keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

1061. Iivo ja kunnon kapula


1. Eilen tiistaina suomalaisilla naishiihtäjillä oli Lahden MM-kisoissa synkkä päivä. Kaikki odottivat Krista Pärmäkosken joko voittavan10 km:n mestaruuden tai sivakoivan ainakin mitaleille. Mutta toisin kävi. Norjan Marit Björgen oli kisassa täysin ylivoimainen, hopeaa sai Ruotsin Charlotte Kalla ja pronssimitalin Norjan Astrid Jacobsen. Krista Pärmäkoski jäi seitsemänneksi eikä hän ollut edes paras suomalainen, sillä Kerttu Niskanen oli kuudes. Laura Monosen oli 14:s ja kaikkein surkeimmin epäonnistui Anne Kyllönen, joka hävisi Björgenille yli kolme minuuttia ja oli 38:s.

2. Menestyminen hiihtourheilun huipulla edellyttää huippukunnossa olevia välineitä, ennen kaikkea suksia eli "kapuloita". Eilen kaikki näkivät tv-kuvista, että Pärmäkosken, Monosen ja Kyllösen sukset eivät luistaneet tai/ja pitäneet läheskään kunnolla. Vain Kerttu Niskasen alla olleet Rossignol-sukset olivat kunnossa. Pärmäkoski hiihti norjalaisilla Madshus-suksilla. Hän valitsi tai hänelle valittiin kisaan täysin väärät eli nuoskalumelle liian löysät menopelit. Tämä on varsin outoa, sillä Kristan henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto - ylikonstaapeli Nokialta - on myös Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö, jolla on käytettävissään parikymmentä huoltomiestä ja iso huolto-rekka. 

3. Anne Kyllönen, jonka päämatka - kuten myös Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen - oli juuri 15 km. Kyllönen, joka muutti MM-kisojen vuoksi Kainuusta Lahteen jo kaksi vuotta sitten, manasi kilpailun jälkeen virolaisen huoltomiehensä Are Metsin maanrakoon. Pärmäkoskella olisi ollut kisassa hyvät mahdollisuudet saavuttaa ainakin pronssia, mutta tämä tyssäsi epäonnistuneeseen suksenvalintaan.

4. Tänään keskiviikkona oli uusi päivä ja vuorossa oli miesten perinteisen tavan 15 km. Se oli Matti Heikkisen, Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven päämatka Lahdessa. Tällä kertaa huolto ei tyrinyt, mutta tärkeintä oli, että Iivo Niskanen sai Rossignolin suksitehtaalta upouudet transparenttisukset. Nämä osin valkopohjaiset "transut" on valmistettu nimenomaan suojakeliä silmällä pitäen erityismateriaalista, valkoinen pohjamateriaali sijaitsee suksen luistoalueella. Samanlaisilla suksilla Iivo Niskanen voitti Sami Jauhojärven kanssa Sotshin olympiakisoissa 2014 parisprintin kultaa.

5. Iivo aloitti kisan hurjalla vauhdilla ja johti 9,5 km:n jälkeen lopputuloksissa toiseksi sijoittunutta Martin Johnsrud Sundbytä noin puolella minuutilla. Maalissa Sundby hävisi Niskaselle 17,5 sekuntia. Kolmanneksi hiihti Norjan Niklas Dyrhaug. Sami Jauhojärvi yllätti positiivisesti ja oli kahdeksas, Matti Heikkinen oli 10:s. Lari Lehtinen oli 24:s.

6. Kilpailun jälkeen Martin Sundby ihmetteli Iivon kovaa alkuvauhtia. Kisan jälkeen Sundby ja Dyrhaug nostivat Iivon kultatuoliin. Sunnuntaina Norjan Emil Iversen vei Suomelta parisprintistä tulossa olevan kultamitalin siirtyessään takasuoran lopussa yllättäen Iivon eteen, jolloin molemmat miehet kaatuivat pitkin pituuttaan ja Venäjän ja Italian viestinviejien ohittaessa heidät. Sundby luonnehti Iivoa epätyypilliseksi suomalaiseksi, sillä tämä on luonteeltaan avoin ja iloinen. Kisan jälkeen Iivo riemuitsi voitostaan täysin rinnoin, hyppi palkintopallilla ja lauloi Maamme-laulua upealla tavalla kaksi kertaa, ensin hiihtostadionilla pidetyssä kukitusseremoniassa ja toisen kerran torilla järjestetyssä palkintojenjaossa.

7. Lehdistötilaisuudessa ruotsalaiset ja norjalaiset toimittajat nostivat äläkän, kun Iivo kertoi, että hänen idolinsa oli nuorena ollut Mika Myllylä. Hän on halunnut aina olla yhtä hyvä kuin Myllylä, jonka kuvilla hän oli poikana tapetoinut huoneensa seinät.  Expressen, Aftonbaldet ja Verdens Gang hämmästelivät tekopyhällä tavalla, miten Niskanen on voinut pitää dopingista vuoden 2001 kisoissa kärähtänyttä Myllylää esikuvanaan. Expressen  luonnehti Mika Myllylää sanalla "huijari" (fuskare). 

8. Iivo otti kritiikin rauhallisesti ja sanoi, että ruotsalaiset ja norjalaiset voisivat miettiä asiaa ihan itse. Suomalaisessa urheilussa on Iivon mukaan nyt uusi aika. "Mika Myllylä ei ole joukossamme, median paine tappoi hänet. Norjalaiset voisivat antaa hänen levätä rauhassa". Hyvin sanottu, Iivo! Niskanen muistutti olleensa vuonna 2001 vasta 9-vuotias, joten hän ei ollut tajunnut dopingista mitään.

9. Huomenna torstaina on vuorossa naisten viestihiihto, perjantaina miesten 4x10 km:n viesti, lauantaina naisten 30 km ja sunnuntaina miesten 50 km. Molemmat pitkät matkat hiihdetään vapaalla tyylillä, mikä heikentää suomalaisten menestymisen mahdollisuuksia. Jos veikata pitää, sanoisin, että Pärmäkoski voi sisuuntuneena jopa voittaa kolmenkympin kisan tai sijoittua ainakin himmeämmille mitaleille. 50 km:n mestaruudesta kamppailevat  lähinnä Martin Sundby ja Venäjän Sergej Ustjugov, joka on todellinen Siperiassa syntynyt karpaasi. Matti Heikkkinen ja Iivo Niskanen voivat "pöljän päivän" sattuessa kamppailla viidenkympin pronssimitalista. Suomalaisten viestimitaleihin en oikein usko, mutta onhan se toki mahdollista, jos kaikki osuu kohdalleen.


12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, jokainen voi miettiä että jos Saksalainen hiihtäjä olisi voittanut kisan, ja omistanut sen Johan Muhlegille, niin olisiko se ollut korrektia? Sikäli Ruotsalaisten ja Norjalaisten reaktiot ymmärtää. Ehkä Iivon olisi ollut parempi olla mainitsematta dopingista kärähtänyttä hiihtäjää kiitospuheessaan, varsinkin nyt kun Vähäsöyrinki on myöntänyt että doping otettiin käyttöön Suomessa heti Falunin -93 jälkeen. Eli Myllylä oli doupattu lähes koko hiihtouransa ajan. Vainajista ei saisi puhua pahaa, mutta kyllä asiat pitää pystyä puhumaan julki. Onnea vaan Iivolle, puhtaalle urheilijalle. Iivo osoitti että kaurapuurolla ja ruisleivällä voi todellakin pärjätä!

Skorpioni kirjoitti...

Asiantuntevaa kirjoittelua! Mutta mihin olet unohtanut Mustin? Jauhojärvihän on nimenomaan asettanut Lahden kisojen päämatkakseen 50 kilometriä. Ja sunnuntaina on lentokelpoiset. Musti lentää mitaleille. Jopa kultaan!!!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Skorpioni unohtaa, että sunnuntaina 50 km hiihdetään vapaalla eli luistelutyylillä, joka ei sovi Samille mitenkään hyvin. Sami on aika puhtaasti perinteisen hiihtäjiä!

Vapaa hiihtotapa ei kuulu Iivonkaan vahvuuksiin, mutta hän toki taitaa sitä paljon paremmin kuin Jauhis. Heikkisen Matti osaa luistella, toivotaan että hän pääsisi sunnuntaina Lahdessa vihdoin kunnon vauhtiin.

Anonyymi kirjoitti...

MM-kultamitali tuo Iivo Niskaselle tuhdin tilin

http://www.is.fi/maastohiihto/art-2000005109923.html

Professori kirjoitti...

Mika Myllylä tosiaan kärysi dopingista, tarkasti ottaen plasmanlaajentajasta. Aine oli hemohes, mutta sen sijaan olisi voitu käyttää myös sokeriliuosta. Suomalaiset käyttivät hemohesisä ilmeisesti siksi, etteivät uskoneet sitä tetstattavan. Ruotsalaiset ja norjalaiset olivat tässä suhteessa "viisaampia".

Eposta me taas tiedämme, että sitä käytettiin 1990-luvulla kaikissa maissa, myös Ruotsissa ja Norjassa. Todisteena siitä on kilpailijoiden veriarvojen nousu koko 1990-luvun ajan, minkä seurauksena asetettiin veren hemoglobiiniarvolle rajoituksia. Suomalaiset käräyttäneellä hemohesillä voitiin alentaa noita arvoja testauksen ajaksi.

Toki on totta, että Myllylä kärähti ja norjalaiset/ruotsalaiset eivät. Siitä huolimatta Myllylän mainitsemisen pienen pojan esikuvana ei pitäisi herättää sen kummempaa intohimoa kuin vaikka Per Elofssonin tai Björn Dählien mainitseminen. Skandinaavit siis harrastivat ikävää kaksinaismoralismia.

Onneksi Sundby ja Dyrhaug eivät sortuneet norjalais-ruotsalaiseen kaksinaismoralisointiin, vaan antoivat Iivolle sen kunnioituksen, jonka tämä ansaitsikin. Kunnioitan sitä siitä huolimatta, että myös Sundby on syyllistynyt dopingin käyttöön.

Tämä taas vei ajatukseni siihen, että haluavatko skandinaavit kieltää tämän päivän hiihtäviltä pikkupojilta oikeuden kertoa mahdollisten voittojen yhteydessä pitäneensä Sundbytä esikuvanaan lapsuudessaan?

Anonyymi kirjoitti...

Herää kyllä kysymys, miten Suomessa ei (naisten osalta) ole osattu suksenvalintaa ja voitelua. Olen ymmärtänyt, että tämä on vuosikymmeniä ollut meidän leipälaji.

Iivo sisuuntui, toivottavasti Krista tekee saman!

Anonyymi kirjoitti...

Expressen lehti kyllä muistuttaa ettei Iivo Niskanen ole ainoa joka on kiitellyt dopingista kärähtänyttä hiihtäjää meneillään olevissa kisoissa:

"Iivo Niskanen är inte den första i VM som hyllar dopade åkare efter ett vunnet VM-guld.

Både Marit Björgen och Sergej Ustiugov har hyllat dopingavstängda Therese Johaug respektive Jevgenij Dementiev efter sina guldmedaljer i Finland."

Mitä tulee Per Elofssoniin, niin hän on erinomaisen huono esimerkki douppaajasta, koska lopetti uransa nimenomaan siksi, kun tajusi ettei pärjää doupatuille urheilijoille, kuten mainitulle Muhlegille. Suomesta voisi mainita esim. Sami Revon, joka ei suostunut douppaamaan itseään, painostuksesta huolimatta. Kyllä joukkoon aina mahtuu muutama selkärankainenkin.

Skorpioni kirjoitti...

Hauskoja nämä kommentit "selkärankaisista ja -rangattomista". Kyllähän doupping oli niin yleistä ainakin 1980 -luvulta lähtien,ettei kukaan voi näin jälkikäteen nimetä sitä kuka ei varmasti käyttänyt. Mutta mennään hiihtoon sen verran,että harmittaa kyllä,että ruotsalaiset ja juuri ne ovat meitä taktisessa osaamisessa niin paljon etevämpiä. Kyllähän Kristalle olisi pitänyt valmennusjohdolta pystyä antamaan ohje,ettei Stina Nilssonia voiteta kirissä. Katsokaa kun pitkäjalkainen Stina jättää lyhytjalkaisen Kristan loppusuoralla! Häikäisevää!
Kyllä paras suomalaishiihtäjä tänään Lahden stadionilla oli Siiri "Äitee" RANTANEN. Fantastista! Oli pitoa ja luistoa. Kyllä siinä Sale ja Kaarle Kustaakin varmaan äimistelivät!

Anonyymi kirjoitti...

TOSI ON!

Anonyymi kirjoitti...

Naisten viestihiihdossa tänään kävi niin kuin oli odotettuakin, eli kolmannella osuudella Laura Mononen jäi Norjan Jacobsenista ratkaisevasti, peräti reilun minuutin. Jacobsen liukui jo ensimmäisen lenkin loppupuolella helposti eroon Monosesta, jonka sukset luistivat todella huonosti. Viimeiseläl osuudella Ruotsin Stina Nilssonilla puolestaan oli parempi luisto kuin Pärmäkoskella.

Ei mennyt suksihuolto siis tänänäänkään Suomen huoltomiehiltä putkeen! Siinä syy, jonka vuoksi hopea menetettiin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anne Kyllönen on jatkanut suksihuollon kritiikkiään myös eilen mm. Iltalehden haastattelussa. Tämän seurauksena Kylllönen on jätetty pois launtaina 30 km vapaan tyylin yhteislähtökisasta. Suomalaisista hiihtävät lauantaina samat naiset kuin eilisessä viestihiihdossakin.

Mukaan on siis kelpuutettu myös Aikku Saarinen, joka luistelutyyli on aika heikkoa. Jos Laura Mononen ei jaksanut kunnolla edes 5 km:n matkaa viestissä, nin kuinka voidaan kuvitella, että hän menestyisi kuusi kertaa pidemmälllä matkalla? Saarisen luistelu on aikamoista "räpellystä".

Suomalaisista paras lienee lauantaina Kerttu Niskanen, joka näyttää vihdoin pääsevän kunnon suorituksiin. Viestissä hän "pesi" kevysti sekä Charlotte Kallan että Heidi Wengin.

Skorpioni kirjoitti...


Olipa Heikkisellä ja Suomella "pöljä päivä"! Reijo Jylhästä on tullut Suomen hiihdon diktaattori,joka on kieltänyt suksivalmistajien ja rasvamestarien arvostelun. Kysymys on siitä,että suksitallit ovat nyt päässeet hiihdon rahoittajana määräämään kaikesta. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat! Se on nyt hiihdon pääsävel! Ollaan taas uuden ongelman edessä. Juuri kun oltiin päästy eroon douppingista. Kyllä Suomen hiihto sai taas uuden riesan. Millä ihmeellä Jylhä kasaa rikkinäisen maajoukkueen,jossa varsinkin naiset ovat kaikki riidoissa keskenään ja sen lisäksi huoltojoukoille kanssa. Jylhä vaihtoon heti!