maanantai 16. heinäkuuta 2012

617. Hiljaa yössä eli tangomarkkinat ovat taas onnellisesti ohi
Hiljaista suviyössä ilman tangonrenkutusta...

Jokaheinäkuinen kärsimysnäytelmä - oikeastaan yksi monista (muistakaamme myös asuntomessut ym. kamaluudet) - on sitten taas ohitse.

Tarkoitan Seinäjoen Tangomarkkinoita, vai mikä niiden nimi nyt taas onkaan. En katsonut "kisoja" telkkarista tälläkään kertaan, on se niin hirveännäköistä ja etenkin -kuuloista touhua! TV-uutisista näin pätkän kisoista ja ohimennen myös etupenkissä istuneen Sauli Niinistön kärsivän ilmeen. En yhtään ihmettele, että Salella oli "Hiljaa yössä" -kisojen jälkeen niin kiire pois Seinäjoelta, että siihen tarvittiin armeijan sotilaskone, vaikka Turkkuseen ja Kultarantaan on Seinäjoelta matkaa vain 300 kilsaa!

Monien lehtien lukijoiden ylivoimainen ennakkosuosikki Suvi Karjula - soinnukas nimi naiskilpailijalle muuten (!) - ei sitten voittanutkaan eikä päässyt edes loppufinaaliin. Voisiko joku ystävällisesti kertoa, mikä Suvin esityksessä nyt mätti? Oliko hän kenties "liian paksu perhoseksi"- tyyppiä, vai mistä lie kiikastanut? Joku hieman kimeä-ääniseltä kuulostanut miekkonen julistettiin voittajaksi. No, olihan mies ainakin tumma, vaikkei "tummiin" kuulukaan.

Jotakin noille tangokisoille tarttis tehrä! Kun kisoja on järjestetty kai jo 30 vuotta, on selvää, ettei maasta löydy joka vuosi uusia korkeatasoisia tangolaulajia. Siispä kisat voitaisiin pitää esimerkiksi vain joka toinen, joka viides tai vaikkapa joka kymmenes vuosi!

Ai niin, mutta kyllä jokaiselle tasavallan presidentille pitää jättää mahdollisuus olla mukana Tangomarkkinoilla, joten joka kymmenes vuosi ei sitten käy!

Kun ravikisoissa on omat sarjat kylmä- ja lämminverisille hepoille, niin samoin pitäisi olla myös tangokisoissa. Siis "tummille" eli näille ahlgreneille, lundbergeille, nymaneille jne. oma sarjansa. Nyt näitä "tummia" sorsitaan tuomariston toimesta.

Eri ikäryhmille myös oma sarjansa ja ns. "vanhat mestarit" myös kisaan mukaan. Esimerkiksi sarjassa miehet yli 70 tai 75 vuotta kisaisivat voitoista sellaiset nimet kuin Reijo Taipale ja Eino Grön. Tämä olisi yleisöstä varmasti metkaa!

Klassisen musiikin laulajat eli esim. Matti Salminen ja Karita Mattila olisi myös houkuteltava mukaan veivaamaan tangoa ja kisaamaan keskenään Suomen suviyössä!

Onhan näistä jokavuotisista tangokisoista ainakin se (muka) hyvä puoli, että iltapäivälehdet voivat julkaista joka vuosi samat ikivanhat juttunsa siitä, miten esimerkiksi "Olavi Virta muuttui vuonna 1959" tai "miten Eino Grön paini Reposaaren Kunnossa" tai "lakkasi dokaamasta tasan tarkkaan 35 vuotta sitten".

Ennen vanhaan kansan tuomio oli tyly olipa sitten kyseessä millainen tangokuningas tai -keisari tahansa. Kun Olavi Virta sortui kerran esiintymään jossakin Kiteellä kännissä, niin hänen uransa olikin sitten siinä eli alamäki alkoi eikä kansa antanut anteeksi "mestarinsa" juovuksissa esiintymistä.

La Cumparsitaa, Satumaata tai muita tangokappaleita ei, saatuna soikoon, saa kerta kaikkiaan laulaa kännissä, on se tanko niin jumalainen ja pyhä asia! Kipaleet "Hopeinen kuu" ja "Satumaa" olisi kyllä otettava virsikirjan seuraavaan painokseen, on ne niin iki-ihania ja jo nyt puhkiveisattuja!

Mutta kuka hemmetin suomalainen mies suostuu tanssimaan tangoa täysin selvin päin? En minä ainakaan silloin, kun satuin 2-3 kertaa joskus nuorena miehenä Riutan tai Kolmilammin lavalla suviyönä käymään.

30 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäpä katsoin tangokisaa ensimmäistä kertaa elämässäni. Laulajat olivat keskitasoisia eikä "kuninkaallista" olisi tullut julistaa lainkaan. Harmi, etä keskitasoista naamanvääntelijääkin kutsutaan nyt, piipittävästä äänestä ja koomisesta tulkinnasta huolimatta, tangokuninkaaksi. Karmeaa katsottavaa oli etenkin Junnun pojan "runoilu". Mistä ihmeestä mies saa itsetuntoa höpistä järjettömiä. Ja toimittajat ylistävät lisäesiintymisten toivossa tätä puujalkatekniikan erikoismiestä. Sale oli nähtävästi valvonut muutaman yön liikaa. Kädet kyllä liikkuivat aplodien tahtiin, mutta joka toinen räpytys jäi pois. Jenni sen sijaan oli varsin virittyneen näköinen. Lieneekö ollut niin paljon innokasta ihailijakuntaa ympärillä. Ensi vuonna katson varmasti koko spektaakkelin. Pitää hankkia isompi televisio, että pääsee "lähemmäksi" Salea yms kuninkaallisia.
Siru Pola

Anonyymi kirjoitti...

Unohtakaa olympialaiset, suomalaisilla on parempaa tarjolla, kehotti BBC eilen näyttäessään suopotkupalloa Hyrynsalmelta.

Mihin olisivatkaan verranneet tangomarkkinoita?

Anonyymi kirjoitti...

Oi , sinäpä sen sanoit! Kaikki nämä kesän perusrepertuaariin kuuluvat tapahtumat alkavat jo tätäkin lukijaa tökkiä. Tangolaulajatkin jotenkin niin samasta muotista veistettyjä, ei jää mitään mieleen. Tangokisoissa voisi tosiaan pitää muutaman vuoden tauon, eikä kukaan edes huomaisi. Salen hautajaisilme on vissiin syntymälahja, kun aina näyttää samalta - kesää talvea, Makarovin vieressä tai tangomarkkinoilla, se ja sama. Olavi Virran "Hei mambo" ei ole vielä vertaansa löytänyt, tuskin löytääkään. Kyllä yksi kunnon tangolaulaja näin pienen kansakunnan historiassa on jo bingo, ei voi olettaa joka vuosi uutta virtuoosia. Minusta tangolaulaja sitä paitsi tarvii esintymiseensä jonkinmoista painoarvoa, karismaa - sitä uupuu nytkin.

Utajärvellä sentään jotain uutta. Kunnanjohtajankin mukaan ovat edelläkävijöitä: pierukisat. Voittajaa etsitään desibelimittarin kanssa, hajua ei arvostettane näissä skaboissa miksikään. Hernekeitto sallitaan dobingiksi. Haluaisin totta vieköön nähdä Salen Utajärven VIP-aitiossa ihastelemassa innovatiivista suomalaista kesäkansaa.

Anonyymi kirjoitti...

No totta maar tankokisat ny aina yhret euroviisut voittaa!

Unknown kirjoitti...

Joku innostui naapuritalossa soittamaan tangolevyä täysillä ikkunat auki koko eilisen illan. Muutenkin oli tuskainen olo. Otin siedätyshoitoa poliisille soittamisen sijaan partsilla istuen. Onneksi tuli ukonilma ja asetti kaiken absurdin oikeisiin mittasuhteisiin.

Hariton

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tanssivatkohan naiset keskenään tangoa, entäpä tango poikaparina esitettynä?

Naiset voinevat lohduttautua sillä, että paini, taitaa vielä vapaapaini, on nykyisin olympialaji, samoin judo ja karatekin kaiketi. Ota kiinni, mistä saat, siis!

Eiköhän painimatsi aina yhden tangon väärtti ole?

Mutta, kuten tiedämme, kovat kundit eivät tanssi ollenkaan!

Anonyymi kirjoitti...

Nutturapäisten miesten aikakaudella, jolloin ukko istuu pelkääjän paikalla ja hoitaa lapsia, on ihanaa, kun on edes yksi paikka, jossa roolijako on vesiselvä. Herra varjele meitä tangolta, jossa päsmäröi nainen.

Jari J. Marjanen kirjoitti...

Vaikka professori Virolaisen tämänkertainen kirjoitus lieneekin tarkoitettu pakinatyyppiseksi, niin en silti malta olla korjaamatta, että Olavi Virran uran käännekohta sattui Ilomantsissa eikä missään Kiteellä - minkä lisäksi tolkuttomassa humalassa oli hanuristi Arvo "Apo" Nyström eikä Virta itse, vaikka Virran maine kärsikin. Kuulin tarinan vuosia sitten suoraan yhtyeen rumpalilta Manu Teittiseltä, joka on jo edesmennyt hänkin.
- Terv. Perinteisen populaarimusiikin harrastajatutkija

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kiitän Jari.J Marjasta oikaisusta!

Ilomantsi ei nyt kuitenkaan ole niin hirveän kaukana Kiteestä!

Tuosta sen nyt näkee, miten v. 1959 maestro vastasi eräänlaisen isännänvastuun nojalla työmiehensä eli tässä tapauksessa orkesterin hanuristin möhläyksestä! Surullista, jos tuosta tapahtumasta todella alkoi Olavi Virran uran alamäki.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä Janus Hanski ja Tapio Liinoja tekivät kilpailussa? Kumpikaan ei osaa laulaa, varsinkaan tangoa ja olivat muka kilpailemassa voitosta? Jos konsepti on todella menossa tähän suuntaan että otetaan mukaan julkkiksia vain mielenkiinnon lisäämiseksi niin voisivat lopettaa koko kilpailun. Taso on muutenkin laskenut kuin lehmän häntä, tämänvuotinen voittajakin herättää lähinnä säälinsekaisia tunteita kimeällä lauluäänellään. Puhumattakaan lammasmaisella äänellään hoilottavasta Amadeus Lundbergista. Voi niitä aikoja kun esim. Teuvo Oinas kruunattiin kuninkaaksi, silloin olivat miehet vielä jalometallia. Nykyisin romurautaa.

T: Holsti

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä tangokisoihin pitäisi saada sarjaan M70 mukaan myös M.A. Numminen. Teuvo Oinaan kohdalla nimi ei siis ollut enne...

Anonyymi kirjoitti...

Ennen oli sarjat miehille ja naisille, valittiin kunkku ja kuningatar. Tangomarkkinoiden jokavuotisuus aiheutti, että kuninkaallisia tuli liikaa eikä keikkoja riittänyt läheskään kaikille.

Tangokuninkaallisille ei ole eduksi, että osa lojuu maitolaiturilla unelmoiden ja pieni osa tahkoaa illasta toiseen lavoilla. Niinpä päädyttiin puolittamaan kuninkaallisten määrä. Kuningasta ja kuningatarta ei voi määrätä ennalta "tasa-arvoisesti", koska silloin olisi kisoista aina poissa toisen sukupuolen laulajat. Nyt on yhteinen sarja, jonka voittajaa ei määrää yleisö. Tuotto-odotukset ja hyvä tuttu -kerho määräävät, kuka voittaa.

Suomen kansa on onnellisen tyhmää (kuten politiikasta ja oikeustapauksista nähdään), että se nielee vaikka aidanseipään kuninkaalliseksi. Pääasia on kuitenkin rypiskellä Seinäjoella ja käydä yöriiuulla.

Aitoissa paukkuu, kierrekorkit narisevat, on kesä ja kaikki hyvin :)

Anonyymi kirjoitti...

Onko meininki torella tuallaasta? Sittehä sitä on lährettävä ens vuanna ite viivana Seinäjojelle!

Anonyymi kirjoitti...

Sääliksi käy Taipaleen Reiskaa jolle ei vaan myönnetä taiteilijaeläkettä, ei sitten millään. Vuodesta toiseen mies on sitä yrittänyt mutta aina tulee hakemus bumerangina takaisin. Jokseenkin kaikille muille vanhoille staroille se on myönnetty mutta ei Reiskalle. Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa Eino Grönin, joka asustelee suurimman osan vuodesta Kalifornian lämmössä ja on kuittaillut taiteilijaeläkettä jo 15v ajan.

Kuka perustaa tukiryhmän Reiskalle naamakirjaan jotta saadaan tämäkin asia järjestykseen?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Miksi Eino Grön on saanut taiteilijaeläkkeen, muttei Taipaleen Reiska?

No, Eikka Grönhän on vuotta vanhempi kuin Reiska, herrojen iät 73 ja 72 v. Tuo ei ole toki ratkaiseva seikka, vaan se, että Grön on ollut vasemmistolainen ja paininut TUL:n seurassa eli edustanut Reposaaren Kuntoa. Miehikkälästä kotoisin oleva Reiska taas ei ole ollut "TUL:n jätkiä" eikä kuulunut vasemmistopuolueisiin.

Kulttuuriministerit, jotka päättävät taiteilijaeläkkeistä, ovat lähes järjestään olleet vasureita, mm. Claes Andersson ja nyt Paavo Arhinmäki.

No, eihän sillä taiteilijaeläkkeellä tietenkään elä. Sitä paitsi, mitä mies eläkkeellä tekeekään, kun hän - tai he - kiertää koko ajan hiki hatussa tanssilavoja harjoittamassa ammattiaan!

Wikipediasta havaitsin, että Grön vei Taipaleen nenän edestä myös Iskelmä-Finlandia vuonna 2007. Silloin tuosta pystistä päätti Seppo Hovi.

Onhan Reijo Taipale toki ollut parempi laulaja kuin Eino Grön, siitä kai ei ole kahta sanaa!

Anonyymi kirjoitti...

Syy miksi Reiskalle ei myönnetä taiteilijaeläkettä on se että mies tienaa joka vuosi 150 000e. Reiskahan on aina kärkipäässä kun listataan parhaiten tienaavia artisteja. Ihan yhtä kornia olisi ollut myöntää taiteilijaeläke Kari Tapiolle joka tiensi myöskin huimia summia joka vuosi.

Onhan se vähän outoa tosin että Grönin Eikalle myönnettiin taiteilijaeläke jo 57 vuotiaana. Ei kait Eikkakaan mikään tyhjätasku ole koskaan ollut.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Olavi Virralle myönnettiin taiteilijaeläke v. 1972 vain noin kuukautta ennen hänen kuolemaansa, Ola ei siis ehtinyt eläkettään "ryypätä."

"Kirjoitettu on tähtihin/ täyttymys elämän lain/ köyhyys rikkaus, rakkaus/tähdet sen kertovat vain."

El Doctor kirjoitti...

Paavo Arhinmäki mainitsi Facebookissaan, ettei Reijo Taipale ole hakenut taiteilijaeläkettä neljään vuoteen. Tämän hän sanoi myös Iltalehden toimittajalle, mikä ei estänyt tekemästä juttua, joka alkoi näin (7.7.2012):

Taas tyrmäys

Opetus- ja kulttuuriministeriö tyrmäsi kymmenen kertaa tangotitaani Reijo Taipaleen, 72, taiteilijaeläkehakemuksen.

Viime syksynä Taipale ei enää hakenut taiteilijaeläkettä.

Ja niitä myönnettäessä otetaan tosiaan huomioon myös sosiaaliset perusteet.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, suloista. Runokin joskus tältä blogistilta.. ja noin kaunis vielä. You just made my morning.

Anonyymi kirjoitti...

Oi kuinka suloinen tango voikaan olla!

Anonyymi kirjoitti...

Kunikunden sanoin:
"Tangon syleilyssä, ainakaan sen perinteisessä asetelmassa, nainen ei siis voi tehdä oma-aloitteisesti juuri mitään...naisen tulkinta liikkeestä on aina vastareaktio miehen antamalle ärsykkeelle...turhauttavaa ja taantumuksellista...missä viipyy tango, jossa nainen voisi ottaa aktiivisen toimijan roolin ko. tanssissa?" Tämä on meidän hitaiden "tervanpolttoraakakalasyöjien toive, ettei aikaa tuhlata "joutavanaikaiseen hölynpölyyn". Mitäpä se merkitsee. Raavasta raakakalan syöjää panettaa jatkuvasti, sekä aamuin, että illoin ja myös keskellä keskipäivää. Ei tuhraannu aikaa turhaan kujerteluun kun se toinen osapuoli selkeästi osoittaa "oikean ajan". Ei se luolamies ole mihinkään meistä kadonnut. Sitä hienostelijat vain yrittävät piilotella ns. kulttuurin varjolla.

Anonyymi kirjoitti...

Tangomarkkinat on tietysti liikeyritys, jonka taustalla on ohjelmatoimistoa, levy-yhtiötä ja mitä lie yhdistystä sekä Yleisradion kautta kaikki Tv-lupamaksun maksaneet. Markkinat kestävät tasan niin kauan kuin järjestävät tahot saavat viivan alle plusmerkkisen summan.

Himotuin tangokuningas olisi mies, joka laulaisi kuin Olavi Virta, olisi salskea urheilijatyyppi kuin nuori Tapio Rautavaara ja olisi elämäntavoiltaan kuin Matti Nykänen ennen nykyvaihettaan.

Vastaavaa tangokuningatarta estää häveliäisyyteni edes pohtimasta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vastaava tangokuningar olisi Lady Gaga, eiköhän tuo taipuisi tangoonkin...

Pera kirjoitti...

No on noita muitakin tilaisuuksia jotka särkevät tienoon normaalin ajan. Esim. Järvenpään Puisto-Blues on sellainen, ja näinkin monta kännikalaa paikalllisten ravintoloiden paikoilla Järvenpään kavelykadun keskustassa, ilmeisesti koko viikon paikoittuneina oluen voimalla.

Toki Järvenpäälle kunnia siitä, että siellä ei soinut tango eikä valssi.

Anonyymi kirjoitti...

Presidentin kanslia: presidentin viikko-ohjelma 29/2012 – ei virallista ohjelmaa (vrt. vko 28, 27, 26 jne.).

(pe Savonlinnan Oopperajuhlat ja la Mikkelin Kuninkuusravit)

Erno Paasilinnan alun perin toimittajien vallankäytöstä lausumaa aforismia mukaillen ”Merkittävissä asioissa presidentin liikkumatila on kulloinkin niin pieni, ettei sitä ole syytä kutsua liikkumatilaksi vaan häkiksi”.

Saulin kesä kuluu pörräillessä ja kesäjätskiä syöden...niin ja unohtamatta marjoja...paaaaljon mansikoita!

Unknown kirjoitti...

Valssifestivaalit, siinäpä idea !

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Salella on kaikki hyvin! Hänhän ratkaisi jo eurokriisiongelmankin: Jos rahat loppuvat, niin painetaan toki lisää niin paljon, että siitä riittää kaikille!

On se Luojan lykky, että meillä on noin nerokas talousmies pressana! Eihän meitillä suomalaisilla ole hädänpäivää, kun Jutta vielä hoitelee nuo vakuusasiatkin käden käänteessä. Tosin lontoolainen asianajotoimisto tekee työt ja laskuttaa ruhtinaallisesti, mutta sitä vartenhan ne lakifirmat on, jotta niille maksetaan! Espanjahan se on, mikä maksaa meille käteistä vakuuksina, emme suinkaan me heitille!

Anonyymi kirjoitti...

Koko kansan presidentin kesäriennot näyttävät keskittyvän vahvasti Suomi-neidon hameen helmojen alta pilkottavien säärien ja jalkojen kohdalle. Näin, ja sillä huomautuksella, että hame ei tässä tapauksessa ole pitkä ja turvallisuussyistä ulotu polvien alapuolella (Kokkola hätyyttelee minihameen pituuden alarajoja). Tapahtumia on myös rintamuksilla ja kupeilla puhumattakaan muista alueista. Ja instituutilla käytössä kuitenkin Ilmavoimien kuljetuskalusto!