maanantai 9. maaliskuuta 2015

921. Niinistö suojelee

              Kello käy, mutta Kaisaa ei vain näy (kuva Kaisa Rautahiemo/HS)

1. Tasavallan presidentin toimenkuvaan on katsottu kuuluvan, paitsi muuta mistä nyt ei ole kysymys, myös erilaisten tilaisuuksien ja happeningien suojeleminen.Tämä koskee etenkin Suomessa pidettäviä urheilun arvokisoja. 

2. Nykyinen presidentti Sauli Niinistö on ehtinyt toimia kahdesti esimerkiksi Jukolan viestin suojelijana. Vuonna 2006 Niinistö suojeli mainittua suunnistuskilpailua ollessaan Euroopan investointipankin varapääjohtajana eli hommassa, johon Niinistön entinen poliittinen sihteeri Jan Vapaavuori lähtee syyskuun alussa. 

3. Viime vuonna presidentti Niinistö oli suojelemassa Kuopiossa pidettyä Jukolan viestiä; ilmeisesti hän suojeli myös ennen miesten viestiä tapahtunutta Venlojen viestiä, jossa kilpailevat naiset. Sillä aikaa kun miehet ravasivat pimeässä metsässä yöosuuksiaan, Niinistö yöpyi Jenni Haukion kanssa kodikkaasti kisa-alueelle pystytetyssä sotilasteltassa. 

4. Sauli Niinistö käy muutenkin seuraamassa erilaisia urheilukilpailuja ahkerasti. Hänet nähdään usein esimerkiksi jalkapallomaaotteluissa, jotka Suomi tosin säännönmukaisesti häviää. Niinistö toimi ennen pressakauttaan, syystä jota ei tiedetä, Suomen Jalkapalloliiton sivutoimisena puheenjohtajana. Vesku Loirin Loirinuotiolla-ohjelmaan - ko. ohjelma on nyt vihdoin päättynyt sillä eihän tuollaista höpö höpö -ohjelmaa jaksa kovin kauan seurata - Sauli Niinistö kutsuttiin itseoikeutetusti ensimmäisenä vieraana yhdessä Kuningas Jari Litmasen kanssa.

5. Eduskunnan puhemiehenä ollessaan Niinistö käväisi avaamassa Helsingissä pidetyt taitoluistelun EM-kisat, joita hän tietenkin myös suojeli. Niinistö saapui kisojen avajaisiin Susanna Rahkamon käsipuolessa ja totta kai luistimet jalassa. Niinistö harrastaa rullaluistelua, mutta kun ko. lajissa ei ole vielä hoksattu järjestää EM- tai edes SM-kisoja, Niinistö on välttynyt rullakisojen suojelutehtäviltä.

5. Presidentti Niinistön on toimikautensa puoliväliin tultaessa ehtinyt toimia parikymmentä kertaa erilaisten tapahtumien suojelijana.  Hän on suojellut esimerkiksi Yhteisvastuukeräystä, Suomi Meloo -viestin 30 -vuotisjuhlaa,  Kirjan vuotta, Tiepalvelun 60-vuotispäivää, Finlandia-hiihtoa, Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin Erätulia jne.

7. Parhaillaan Kontiolahdella kilpaillaan ampumahiihdon MM-kisoissa. Oli ilman muuta selvää, että kisajärjestäjät pyysivät Niinistöä toimimaan kisojen suojelijana, mihin tehtävään presidentti ilomielin suostui. Lauantaina ja eilen sunnuntaina Niinistö seurasi kisoja paikan päällä, jolloin Kaisa Mäkäräiseltä voitiin odottaa jopa kahta mitalia, ensin lauantain pikamatkalta ja sen jälkeen eilen hiihdetyssä takaa-ajossa eli pursuitissa. 

8. Toisin kävi, sillä vaikka kisojen suojelijana oli tasavallan presidentti, sään haltijat vetivät pidemmän korren eivätkä suosineet kilpailuja, vaan etenkin lauantaina juuri ennen naisten lähtöä taivaalta alkoi mättää märkää lunta oikein urakalla ja tuulen voimakkuudeksi mitattiin pahimmillaan 10m/s. Kaisa oli pikamatkalla 34:s ja pursuitissa 12:s. Kävi hieman sääliksi, ei vain Kaisaa, vaan myös Sauli Niinistöä, joka kisojen suojelijan ominaisuudessa marssi eilen urhoollisesti kuuden parhaan naishiihtäjän kukitustilaisuuteen. Hän olisi, ah niin mielellään, ojentanut mitalistin kukkapuskan juuri Kaisalle, mutta tätä kunniaa Niinistölle ei siis suotu.

9. Sauli Niinistö on lupautunut suojelemaan myös Lahdessa 2017 pidettäviä hiihdon MM-kisoja. Tässä ominaisuudessa Niinistö oli reilu viikko sitten seuraamassa Falunin MM-hiihtojen viimeisenä kilpailupäivänä hiihdettyä 50 km:n kisaa, joka meni suomalaisilta melko odotetusti penkin alle eli plörinäksi. Kisojen päättäjäisissä Niinistö vastaanotti ruotsalaisilta suurikokoisen ja pitkävartisen MM-kisalipun, jota hän heilutteli innokkaasti kaikelle kansalle. 

10. Suomalaiset tarvitsevat 2017 Lahdessa pätevää presidentillistä suojelua, sillä me muistamme vielä, miten ohraisesti suomalaisille hiihtäjille, hiihtovalmentajille ja hiihtojohtajille kävi Lahdessa edellisen kerran eli 2001 pidetyissä MM-kisoissa. Jäädä nyt juuri omissa kisoissa kiinni häpeällisestä doping-rikkeestä!

11. Tänään on noussut pienoinen myrsky vesilasissa, kun on selvinnyt, että Sauli Niinistö on kieltäytynyt toimimasta Tampereella ensi joulukuussa (4 -12.12) järjestettävien naisten salibandyn MM-kisojen suojelijana. Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n pääsihteeri John Liljelund on harmistunut Niinistön kieltäytymisestä, sillä salibandy on hänen mukaansa harrastajamäärältään sentään "vähän suurempi laji" kuin ampumahiihto, jonka MM-kisoja Niinistö suostui suojelemaan. 

12. Tekikö Niinistö oikein kieltäytyessään Tampereen kisojen suojelemisesta? John Liljelund muistuttaa, että Tarja Halonen toimi  suojelijana Suomessa vuosina 2002 ja 2010 järjestetyissä salibandyn miesten MM-kisoissa ja Martti Ahtisaari 1994 järjestetyissä lajin EM-kisoissa. Niin tai näin, mutta kansainvälisessä katsannossa salibandy, jota harrastetaan lähinnä vain Ruotsissa, Suomessa, Sveitsissä ja Tsekissä, ei ole läheskään niin arvostettu urheilulaji kuin ampumahiihto, josta on tullut Keski-Euroopan maissa samoin kuin Norjassa ja Ruotsissa varsin suosittu laji.

13. Asiasta voidaan varmaankin esittää näkökohtia pro et contra. Minusta Niinistö teki viisaasti antaessaan pakit salibandyliitolle. Vielä viisaammin presidentti tekisi, jos hän suhtautuisi yleensä torjuvasti pyyntöihin toimia urheilukisojen tms. tapahtumien suojelijana. Mainitunlaiset suojelutehtävien ei pitäisi kuulu tasavallan presidentin tehtäviin. Käsite "suojelija on aika epämääräinen ja suojelutehtävä useimmiten tarpeeton, jopa hieman naurettava. Suomessa järjestettävien MM- tai EM-kisojen arvostus ei kärsisi tippaakaan, vaikkei niitä nimellisesti "suojelisi" kukaan merkkihenkilö. 

14. Kohta presidenttiä pyydetään kai suojelemaan myös kuninkuusraveja, maatalousnäyttelyjä, Jyväskylä-rallia, pesäpallon Itä-Länsi -ottelua, Seinäjoen tangomarkkinoita, eukonkannon MM-kisoja - löylynheiton MM-kisat on sentään lopetettu - missikisoja, suopotkupalloilun MM-kisoja ja ties mitä.

15. Jos suojelijoita tarvitaan, tehtävään tulisi presidentin sijasta pyytää esimerkiksi pääministeriä, arkkipiispaa, oppositiojohtajaa, tasavallan presidentin puolisoa, urheiluministeriä  - jotkut arhimäet tosin saattaisivat ratketa myös suojelijoina ryypiskelemään - investointipankin varapääjohtajaa (Jan Vapaavuori),  EBRD:n johtokunnan jäsentä (Johannes Koskinen), eduskunnan toista varapuhemiestä jne.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö voisi mennä Föhrinä lukemaan tv:ssä Kontiolahtea koskevat sääennusteet. Siinä olisi konkretiaa lapsenuskoisen suojelun sijaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jenni Haukio sopisi vallan mainiosti Eukonkannon MM-kisojen suojeliaksi Sonkajärvelle. Hän on sopivan siro kannettavaksi jonkin raavaan uroon selässä.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, jep!

On kuitenkin syytä muistaa, että suojelijan velvollisuuksiin ei kuulu osallistua kilpailijana suojeltavaan koitokseen!

Anonyymi kirjoitti...

Juupa juu. Kun Niinistö suojelee Kontiolahden kisoja, niin Stubbin piti julistautua Kaisa Mäkäräisen "henkilökohtaiseksi suojelijaksi". Kuvastaa hyvin pääministerin ideoiden köyhyyttä. Ja kuten hänen muissakaan pyrkimyksissään, ei tässäkään (tähän mennessä) ole onnistumista nähty.

Anonyymi kirjoitti...

Jotkut, kuten typerä anonyymi edellä, julistautuvat puolestaan Stubbin "henkilökohtaisiksi mollaajiksi", kas kun sen voi tehdä niin kivasti anonyymisti.

Kaisa M. on toki ideologiselta näkemykseltään kokoomuslainen eikä hän ole halukas kääntämään kelkkaansa kepulaiseksi.

Kontiolahden kontio kirjoitti...

Kieli viedään, jos se on löyhästi kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Presidentti Sauli Niinistö oli Kuninkuusravien suojelija 2013 ja 2014.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ai, oli vai?

No, tästä on hyvä jatkaa myös "kolmannelle kaudelle", sillä eihän kahta ilman kolmatta!

Hummani hei, hummani hei
huputiti hummani heei!

Jenni suojelee susia ja Sale hummia. Jep, jep!

Anonyymi kirjoitti...

Presidentti Niinistö suojelee myös fiktiivisiä hahmoja kuten Joulupukkia. Tasa-arvon vuoksi suojelukohteeksi tulisi ottaa myös Muumimamma.