maanantai 17. elokuuta 2015

963. Siltsulla suurempi kuin Cheekillä

           Kaks tötteröö, Pollelle rommi-rusina ja mulle vaikka super-tiikeri

1. Superviikonloppu tuli ja meni. Sitä vietettiin innolla erityisesti Helsingissä. Monenlaista happeningiä oli nähtävillä. Flow Festivaali keräsi kolmen päivänä aikana 70 000 katsojaa, mikä on tapahtuman uusi kävijäennätys. Tubecon -tapahtumaa veti Hartwall-areenalle 10 000 ihmistä. 

2. Helsinki City Maratonille starttasi 4 000 juoksijaa, joita katsoa pällisteltiin reitin varrella sankoin joukoin. Itse seurasin kärkijuoksijoita jonkin aikaa Havis Amandan patsaalla, jossa juoksijat kävivät n. 18 km:n juoksemisen jälkeen kääntymässä. Juoksun osanottajissa oli monentyylistä juoksijaa, hölkkääjää ja hiippailijaa. Suomessa harrastetaan pitkän matkan juoksua yllättävän paljon, mutta tästä huolimatta todellisia huippujuoksijoita meille putkahtaa enää tosi harvoin, nykyisin Suomessa ei ole ainoatakaan todella hyvää pitkän matkan miesjuoksijaa. Eräs VR:ää edustanut juoksija oli Amandan kohdalla yllättäen kärkipäässä, viidentenä tai kuudentena. Hänelle tuli aivan spontaanisti huudettua kannustusmielessä, että JUNALLA OLISIT JO PERILLÄ.

3. Japanin Nagasima, joka voitti City -maratonin ylivoimaisesti, oli karannut jo Havis Amandan kohdalla reiluun eli lähes kahden minuutin johtoon. Hän kertoi juoksun jälkeen, että oli tullut Suomeen  itse asiassa katsomaan Naantalin muumeja, mutta päätti osallistua maratonille, koska oli ottanut matkalaukkuunsa myös lenkkarit. Nagasiman vaimo oli myös lähtenyt matkaan ja sijoittui naisten sarjassa kärkipäähän.

4. Välillä istuskelin muutaman tuopillisen verran Kappelin terassilla elämänmenoa ihmettelemässä, ilma oli oikein hieno ja terassia vastapäätä Espan lavalla esitettiin Etno-showta. Rumpujen päristyksen innoittamana lavalla koikkelehti tummaihoisia miehiä värikkäissä koltuissaan. Kauppatori kuhisi ihmisiä jos jonkinlaisten myyntitelttojen ja -kojujen ympärillä, risteilyveneitä meni ja tuli rantaan solkenaan, Kauppahallin nurkalta löytyi bajamaja, joka toi helpotusta elämään. Kävin ajamassa museoratikan avovaunussa kierroksen, joka kesti 17 minuuttia, kyllä piti kolinaa. Rautatientorilla hyppäsin Pub-ratikkaan, mutta se oli siinä vaiheessa jo niin täynnä, että päätin jättää ko. huvin seuraavaan kertaan.

5. Superviikonlopun suurin, kaunein ja ihanin oli tietenkin Jari Sillanpään eli Siltsun eilinen juhlakonsertti Olympiastadionilla. Itselleni ei tullut edes mieleen lähteä sinne; yksi päivä stadissa riitti muutenkin oikein hyvin minulle. Olen käynyt Stadion-konserteissa tasan tarkkaan kaksi kertaa. Ensin olin kuuntelemassa ja katsomassa Rollings Stonesia ja toisen kerran Bruce Springsteeniä. Tämä riitti, eikä Siltsun laulamiselta voi välttyä, jos vain viitsii avata radion. Minusta Stadikalla on ollut konsertteja kivempaa esimerkiksi vuonna 1971, jolloin Juha Väätäinen voitti EM-kisoissa ensin kymppitonnin ja sen jälkeen, tosin eri päivänä, vielä viiden tonnin juoksun. Muistissa ovat niin ikään paikan päällä katsomani yleisurheilun ensimmäiset MM-kisat 1983, toiset EM-kisat 1994 ja toiset MM-kisat 2005; vm. kisoissa satoi joka päivä.

6. Siltsun konsertissa kaikki oli suurta, kaunista ja suorastaan mahtavaa. Pääsylipun lunastaneille tarjottiin Jarin 50-vuotissynttäreiden kunniaksi kakkukahvit jo ennen kuin heidät laskettiin sisälle katsomoon. Kakkuja oli leivottu 720 kappaletta ja 42 000 palaa, konsertissa oli maksaneita katsojia tosin "vain" noin 35 000.  Jarin oli määrä esiintyä kolme tuntia, mutta hän veti neljä tuntia putkeen ja yhteensä 40 piisiä. Riitti siinä totisesti ihmisille kuultavaa ja katseltavaa.

7. Jari sai onnitteluviestin toiselta lähes yhtä suurelta tähdeltä eli Madonnalta, jolla oli myös eilen synttärit; Madonna täytti 57 -vuotta, mutta meidän Siltsu vasta 50. Jari on tangokuningas 20 vuoden takaa; euroviisumenestystä miehelle ei ole sen sijaan herunut. Reilusti yli seitsemänkymppiset Reijo Taipale (76) Eino Grön (75) ja Danny (73) esiintyvät edelleen täyttä häkää, samoin muutama päivä sitten 70 vuotta täyttänyt Katri Helena; Paula Koivuniemellä (68) on vielä pari vuotta ko. ikään. Siltsun kunto on rautaa, joten voimme levollisin mielin jäädä odottamaan, että hän pitää 30 vuoden kuluttua Stadikalla myös 80-vuotisjuhlakonsertin.

8. Mutta onko Siltsu mitään Cheekiin eli Jare Henrik Tiihoseen verrattuna? Myös Cheek piti vuosi sitten Stadikalla konsertin, ei kuitenkaan vain yhtä, vaan peräkkäisinä päivinä kaksi tilaisuutta. Ne myytiin kumpikin loppuun 30-40 minuutissa, kun taas Siltsun konsertin lippuja myytiin kevättalvesta lähtien monta kuukautta ja niitä oli kuuleman mukaan myynnissä vielä eilen Stadionin portillakin. Siltsun fanien mielestä Cheek on pelkkä onneton kähisijä, mutta Cheek onkin hiphop-artisti, jota nuoret sankoin joukoin diggaavat. Siltsu sen sijaan on tukevasti keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten suosikki. Naisten osuus Siltsun faneista on yllättävän korkea, eilisten tv-kuvien perusteella jotain 80 prosentin luokkaa.

9. Cheekistä tuli mieleen, miten pari iltapäivälehteä otsikoi päivää ennen Siltsun konserttia, että SILTSULLA ON SUUREMPI  KUIN CHEEKILLÄ. Kun on kysymys kahdesta komeasta miesartistista, mainittu otsikko sai lukijan heti aprikoimaan, onko asiassa todella kysymys "siitä ja sen suuruudesta". Tarkempi perehtyminen juttuun tuotti kuitenkin pettymyksen, sillä siinä oli kyse vain siitä, että Siltsun esiintymislava Stadionilla oli kaksi metriä leveämpi kuin Cheekillä vuosi sitten; Siltsun lavalla oli leveyttä 72 metriä. 

10. Siltsun elämystä oli toteuttamassa 850 ihmistä, orkesteri oli iso, tanssijoita 50 ja tekniikan ihmisiäkin 120. Siltsu oli kutsunut esiintyjiksi mm. Laura Voutilaisen, Marita Taavitsaisen ja Waltteri Torikan. Konsertin ohjaajana toimi Marco Bjuström, joka on Jarin hyvä ystävä ja ex-heila. Tyypit olivat tavanneet aikoinaan Ruotsin laivalla, missäpä muualla.

11. Marcon tavoin Siltsu on julkihomo, hän tuli virallisesti ulos kaapista vuonna 2006. Jari oli ilmoittanut poikkeavasta suuntauksestaan tosin Hesarille jo 10 vuotta aiemmin, mutta lehti ei halunnut julkaista tietoa. Viihdelaulajissa, muusikoissa ja muidenkin taiteilijoiden joukossa on yllättävän paljon homoseksuaaleja, Kaikki heistä eivät ole varmaan tulleet ulos kaapista, ja joidenkin tunnettujen artistien ("magatähtien") sukupuolista suuntausta arvuutellaan aika ajoin. Onko kukaan koskaan kuullut tai lukenut esimerkiksi Cheekin tai Antti Tuiskun seurustelevan tai seurustelleen naisen kanssa? Selviin tapauksiin eli julkihomoihin kuuluu sen sijaan mm. Putous-näyttelijänä ja kirjailijana tunnettu Antti Holma, joka ilmoitti pari vuotta sitten reilusti olevansa homoseksuaali.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, Jari S:n homoudesta mainitaan avoimesti myös esim. Wikipediassa. Sen sijaan Cheekin osalta Wikipediassa mainitaan kohdassa "elämä" nuivasti vain, että Jerellä on kaksi veljeä ja että hän koulutukseltaan tradenomi. Ystävistä ei mainita halaistua sanaa.

Anonyymi kirjoitti...

Reilu viikko sitten Jari Sillanpää ilmoitti lehdissä, että hänellä on elämässään yllätys, sillä hän seurustelee vakituisesti.

Mutta mitä tapahtui eilen Stadionilla? Jari avasi konsertin julistamalla 40 000 ihmisen edessä "Olen sinkku"!

Ei ne näköjään kauan kestä noiden megatähtien vakisuhteet!

Toipila kirjoitti...

Eikös tämä Härski Hallberg ollut kaikkein innokkain Kiinan kävijä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Toipila hoi, Kiinan juna män justiisa (raiteelta 962).

Mutta joo, Härski-Hallbergi kävi Kiinassa monta kertaa, myös kahdestaan Mara Ahtisaaren kanssa. Pekingissä presidentit tapasivat Kinan silloisen pressan - sen nimi on multa jo unohtu. Mutta se oli sitä kauheinta Kiinan ihmisosikeusrikosten aikaa, jolloin mm. vastasyntyneitä tyttölapsia oli pakko jättää yhden lapsen politiikan johdosta "kuoleman huoneisiin" kuolemaan.

Hallbergin piti pressakautensa jälkeen ryhtyä oikein urakalla markkinoimaan "suomalaista oikeusvaltiomallia". Se kirjoitti siitä oikein pikku kirjasenkin englanniksi, mutta en ole kyllä yhtään kuullut, että H:n kampanjalla olisi ollut kaukomailla jotakin menekkiä.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan näitä tähtiä moneen lähtöön.. Anita Hirvonenkin näyttää heittävän keikkaa, kuin nuoret ainakin ja ikääkin alkaa olla 7o vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Ainoa oikea tähti on kyllä Annikki Tähti (s. 1929).

Anonyymi kirjoitti...

Vanhana "parkettien partaveitsenä" en voisi mennä tansseihin, joissa laulusolisti on homo. Varsinkin vanhat tangot on sanoitettu miehen ja naisen välistä rakkautta silmälläpitäen. Värssyjä ei ole kirjoitettu kertomaan "takatuupparien" tiimityöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikka visiin tullutkaan tänä kesänä Suomeen ja/tai Poriin.

Anonyymi kirjoitti...

Pioneerien osa on aina ottaa nuolet selkäänsä...

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän Cheek on seurustellut jo vuosia sen malli Susannan kanssa, jonka isä on joku tamperelainen liikemies.

Anonyymi kirjoitti...

Siltsu keksi omien sanojensa mukaan salmarin. Ei ihan turha jätkä!

edit: salmari=salmiakkikossu

Anonyymi kirjoitti...

Jasså! Mutta kuka keksi rakkauden, tai noh menköön ny sitten, homorakkauden?

Anonyymi kirjoitti...

Joo kun Henry lähti, hänellä oli mukanaan mulukku ja salakku.

Jarkko Sipilä kirjoitti...

Hyvä muistaa, että Jäätteenmäki/Manninen oikeudenkäynnin alun televisiointi veti Maikkarilla ja Ylellä ruutujen ääreen vuonna 2004 yhteensä 400 000 ihmistä. Eli stadion olisi täyttynyt kymmenen (!) kertaa.
Edelleen harmittaa, ettei tuolloin saanut kuvata kakkospäivän loppulausuntoja. Asianajajat Matti Wuori ja Aarno Arvela olivat superiskussa. Olisi tallentunut todellista oikeushistoriaa.
Jagger, Bruce ja Siltsu olisivat kalvenneet sen tykityksen rinnalla.
Eppu Normaalista en kyllä ole ihan varma.

mr kirjoitti...

. . . mistähän tämä anonyymi "parkettien partaveitsi" tietää, mitä niillä vanhojen tangojen säveltäjillä, laulajilla ja sanoittajilla on ollut mielessään? Ettei partaveitsi veistele vain omasta mielestään.

Anonyymi kirjoitti...

Helsingin superviikonloppuun kuului myös pyöräilijöiden muistoajo, jossa kunnioitettiin autoilijan edellisellä viikolla tahallaan päälleajamaa ja tappamaa pyöräilijää. Rauhallinen ja seesteinen muistoajo meni perseelleen kun kilometrin mittaiseen ja Mannerheimintien itäisen kaistan täyttäneeseen joukkoon rymäytti pillastunut bussikuski, joka oikeasti luuli tien kuuluvan vain hänelle, poliisien näkyvästä läsnäolosta piittaamatta.

Bussikuski lienee nykyisin vain kuski. Sitä saa mitä tilaa. Porukassa sovittiin, että pyöräilijöiden tiellä uhkailuihin otetaan jatkossa tiukka toleranssi ja rikosilmoitus lähtee vilkkaasti. Myös kypärä- ja ohjaintankokameroita aletaan käyttää aiempaa enemmän.

Ei mulla muuta.

Skorpioni kirjoitti...

Suomessa on kaksi hallitusta. Valtioneuvosto,jota johtaa Sipilä,ja SAK,jota johtaa Lyly. Pitäisi olla vain yksi demokraattisesti valittu hallitus,joka viimekädessä vastaa kaikesta. Tätä pohjalainen jäärä Lyly ei ymmärrä. Tästä seuraa Suomen tuho.
Järkyttävää tosiaankin SAK:n menettely. Ei auta Sipilällä muu kuin ottaa kaikki keinot käyttöön ja kukistaa SAK. Työntekijämaksut pois, ammattiyhdistysjäsenmaksut verolle ja paikallisella tasolla sopiminen voimaan. Eiköhän sen Hakaniemen linnoitus muru näillä keinoin,kun eivät ymmärrä. Lakkoon eivät tässä tilanteessa uskalla mennä,
Ajatelkaa hyvät kansalaiset ei missään Euroopan maassa ole ammattijärjestöille niin suurta valtaa kuin Suomessa. Katsokaa näiden työmarkkipamppujen esiintymistä telkkarissa. Kyllä se Venäjän tason ylimielisyydessään ohittaa ja Pohjois-Korean Kim Unto Illin tasoa lähenee. Ei puutu kuin SAK:n omat uutiset telkkarissa. Ruotsinkielisillä,venäjänkielisellä ja englanninkielisillä sellaiset jo on,ei muuta kuin vielä SAK:lle vielä omat uutiset,missä voivat selittää etteivät neuvottelut onnistu kun piti saada säästöjä 5 % edestä,mutta se neuvottelut kariutuivat siihen,ettei etukäteen tiedetty mitä se tarkoitti.
Kyllä olisi ollut parin kolmenkymmenen liiton henkilökunnalla aikaa etukäteen laskeskella mistä säästöt otetaan,mutta ei onnistunut ja tuli kiire.Voi,voi voiko tälläistä kestää 2000-luvun Suomessa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Juuri näin! Sipilän pitäisi todeta ykskantaan, että helvetti soikoon, eihän tämä kolmikanta ole mistään kotoisin.

Mutta Sipilä tuntuu olevan paljolti samanlainen nössö kuin Katainenkin. Suuret oli miehellä puheet ennen vaaleja ja omaan kokemukseensa yritysjohtajana se vetosi tuon tuosta ja antoi ymmärtää, että hän kyllä panee samalla metodilla kuntoon myös koko Suomen! Mutta nyt se nähdään, kantapään kautta, että koko maan ja maan hallituksen johtaminen on aivan eri asia kuin oman melko piskuisen yrityksen johtaminen.

Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus olisi tietenkin poistettava; silläkin tavalla jo valtion kassaan kilahtaisi muutama sata miljoonaan euroa. Ay-järjestöjen sijoitusomaisuuden tuotot pitäisi, tietenkin, panna verolle; ja taas valtiolle tulisi parisataa miljoonaan lisää verotuloja per vuosi.

Työttömyyskorvaukset ja ansiosidonnaisuudet tulisi pikaisesti puolittaa ja maksuaikoja lyhentää, Nyt porukka, esim. rakennusmiehet, voi vetää lonkaa vuosikausia, sillä heidän ei kannata lähteä raskaisiin ulkotöihin rakennuksille tai muualle, sillä hyvillä ansiosidonnaisuuksilla pärjää aivan yhtä hyvin kuin palkallakin. Rakennusliikkeiden on ollut pakko palkata rakennusmiehiä Virosta ja monesta muustakin maasta monia tuhansia. Nyt suomalaisista rakennustyöläisistä peräti 15 % on ansiosisonnaisuudella - lue: he eivät halua mennä töisin - ja siksi rakennusfirmojen on ollut turvauduttava ulkolaisen työvoiman käyttöön.

Kaikki tietävät, että paikallisiin työelämän sopimuksiin tulisi päästä - se on käytössä kaikissa muissa vertailumaissa - mutta Suomessa junnataan yhä edelleen ja mistään mitään välittämättä vain näissä hemmetin keskitetyissä ja valtakunnanlllisissa työehtosopimuksissa ja tupoissa,

Selvää myös on, että yleissitovista työehtosopimuksista pitäisi hetimiten luopua; se on täysin ristiriidassa paikallisen sopimisen ja paikallisten sopimusten idean kanssa.

Nyt mediat kirkuvat otsikoissaan, että kun yhteiskuntasopimus kaatui, jokaisen suomalaisen pussista otetaan 100 e/vuosi vai olisko se 100 e/ kk.

Harran Jumala, so what, sillä tuohan on aivan mitätön summa kun ajatellaan mihin SAK, STTK ja nämä kaikki hemmetin metalli- ja paperiliitot ovat meidät ahneuksissaan ja typeryyksissään ajaneet.

Korjausliikkeen, leikkausten ja veronkorotusten tulksi paljon, plajon suurempia, vähintään 500 euroa per kuukausi.

Lapsilisät tulisi puolittaa ja niiden maksaminen tulisi lopettaa hyvätuloisten osalta kokonaan.

Pelkään kuitenkin pahinta, että hallituksen ja johtorion eli Sipilän, Soini ja Stubbin nössöily vain jatkuu jatkumistaan eikä minkäänlaisia kunnon korjausliikkeitä saada aikaan. He odottavat ihmettä eli suhdanteiden kohenemista, mutta järkevät ihmiset käsittävät, että sellaista ihmettä ei Suomessa enää nähdä.