keskiviikko 31. tammikuuta 2018

1133. LENNU IS BACK!


1. Presidentinvaalikampanjan aikana ja Sauli Niinistön voitonjuhlissa meitä kaikkia, ei vain suomalaisia, vaan porukkaa Amerikoita asti, on vaivannut ja jopa huolestuttanut yksi tärkeä kysymys, joka ajaa kirkkaasti kaikkien Nato-höpinöiden, transpondereiden ja arktisen hysterian ja mustan hiilen ohi:  Missä on Lennu? 

2. Lennu hurmasi kaikki viimeistään joulun 2016 alla Mäntyniemessä, jossa se juoksenteli ympäri ison salin lattiaa ja nuuhki kiihkeästi presidenttiparin eteen ympäri Suomen maan tuotuja perinteisiä jouluruokia, eritoten joulukinkkua ja -haukea. Kuvat ja videot tilaisuudesta, jossa Lennu varasti pääosan, levisivät tuossa tuokiossa ympäri maailmaa ja siitä tviitattiin niin maan perusteellisesti, yhden päivän aikana jo 50 000 kertaa. Voidaan yhtään liioittelematta sanoa, että Lennu nuuhki kerta heitolla Suomen, Mäntyniemen ja Suomen presidenttiparin maailman kartalle.

3. Mutta tämän jälkeen Lennu katosi kuvasta eli julkisuudesta kokonaan. Viime joulun alla, jolloin presidenttipari jälleen seisoi asennossa Mäntyniemen salissa vastaanotttamassa iänikuisia kinkkuja, haukia, silakoita, laatikoita, joulupipareita ja ties mitä kaikkea joulukrääsää, katsojat odottivat vihdoin näkevänsä Lennun, mutta turhaan. Presidentti Niinistö ei puhunut eikä pukahtanut Lennusta yhtikäs mitään.

4. Tammikuusta asiasta huolestuttiin toden teolla ja aidosti. Esimerkiksi The New York Times nosti Lennun katoamisen lähes ykkösuutikseen. Lehti haukkui itse vaalikampanjan tylsäksi ja muutenkin maanrakoon - syystä haukkuikin. Lehden Helsinkiin lähettämiä toimittajia kiinnosti vaalitaistelussa vain yksi asia: Missä on Lennu? Lehti arveli, että Lennu on sairastunut.

5. Vasta ensimmäisen ja samalla viimeisen äänestyskierroksen jälkeen Sauli Niinistö kertoi Mäntyniemessä maannantaina pitämässään (sinänsä tylsässä) tiedotustilaisuudessa, että Lennu on kunnossa ja että hän olisi edellisenä iltana ollut vastaanottamassa kotiin  saapunutta isäntäänsä yhdessä Jennin kanssa. Niinistö kertoi myös, että hän oli määrännyt Lennun vaalikaranteeniin, jottei yleisiö olisi luullut, että hän aikoisi ratsastaa vaalivoittoon Lennun avulla.

6. Tuo tieto helpotti toki suurta yleisöä. Jos Lennu olisi ok, niin silloinhan valtakunnassa olisi kaikki taas oikein hyvin! Ihmisiä jäi kuitenkin hieman askarruttamaan, miksi Lennu ei tullut Mäntyniemen infossa lehdistön eteen yhdessä Saulin ja presidentinkanslian tiedottajan  Katri Makkosen kanssa. Sauli vastasi itse kysymykseen toteamalla, että Lennu on sen verran "railakas kaveri", ettei sitä voitu päästää häiritsemään (muka) arvokasta  tilaisuutta.

7. Tänä iltana Lennu sitten esiintyi karanteeninsa jälkeen ensimmäisen kerran julkisuudessa. Hänen esiintymisensä ei kuitenkaan ollut välitön ja suora, vaan hänet tuotiin esille videon avulla. Video ilmestyi Niinistön Facebook-sivulle ja siihen oli liitetty seuraavat saatesanat: "Myöhästynyt kiitos tuestanne! Lennukin seurasi ääntenlaskua ja ilahtui vaalikaranteenin loppjumisesta. SN."

8. Videolla Lennu esiintyy lyhyen aikaa ypöyksin. Hän kääntelee tarkaavaisen oloisena päätään puolelta toiselle. Lennu ei ääntele eikä videolla näy ihmisiä. Pieni pettymys video on, sillä olisi toivonut, että Sauli olisi ollut videolla Lennun seurassa. Mutta kait presidentin sanaan voidaan luottaa ja uskoa, että video on tuore ja että Lennu on todellakin kunnossa.

9. Huomenna vietetään presidentin toisen kauden virkaanastujaisjuhlia Eduskuntatalossa ja Linnassa. Lienee turha toivoa, että Lennu esiintyisi eduskunnassa - rajansa kaikella!  Mutta voisiko olla mahdollista, että kello 12.40, jolloin presidenttipari tai ainakin Sauli yksin vilkuttelee Linnan parvekkeelta Kauppatorilla olevalle yleisölle, hän sylissään olisi Lennu, tuo valtakunnan ykkösterrieri? Tämä näkymä ja siitä otettavat kuvat rauhoittaisivat kaikkialla ihmisiä, varmaan myös The New York Timesia ja koko maailman lehdistöä aina Pekingiä myöten. Sauli Niinistön toinen kausi saisi Lennun esillä olon johdosta arvoisena alun. 

10. Ilmeistä on, että itse Saulia nähdään julkisuudessa entistä enemmän ja että hän osallistuu myös moniin sellaisiin viihdeohjelmiin, joissa häntä ei vielä ensimmäisellä kaudella nähty.

11. Näen jo sieluni silmillä, miten Sauli on mukana tv-ohjelmassa "Pitäisikö olla huolestunut" pohtimassa mm. Kalle Palanderin ja Tuomas Kyrön kanssa visaisia kysymyksiä ja naurattamassa tv-katsojia. Pidän ilman muuta selvänä, että Sauli kiikutetaan myös  ISTV:n ohjelmaan "Lahjomaton Päivärinta" ja Iltalehden sarjaan "Enbuske -tänään".  En liioin yhtään ihmettelisi, jos Sale nähtäisiin myös Maikkarin Putous-ohjelmassa, jossa hän tanssahtelisi kivojen hahmojen kanssa.  Luultavasti Maria Veitola pääsee Mäntyniemeen tekemään omaa ohjelmaansa otsikolla "Veitola yökylässä"; toivottavasti Maria saa nukkua yhdessä Lennun kanssa. Kaikkea muutakin kivaa viihdepuolella on varmaan suunnitteilla. Selvää lienee, että Sauli esiintyy Baba Lybeckin vetämässä  "Uutisvuodossa" ja Janne Katajan kanssa "Napakympissä". Salatut elämät - sarjaan en sen sijaan vielä tältä syömiseltä jaksa oikein uskoa. Riihimäkeläisenä vetoan lopuksi Niinistöön, että hän ymmärtäisi tänä vuonna kutsua Aku Hirviniemen Linnan juhliin 6. joulukuuta.

12. Edellisessä kappaleessa lausuttu visio olisi hyvin johdonmukaista ja luonnollista, sillä onhan Sauli mahdollistanut jo ykköskaudellaan tasavallan presidentin viran viihteellistymisen ja karnevalisoitumisen. Joten anna palaa vain, Sauli, myös jatkossa!


                                         Lennu-leivosta saa Cafe Esplanadista

18 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Saska Saarikoski pohtii tänään HS-kolumnissaan, onko Sauli Niinistö pseudopresidentti, joka pelaa omaa mielikuvapeliään niin taitavasti, ettei sitä aina peliksi edes tunnista.

SS:n kirjoituksen otsikkona on "Kun Lennu-koira on tärkeämpi kuin Nato - Viihteellistynyt media nostaa valtaan viihdyttäjiä, eikä sitä ole helppo kääntää".

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005547334.html

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Itse olen kyllä tunnistanut Sauli Niinistön jo aikoja sitten presidentinviran viihteellistäjäksi ja mielikuvapelien pelaajaksi, joka on käyttänyt taitavasti hyväkseen viihteellistynyttä mediaa, myös ja eritoten Helsingin Sanomia. Sauli on hakenut mediasta ja yleensä julkisuudesta suosiota omaa poliittista suosiota kasvattakseen ja siksi että huomio voitaisiin kääntää hänen viranhoidostaan mielllyttävimpiin ja kivempiin asioihin.

Anonyymi kirjoitti...

The Times: Suomen ykköskoira Lennu hymyilee kuten Batmanin Jokeri.

https://www.verkkouutiset.fi/the-times-suomen-ykkoskoira-hymyilee-kuin-batmanin-jokeri/

Anonyymi kirjoitti...

Lennulla on Saulin "hymy", tai Saulilla Lennun. Niin muistuttavat toisiaan kuin vanha aviopari...

Anonyymi kirjoitti...

Näin on! Kyllä siinä on vakka kantensa valinnu! Kaikki on suunniteltu tässäkin kohtaa viimeisen päälle suosion lisäämistarkoituksessa. Ja kohta sitten putkahtaa maailmalle sitten vaalivauva. Vauvelin askettu aika on harkittu tarkkaan vaalien yhteyteen. Että oikein!

Anonyymi kirjoitti...

Mutta,mutta jos vauvan ilme onkin aivan toisenlainen kuin Saulin? Miten sitten" suu pannaan?"
Lennun suuri virhe oli nostaa jalka väärässä paikassa diblomaatin vierailun aikana! En tarkoin muista,mutta näin tapahtui. Se lienee suurin syy Lennun vaalikaranteeriin! Lennu on inhimillinen, mutta koira,tosin presidentillinen sellainen!

Anonyymi kirjoitti...

Jos vauva on tyttö, niin on perin toivottavaa, ettei hänen ilmeensä ja "hymynsä" olisi Lennun kaltainen.

Anonyymi kirjoitti...

Lumimyräkkä karkotti katselijat LInnan edustalta. Presidenttiparin vilkutusta Linnan parvekkeelta ei katsellut paikan päällä juuri kukaan!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Presidentti Niinistön puhe tänään eduskunnassa oli eräiltä osin asiallisesti täysin samanlainen kuin hänen puheensa kuusi vuotta sitten. Hän puhui kaunein sanakääntein nuorten syrjäytymisestä ja eriarvoistumiskehityksestä. Samoin ihmisten ja eritoten vahusten yksinäisyydestä. Hyvä niin. Mutta kuten sanottu, samalla tavalla hän puhui kuusi vuotta sitten eduskunnan edessä.

Kuten tiedämme, nuorten syrjäytymiskehitys on kuuden vuoden aikana entisestään vain pahentunut. Sama koskee eriarvoistumista ja yksinäisyyttä.

Onko presidentti siis epäonnistunut - ainakin tältä osin - tehtävässään ja virassaan? Kylä, näin voi perustellusti sanoa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nicaraguan suurlähettiläs mainitsi Linnan peilisalissa pitämässään puheessaan myös presidenttiparin tulossa olevan vauvan ja viimeiseksi "supersankarikoira Lennus"!

Aivan upeeta! Kyllä diplomaatit ovat sentään fiksua väkeä! He ymmärtävät - kuten minäkin - mitkä seikat tosiasiallisesti ovat lisänneet Niinistön kansansuosiota niin, että hänet valittiin jo ensimmäisellä kierroksella: 1) Vaalivauva ja 2) Lennu.

Puhukoot ns. asiantuntijat, politiikan toimittajat yms. mitä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, jep!

Diplomaattikunnan vanhin Nicaraguan suurlähettiläs Ricardo Jose Alvarado Noguera piti peilisalissa tosiaan puheen ja onnitteli Niinistöä. Hän onnitteli Niinistöä myös perheenlisäyksestä. Myös Lennu-koira mainittiin suurlähettilään puheessa. Ricardo Jose Alvarado Noguera kuvaili Lennua "kansainväliseksi supertähdeksi".

Tottahan surlähettiläs, joka puhui tilaisuudessa myös hieman suomea ja mainitsi saunan, sisun ja Sibeliuksen.

Anonyymi kirjoitti...

"Ilmeistä on, että itse Saulia nähdään julkisuudessa entistä enemmän ja että hän osallistuu myös moniin sellaisiin viihdeohjelmiin, joissa häntä ei vielä ensimmäisellä kaudella nähty."

Salli minun puolestani veikata, että nyt tuollainen "hömppä" katoaa, kun siihen ei ole enää tarvetta ts toinen presidenttikausi ensi kierroksella on saavutettu. Enpä ihmetteli, vaikka Lennu saisi sydärin tms. Vauvasta en rohkene edes mitään ajatella...

Anonyymi kirjoitti...

”Vauvasta en rohkene edes mitään ajatella...”

Mielenkiintoinen tulevaisuus edessä. Eipä Suomessa lehdistö ole saanut kirjoitella kotimaisesta ”kruununperijästä”. Hoidetaankohan synnytyksen viimehetken arvaukset ja seuranta kuin brittikuninkaallisilla? Meneekö asian tiedotukset linnan lehdistötiedotteina vai kertooko tuore isä uutisista suorassa lähetyksessä? Missähän lapsi kastetaan?

Mitenköhän Suomessa suhtaudutaan jos lapsen luokkakaverina on presidentin tyttö tai poika?

Anonyymi kirjoitti...

Joko Jyrki kävi kirjoittamassa tervehdyksensä presidentin tervehdyskirjaan?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Riksulassa ei ollut tervehdys-tai oikeastaan onnittelukirjoja, ja hyvä niin.

Saulista ei koskaan tiedä, miten synnytys junaillaan. Ketkähän tlevat oleman lapsen kummeja? Hehhe!

Siellä se Sauil sitten aikanaa pyörii mukana lapsosen koulun joulujuhlissa ja haluaa tietenkin esiintyä jossain näytelmässä(kin). Ottaa kenties taskustaan esiin pikku lapun ja lukee siitä mietteitään nuortten syrjäytymistä ja eriarvoistumiskehityksestä ja ties mistä kaikesta. Saulia ei toki yhtään häiritse, että muut isukit ovat häntä 50-60 vuotta nuorempia.

Anonyymi kirjoitti...

Mistähän syystä se tiedottaja Katri Makkonen tunkee itsensä aina Niinistön viereen, kun tätä kuvataan? Kukaan muu henkilökunnasta ei tee niin.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kiinnittänyt huomiota myös siihen! Katri Makkonen on parin viime vuoden aikana tosiaankin " tullut julkisuuteen" Sauli Niinistön tilaisuuksissa. Otaksuisin,että kysymy on samasta ilmiöstä kun presidentti Urho Kekkonen aikanaan tarvitsi vanhemmiten entistä enemmän tuekseen Maarit Tyrkköä,kuten äskenesitetty TV-dokumentti osoitti. Varsinkin kun mies lähestyy seitsemääkymppiä, hän tarvitsee entistä tiiviimmin myös nuoren naisen läsnäoloa. Kekkonenkin tarvitsi älykkäitä naisia rinnalleen jo puolisonsa eläessä ja paljon nuorempana kuin seitenkymppisenä.
Olisi jotenkin inhimillisempää,jos media jo esimerkiksi presidenttien eläessä kuten Kekkosenkin tapauksessa, toisi esille nämä inhimilliset presidentilliset tarpeet. Eihän siinä varsinkaan nykyaikana mitään häpeämistä olisi.
Suomalainen media tasantarkkaan tietää,mistä Katri Makkosen lisääntyneestä julkiesiintymisestä on kysymys, mutta se ei joko uskalla tai muutoin halua asiaa kansalaisille paljastaa!!!

Anonyymi kirjoitti...

Saa nähdä, jatkaako Katri Makkonen vielä toiset 6 vuotta kanslian viestintäpäällikkönä. Minusta yksi kuusivuotiskausi tuossa tehtävässä kyllä riittäisi.

Monet kunnon lehtimiehet odottelevat jo "kieli pitkällä" pääsevänsä Niinistön kabinettiin Makkosen tilalle. Hänen seuraajansa voisi olla esimerkiksi I-S:n Timo Haapala., joka on jo osoittanut sopivuutensa hommaan ylistämällä Niinistöä ja hutkimalla tämän kilpaehdokkaita presidentinvaalien yhteydessä. Kyllä tällaisen näytön pitäisi riittää!