perjantai 13. maaliskuuta 2015

922. Putin isyyslomalla?

                                                  Missä olet, Vladimir?

1. Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole esiintynyt julkisuudessa yli viikkoon. Hänet nähtiin viimeksi  torstaina 5.3., jolloin hän tapasi Moskovassa Italian pääministeri Matteo Renzin. Tapaamista seuranneiden toimittajien mukaan Putin ei näyttänyt erityisen väsyneeltä. Huomiota herätti kuitenkin se, että tavallisuudesta poiketen Putin luki tiedotustilaisuudessa oman puheenvuoronsa paperista, kun taas Renzi puhui vapaasti ilman papereita. Paikalla olleiden toimittajien ei sallittu esittää kysymyksiä Putinille ja Renzille.
2. Mediassa ympäri maailmaa on liikkunut villejä huhuja Putinin katoamistempusta.  Jotkut niistä liittyvät oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaan Kremlin kupeessa pari viikkoa sitten. Lisäksi Venäjän talous menee yhä pahemmin alamäkeä. Ollaanko Putinia kentis syrjäyttämässä Venäjän johdosta vai mistä oikein on kysymys?
3. Tarkkailijat ovat pitäneet hyvin epätavallisena sitä, että Putin peruutti  matkansa Kazakstaniin, jonne hänen piti matkustaa pari kolme päivää sitten, mitään syytä ilmoittamatta. Putin ei  ei myöskään poikkeuksellisesti osallistunut  turvallisuuspalvelu FSB:n kokoukseen, jossa hän on aiemmin käynyt säännöllisesti. Moskovassa on julkaistu kansainvälisen naistenpäivän (8.3.) kunniaksi kuva, jossa Putin esiintyy ansioituneiden äitien kanssa, mutta saatujen tietojen mukaan kuva on otettu jo 5.3. eli ennen naistenpäivää. 
4. Putinin on arveltu sairastuneen, joidenkin huhujen mukaan kenties vakavasti. Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on kuitenkin kiirehtinyt kumoamaan presidentin sairastumisepäilyt. Peskovin mukaan Putin voi oikein hyvin ja hänen kädenpuristuksensa on edelleen niin luja, että se rikkoo kättelijän käden. Kysymykseen, työskenteleekö Putin "asiakirjojen parissa", Peskov vastasi myöntävästi yhdellä sana: seikkaperäisesti. Mainitulla kysymyksellä toimittajat halusivat viitata aikoinaan 90-luvun lopulla julkisuudesta poissaolleen presidentti Boris Jeltsinin sairastumiseen, joka kiistettiin tuolloin toteamalla, että Jeltsin on kunnossa ja "työskentelee asiakirjojen parissa".
5. Tänään sveitsiläinen Blick-lehti paljasti uuden teorian Vladimir Putinin katoamisesta julkisuudesta. Sen mukaan Putinin 32-vuotias naisystävä Alina Kabajeva (32) - kuva yllä - oli ollut synnyttämässä pariskunnan lasta Ticinossa Sveitsissä. Alina oli synnyttänyt muutama päivnä sitten tyttövauvan, huhujen mukaan tämä olisi jo kolmas Alinan ja Vladimirin yhteinen lapsi. Ticinolainen TV-kanava puolestaan kertoo venäläispariskunnan varanneen synnytysklinikalta kaksi huonetta eli yhden itselleen ja yhden henkivartijoille. Huoneet olivat varattuina alkuviikosta ja ovat nyt vapautuneet. Blick-lehti vetää eri tiedotusvälineiden havainnoista selkeän johtopäätöksen: julkisuudesta vetäytynyt Putin on osallistunut tyttärensä synnytykseen ja on nyt isyysvapaalla.
6. Putinin on peruuttanut viikon sisällä muitakin tärkeitä tapaamisia ja kokouksia. Tänään venäläisissä tiedotusvälineissä on kuitenkin julkaistu kuva, jossa Putin tapaa asunnossaan Venäjän korkeimman oikeuden puheenjohtajan Vjatsheslav Lebedevin. Tapaamisen syytä ei ole kerrottu, mutta on epäilty - tietenkin - että tämäkin tapaaminen olisi ollut jo aikaisemmin.  Olisiko Putin kysynyt Lebedeviltä, miten avoliiton ulkopuolella syntyneen lapsen tunnustamisessa oikein menetellään? Putinin kerrotaan matkustavan valtiovierailulle Kazakstaniin ensi viikolla. 

7. Tänään Putinin kerrotaan lähettäneen  kirjallisen tervehdyksensä Moskovassa alkaville pikaluistelun lyhyiden matkojen MM-kisoille. Tervehdyksen sisältö, jossa Putin puhuu tai puhuisi  kisojen merkityksestä, on kuitenkin oudon vanhahtava. Toisin kuin Suomessa, Venäjällä presidenttiä ei sentään kutsuta MM-kisojen tai olympiakisojen suojelijaksi - kaikenlaisista kissanristiäisistä puhumattakaan.

8. Edellä mainittu Alina Kobajeva on rytmisen voimistelun olympiavoittaja Ateena kisoista 2004. Sydneyn olympialaisissa 2000 hän sai pronssia, vuonna 2001 Kobajeva jäi kiinni dopingin käytöstä. Kobajeva on voittanut lajissa kaksi maailmanmestaruuttaja yhden Euroopan mestaruuden. Hänet valittiin 2007 Venäjän parlamenttiin eli duuman jäseneksi. Viime vuonna Kabajeva nimitettiin yksityisen National Media Group -mediakonsernin johtajaksi.

9. Miksei suomalaisessa politiikassa ja politiikoille tapahdu koskaan mitään yhtä jännää kuin Putinille ja Venäjällä Täällä on viimeksi hehkutettu Paavo Väyrysen liittymisestä Instagrammiin. Hallituspuolueet riitelevät keskenään ja peruuttavat vuorotellen eduskuntakauden viime metreillä tärkeitä lakiesityksiä. Aivan kauheaa! 

10. Presidentti Sauli Niinistö edes voisi ottaa hieman mallia Putinista - ovathan molemmat myös juristeja - mutta tätä näyttää olevan turha toivoa, saati odottaa. Niinistö sen kun kestitsee Ruotsin Kalle Kustaata ja Silviaa monta päivää - täysin turhanpäiväistä touhua - ja jahkailee, pitäsikö hänen matkustaa 9.5. Moskovaan, jonka Punaisella torilla juhlitaan 70 kertaa Voiton Päivää. Angela Merkel ja Baltian maiden presidentit ovat toki jo hyvissä ajoin kieltäytyneet matkustamasta Moskovan juhliin vetoamalla Venäjän Krimin valloitukseen ja Itä-Ukrainan kriisiin. Niinistön jahkailu ei näytä hyvätlä - haluaako Suomi todella jatkaa suomettumistaan?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huhut Putinista kiihtyvät. Kremlistä luvassa "merkittävä ilmoitus" viikonloppuna.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1426251160063.html?pos=navnow

Anonyymi kirjoitti...

13.3. oli Talvisodan päättymisen 75-vuotisjuhla. Koska Putin ei ollut paikalla, ei Saulinkaan tarvitse vastavuoroisesti mennä Moskovan paraatiin vierailemaan.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Juha Sipilä kaipasi tänään tv:n ykkösaamussa "talvisodan henkeä" suomalaisille päättäjille ja "kaikille kansalaisille", jotta vaikeuksista voitaisiin se selvitä.

Mutta syntyykö talvisodan henkeä ilman "talvisotaa" , tuskinpa kun katselee puolueiden puheenjohtajia ja kuuntelee heidän "leikkauspuheitaan", joissa lähdetään aina siitä, että kaverilta voidaan ja pitää leikata, ei sen sijaan "meiltä".

Sotaa ei voida toki toivoa, mutta "pikkuinen" turvallisuuspoliittinen kriisi tai uhka vaikkapa veli venäisen taholta voisi tehdä "poikaa" ja pakottaa poliitikkomme yksimielisyyteen.

Katsotaan, miten talvisodan hengen nostattaminen luonnistuu Juha Sipilältä ja kepulta.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Sale menee seuraamaan Punaisen Torin Voiton päivän paraatia 9.5.! Siellä se katsoa killitää vino hymy huulillaan paraatia Vladimirin vierellä. Jos Vladimir ottaisi Alinan mukaansa, niin Salenkin on kuskattava Jennikin Moskovaan. Jep. jep!

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin perheillä on myös toki paljon yhteistä. Esim. se, että Vladimir suojelee Yön sudet -moottoripyöräkerhoa - näitä Moskovan Helvetin enkeleitä, joiden taholta ne pienet vihreät miehet ovat lähtöisin - Jenni Haukio taas ihan aitoja susia.

Anonyymi kirjoitti...

Diktaattori tapaa korkeimman oikeuden presidentin. Ihan normaalia siellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tapaa ta tappaa, ihan sama!

Anonyymi kirjoitti...

Laskelmoitua hypetystä, jolla koko maailmaa saadaan hetkeksi varpailleen ja korostetaan vain Putinin roolia Krimin valloituksen vuosipäivänä. Näin se menee diktatuurissa!

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin hallitsija Kristiina kääntyi aikoinaan 1600-luvulla katolilaiseksi ja muutti Roomaan.

Ehkä Italian pääministeri toi Putinille kuponkeja museoihin, vai saako Timo Soini niitä joskus?

Anonyymi kirjoitti...

"Anonyymi sanoi...
Diktaattori tapaa korkeimman oikeuden presidentin. Ihan normaalia siellä."

Kommentti muljautti mieleen Koiviston konklaavin.