalta, jossa hän kuulemma "viihtyy" hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista nähdä miten Rinne pärjää huomenna tiistaina MTV3:n vaalitentissä. Pärjääkö konkareiden kanssa?

Ja toisin kuin blogisti kirjoittaa, tänään ei taida olla mitään tenttiä!

Anonyymi kirjoitti...

Rinne harrastaa kuulemma näyttelemistä eli hänestä täytyy tehdä kulttuuriministeri.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Antti Rinteen retoriikan ("porukka päättää") vaikutustako Yle Uutisten otsikossa tänään

"Mieti vielä – tiedätkö millaiselle porukalle äänesi EU-vaaleissa menee?"

Anonyymi kirjoitti...

Tulevien eu -ja eduskuntavaalien jälkeen ei Rinteen sen enempää, kuin kaveri (toveri) porukan mielipiteillä tule olemaan mitään merkitystä. Kaikki mitä tehdään on luxusta, priimaa ja fantastista tulee.
Kepu ja Kokoomus ei tarvitse persuja eikä Rinteen joukkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Rinne on siis puheenjohtajan roolin sijaan (siihen kai hänet äänestettiin) eräänlaisessa esittelijän tehtävässä SDP:ssä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Rinne tietenkin ajattelee, että porukka päättää sen mukaisesti, mitä hän sanoo ja "esittelee" sen päätettäväksi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sdp on vielä eduskunnan toiseksi suurin puolue. Vuoden 2015 vaalien jälkeen Sdp putoaa sijalle neljä, vaikka se saisi vaaleissa about 17 prossaa äänistä. Tätä merkitsee puolueen "rinneratkaisu".

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti kirjoitti: "Hän on sanaillut, että tästä lähtien SDP:ssä päättää kenttä tai porukka, ei hän. Mitä tämä oikein tarkoittaa?".

Selektiivistä kimppakivaa tietty! Suomessa sosiaalidemokraattien jäsenmäärä on reilut 46 000 henkilöä ja Rinne tuli valituksi äänimäärällä 257. Erkki Tuomiojan blogia siteeraten:

– Kun puheenjohtajan vaali puoluekokouksessa alkoi, laitoin fb-päivityksen: "Tässä vaalissa hyvää on se, että sosialidemokraatin valinta on varma." Tarkoitus oli muistuttaa siitä, että juuri niin tasainen vaali kuin miltä ennakolta näytti, ei saa jättää jälkeensä jakautunutta puoluetta. Sekä voittanut että hävinnyt ehdokas ovat omilla esiintymisillään vaalin jälkeen tällaista pelkoa tyylikkäästi hälventäneet, mutta heidän kannattajiensa joukossa oli liian paljon toisenlaisiakin sävyjä. Olen jo 12 vuotta sitten ensimmäisen kerran esittänyt, että olisi syytä antaa puolueen johdon valinta mieluiten sitovan puolueäänestyksen kautta puolueen koko jäsenkunnan käsiin. Minusta käyty vaali ja sitä edeltänyt kampanja vain vahvistavat perusteita tällaiselle uudistukselle. Sillä olisiko tulos ollut toisenlainen tällaisessa vaalissa on turha spekuloida, mutta se olisi syntynyt vielä avoimemman ja kiistattoman prosessin tuloksena ja olisi vahvistanut puolueen jäsenyyden muutoin heikentynyttä merkitystä.

(vrt. jäsenmäärä Keskusta noin 150 000, Kokoomus noin 40 000 ja Perussuomalaiset noin 8 000 eli sama kuin Vihreillä ja Vasemmistolla).

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Muistelen, että keskustan puheenjohtajaa olisi valitsemassa n. 1500 paikallisissa "porukoissa" valittua edustajaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaako Rautaruukin Raahen tehtaan lakko olla laillinen, kun porukka osoitti lakkoon menemällä mieltään siellä vierailleelle Pekka Haavistolle, joka suri julkisesti Itellan irtisanomia, mutta ei Rautaruukin irtisanomisia?

Anonyymi kirjoitti...

Mikä yhdistää Rinnettä ja Soinia? Molemmat välttelevät valtaa (se on: vastuuta) nostaakseen kannatusta.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän tässä käy niin kuin on veikkailtukin, että Rinteestä leivotaan valtionvarainministeri ja Jutasta tulee rivikansanedustaja. Juttahan on itsekin todennut useaan otteeseen haluavansa rivikansanedustajaksi.

Toisekseen, en näe minään ongelmana sitä ettei Rinne ole kielimiehiä, EU:ssa on varmaankin useitakin kielitaidottomia ministereitä. Sitä vartenhan siellä on käytössä se simultaanitulkkaus.

Anonyymi kirjoitti...

En etsi valtaa loistoa
En kaipaa Juttaakaan.

Anonyymi kirjoitti...

On se Väykkä häijy mies. Lisää vain kärsimystä Jutalle!

https://www.youtube.com/watch?v=aEEp4S87iSw

Anonyymi kirjoitti...

Ihan toveripiirini kertoman mukaan Suomea johti Hakaniemi-Siltasaari kunnes rupesivat New Labouriksi uudeksi työväenpuolueeksi. Ennen WSOY Otava hallintoneuvostoja ja parempien piirien lempeätä katsetta räähkättiin julkisessa sanassa omaisuuden arvonrakentajilta eli tekijöiltä työnhedelmien pois keplottelijoita vastaan divarikirjojen kuten Maahenkeä tai Oukkari ankarissa havainnoissa ja tulkinnoissa. Vahvat söivät toisten hikeä,mainittiiin.

Niin hiki ei siis ällöttänyt vaan oli miehen kunnia. Intian keskuspankin pääjohtaja Rajan (olisiko Surin serkku) sanoi vielä Amerikassa opiskellessaan 2005 että täällä köyhille syötetään velkaa.

Jos nyt joku Rinne kiukkuaa menetyksistä, niin typerryttävän omahyväiset uusrankkauskriteerien yläluokkaset, nousevat yhtenä miehenä ällistelemään ja päivittelemään. Kansanvalta syntyi tuhopoltoista. Luulisi kuumotuksen ja loimotuksen kantaneen yli Suomenlahden 1905.

Kiva kun saa asiasta sanoa täällä somessa jotta pysyy itse järjessä ja tarmossa ihan ei-narsistisessa korkeammassa pykimisessä. Parasta Rinteessä ovat nämä mitätöijät ja se etten millän saa esiin Rinteen valintapuhetta netistä, jossa hän sanoi etteivät nykypääomapiirit tarvitse meiltä myötätuulta ja että ne odottaisivat meiltä vastahankaa. Ja että EU-fiksujen jäljiltä perheiden perustaminen on mahdotonta ja tulevaisuuden usko haihtunut nousevilta polvilta äkkiä ympäri aurinkomatkaisen Välimeremme. Vielä Bush jr. presidenttipuhe korvattiin oliko Sarvamaan toimittamalla valistuksella.

Ulkomaita ei enää voi sulkea oliko se Assange vai Snowden vai kuka. Mutta sisäsiisteys sentään yhä ylläpidetään. Demari.fi säästää virtuaaliluonnonvaraa eikä pane kuin valitut jokapäiväisyydet joista sitten me revimme kuka mitäkin samaa kestoiltis-täytettä ontouteemme ja patsasteluumme.

Anonyymi kirjoitti...

"Saa nähdä, kuinka monta kertaa Rinne vetoaa tuolloin siihen, ettei hän vielä tiedä tai halua sanoa, mitä tapahtuu, sillä demareissa asiat päätetään nyt "porukalla" tai porukoissa."

Jos ei kyse ole vain demareille tyypillisestä puheenparresta ("Enhän nyt minä mitään valtaa halua, mutta kun ne kaverit"; pakollinen alkuvirsi "Nälkä meillä on aina vieraanamme"), niin sääli käy tuuliajolla olevaa Suomen valtiolaivaa ja alkaa kaivata Lipposta, jonka aikana todellakaan mikään porukka ei päättänyt.

Tahdon kuitenkin uskoa, ettei tilanne ole niin huono kuin venkoilusta voisi päätellä. Rinteen taustaorganisaatiossa ay-liikkeessä kun yleensä porukka ei päätä vaan siunaa lopputuloksen. (Jos ei siunaa, sitten puheenjohtaja väistyy.) Ei siellä Rinteellä tiettävästi ollut ongelmia "porukan" kanssa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Ei siellä Rinteellä tiettävästi ollut ongelmia "porukan" kanssa".

Vai niin. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että Rinteen "omat porukat" eivät ratkaise SDP:n menestystä, vaan sen tekevät äänestäjät vaaleissa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän mieltä blogisti on siitä, että "uhrina olleen asianomistajan pyynnöstä" syyttäjä ei nosta syytettä poliisimiestä vastaan, joka uhkasi asianomistajaa kollegojensa pahoinpitelyllä, "kun kukaan ei ole näkemässä"? "Likaisia Harryjä" ilmeisesti on Suomessakin, ja saa näköjään ollakin, jos asianomistaja syystä tai toisesta (ostettuna? uhattuna?) ei halua selvästä näytöstä huolimatta juttua käräjille viedä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014051318295890_uu.shtml

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Pitäisi tietää syyttäjän perustelut päätökselleen, esim se, oko epäilty kiistänyt uhanneensa. Asianomistajan pyyntö jättää syyte nostamatta on yksi peruste, jos asianomistaja ja epäilty ovat tehneet keskenään sovinnon. Uhkauksen laadulla ja sillä, onko kyse ollut kenties vain jonkinlaisesta "uhoamisesta", lienee myös merkitystä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Em. tapauksessa syyttäjä vaatii kuitenkin poliisille rangaistusta henkilörekisteririkoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Antti Rinne kiertelee edelleen, kun häneltä kysytään, minkä ministeripaikan hän haluaa hallituksessa. Tämä ilmeni myös parhaillaan käynnissä olevan MTV3:n vaalitentissä:

- Rinne vastata kysymykseen, eikö hän uskalla ottaa vastaan valtiovarainministerin tehtävää. Rinne ei antanut vieläkään vastausta.

- Lupasin, että joukolla katsotaan, mikä on järkevintä. Kantti kestää, kun on ensin keskusteltu, Rinne kierteli.

Heh, heh! Nyt sana "porukka" tai porukat on vaihtunut sanaan "joukko". Kun on joukolla katsottu ja keskusteltu. Siis Juhannukseen mennessä.

Anonyymi kirjoitti...

"Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että Rinteen 'omat porukat' eivät ratkaise SDP:n menestystä"

On kuitenkin hyvä muistaa, että nuo omat porukat (SDP:n aktiivit) ratkaisevat puheenjohtajan menestyksen. Tämä taas unohtui Urpelaiselta, ikävä kyllä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Rinteen "menestys" puheenjohtajana voi jäädä varsin lyhyeksi eli vuoden mittaiseksi, jos demarit saavat ensi kevään eduskuntavaaleissa vaivaiset 15-16 prossaa äänistä. Kukaan puolueessa ei halua nähdä Rinnettä enää puheenjohtajana, jos SDP sijoittuu puolueiden suuruusjärjestyksessä vasta neljänneksi. Nyt se on viime vaalien jälkeen Urpilaisen johdolla toiseksi suurin.

Porukat eli esim. puoluevaltuusto tai puoluehallitus, joihin Rinne nyt vetoaaa, eivät ratkaise Rinteen menestymistä vaaleissa, vaan sen tekevät äänestäjät.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

MTV3:n vaalitentissä tänään Antti Rinteen mielisanonta oli "mun mielestä". Käytti sitä ainakin kymmenen kertaa.

MIhin ihmiseen se ne "porukat" ja "joukot" nyt yhtäkkiä jätti? Olisi sanonut vaan reilusti, että "meitin mielestä" tai "porukan mielestä".

Mun mielestä -muminalla tai -retoriikalla ei kyllä vaalitenteissä ja vaaleissa pitkälle pötkitä.

Anonyymi kirjoitti...


Kiipeliinhän Rinne joutui. Kansainvälisten hedge fundien tuottojahteihin on Suomesta käsin pantu kymmeniä miljardeja euroja. Eläkkeiden katevaroista ehkä kolmannes 50 mrd on sijoitettu ulkomaille.

Mikäs siinä. Saahan sieltä varainhoitajayhtiöiden vuosimaksujen 2 % ja niiden voitto-osuuksien 20 % ja koti+ulkomaisten miesten ja naisten bonusten jälkeen tuotoksi eläkesäästöille ehkä 3 tai 4 prosenttia. Se reality-ulottuvuus joka nämä tuotot antaa on Yhdeksäs Taivas. Muistathan Aristoteleen taivaankehät ?

Yhdeksäs kehä on ihan solidia ja paljon tutkittua. Sen peruselementit eli alkuaineet ovat rahaa, sen kvarkkeja ja kiitohiukkasia. Yksi kiinostava otus ovat CLO :t. Collateral Loan Obligation. Se on sellainen käärme joka syö häntäänsä ja voi hyvin. Näihin eläkeyhtiömme ovat erityisesti miellytetyt. Eilen välähti Kauppalehdessä,sumukammiossa tällainen alkeishiukkasraha CLO.

Varma, Valtion eläkerahasto ja Sponda (ulkomaalaisomisteinen,myös ex-Senaatti) panivat pystyyn ostajafirman Certeum Oy. Se ostaa Varmalta (ja Spondalta) kiinteistöjä kuten Aleksien vartta ja kauppakeskuksia toimistotorneja tuollaisen 920 milj.euron arvosta. Kauppaa rahoitetaan,vivutetaan velalla.Sitä saa Varmasta, jonne joka päivä virtaa uutta rahastoitavaa rahaa. Risto Murto ent.Matti Vuoria pääsee kertomaan 2.kvartaalin tuloissa plussapuolella tämänkin diilin. Hinta 920 jolla omat vanhat kiinteistöt myytiin omalle uudelle yhtiölle, ylittävät vanhojen ostohinnan eli homma on voitollista. Saadaan tulospalkkiot,hedgekumppanit saavat osuutensa ja Krogerus, paperien kirjoittajalakitoimisto saa palkkionsa sekin.

Uusi velka arvopaperistetaan noiksi CLO:iksi ja myydään sijoittajille. Näitä ovat Kultuurirahasto,Varman kassapaksut eläkevakuuttajat siis UPM ja Metso jne. Velkasitoumuksesta saa sitä paremman %:in mitä huonompi se on. Roska Junk tuottaa hyvin. Johdannaisina nämä velkojen velat prosentitetaan CDS:ien mukaan tietoyhteiskunnan eräällä tilastokulmalla. Tässä kai Markit:issä. (joka kerää dataa,kombinoi sarjan, ja sen pohjalta ko.kaupitseminen pääsee kiihdytyssuoralle. 2008 tuli seinä vastaan, mutta nythän on tänään 2014).

Ennen Yhdeksättä Taivasta Varma sijoitti tehdaslaajennuksiin ja uusimisiin Suomessa. Varman tuotot hävisivät inflaatioon. Mutta Mänttä Valkeakoski ja Karhula menestyivät ja Varkauden Ketterä,jääpalloseura.Pelasiko Mårten Ahlström pakkina?

Sitten tuli aika uus. Firmat myytiin osakkeina eläkeyhtiöille kotona ja maailmalla,valtionyhtiöt menivät samaan jakoon. Ainut mikä ei muuttunut oli Varman tulosinfo. Veti sen Kolehmainen Vuoria tai Murto.Varman tulos nakutti lakisääteistä neljää.

Ero oli vain että Suomessa ei paljoa tapahtunut.Tehdasrakennuksiin ja koneisiin ei rahaa pantu enää kiinni. Keinomaailman Yhdeksäs Kehä tuli sijalle. Sinne globaalien uusrahojen lois-kiehuviin patoihin pääsi Suomestakin palkansaajilta pidätettyjä euroja tarjoamaan. Ulkoistamista se oli tämäkin.

Meillehän uskotellaan ja uhitellaan että velkaannumme yli kestorajojen jms. Totuus on toista. Suomi on koroilla eläjä, osinkokuponkien leikkaaja spekulantti hokkuspokkusrahan taivaassa. Eläkerahoja on 50 mrd euroa tienaamassa siivuja CocaColan Googlen Fordin Siemensin toiminnasta. Tuotot näistä yhtiöistä ja junailuista saadaan rahalla, jota aiemmin oltaisiin sijoituttu Suomen kansan suomenmaahan.Korskeimillaan tämä Taivas rahoittaa Suomesta yhtiöitä ulos täyttäikseen lakimääräistä tuottovaatimustansa. Satoja keisejä.

Suomesta on ollut helppo ostaa firmat pois kun niissä ei ole omia eläkesäätiöitä pitkine vastuineen,vaan kolmikannassa ne on Varmalla,porukalla. Tämä skandaali haisee jo.Ilmanraikastajat ovat jäämässä alakynteen.Kiitos myös Finnwatchin Henri Telkin.Miksiköhän meillä ovat kauppikset ja oikkikset ja muut mykät myrkynkylväjät? Jukka Sjöstedt