tiistai 11. tammikuuta 2011

369. Suomalaisten tonttikaupat Karjalassa jäihin



Kuvasta näkyvät Neuvostoliiton aikoinaan miehittämät alueet, oikeanpuoleisesta kuvasta ukaasissa 380 mainitut kielletyt alueet

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on viime sunnuntaina allekirjoittamallaan ukaasilla kieltänyt ulkomaalaisten maaomistuksen muun muassa "Venäjän Karjalassa", kertoo Kauppalehti paperiversiossaan.

Asiasta kertoi kuitenkin meillä ensimmäisenä Veikko Saksi US:n Puheenvuoro-palstallaan, joka löytyy tästä.

Mikäli presidentin antama ukaasi on ehdoton ja pannaan sellaisenaan täytäntöön, se tarkoittaa sitä, että suomalaisten maaomistus on jatkossa kokonaan kielletty ns. luovutetuilla eli Venäjän miehittämillä alueilla Priozerskin piiriä lukuun ottamatta. Kremlin kyseisessä kieltoluettelossa on 380 hallinnollista aluetta.

Lapin yliopistossa työskentelevä kauppatieteen tohtori Leena Lehtinen, joka on perehtynyt Venäjän maa- ja kiinteistölainsäädäntöön, kertoo Kauppalehdessä, että suomalaiset ovat tehneet maakauppoja omalla riskillään. Venäjän laissa on säädetty, ettei ulkomaalainen saa omistaa maata raja-alueilla ennen kuin presidentin luettelo on vahvistettu.

Lehtisen mukaan luetteloon kuuluvilla alueilla tehdyt suomalaisten maakaupat voidaan joutua purkamaan. Asia riippuu presidentin ukaasin täytäntöönpanosäädöksistä.
-------
Suomalaisten tonttikaupat Venäjällä ja nimenomaan luovutetun eli tosiasiallisesti miehitetyn Karjalan alueella olivat esillä pari vuotta sitten presidentti Medvedevin Suomen vierailun yhteydessä. Tällöin Medvedev antoi kautta rantain ymmärtää, että Venäjä voisi sallia suomalaisten maanoston Venäjällä.

Kun eräs lehtimies yritti udella Medevedeviltä asiaa vielä silloin, kun Medevedevin seurue vieraili Porvoossa, mukana ollut presidentti Tarja Halonen lähes ajoi kyseisen lehtimiehen tiehensä hirveästi sättien.

Nyt se on sitten lopullisesti nähty, mitä tämä meidän Tavja on saanut presidenttikaudellaan aikaiseksi! Ei sitten kerrassaan yhtikäs mitään, ei edes Venäjä-suhteissa, joista häntä on valtaapitävien toimesta kilvan kehuttu. Putin ja Medvedev ovat naruttaneet Halosta vuoronperään pahemman kerran asiassa kuin asiassa.
----
Suomen ulkoministeriön pitäisi usuttaa Euroopan unioni Venäjän kimppuun tonttikiistan ratkaisemiseksi, sanoo kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) Uudelle Suomelle.

Salolainen ihmettelee sitä, että EU antaa Venäjän kohdella ulkomaalaisia maakaupoissa eri tavoin kuin EU kohtelee venäläisiä.

–Ei tämä ole vain suomalaisten ongelma, vaan koko Euroopan unionin. EU:n kansalaiset eivät saa ostaa maata Venäjältä, mutta venäläiset ostavat maata kaikkialta EU:sta, ihmettelee Salolainen Uudelle Suomelle.
---
Laajimmin sanottua asiaa on käsitellyt Veikko Saksi Uuden Suomen Puheenvuoro-palstallaan.

Saksi on oikeassa:
- Viime sotien jälkeen tapahtunut Karjalan Kannaksen, Petsamon, Sallan ja Kuusamon itäosien, Laatokan Karjalan sekä eräiden Suomenlahden saarten pakkoluovutus Neuvostoliitolle rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, koska ns. Pariisin rauhansopimuksen muotoon puettu sopimus perustui väkivallalla uhkaamiseen.

- On täysin hölmöä ja edesvastuutonta, että mitään vastavuoroisuutta maakaupoissa ei ole. Suomi sallii venäläisille käytännössä täyden osto- ja omistusoikeuden Suomessa oleviin kiinteistöihin, mutta suomalaisilla ei ole mahdollisuutta omistaa Venäjällä kiinteistöjä.

- Suomen pitäisi ryhtyä asiassa kovempiin otteisiin mm. rajoittamalla yhdessä EU:n kanssa venäläisten maanostoa Suomessa. On hämmästyttävää, ettei Suomi ole asettanut venäläisten maanostoille Suomessa minkäänlaisia rajoituksia edes sellaisilla alueilla, joissa venäläisten maakaupat muodostavat turvallisuusuhkan.

- Kevään eduskuntavaaleissa kysymys maakauppojen vastavuoroisuudesta on nostettava välttämättä esille ja kaikkien kansanedustajaehdokkaiden ja erityisesti kaikkien puoluejohtajien vastattavaksi ja hallitusohjelman osaksi.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin tekisin samoin Venäjän presidenttinä. En ymmärtänyt koskaan, että miksi suomalaiset antavat tuolla tavalla maatansa ostaa. Ja jos ovat tyhmiä ja höveleitä, niin oma vika. Kyllähän näitä venäläisten tonttikauppoja Suomen puolella onkin ihmetelty. Nyt pitää tehdä sellainen laki, että kaikki venäläisten ostot puretaan ja maat palaa takaisin suomalaisten haltuun.

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän ne totuudet tulevat esiin ja paljastuvat sitten "huipputapaamisten" jälkeen. Saattanos, mikäli Tarsasta olisi kiinni, niin modernisoidut T-72 panssarit n. 500-600 ja Leningradin sotilaspiirin n. 300 MIG 29 ja Suhoit päälle, taisteluhelikoptereineen olisi jo vallannut maamme ja Putin olis Tarsan kanssa naimisissa!

Voi helvate mikä kinkku on tuo Tarsa! Ei riittänyt, että mokas ja pilas suhteen USA:n, nyt vielä Metukkakin päälle..

Kärsikäämme vielä pitkät "kuukautiset", sillä 13 kuukautta on kärsittävää jäljellä.

Olen muuten nähnyt pätkän, en Tarsaa kylvyssä, vaan sen kun hän puhuu Venäjää murteella, jota ei ymmärrä Marikansakaan - Suomeksi?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin 9.1.2011 antama ukaasi 380 koskee myös Viron Petserinmaan (Setomaa) aluetta. Käskykirjeen mukaan setukaisilla ja Petserinmaan asukkailla ei ole omistusoikeutta omaisuuteensa ko. raja-alueilla.

Petseri (Setomaa) oli vuosina 1920-40 Viron tasavallan aluetta. Vuonna 2005 Viro ja Venäjä allekirjoittivat rajasopimuksen, jossa Petserinmaa ja Narvan itäosat jäivät Venäjän alueeksi. Viro ratifioi sopimuksen, Venäjä ei sen sijaan ole allekirjoittamaansa sopimusta ratifioinut.

Viron ulkoministeri on kutsunut Medvedevin ukaasin jälkeen Venäjän suurlähettilään Juri Merzijakovin antamaan selvityksen siitä, miksi Venäjä on jättänyt Viron Setomaan asukkaat ilman omistusoikeutta alueella.

Milloinkahan Suomen ulkoministeri Alex Stubb kutsuu Venäjän Suomen lähettilään antamaan selvityksen ukaasin n:o 380 sisällöstä ja toimeenpanosta Neuvostoliiton aikoinaan miehittämällä Karjalan alueilla?

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan perilliset jotka jäivät ilman perintöä isiensä Karjalan mailta, ovatkin taas esittämässsä korvauksia entisille sukunsa perintöjen saamattomuudelle.

Mutta eikös Vennamo aikoinaan maksanut korvauksia Karjalaan jääneistä omaisuuksista.

Muuten oli hauska kuulla tarina itse edesmenneestä Veikko Vennamosta, kun Veikko oli esittänyt korvauslistaa jäänestään omaisuudesta, niin tarkka vanha omaisuuden käsitelijä virkamies oli huomannut Suomen Kuvalehden kuvasta useiden vuosien jälkeen, että Veikko oli laskuttanut polkupyörästään, mikä kuvan perusteella olikin käytössään uudeella paikkakunnallaan jälkeen Karjalan siirtymisen jälkeen.

Kuulemma tämä on ainoastaan sellainen "rike", josta Veikko oli jäänyt kiinni omaisuudensa pimittämis tarkoituksessa.

Nykyjäänhän tällaiset tapaukset lähinnä naurattavat tavallista pulliaista.

Anonyymi kirjoitti...

Voisivatko saamelaiset ostaa samassa hässäkässä omakseen Lapin maat metsähallitukselta joilla ovat ikiaikaisesti porojaan laiduntaneet?

Anonyymi kirjoitti...

Stubb lienee jo kysynyt ja saanut blogistin kaipaaman selvityksen tekstarilla. Vastaus oli ihan "jees".

Asioihin pitää suhtautua positiivisesti. Stubb varmasti tärkeämmässä paikassa ulosmittaa kaiken sen nöyristelyn, mitä hän on ulkoministerinä Venäjän suuntaan harjoittanut.

Siru Pola kirjoitti...

Sopimukset venäläisten kanssa.. Heh Heh

Halunen kirjoitti...

No nythän on niin, ettei suvaitsemattomuus ole ratkaisu idänsuhteisiinkaan, joten Tarja Halonen on niitä ohjaillut niin kuin ajaisi kieli keskellä suuta luksusautoa, varoen sitä mitenkään kolhimatta, jotta nautittavaa jäisi tulevillekin ikäpolville.

Niinpä 1800-luvun perinteitä vaalien suuret omistajasuvut ovat aina takapenkillä opastamassa, molemmilla kielillä. Kaveria kun ei Suomessa jätetä.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Karjalan kannaksesta vain Käkisalmen piiri on suomalaisille sallittua aluetta.

Miksi? Onko syy siinä, että ulkoministeri Alexander Stubbin isän juuret ovat siellä? Muiden muassa presidentti Ahtisaaren kotikaupunki Viipuri sitä vastoin jää edelleen vain venäläisten uusasukkaidensa haltuun.

Gifuliini kirjoitti...

Tarja Halonen on ollut heikko presidentti. Hän ei ole onnistunut pitämään presidentti-instituution asemaa ja arvovaltaa sisäpolitiikassa, eikä hän ole ulkopolitiikassa kyennyt edes juonivaan nöyristelyyn, ainoastaan nöyristelyyn ja myötäilyyn.

Tuleeko historiasta mieleen heikompaa Suomen presidenttiä?

Anonyymi kirjoitti...

Saiko Stubb Lavroville viime joulukuussa lahjaksi kiikuttamallaan Kossu-pullolla Käkisalmen "vapaaksi" Medvedevin ukaasista?

Anonyymi kirjoitti...

Aiheesta sivummalle, mutta mitä kertoo suomalaisen oikeuslaitoksen tasosta se, että Oikeusasiamies on toistamiseen huomauttanut oikeusministeriötä kallista maksullisista puhelinnumeroista. Ensimmäinen huomautus on tullut jo vuonna 2007!

Repikää tästä.

Anonyymi kirjoitti...

Medvedevin ukaasi näyttäisi käsittävän aika systemaattisesti kaikki "piirit", jotka rajoittuvat valtakunnan rajaan tai merialueeseen: http://www.kremlin.ru/acts/10033

Pienellä otannalla tämä näyttää pätevän niin Karjalaan ja Leningradin alueeseen siinä missä Altain alueeseen ja Burjatiaan. Kaipa tuollaista rajausta voi perustella jonkinlaisella tasa-arvolla?

Käkisalmen ja Pitkärannan alueet ovat sikäli onnekkaita, että eivät ole rajalla eivätkä meren rannalla.
Nyt sitten vain lobbaamaan Venäjän viranomaisia, jotta suosikkikunta siirretään rajoituksesta vapaaseen piiriin...

Anonyymi kirjoitti...

Kun ei ole sukua Karjalassa, niin ei tuo suuri suru ole, vaikka ei ole osto-oikeutta

Pakkolunastetaan vain venäläisten ostamat maat, niin sittenhän tilit on tasan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Myö ei voia tehä niiku tää anonyym ehottaa. Myö ollaan oikeusvaltioss. Myös ei pakkolunasteta ryssien meilt ostamii mait, mut myös tehhää sellane laki, että hyö ei voi ennää tulevaisuuvves ostaa meilt maita.

Kärviskelkööt hyö nyt vaa Suomesta hito kalliil rahal ostamiinsa maitten kanssa, jot hyö ei nyt saa mitekää samal hinnal myötyy etiäpäin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Maan myynti rajavyöhykkeeltä on ollut ulkomaalaiselle Venäjällä aina kielletyä. Nyt tätä rajavyöhykettä kuitenkin laajennetaan merkittävästi.

Medvedevin antama ukaasi 380 perustuu jo vuonna 2001 Venäjällä annettuun lakiin, joka on nyt tarkoitus pannan täytäntöön.

Venäjän maaomistuksen ja maakauppojen lainsäädännön kehityksestä saa hyvän kuvan alla mainitusta Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa vuonna 2009 tehdystä gradusta:

Työn nimi: Rasitteet Suomessa ja Venäjällä Oikeusvertaileva tutkielma (XII+75 sivua)
Tekijä: Yrjö Tyni
Opetuskokonaisuus ja oppiaine: Venäjä-oikeus

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomi on pyytänyt Venäjältä selvitystä siitä, mitä heidän kieltonsa myydä maata ulkomaalaisille raja-alueilla merkitsee.

Ulkoministeri Alexander Stubb kertoi eduskunnan kyselytunnilla illansuussa, että asiaa koskeva nootti on lähtenyt Venäjän ulkoministeriölle tänään.

Hyvä, että jotain tehdään tai ollaan edes tekevinään!
Mutta Stubbin ja koko hallituksen pitäisi terhakoitua myös venäläisten Suomessa tekemien maanhankintojen osalta ja antaa neukuille ukaasi siitä, että he eivät saa enää vastaisuudessa ostaa täältä maita, jollei vastavuoroisuutta maakaupoissa noudateta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Venäjän ulkoministeri Lavrov vähätteli tänään tontinmyyntikieltoa ja sanoi, että sehän on vanha juttu"!

Venäjän myyntikielto ei riko kansainvälistä oikeutta sanoo Lavrov. Siten myöskään vastaavanlainen kielto maan myynnistä venäläisille Suomessa ei voi rikkoa kansainvälistä oikeutta.

Vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti Suomen tulee siis ehdottomasti palata välittömästi aikaisempaan käytäntöön, jolloin venäläiset eivät voineet maata Suomesta ostaa. Tämä laki voidaan säätää jo tämän nyt vielä istuvan eduskunnan aikana.

Raja, jonka itäpuolelta neukut eivät saa maata ostaa, vedettäköön linjan Sipoo- Jyväskylä- Oulu mukaisesti.