maanantai 28. marraskuuta 2011

514. Raamisopimus syntyi - ilman syytesuojaakin

Juostaisiinkohan kaiken maailman palavereissa niin innokkaasti, jos tiedettäisiin, että sana palaver (port.) tarkoitti alun perin neekereiden kyläkokousta...

1. Lähes kahta miljoonaa palkansaajaa koskeva sopimus kahden seuraavan vuoden työehdoista eli ns. raamisopimus toteutuu, kun työmarkkinoiden keskusjärjestöt allekirjoittivat tänään pitkään neuvotellun sopimuksen.

2. Raamiratkaisu uhkasi kaatua viime metreillä autoliikenteen ja satamien työehtoja koskevaan kiistaan. Alun perin osapuolten nimien oli määrä olla raamiratkaisun alla jo viime perjantaina, mutta autoalan neuvottelijoille jouduttiin antamaan lisäaikaa maanantaiaamuun asti.

3. Kuljetusalojen järjestöt syyttelivät toisiaan yökausia jatkuneiden neuvottelujen jumiuttamisesta. Työnantajan mukaan Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT vaati korotuksia, jotka ylittivät 2–3,5 prosenttiyksiköllä tason, joka keskusjärjestöjen raamisopimuksessa oli sovittu kahden vuoden korotuksille. Vihdoin maanantain vastaisena yönä kello kolme kiistan osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen omista sopimuksistaan.

4. AKT:n puheenjohtaja Timo Rätyä pidetään hankalana sopimusneuvottelijana. Työantajaliiton mukaan neuvottelijat pääsivät eilen sunnuntaina kello 14-21 välillä neuvotteleman AKT:n johdon kanssa vain 15 minuuttia loppuajan kuluessa kahvin juonnin ja juttelun merkeissä.

5. Kun AKT:n nimetkin oli saatu raamisopimuksen alle, ilmoitettiin tänään , että Timo Rädystä viime kesänä työsuojeluviranomaiselle tehty kantelu etenee poliisin esitutkintaan. Rädystä oli kannellut AKT:n viestintäpäällikkö Hilkka Ahde. Työsuojeluviranomaiset ovat käsitelleet kantelua väitettynä häirintänä ja epäasiallisena käytöksenä. Timo Räty on kiistänyt häirinnän ja sopimattoman käyttäytymisen.

6. Pyynnön esitutkinnan käynnistämistä esitti työsuojeluviranomainen. Pyyntö oli hyvin ajoitettu. Jos tutkintapyyntö olisi saatettu julkisuuteen hieman aikaisemmin, on todennäköistä, että Rädyn johtama AKT ei olisi hyväksynyt raamisopimusta, joka olisi silloin kaatunut ilmeisesti kokonaan.

7. Olisiko Timo Rädyn tullut asettaa raamisopimuksen ehdoksi, että hänestä tehty kantelu raukeaa eikä siis johda tutkintapyynnön tekemiseen? Tunnetaanhan maailmalta tapauksia, joissa omaa maataan tyrannimaisin ottein pitkään johtaneet valtionpäämiehet ovat suostuneet luopumaan vallasta vain täydellistä syytesuojaa vastaan.

8. Vastikään eli viime viikolla saimme tietää, miten Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh on allekirjoittanut Saudi-Arabiassa vallanvaihtosopimuksen, joka nostaa valtaan Jemenin varapresidentin. Saleh on aiemmin kieltäytynyt sitkeästi luopumaan vallasta, vaikka hänen eroaan vaatineet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kuukausikaupalla. Sopimuksen mukaan vallasta luopuminen takaa presidentille ja hänen perheensä jäsenille täydellisen syytesuojan.

9. Vallanvaihtosopimus ei saanut jemeniläisiä rauhoittumaan, vaan Jemenin pääkaupungissa Sanaassa on edelleen osoitettu mieltä ja vastustettu nimenomaan mainittua presidentin syytesuojaa.


11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Räty pyöritti mediaa ja yli kahta miljoonaa palkansaajaa oman napansa ympärillä kolme päivää. Farssin puolelle mennyt näytelmä sai lisävalaisua, kun mahdollinen virkamiehen tutkintaesitys poliisille pääsi päivänvaloon.

Vaikka poliisitutkinta on tekemättä, syyte nostamatta ja tuomio antamatta, niin eiköhän Räty ole jo omalla egoistisella toiminnallaan osoittanut, ettei savua ilman tulta.

Mutta kyllä veljet häntäkin suojelevat, nähtiinhän se Kai Telenteenkin tapauksessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyttemmin on uutisoitu, että lopullista päätöstä Timo Rädystä tehdyn kantelun etenemisestä poliisitutkintaan ei ole vielä tehty.

Nyt vasta työsuojeluvastuualueen tarkastaja on esittänyt omana kantanaan, että poliisin tulisi aloittaa rikostutkinta Rädystä tehdystä kantelusta. Lopullisen päätöksen tutkintapyynnön tekemisestä tekee aluehallintoviraston työsuojelujohtaja.

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan pj. Mari Kiviniemi motkottaa raamisopimuksesta:

Hallitus sijoittaa sopimukseen 400 miljoonan euron edestä tukea elinkeinoelämälle. Sen sijaan hallitus vetäytyi raamisopimusta tehtäessä tärkeästä tavoitteesta: palkkatasa-arvosta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mari Kiviniemen kommentista tuli mieleen vanha juttu siitä, voisiko nainen toimia diplomaattina.

Periaatteessa kyllä voi, mutta ongelmia voi syntyä siitä, että naiset ja diplomaatit käyttävät sanoja eri merkityksessä.

Kun diplomaatti sanoo kyllä, hän tarkoitta ehkä. Kun hän sanoo ehkä, hän tarkoittaa ei, ja kun hän sanoo ei, niin silloin hän on huono diplomaatti.

Jos sen sijaan nainen sanoo ei, hän tarkoittaa ehkä.
Kun nainen sanoo ehkä, se tarkoittaa kyllä ja kun nainen sanoo kyllä, niin hän on huono nainen.

Anonyymi kirjoitti...

Rädyn "firma" onkin aivan toisenlainen, kuin Oy Viekkaus Ab kyllähän Hilkan pitäisi se ymmärtää.
Johtamistyylin ja kulttuuriin ei satajmaätkien ja rekkamiesten unioniin sovellu nami nami pusi pusi, eikä nam nam pili pom tai muukaan "käpälöinti" mutta jos tiedottajalla on haluja näyttää kaapin paikka niin siitä vaan.

Siru Pola kirjoitti...

Ahteen suvussa tiedetään kyllä miten ahdistellaan. Oli muuten mielenkiintoinen juttu se Matin asia. Kumma, ettei Matti vienyt juttua oikeuteen......

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ehkä Hilkka ei halunnut Matin vievän?

R. Kakkanainen kirjoitti...

Nämä ahdistelu- ja käpälöintijutut ovat aika ahdistavia. Pitäisikö niistä olla uutisoimatta ja jättää asian selvittäminen niille kenelle se kuuluu?

Useinhan kyse on sitä paitten vain vanhanaikaisesta valtataistelusta. Nykyajan feministit eivät kaihda mitään keinoja. Ahdistelusyytös on varmimpia tapoja edistää omaa uraa. Vaikka syytös olisi perätön, ei ikäviä seuraamuksia koidu. Päinvastoin, kovan mimmin maine kasvaa.

Tietenkin tässä Rädyn tapauksessa voi nähdä piirteitä Matin hyllytyksen kostosta, jossa sijaiskärsijänä toimii nyt Timo.

Muuten olen sitä mieltä että Räty on kova jätkä. Ei ole samanlainen lässy kuin nämä nykyajan feministimiehet.

Tällaistahan edun valvonnnan juuri pitää olla!! Kuka nyt jättäisi käyttämättä kortit jotka on annettu. Muutenhan työnantaja puoli vie kuin pässiä narusta. Kauppalehdessä oli eilen todella kitkerä pääkirjoitus AKT:ta koskien. Tietenkin...

ALan olla kurkkua myöten täynnä tätä riistoa, ahneutta ja pompotusta mitä kapitaali harrastaa. Nalle Wahlroos on antanut sille kaikelle kasvot. Inhon punakat, hyvin syöneen itseriittoisen porsaan kasvot. Kuolisi fasaanijahdissa harhaluotiin niin olisi hyvä joululahja koko kansalle. Myös Ruotsin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No mutta Herra Kakkarainen!

Kukaan ei ole väittänyt, että ATK:n Timo Rätyä epäiltäisiin seksuaalisesta ahdistelusta! Siitä nimenomaan ei ole tiedotteen mukaan kysymys!

"Punaiset posket". Hm, kellähän toisella äskettäin julkisuudessa olleella herrasmiehellä on myös hyvin punaiset posket?

Toivottavasti harhaluodista puhuminen oli Kakkaraiselta vain typerää suunsoittoa! Eikö niin?

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaa Nallea ja muita kapitalisteja ottaa päähän kun tavallinen duunari pystyy lamaannuttamaan koko suomen. Voin vain kuvitella heidän v-käyränsä. Ihan hyvä "reality check" taas tähän paikkaan ketkä tätä suomea oikein pyörittävät.

Ja Räty on todellakin kova jätkä, niinkuin AKT:n pomon kuuluukin olla. Ammattiyhdistysjohtajat ovat niitä jotka käyttävät todellista valtaa suomessa. Ja tämäkös näitä Wahlrooseja ja Liliuksia sapettaa..

Anonyymi kirjoitti...

Enpäs tajunnutkaan kuinka moni vanhan liiton mies käy Virolaisen palstalla. Heille ihan tiedoksi, että kovat miehet eivät kiusaa naisia. Todellisten miesten ei tarvitse pönkittää egoaan kiusaamalla.