torstai 17. maaliskuuta 2016

1009. Vapaavuori ei (muka) pyri puheenjohtajaksi

1. Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ilmoitti tänään, että hän ei ole ilmoittautumassa kokoomuksen ensi kesän puheenjohtajakisaan. Vapaavuori oli kokoomuksen kansanedustajana 2003-2015, asuntoministerinä 2007-2011 ja elinkeinoministerinä 2012-2015. Hän siirtyi Euroopan investointipankkiin syyskuussa 2015. Sauli Niinistö, jonka avustajana Jan Vapaavuori aikoinaan toimi, oli samassa tehtävässä 2003-2007.
2. Valtiovarainministeri ja kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Alexander Stubb on kertonut haluavansa jatkaa puheenjohtajana. Hänen odotetaan kuitenkin saavan haastajia ensi kesän puoluekokoukseen. Tänään on kerrottu, että kokoomuksen piirijohtajien enemmistö on Stubbin jatkamisen kannalla. 
3. Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kertoi pari päivää sitten, että häntä on pyydetty ehdolle puheenjohtajavaalissa; asiasta kerrottiin ensimmäisen kerran - Urheilulehdessä. Harkimo sanoo harkitsevansa Stubbin haastamista. Varsin yleisesti on kuitenkin arveltu, että Harkimo halusi ilmoituksellaan vain avata puheenjohtajapelin, koska monet kokoomusvaikuttajat haluaisivat vaihtaa Stubbin tyyppiseen poliitikkoon. Joidenkin mukaan Hjallis toimii asiassa ikään kuin Petteri Orpon sähköjäniksenä. Sisäministeri Orpolla näyttäsi olevan tällä hetkellä eniten kannatusta kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Toisena tulee kahdeksan vuotta ministerinä putkeen istunut Paula Risikko ja kolmantena vaanii uutta tilaisuutta kärkkyvä Vapaavuori.
4. Jan Vapaavuori oli kaksi vuotta sitten selvä ennakkosuosikki Jyrki Kataisen seuraajaksi. Hän hävisi  kuitenkin puheenjohtajakisan jo ensimmäisellä äänestyskierroksella sekä Risikolle että Stubbille. Stubbin valinta jurppi ilmiselvästi Vapaavuorta.
5. Tänään Vapaavuori kertoi, että hän ei ole haastamassa ketään ja lähtemässä kisaamaan puhenjohtajan paikasta. Ei, vaikka kutsuja lähteä mukaan kisaan on kuulemma "satanut joka ilmansuunnasta", niin puolueen sisältä ja kannattajakunnasta, "idästä sekä lännestä". Huh huh, onpa huimaa kannatusta kerrassaan!  Vapaavuori piti silti epätodennäköisenä, että hänen päätöksensä poisjäännistä muuttuisi.”Viihdyn erittäin hyvin nykytehtävissäni”, Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa. No joo, noihan sitä on vastaavalaisissa tilanteissa lähes aina sanottu, mutta todellisuus saattaa usein olla toinenlainen. Vaikkei Vapaavuori itse olisikaan "pyrkimässä" tehtävään, hän varmaankin lähtisi mielihyvin kisaan, jos häntä oikein joukolla pyydettäisiin ehdokkaaksi ja haastamaan Alex Stubbia. 

6. Poliitikkomaiseen tapaan Vapaavuori totesikin, että asia olisi eri, jos paikka olisi "aidosti auki". Mitä tämä tarkoittaa? No sitä, että nykyinen puheenjohtaja Alex Stubb ilmoittaisi, ettei hän halua enää jatkaa. Jos siis Hjallis Harkimo, Eero Lehti ja kumppanit saisivat savustettua Stubbin ulos, lähtisi Vapaavuori oikein mielellään ja suorastaan riemusta kiljuen kisaamaan kokoomuksen puheenjohtajuudesta.
7. Jan Vapaavuori julkaisi tänään kirjan Puoliholtiton Suomi; nimi tulee tietenkin Sauli Niinistön tokaisusta, jossa tämä luonnehti olevansa "puolivallaton leskimies". Ei liene yllätys, että kirjan julkaisuhetki osuu "sattumalta" ajankohtaan, jolloin kokoomuksen puheenjohtajakisa on juuri käynnistymässä. Kirjan julkaisemista voidaan pitää Vapaavuoren lähtölaukauksena puheenjohtajakisassa, sanokoon mies itse mitä tahansa.
9. Jan Vapaavuori ruotii ja suorastaan mollaa kirjassaan poikkeuksellisen suorasukaisesti Matti Vanhasen, Jyrki Kataisen ja Alex Stubbin hallitusten työskentelytapoja; Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallitukset olivat hänestä parempia. Jyrki Kataisen sixpack-hallitus oli lähes tulkoon "tuhoon tuomittu" jo aloittaessaan. Vapaavuoren mukaan hallituksen ns. budjettiriihi on pelkää teatteria, koska käytännössä riihessä käsiteltävät asiat on päätetty jo hyvissä ajoin ennen "riihen" aloittamista. Hän sanoo olevansa huolissaan Suomen taloudesta ja politiikan pinnallisuudesta. Vapaavuori (51) luonnehtii Suomea "moni-ongelmaiseksi potilaaksi" ja "keski-iäiseksi ukonkörilääksi".

10. Vapaavuori sanoo kirjassaan, että suomalainen politiikka "viihteellistyy ja pinnallistuu" ja että "pölhöpopulismi" rehottaa. Tässä kirjoittaja on oikeassa, kuten jokainen on voinut havaita. Viihteellistyminen ja pinnallistuminen ei koske ainoastaan kansanedustajia, puoluejohtajia ja hallituksen ministereitä, vaan sama ilmiö on "iskenyt" myös tasavallan presidentteihin, kuten  Martti Ahtisaaren, Tarja Halosen ja Sauli Niinistön toiminnasta ja toilailuista on erinomaisen hyvin voitu nähdä.

11. Vapaavuori väittää, että johtaviinkin posteihin pääsee aika ajoin kipuamaan myös "patologisia narsisteja", joille politiikan sisältö ei ole koskaan muuta kuin välinearvoa heidän omalle julkisuuskuvalleen. Ketä tai keitä Vapaavuori mahtaa tarkoittaa? Kenties esimerkiksi Alex Stubbia, jolle hän kärsi yllättävän tappion vuoden 2014 puheenjohtajakisassa. Vapaavuoren mukaan Suomessa olisi pitänyt järjestää uudet eduskuntavaalit Jyrki Kataisen erottua pääministerin paikalta ja lähtiessä (livohkaan) Brysselin komisaariksi.  Vapaavuori sanoo, että Alex Stubb ei kuitenkaan halunnut katkaista omaa pääministerintietään, joka avautuu poliitikon eteen yleensä vain kerran elämässä. Timo Soinin johtamista perussuomalaisista Vapaavuorella ei ole korkeaa käsitystä, sillä persuilla on hänen mielestään politiikanteon moraalia rapauttava vaikutus.

12. Näin siis  Luxemburgin pankin rauhassa kirjaansa kirjoittanut Jan Vapaavuori. Investointipankin (EIP) hallituksessa on pääjohtajan lisäksi kahdeksan varapääjohtajaa, joita  työnteko ei liiemmin rasittane. Varapääjohtajille maksetaan yhtä suurta palkkaa kuin Euroopan unionin komission varapuheenjohtajille eli n. 25 000 euroa kuukaudessa. Muita etuuksia on kosolti. Vapaavuori vaikuttaa kuitenkin tyypiltä, joka haluaa elämäänsä enemmän äksöniä. Hän tuntuu olevan valmis palaamaan Suomen politiikkaan heti, kunhan joukon eli kokoomuksen kutsu käy ja soiva paikka tulee avoimeksi. Puolueen puheenjohtajakisaan voi kuka tahansa ilmoittautua, joten Vapaavuoren on täysin turha nirsoilla ja (muka) valitella, ettei hänellä olisi tilaisuutta haastaa nykyistä puheenjohtajaa. Kyllä pankkiiri  Stubbin vielä mielellään myös haastaa, sillä hän haluaa saada revanssin kahden vuoden takaiselle tappiolleen. Pidän selvänä. että Vapaavuori ilmoittautuu kisaan, vaikka hänen toiveensa siitä, että Stubb ilmoittaisi luopuvansa puoleen johtamisesta, ei toteutuisikaan.

13. Jan Vapaavuori on 51-vuotias juristi, joka valmistui vuonna 1989. Tämän jälkeen mieheltä vierähti pari vuotta jatko-opintojen parissa, mutta ilman tulosta. Sitten Jan päätti heittäytyä politiikkaan ja hän toimi kokoomuksen puluetoimiston ja eduskuntaryhmän hallinnossa sekä ministeri Pertti Salolaisen (1993-95) ja oikeusministeri Sauli Niinistön (1995) erityisavustajana. Politiikan ulkopuolella Vapaavuori ei näytä olleen töissä ennen Luxemburgin keikkaansa. Hairahtui nuoruudessaan pari kolme kertaa rikoksen poluille ja valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi 2003 eli (vasta) 38-vuotiaana.

14. Tiedotustilaisuudessa tänään Vapaavuori syytti nykyistä hallitusta muun muassa koulutus- ja yliopistoleikkauksista. Hänen pitäisi muistaa, että Kataisen ja Stubbin hallitukset, joissa mies itse oli mukana, leikkasivat koulutuksesta ja yliopistoilta enemmän kuin mitä Juha Sipilän hallitus on nyt tekemässä. Vapaavuoren mukaan Suomessa on tehty "ainakin 10 vuotta" väärää politiikkaa. Hän ei näytä välittävän vähäkään siitä, että tuona aikana hän itse istui keskeisenä ministerinä hallituksissa seitsemän vuotta. Minusta Vapaavuoren käytös on rumaa ja vastenmielistä oman vastuun välttelyä. Miksi hän ei tehnyt hallituksessa parempaa politiikkaa ja miksi hän ei eronnut ministerin pallilta kesällä 2014, jos hän todella oli sitä mieltä, kuten hän nyt jälkeen päin sanoo, että eduskunta olisi pitänyt hajoittaa ja järjestää ennenaikaiset eduskuntavaalit?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa blogisti, luotettava Luxemburgilainen lähde kertoo Vapaavuoren viettävän kaikki viikonloput kotisuomessa. Se voi kertoa jostain enemmästä kuin kirjan kirjoittamisesta.

Toisekseen sama lähde arvio, että herrat Stubb ja Vapaavuori voisivat hyvin vaihtaa tehtäviään ihan päiksensä. Suomi tässä asiassa kuulemma voittaisi.

En minulla mitään muuta...

O.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, olihan sitä jo tuossakin…ihan tarpeeksi...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Matti Vanhanen ilmoitti tänään pyrkiväksi keskustan presidenttiehdokkaaksi. Hehheh.
Kirjoitan tästä seuraavan blogijutun huomenna.

Anonyymi kirjoitti...


Kokoomuksen 34-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Elona Lepomäki kertoi tänään le Uutisille, ettei hän torju ajatusta lähteä ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi. Lepomäki on toiminut kansanedustajana vajaan kahden vuoden ajan kokoomuksen riveissä ja hankkinut tätä ennen mm. kaksi korkeakoulututkintoa ja työkokemusta pääosin rahoitusalalta.

Anonyymi kirjoitti...

Lepomäki on kuitenkin poliittisella kartalla niin kaukana kokoomuksen markkinauskoisen siiven äärilaidalla, että häntä tämän vuoksi tuskin valitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä toivoisi että kokoomuksen riveistä nousisi ja nostettaisiin puheenjohtajakisaan nimenomaan nuoremman polven edustajia. Ei näistä patruuna-vapaavuorista, stubbeista, häkä-häkämiehistä, hennavirkkusista ja risikoista ole enää miestä eikä naista nostamaan kokoomusta maan suurimmaksi puolueeksi. Elina Lepomäki on oikein hyvä ja raikas ehdokas! Ketäs muita samalaisia kandidaatteja siellä kykypuolueessa olisi. No, Sanni Grahn-Laasonen tietenkin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä olisi useita päteviä nuoria ehdokkaita puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Sellaisia olisivat Petteri Orpon lisäksi esim. Antti Häkkänen, Timo Heinonen, Kai Mykkänen ja Susanna Koski.

Anonyymi kirjoitti...

Jonkun tutkivan toimittajan kannattaisi tutustua tarkemmin kirjassa mainittuun kohtaan Vapaavuoren yhteyksistä rakennusyhtiöhin. SRV:n Ilpo Kokkila on perheineen ja yhtiöineen ollut kokoomusperheen merkittävä tukija, ja hän taitaa olla yhden kokoomussäätiön hallinnossa mukanana.

Kirjassa Vapaavuori esitti mallin, jossa valtio ostaisi rakennusyhtiöiden myymättömiä asuntoja, malli ei toteutunut.

Tammikuussa esitetyssä MOTissa oli kuitenkin kohta, jossa viitattiin Vapaavuoren luomaan maalliin, jolla rakennusyhtiöt saivat "halpaa ARA-rahaa", ilman että rakennusyhtiöillä olisi esimerkiksi ARA-järjestelmän myyntirajoituksia.

Odotti tammikuun MOTille jatko-osaa, mutta aiheesta ei ole tullut jatkoa.

Anonyymi kirjoitti...

Sellainen sanonata on että omaan pesään kusija ei koskaan pärjää. Nyt Vapaavuori ei kuitenkaan taida ihan "omaa pesää" laita, koska on Brysselissä, mutta aika pahasti neste osuu Stubbin muroihin.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi sanoo edellä, että Vapaavuori ei taida ihan "omaa (kokoomuksen) pesää laita", po. liata, kos on Brysselissä.

Hupsista. Vapaavuoren investointipankki EIP ei sijaitse suinkaan Brysselissä vaan Luxemburgissa! Hänen pesänsä ei ole L-burgissa, joka on kuulemma melko ikävä paikka ja kaupunki, vaan kyllä se on edelleen Suomi ja Helsinki. Tänne hän saapuu harva se viikko ja valmistelee otatusta Stubbin kanssa.

Vapaavuori kusee, ihan tahallaan ja ikeyksissään, nimenomaan kokoomuksen pesään, koska häntä jurppii yhä edelleen katkera tappio Stubbille v. 2014. Hän ilkeilee Stubbille, tosin rivien välistä, jotta mahdollisimman monet kokkarit huomasivat, miten heikko ja huono ministeri ja puheenjohtaja Stubb on. Vapaavuori haluaa saaada revanssin Stubbista ensi kesän puoluekokouksessa.

Hän haluaisi Stubbin luopuvan sovinnolla puheenjohtajan nuijastaan, mutta tässä tavoitteessaan Jan tuskin onnistuu. Tästä huolimatta Vapaavuori haastaa Stubbin ko. vaalissa, sanoipa hän nyt mitä tahansa.