tiistai 25. heinäkuuta 2017

1095. Tapaamisia: Aira ja Siiri, Sauli ja Vladimir


1. Tänään tiistaina  25. heinäkuuta oli historiallinen tapaaminen, kun kaksi suomalaista yli yhdeksänkymppistä rautarouvaa Aira Samulin (90) ja hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantanen (92), tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Tämä tapahtui Airan kotona, jonne Siiri tuli visiitille. Paikalla olivat tietenkin myös iltapäivälehdet. 
2. Aira kertoi, että vaikka he eivät ole aiemmin tavanneet, hän on kyllä seurannut Siirin uraa alusta alkaen. Äitee ei halunnut jäädä pekkaa pahemmaksi, vaan ilmoitti, että hän on puolestaan seurannut Airan uraa mielenkiinnolla. Tapaamisen aikana kuulemma selvisi, että yhteisiä ajatuksia ja mielipiteitä löytyy yllättävän paljon. Aira kehui Siirin väkevää kädenpuristusta ja selitti, että isä oli povannut hänestäkin nuorena kilpahiihtäjää. Kohta rouvat siirtyivätkin nauttimaan omenamehun sijasta konjakkia.
3. Jos jokin rautarouvia yhdistävä tekijä pitäisi keksiä, niiin mieleen juolahtaa nimi Paavo Noponen (1930-2016). Paavo selosti yhdessä Pekka Tiilikaisen kanssa radiossa Äiteen kaikki mitalihiihdot 50-luvulla. Airan kanssa Paavolla oli läheisempi suhde, sillä hän oli 1960 -luvun loppupuolella Airan miesystävä. Aira jätti Paavon kuitenkin oitis tavattuaan 1970,  jolloin hän oli 45-vuotias, 26-vuotiaan Ekku Peltomäen. Noponen sydämistyi tästä niin kovasti, että haastoi Peltomäen kaksintaisteluun Vanhan Kirkon puistossa; tämä hanke ei kuitenkaan toteutunut. Aira ja Ekku olivat naimisissa 30 vuotta (1973-2004).

4. Sauli ja Vladimir tapaavat ensi torstana Savonlinnassa, jonne Vladimir eli Putin tulee ikään kuin juhlistamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Nämä kaverukset ovat tavanneet toisensa useita kertoja. Minusta jopa liian usein, sillä harvemmatkin tapaamiset olisivat riittäneet. Mutta Sauli Niinistön taktiikkaan ja vaalikampanjaan kuuluu tavata mahdollisimman usein ja paljon muiden maiden presidenttejä. Hän haluaa miellyttää ja viihdyttää suomalaisia äänestäjiä. Tässä tarkoituksessa hänen keinovalikoimaansa ovat kuuluneet mm. lukuisat valtiovierailut ja tänne vastavierailuille kutsuttujen presidenttien ja kuninkaallisten tapaaminen. 

5. Sauli Niinistö (69) tietää, että tällaiset asiat kiinnostavat suuresti suomalaista mediaa ja tiettyä osaa Suomen kansasta. Niinistö ei ole välittänyt mitään edes siitä, että osa hänen tapaamistaan presidenteistä on diktaattoreita. Putin (64) on tosiasiallisesti Venäjän yksinvaltias diktaattori, eikä Kiinan presidentti X, jonka Sauli Niinistö tapasi muutama kuukausi sitten Suomessa, jää tässä suhteessa juuri Putinia huonommaksi. Muita Niinistön tapaamia diktaattoreita ovat mm. Turkin Recep Erdogan ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev. Sauli ja Jenni viettivät Erdoganin hulppeassa palatsissa pari yötä, ja Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa Sauli oikein riemuitsi päästesään syleilemään isäntäänsä hirmuhallitsija Nazarbajevia.

6. Mikä yhdistää Saulia Ja Vladimiria presidenttiyden lisäksi? Ainakin se, että molemmat ovat koulutukseltaan juristeja. Sauli opiskeli oikeustiedettä Turun yliopistossa ja Vladimir puolestaan Leningradin valtionyliopistossa. Putinin arvosanoista ei ole tietoa, mutta se tiedetään, että Sauli Niinistön koulutudistukset samoin kuin hänen yliopistosta saamansa arvosanat ovat huonoja, suorastaan kammottavan heikkoja. Sauli Niinistön ylioppilastodistuksen lukuaineiden keskiarvo oli 6,5 ja OTK-tutkintoon kuuluneet tentit hän suoritti alimmalla mahdollisella arvosanalla tt eli "tyydyttävät tiedot". Ainoastaan maa- ja vesioikeuden tentistä hän sai arvosanan ht eli "hyvät tiedot". Harvoin näkee yhtä huonoja OTK-tutkintotodistusta. Niinistö teki gradunsa esineoikeudesta professori P.J, Muukkoselle, mutta tutkielma on jäänyt kateisiin, Turun oikeustieteellisestä tiedekunnasta sitä ei ainakaan ole löytynyt.

7. Minusta Sauli Niinistö teki selvän kauneusvirheen kutsuessaan Putinin Suomen kunniavieraaksi maamme 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlittaessa. Putin ei todellisuudessa ole Suomen ystävä, vaan imperialistisen maan aggressiivinen johtaja, joka pohjimmiltaan ajattelee, että Lenin teki 1917 suuren virheen antaessaan Suomelle itsenäisyyden. Venäjäällä on yhä edelleen esimerkiksi useita kansanedustajia, jotka katsovat ja kuuluttavat myös julki, että Suomi sai itsenäisyyden laittomasti,  eli todellisuudessa Suomen tulisi kuulua edelleen Venäjään. Näitä käsityksiä Putin ei ole halunnut millään tavalla hillitä.

8. Vladimir Putin on diktaattori ja Venäjän naapurimaille todellinen uhkatekijä, joka anasti 4 vuotta sitten Ukrainalta Krimin niemiman ja liitti sen Venäjään. Tässä katsannossa Venäjä on tyypillinen roistovaltio ja paha sellainen kaiken lisäksi. Venäjältä lähteneet tunnuksettomat  "pienet vihreät miehet" tekivät likaisen tyän ja miehittivät Krimillä olevat strategisesti tärkeät alueet ja kohteet. Tämän jälkeen Putin vaikutti siihen, että venäjämieliset kapinalliset onnistuivat miehittää ja valloittaa Venäjän lähettämillä aseilla kaksi Itä-Ukrainan maakuntaa,  Donetskin ja Luhanskin. Venäläiset ja venäjämieliset Ukrainan kapinalliset ovat miehittäneet näitä alueita jo reilut kolme vuotta eikä Putin ole halunnut suostua Minskin sopimuksen ehtoihin, jotta sotilaallisuudet alueella voitaisiin  lopettaa.

9. Putin ja Venäjä antavat Suomen juhlia 100-vuotista itsenäisyyttään, mutta tärkeä kysymys on se, mitä tapahtuu tämän jälkeen?  Olisi tyhmää uskoa, että Suomi saisi olla Venäjältä täysin rauhassa. Suomi joutuu olemaan koko ajan varpaisillaan sen suhteen, mitä erilaisia informaatio-ja kybersodankäynnin muotoja venäläiset keksivät ja myös käyttävät jatkossa. Venäjä ja Putin painostavat koko ajan Suomea ja uhkaavat ankarilla kostotoimilla, jos Suomi rohkenisi hakea Naton jäsenyyttä. Jos näin tapahtuisi, seurauksena saattasi olla It-äUkrainan mallin mukaisesti joidenkin itärajalla olevien alueiden tai tiettyjen Suomenlahden saarien miehittäminen. Hyväuskoiset suomalaiset viranomaiset ovat sallineet venäläisten hankkia omistukseensa eri puolelta Suomea kiineistöjä ja maita strategiesti tärkeiden alueiden lähettyviltä. Itämeren turvallisuustilanne huononee koko aijan, ja syksyllä ovat edessä Venäjän ja Valko-Venäjän yhteiset suuret sotaharjoitukset Baltian m aiden naapurustossa. Venäjä  on perustanut viime aikoina Kannakselle Suomen rajan läheisyyteen uusia joukkoja ja varuskuntia. Venäläiset lentokoneet ovat toistuvasti loukanneet Suomen ja Viron ilmatilaa  jne.

10. Näissä olosuhteissa minusta ei ole ollut viisasta, että Suomen presidentti sen kun vain jatkaa Putinin jopa hieman ällöttävältä tuntuvaa liehittelyä ja mielistelyä, sillä eihän sen avulla voiteta tai saada aikaan mitään hyödyllistä ja kestävää. Vanha sanonta, jonka mukaan "ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi", pitää yhä edelleen kutinsa. Sen tulemme lähitulevaisuudessa varsin todennäköisesti tavalla tai toisella näkemään. Venäjää ja sen itsevaltiasta johtajaa ei pidä liehitellä ja hännystellä. Suomalaisten suhtautumisen Putiniin tulee olla asiallinen, muttei ei palvova ja kuvia kumartelevaa laatua. Sauli Niinistö on tavannut Vkladimir Putinin tänä vuonna jo kerran; tämä tapahtui Arkangelissa kevättavella. Se olisi aivan hyvin riittänyt. Toinen kerta ja vieläpä Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlinnan merkeissä ja yhteydessä on ainakin minusta liikaa. Saamme taas tänäkin vuonna yliannoksen Putinia tai Volodjaa. Suomen ei pidä kumartaa Venäjän johtajaa tällä tavalla, sillä Putin johtaa suurta aggressiivisesti käyttäytyvää maata, joka on yrittänyt Suomen itsenäisyyden aikana kaksi kertaa miehittää Suomen ja alistaa sen valtansa alle. Kysymyksessä on maa, jolla näyttää olevan selväpiirteiset suunnitelmat suurvalta-aseman palauttamiseksi ja siinä tarkoituksessa tarvittaessa eri verukkeilla myös tiettyjen strategisesti tärkein naapurimaille kuuluvien alueiden valloittaminen.

11. Mutta Putin tulee torstaina, tälle emme voi mitään. Miksi presidenttien tapaaminen  piti järjestää nyt, ei Kultarannassa, kuten aiemmin on ollut käytäntönä, vaan  Itä-Suomesssa ja Savonlinnassa?  Vaikea sanoa, mutta tapaamispaikka on luonnlllisesti ollut presidentti Niinistön tahto ja valinta. Tässä kohtaa tulemme taas ensi vuoden presidentinvaaleihin ja Sauli Niinistön vaalikampanjaan. Niinistö on kertonut, että hän aloittaa vaalikampanjansa vasta itsenäisyyspäivän 6.12. jälkeen, mutta kuten olen jo aikaisemmin todennut, tämä selitys ei faktisesti pidä paikkaansa, vaikka Niinistö osallistuu vaalikeskusteluihin vasta loppusyksyllä. Vaalitaisteluun ja  -kampanjaan kuuuu tietenkin paljon muutakin, ei vain tylsiä vaalikeskusteluja. Tosiasia on, että Niinistö on jo kauan sitten aloittanut valikampanjansa yleisön keskuudessa ja käy sitä sumeilematta koko ajan. Niinistön kannatusyhdistyksen perustamiseksi tarvittavia vaalikortteja on kerätty kohta jo pari kuukautta ja kerätään edelleen. Korttien keruu onnistuu tietenkin parhaiten siellä, missä on paljon ihmisiä liikkeellä ja jossa myös vaaliehdokas Niinistö itse saattuu olemaan. liikkumaan tai vierailemaan. Esimerkiksi Olavinlinnan ooopperajuhlilla, joihin myös presidentti Putin osallistuu.

12. Merkille pantavaa on, ettei Putin tämänkään vierailun aikana yövy Suomessa, vaan oleskelee täällä ainoastaan yhden päivän aikana ja rientää yöksi kiiruusti takaisin Venäjälle. Putin saapuu lentäen Savonlinnaan, jonka kentälle yleisölle on varattu tietty melko pieni ja syrjässä oleva paikka nähdä presidentit ja vilkuttaa heille, kuten tiedotteessa mainitaan. Putinin vierailua on valmistelu jo pitkää, jo monta kuukautta, kuten Itä-Suomen poliisin ylikomisario HS:ssa tänään kertoo. Muun muassa sadat suomalaiset poliisit osallistuvat jvierailun järjestelyihin ja vastaavat vierailun aikana sen turvallisuudesta.

13. Turvajärjestelyt ovat siis erittäin ja kenties jopa poikkeuksellisen tiukat.  Miksi näin? Eikö naapurimaan presidentti ja hänen hallintonsa oikein luota suomalaisten isäntien kykyyn vastata vierailun turvallisuudesta? Ilmeisesti ei, sillä Putinin vierailua varten Suomeen on jo nyt, lähes viikko ennen Putinin saapumista, lennätetty 150-200 presidentinhallinnon virkamiestä ja -naista. Varsin suuri määrä siis vieraan maan virkalijoita ja ihmisiä, joiden joukossa on tietenkin suuri joukko myös Putinin omia turvamiehiä. Kokeeko Putin vierailunsa todella noin riskaapeliksi ja turvattomaksi ja mitä hän itse asiassa pelkää? Ilmeisesti terroristeja ja näiden mahdollista iskuja, sillä mistäpä muustakaan voisi olla kysymys.

14. Venäläiset eivät ole tuoneet Putinin vierailua varten Suomeen ja Savonlinnaan ainoastaan suuren joukon omia ihmisiää ja virkamiehiään, vaan myös merkilisen suuren määrän erilaista kalustoa ja tarvikkeita. Lehtitietojen mukaan suuret venäläiset rahtilentokoneet ovat tehneet Lappeenrannan kentälle kolme lentoa, jolloin niiden sisuksista on purettu mm. useita  isoja tavarakontteja ja ajoneuvoja. On huhuttu, että Putinia varten Suomeen tuotaisiin myös vain hänen käytössään oleva limusiini. Mihin tätä tavaran ja kaluston paljouttaa tarvitaan, kun kyse on todellisuudessa vain yhden päivän vierailusta?

15. Mistä ihmeestä tässä kaikessa on oikein kysmys? Eikö suomalaisten isäntien tarkoituksena ole kestitä Putinia ja hänen retkikuntaansa suomaisilla ruuilla ja juomilla oikein viimeisen päälle? Sekä v stataPutinin ja hänen seurueensa turvallisuudesta satojen poliisien ja rajavartijoiden kanssa. Miksi päivän kestävää vierailua varten vieraat itse raahaavat tänne isoilla lentokoneilla monta kertaa kalustoa ja tavaraan sekä ilmeisesti myös ruokaa ja juomia niin paljon, että sillä elelisi herroiksi kokonainen kommpania ainakin pari viikkoa? Putinin seurueeseen kuuluu ilmeisesti myös muutama ruokien ja juomien esimaistaja, sillä vieras samoin kuin hänen taustajoukkonsa haluavat olla varmoja siitä, ettei presidentti joudu myrkytyksen kohteeksi. 

16. Kysymys voi toki olla vain siitä, että tällä kaikella rekvisiitalla ja touhottamisella Venäjä haluaa näyttää, millainen mahtimaa piskuisella Suomella on naapurinaan. Putinin vierailua seuraa ilmasta käsin Venäjän puolella erityinen tiedustelukone, jonka välityksellä Putin voi olla suorassa yhtydessä Kremliin. Näin on kerrottu. Voisiko tässä olla kysymys siitä, että Putin pelkää ulkomailla ollessaan joutuvansa kotimaassan vallankaappausyrityksen kohteeksi? Tuskin sentään. Mutta onko pelkkä sattuma, että juuri Putinin vierailun alla Itämerelle ja Suomenlahdelle seilaa maailman suurin, 172 metriä pitkä venäläinen ydinsukellusvene Dmitri Donskoi ja sen vanavedessä Suomen lähialueelle saapuu toinen raskas venäläinen sota-alus eli ydinristelijä Pjotr Veliki (Pietari Suuri)? 

17. Kaikki on niin suurta ja niin mahtavaa! Presidnettien keskustelut noudattelevat tietenkin vanhaa kaavaa, jonka mukaan Vladimir Putin puhuu lähes koko ajan, tulkki tulkkaa ja Sauli Niinistö kuuntelee. Toki Niinistö voi keskustella Putinin kanssa "mistä vain", kuten hän on uutistoimisto Tassille vierailun alla antamassaan haastattelussa leuhkinut. Kokonaan eri asia on, onko Niinistön lausumilla ja sanoilla minkäänlaista vaikutusta ja merkitystä Putinille. Keskustelut käydään Hotelli Punkaharjussa, jossa jo keisari Aleksanteri I kävi ja yöpyi. Hotelli on keisari Nikolai I:n avustuksella rakennuttu. Keskustelujen jälkeen herrasväki seilaa höyrylaivalla Savonlinnaan, jossa kaupunki tarjoaa vieraille illallisen. Kun vatsat on saatu täyteen, korkeat vieraat siirtyvät Olavinlinnaan ja oopperajuhlille seuraamaan venäläisen Bolshoi-teatterin esittämää ja Pjotr Tsaikovkin säveltämää Jolanta-oopperaa. Esitys tapahtuu - tietenkin - venäjäksi.

18. Vaikka kyse on Suomen 100-vuotisesta itsenäisyydestä ja sen juhlinnasta, vierailu tapahtuu silmään pistävällä tavalla varsin venäläisin menoin ja ehdoilla. Presidenttien keskustelut käydään keisari Venäjän Nikolai I:n rakennuttamassa puuhotellissa, jossa myös Venäjän keisari Aleksanteri I on vieraillut. Oopperanumeroksi on valittu venäläisen säveltäjän teos, jonka esittää venäläinen teatteri venäjän kielellä. Eikö Putin olisi tullut viedä seuraamaan jotakin suomalaista musiikkiesitystä tai oopperaa, kuten esimerkiksi Joonas Kokkosen säveltämää Viimeiset kiusaukset -oopperaa, joka kertoo Paavo Ruotsalaisesta. MIksi Sauli Niinistö ja muut suomalaiset isäännät päättivät tässäkin kohdin mielistellä venäläistä vierasta ja yleensä venäläisiä, vaikka ollaan nimenomaan ja ainakin toistaiseksi täysin suomalaisella maaperällä? 

19. Sauli Niinistö laskee, että Putinin vierailu on menestys erityisesti hänelle itselleen  ja hänen menossa olevlle vaalikampanjalleen. Savonlinnaan saapuu paljon äänestysikäisiä ja -haluisia suomalaisia seuraamaan, miten sulavasti meidän Herra Presidenttimme seurustelee korekan venäläisen vieraansa ja tämän seurueen kanssa. Niinistön vaaliavustajat tyrkyttävät kilvan Niinistön kannattajakortteja ihmisten allekirjoitettaviksi ja "kauppa" käykin varmaan ihan kivasti. Onhan Savonlinna tässä katsannossa sentään täysin eri asia kuin pieni Naantali ja Kultaranta, jonne yleisö ei pääse läheltä seuraamaan valtiovierailua.


                    Toisen presidentin takki näyttäisi hieman kiristävän...

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Salen pitää tietysti tavata Volodjaa mahdollisimman usein kun kutsua USA:n presidentin luo ei näy eikä kuulu (kiitos Tarjan ja Ekin). No, ei kai Trumpia edes kannata tavata kun se on niin moukka ja kaikkee sellasta.

Anonyymi kirjoitti...

"...harvemmatkin tapaamiset olisivat riittäneet."

Kyllä se on parempi,että nuo herrat tapaavat vaikka viikottain kuin, että sadat tuhannet suomailaiset miehet joutuvat torrakot käsissä vähän toisentyyppisiin "tapaamisiin". Poliisin panttivankineuvottelijoiden opein: niin kauan kuin puhutaan luodit eivät lennä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvähän se on, että rahat säästyy, kun Venäjältä tuodaan omat turvatoimet.

Anonyymi kirjoitti...

Pääasia on, että pysyvät pois Helsingistä. Kun Obama teki vastaavan päivän vierailun Tallinnaan, niin kaupunki oli kuin piiritystilassa. Putinin kalusto on huomattavasti pienempi.

Anonyymi kirjoitti...

Putinin seuruetta ja sen tänne raahaamaa kalustoa koskee kait diplomaattinen koskemattomuus. Ts. kukaan Suomessa ei voi tutkia, mitä kaikkea materiaalia, kalustoa, tarvikkeita tms. venäläiset tänne ovat tuoneet ja kuinka monta ihmistä retkikuntaan oikein kuuluu.

Mikään suomalainen viranomainen ei pysty kontrolloimaan esim. sitä, poistuuko Suomesta yhtä monta ihmisitä kuin tänne on Putinin "siivellä" Venäjältä tullut. Oivallinen tilaisuus kuljettaa maahan vaikkapa 50 pientä vihreää miestä ja sekä esim. miehityksen valmisteluun tarvittavaa kalustoa ja ammuksia. Kiinteistöjä ja varastoja neukuilla on jo Suomessa varsin paljon. Tavarat ja kalustot sekä mahdolliset aseet kusktaan niihin piiloon tulevaa tarvetta varten.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut Putinin vierailun alla uutistoimisto Tassille haastattelun, jossa hän pohjustaa tulevaa torstaista tapaamistaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Niinistö luonnehtii haastattelussa keskusteluyhteyttään presidentti Vladimir Putinin kanssa mutkattomaksi.

– Olemme tavanneet monta kertaa ja sen ansiosta keskusteluistamme on tullut hyvin ymmärrettäviä ja suoria. Me voimme puhua mistä tahansa, sanoi Niinistö.

So what? Onko kukaan epillyt tätä? Toki Niinistö voi puhua Putinille mistä vain ja myös miten vain. Mutta eri asia on, onko hänen puheillaan ja sanomisillaan minkäänlaista vaikutusta Putinille tai Venäjän harjoittamalle politiikalle. Niinistön puheet ja mahdolliset moiteet ovat Putinille yhtä tyhjän kanssa niin kauan kuin presidenttiten keskustelut eivät ole julkisia. Ja ne pysyvät aina salaisina.

Niinistö siis tavallan sumuttaa suomalaisia ja eritoten äänestäjiä. Tuollaisilla maininnoilla ei pitäisi eikä luulisi olevan vaikutusta äänestäjiin. Mutta nin vain ilmeisesti on ja vieläpä aika isosti - valitettavasti. Niinistö päästelee tuollaisia puheita ja tyhjänpäiväisiä lausumia suustaan, koska ajattelee suomalaisten ihmisten niiden perusteella päättelevän, että "Niinistö on hoitanut hyvin hänelle kuuluvia Isänmaan asioita". Heh!

Anonyymi kirjoitti...

Arvon professorin rönsyilevässä kirjoituksessa on hyvää Putinin politiikan ja Venäjän kritiiikkiä, johon voi yhtyä. Mutta vaikka Venäjä kuinka ärsyttääkin, en ymmärrä lainkaan sitä, miksi Suomen presidentti ei saisi pitää virkaveljeensä yhteyttä ja tavata pari kertaa vuodessa. Se ei ole ainoastaan kohteliaisuutta, kyllähän siinä päivittyy puolin ja toisin monet vallitsevat ratkaisemattomat kriisit, joilla on Suomeenkin vaikutusta.

Minun tietojeni mukaan Sauli Niinistö ei ole ollenkaan sitä tyyppiä, että hän näissä keskusteluissa olisi joku kuunteluoppilas, vaan on tuonut Suomen kannat selkeästi esiin esim. Ukrainan kriisiä koskien. Hän on johdonmukainen puheissaan eikä hänen tarvitse valehdella, samaa ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa naapurista.

Toista oli ennen. Juuri iltapäivälehdessä oli kuva entisestä presidentistämme Tarja Halosesta istumassa nokakkain Putinin kanssa junan ravintolavaunussa samppanjalasien kanssa ja - pitämässä Putinia kädestä kiinni! Olen tuntenut suurta häpeää Halosen käytöksestä aina kuvan nähdessäni ja niin tunsin nytkin. Suorastaan kuvottavaa nuoleskelua.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän siitä kauan ole kun Niinistö rupatteli venäläisistä varkaina, joiden varalta tavarat on ruuvattava kiinni. Ja niitä alttari-pin up- tanssijattarien putkaanheittoja hän piti ihmisoikeusloukkauksina. Sitten tuli miehiä Rajajoosepista ja Niinistö järkiinsä. Farssia pukkaa.

Haloska kai toi terveisiä ja oivallusta Suomen asemasta. Parempi jos yhäkin tuntisimme rajamme. Matomäki kelpasi Moskovaan ja Paasikivi. Nyt pannaan Brysseliin ihan toisia ruumiinrakenteita ja naamavärkkejä. Viimeisin on kaunotar hurmaaja säärisisar (Lehtomäelle ja Urpilaiselle) Leena Mörttinen. Hän astelee eurokammareissa keskellä salia eikä seinänvierillä. Siksi hänet valittiinkin, pakosta oikeastaan. Ei sinne voi ugria lähettää.

Siksi pitäisikin hakea kaverit Novgorodin suunnalta veri- ja sielunveljistä.

Mörttisen asia Stadighin Wahlroosin PwCeen ja Deloitten ja Roschierin muun Lawn asiatyttönä on kyseenalaistaa osuuskunnan legitiimisyys. Se ei mahdu luokittajien Good Corporate Governance kritteereihin, ei ole osakkeita joita ostaa ja vallata ja myydä ulkomaille. Ei viimeistä riviä. Ei yhtiöitetty jotta transparentti optioMBA ylimystarjokkaiden tulla rönsyjä leikkaamaan ja väkeä -ja robotisoimaan.

Reijo Karhinen jo on luopuvinaan, jotta saisi suojaan Uudelle osuuskuntaselkärangalle. Lainojen moratoriovuosi, halpuutus Alepassa. Ja siirtyminen rahanlisäämisessä lainan"anto" // talletus peruskaavasta pankin itseinvestointi // talletus/obligaatio/interbank kehitelmään, jollainen kävi mahdolliseksi deregulaation tuloksena. Tätä ennen laiton. Piste.

Karhisen OKO siis perustaa OKO:oon Pohjola Sairaaloita ja Drive Now autonvuoraamoa. Vauhti on kova ja jälkeä syntyy. Noita autojakin näkee pääkaupungissa ainakin tiheässä vaikka ihan tuore juttu.

Nämä sairaalat ja vastaanotot ja autolaivue rakennetaan ja ostetaan OKO:lle kirjoittamalla myyjille ja lääreille ja muurareille ja vuokraamoaplikaatio/toimisto/huoltoporukoille uusia talletuksia, obligaatioilla ja interbankakteilla.

Jälkimmäinen varsinkin pakottamalla Nordea mukaan maksamaan OKO:n määräämmille lääkäreille, BMW toimittajalle. Samalla itse OKO velkaantuu Nordealle sen myöntöä kyselemätta. Ja koko komeus Keskuspankin kämmenellä ja pankkilisenssin nykysoveltamisen puitteissa.

Tätä oli de-regulaatio. Ja nyt kun Osuuspankki sitä rupeaisi soveltamaan rahvassuomalaisten eteen, eikä vain uus-raha-ylimystön tuottamiseksi ja dynastioimiseksi, niin luottolaitos lainsäädäntöä jo tarkistetaankin (HS 24.7. Mörttisen haastattelu).

Eli että ei käy kun ei valtauskelpoista tuo osuuskunta kollektivismi. Täräytti Stadigh rahoitusmarkkinaosaston päällikön tehtävänmäärittelyksi (Kauppalehti keväällä -17).

Ei kuulu toimenkuvaani näistä tietää, enkä pidempään vaivaakaan. Iloitsempahan vain varkaiden jäljissä ja keräilen armolantteja, joilla Alepa ruokkii ja nettikouluthan ovat ilmaisia. Englannin lukemistaidostakaan en kiitä peruskoulua, vaan verrokkieni lailla nuorisokultuuria ja heavylaulujen sanoja. Kiitos kaunis tästä blogiin laskemisesta ja puheenaiheiden antamisesta.Jukka Sjöstedt

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonyymi edellä:

"Minun tietojeni mukaan Sauli Niinistö ei ole ollenkaan sitä tyyppiä, että hän näissä keskusteluissa olisi joku kuunteluoppilas, vaan on tuonut Suomen kannat selkeästi esiin esim. Ukrainan kriisiä koskien. Hän on johdonmukainen puheissaan eikä hänen tarvitse valehdella, samaa ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa naapurista".

Mistäpä tämä vannoutunut Sauli-fani tietää, 1) mitä tyyppiä Niinistö on ja 2) mitä hänen ja Putinin välisissä keskusteluissa oikeasti tapahtuu? Ei mistään. Hänelle on vain syntynyt tuollainen mielikuva, jota hän hellii loputtomasti ja kilottaa muiden kuultavaksi ja luettavaksi. Emme oikeasti voi tiedä, valehteleeko Niinistö ja milloin ja onko Putin itse asiassa lainkaan Niinistöä pahempi valehtelija.

Johdonmkaisuus oli Niinistöstä kaukana mm. silloin, kun Niinistö ainoana EU-jäsenmaan valtionpäämiehenä aluksi kiivaasti vastusti EU:n päättämistä Venäjä-pakotteita.

Toki Niinistö saa tavata Putinia vaikka 3-4 kertaa vuodessa. Se on vain useimmista suomalaisista niin kovin turhaa ja joidenkin vieläpä ällöttävää venäläisten ja Putinin mielistelyä ja hännystelyä. Mutta Niinistö käykin nyt parhaillaan täydellä höyryllä presidenvaalikampanjaansa, vaikka hän suomalaisten uskoa täysin muuta. Niinistö ei ole siis tässäkään kohtaa johdonmukainen ja reilu vaan puhuu sievästi ilmaistuna muunneltua totuutta.

Putinin tapaaminen Savonlinnassa suuren ihmisjoukon edessä ja oopperajuhlien merkeissä on Niinistön ja hänen kannattajayhdistyksensä idea, sillä tällä tavalla Niinistön kampanjaväki saa erinomaisen tilaisuuden tyrkyttää ihmisille allekirjoitettavaksi Niinistölle perin tärkeitä kannattajakortteja.

"kyllähän siinä päivittyy puolin ja toisin monet vallitsevat ratkaisemattomat kriisit, joilla on Suomeenkin vaikutusta." Noin tämä samainen yli-innokas Niinistö-fani. Todellisuudessa nuo kriisit päivittyvät joka päivä, vaikka Niinistö ja Putin eivät tapaisi koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi on kovin huolissaan vihreistä miehistä. Itse huolestun enemmän vihreistä naisista, jotka ovat yleensä täysin sietämättömiä.

Asiaan. Anonyymi tietää varmasti, että Suomessa on toimiva sotilastiedustelu ja vaikka sitä ei avoimesti kerrota, niin tarkkailu on jatkuvaa. Poikkeus oli vuosi 2015 jolloin tapahtui emämoka lähinnä sisäministerin toimesta. En usko, että putinilaiset hirveästi pystyvät nostattamaan aseellista toimintaa huomaamatta.

Anonyymi kirjoitti...

…"nostattamaan aseellista toimintaa"…

Tällaisesta en puhunut. Mutta kun suuret venäläiset kuljetuskoneet ovat lennättäneet jo viikko ennen Putinin saapumista Suomeen eli tarkemmin sanottuna Lappeenrannan kentälle useilla lennoilla paljon kalustoa, ajoneuvja, kontteja yms. tavraa, josta suomalaiset eivät tiedä mitään, heillä, siis venäläisillä, on todella hyvää aikaa siirtää lastiaan, kenties myös aseita ja ammuksia, suojaan varastoihin, joita on lukuisilla paikkakunnilla, joista venäläiset ovat, aivan laillisesti, ostaneet kiinteistöjä ja maa-alueita, jopa stretegisesti tärkeiden kohteiden läheltä.

Kyse on varustautumisesta ja sotilasvarusteista, joita joskus lähitulevaisuudessa Venäjältä lSuomeen lähetettävät ryhmät eli ns. vihreät miehet täällä tarvitsevat.

Anonyymi kirjoitti...

Onko mahdollista, että Suomen valtio maksaisi Putinin joukon kustannukset 100 -vuotisjuhliin saapumisesta?

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on paljon mahdollista!
Suomi maksaa mielellään ja paljon. Me maksoimme sotakorvauksetkin viimeistä kopeekkaa myöten. MIksi siis emme maksaisi ystävällismielisen naapurimaan presidentin kulut kaikkineen? Jumalauta, hänhän on meidän vieraamme täällä!

Anonyymi kirjoitti...

Kun Sauli Niinistö menee seuraavan kerran Venäjälle tapaaman Putinia - se on hyvin pian taas, hemmetti vieköön edessä - hän voisi ottaa mukaansa yhtä paljon tavaraa ja kalustoa kuin Putin tuo nyt tänne.
Pari Pasi-vaunua nyt ainakin, Utin laskuvarjojääkärijoukkue - Karjalan Prikaatin mukaan ottaminen saattaisi olla hieman ylimitoitettua - sissijoukkue Kainuun prikaatista jne.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näin Putin otettiin vastaan edellisellä kerralla: viikkojen valmistelut, turva-autoja lentokoneilla jne.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005303352.html

Helvetti, on tuon roistovaltion systeemit täysin pers…siis syvältä!

Anonyymi kirjoitti...

Putin taitaa paraikaa lomailla Pietarin seudulla. Kun Putin palasi Hampurin G20-kokouksesta, niin kaksi Putinin konetta laskeutui Pietariin, ei siis Moskovaan, josta ne olivat lähteneet.

Ehkä osa tästä Putinin kanslian porukasta viettää samalla pienen miniloman Suomessa vierailun siivellä?

Kun Reagan kauan sitten vieraili Suomessa, niin Pressanlinnan naapurissa olevan Enson työtekijöitä pyydettiin välttämään ikkunoita vierailun aikana.

Tänä päivänä, rakennuksen katolla saattaisi olla jenkkien tarkka-ampuja, jos Trump joskus eksyisi Suomeen. Tätä en toivo, sillä asun sen verran lähellä Pressanlinnaa, että normaali elämä voisi liikaa vaikeutua.

Anonyymi kirjoitti...

Savonlinna ja Punkaharju ovat nyt Venäjän turvallisuuskoneiston hallinnassa. Suomalaiset pyörivät nöössipoikina jossain ulommalla kehällä.

Putinin vierailussa ei ole muuta myönteistä kuin se, että se ei tapahdu joulukuussa 2017.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se ehtii aivan hyvin tulla vielä joulukuussakin! Niinistö on valmis kutsumaan. Putinin tapaamisesta on tullut sille pakkomielle.

Anonyymi kirjoitti...

Johan se Juho Kusti -vainaa sanoi, että Moskova ei ole raastuvanoikeus, joten oikeusprofessorin sinänsä perustellut faktat tuskin nytkään kolahtavat. Vierailun ajankohdasta voisi halutessaan vetää johtopäätöksen kannanottoon valtalain mukaisen itsenäistymisen puolesta verrattuna joulukuiseen julistukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kappas, näin Savonlinnassa 2017.

Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?
Poliisi on viime hetkellä jakanut Linnakadun asukkaille kirjeen, missä heitä pyydetään rajoittamaan parvekkeiden käyttöä ja ikkunoiden avaamista.

Parvekkeet ja asunnot ovat yksityisaluetta, jolla oleilua poliisi ei voi suoranaisesti kieltää.

Aamun HS

Siru Pola kirjoitti...

VemPutin pelkää, että venäläisten vastarintaliike kampeaa häneltä täällä helpoissa ja vaikeasti suojattavissa olesuhteissa nirroin kankaalle.

Anonyymi kirjoitti...

HS analyysia Niinistön ja Putinin tapaamisesta: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005305490.html?share=17ecbb5d2d07c271e005df2d009e2abe