torstai 27. heinäkuuta 2017

1096. Niinistön ja Putinin tylsä tapaaminen

                       Kahdenkeskisessä keskustelussa oli paljon väkeä paikalla

1. Sauli Niinistön ja Vladimir ("Volodja") Putinin tapaamista on käsitelty ja hehkutettu mediassa monta viikkoa. Tapaamisen turvajärjestelyt ovat olleet ennennäkemättömän laajat ja tiukat; vastaavanlaisia Suomessa tuskin on aiemmin nähty ja koettu. 

2. Sadat suomalaiset poliisit ja rajavartiolaitoksen ihmiset ovat vastanneet Putinin ja hänen seurueensa turvallisuudesta. Venäjä ei kuitenkaan tähän tyytynyt ja luottanut, vaan lennätti tänne jo viikkoa ennen Putinin saapumista lähes sata omaa turvamiestään. Venäläiset kuljettivat suurilla rahti koneillaan Lappeenrantaan 2-3 kertaa kertaa myös valtavan määrän kalustoa, tavaraa ja ajoneuvoja. Kalusto ja tavarat oli pakattu kontteihin, jotta niiden sisältö ei paljastuisi suomalaisille. Mistä ihmeestä tällainen varovaisuus ja tiukkuus sekä tavaran ja kaluston paljous mahtaa johtua? Tätä tavallisten suomalaisten on vaikea käsittää. Kestihän presidenttien tapaaminen Punkaharjulla, laivamatka Olavinlinnaan, Savonlinnan kaupungin tarjoama päivällinen ja Olavinlinnan oopperaesitys yhteensä vain noin 10 tuntia. 

3. Putinin turvallisuudesta huolehtiminen oli venäläisille tapaamisen ylivoimaisesti tärkein asia. Mutta osaaavat suomalaisetkin mennä tässä suhteessa äärimmäisyyksiin. Poliisi kehotti Olavinlinnan lähikatujen asukkaita välttämään vierailun aikana oleskelua parvekkeilla ja sulkemaan asuntojen ikkunat,  mitä on kovasti ja täysin aiheellisesti ihmetelty. Ilmeisesti näin typerä kehotus on saatu venäläisltä turvamiehiltä, muuten sitä on vaikea käsittää.  Sukeltajat tutkivat Savonlinnan sataman pohjaa koko päivän, keskustan kaduilla oli kielletty pysäköinti tuntikausiksi ja jopa viemäriluukut avattiin ja putkia syynättiin tarkasti.  

4. Tapansa mukaan Putin saapui Savonlinnaan sovitusta ja ennalta ilmoitetusta aikataulusta pahasti myöhässä, vaikka tällä kerralla myöhästyminen kesti "vain" 40 minuuttia. Mistä Putinin toistuva myöhästely Suomen vierailuilla johtuu?  Ilmeisesti siitä, että Putin haluaa tällä konstilla lyhentää presidenttien keskusteluille varattua aikaa. Tämä johtunee suurimmakasi osaksi siitä, että Putin pitää Niinistön kanssa käytäviä keskusteluja jokseenkin turhanpäiväisinä ja tylsinä. Ymmärrän Putinia varsin hyvin, sillä tuollaisiahan nämä presidenttien keskustelut ovat aina olleet.

5. Uutisissa ja kommenteissa on koko ajan korostettu, että Hotelli Punkaharjussa Niinistö ja Putin kävivät "kahdenkeskisiä" keskusteluja. Mutta kun katsoo mainitusta  tilaisuudesta otettuja kuvia, niin huomaa, että pöydän molemmin puolin kummankin presidentin vieressä ja sivuilla istuu toistakymmentä "ukoa ja akkaa". Mitä ihmeen kahdenkeskeistä tällaisissa ryhmien välisissä tilaisuuksissa on? Vaikka tiedotustilaisuudessa korostettiin, tietenkin,  keskustelujen merkitystä ja läpikäytyjen asioiden paljoutta, kesti keskustelutilaisuus vain vajaan tunnin. Keskustelujen jälkeen pidetty presidenttien tiedotustilaisuus oli pidempi, sillä siihen kului ainakin 1,5 tuntia. Tiedotustilaisuus oli tavanmukaisen jäykkä, mikä johtui myös  siitä, että presidenttien lausunnot tulkattiin. Niinistön venäjäksi ja Putinin suomeksi. Hieman vauhtia tilaisuuteen saatiin vasta sitten, kun paikalla olleet toimittajat pääsivät esittämään presidenteille kysymyksiä.

6. Tv-kuvan perusteella presidenttien tapaamisesta jäi varsin mitäänsanomaton, valju ja jopa tylsä kuva, Kansanedustaja Pekka Haavisto osui oikeaan luonnehtiessaan Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin Savonlinnan tapaamisen ilmapiiriä vakavaksi ja harmaaksi.

Iloton, arkinen ja jopa vähän karu tapaaminen. Ainoa, mikä mursi ilottomuuden, oli Putinin kädenheilautus suomalaisille television välityksellä.” 

Tuli sellainen olo, että viihtyikö kumpikaan. Molemmat olivat jollain lailla varautuneita”, Haavisto arvioi.

7. Pekka Haavisto sanoi odottaneensa Putinilta onnitteluja Suomelle, mutta ei niitä kuullut. Tässäkin kohdin Haavisto osuu napakymppiin. 

Puuttui se lyhyt sydämellinen hetki, jolloin olisi toivotettu onnea satavuotiaalle Suomelle. Montaa lausetta ei olisi tarvittu, kun olisi kerrattu, miten tässä ollaan naapureina pärjätty sadan vuoden aikana, hyvinä ja huonoina aikoina. Onhan meillä yhteen nivoutunut historia. Se olisi tuonut tapaamiseen naapureiden välisen inhimillisyyden. Nyt mentiin vain suoraan asiaan, kauppaan ja prosentteihin, kuivahkoon asiaan. Se pieni hetki puuttui.” 

8. On hyvin merkillistä, ettei tänne varta vasten Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlistamaan kutsuttu Venäjän presidentti ei esitä isännälleen Sauli Niinistölle minkäänlaisia onnitteluja Suomen satavuotisen itsenäisyyden johdosta. Toisaalta Putinin kuivan ja kylmäkiskoisen tyylin ja esiintymisen kyllä ymmärtää. Vladimir Putin kuuluu nimittäin  niihin lukuisiin venäläisiin poliitikkoihin, jotka ovat sydämessään sitä mieltä, että itsenäisyyden antaminen Suomella 1917 oli Leniniltä ja bolshevikeilta paha moka ja erehdys.

9. Myös Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Hanna Smith ja Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall ovat ihmetelleet sitä, ettei Putin kommentoinut maamme itsenäisyyttä eikä suoraan onnitellut Suomea 100-vuotisesta itsenäisyydestä, vaikka hänet oli kutsuttu Suomeen nimenomaan maan itsenäisyyden juhlavuoden tiimoilta. Kuten Kronvall totesi, tämä saattaa liittyä siihen, että virallisen Venäjän mielestä ei ole yksinomaan hyvä, että Suomi aikoinaan itsenäistyi ja muuttui suuren keisarikunnan pienestä osasta  yhteiskunnalliseksi menestystarinaksi.

10. Kerstin Kronvall, jonka ilmeistä ja esiintymisestä tv-jutussa saattoi päätellä, mitä hän itse todellisuudesta ajattelee Venäjästä ja sen pienestä suuresta johtajasta, oli oikeassa myös sikäli, että lehdistötilaisuudessa Suomea ja Venäjää yhdistävät asiat jäivät suurvaltapolitiikan varjoon, kun sekä ääneen päässeet yhdysvaltainen (CNN) että venäläinen toimittaja kysyi Yhdysvaltojen ja Venäjän kiristyneistä väleistä. Näiden asioiden esille ottaminen tiedotustilaisuudessa johti siihen, että Putinin vierailu sai selvästi enemmän kansainvälistä näkyvyyttä, kuin olisi saanut ilman sitä. Koronvall osui oikeaan myös todetessaan, että Niinistö ja Putin puhuivat  infossa vain niistä asioista ja kyysymksistä, joista Venäjä ja Suomi ovat yhtä mieltä, eivät niistä, joista ollaan eri kannalla.


Katsopas, Vladimir Vladimirovits, miten innokkaasti ihmiset vilkuttavat MINULLE! Venäjälläkin pidetään presidentinvaalit ensi vuonna. Miten sinä, Pikku- Volodja, aiot kampanjoida? - Minäkö kampanjoida? Ei minun tarvitse, rakas Väinämöiseni. Minun vastaehdokkaani ovat joko kuolleet (tapettu) ja kuopattu tai sitten ne istuvat vankilassa.


47 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yhden esimerkin Putinin turvamiesten ja turvajärjestelyjen tiukkuudesta tarjosi Hotelli Punkaharjussa ns. vesilasiepisodi, josta kerrotaan mm. Iltalehdessä. Kysymys oli siitä, että yksi Putinin monista turvamiehistä haki tarjottimelle Putinille laitetun tyhjän lasin pois ja palasi hetken kuluttua eri lasin kanssa, mihin oli kaadettu vettä.

Turvamies ei siis luottanut sen veden laatuun tai "terveellisyyteen", jota Putinille oli tarkoitus hotellin puolesta antaa juotavaksi. Turvamies hakia Putinille toisen lasin, johon oli kaadettu "omaa" juomaa. Pelättiin siis, että hotelli olisi tarjoillut Putinille huonoa, epäterveellistä tai kenties jopa myrkytettyä vettä.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän hyvin tarkkuuden juomalasien ja veden kanssa. Venäläiset harrastavat mm. poloniumin käyttöä ja tietty varovaisuus on paikallaan. Aikaisemmin hallitsijoilla oli virallisia maistajia syömässä ja juomassa samaa kamaa kuin hallitsija, taisipa jokunen kuollakin myrkytykseen vuosisatojen kuluessa.

Anonyymi kirjoitti...

Turvallisuusjärjestelyt ja muu vierailuun liittynyt rekvisiitta oli kyllä ennennäkemätöntä. Tosin muistan senkin, kun presidentti Reagan kävi Suomessa. Puhuttiin, että kaikki viemärikaivot Mannerheimintiellä oli hitsattu kiinni, tiedä häntä, mutta sen omakohtaisesti huomasin, että puhelinkioskit, joita siihen aikaan vielä oli, oli keskustassa lukittu.

Olisikohan niin, että Putin haluaa matkia Yhdysvaltoja tässäkin suhteessa? Toisaalta pienelle Suomella haluttiin näyttää, että täältä pesee. Vapise Suomi, suurvalta on tullut kylään.

Anonyymi kirjoitti...

Ääää, ööö, mmm, hmööö, hmääää, öö, mhmyy, mnäää, torstain ääää erikoisöööölähetyksessä ööö tulkannut öö miestulkki äää ööö ei oikein mhäää tjööö onnistunut esiintymisessään hymnänänää...

Oinomaos kirjoitti...

Vesiepisodin ymmärtää jokainen, joka on esimerkiksi järjestänyt ulkomaalaisille bändeille keikkoja. Käytännössä ns. raidereissa on aina maininta tietystä pullovedestä, aina. Tämä siitä syystä, että eri maissa bakteerikanta on erilainen eivätkä artistit yksinkertaisesti voi ottaa sitä riskiä, että sinänsä puhtaan veden takia vatsa menee sekaisin. Aivan turhaa hälinää yksinkertaisesta ja täysin loogisesta asiasta.

Turvatoimien tiukkuudenkin ymmärrän täysin, Putinilla on paljon vihollisia.

Mitä tulee satavuotiaan Suomen onnitteluihin, niin eikös se virallinen syntymäpäivä ole vasta 6.12.2017? Kyllä siihen mennessä Putinkin ehtii Suomea onnitella varmaan sen sata kertaa.

Kiitokset Jyrki Virolaiselle siitä, että edelleen jaksat ja viitsit kirjoittaa blogiisi. Olen näitä lukenut monta vuotta, luen jatkossakin.

Anonyymi kirjoitti...

“Venäläiset kuljettivat suurilla rahtikoneillaan Lappeenrantaan 2-3 kertaa myös valtavan määrän kalustoa, tavaraa ja ajoneuvoja. Kalusto ja tavarat oli pakattu kontteihin, jotta niiden sisältö ei paljastuisi suomalaisille.“

Toivottavasti suomalaiset ovat ymmärtäneet seurata, mihin nämä kontit kuljetettiin. Kontit voidaan tietysti palauttaa Venäjälle myös tyhjinä. Tällä tavalla voisi Suomeen periaatteessa kuljettaa raskasta aseistusta vihreiden miesten tarpeisiin. Miehet itsehän pääsevät tänne helposti, kun vain hakevat viisumeita.

Tämä on tietysti tavattoman vainoharhaista ajattelua, mutta kukapa olisi osannut arvata etukäteen Krimin miehityksenkään. Venäjä varmaankin varautuu moniin erilaisiin toimintoihin ennakoimalla kansainvälisen politiikan mahdollisia vaihteluita. Vihreiden miesten käyttöä voidaan valmistella ja se voidaan toteuttaa, mikäli se katsotaan olosuhteiden muuttuessa tarpeelliseksi.

Toinen professori

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Oinomaoksen tavoin miekii, jos nyt en ihan vihhaa, ni ainakin syvästi halveksin poliittista sananhelinää ja kähmintää, kuin myös puoliviihteellisiä presidenttejä.

Ei tätä bloggaamista malta oikein lopettaa, kun melkein joka päivä tulee esiin "herkullisia" asioita ja paljastuksia, poliitikkojen ja virkamiesten mokia ja vilppiä.

Ja kyllä, Susan Tadeschin veto oli tosi hyvä!

Vanha jurristi kirjoitti...

Miksi Putin ei onnitellut satavuotiasta Suomea? Siihen lienee kaksi limittäistä syytä. Venänäisten propagandakanavien katsojille ei haluta antaa sellaista viestiä, että on ihan kiva, jos osat imperiumista pääsevät vapaiksi niin kuin Suomi, Baltian maat, Puola ja muutkin itä-Euroopan valtiot. Voisi vielä vaikkapa Tshetseniakin taas haluta erota äiti-Venäjästä!
Toinen syy lienee se, että Putin ei edes ymmärtänyt, millaista käytöstä onnittelukäynnillä voidaan edellyttää. Tämä kumpuaa hänen taustastaan lapsuuden katutappelijana ja nuoruudestaan KGB-agenttina. Ainakin jokin vuosi sitten P. saattoi käyttää todella törkeäää kieltä puhuessaan vastustajistaan. No, nyt hänen kerrotaan harrastavan klassisen (tietysti vain) venäläisen kirjallisuuden lukemista. Hyvä! Nyt olisi Putinilla ja mahdollisella presidentillä Väyrysellä paljon keskustelun aiheita.
Kovin salaperäistä on herra Putinin elämä muutoin. Hän omistaa jonkin Ladan ja autotallin... on joko jossakin ihmissuhteessa tai sitten ei... veljeilee Patriarkan kanssa ja murhauttaa hankalia tyyppejä. Kyllä oli Saulilla taas taiteilemista tuon (jonkin fanin mielestä) komean kivikasvon kanssa! Ei käy kateeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän siinä, että Putin ei onnittelut Suomea oli jotain hyytävä. Tuollainen ele kun olisi kuulunut "sisäsiistiin" protokollaan vierailun teema huomioon ottaen. Kun ei olisi ollut niin, että Putin lausui vakavan varoituksen sen varalta, että Suomi pyrkisi NATO:oon. Tämä selittäisi myös herrojen vakavat ilmeet.

Skorpioni kirjoitti...

Ex-suurlähettilä Hannu Himanen arvioi mielenkiintoisella tavalla tänään, miksi presidentti Putinilta jäi Suomen itsenäisyysonnittelu tekemättä. Himanen arvioihin on syytä yhtyä,sillä joku viesti onnittelemattomuudella oli! Kun Putin halusi vierailla maiden entisellä vanhalla rajalla eikä lausunut onnitteluja itsenäisyyden johdosta, kaihertaa Putinia selvästikin bolsevikkien tekemä "virhe" ,kun Suomi annettiin itsenäistyä.
Kun Putinin kanta ja ajattelu on ollut ulkopoliittisen johdon tiedossa, ei minusta olisi ollut mitään syytä hyväksyä Putinin tuloa Savonlinnaan. Jos miehellä ei olisi ollut aikaa viralliseen valtiovierailuun ja halua onnitella itsenäistä satavuotista Suomea, niin ei sitten myöskään mitään teatteria tai edes oopperaa! Nyt taidettiin vierailulla mennä ns.saippuaoopperan puolelle.
Niinistö ja Putin ovat nyt tavanneet jo kymmenen kertaa. Kaikkien tapaamisten tulokset ovat olleet suoraan sanottuna hyvin laihoja. Mitään konkreettisia tuloksia ei nytkään tullut. Niinistö oli selvästi jännittynyt. Hänen kiemurainen ajattelukuvio ei sovellu tälläisiin tilanteisiin. Nytkin Niinistön ajattelu oli niin monimutkaista, hidasta ja omaperäisen jäyhää,että lauseen loppupuolen kuultuaan unohtui,mistä lause oikein alkoi ja mitä hän oikeastaan halusi sanoa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä löydy Venäjältä maantieteellisesti yhtenäistä aluetta, jossa olisi 5 miljoonaa asukasta, joiden keskimääräinen elintaso olisi sama kuin Suomessa.

Entisen Viipurin läänin alue osoittaa, missä kunnossa nykyään olisi koko Suomi, mikäli Neuvostoliitto olisi kyennyt nujertamaan meidät totaalisesti jatkosodassa.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta Hesarissa oli lehden Moskovan kirjeenvaihtajan hyvä juttu, joka oli otsikoitu : Niinistö esitti hyvin länsisuomalaista jäyhää äijää ja samalla asemoi Suomen länteen. Lukekaa, jos kiinnostaa.

Totta on, että eipä näistä vierailuista paljon kostu. Nyt ei voida allekirjoittaa mittavia rakennusprojekteja, koska bilateraalikauppa on ajat sitten kuopattu. Suomen ja Venäjän välit ovat aika kireät johtuen Ukrainasta ja sitä seuranneista pakotteista. Tämä tilanne saattaa jatkua vielä pitkään, toki on huomattava, että maiden välinen kauppa on kovasti piristynyt. Kaikki ei ole pakotteiden alla.

Suomeen on muuten tulossa uusi Venäjän suurlähettiläs. Aleksandr Rumjantsev palaa kotimaahan yli 11 vuoden jälkeen. Uuden nimeä en ole tiedetä, eräs veikkaus on Sergei Ivanov, entinen FSBn kenraali ja presidentin hallinnon päällikkö. Puhutaan, että hän itse olisi tehtävästä kovasti kiinnostunut ja näytti mies istuvan hymyilevänä Olavinlinnan päivällispöydässä. Hänen ansioluettelossaan on myös tapaaminen itse Pamela Andessonin kanssa, jonka Ivanov otti joku vuosi sitten vastaan Kremlissä.

Skorpioni kirjoitti...

Vm.anonyymi näyttää olevan hyvin "kartalla". Enemmän tällaisia kirjoituksia ja mieluummin nimellä. Silloin kannanotoista voisi paremmin keskustella. Jotenkin havahduttavaa on,että presidentinvaaleihin tähänasti valitut ehdokkaat eivät ole saaneet Putin-vierailun aikana annetuista presidenttien lausunnoista enemmän irti. Ehdokkaat vaikuttavat olevan vielä hyvin "kesäterässä ", mutta kesähän nyt onkin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sergei Ivanov on Venäjän entinen puolustusministeri ja entinen Putinin presidentinhallinnon päällikkö, siis eräänlainen kansliapäällikkö. Vm. virasta Ivanov sai vuosi pari sitten potkut Putinilta. Mutta samalla Ivanov nimitettiin hieman alempitasoiseen tehtävään. Hieman outoa oli, että Ivanovkin "kuikuili" Hotelli Punkaharjussa kuin mitään ei olisi hänelle potkujen myötä tapahtunut! Ivanovista kaavailtiin aiemmin jopa Putinin seuraajaa.

Putinin adjutantilla oli kädessään Punkaharjulla ja ilmiesesti myös Olavinlinnan oopperaesityksessä Putinin ydinasesalkku, jota "vartioi" puolihuolimattoman näköisesti hotellin terassilla savuketta poltellen. Tuo salkku Putinilla on aina mukanaan. Pitääköhän Vladimir myös salkkua sängynsä vieressä sillonkin kun hän häärii naima- eli rakastelupuuhissa jonkun leidinsä kanssa vai odottako adjutantti ko. toimituksen aikana makkarin oven ulkopuolella salkku kädessään?

Eien lehdissä oli kuvia siitä, mitten venäläinen kuljetuskone, joka toi Venäjältä ennen vierailua hirvittävän suuren määrän tavaraa, sai paluumatkaa varten "sisuksiinsa" kauhistuttavan suuren määrän Koskenkorvaa ja konjakkia sisältäviä laatikoita. Konekin kuluu tietenkin valtionhallinnolle. Kiinnostaisi tietää, mihin ne Venäjältä tuodut suuret tavara- ja kalustikollit vietiin Lappeenrannan kentältä. Selvää on, että niiden sisältöä ei palautettu takaisin Venäjälle.

Jotkut lehtimiehet ovat ihmetelleet, miksi venäläiset rahtikoneet purkivat isot lastinsa nimenomaan Lappeenrannan kentälle eivätkä siis tuoneet tavaraa ja kalustoa Savonlinnaan, jossa itse vierailu tapahtui.

Ei tuo ole mikään ihme. Kalusto ja muut tarvikkeet ja tavarat kuljettiin tietenkin lähellä Lappenrantaa ja itärajaa lähellä oleville kiinteisöille ja varastoihin, joita venäläiset yksityiset ja viranomaiset ovat vuosikausia Suomesta ostaneet - varmaankin "valtionhallinnon" tarpeita varten. Siellä tuo kalusto, aseet ja ammukset odottavat sitä päivää, jollon Venäjä haluaa "turvallisuuttaan varmistaakseen" miehittää osan Kaakkois-Suomea. Venäjä tähtää Täyssinän rauhan 1803 mukaisten rajojen palauttamiseen, jolloin mm. Savonlinna ja Punkaharju liitettäisiin taas emämaa-Venäjään. Nyt nämä valadimirit ja sergeit suoritivat em. paikoilla eräänlaisen alustavan katselmuksen.

Venäläiskoneiden kuljettamaa lastia ei siis tarvittu lainkaan Savonlinnassa ja Punkaharjulla, vaan se tuotiin Suomeen kokonaan toisessa tarkoituksessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hgin Moskovan kirjeenvaihtajan Pentti Hakalan luonnehdinta Sauli Niinistöstä on kyllä hieman yli- tai ohiampuva.

Toki Sauli on jo äijän iässä ja yhtä harmaa ja myös pyylevä kuin kaikki muutkin "hyvinsyöneet" suomalaiset äijät ja ukot, mutta kutsuminen häntä nimenomaan "länsisuomalaiseksi jäyhäksi äijäksi" on hieman outo. Onkohän tämä Hakala ollut - oma-aloitteisesti vai päällikkönsä käskystä - niin kovasti "Suomi kuuluu länteen" -täpinöissä, että Niinistöäkin on pitänyt välttämättä kutsua nimenomaan länsisuomalaiseksi äijäksi ja vieläpä jäyhäksi äijäksi?

Lyhyellä laivamatkalla otetuissa kuvissa Sauli ei näytä olleenkaan jäyhältä, vaan joka kuvassa hänellä on yllällään ylileveä Lennu-virnistys, eli miehen suu on lähestulkoon korvissa. Ennen laivaan astumista Sauli - tietnkin ja tapansa mukaan - lähestyi "suurta" satamaan kerääntynttä väkijoukkoa, kätteli joitakin ihmisiä ja jopa rupatteli kevyesti muutaman kanssa. Sauli ilmoitti mm. että "Jenni on kotosalla", koska tällaisella työvierailuilla puolisot eivät ole mukana. Tämäkin kuului tietysti Niinistö vaalikampanjaan, koska sille on muutenkin ominaista, että Niinistö pyrkii käymään kaikissa mahdollisissa kissanristiäisissä, kättelemään mahdollisimman monta katsojaa ja heittämään huulta sekä tietenkin väläytttämään kesto Lennu-virnistyksensä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vladimir & Sergein päiväkäsky kuljetuskoneille: Viette aseita ja ammuksia, tuotte viinaa (täyskoneellisen)!

Anonyymi kirjoitti...

Sergei Ivanov työskenteli 1984–1990 Venäjän Helsingin-suurlähetystössä KGB:n ulkomaantiedustelun poliittisen osaston tehtävissä lähetystösihteerin nimikkeellä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Suomeen saa tavalliset aseet kuljetettua joko suoraan Venäjältä rekassa, Baltian kautta autolautalla tai jopa laittomasti laivalla Airiston Helmen tiluksille Itämereltä. Tuskin siihen presidentin konetta tarvitaan.

Sen sijaan metallikonteissa saattaa olla jotain hienostuneempaa, esimerkiksi elektroniseen tiedustelutoimintaan liittyvää materiaalia jota ei haluta vääriin käsiin. Nämä kontit voi maahantuonnin jälkeen kuljettaa Venäjän omistamille halleille suomalaisten sotilaslentokenttien ja viranomaisverkon antennimastojen läheisyyteen.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta presidentin ja valtionhallinnon koneessa tuotuina venäläisten aseiden maahantuonti ja salakuljetus vasta laillista onkin! Suomalaiset eivät voineet tarkastaa konttien sisältöä.

Joka tapauksessa rahtikoneilla Suomeen tuodut kontit jätettiin Suomeen sisältöineen päivineen. Paluumatkalle koneisiin lastattiin lähinnä vain Koskenkorvaa ja konjakkia.

Miksi Putinin lyhyttä työvierailua varten, joka kesti vain n. 10 tuntia, Venäjä lennätti jo reilut viikko ennen Putinin saapumista Suomeen, paitsi em. suljettuja kontteja sekä valtavasti kalustoa ja tarvikkeita, myös lähes 200 ns. turvamiestä ja muuta virkamiestä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomessa vierailee venäjän presidentti Putin ja tekee sen slmiinpistävän ja huolestuttavan usein. Niinistö on viiden vuoden aikana tavannut Vladimir Putinin jo kymmenkunta kertaa! Mihin ehtiikäähän vielä, jos hänet toiselle kaudelle valitaan. 12 vuoden aikana Niinistö tulee luultavasti tavanneeksi Putinin n. 30 kertaa.

No, onko turvallisuustilanne tai jokin muu asia näin tapaamisten johdosta muuttunut a) maailmanpolitiikassa ja b) Suomen ja Venäjän suhteissa? Ei ole eikä myöskään tule muuuttumaan.

"Jostakin syystä" Putin ei vieraile Virossa tai muissa Baltian maissa, eivätkä Baltian maiden presidentit Venäjällä.

Baltiassa vierailee sen sijaan Yhdysvaltojen presidentti. Presidentti Brack Obama kävi Virossa ja nyt varapresidentti Mike Pence saapuu Tallinnaan, jossa hänen vierailunsa kestää kaksi päivää. Pence tapaa tallinnassa Viron, Latvian ja Liettuan presidentit.

Skorpioni kirjoitti...

Hyvä,etteivät suomalaiset anna tuoreen gallupin mukaan Putinille kovinkaan hyvää arvosanaa. Sen sijaan yllättävää on,että samaisen gallupin mukaan suurin osa suomalaisista pitää maiden presidenttien tapaamisia tärkeinä.
On tosiaankin ihme,ettei Niinistö ole virkakaudellaan onnistunut saamaan yhtään vaikutusvaltaista länsijohtajaa vierailulla Suomeen. Sama tilanne oli myös presidentti Halosen virkakausina. Kun presidentin virkavelvollisuuksien ei kuulu politiikan hoitaminen multa osin kuin ulkopolitiikka yhteistyössä maan hallituksen kanssa, niin luulisi,ettei tapaamisia Venäjän presidenttiin olisi syytä käyttää niin paljon "ruutia" kuin Niinistö on tehnyt. Näin varsinkin,kun EU haluaa nimenomaan boikotoida Venäjää Ukrainan tilanteen vuoksi! Kyllä kansainvälisen politiikan ongelmat tulevat tietoon muutakin kautta kuin Putinin kautta,jolla hänen vierailuaan Suomeen on perusteltu.
Kyllä ne hyvät suhteet maiden välillä ovat olemassa,jos ovat ollakseen. Kohta Niinistöä aletaan juoksuttaa Venäjälle mennen tullen!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näin on!

Viiden vuoden aikana Niinistö on tavannut Putinin jo 10 kertaa, eli kaksi kertaa vuodessa.

Se on arveluttava SE, PE, EE ja ME.

Tätä rataa kun edetään eli kun mukaan lasketaan Niinistön mahdollinen toinen kausi ja Putinin jatkaminen presidenttinä, Niinistö tulee tapamaan Putinin virkakaudellaan "työvierailujen" merkeissä lähes 30 kertaa. Tämä olisi jo universumin ennätys ja erittäin huolestuttavaa!

Putinin samoin kuin Kiinan Xi:n ja Japnin Aben ja monen muun valtiopäämiehen taoaaminen palvelee ennen kaikkea yhtä asiaa ja tarkoitusta: Sauli Niinistö vaalikampanjaa. Se höyryää vauhdissa koko ajan .

Pohjoismaiden kuninkaalliset ja Islannin presidentti kävivät porukassa ja vaimoineen Helsingissä kahden päivän vierailulla kesäkuun alussa. Tietenkin juhlimassa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Tämäkin kuului Niinistön kampanjaan, kävelyineen Espalla ja vilkutteluineen ihmiselle.

Mutta nyt Kalle Kustaa ja Silvia ja kenties myös prinsessa Viktoria ja hänen miehnsä tulevat Sumeen uudelleen ja taas juhlitaan Suomen itsenäisyyttä, nyt peräti kolme päivää.

Jo on aikohin eletty!

Mikään ei estä myöskään Putinia saapumasta esimerkiksi marras-joulukuun vaihteessa tulemasta Helsinkiin, nyt viralliselle valtiovierailulle Suomen 100-vuotista gtaivalta juhlistamaan. Kas, kun Putin ei muistanut Savonlinn assa onnitella Suomea ko. asiasta! Kyllä siihen mennessä keksitään tai jotain uutta jutun ja keskustelujen juurta (muka).

Anonyymi kirjoitti...

Loppu juhlinnalle saattaa tulla nopeammin kuin arvaammekaan!

Anonyymi kirjoitti...

Enpä tiedä, mitä bloggariproffa tai muut ajattelevat näihin verrattuina vähän toisenlaisista vierailuista eli ylimpien tuomioistuinten välisistä. Meillähän on parin kuukauden sisällä käynyt KKO:n ja KHO:n vieraana johtotasolla sekä EU-tuomioistuin että (aivan äsken) Saksan perustuslakituomioistuin, kumpikin melkoisen mahtavia Euroopan kohtaloidenkin kannalta. Lyhyen tiedotteen mukaan jälkimmäisellä vierailulla mm. puhuttiin "perustuslaillisesta valvonnasta sekä Euroopan unionin jäsenvaltioiden välisestä molemminpuolisen luottamuksen periaatteesta". Tuntuu monessakin suhteessa hyvinkin kiinnostavalta, mutta ei meidän mediastamme löydy näiden tiimoilta yhtään mitään. Ehkä kaikki kapasiteetti on ollut tiedottamassa kaiken maailman pikku yhdentekevyyksiä Savonlinnan tapaamisen ympäriltä. Kyllä meille sentään jotain tällaisista pitäisi kertoa, ainakin niille meistä, jotka yhä osaavat kaivata tiedotusvälineiltä muutakin kuin hömppää.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän KKO ja KHO ketään kiinnosta. Siellähän on johdossa juuri sellaiset anonyymit,jotka eivät julkisuudessa ota kantaa mihinkään oikeuskysymykseen. KKO:n presidentti Esko ei uskaltanut olla äskettäisessä televisohaastattelussa juuri mitään mieltä esim.perustuslakituomioistuimesta. Tuomarikunta oli täysin hiljaa kun Niinistö jyräsi oikeuskanslerinimityksessä.. Valtakunnansyyttäjä Nissinen on virkavapaalla ja syyteharkinnassa. Vain negatiivisia uutisia siis. Taitaa olla nynnyjä porukkaa koko juristikunta?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuomarikunnalla ei ole mitään tekemistä, ei osaa eikä arpaa, oikeuskanslerin nimitysasian kanssa! Anonyymi ampuu oikein haulikolla tai hehtaripyssyllä ja pahasti ylitte maalin!

Varmaan mätäkuu syynä ja töihin paluu huomenna. Kyllähän sellainen nyt tietenkin vituttaisi ketä tahansa!

Anonyymi kirjoitti...

"Eihän KKO ja KHO ketään kiinnosta." Niin tai näin, noissa vierailuasioissahan kiinnostavuus tulee ao. vieraista ja aiheista.

Anonyymi kirjoitti...

Varapresidentti Pence toi Tallinnaan kaksi omaa limusiina sekä useita turvamiesten käyttöön tarkoitettuja autoja. Lisäksi Tallinnan taivaalla pörrää Yhdysvaltojen Blackhawk-helikopteri.

Saattueessa oli 27 autoa virolaisten virkatunnusautojen välissä.

Hienoa, että Pence jatkaa Virosta Georgiaan ja Montenergoon, eikä tule häiritsemään meidän suomalaisten liikkumista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Viro. Latvia ja Liettua ovat suuntautuneet länteen ja ovat lännessä kirjaimellisesti, kun ajatellaan esim. turvallisuus- ja geopolitiikkaa.

Presidentti Barack Obama ja nyt USA:n varapresidentti vierailee kyllä Virossa ja tapaa samalla Latvian ja Liettuan presssat, mutta ei katso aiheeksi piipahtaa lahden yli Helsinkiin. Viron presidentti käy vuorostaan Valkoisessa talossa.

Sauli Niinistö sanoo myös Suomen kuuluvan länteen, mutta jostain kumman syystä Yhdysvaltojen presidentti tai Englannin pääministri taika Saksan Angela Merkel ei käy täällä, USA:n pressa ei ole käynyt Suomessa 20:een vuoteen eikä Suomen presidentti Valkoisessa talossa yksin kutsuttuna. Sen sijaan itänaapurimaan pressa laukkaa täällä vähän päästä eli vähintään kaksi kertaa vuodessa ja Niinistö vuorostaan Venäjällä ainakin kerran vuodessa.

Siru Pola kirjoitti...

Vaan mitä oli Putinin salkussa? Veikkaan, että Koskenlaskijaa, Viagraa, venäläistä kivennäisvettä, piikki Botoxia ja lämpimät villaskukat. Ja tietysti paperinenäliinoja ja sakset.

Vanha jurristi kirjoitti...

Ehkä Niinistön kannattaisi panostaa enemmän Suomen ja Saksan suhteisiin. Se olisi luontevampaa, jos tapaamisessa voitaisiin puhua saksaa.

Minulla ei ole sen enempää sym- kuin antipatioitakaan Mari Kiviniemeä kohtaan, mutta lyhyenä pääministeriaikanaan hän tuli mainiosti juttuun Angelan kanssa saksan kielellä.

Paasikivi puhui aikanaan täydellistä venäjää, mikä oli varmaan plussaa isä aurinkoisen kanssan leppoisasti jutusteltuessa:) Myös Koivistolla oli aikuisopiskelun ja lahjakkuuden ansiosta vähitäänkin hyvät tiedot venäjän kielessä. Hän saattoi omin silmin lukea, mitä naapurissa ajateltiin tai ainakin kirjoitettiin.

Jos Niinistö puhuisi saksaa, keskustelu kävisi sujuvasti vanhan, Itä-Saksassa pitkään palvelleen agentti V.P.:n kanssa.

Mannerheim kommunikoi suullisesti ja kirjallisesti sujuvasti paitsi ruotsiksi ja suomeksi, myös ranskaksi, englanniksi ja saksaksi, ja tuli Aasian vakoilureissullaan lopulta jotenkibn toimeen myös mandariinikiinan kielellä. Suomi taisi olla heikoin kieli ("esitän neuvostovaltion -po. valtioneuvoston tervehdyksen").

Olin Anno dazumal prof. Matti Ylöstalon suullisessa siviilioikeuden tentissä. Pelätty kohtaaminen menikin mukavasti, kun Ylöstalo inotutui markkinoimaan saksan kielen tärkeyttä meille oikeustieteen opiskelijoille.

Ja juuri pari päivää sitten Radio 1:n lauantaivieraana oli blogistin usein mainitsema prof. Matti Tolvanen, joka kertoi kesälomallaan mm. lukevansa saksankielistä juridista kirjallisuutta ja suositteli tuollaista lomalukemista muillekin. Lyhyen saksan lukeneena toivotan blogin lukijoille em. vinkin mukaista rattoisaa kesälomaa tai ainakin kesäviikonloppuja!


Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep, Suomesta Merkeliä tapaamassa onkin käynyt Juha Sipilä, joka lienee lukenut koulussa pitkän saksan.

On Sauli Niinistökin käynyt moikkaamassa Saksan liittopresidenttiä ja entistä ulkoministeriä, miehen sukunimi ei juolahda nyt mieleen; Saksan presidentillä ei ole poliitista valtaa, joka on keskitetty liittokanslerille. Tavalliset sakemannit eivät luultavasti edes tunne Niinistöä eivätkä ne oikein diggaa harmaantuneesti pyylevöitynyttä ja leveästi virnistelevää - se Lennu-virnistys nääs (!) - tyyppiä, joka ei haastele saksaa ja jonka englanninkin kanssa on hieman niin ja näin.

Suomalaisista ns. huippupoliitikoista puhuvat hyvää tai kohtalaista englantia lähinnä vain ne, jotka ovat aikanaan olleet vaihto-oppilaana vuoden USA:ssa tai Englannissa; esimerkkinä tällaisesta poliitikosta vaikkapa Jyrki Katainen. Matti Vanhasen opintomatkat ulkomaille lukioaikana rajoittui yhteen kesäloma-aikana tehtyyn 3-4 viikon matkaan Hulliin, jossa hän teki hanttihommia satamassa. Sauli Niinistö puolestaan viihtyi koko nuoruutensa tiukasti Salossa.

Ilmankos kuulijan olo tulee heti vaivautuneeksi, kun Matti tai Sauli avaa suunsa ja ryhtyy muotoilemaan englanninkielisiä lauseita tai lukemaan paperille präntättyä englanninkielistä tekstiä.

Satuin muutama viikko kuulemaan tv:stä Timo Soinin englanninkielistä puhetta - paperista luettuna toki - jossakin EU-ministereiden pippaloissa. Havaitsin että Soini ääntää englantia aika hyvin ja paljon paremmin kuin esim. Sauli Niinistö tai Matti Vanhanen.

Alex Stubb taas on luku sinänsä, sillä hänhän puhuu kait kuutta kieltä sujuvasti, joten ei ole mikään ihme, että hänet tunnetaan ja hänestä pidetään muiden maiden pääministeriden ja ulkoministereiden keskuudessa paljon. Harmi, että Stubb joutui pätkäpääministerinä kantamaan vastuun Brysseliin karkuun luikahtaneen Jyrki Kataisen hallituksen huonosta politiikasta ja taistelemaan koko ajan valtiovarainministeriksi nousseen änkyrä-Rinteen kanssa! Sitten vielä Sauli Niinistö halusi päästä Stubbista kokonaan eroon - ehkäpä Niinistö koki Stubbin kilpailijakseen - ja huudatti Petteri Oposta hänen seuraajansa.

Mari Kiviniemi puolestaan joutui pätkäpääministerinä kantamaan vastuun "jalkavaivan" takia eronenen Matti Vanhasen monista töppäykistä ja tuloksena oli keskustan vaalitappio 2011. Kiviniemi oli mainettaan taitavampi poliitikko, tosin hieman harmaa, mutta kuitenkin asioita laajasti tunteva ja hallitseva poliitikko ja vieläpä edustavan näköinen nainen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Saksan liittopresidenttinä on nykyään Franz-Walter Steinmeier.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jos demarit (sdp) olivat älynneet valita puheenjohtajakseen Antti Rinteen sijasta paremman miehen tai naisen, olisi sdp nyt gallupeissa kirkkaasti maan suurin ja suosituin puolue ja voittaisi vuoden 2019 eduskuntavaalit. Änkyrä-Rinteen johdolla tämä ei tule onnistumaan.

Yksi tällainen henkilö olisi ollut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, joka eläköityi noin vuosi sitten. Hänet äänestettiin keväällä suurella äänimäärällä Tampereen valtuustoon ja valittiin kesäkuun alussa Tampereen pormestariksi. Lyly on tehnyt nuorena pitkään ihan oikeita töitä, sähköasentaja kun on ammatiltaan, joten tässäkin mielessä hän olisi ollut Antti Rinnettä parempi työväenpuolueen puheenjohtajana ja pääministeriehdokkaana. Lyly ei takartele puhuessaan lähimainkaan samalla tavalla kuin Antti Rinne, vaan ilmaisee itsensä selkeästi ja turhia jaarittelematta.

Lylystä ei ole nyt demareiden pelastajaksi. Hän on 64-vuotias ja viihtyy varmaan hyvin kotikaupunkinsa Tampereen johdossa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tarton yliopiston Baltian politiikan professori Andres Kasekamp tänään HS:ssa:

"Varmasti monet virolaiset ihmettelevät, kuinka lämpimästi Suomessa vastaanotetaan valtiojohtaja, joka on aggressiivinen naapureita kohtaan, valehtelee jatkuvasti, sotkeentuu muiden maiden vaaleihin ja pyrkii hajottamaan EU:n yhtenäisyyttä".

Ketähän tämä Kasekamp mahtoi tarkoittaa?

Anonyymi kirjoitti...

"Viro. Latvia ja Liettua ovat suuntautuneet länteen ja ovat lännessä kirjaimellisesti, kun ajatellaan esim. turvallisuus- ja geopolitiikkaa."

Näin on. Tuleva aika sitten näyttää kumman, baltian maiden vai Suomen ulkopolitiikka tuottaa näille maille paremman aseman tulevissa kriiseissä. Suomen valinta on kuitenkin looginen huomioon ottaen YYA-kauden 1944-1991 tuottama toimiva rauhanaika. Baltian maiden politiikka taas selittyy niiden miehityksellä.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos demarit (sdp) olivat älynneet valita puheenjohtajakseen Antti Rinteen sijasta paremman miehen tai naisen, olisi sdp nyt gallupeissa kirkkaasti maan suurin ja suosituin puolue ja voittaisi vuoden 2019 eduskuntavaalit."

Demarien ongelma on valitettavasti syvempi: se on vanha jäsenkunta, joka on juttunut 1900-luvun työväenliikkeen ajatteluun ja retoriikkaan. Demarit tarvitsisivat irtioton siitä sekä uutta raikasta ohjelmatyötä siitä, mitä on olla 2000-luvun palkansaajapuolue ja uuden puheenjohtajan a la Marin, joka ei vappupuheessa kertaakaan käyttänyt taikasanaa "toveri".

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kannattaa olla tarkkana. Vain kivenheiton päässä Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren virkapalatsista vierailee tuleva Yhdysvaltojen presidentti. Herra Pencen virkaan astumisen päivämäärä ei ole vielä tarkkaan selvillä, mutta kv. oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemen mukaan presidentti Trump saa virkasyytteen jouluun mennessä. Toivon kovasti, että vanha kaverini on oikeassa.

Pence on patavanhoillinen ja yliuskovainen, takarivistä eteen nostettu republikaani, jossa on se hyvä puoli, että hän on täysin tossu Trumpiin verrattuna. Maailma alkaa kyllästyä Trumpin eufooriseen menoon, joten hissukkumainen seuraaja tekisi vain hyvää tässä tilanteessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Baltian - ei siis baltian -maiden turvallisuuspoliittinen asema Natossa on paljon parempi kuin jos ne olisivat jääneet Naton ulkopuolelle. Suomen olisi tullut liittyä 90-luvulla Natoon, kun se oli hyvin mahdollista ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin taisi jopa suositella sitä Suomelle ja pähkäili, että pitäisikö Venäjänkin hakea Naton jäsenyyttä.

Jos Suomi kuluu länteen - kuten on kovasti ja aivan oikein vakuutettu - ei olisi mitenkään epäloogista, että Suomi kuuluisi myös Natoon. Silloin Suomen tai sen itä- tai kaakkoisosien miehittäminen olisi niin vaikeaa, ettei Putinin Venäjä sitä edes harkitsisi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sanna Marin on vielä nuori ja liian kokematon sdp:n puheenjohtajaksi. Hän ei lähtenyt kilpasille Lauri Lylyn kanssa Treen pormestarinvaalissakaan.

Antti Rinne valittiin sdp:n puheenjohtajaksi 2014. Silloin demareilla olisi ollut Rinnettä paljon parempi ammattiyhdistysjohtaja puolueen puheenjohtajaksi eli Lauri Lyly. Vm. on maltillinen, mutta Rinne oli tuolloin lakkoiluun kovasti taipuva räyhä-ayjohtaja. Hän pyrki kovasti demareiden johtoon ja onnistui pyrkimyksessään ja syrjäytti Jutta Urpilaisen. Tätä demarit varmaan yhä edelleen kiroilevat hiljaa mielessään!

Anonyymin puhe raikkaasta ohjelmatyöstä ym. on tyypillistä hieman jonnin joutavaa jorinaa, joka ei demareita tässä akuutissa tilanteessa pelasta oppositiolta Rinteen johdolla.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nojoo, Martti Koskenniemi on tyypillinen yli-akateeminen narisija ja marisija - hieman samanlainen kuin kollegansa Kaarlo Tuorikin - jonka ns. ennustukset eivät ole aikaisemminkaan juuri toteutuneet.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Varapresidentti Mike Pence vakuutti tänään Tallinnassa Baltian maiden presidenteille, että Yhdysvallat pitää kiinni sitoumuksestaan huolehtia Baltian maiden Nato-turvatakuista. Patriot-ilmatorjuntaohjuksista ja niiden antamisesta Baltian maiden puolustukseen Pence ei sitä vastoin maininnut mitään.

Virolla on sangen pätevän tuntuinen presidentti, vaikka hän ei olekaan poliitikko. 47-vuotias Kersti Kaljulaid on myös edustavan oloinen ja urheilullinen, Hän on juossut maratonin alle 4 tunnin - Alex Stubb miltein kolmesda tunnissa - ja hiihti viime talvena mm. Finladia -hiihdon. Kaljulaid toimi 2004-2016 EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä, siis samassa tehtävässä, jossa ovat Suomessa olleet kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä ja kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja EU-parlamentaarikko Ville Itälä. Yliopistosssa Kaljulaidin pääaineena oli biologia.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Pence väläytti Tallinnassa myös Patriot -ohjusjärjestelmän sijoittamista Viroon.

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005308848.html

Anonyymi kirjoitti...

Viikonloppuna tuolla Pietarissa oli joku laivastonäytös ja rys....venäläiset sotapojat uhkuivat taistevansa isänmaansa puolesta.
Kysymys kuuluukin...kuka ihmeessä edes haluaisi hyökätä tähän itäiseen "ystävällismieliseen" naapuriin...mitä ihmeellistä siellä oiken on??

Onko se kenties sitä, että jos haluaa tehdä aikamatkan 1950 ja + -luvuille niin sitten mutta muuten...tuskinpa.

Maaseudulla...ja myös suurimmassa osissa kaupunkeja infra täysin ala-arvoista ja kaipaisi rublamiljardeja...mutta ne menevätkin tällaisiin naurettaviin näytöksiin jotta nämä pienet, suuret valtion johtajat saisivat taputuksia maksetuilta taputtajiltaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kaljulaid on sukutaustaltaan virolainen, jonka suku oli hyvissä asemissa K.Pätsin hallinnossa.

Eli samassa sarjassa kuin Lennart Meri, isä suurlähettiläs Pariisissa ja Berliinissä, jäsen Viron valtuuskunnassa Moskovassa syksyllä 1939.

T.H.Ilveksen eno oli suurlähettiläs Helsingissä sekä ulkoministeri.

Kaljulaidin isoisä Ilmar Raudma (Pommer ennen sukunimen virontamista) oli sen verran nuori, että ehti juristina toimia Pätsin hallinnossa vain vuodet 1936-1940.

Ilmesesti Ilmarilla kävi hyvä tuuri, sillä hän pakeni Virosta Saksaan vuonna 1944.
Vielä suuremmalta onnenpotkulta vaikuttaa virka kohtuprokurörina USA sõjaväevalitsuses, josta matka jatkui vuonna 1948 Australiaan.


Suomen mediassa pyörineet jutut Kaljulaidin kovasta lapsuudesta tai yksihuoltajuudesta menevät kyllä tarkoituksella luodun mediakuvan piikkiin.

KK:n ensimmäinen mies oli myös yksi ensimmäisistä Viron IT-miljonääreistä.

Skorpioni kirjoitti...

Päivi Lipposen menettelystä olisi tehtävä rikosilmoitus! Paavo Lipponenkin on avunantaja törkeään petokseen!

Skorppioni kirjoitti...

Kansanedustaja Lasse Näsi asetettiin syytteeseen ja tuomittiin KKO:ssa paljon mitättömämmästä jutusta takavuosina kuin mitä Lipposten menettely on! Jos valtakunnassa on edes jonkinlaista oikeudentajua, tulisi Päivi Lipposen menettely tutkia ehdottomasti myös Korkeinta Oikeutta myöten. Koko kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä on täysin käsittämätön. Se pitäisi heti lopettaa. Jossakin oikeudentuntoisessa maassa "kansa" olisi jo kaduilla, mutta eihän Suomessa. Täällä kansa on vain festareille ja puolikännisenä hyväksyy kaiken poliittisen ja Finnairin johdon täysin turhat ja perusteettomat edut!