maanantai 1. kesäkuuta 2015

947. Venäjän musta lista


                                    Mustaa listaa ken pelkäisi, pelkäisi, pelkäisi


1. Venäjä, tarkemmin sanottuna Kreml,  on laatinut mustan listan EU-maiden poliitikoista. Listalle joutuminen merkitsee, etteivät listahenkilöt ole tervetulleita Venäjälle eivätkä siten todennäköisesti saisi viisumia maahan matkustamista varten. Lista julkaistiin Suomessa viime perjantaina.
2. Listalla on 89 eurooppalaisen poliitikon nimet. Suomalaisista poliitikoista Kremlin listalle on "päässyt" vain europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr), joka on jo vuosia arvostellut aika kovasanaisesti Venäjän toimia. 
3. Hautala ei ole itse halunnut tarkemmin arvioida, miksi hänen nimensä on listalle päätynyt. Asia ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä, sillä EU-parlamentissa oli jo osattu odottaa, että ko. lista on olemassa tai että sitä oltiin laatimassa. Syy nimilistan julkaisemiselle saattaa Hautalan mukaan olla se, että EU:ssa harkitaan parhaillaan Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista.
4. Myös EU:lla on oma musta lista venäläisistä ja ukranalaisista henkilöistä. EU on viime vuodesta lähtien asettanut pakotteita kaikkiaan noin 150 henkilölle, joiden on katsottu olevan tekemisissä Ukrainan konfliktin kanssa. EU:n pakotelistalla olevilta on evätty pääsy unionin alueelle ja heidän EU-valtioissa olevia varojaan on jäädytetty.
5. Venäjän musta lista on annettu tiedoksi myös Suomen ulkoministeriölle. Venäjä ei ole kertonut perusteita sille, miksi kyseiset henkilöt ovat listalla. Perjantaina ulkoministerin salkun vastaanottanut Timo Soini ei halunnut tuoreeltaan kommentoida asiaa.
6.  Heiudi Hautala sanoi perjantaina, että Suomen ulkoministeriön pitäisi  keskustella Venäjän kanssa asiasta, koska useat muut maat, joiden kansalaisia on joutunut ko. listalle, tekevät niin. 
7. Lauantaian Timo Soini väisti oman vastuunsa asiassa ja kertoi blogissaan, että Suomi ei keskustele kahdenkeskisesti Venäjän kanssa mustasta listasta, sillä asia on tarkoitus hoitaa EU- ja "viranomaistaholla". Ulkoministeri tuntui ymmärtävän Venäjän mustaa listaa varsin hyvin. Hän sanoi nimittäin, että Venäjän laatima lista on vastatoimi EU:n aikaisemmin venäläisille asettamille henkilöpakotteille. Soini piti listan laatimisen kaltaista venäläisten reaktiota odotettuna.
8. Keskustelu jatkui, sillä Heidi Hautala arvosteli lauantaina blogissaan Timo Soinin Venäjä-kommentteja. Hautala sanoi uskovansa, että useat muut EU-maat ottavat listan kahdenväliseksi puheeksi Venäjän kanssa. Hän mukaansa olisi hämmästyttävää, jos Suomella ei olisi mitään tämänsuuntaisia aikomuksia, kuten Timo Soini on antanut ymmärtää. Hautala huomautti, että kyseessä on nimenomaan Venäjän valtion lista, joka koskee EU:ta ja EU-maiden poliitikkoja.
9. Timo Soinin penseys asiassa on ymmärrettävää (myös) sitä taustaa vasten, että perussuomalaiset ja vihreät ovat olleet mm. eduskunnassa lähes joka asiassa napit vastakkain ja haukkuneet toisiaan. Voisi jopa kuvitella, miten Timo Soini on suorastaan nauttinut saatuaan tietää, että nyt se "kauhea ämmä" on joutunut sinne minne se kuuluukin! Minä en kyllä pane asiassa tikkua ristiin, sillä on tässä valtakunnassa, meinaan, paljon tärkeämpiäkin asioita ratkottavana, Soini lienee tuuminut.
10. Tuoreelta ulkoministeriltä olisi toki voinut odottaa hieman humaanimpaa asennetta asiassa. Hän olisi voinut edes pahoitella tapahtunutta ja Heidi Hautalan joutumista listalle sekä luvata puolihurskaasti, että "me" teemme parhaamme (emme siis välttämättä kaikkemme), jotta asia selvitetään perusteellisesti. 
11. Timo Soinin karski asenne on saanut osakseen myös ymmärrystä ja yllättäen jopa aika odottamattomalta taholta. Kansallismielinen venäläinen Pravda.ru nimittäin julkaisi eilen internetissä selosteen, jossa kerrotaan Soinin em.  blogijutusta ja luodaan samalla mielikuvaa Timo Soinista Venäjä-myönteisenä ulkoministerinä. 
12. "Timo Soini aloitti ensimmäisen päivänä uudessa virassaan Suomen ulkoministerinä hyväksymällä Venäjän listan EU:ta vastaan. Näin Suomen ulkomisteri iskee Euroopan unionin harjoittamaa linjaa vastaan", sivuston uutisessa hehkutetaan Timo Soinia.
13. Sillä lailla! Timo Soini ja persut on tunnettu jo kauan EU-vastaisesta politiikastaan ja nyt tuo "linja" saa tunnustusta myös Venäjältä. Vakavasti puhuen, onko Soinin passiivinen asennoituminen Kremlin mustaan listaan ja pidättyvä reaktio Heidi Hautalan joutumisesta listalle merkki uussuomettumisesta? Tätä sietäisi pohtia.
14. Tänään Eero Heinäluoma (sdp) on rientänyt Heidi Hautalan avuksi. Hän kirjoittaa nimittäin Twitterissä, että asia eli Heidi Hautalan joutuminen Venäjän mustalle listalle vaatii Suomelta "kannanottoa paitsi EU:n kautta myös suoraan Venäjän kanssa". Heinäluoma haluaa olla tässä(kin) asiassa aktiivinen, sillä tosiasia on, että Don Eero tähtää vuoden 2018 presidentin vaaleihin.
15. Tästähän nyt oikea soppa on kehittymässä! Persujen hallitustaival on alkanut muutenkin varsin räväkästi. Ensin paljastui, miten tuore puhemies Maria Lohela on muutama vuosi sitten kirjoitellut mörköblogissaan pelkäävänsä muslimien invaasiota Suomeen ja miten kauhea uskonto islam oikeastaan on. 
16. Tiedotusvälineissä on käsitelty laajasti myös uuden oikeus- ja työministeri Jari "Jarppa" Lindstömin puheita kuolemanrangaistuksen käyttöönottamisesta. Sunnuntaina Jarppa sitten räjäytti varsinaisen pommin uhkaamalla suorastaan - "omissa nimissään" tietenkin mutta Timo Soinin suostumuksella - EK:ta ja työnantajia Kela-maksun palautuksella, jollei kunnon yhteiskuntasopimusta saada tehdyksi, vaikka hallitusneuvotteluissa Kela-maksun palauttamista ei käsitelty sanallakaan. 
17. Vaikuttaa hieman siltä, että Matti Putkonen ja muut demari-persut olisivat saaneet ujutetuksi hallitukseen opposition edustajan. Persut ovat keränneet Kymenlaaksosta paljon ääniä rasvanahkaduunareilta - huhtikuun vaaleissa eduskunnasta tipahti demareiden entinen pääluottamusmies Jukka Kärnä - ja tähän pääsyynä lienee juuri Jarppa Lindström, entinen rasvanahkaduunari itsekin.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osaavat ne muutkin kuin persut.

Iltapäivälehti on ainakin väittänyt, että hallituspoilueet olisivat sopineet hallitusneuvottelujen aikana salaisesta ay-listasta yhteiskuntasopimuksen vauhdittamiseksi ja ay-väen kiristämisestä hallituksen kaavaileman sopimuksen hyväksymiseksi. Juha Sipilä ja Timo Soini ovat kiistäneet ko. listan olemassaolon.

Mistä Iltalehti olisi saanut ko. "tietoa"? Ettei vaan Jarppa Lindström -nimiseltä yksityishenkilöltä?

Anonyymi kirjoitti...

Oli tieto nyt sitten Lindströmiltä tai mistä hyvänsä peräisin, niin jos se edes osin pitää paikkansa, niin ei sellaista ainakaan hallitusohjelmassa ole. Samalla logiikalla, jolla Häkämies ynnä muut ripittivät Lindströmiä, pitäisi myös tuollaisen listan väsääjät teilata.

Anonyymi kirjoitti...

Helppo se on J.Lindströmin nyt huudella, kun kaikki tärkeä asiat on jo lyöty lukkoon. Miksi PS ei vaatinut kyseistä asiaa kirjattavan hallitusohjelmaan?

"Kerran paskahousu, aina paskahousu" sopisi Timo Soinin poppoon seuraavaksi vaalisloganiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kun ei ole listaa, ei voi olla olemassa myöskään anonyymin kaipaamia listan "väsääjiä".

Tästä Lindströmistä hallitus näyttää saavan helvetinmoisen riesan ja sooloilijan.

Juha Sipilä vaati hallitustunnustelujen ja -neuvottelujen aikana tulevilta hallituspuolueilta ja ministeriltä luotettavuutta ja yhteishenkeä. Mutta hallituksen valtaan tulosta ehti kulua vain kaksi päivää, kun yhden hallituspuolueen yksi ministeri poikkesi ruodusta ja osoitti vähät välittävänsä Sipilän asettamista tavoitteista.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Hautala!

Anonyymi kirjoitti...

Timo Soini on suomettunut kuten koko ulkopoliittinen johtomme.

Yhteiskuntasopimuksen sisällöstä on aivan soveliasta puhua myös työnantajalle tulevista sanktioista, mikäli sopimusta ei synny. Olikohan sanat työministeri Lindströmin suuhun juntannut Matti Putkonen, jonka taustavaikuttaminen lienee yllättävän suuri mutta julkistamaton.

Anonyymi kirjoitti...

Pelkäävätköhän ne Venäjällä jäänmurtajiensa puolesta? En kyllä yllättynyt, että Hautala on listalla, mutta se taustalla oleva syy on jäänyt noteeraamatta, ellei se ole pohjanmeren öljyn vastustaminen.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82578-arvio-radiossa-tatako-venaja-haluaa-jos-suomi-lahtisi-arhakkaasti-juttelemaan

Anonyymi kirjoitti...

On jäänyt huomaamatta, että monet EU-maiden poliitikot tekevät sisäpolitiikkaa nostamalla esiin Venäjän laatiman mustan listan.

Listassahan ei sinänsä ole mitään erilaista kuin EU:n laatimassa henkilöitä koskevassa pakotelistassa. Diplomaattiseen koodistoon kuuluu, että jos kiellät jonkin maan kansalaisia tulemasta maahasi, voit olla varma, että kohdemaa kieltää sinun maasi kansalaisia vastaavalla tavalla.