perjantai 19. tammikuuta 2018

1130. Toista kierrosta tuntuu pukkaavan

                                                Kakkoskierroksen taistelupari

1. Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi toissa päivänä keskiviikkona. Äänestysaktiivisuus on ollut hieman vilkkaampaa kuin kuusi vuotta sitten. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos kukaan ehdokkkaista ei saa tuolloin yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan vaalissa toinen äänestys kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä sunnuntaina 11. helmikuuta.

2. Mutta tarvitaanko vaalissa toinen kierros? Kas, siinäpä kysymys!

3. Eilen ja tänään on julkaistu kahden uuden kannatuskyselyn tulokset. Alma Median Tietoykkösellä teettämän kannatusmittauksen tulokset julkistettiin eilen. Kyselyssä haastateltiin 1 500 ihmistä 9.1.-16.1.2018. Kantansa kertoi 1 362 vastaajaa.  Heistä 58 prosenttia sanoi aikovansa äänestävänsä Sauli Niinistöä, Pekka Haavistoa 14, Paavo Väyrystä 7, Laura Huhtasaarta 6, Matti Vanhasta 5, Tuula Haataista 4, Merja Kyllöstä 4 ja Nils Torvaldsia 2 prosenttia.

4. Näin ollen Sauli Niinistön kannatus oli pudonnut marras-joulukuussa 2017 tehdystä kannatusmittauksesta selvästi eli peräti 12 prosenttiyksikköä. Niinistön kannatuksen laskusta voidaan käyttää myös sanoja "roimasti", "jyrkästi", "totaalisesti" tai "valtavasti". Pekka Haaviston kannatus on pysynyt samana, eli Niinistön kannatuksen alamäki ei ole satanut Haaviston laariin. Sen sijaan kaikki muut ehdokkaat ovat lisänneet kannatustaan. Suurin nousu on Paavo Väyrysellä, sillä hän kannatti joulukuussa ainoastaan 2 prosenttia kantansa ilmaisseista vastaajista. Huhtasaarella ja Haataisella on nousua 2 ja muilla  ehdokkailla eli Vanhasella, Kyllösellä ja Torvaldsilla kullakin 1 prosenttiyksikköä.

5. Alma Median kannatusmittauksen perusteella voidaan pitää melko varmana, että vaalissa tarvitaan toinen äänestyskierros. Aika todennäköistä nimittäin on, että ainakin Paavo Väyrysen kannatus tulee edelleen kasvamaan ja samaa voitaneen sanoa myös Huhtasaaren, Vanhasen ja Haataisen kannatusluvuista.

6. Helsingin Sanomien Kantar TNS Oy:llä teettämän kannatusmittauksen tulokset julkistettiin tänään. Ne ovat yhdensuuntaiset  Alma Median kyelyn kanssa sikäli, että Sauli Niinistön kannatus on laskussa eikä Pekka Haaviston kannatus ole tämän johdosta noussut tippaakaan. Sauli Niinistöä kannattaa Hesarin kyselyn mukaan nyt 68 prosenttia kantansa ilmoittaneista vastaajista ja Pekka Haavistoa 11 prosenttia.  

7. HS:n edellisen eli  joulukuussa tehdyn mittauksen mukaan Niinistöä kannatti vielä 75 prosenttia vastaajista ja Haavistoa samat 11 prosenttia kuin nytkin. Niinistön kannatuksesta on siis kuukauden aikana sulanut 7 prosenttiyksikköä, mutta Haavisto ei ole kyennyt hyödyntämään tätä mitenkään.  Hesarin mittauksen mukaan Niinistön kannatuskäyrä näyttää sojottavan koko ajan alaspäin, sillä tammikuun toisella viikolla häntä kannatti vielä 71, mutta kolmannella viikolla enää 66 prosenttia vastaajista. 

8. Paavo Väyrynen porskuttaa myös HS:n kannatuskyselyssä aivan omassa luokassaan. Hän on nostanut kannatustaan kuukauden aikana viisi prosenttiyksikköä, häntä kannattaa nyt 8 prosenttia vastaajista. Laura Huhtasaaren kannatus on pysynyt  samana (4 %) mutta Matti Vanhasen ja Merja Kyllösen kannatusluvut ovat nousseet yhdellä prosenttiyksiköllä ja on nyt kummallakin 3 prosenttia. Haataisen ja Torvaldsin kannatus on puolestaan laskenut yhdellä prosenttiyksiköllä.

9. On selvää, että Paavo Väyrysen uho kasvaa samaa tahtia kannatusmittausten nousun kanssa. Tänään Väyrynen kertoi HS:n haastattelussa, että hänen kannatuksensa on todellisuudessa reilusti korkeampi kuin gallup näyttää. Väyrynen viittaa kuuden vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin hänelle povattiin gallupeissa vain 10 prosentin kannatusta, mutta hän sai ennakkoäänistä 18 prosenttia. Väyrysen mukaan keskustalaiset ovat kyselyissä arkailleet kannattavansa häntä. Väyrysellä on tänään perjantaina kuusi vaalitilaisuutta.

10. Myös Matti Vanhanen uskoo toiseen kierrokseen ja selittelee, ettei gallup-kehitys hänen osaltaan vastaa sitä tuntumaa, jonka hän on saanut vaalikentällä liikkuessaan. Päävastustajanaan Vanhanen pitää Niinistöä, ei Väyrystä. Tänään perjantaina Vanhasella on seitsemän vaalitilaisuutta. Vanhanen katsoo onnistuneensa tv-paneeleissa hyvin.

11. Yksi asia vaikuttaa uusimpien gallupkyselyjen valossa selvältä: Pekka Haaviston eväät on syöyty ajatellen toiselle kierrokselle pääsyä. Hän ei ole pystynyt hyödyntämään Sauli Niinistön kannatuksen laskua mitenkään. Erityisen tukala ja suorastaan kammottavan huono Haaviston tilanne on Helsingissä, jossa hän kävi kuusi vuotta siten täysin tasaväkisen kilvan Niinistön kanssa. Nyt Helsinki on hylännyt Haaviston, sillä HS-gallupin mukaan häntä kannattaa pääkaupungissa vain 12 prosenttia vastaajista; vuonna 2012 Haavisto sai Helsingissä annetuista äänistä peräti  34,5 prosenttia ja Niinistö 37,2 prosenttia. Niin muuttuu maailma, ylioppilas-Pekka!

12. Matti Vanhasen kannatuksen alhaisuus on karmea asia keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän kannalta. Hän kertoi hiljan pääministerin haastattelutunnilla kaikelle kansalle, että siihen, jatkaako hän keskustan puheenjohtajana, vaikuttaa osaltaan myös se, miten keskustan ehdokas, siis Matti Vanhanen, jonka Sipilä huudatutti puolueensa presidenttiehdokkaaksi jo kesällä 2016, pärjää vaaleissa. Katkeraa kalkkia Sipilälle juottaa keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, joka aivan ilmeisesti päihittää Vanhasen selvin numeroin vaalien ensimmäisellä kierroksella ja saattaa hyvinkin edetä toiselle kierrokselle. Se olisi todella paha takaisku pääministeri Juha Sipilälle.

13. MIöltä siis näytää, tulisiko toinen äänestyskierros? Minusta näyttää oikein hyvältä, sillä uskon vankasti, että toinen kierros tarvitaan. Jos pidetään lähtökohtana Alma Median kyselyn tuloksia, niin on helppo nähdä miten vaivattomasti tämä tapahtuu. Väyrynen, Huhtasaari, Vanhanen ja Haatainen tulevat nostamaan kannatustaan reippaasti, Väyrynen  ainakin kolmella tai neljällä ja kolme muuta ehdokasta kukin parilla prosenttiyksiköllä. Tällöin ollaan toisella kierroksella, jossa todennäköisesti ovat vastakkain Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen.


On tuolla Saulilla jo vatsaakin aika lailla, kokovartalokuvista sen huomaa. Torvaldsin Nilssi sitä vastoin on edelleen hoikka kundi.

66 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ja niiden politiikan tomitajat, jotka ovat tehneet jo kuukausikaupalla aivan ällistyttävän innokasta vaalityötä Sauli Niinistön hyväksi, uskottelevat vielä tänäänkin, ettei toista kierrosta tarvittaisi. Näin Ilta-Sanomien räyhäkäs Timo Haapala ja Hesarin Marko Junkkari kommenteissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Alma-tutkimuksessa kiinnitin huomioni siihen että vastaajista yli tuhat antoi mielipiteensä internetissä (lukijat). Riski ko. gallupin edustavuuden kannalta on että vain ne vastaavat, joilla on vahva mielipide asiasta. Internetkyselyihin voi osallistua myös yksi ja sama henkilö useamman kerran.

Anonyymi kirjoitti...

Aika näyttää.

Voihan siinä käydä niinkin, että äänestäjät tietäessään toisen kierroksen lähes varman lopputuloksen haluavat säästää itseltään jalkavaivan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nyt riittää jossittelijoita!

Anonyymi kirjoitti...

Alma Median kyselyn mukaan esim. SDP:n kannattajista vain 24 % äänestäisi puolueen omaa ehdokasta Tuula Haataista ja Niinistöä peräti 53 %.

Eilisessä TV-tentissä Haatainen kohensi profiiliaan huomattavasti "helmat hampaissa"-ilmaisullaan, joten hänen kannatuksensa ainakin omiensa joukossa lienee noususuunnassa.
Ja sehän taas nakertaa Niinistön suosiota.

Kepustakin osa Niinistön kannattajista tullee siirtymään Vanhasen puolelle, kunhan Matti vain keksisi jotakin nasevaa sanomista.

Väyrynen saattaa vielä aiheuttaa yllätyksen sekä Niinistölle että kepulle.

Lähenkin tästä antamaan ääneni Väyryselle kun tympii tosissaan tuo median aivopesu, Niinistön venkoilu ja Sipilän touhut.

Voipihan olla, että näissä vaaleissa ei valita pelkästään presidenttiä vaan vaihdetaan myös tämä epädemokraattinen hallitus.

Näistähän taitaa tullakin vielä tosi hauskat vaalit...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

I-S:n verkossa on tänään juttu siitä, miten pressanvaalien törkykampanjat elävät "somen omissa kuplissa". Vain yksi huhu on ylittänyt lehden mukaan uutiskynnyksen, eli väite, jonka mukaan Laura Huhtasaaren gradu olisi kolmen pienen kappaleen osalta plagioinnin tulosta. Huhtasaari on torjunut sanotun väitteen kiivaasti.

https://www.is.fi/presidentinvaalit2018/art-2000005530724.html

Minua kiinnostaisi selvittää netin somepalstoilla jatkuvasti vellova huhu tai väite, jonka mukaan Sauli Niinistö olisi Jenni Haukion kummisetä. Tätä huhua I-S ei, tietenkään, nosta omassa jutussaan esille. Mutta Huhtasaaren kohdistuva huhu kyllä kelpaa lehdelle!

Anonyymi kirjoitti...

Luin Tuomo Lappalaisen (SK) blogin "Huhtasaaren kohutut gradukohdat: Viitteet miten sattuu, lainatut tekstit mainitsematta" ja hämmästyin suuresti Jyväskylän yliopiston laaduntarkkailusta.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka on Tuomo Lappalainen?

Lappalaisen kannattaisi lukaista myös Sauli Niinistön gradu. Asiassa on vain yksi suuri mutta: Saulin gradu, jonka hän teki esineoikeudesta professori P.J. Muukkoselle, on kadonnut! Sitä ei löydy mistään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Väyrysen, Vanhasen ja Huhtasaaren kannattajien kilpajuoksu kohti kakkossijaa tuottaa varmuudella vaaleissa toisen äänestyskierroksen.

Anonyymi kirjoitti...

"Kepu pettää aina", sanottiin varsinkin siihen aikaan, kun Väyrynen oli kepun puheenjohtaja. Minä en sitä unohda.

Toivottavasti ei tule toista kierrosta. Jos tulee, minun olisi olosuhteiden pakosta äänestettävä Niinistöä. Eka kierroksen ääneni menee Nato-Nisselle, vaikka taistolaistaustansa kyllä ellottaa. Se on protestiääni Nato-venkoilijaa vastaan.

Kuuden vuoden päästä ehdolla ovat ainakin Väykkä, Laura ja Kyllöskä.

Skorpioni kirjoitti...

" Meidän Juhan" kokemattomuus tulee karmealla tavalla esille presidentinvaalien junailuissa ja oikeastaan ylpeässä suhtautumisessa Paavo Väyryseen ennen kuin Matti Vanhanen 1 1/2 vuotta sitten asetettiin keskustan ehdokkaaksi. Ensin Sipilä ei ottanut edes yhteyttä,vaan torjui Väyrysen. Seurauksena oli, että Väyrynen alkoi perustaa omaa kansanliikettään. Sitten Sipilä junaili Vanhasen kepun ehdokkaaksi torjumaan Väyrysen ehdokkuuden. Vanhasta parempi ehdokas olisi ollut Olli Rehn, joka olisi halunnut ehdokkaaksi mutta hän meni sitten Suomen Pankkiin, koska ei kelvannut Sipilälle. Vanhanen oli puolestaan niin presidenttiyden lumoissa, että halusi ehdokkaaksi, vaikka olisi pitänyt tietää,ettei tule valituksi, koska Niinistö oli jo silloin ylivoimainen. Suomen Pankkiin ja nyt Liikasen jälkeen pankin pääjohtajaksi Vanhanen, kuten nyt Rehn olisi tullut valituksi, koska Vanhanen on pankkivaltuuston puheenjohtaja,joka olisi ollut hyvä ponnistuspaikka pankin pääjohtajaksi. Nyt Vanhasen sijoitus presidenvaaleissa on ilmeisesti 4. sija!
Sipilän olisi ehdottomasti pitänyt myös katsoa ennen Vanhasen valintaa,että Paavo Väyrynen on aina kerännyt paljon ääniä juuri presidentinvaaleissa, vaikka ei ole toiselle kierrokselle päässytkään. Nyt Väyrynen kuitenkin mitä ilmeisemmin pääsee,koska Haavisto -ilmiö ei toistu. Tämäkin oli etukäteen tiedossa!
Jotta Sipilän munaus olisi ollut täydellinen, hän kokemattomuuttaan ilmoitti, että Vanhasen menestys vaaleissa vaikuttaa Sipilän jatkoon puheenjohtajana. Eli hän kytki oman uransa pääministerinä Vanhasen menestykseen vaaleissa. Sipilä meni heti julkisuuden saattelemana ensimmäisenä ennakkovaalipäivänä uurnille ja sanoi äänestäneensä Vanhasta.
Nyt vanhalla kehäketulla eli Paavo Väyrysellä on makea koston paikka. Väyrynen puhuu kentällä,että äänestämällä varmasti häntä, kansalaisilla on mahdollisuus päästä eroon pääministerinä epäsuositusta Sipilästä. Uskon,että tälläkin tavalla sataa paljon ääniä Paavo Väyrysen laariin.
Ja Juha Sipilä - voi,voi, - olisiko pitänyt edes hiukan ajatella miten pelataan presidenttipeliä. Kortit olivat alussa hyvin ja omissa käsissä ,mutta niillä ei valitettavasti osattu missään vaiheessa oikein käyttää! Nyt Juha Sipiläkään,ei voi enää korjata tekemiään virheitä tässä asiassa, vaikka monessa muussa asiassa hallitus on virhepäätöksiään korjannut. Onko Presidenttivaalien suurin häviäjä yllättäen Juha Sipilä?

Siru Pola kirjoitti...

Olikos se Saulin gradu ainoa kappale. Eikö siihen aikaan painettu /kirjoitettu kuin yksi kappale ??

Anonyymi kirjoitti...

Skorpionin mietteet kuulostavat täydelliseltä politikoinnilta. Tätäkö elämä on?

Toipila kirjoitti...

Jos Väyrynen pääsee toiselle kierrokselle Niinistön kanssa, niin silloin näemme todellisen vaalitaistelun.

Sitä ei sitten voita Niinistö, vaikka äänet menisivät mitenkä tahansa. Todellinen voittaja olisi joka tapauksessa Väyrynen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo kysymys, joka politiikan toimittajien - tai seurapiiritoimittajien - olisi pitänyt esittää, olisi tullut kohdistaa presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistölle, ei suinkaan jollekin viestintäasiantuntijalle! Niinistö tietää asian parhaiten. Miksi näin ei ole toimittu?

Kun muutama päivä sitten esitettin väite, jonkun minipuolueen puolusihteerin toimesta juuri vähän ennen vaalien ensimmäistä kierrosta, että presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren gradu olisi joltakin osin plagioinnin tulos, politiikan toimittajat olivat, laidasta laitaan, ärhäkkäästi heti liikkeellä ja kohdistivat kysymyksensä jo samana päivänä, jolloin väite esitettin, suoraan Huhtasaarelle. Tätä väitettä veivattiin kahden päivän ajan kaikissa tiedotusvälineissä ja esim. Ylen kaikissa uutislähetyksissä.

Toimittajat eivät kysyneet asiaa suinkaan kautta rantain esimerkiksi Huhtasaaren eduskuntasihteeriltä tai perussuomalaisten viestintäasiantuntijalta. Tästä nähdään, miten epätasa-arvoisessa asemassa presidenttiehdokkaat ovat mediassa olleet.

Mistä tämä Öunapp voi tietää, että kummiusasia olisi esitetty loukkaamistarkoituksessa ja vieläpä törkeässä sellaisesssa? Se on hänen oma käsityksensä. Mutta ehkäpä hän on saanut esimieheltään ohjeen tai käskyn vihaiseen tokaisuunsa? Kummiudessa ei ole mitään pahaa tai loukkaavaa.

Kummiusasia olisi saatu selvitetyksi jo ajat sitten eli heti sen jälkeen kun se oli esitetty somessa. Presidentti tai hänen kansliansa olisi voinut kumota tiedon välittömästi, jos se oli perätön. Toimittajien olisi pitänyt kysyä asiaa presidentiltä.

Skorpioni kirjoitti...

Olen esittänyt näkemykseni Kepun presidenttiehdokkaanvalinnasta pelkästään julkisuudessa olleiden tietojen perusteella. Olen tehnyt tiedoista tietyt johtopäätökset olematta edes mikään politiikan " sisäpiiriläinen". Olen kyllä tavannut eri yhteyksissä kaikki neljä draaman keskiössä olevaa henkilöä,joista minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa.
Elämä ei tietysti ole mitään täyttä politiikkaa,mutta jos politiikkaa ryhtyy tekemään, pitäisi tuntea elämää laajasti,eikä jostain norsunluutornista!
Nyt Sipilälä on tehnyt monta virhettä,josta olen edellä kirjoittanut!

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä, onko Skorpioni lukenut vuoden 2017 journalistipalkinnolla palkitun toimittaja Lauri Nurmen analyysin Satakunnan Kansasta mutta samansuuntaisia näkökantoja näyttää löytyvän molemmilta.

Analyysi: Presidentinvaalien toinen kierros alkaa näyttää erittäin mahdolliselta – hermopaine kohdistuu nyt Niinistöön, Väyrynen sekoitti pakkaa

https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/analyysi-presidentinvaalien-toinen-kierros-alkaa-nayttaa-erittain-mahdolliselta-hermopaine-kohdistuu-nyt-niinistoon-vayrynen-sekoitti-pakkaa-200679775

Skorpioni kirjoitti...

Jos Vihreät olisivat valinneet Ville Niinistön Pekka Haaviston sijaan puolueensa presidenttiehdokkaaksi, olisi toisella kierroksella vastakkain kaksi Niinistöä, Ville ja Sauli! Missä muuten on vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto? Miehestä ei ole kuulunut mitään?

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja Niinistöille kolmoisvoiton olisi tuonut sotaministeri Jussi (giniset), jos olisi ollut ehdokkaana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ari Pesoselta erinomainen kirjoitus US Puheenvuorossa 17.1. otsikolla "Niinistön ja Haaviston vaalitenttikannat itärajan turvallisuudesta puistattavat"

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249308-niiniston-ja-haaviston-vaalitenttikannat-itarajan-turvallisuudesta-puistattavat?ref=karuselli

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ari Pesosen kirjoituksen viimeinen osuus:

"Presidenttiehdokas Niinistön sanat Suomen itärajasta kertovat totuutta Suomen puolustuskyvystä. Niinistö sanat paljastavat, ettei Suomella ei ole todellista puolustuskykyä vastata Venäjän sotilasvoimaan itärajalla.

Suomessa pidetään yllä hyvän puolustuskyvyn imagoa. Sitä pitävät yllä poliitikot ja sitä pidetään yllä yleisellä asevelvollisuudella. Kansa on ottanut Suomen hyvän puolustuskyvyn todesta eikä puolustuskyvyn arvostelijoita katsota hyvällä.

Presidenttiehdokas Niinistölle asettava kysymys kuuluukin: olisiko Suomen itäraja paremmin turvattu sotilaallisessa kriisissä tai sodassa Suomen ollessa Naton jäsenmaa vai Suomen ei ollessa Naton jäsenmaa. Nostaisiko vai laskisiko Nato-jäsenyys Venäjän hyökkäyskynnystä Suomeen yli itärajan?

Sekä Niinistön että Haaviston mielestä Nato-jäsenyyden myötä Venäjän hyökkäyskynnys laskisi, kun minun mielestä kynnys nousuisi. Nato-jäsenyys lisää vihollistahon hyökkäyskynnystä, ei laske.

Se, miksi Suomi alistuu helposti Venäjän tahtoon, on maan heikko todellinen puolustuskyky etenkin pitkällä itärajalla. Venäjä tietää tuon pohjimmaisen totuuden ja testaa vaikutusmahdollisuuksiaan Suomen päätäntään aina silloin tällöin, mistä yhtenä esimerkkinä itärajan pakolaisasia parin vuoden takaa. Vieläkö Suomi ymmärtää Venäjän yskän ja toimii niin kuin Venäjä toivoo Suomen toimivan.

Kun muut riittämättömän puolustuskyvyn omaavat maat itäisessä Euroopassa liittyivät Natoon heti, kun siihen tarjottiin mahdollisuus, niin Suomi on katsonut edukseen toisenlaisen ratkaisun. Valittu ratkaisu rajoittaa Suomen itsenäistä päätöksentekoa vastaavasti kuin kylmän sodan aikaankin.

Venäjä tietää Suomen puolustuskyvyn heikkouden pitää huolta laajasta harvaanasutusta maa-alueesta. Harvaanasuttuun maahan on helppo tunkeutua. Venäjä tietää myös, että miinakielto on oleellisesti heikentänyt etenkin juuri itärajan viereisiä laajojen harvaanasuttujen maa-alueiden turvallisuutta. Miinat on hyvä puolustus harvaanasutulle maalle, joka haluaa suojata asumattomankin alueensa valloittamiseen pyrkivältä. On selvää, ettei näin laajaa maata voi puolustaa yksin vain 2,8 miljardin euron puolustusbudjetilla ja vain 1,2-1,3 prosentin osuudella bruttokansantuotteesta.

En voisi ikinä äänestää presidentiksi Sauli Niinistöä, Pekka Haavistoa tai Matti Vanhasta. Kaikki ovat kuin samasta puusta veistettyä ilman mitään mielipide-eroa. Heitä yhdistää jäsenyydet TP + UTVA:ssa, jossa ajatukset lienee muovattu ajan myötä yhteneviksi Venäjän myötävaikutuksella".

Anonyymi kirjoitti...

Perättömän valheen levittäjältä odottaisi julkista anteeksipyyntöä...

Anonyymi kirjoitti...

Näin on! Odotamme siis, että perättömien plagiointiväitteiden esittäjät ymmärtäisivät pyytää anteeksi Laura Huhtasaarelta.

Anonyymi kirjoitti...

JV: "ettei Suomella ei ole todellista puolustuskykyä vastata Venäjän sotilasvoimaan itärajalla."

Minäkin pelkään, että Suomi elää eräänlaisessa talvisota-hypessä: pelkää Venäjän hyökkäystä, mutta uskoo ihmeenomaisesti pystyvänsä torjumaan sen yksin.

Pahin pelko: Niinistön ja muiden NATO-kielteinen kanta johtuukin siitä, että heille on ulkovalloista epävirallisesti ilmoitettu, ettei ovi ole (enää) auki, olisitte liittyneet hyvän sään aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri nyt on käynnissä MTV:n vaalikeskustelu Kallion kirkosta. Haavisto on alussa pariin otteeseen kääntynyt Niinistöön päin ja vakuuttanut nyökytellen olevansa samaa mieltä. Mitä tästä voi päätellä? Haavisto on ehkä jo aikaa sitten huomannut, että hän on väärässä paikassa, jos on Niinistön kanssa kakkoskierroksella. Tukee selvästi Niinistöä, jotta kakkoskierrosta ei tulisi. Outoahan tämmöinen on - presidentinvaalissa.

En usko että Väyrynen pääsee kakkoskierrokselle; Ei Väyrynen voi missään nimessä kaksinkertaistaa nykyistä kannatustaan

Anonyymi kirjoitti...

Vaalikeskusteluissa on jatkuvasti tuotu esille Venäjän pelkoa ja muita ylikansallisia ilmiöitä. Kukaan ei ole ottanut esille Suomen köyhiä, työttömiä, vähäosaisia eikä muuten avun tarpeessa olevia. Jollakin tavalla kaikki ehdokkaat tuntuvat vieraantuneen tavallisesta ihmisestä. Hyvinvointi lähtee ihmisistä ei siitä mihin sotilasliitoon Suomi kuuluu.

Anonyymi kirjoitti...

Vaaleissa valitaan presidentti. Presidentti ei ole sosiaalijohtaja.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole, ei - tämä nykyinenkin on rahamiehiä.

Tulikin mieleeni pankkimaailman kasku, jossa velikulta pankinjohtaja antoi lainaa pyytävälle asiakkaalle tehtäväksi keksiä kumpi silmä hänellä on lasisilmä lainan saamiseksi. Enempää empimättä asiakas sanoi varmalla äänellä, että se herra pankinjohtajan oikea silmä.

Nopeasta vastauksesta äimistynyt pankinjohtaja halusi tietysti tietää, että mistä asiakas oli tämän keksinyt.

Vastauksena kuului, että siitä, koska se oli pankinjohtajan kahdesta silmästä se ainoa, jossa oli inhimmillinen pilkahdus.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, eikä kirkolle johtajaa! Presidentti ei edes nimitä arkkipiispaa! Kirkko ei siis ole oikea paikka vaalitenteille, ei edes Kallion kirkko. MTV varmaan sai tilaisuuden järjestämispaikan ilmaiseksi! Vai saiko? Välillä mainoksia ja välillä politiikkaa. Kenenkähän "päästä" tämäkin järjestämisidea on lähtenyt?

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on vain vastuullista eräiltä toimittajilta, että he liputtavat Niinistön puolesta. Kauhuskenaario olisi, että Väyrynen pääsisi toiselle kierrokselle, tukisiko Moskova Väyrystä avoimesti? Veikkaukseni on, että Niinistö saa ensimmäiselle kierroksella noin 55-60 prosenttia äänistä. Ennuste: Niinistö 58 %, Haavisto 13 %, Väyrynen ja Vanhanen 7 %, Haatainen ja Huhtasaari 5 %, Kyllönen 3 % ja Torvalds 2 %. Keskustalaisten puolueuskollisuus nostaa Vanhasen äänimäärää.

Anonyymi kirjoitti...

Vastuullinen toimittaja ei tietenkään liputa kenekään ehdokkaan puolesta tai toista vastaan!

Tätä sääntöä ja hyvää lehtimiestapaa politiikan toimittelijat ovat tämänkin vaalikampanjan aikna surutta rikkoneet. Kaikkein raskaimmin Iltiksen Timo Haapala (ADHD).

Toimittajat julkaisievat iltapäivälehdissä ja muillakin kanavilla omia "lampaita ja leijonia" sun muita ehdokkaiden esiintymisestä vaalitenteissä ja julkaisevat nämä käsityksensä ikään kuin pääutisina! Törkeää menetelyä. Mutta kyllä kansa tietää, miksi he näin tekevät eiväät mene vaaleissa halpaan.

Erkki K. Laakso kirjoitti...

Todellinen floppi järjestää vaalipaneeli kirkossa ja vielä Kallion kirkossa. Olis sit samantien järjestäny Tuomiokirkossa? Piti olla "arvokeskustelu", mut jostain syystä se "arvo" loisti poissaolollaan.

Tämä antaa entistä jykevämmän syyn sille, et valtio eroaa lopuilta kirkosta!

Anonyymi kirjoitti...

Viime vaaleissa oli sentään yksi työväen ehdokas. Ajat muuttuu ja työväki unohtuu.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistö oli kirkon vaalitenteissä ärtyisen oloinen ! Tätä on vaikea ymmärtää,koska hänestä tulee presidentti joko ensimmäisellä tai toisella kierroksella. Ei se Niinistö nyt niin ylivertainen ole,ettei miehellä olisi kanttia käydä nöyrästi toistakin kierrosta. Onhan hän kampanjoinut uudelleenvalintansa puolesta ainakin kolme vuotta aivan älyttömällä tavalla kuten tämä blogisti ansiokkaasti on tuonut esille.
Sauli Niinistö on selvästi ylikunnossa, kuten suomalaiset mieshiihtäjätkin.Toisaalta Saulia täytyy ymmärtää, koska tulevat vanhat kuten myös nuoretkin isät tietysti hermoilevan miten synnytyksessä käy! Onko Sauli muuten ilmoittanut olevansa mukana synnytyksessä?
Nyt ymmärtää, miksi Niinistö halusi pitkittää vaalikampanjan avausta mahdollisimman pitkään. Jos hän olisi suostunut muiden ehdokkaiden vaatimuksiin aloittaa yhteiset kampanjat marraskuussa, olivat kansalaiset havainneet,että Saulihan on ihka samanlainen kuin muutkin ehdokkaat ja Niinistön valinta ei olisi ollut mitenkään itsestäänselvyys!!!!

Toipila kirjoitti...

Maailma on muuttunut ja Väyrynen sen mukana. Näin siinä nyt vain on käynyt. On todella typerää demonisoida Väyrystä Kekkosen aikojen tapahtumilla. Se oli silloin ja nyt on nyt.

Väyrynen on ollut oikeassa maallemme todella tärkeissä asioissa ja jäänyt vaille kannatusta. Mm euroon liittyminen on ollut emämunaus. Lipponen ja Niinistö ovat päävastuulliset tähän mokaan.

Anonyymi kirjoitti...

Noo, kuis tässä ny näin kävi?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239935-il-selvitti-toinen-kierros-tulee-sittenkin-todennakoisyys-55

"Accuscoren tekemän vaaliennusteen mukaan Niinistö saisi presidentinvaalissa 49,2 prosenttia äänistä. Toisena on vihreiden Pekka Haavisto 13,6 prosentin kannatuksella. Ero kolmantena tulevaan Paavo Väyryseen on vain neljä prosenttiyksikön kymmenystä, kun Väyrysen äänisaaliiksi ennakoidaan 13,2 prosenttia."

Tällä menolla vaalitulos on Niinistö 44 %, Väyrynen 22 % ja kääpiöille loput.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nonni! Vihdoinkin ennuste, joka alkaa olla jo hieman sinnepäin ja vastata todellista tilannetta kentällä!

Luulisin, että ainakin Matti Vanhasen ääniosuus tulee olemaan aika selkeästi parempi kuin kyselyssä todetut 5 prosenttia. Myös Väyrynen ja Huhtasaari voivat petrata kannatustaan.

Itse kävin tänään äänestämässä. Kuten kaikki jo varmaankin tietävät, en voinut toki mitenkään äänestää Niinistöä. Olin myös päättänyt, etten anna ääntäni niille ehdokkaille, joita iltapäivälehtien toimittajat ja tv-toimittajat ovat vaalitenteissä ja arvioinneissaan käsitelleet muita hellemmin, siis Haavistoa tai Torvaldsia. En kannata myöskään Haataista tai Kyllöstä.

Tärkeintä minusta on, että kannastaan epävarmat ihmiset ääneestäisivät jotakuta muuta ehdokasta kuin Sauli Niinistöä. Toinen kierros olisi välttämätön, jottei Niinistö pääsisi omahyväisesti leuhkimaan ja venkoilemaan, että hän olisi koko kansan presidentti.

Anonyymi kirjoitti...

Jokainen jolla on vähänkin älliä päässään on tajunnut jo aikoja sitten ettei Niinistö tule saamaan mitään 60-70% äänisaalista ensimmäisellä kierroksella. Mitähän mahtaa Timo Haapalakin selitellä kun mennään toiselle kierrokselle. Gallupit olivat väärässä jälleen? En minä!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Gallupit ovat olleet puhtasti valtamedian Niinistön suosion kasvattamiseksi ajamia ja teettämiä suosiokyselyjä.

Niillä on olllut yksi SUURI tavoite: SAADA NIINISTÖN KANNATUS NÄYTTÄMÄÄN NIIN YLIVOIMAISELTA ETTÄ IHMISET USKOISIVAT ETTEI MUITA EHDOKKAITA KANNATA ÄÄNESTÄÄ JA ETTÄ TOINEN KIERROS OLISI SITEN TÄYSIN TURHA.

Näitä gallupkyselyjä alettin tettää jo puoli vuosi sitten. Niiden avulla ihmisiä on manipuloitu Niinistön ja hänen suosionsa taakse. Niinistöä ja Jenniä on kuljettu ns. maakuntamatkaoilla - muka - eri puolella maata näytille, kävekemään toreilla ja kaduilla ja kättelemässä ihmisipoloja. Höynätrettävissä olevia ihmisiä.

Nyt mitä lähemmäksi vaaleja on tultu, manipulointi paljastuuja huomataan, etteivät nuio gallupit pidä paikkaansa, vaan 80 prosentin kannatus, josta on pidetty meteliä ja ääntä valtamediassa jokaikinenpäivä, onkin yhtäkkiä laskenut alle 50 prosentin.

Tämä ei ole reilua. Se on ällöttävän rumaa temppuilua ja yksi syy siihen, etten voi sietää "istuvaa".

Anonyymi kirjoitti...

Nythän tämä rupesi käymään mielenkiintoiseksi. Kuka pääsee Saulin kanssa toiselle kierrokselle? Onko se Väyrynen vai Haavisto, jolla on aikaisempaa kokemusta kakkospaikasta?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nim. "Kotimaan puolesta" HS:n mielipiteessä tänään:

"Huomenna Junkkarin ja Haapalan vetämä tentti tulee olemaan kaikista epäoikeudenmukaisin. Kiinnittääkö katsojat huomiota siihen kuinka Timo Haapala käy apinan raivolla ja sivistyksettömyydellään Väyrysen kimppuun. Niinistön osalta hän käyttäytyy kuin nuudeli: antaa puhua loppuun ja nyökyttelee!"

Ninhän siinä tulee epäilemättä käymään. Nyt Haapalalla ja Junkkarilla on pirunmoinen kiire käydä Väyrysen kimppuun, sillä viimeisimmän kyselyn mukaan Niinistön kannatus on vajoamassa alle 50 prosentin ja Värynen ja Haavisto on käytännössä tasoissa.

Muuten yhdyn niihin moniin, joiden mielestä Iltalehden tentti eilen (maanantaina) oli selvästi paras tähän asti nähdyistä tenteistä. Päivärinta ja Ristamäki hallitsivat asian, kyselivät hyvin ja täsmällisin kysymyksin ja antoivat ehdokkaiden puhua yrittämättä heti keskeyttää heidän puheenvuoroaan.

MTV:n tentit ovat olleet kaikista kauheimpia, jollei oteta huomioon Ylen toimittaja Kisi Heikelin täysin ala-arvoista suoritusta Huhtasaaren ja Väyrysen tenttaajana viime viikola.

Anonyymi kirjoitti...

Ei miinoista ole luovuttu. Kun vanhat poistetaan, niin ostetaan uusia eri nimellä. Itärajan puolustusjärjestelyt ovat yksi näistä "henkilökohtaisista", "eyes only" ja "what ever"-kuorista, joiden lukemiseen ja tietoon sisällöstä ovat oikeutettuja vain ylin sotilasjohto, pääministeri ja tasavallan presidentti. Toinen on lista Suomen vakoiluverkostosta ja asiamiehistä.

Kun ryssä taas hyökkää, niin se tapahtuu edelleen pääasiassa Kannaksen kautta. Euroopassa on melkoisen hyvin selvitetty, mitkä ovat sopivia hyökkäysväyliä raskaalle kalustolle. Soiden, vuorten ja muutaman muun syyn takia, sopivia paikkoja on rajoitetusti. Tämä on ihan yleistä tietoa sotilasaikakauslehdissä ja -kirjallisuudessa. Suomen sotaväki on jo nyt täysin natoyhteensopiva, joten liittyminen on vain ajan kysymys.

Halla-aho esitti ykkösaamussa että toisella kierroksella ovat Niinistö ja Huhtasaari. Halla-aho on kuulemma nähnyt raakadataa, josta asian voi päätellä. Näin ainakin huhutaan. Yllätys on luvassa.

Anonyymi kirjoitti...

On aivan normaalia että istuvan presidentin suosio sulaa sitä mukaan mitä lähemmäksi presidentinvaaleja mennään. Vuonna 2006 presidentti Tarja Halosen kohdalla hänen hakiessaan jatkokautta, Halonen oli mielipidekyselyissä varsin korkeissa kannatuslukemissa. Halonen sai kuitenkin ensimmäisellä kierroksella vajaat 50 prosenttia äänistä. Sama ilmiö näyttää toistuvan Sauli Niinistön kohdalla.

Mielipidekyselyillä vaikutetaan eniten epävarmoihin äänestäjiin ja niillä on myös positiivinen vaikutus vaaleihin; ne aktivoivat äänestämään alakynnessä olevaa ehdokasta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mielipidekyselyillä vaikutetaan kyllä paljon erityisesti "ylivoimaisen ennakkosuosikin" suosion lisäämiseen jankuttamalla viikosta ja kuukaudesta toiseen hänen isoa kkannatustaan mediassa. Kuten nytkin on nähty, toimittajat lehdistössä, radiossa ja tv-kanavilla ovat saaneet kyselyistä hurjasti vettä myllyynsä. Jokaikisessä jutussaan he muistavat mainostaa "ennakkosuosikkia" kertomalla, miten ylivoimainen hän on eikä toista kierrosta tarvita. Kun tätä jankutetaan päivästä ja illasta toiseen, mielipide muuttuu uutiseksi, johon ihmiset uskovat ja antavat äänensä ennakkosuosikille.

Tv-tenteissä möreäääniset toimittajat á la Jussi Kärki töräyttävät. kuten on nähty ja kuultu, heti alkuun esim. Merja Kyllöselle, Laura Huhtasaarelle, Paavo Väyryselle, Matti Vanhaselle tai/ja Tuula Haataiselle, että "teitä kannattaa vain 2 prosenttia vastaajista" ja onko "ehdokkuudellanne näin ollen mitään mieltä"; "ettehän te kuitenkan voi voittaa". Tämä on sitä valtamedian "tasapuolisuutta"!

Anonyymi kirjoitti...

Eilinen YLE Teeman ruotsinkieliseksi tarkoitettu vaalitentti oli katsomisen arvoinen asiallisten ja suhteellisen tasapuolisten toimittajien ansiosta.
Ehdokkaiden puheripulia rajoitti omalta osaltaan myös toisen kotimaisen kielen käyttö, Thorvalds oli etuasemassa, vaikkei se mitenkään korostunut.

Niinistö, huolimatta kuudesta vuodestaan presidenttinä, oli kuin Mikki merihädässä kun keskusteltiin aseiden ja sotilastarvikkeiden myynnistä sotaa käyviin maihin.
Oliko niin tietämätön kuin antoi olettaa vai kiertelikö kuin kissa kuumaa puuroa illuusion ylläpitämiseksi ja pelosta menettää ääniä.
Tiedäppä häntä, mutta hän kompasteli pahoin jo aiemmin maamiinojen korvaajien sekä Ottawan sopimuksen sitovuuden osalta, joten sangen hentoisissa käsissä näyttäisi ulkopolitiikan hoito sekä puolustusvoimain komento olevan tällä hetkellä.

Suvaitsevaisten pääehdokkaan Pekka Haaviston vastenmielinen ilmeily Huhtasaaren puheenvuorojen aikana osoitti Pekankin suvaitsevaisuudella olevan rajansa.

Haatainen esiintyi hyvin edukseen, tosin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei kuitenkaan kovin selkeätä kannanottoa häneltäkään herunut aiemmasta "helmat hampaissa"-lausahduksestaan huolimatta.

Vanhanen munasi itsensä todetessaan Väyrysen olevan paremppi yrittäjä kuin poliitikko ja toivottaessaan hänelle menestystä liike-elämän parissa.
Vanhasella on kokemusta poliitikkona vähemmän kuin Väyrysellä ja näkemyksissään hän painii kärpässarjassa Paavoon verrattuna.

Äänestin ennakkoon Väyrystä eikä eilisen perusteella ole aihetta katua.
Selkeät kannanotot, joista korostui huoli Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta.
Suomettuminen on ilkeä sanonta, mutta vanha viisaus opastaa hankkimaan ystävät läheltä ja viholliset kaukaa.

Toivottavasti toisella kierroksella vastakkain ovat Niinistö ja Väyrynen, sillä Väyrynen voi hävitessäänkin saada ajettua läpi tahtonsa Suomen puolueettomuudesta ja sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.
Ja se jos mikä olisi isänmaallinen teko ja osoittaisi Väyrysen kyvyt valtiomiehenä sekä visionäärinä.

Huomenna keskiviikkona onkin sitten vuorossa kahden räkättirastaan hyökkäys ns. kääpiöitä vastaan ja Niinistön nuoleskelua.
No, toimittajathan saavat munata itsensä, ei häiritse.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sauli on ollut viimeisimmissä tenteissä hermostunut ja ärtynyt muille ehdokkaille.

Ymmärtäähän tämän toisaalta, koska mies on jo varttuneessa iässä (69) ja hänen 30 vuotta nuorempi vaimonsa odottaa perheen esikoislapsen syntyä aivan lähitulevaisuudessa. Ja sitten vielä nuo gallupit alkavat ikävästi näyttää miehen suosion vääjämätäntöntä lakua - noin 5 prosenttiyksikön viikkovauhtia-

Tänään Ninistö meni vielä pitemälle, kun hän suorastaan äityi Pekka Haavistolle HS:n ja I-S:n yhteisessä vaalitentissä aktiivimallia koskevasta Haaviston arvostelusta. Niinistö ryhtyi sormi pysyssä ja kasvot punaisena tivaamaan Haavistolta, miksi tämä vääristelee hänen sanomisiaan. Tämä ei ole Niinistölle mitän uutta, sillä näin hän saarnannut myös Paavo Väyryselle monta kertaa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005535798.html

Pekka Haavisto tietenkin kiisti Saulin vääristelypuheet.

Kestävätkö istuvan hermot vaalitasitelun loppuun loppuun asti?

Anonyymi kirjoitti...

Paavo Väyrynen hermostui tenttaaja Timo Haapalalle ja sätti tätä "sönkkääjäksi".

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005536056.html

Oikeassa Paavo oli! On ihme äijä ja todellinen "koko illan" sönköttäjä tämä Timo Haapala! Hän on porukasta se, joka on eniten äänessä vaikka on toimittaja. Mikähän miestä vaivaa? Olisko se aikuisiän ADHD?

Anonyymi kirjoitti...

Haavisto oli oikeassa. Niinistö aiemmin muissa yhteyksissä puolustanut aktiivimallia vankasti. Nyt kun aktiivimallin vastustus on lisääntynyt - 55 prosenttia suomalisista vastustaa sitä - niin Niinistö yrittää perua tai ainakin pehmentää omia sanomisiaan.

Ylen huomisessa Suressa vaalitentissä puhutaan varmuudella aktiivimallista ja työttömyydestä.

Kunpa SAK olisi saanut järjestettyä Senaatintorin mielenosoituksen jo ennen ensimmäistä vaalipäivää eli sunnuntaita eikä vasta ensi viikolla!

Anonyymi kirjoitti...

Aktiivimallin epäsuosio ja Niinistön suhtautuminen voi olla dealbreaker. Jos Niinistö olisi jättänyt esittelyssä allekirjoittamatta, niin olisi se ollut aika voimakas signaali, vaikka eduskunta olisi lain voinut hyväksyä ilmankin Niinistöä. On aivan turha sönköttää, että pressalla ei olisi valtaoikeuksia. Kyllä limaisinkin toimittaja tai poliitikko on aika nöyrää poikaa kun presidentti heitä tapaa.

Anonyymi kirjoitti...

Lehti Karjalaisessa oli kirjoitus, jossa paheksuttiin sitä, että perussuomalaiset ovat vallanneet ilmatilan. Artikkelin perässä oli kymmenittäin kommentteja - varmaan lähemmäksi sata - joista jokainen omalla nimellä kertoi äänestävänsä Lauraa. Nyt kun katsoin - kaikki kommentit oli poistettu! - joten minäkin äänestän tietysti Lauraa.

Anonyymi kirjoitti...

Pikkukunnissa on ennakkoäänestetty vilkkaasti. Esim. Tohmajärvellä kävi äänestämässä 45 prosenttia äänioikeutetuista. Kertoisiko tämä Huhtasaaren suosiosta? Muhisiko vaalissa sellainen ylläri, että Huhtasaari saa toiseksi eniten ääniä ja selviytyy toiselle kierrokselle?

Erkki K. Laakso kirjoitti...

"Oraakkeli erkki" tietää kertoa, et Laura Huhtasaari saa toiseks eniten ääniä ja haastaa Sauli Niinistön..

Anonyymi kirjoitti...

Ennakkoäänten vilkkaus voi selittyä niin yksinkertaisella syyllä kuin että äänestyspaikkojen määrää on laajennettu. Äänestää pystyi nyt esim. kauppareissulla Citymarketissa, Prismassa jne.

Skorpioni kirjoitti...

Sen tuleeko toinen kierros vai ei ratkaisee, kuinka paljon Sauli Niinistö saa muiden ehdokkaiden ääniosuudesta eli lähinnä se kuinka puolueuskolliset äänestäjät ova t todellisuudessa vaalikopissa. Suuri ennakkoäänten määrä osoittaa,että Niinistö saa heti yli puolet äänistä. Kokoomuslaiset äänestävät tietysti kaikki Niinistöä. Demarit äänestävät valtaosin Niinistöä,koska Tuula Haatainen ei saa kovin suurta kannatusta.Haataisen kannatus lienee 5%.. Osa demareista äänestää Pekka Haavistoa,mutta tämä joukko jää vähäiseksi. Keskustan Matti Vanhanen ei saa kuin enintään 10 % keskusta lapsista taakseen! Paavo Väyrynen saa keskustan äänistä myös noin 10% ja loput 5% äänistä jostain muilta ryhmiltä eli yhteensä noin 15 % äänestään, joka sekin lienee yläkanttiin arvioitu,koska Paavo on olut kampanjassaan vähän väsähtänyt eikä entisensä.
Pekka Haavisto ei saa kuin vihreiden äänet eli 12-13 %. Merja Kyllönen saa noin 5% eli vähemmän kuin vasemmistoliiton kannatus on,koska änkyräiset piiraiset eivät häntä äänestä. Nils Torvads saa NATO- vastaisella kampanjalla vain noin 3%. Huhtasaari saa 5%.
Eli lopputulos on fifty fifty! Uskon,että toinen kierros tulee juuri ja juuri sen vuoksi,koska Sauli Niinistön " karvat" paljastuneet kiertueen loppupuolella. Eli lopputulos on,että toisella kierroksella nähdään televisiossa ilmeillään pelleilemään ryhtynyt Sauli Niinistö ja väsähtänyt Paavo Väyrynen. Kaksi kansanliikkeiden ehdokasta, mikä sekään ei anna kovin mairittelevaa kuvaa puoluepolitiikoista!

Anonyymi kirjoitti...

Pikkukunnissa ollaan pragmaattisia. Ääni annetaan ennakkoon esim. kauppa-, kirjasto- tai uintireissulla, koska välimatkat ovat pitkiä ja kulkuyhteydet huonoja. Lapissa noin 40 %:ia äänesti ennakkoon.

Toipila kirjoitti...

Ei Paavo Väyrynen ole lainkaan väsähtänyt. Päinvastoin Paavo on loistavassa vaalikunnossa. Niinistö se joutuu todelliseen testiin ja liemeen, kun Väyrynen päästää vapautuneesti haasteensa menemään kakkoskierroksella.

Toimittajaraukat joutuvat puolustamaan Niinistöä sen kuin kerkiävät Paavon vyörytykseltä. Tulemme näkemään lennokkaan ilotulituksen ja sekoilevat toimittajat sekä ärsyyntyneen ja änkyttävän Niinistön. Väyrynen vain myhäilee ja tykittää taas...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep jep! Ilta-Sanomien raati antoi Paavo Väyryselle parhaat pisteet eilisestä Sanoma-talon tentistä. Sauli Niinistöä paremmin menestyivät tuossa tentissä ko. raadin mukaan myös Tuula Haatainen ja Matti Vanhanen.

Aktiivimalli ja tulossa oleva suuri mielenosoitus Senaatintorilla syövät "kivasti" Sauli Niinistön kannatusta.

Anonyymi kirjoitti...

En usko että demarit taktisista syistä näissä vaaleissa nyt äänestävät Pekka Haavistoa. Ensinnäkin demarit ovat ottaneet juuri äskettäin ns. johtavan oppositiopuolueen paikan vihreiltä! Miksi he nyt äänestäisivät vihreiden puolueen ehdokasta? Ei ainakaan siinä ei olisi mitään logiikkaa! Mutta eihän demareista tiedä! Heidän kannattajansa ovat näissä vaaleissa ns. nukkuvia! Toiseksi kyllä demarinaisten nyt luulisi äänestävän omaa ehdokasta eli Tuula Haataista. Näistä se Haatainen sen 5 %, jota olen hänelle veikannut!
Paavo Väyrysen äänimäärää eivät mitkään gallupit pysty mittaamaan. Jos hän olisi aloittanut kampanjansa kuukautta aikaisemmin,hän olisi saanut sen 15% ja päässyt näissä vaaleissa toiselle kierrokselle. Nytkin on mahdollista juuri sen vuoksi,ettei näissä vaaleissa tule Haavisto-ilmiötä! Jo viime vaaleissa Paavo oli voittaa Pekan!!!!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Minusta ehdokkaat voidaan jakaa menestysmismahdollisuuksien mukaan kolmeen kategoriaan: 1) Sauli Niinistö, 2) ryhmään, johon kuuluvat Pekka Haavisto, Paavo Väyrynen, Laura Huhtasaari ja Matti Vanhanen) sekä 3) ryhmään, jossa ovat Tuula Haatainen, Merja Kyllönen ja Nils Torvalds. Haatainen toki "keikkuu" katsantokannasta riippuen kakkos- ja kolmosryhmän välillä.

Nyt keskiviikkona 24.1. veikkaisin, että kolmosryhmä eli Haatainen, Kyllönen ja Torvalds saavat äänistä 12-13 prosenttia. Kakkosryhmään kuuluvat ehdokkaat saavat äänistä 43-44 prosenttia, jolloin Niinistölle jää äänistä ensimmäisellä kierroksella 43-45 prosenttia.

Tarvitaan siten toinen kierros.

Anonyymi kirjoitti...

Demarien intressi on vastustaa aktiivimallia äänestämällä tietenkin omaa ehdokasta. Ei yksi Niinistön ja Haaviston kinaaminen tentin lopussa voi vaikuttaa sinne eikä tänne. Jos aihepiiriä käsitellään enemmälti huomisessa "suuressa vaalitentissä",niin silloin Niinistö saattaa olla "kuumana".
Niinistöllehän on kaikissa kysymyksissä - koskapa se sitten asevientiä, pakolaiskysymyksiä jne.- tapana vedota siihen,että valtioneuvosto teki päätöksen! Miksei kukaan tenttiin osallistuvista tai sitten toimittajista voi nyt suoraan kysyä minkälaiset välit Niinistöllä on hallitukseen, arvostaako hän eduskuntaa, jossa hän viimeisenä kautenaan ei ollut päästä edes puhemiehen vaalissa läpi?
Kysymyksiä Niinistölle heti tentin alkupuolella selkokielellä,eikä vasta viimeisen kysymyksen,että herra presidentti olisin vielä kysynyt!!! Ei sellaista asennetta nyt enää! Ei se Sauli pure tai ainakaan purematta niele!!!
Matti Vanhanen tosin lohkaisi Hesari/Ilta-sanomat tentissä Niinistölle,että " tässä on kyllä vielä vaalit välissä" , kun Niinistö vastasi vahingossa johonkin kysymykseen,että mitä hän tekee toisella kaudella. Varmaan presidentinkansliasta tämäkin Niinistön moka oikaistaan tai on jo oikaistu! Miksi lehdet ja media yleensä suostuu oikaisemaan Sauli Niinistön lausumia presidentinkansliasta pyynnöstä. Tämä ei vaikuta hyvältä eikä ole oikein. Kohta kaikkien puolueiden tai kansalaisjärjestöjen ehdokkaiden toimistot pyytävät oikaisuja, jos heidän ehdokkaansa on jotenkin päästänyt sammakon. Miten muuten presidenttiehdokas Sauli Niinistön lausumia oikaistaan presidentinkansliasta toimesta. Eikö oikaisijan pitäisi olla Niinistön ehdokkaaksi valinneen kansalaisjärjestön asia, eikä pressan kanslian asia?!!!

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi en vielä äänestänyt sillä vaikuttaa siltä, ettei istuva saa ehdotonta kannatusta. Mitä enemmän kuuntelee niin sitä ihmeellisempää on ulostulo.
Mijoonasakot ns vihapuheille vaikkapa esittää oman mielipiteensä, uskomatonta puhetta.

v. 2015 maahantulovyöry olisi pystytty estämäään jos olisi haluttu. Tämähän on tosi ja ei muuksi muutu.
Tässä vasta aluksi. Ei jatkoon.

Vaikuttakin siltä, että vaarin kannanottoihin vaikuttaa nuorikkovaimo, tämänhän ehdokas onkin myöntänyt aikaisemmin. Ei hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

Tutkija: "Toinen kierros olisi aikamoinen ihme" – Niinistön kannatus laski, Väyrynen ja Huhtasaari tasoissa kolmantena

https://yle.fi/uutiset/3-10039433

Anonyymi kirjoitti...

Timo Haapala on onnensa kukkuloilla kun Yle:n tuore mittaus antaa Niinistölle 63% kannatuksen. Ja väittää Accuscoren ennustetta "sekoiluksi". No, huvinsa kullakin. Kohtapahan tuo nähdään kuka veikkasi parhaiten. Jos toinen kierros tulee, niin Haapalan vuosi pilalla?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jep, Haapala on tehnyt kyllä kaikkensa sen eteen, ettei toista kierrosta tulisi! Pro Finlandiaa varmaan pukkaa miehelle kohtapuolin.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdokkaiden kieitaito jää aika vähälle käsittelylle, vaikka se on toimenkuvan kannalta nykyisin tärkeä. Ruotsinkielisessäkin tentissä kaksi ehdokasta vastasi suomeksi.

Milloin nähdään englanninkielinen tentti?

Mielenkiintoisin oli jakso jossa ehdokkaat saivat kysyä toisiltaan. Haavisto sortui omaan näppäryyteensä ja Niinistö hiiltyi. Ensi kerralla pitempi jakso, ovat parempia kysyjiä kuin Haapala & co.

Anonyymi kirjoitti...

Pekka, Paavo, Laura 33-37%
Loput14-17%
Niinistö 48%