keskiviikko 22. lokakuuta 2014

888. Kokoomus laskussa, keskusta nousussa

1. Viimeaikaisten mielipidemittausten suunta on selvä. Kokoomuksen kannatus on hiipumassa ja keskustan kannatus puolestaan vinhassa nousussa. Helsingin Sanomien tänään julkaiseman kyselyn mukaan Juha Sipilän johtamaa keskustaa kannattaa 22,3, mutta Alexander Stubbin johtamaa kokoomusta vain 19,4 prosenttia vastaajista. Viikko sitten Iltalehti julkaisi oman mielipidemittauksensa tuloksen, jonka mukaan keskustaa kannattaa peräti 23,5 prosenttia vastaajista.

2. Keskusta on johtava oppositiopuolue, jota vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänesti vain noin 15 prosenttia äänensä antaneista ihmisistä. Vaaleissa jytkyvoiton saanut perussuomalaiset on puolestaan hiipunut neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 16,1 prosentin kannatuksellaan. Jopa surullisen hahmon ritarin eli Antti Rinteen johtama sosialidemokraattinen puolue ohitti Hesarin kyselyssä niukasti Timo Soinin johtaman PS:n 16,2 prosentin kannatuksellaan.

3. Pienemmistä puolueista tuskin kannattaa sanoa tässä yhteydessä edes sitä kuuluisaa halaistua sanaa. Niiden kannatusluvut nimittäin junnaavat lähes paikoillaan vaaleista ja gallupkyselyistä toiseen. Vasemmistoliiton pienoinen kannatuksen nousu hallituksesta eroamisen myötä on sulanut ja samaa voidaan sanoa vihreiden kannatuksesta puolueen noin kuukausi sitten tapahtuneen hallituksesta lähdön jälkeen.

4. Mielipidemittausten perustella poliittiset puolueet sijoittuvat 4-5 eri sarjaan. Raskaassa sarjassa porskuttaa Keskusta, keskisarjassa jyllää Kokoomus, välisarjassa Demarit ja Perussuomalaiset,  kevyessä sarjassa taas Vasemmistoliitto ja Vihreät sekä kärpässarjasa puolestaan Rkp ja Päivi Räsäsen Kd.

5. Perussuomalaisten kannatusta syö Timo Soinin yli-innokkuus saada puolueensa näyttämään hallituskelpoiselta. Soini haluaa saada ulkoministerin salkun ja siinä toivossa hän on jo vuosi sitten alkanut nuoleskella Sauli Niinistön ja jopa Erkki Tuomiojan saappaita. Antti Rinteen ongelmana on saada suohon vajoneen demaripuolueen kannatus nousuun keinolla millä hyvänsä, eli vastustamalla hallituksessa lähes kaikissa asioissa kokoomusta. Rinne ei kuitenkaan näytä ponnisteluissaan ja kapuloiden rattaisiin heittelyssään onnistuvan, ei sitten millään. Vuoden 2011 vaaleissa demareita äänesti 19.05 prosenttia ja persuja 19,1 prosenttia kaikista uurnilla käyneistä.

6. Kokoomuksen kannatus ei ole aivan dramaattisessa laskussa, jos sitä verrataan puolueen vuoden 2011 vaaleissa saamaan ääniosuuteen, joka oli 20,3 prosenttia. Jyrki Kataisen hallituksen alkuaikoina kokoomuksen kannatus käväisi tosin 21-22 prosentissa. Keskusta romahti vuonna 2011 Mari Kiviniemen puheenjohdolla 15,7 ja sen jälkeen suoritetuissa gallupkyselyissä jopa 14 prosentin kannatukseen, mutta on kivunnut montun pohjalta pikkuhiljaa ylöspäin. Mutta eihän keskustan ole oppositiossa tarvinnut tehdä juuri muuta kuin nostaa Juha Sipilä puolueen puheenjohtajaksi.

6. Talouden ja työllisyyden jyrkkä alamäki ja monet vuositolkulla viivästyneet rakenneuudistukset, joissa hallitus on tunaroinut perusteellisesti, ovat syöneet kokoomuksen ja demareiden kannatusta. Kuntauudistus ja sote-uudistus eivät näytä onnistuvan vieläkään ja eläkeuudistuksessa, jonka hallitus ja eduskunta ovat antaneet työmarkkinajärjestöjen päätettäväksi, saatiin jonkinlainen tulos vasta äskettäin vuosien hieromisen ja loputtomilta tuntuneiden neuvottelujen jälkeen. 

7. Kokoomuslainen tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa - EU-asiat kuuluvat sisämarkkinapolitiikan piirin - mutta tulokset ovat myös tältä osin olleet vaisuja ja rajoittuneet lähinnä Sauli Niinistön kummalliseen Sotshin matkaan. Salelle kun tuli niin ikävä Vladimir Putinia, että hänen piti EU:n ja länsimaiden johtajien varoitteluista huolimatta rynnätä Sotshiin tapaamaan rakasta kollegaansa.

8. Alex Stubbin tulo pääministeriksi nosti kuukauden ajaksi hieman kokoomuksen kannatusta, mutta sen jälkeen alkoi puolueen alamäki. Kannatus on huvennut poliittisiin virkanimityksiin, puoleen edustajien outoihin möläytyksiin asioista kuin asioista ja älyttömän typeriltä tuntuviin ministerivalintoihin. 

9. Kokoomus ja Alex Stubb ovat pitäneet  - jostakin kumman syystä - Laura Rätyä jonkinlaisena puolueen uudistajana tai jopa pelastajana. Lauraa ei valittu vuonna 2011 eduskuntaan, joten hänet päätettiin nostaa puoluepoliittisilla perusteilla korkeaan virkaan eli Helsingin apulaiskaupunginjohtajan pallille. Sivutoimena Rädylle lätkäistiin vielä Kevan hallituksen puheenjohtajan nuija. Ensi töikseen Räty halusi nostaa profiliian ja alkoi savustaa Merja Ailusta ulos Kevan toimitusjohtajan paikalta. Tämä onnistui nippa nappa, minkä jälkeen operaatio jatkui siten, että Ailuksen tilalle Kevaan nostettiin Laura Rädyn hyvän ystävän eli Lasse Männistön isäukko Jukka Männistö (60). Kun isukki ei täyttänyt Kevan toimitusjohtajalta vaadittavia pätevyysedellytyksiä, niin ei hätää, sillä ko. vaatimuksia muutettiin Männistölle sopiviksi.  Kevan lähinnä pikku- tai kunnallispoliitikoista koostuva hallitus siunasi muitta mutkitta nämä poliittiset ja henkilökohtaiset manööverit. Sitten alkoi Lauran ja Lassen tuolileikki. Kansanedustaja Lasse halusikin - muka täysin yllättäen - Lauran sijaiseksi Helsingin kaupunginjohtajistoon ja Laura puolestaan halusi saada loppukaudeksi Lassen paikan eduskunnassa. Helsingin valtuusto ehtikin jo valita Lassen sijaiseksi. Hanke kuitenkin meni metsään, sillä liika on liikaa (lue: "ahneella on paskainen loppu"), kuten mm. tässä blogissa heti tuoreeltaan paljastettiin. Alexander Stubb, jolla ei aluksi ollut mitään ko. tuolileikkiä vastaan, muutti parin päivän kuluttua kantaansa ja piti operaatiota tuomittavana. Lasse ymmärsi luopua sijaisuutta koskevista haaveistaan. Mutta tässäkään ei ollut vielä kaikki, sillä kokoomus junaili, kenties Laura Rädyn "aloitteesta", että Rädyn sijaiseksi valitiin hänen toinen hyvä ystävänsä - tällä kertaa naispuolinen sellainen - eli Pia Sutinen (kok).

10. Kummallisia lausuntoja, "avauksia" ja ehdotuksia on kuultu viime kuukausina monien kokoomuslaisten poliittikkojen suusta. Puolueen eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittu Arto Satonen, tukeva kaveri Sastamalasta, möläytti kesäkuun lopulla, että työaikoja tulisi pidentää. Käsittämätön aloite aikana, jolloin seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa vajaa vuosi. Laura Räty puolestaan laukoi ministeriksi päästyään ylimielisesti ja pienituloisia väheksyvällä tavalla lapsilisäasiassa ja kansanedustaja Pia Kauma puolestaan sosiaalitukien varassa elävien maahanmuuttajien lastenvaunuista.

11. Alexander Stubbin tekemät ja kokoomuksen siunaamat ministerivalinnat ovat olleet suorastaan surkeita. Edellä olevasta jo yksiselittisesti ilmenee, minkä vuoksi Laura Rätyä ei olisi pitänyt valita uudeksi sosiaali- ja terveysministeriksi. Räty poimittiin ministeriksi eduskunnan ulkopuolelta, vaikka kokoomuksen eduskuntaryhmässä olisi ollut päteviä kansanedustajia mainittuun tehtävään. 

12. Petteri Orpon valinta maatalousministeriksi oli myös outo teko, sillä Petteri on tuskin maaseutua edes nähnyt. Jos ministeriksi piti valita joku turkulainen, niin ilman muuta paras vaihtoehto olisi ollut  Ilkka Kanerva. Hänkään ei toki tiedä maataloudesta juuri mitään, vaikka on syntynyt maanviljelijän perheeseen Lokalahdella. Mutta ei se mitään, sillä toimihan Ilkka parikymmentä vuotta Varsinais-Suomen kaavoituasioista vastaavan maakuntahallituksen puheenjohtajanakin, vaikkei oman kertomuksensa mukaan ymmärrä kaavoituksesta tuon taivaallista. Lenita Toivakan poiminta EU-ministeriksi meni myös metsään, sillä siihen hommaan ei lentoemäntänä toimiminen tai KTM-tutkinto riitä. Jos ministeriksi piti saada joku näyttävä nainen, jolla on nimi "Lenita", niin olisihan meillä ja kokoomuksella ollut mahdollisuus valita ministeriksi vaikkapa Lenita Airisto! Hänellä on myös takanaan kauppatieteellinen koulutus ja hänen mukanaolonsa hallituksen aitiossa eduskunnan kyselytunnilla olisi taatusti saanut aikaan sen, että kaikki räyhäkkäät edustajat Timo Soinista ja Mauri Pekkarisesta aina Teukka Hakkaraiseen olisivat osoittaneet kysymyksensä juuri LA:lle.

13.Kaikkein epäonnistuneimpana ministerinimityksenä voidaan kuitenkin pitää Sanni Grahn-Laasosen (31) valintaa uudeksi ympäristöministeriksi. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja, jonka ihmiset äänestivät 2011 eduskuntaan siksi, että Sanni oli toiminut Alexander Stubbin avustajana. Nyt Alex sortui valitsemaan Sannin samalla perusteella hallituksensa ministeriksi. Käsittämätöntä! Sannia kiusataan nykyisin eduskunnan kyselytunnilla milloin mistäkin asiasta. Viikko pari sitten Sanni sortui yllättävään kömmähdykseen ilmoittaessaan, että hänpä keskeyttää ex-ympäristöministeri Ville Niinistön käynnistämän soidensuojeluohjelman, koska juuri vihreät ovat keljuilleet hänelle kaikista eniten. Kokomuksen gallupkannatus ropisi jälleen pari piirua alemmaksi.

14. Kokoomuksen ei olisi pitänyt juuri ennen vaaleja sortua noin onnettomiin ministerivalintoihin. Poliittisiin kehiin ja hallitukseen olisi päin vastoin pitänyt saada lisää kokemusta ja vanhoja politiikkoja.  Ensimmäisenä uudeksi ministeriksi olisi pitänyt poimia eduskunnan rikkain mies eli Eero Lehti (70); hänet olisi voitu istuttaa vaikkapa ympäristöministeriksi. Maatalousminsteriksi olisi, kuten edellä jo mainitsin, olisi tullut valita Ilkka Kanerva (66) ja  EU- ym. ministeriksi Lenita Airisto; naisten ikää ei voida tässäkään yhteydessä paljastaa. Ben Zyskowcz (60) olisi myös - vihdoin ja viimein - tullut vetää pois salista huutelemasta tuhmia ja siirtää ministeriaitioon, samoin Pertti Salolainen (74). Näillä ministerivalinnoilla kokoomuksen kannatus olisi lähtenyt huimaan nousukiitoon!

15. Keskustan kannatus voi vielä ennen vaaleja toki notkahtaa, mutta nyt näyttää kyllä selvältä, että Juha Sipilästä tulee seuraavan hallituksen pääministeri. Kokonaan eri asia on, mitä Suomi ja suomalaiset oikeastaan tekevät puolueella, jonka nimi on keskusta. Olisiko ko. puolueella jokin ihmeässä hihassaan, jonka avulla maan asiat pantaisiin kertaheitolla kuntoon? Kyllä ei ole.  Suomalaisten yritysten kannattavuus laskee myös vaalien jälkeen ja julkisella sektorilla ja taloudella on edessä huomattavan suuria kiristysohjelmia. Hallituksessa ei ole jatkossakaan lysti olla varsinkin, jos hallitus muodostuu keskustan, persujen ja demareiden ympärille. Voimme vain pelolla odottaa, mitä tuollaiselta hallitukselta tuleman pitää.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Satonen on oikeassa siinä, että töitä pitää tehdä enemmän niittenkin, joka pääsevat 37 tunnin työviikolla. Kyllä 40 tuntia olisi tälle työaikarälssille ihan kohtuullinen määrä. Yrittäjän kannattaisi työllistää nykyistä paremmin, kun saisi enemmän töitä teetyksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomus on kykypuolue

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka olisi miten oikeassa, niin toisaalta kokoomuksen ryhmyriltä on perin typerää mennä esittämään tuollaisia ajatuksia, kun seuraaviin vaaleihin on reilu puoli vuotta aikaa!

Hän tietää hyvin, ettei ko. ajatus ota millään tulta, mutta vie kokoomukselta, tältä maan suurimmalta työväenpuolueelta, rutkasti vaaleissa ääniä.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska kirjoitus . Mutta eikö kokoomus juuri kirjoituksessa mainitulla menettelyllään ole paljastanut todellisen "karvansa". Mitä sitä päivitellä!

Anonyymi kirjoitti...

Aika utopistinen ajatus, että joku puolue saisi maan asiat kertaheitolla kuntoon. Politiikka on pitkäjänteistä työtä, ei hokkus pokkus -touhua.

Skorpioni kirjoitti...

Tässä sitä ollaan, kun tuli valittua väärä puheenjohtaja. Tarkoitan tietysti kokoomusta, jonka puoluekokousväki Lahdessa pienessä valko/punaviinihöyryssä sanamukaisesti "huusi" puheenjohtajaksi Stubbin.

Media on leimannut kokoomuksen viime aikoina harjoitetun politiikan oikeistolaiseksi liberalistikseksi politiikaksi. Minun on kyllä kuitenkin vaikea uskoa, että Stubb ja hänen tiiminsä olisivat ajatellut mitään siitä, minkälaista linjaa kokoomus tulevaisuudessa ajaa.

Kuten blogistikin hyvin kuvaa kokoomuksen politiikka on on ollut täysin poukkoilevaa ja suorastaan lapsellista "sinne tänne"-menoa, millä ei ole mitään linjaa saati, että olisi pyritty mihinkään Kataisen jälkeiseen linjamuutokseen.Katainen onnistui näyttelemään, että kokoomus olisi ollut jonkinlainen vakaa isänmaalllinen ja kaikista kansalaisista huolta pitävä puolue.Mutta sitähän se ei ollut, kun muistetaan kaikenlaiset "himasraportit" ja täysin vääärä ja rikkaita suosiva ja tavallisia kansalaisia kurjistava talouspolitiikka.

Luin jostakin, että esimerkiksi Saksan johtavat poliiitikot Angelaa myöten pitävät Stubbia lapsellisena ja täysin kokemattomana poliitikkona.
Tämä kuva vahvistuu kaikesta Stubbin tähänastisesta toiminnasta.Ei "nallemainen" poliittinen esiintyminen sovi johtavalle suomalaiselle poliitikolle.Vaikka poliitikot halutaan yleensä nähdä eräänlaisena pelleinä kansalaistenkin silmissä, ei "huuhaa"- miehiä ja naisia haluta kuitenkaan johtamaan maata!
Tämän vuoksi kokoomuksen tulisi nopeasti sopivassa tilaisuudessa hakea Stubbille jokin sopiva pesti Euroopan Unioniin. Sinnehän ne ovat menneet Katainen ja Virkkunenkin.EU:sta näyttää tulleen eräänlainen epännistuneiden poliitikkojen hautausmaa.

Eli vaihtoon,vaihtoon, vaihtoon... kuten eräs telkkarissa pyörivä automainos osuvasti asian ilmaisee.

Anonyymi kirjoitti...

Hm, Skorpioni ei taatusti äänestä Stubbia eikä "koko kokooomusta", joten on hieman merkikllistä, että hän haluaa niin kovasti vaihtaa kokoomuksen puheenjohtajan ja juuri vaalien kynnyksellä!

Kaikkien kepulaisten, persujen ja demareiden tulisi toki olla ikikiitollisia siitä, että juuri Stubb on kokoomuksen puheenjohtajana ja heitä, siis näitä kepuja ym., odottaa huhtikuun 2016 vaaleissa makea voitto, ellei suorainen jytky!

Skorpioni kirjoitti...

Hm,hm..enhän minäkään usko että kokoomus vaihtaa puheenjohtajaa ennen vaaleja,mutta sen jälkeen varmasti kun kannatus laskee 15 prosenttiin. Sinnehän kannatus nykymenolla auttamattomasti vajoaa. Stubb olisi tehnyt viisaasti kun olisi hajottanut eduskunnan heti ja määrännyt uudet valit. Silloin kokoomus olisi voittanut ja "stupukka" olisi voinut istua pääministerinä 4 vuotta. Se ei olisi kuitenkaan ollut Suomelle hyväksi,joten hyvä kun ei hajottanut!
Politiikka on kuitenkin taitolaji,eikä mikään kauneuskilpailu . No, katsotaan mitä tästä tulee,eikä arvuutella tällä palstalla mitä kukakin äänestää. Tähän hieman aneemiseksi menneeseen blogiin täytyy saada vähän vipinää,jotta ei käy kuin kokoomukselle.

Anonyymi kirjoitti...

Stubb ei voi - vielä - hajoittaa eduskuntaa, sillä perustuslain mukaan eduskunnan hajoittamisesta päättää tasavallan presidentti.

Köykäiset ovat siis Skorpionin tiedot!

Anonyymi kirjoitti...

Skorpioni ja muut höyrypää-kepulaiset eivät näytä enää yhtään muistavan, mikä oli se pääministeripuolue, jonka kannatus vajosi vuoden 2011 vaaleissa 15 prossaan.

Olisi siinä kyllä naurussa pitelemistä, jos näkisi, miten Juha Sipilä johdattelee seitsemänkymmpiset ministerinsä hallitusaitoon. Porukassa kun olisivat S-L. Anttila, Kääriäinen, Väyrynen, Pekkarinen, Juhantalo jne. Ja sitten kepun "ystävyyspuolueen" eli persujen ministerit Timo Soinin johdolla. Húh, huh!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nykyisen perustuslain mukaan pääministerin rooli eduskunnan hajoittamisessa on keskeinen. Pääministeri tekee tosiasiallisen päätökset niistä toimista, joiden perusteella presidentti sitten määrää uudet vaalit toimitettavaksi. Presidentin rooli on nykyisin sama kuin hallituksen muodostamisessa.

Seikkaperäinen selvitys eduskunnan hajoittamisesta ja uusista ennenaikaisien vaalien järjestämisestä on luettavissa muun muassa tämänpäiväisistä Ylen nettiuutisissa, jossa Helsingin yliopiston valtio-opin professori Ahonen pitää ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämisestä demokratian toimivuuden kannalta kannatettavana, mutta tätä valtakuntaahan muokkaavat mielipiteillään vanhakantaiset ja poteroihinsa juuttuneet mielipidevaikuttajat.

Anonyymi kirjoitti...

Ahoset. koivuset ym. voivat olla tykönään mitä mieltä tahansa, he ovat käsityksiään lausahtavia tutkjoita, eivät poliitisessa vastuussa olevia päättäjiä.

Toisin kuin Skorpioni edellä väitti. eduskunnan hajoittamisesta päättää eli TEKEE PÄÄTÖKSEN Tasavallan Presidentti.

Anonyymi kirjoitti...

Aikamoista ihmetystä aiheuttikin tämän ökykomoomuksen mukamas 25 % n kannatus. Jos puolueen pj on täysin narsistinen pelle ja puolueen politiikka ei ole kansalaisten ...95 %...edun mukaista niin kai se alkaa näkyä kannatuksessa, oikea lukema vaalien jälkeen ab 14 % eli sossupunikitkin menevät ohi. Kommarit ovat siinä 7 %, sekin liikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tämä kokoomushallitus tuntuu rasittavan kovasti kepujen, persujen ja demareiden kateellisia mieliä ja miehiä! Eivät nämä hörhöiöijät malttaisi millään odottaa huhtikuun vaaleja, joissa ehdokkaana on taas, kukas muu kuin Paavo Väyrynen!

Anonyymi kirjoitti...

Jukka Vihriälän (kesk) - sen hovissakin tuomitun - tauluilla käydään jälleen kauppaa Seinäjoella! Kyllä kepu taulukaupat osaa!

Anonyymi kirjoitti...

Tänään uutisoitiin mm. Iltalehdessä, miten Pohjois-Korean ex-diktaattori Kim Il-sung yritti monilla eri konsteilla elää satavuotiaaksi. Ei onnistunut, sillä äijä kupsahti jo 82-vuotiaana.

Mutta eihän tuo mitään, silä meillä täällä keskustan veteraanipoliitikot (Väyrynen, Kääriäinen, Anttila, Jujhangtalo jne.) yrittävät, eivät vain elää, vaan myös politikoida ja pysytellä eduskunnan jäseninä vähintään satavuotiaiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kertokaapas, milloin ja missä kuussa pidetään seuraavat eduskuntavaalit sen jälkeen kun ennenaikaisesti valitun eduskunnan kausi on päättymässä. Yritin löytää lakipykälistä vastaust, mutta huonolla menestyksellä.

Anonyymi kirjoitti...

Turha ongelma, koska ennenaikaisia eduskuntavaaleja ei ole tulossa.

Anonyymi kirjoitti...

Vuonna 2019 ovat todennäköisesti huhtikuun viimeisenä sunnuntaina eduskuntavaalit ja toukokuun viimeisenä sunnuntaina europarlamenttivaalit.
Jo kaksien vaalien ehdokasasettelusta tulee varsinainen ruletti ja varsinkin siitä, jos tulee valituksi molemmissa vaaleissa. Parasta olisi ollut, että vaalit olisi pidetty tämän vuoden 2014 joulukuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Lokalahden Suuripoika ei ole viljelijäperheestä. Ilkan isä ili keinosiementäjä. Nim. L.H.Hoppu

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Iken eduskunta-sivun mukaan hänen faijansa oli maanviljelijä, kait sitten sivutoiminen keinosiementäjä.

Elikkä:

"Maamies peltoon pehmeää
kyntää, kylvää, SIEMENTÄÄ"

Anonyymi kirjoitti...

"Suomalaisten yritysten kannattavuus laskee myös vaalien jälkeen ja julkisella sektorilla ja taloudella on edessä huomattavan suuria kiristysohjelmia."

Kyse onkin siitä, että nuo rajut liikut on hyvä tehdä Kepun, Kok:n ja persujen porvarihallituksessa. Tuon kylmän kyydin jälkeen 2019 vaaleissa vasemmisto saa voiton jne