keskiviikko 5. marraskuuta 2008

42. Obama voitti - so what?


1. Barack Hussein Obama voitti selvin luvuin John McCainin yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Tämä ei ollut mikään yllätys. Amerikkalaiset olivat hyvin pettyneitä republikaani George W. Bushin (junior) kahteen virkakauteen, joten tuskinpa kenelläkään demokraattiehdokkaalla olisi ollut mahdollisuuksia kukistaa Obama näissä vaaleissa.

2. Sitä paitsi Obaman vastaehdokas McCain on jo 72-vuotias ja hänestä olisi tullut kaikkien aikojen vanhin presidentti ensimmäisellä vaalikaudella USA:n historiassa. McCain haavoittui Vietnamin sodassa ja oli peräti neljä vuotta sotavankeudessa terveytensä menettäneenä. McCain on kumaraselkäinen mies. jolla on vaikeuksia liikkumisessa, eikä hän kuulemma pysty lähettämään sähköposteja tai tekstiviestejä. Miehen sitkeyttä täytyy ihailla. Suomessa McCain todennäköisesti kärrättäisiin rullatuolissa tai rollaattorin avulla yhdessä Mannerheim-ristin ritareiden kanssa tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhliin, mutta jenkeissä mies senkun itse kilvoittelee presidentin virasta.

3. John McCain oli minun hienoinen suosikkini vaaleissa, vaikka tiesin, ettei hän voisi voittaa. Kyllästyin jo pari kuukautta sitten Obaman tyhjänpäiväiseen ja jatkuvasti samantyyliseen "holotukseen": mies huutaa esiintymislavalla tai puhujapöntöstä kurkku suorana onttoja ja mitäänsanomattomia iskulauseitaan "muutoksesta", "meistä", "Amerikasta" yms. ja tämä uppoaa kiljuvaan kansaan, joista osa on niin "fiksua" porukkaa, että äänesti Bushin vielä toiselle kaudelle!

4. Obaman lavaesiintymistä eli holotusta ja jatkuvaa käsien heiluttelua katsellessa tulee kyllä hieman ikävä jopa hieman lullukkamaista Matti Vanhasta, joka ei moiseen ihmisten kosiskeluun ikinä sortuisi. Tosin Matilla ei ole viime aikoina ollut mitään syytä riehaantua eikä heilutella käsiään vaalistudioissa, jos minulta kysytään. Ei ihme, että Obamaa äänestivät lähes kaikki mustat ja latinot sekä suurin osa naisista, niin mustista kuin valkoisistakin naisista. - Ymmärrän tämän, jos minulta kysytään.

5. Obaman kritisoijat väittivät, ettei "Barry" ole saanut juuri mitään aikaan senaatissa, eikä julkisuuteen ole kerrottu, mitä tai minkälaisia juttuja Obama hoiti toimiessaan aiemmin asianajajana. Jotkut hänen entisistä ystävistään ovat joutuneet epäilyksen alaisiksi ja syytteeseen korruptiosta (Tony Rezko), rasismista (Jeremy Wright) tai jopa terrorismiin viittaavista teoista (Bill Ayers). Barry joutui vaalikampanjansa aikana katkaisemaan välinsä näihin ystäviinsä.

6. Puheet siitä, että Obama, jonka toinen nimi siis on todella Hussein, olisi edelleen "ainakin puoliksi" muslimi, eivät ole lakanneet USA:ssa. Obaman kenialainen isähän oli muslimi, mutta Obama itse kääntyi jo varhain kristinuskoon. Mutta vielä kaksi vuotta sitten Keniassa sukunsa parissa vieraillessaan Obama antoi kuvauttaa itsensä turbaani päässään ja perinteisiin heimo- ja muslimiasuun pukeutuneena. - Ota näistä nyt sitten selvää!

7. "Muutos on tullut Amerikkaan", pauhasi Obama tänäänkin voitonjuhlissaan Chicagossa. Todellisuudessa muutos, jota Obama on luvannut lupaamasta päästyään on, sangen kaukana. Obama julisti yhtenäistävänsä Amerikan kansan; so what, niinhän kaikki vastavalitut presidentit ovat luvanneet tehdä aina ja joka maassa.

8. Obama perii kahta eri sotaa käyvän maan, joka on pahassa pankki- ja finanssikriisissä. Obama lupasi vaalikampanjansa aikana vaurauden uusjakoa, Irakissa palvelevien amerikkalaisjoukkojen kotiuttamista ja terveydenhoitojärjestelmän uudistamista. Hän lupasi supistaa USA:n kasvihuonepäästöjä peräti 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Saa nähdä, miten käy ja missä aikataulussa. Ehkä Obama tarvitsee toisen kauden pressana, varmastikin hän sitä haluaa; tässä suhteessa Matti Vanhanen on uhonnut panevansa paremmaksi, sillä Matti haluaa jatkaa pääministerinä vielä kolmannenkin kauden ja istua Suomen peräsimessä aina vuoteen 2015 saakka.

9. Pienille tyttärilleen Barack Hussein oli luvannut ennen vaaleja koiranpennun, jos tulee valituksi. Tämän vaalilupauksen Barry on tänään ilmoittanut toteuttavansa. Nähtäväksi jää, mitä muita vaalilupauksia Obama saa pidettyä - toivotaan nyt, ettei koiranpentu jäisi ainoaksi, joka toteutuu.

10. Suomessakin Obaman voitto on otettu riemuiten vastaan. Matti Vanhanen on todennut, että voitto meni Suomen keskustan "sisarpuolueelle"; tämä nyt on sitä Matin kuivaa huumoria, vaikka totta on, että ainakin paperilla USA:n demokraattista puoluetta ideologisesti lähinnä Suomessa on juuri keskusta.

11. Presidentti Tarja Halonen jaksoi tietysti myös hehkuttaa Obaman voittoa ja tämän ymmärtää, sillä saihan Halonen Obaman voiton myötä hieman uutta toivoa haaveilleen saada edes kerran presidenttikaudellaan kutsun Valkoiseen taloon. Toivotaan, ettei Halonen tällä kertaa mokaisi chansejaan rupeamalla oikomaan Obaman solmioita tai muita vaatekappaleita, niin kuin hän erehtyi tekemään Bushille. Smal talk -sanastoakin olisi syytä tarkistaa. Enää ei oikein sovi, että presidenttimme livertelisi USA:n pressalle jotenkin siihen tapaan, että "voi, kuinka hurmaava rusketus Sinulla, Barry, onkaan"!

12. Niin, ja se pitää vielä muistaa, että Obamaa vastaan tehtiin jo vaalikampanjan aikana kaksi salamurhayritystä. Asiantuntijat, myös suomalaiset, pitävät melko todennäköisenä, että Obamaan surmaamista tullaan yrittämään myös tämän jälkeen. USA:ssa on murhattu yhteensä neljä virassa ollutta presidenttiä, viimeksi salamurhan kohteeksi joutui John F. Kennedy vuonna 1963. Toivotaan nyt, että Obama säästyisi näin julmalta kohtalolta.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vilkaisu pörssiin osoittaa, että Obamaa katsotaan nyt hitaasti.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää on se, että Husseinilla ja muslimeilla pelottelijat hävisivät. Vielä parempaa olisi, jos osaisivat hävetä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä mietiskellä näitäkin puolia. Mutta mitähän mahdollisia seurauksia olisi ollut tämän Nestorin 72 v valinnasta. Olisiko homma edennyt kuin Kekkosella aikanaan. Pyydettiinhän Urkkiakin vielä varsin väsyneenä jatkamaan. Rva Palin pääsisi sitten atomipomminappia tarvittaessa painamaan. Sehän olisi suurinpiirtein sama tilanne kuin olisi Suomessa nyt, jos Matti olisi sittenkin nainut Ruususen.

Anonyymi kirjoitti...

Obama lupasi vaalikampanjansa aikana vaurauden uusjakoa, Irakissa palvelevien amerikkalaisjoukkojen ko Hän lupasi supistaa USA:n kasvihuonepäästöjä peräti 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Mitäs tässä yritetään sanoa?
Katkeaa kesken.

ainakin paperilla USA:n demokraattista puoluetta ideologisesti lähinnä Suomessa on juuri keskusta

Hassua. Voidaan nimittäin miettiä myös republikaaneja: ruraalipuolue, uskonto tärkeä, vallan hajauttamista "maakuntiin", jne. Se(kin?) kuulostaa Keskustalta..

Anonyymi kirjoitti...

Tämä McCainin kannattaminen oli varmaankin vitsi sittenkin?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ei, John McCainin kannattaminen ei ollut minulle eikä minusta suinkaan mikään vitsi.

Olen täydentänyt tekstiä "katkenneen" virkkeen osalta.


McCain olisi kyllä pystynyt hoitamaan yhden nelivuotiskauden oikein hyvin. Eikä pidä aliarvioida Sarah Palinin kykyjä ja taitoja; tuskinpa häntä olisi valittu Alaskan kuvernööriksi pelkästään "missiansioilla". Palinin vertaus Ruususeen on huono vitsi. Ehkä Palinin menestyminen USA:ssa ihmetyttää suomalaisia, koska täällä meillä entiset missit eduskunnassa herättävät nykyisin huomiota vain uusilla kihlakumppaneillaan ja seurusteluillaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tänään ilmoitettiin, että Sarah Palinin kannattajat alkavat valmistautua jo vuoden 2012 presidentinvaaleihin, siis USA:ssa. Hyvä!

Tänään ilmeni myös, että Barck Obamalla on jo ollut selkä kanta, jonka mukaan Suomi voija sen tulisikin liittyä NATOon! Erittäin hyvä! Obamahan taitaakin olla järkimies!

Ehkä tämä on se täky, jonka Tarja Halosen on nieltävä - Suomi siis Natoon - jotta hän voisi sada Obamalta kutsun Valoiseen taloon!

Anonyymi kirjoitti...

Eikä pidä aliarvioida Sarah Palinin kykyjä ja taitoja; tuskinpa häntä olisi valittu Alaskan kuvernööriksi pelkästään "missiansioilla".

No, Suomessakin valittiin missiansioilla ministeri. Jälki sen mukaista.
Jotenkin vaan tuntuu siltä, että Alaska on sen verran pienempi paikka, ettei siellä voi töpätä pahasti. Ja on kai sielläkin virkamiehiä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Italian pääministeri Silvio Berlusconi totesi tänään Obamasta, että tällä on kaikki, mitä menestyvä poliitikko voi toivoa. "Hän on nuori, komea ja vieläpä ruskettunut", sanoi Silvio. - Hyi, hyi, Silvio!

Anonyymi kirjoitti...

Minun on pakko nyt puuttua tähän hieman vanhempaan blogikirjoitukseen, sillä Obaman valinta suututtaa kovasti.

Jenkeissä hehkutetaan, kuinka nyt on tehty historiaa, kun saatiin tummaihoinen presidentti. Valtaosa tummaihoisista on äänestänyt Obaman valitsijaa (äänestysprosentit tummaihoisenemmistöisissä osavaltioissa). Ai miksikö? Siksi että hän sattuu myös olemaan ihonväriltään tumma! Valkoiset äänestivät (häntä) myös joko periaatteiden vuoksi tai sen vuoksi, että on rasistista olla äänestämättä tummaihoista.

Jos tummaihoisesta tulee persidentti suureksi osaksi ihonvärinsä vuoksi, eikö se ole rasismia valkoisia kohtaan?

Kommenttini oli todella yleistetty ja kärjistetty, mutta en jaksa vaieta siitä, että asia todella voisi olla näin.

Pääasia kuitenkin lienee, että Palin tipahti pelistä?