keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

1092. Presidentinvaalipaneeli Suomi-Areenassa


1. Presidenttiehdokkaiden ensimmäinen vaalikeskustelu pidettiin eilen Porin Suomi-Areena -tapahtuman yhteydessä. Kaikki puolueet eivät ole vielä nimenneet omaa ehdokastaan, mutta paikalla olivat keskustelemassa Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.), Nils Torvalds (rkp) ja Matti Vanhanen (kesk.) 

2. Ehdokkaaksi on lupautunut myös istuva presidentti Sauli Niinistö. Demarit järjestävät jäsenäänestyksen omasta ehdokkastaan syyskuussa. Jo edellisenä päivänä eli maanantaina SuomiArenassa pääsi ääneen yksi demareiden jäsenäänestykseen osallistuvista kolmesta ehdokaasta nimittäin kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, jonka kampanjaa vetää kansanedustaja Timo Harakka.

3. Täytyy sanoa, että minulle eilinen keskustelu oli positiivinen yllätys. Huomasi, että kaikki neljä ehdokasta ovat valmistatuneet hyvin vaalikampanjaa varten, ja mikä heidän onkaan valmistautuessa, kaikki ovat sanavalmiita ja osaavat asiansa erinomaisen hyvin. Sanoisin, että Suomi saa hyvän presidentin valitaanpa näistä neljästä ehdokkaasta kuka tahansa tammikuun vaaleissa.

4. Keskustelu oli sivistyneen oloista ja rauhallista, mutta silti koko ajan terävää argumentointia, eikä kukaan neljästä sortunut puhumaan toistensa päälle. Ehkä tämä johtui osaksi siitä, että joukosta puutuu tällä kertaa rivimieheksi heittäytynyt Timo Soini emmekä siis onnekseme kuulleet hänen hohotustaan ja hahatustaan, "soinistisia" letkautuksiaan tai välihuutojaan sekä jatkuvaa mankumista siitä, että "miksen minä saa puhua kun muutkin saavat".

5. Minulle oli yllätys etenkin Nils Torvaldsin rauhallisuus, itsevarmuus ja hyvä asioiden tuntemus. Kyllä Nils on erinomaista presidenttiaineista siinä missä muutkin ehdokkaat. Mies oli pukeutunut hänelle hyvin istuvaan sinertävään pikkutakkiin, valkoiseen paitaaa ja solmioon.  Puhuessaan Torvalds elehti käsillään eri tavoin tyylikkäästi, tummat lasit sopivat hyvin hänelle. Jos Torvaldsin rinnalla olisi ollut Sauli Niinistö, olisin epäilemättä voinut todeta, että kyllä, sehän on juuri Nils, joka näistä kahdesta on "presidentin näköinen mies"! Torvaldsilla oli kautta linjan järkevän tuntuisia ajatuksia ja mielipiteitä, ja mikäpä on ollessa, kun hän on asunut toimittajan työn takia viisi vuotta Moskovassa ja neljä vuotta Yhdysvalloissa ja nyt EU-meppinä viisi vuotta myös Brysselissä.

6. Merja Kyllönen osoitti eilen, että myös häneltä löytyy presidentin virkaan tarvittavaa tietoa, taitoa ja esiintymiskykyä. Entinen räväkkyys, jonka Kyllönen toi esiin kansanedustajana ja ministerinä toimiessaan, oli nyt poissa tai ainakin hieman vähentynyt. Kyllösen kampaus on muuttunut ja siistiytynyt, hän on laihtunut selvästi ja myös hänen kasvonsa on saatu ehostuksella uuteen uskoon ja todella hyvään edustuskuntoon. Merjan puheessa kuuluu edelleen Kainuun murre, ja topakkuus ja terhakkuus on hänellä myös tallella, vaikkakin vähemmässä määrin kuin ministeriaikana. Merja Kyllösellä on hyvät mahdollisuudet voittaa vaalien ensimmäisellä kierroksella demareiden ehdokas olipa tämä sitten Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen tai Sirpa Paasio.

7. Pekka Haavisto näyttää päällisin puolin olevan lähes kuuden vuoden takaisessa vedossa. Mies on toki hiukan vanhentuut, mutta ilmeisesti vakiintunut parisuhde Antonion kanssa on tuonut Pekan esiintyiseen lisää varmuutta. Pekka halusi tapansa mukaan briljeerata myös eilen tiedoillaan ja monipuolisuudellaan etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta. Tällöin on pieni vaara siitä, että  Pekka yrittää ja puhuu hieman liikaa. Jos ennnustaa pitäisi, niin en oikein jaksa uskoa, että Haavisto selviytyisi näissä vaaleissa toiselle kierrokselle Sauli Niinistöä vastaan. Haavisto  alkaa kuitenkin olla jo hieman "kulahtunut" sekä olemukseltaan että mielipiteiltään. 

8. Matti Vanhanen, entinen pitkäaikainen pääministri ja keskustan entinen puheenjohtaja, on nyt 60-vuotias politiikan veteraani, joka teki come backin eli palasi vuoden 2015 vaaleissa eduskuntaan ja toimii nyt ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Matti osoiti eilen Porissa, on osoittanut koko ajan paluunsa jälkeen, että hän entisessä ja oikeastaan paremmassa vedossa kuin koskaan. Matti on säilyttänyt hoikkuutensa, ja vaikka pienet ikääntymisen merkit näkyvät jo Matin kasvoissa, hän on silti elämänsä kunnossa. 

9. Avioero ja pääministerikauden aikaiset naisseikkailut milloin Susan Ruususen, ent. Kuronen, Meri-Kukka Forsiuksen ja milloin taas Sinikka Mertalan kanssa ovat Matilta taakse jäänyttä elämään. Matin uusi elämänkumppani on satakuntalaisen sahanomistajasukuun kuuluva Heidi Hautamaa, joka on ollut Matin avecina kaikissa merkittävissä juhlatilaisuuksissa. Media on hehkuttanut jo pari vuotta Heidia Hautamaata sellaisilla sanonnoilla kuin "tyrmäävä kaunotar", "upea ilmestys", "illan kuningatar" jne. jne. Suomi saisi Matista ja Heidistä todella upean ja edustavan presidenttiparin.

10, Matti Vanhanen kokemus ja asioiden täydelinen hallinta näkyisi myös eilen hyvin SuomiAreenan keskustelussa. Hänellä oli pokkaa sanoa, että presidentin ei ole soveliasta lausua etukäteen ehdottoman kielteistä kantaa Suomen Nato-jäsenyydestä, koska turvallisuuspolittinen tilanne maailmassa ja erityisesti Itämeren alueella voi muuttua nopeasti. Matti tuomitsi, samoin kuin Pekka Haavisto ja Merja Kyllönenkin, Sauli Niinistön oudon puuttumisen perussuomalaisten puheenjohtajavaalin lopputulokseen eli Jussi halla-ahon valintaan puolueen uudeksi puheenjohtajaksi ja samoin hallituskysymyksen ratkaisuun; presidentin tulisi pysyä omalla reviirillään eikä puuttua asioihin, jotka eivät hänelle kuulu. Matti Vanhasesta Suomi saisi hyvän presidentin, tästä ei ole epäilystäkään. Toivoa sopii, että Vanhanen selviytyisi jatkoon eli vaalien toiselle kierrokselle Sauli Niinistöä vastaan. Silloin saisimme nähdä kunnon vaaliväittelyn. 

11. On hyvä ja piristävä asia, että kaikki neljä ehdokasta arvostelivat eilen Sauli Niinistöä siitä, ettei tämä osallistunut Suomi-Areenan keskusteluun, samoin kuin siitä, että Niinistö on kertonut aloittavansa vaalikampanjansa vasta Itsenäisyyspäivän jälkeen. Matti Vanhanen arvosteli tässä suhteessa kaikkein kovimmin Niinistöä menettelyä, joka minustakin tuntuu omituiselta. Vanhanen kertoi haluavansa haastaa Niinistön keskusteluun. 

12. Matti Vanhanen: "Ei se käy, että Niinistön kampanhaorganisaatio kerää valitsijayhdistyksen perustamista varten kannattajakortteja, mutta ehdokas itse aikoo osallistua keskusteluihin vain muutaman päivän ajan". Erinomainen mielipide ja lohkaisu Matilta! Kommentilalan Matti Vanhanen keräsi pisteet ja sai minun ja varmaan monen muunkin sympatiat puolelleen. 

13. Vanhanen jatkoi: "Kansanvaltaan kuuluu se, että käydään aito keskustelu. Onhan se omituista, että kaikille meille, mukaan lukien Niinistölle, on tullut kutsu tänne lavalle. Hänelle tilaisuus on kuitenkin järjestetty huomenna, meille tänään". Vanhanen esitti keskustelun vetäneille toimittajille, että nämä kysyisivät Niinistöltä, milloin tämä aikoaa lähteä keskusteluihin mukaan. "Ei ole mitään pelättävää", vakuutti Matti rohkaisevasti. - Näin on, eli pelko pois, Sauli!

14. Vanhanen toivotti Sauli Niinistön tervetulleeksi kolmen viikon kuluttua Saloon - muistaakseni 11. elokuuta - jossa hän järjestää presidentinvaaleja koskevan keskustelun. Epäilen kuitenkin, että Sauli Niinistö loistaa myös Salossa poissaolollaan. Saulilla on nyt niin paljon "tekemistä", kaiken maailman kissanristiäisiä sun muita - esimerkiksi  Kuninkuusraveja Ja Kalevan Kisoja - että hän tulee varmuudella viittaamaan kintaalla Mattin asialliselle kutsulle.

15. Nils Torvalds ihmetteli sitä, että MTV:n toimitus oli pyytänyt muilta ehdokkailta ja siis myös häneltä kysymyksiä, jotka toimittajat sitten esittäisivät tänään keskiviikkona Porissa Sauli Niinistölle. Torvalds: "Koin sen olevan niin kovin pohjoiskorealaista".  Merja Kyllösen mukaan Saul Niinistön saama erityiskohtelu "ei ole ihan tästä maailmasta ja demokratiasta". Kyllönen huomautti, että eivät he muut ole tänne miksikään "lämpäribändiksi" lähteneet.  Peka Haaviston mukaan Sauli Niinistön tulisi näyttää myös ko. suhteessa esimerkkiä arvojohtajuudesta ja siitä, miten otetaan osaa keskusteluun.

16. Näyttää hyvältä! Presidentivaaleista ei olekaan, kuten on pelätty, tulossa mitään "pohjoiskorealaista" näytelmää, jossa päiviteltäisiin ainoastaan yhden ehdokkaan kansansuosiota, vaan kunnon kisa. Vaalikamppanjassa tullaan käymään asianmukaista arvo- ja turvallispoliittista debattia, jossa asiat puhutaan halki ja jossa myös istuvan presidentin arvostelu on sallittua ja jopa toivottua. Täst´ mie tykkään!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, onhan tuo Matti nyt aika syystyneen näköinen ja oloinen, ja terävyyttäkin miehestä löytyy kuten pressanvaalikampanjassa pitääkin löytyä.

Mutta yks pikku juttu kutenkin. Matti voisi heittää seuraavassa debatissa ylleen pikkutakin eikä esiintyä pelkässä villatakissa!

Anonyymi kirjoitti...

Jep jep!

Matti on Sauli Niinistöä reilusti päätään pidempi! Toivottavasti Matti pystyy osoittamaan myös vaaleissa henkisellä tasolla samanlaista yliotetta

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Matti Vanhanen kävi viime viikonvaihteessa pitämässä juhlapuheen Vuoksenrannan pitäjäjuhlissa Vääksyssä. Osallistuin itse ko. juhliin vimeksi vuonna 2009, jolloin ne pidettiin oikein "paikan päällä" eli Karjalan Kannaksella Vuoksenrannan kirkolla, kirkon kupeessa. Matti piti silloinkin juhlapuheen, hänen kihlattunsa Sirkka Mertala oli myös paikalla.

Ensi viikonvaihteessa järjestetään jokavuotinen Mommilanjärven soututapahtuma Hausjärvellä, johon Matti on osallistunut lähes joka kerta. Tänä kesänä hän ei kuitenkaan ole mukana, sillä Vuoksenrannan Säteen -joukkue, jonka venekunnassa Matti on soutanut, ei saanut nyt joukkuetta kasaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niinistö venkoilee tuttuun tapaansa Porissa:

"Minulla on sellainen kiusallinen tilanne, etten ole oikeastaan vielä ehdokas".

Onneksi en äänestänyt tuollaista venkoilevaa tyyppiä viime vaaleissa! Tietenkään en äänestä häntä myöskään ensi tammikuun vaaleissa.

Anonyymi kirjoitti...

"Oblast Finljandiassa" ei ole enää lupaa jaaritella Nato-optiosta.

Sauli Niinistö menetti ääneni sekaannuttuaan persujen eduskuntaryhmän hajottamiseen. Nyt olen poliittisesti orpo mutta en orpolainen.

Anonyymi kirjoitti...

Matti Vanhanen näyttää olevan kovassa iskussa, joten Niinistö saa olla varuillaan. Halonenkin oli aikanaan ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta voitti Ahon vain niukasti,joten kaikki on mahdollista. On päivänselvää että tulee toinen kierros, ja kisasta odotettua tiukempi.

Anonyymi kirjoitti...

Valitsijakorttitempauksineen Niinistö oletti olevansa yksi ylitse muiden. Nyt näyttää, että on muitakin varteenotettavia ehdokkaita. Vanhasellakin alkaa olla jo vanhemman valtiomiehen ote. Ruusus-jupakat ovat ikävä tahra, mutta eiköhän hän ole jo katunut tehokkaasti, ja naisasiat ovat taas oikealla tolalla.

Anonyymi kirjoitti...

Jari Ehrnroothilla hyvä kolumni "Emme tarvitse arvojohtajan päiväkäskyjä".

https://yle.fi/uutiset/3-9717926

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Päiväkäskyjä tai sapelinkalisteluja emme toki tarvitse. Meille riitti tässä suhteessa Mannerheimin sodan aikana antamat päiväkäskyt.

Rauhan aikana kansa ei kaipaa arvojohtajilta, edes presidentiltä ja pääministereiltä, arkkipiispoilta, piispoilta, Kelan pääjohtajilta ym. vastaavassa asemassa olevilta, käskyjä, komenteluja. vaatimuksia, ukaaseja tai päiväkäskyjä. Sen sijaat monet kaipaavat tai odottava yhteiskunnassat johtajiltaan, eivät mitään hömppää ja viihdettä, jota meille ovat tarjoilleet yllin kyllin mm. Tarja Halonen ja Sauli Niinistö, vaan arvokkaan ja ystävällisen käyttäytymisen ohlla viisaita, arvostavia, ymmärtäväisiä sekä lohduttavia sanoja eri tilanteista ja ihmisiä ja ihmisryhmiä rasittavistatai tai suorastaan piinaavista hädästä tai puutteesta taikka pulasta, kuten esimerkiksi työttömyydestä, syrjäytymisestä, köyhyydestä, nuorisoa aika usein arveluttavasta epävarmasta tulevaisuudesta, samoin maan turvallisuuteen kohdistvista uhkatekijöistä.

Presidentiltä ihmiset odottavat tässä suhteessa muutakin kuin hänen kerran vuodessa pitämäänsä eli prompterista lukemaansa aika vaivautuneen oloista uudenvuodenpuhetta. Nuo puheet ovat olleet 2000-luvun puolellakin n. 95 prosenttisesti lähinnä pelkkää sanahelinää ja sisältäneet yleensä lähinnä vain jokseenkin vaikeasti tulkittavissa olevia lauseita tai näennäispohdintoja taikka suoranaista venkoilua - siis pelkää retoriikkaa.

Pellerno Embi kirjoitti...

Näin se muuten on että Salen valinta ei ole läpihuutojuttu. Vanhanen vetoaa varmuudella isoon osaan porukasta.

Eikä pidä väheksyä kansan syvien rivien ja köyhemmän osan porvari-, herra- ja eliittivihaa joihin kaikkiin ryhmiin Niinistön mielletään kuuluvan.

Sauli on ehkä jollakin lailla "ryvettynyt" vinoine hymyineen erityisen elitistiksi.

Vaikka en Halosen aikana hänestä niin pitänytkään niin Tarja kuitenkin sai sanotuksi asiat nopeammin ja ytimekkäämmin kuin Niinistö, joka on tuskastuttavan jahkaileva ja epävarma.

Vanhanen tosin veisi maata todennäköisesti vielä enemmän "länteen", että siinä mielessä asioilla on vakavakin puoli.

Pelkkä pärstä ja supliikki ei aina ole tae.

Mutta suohon tässä mennään joka tapauksessa, ei välttämättä nähdä edes täyttä sataa vuotta. Mistä sitä tietää.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tuo Vanhanen Keskusta-taustoineen tee vaikutusta. Sipilän lentonäytös Soinin hillotolppineen on liian tuoreessa muistissa. Samaa vehkeilyä.