tiistai 24. marraskuuta 2015

984. Raiskaus Kempeleessä


1. Nuori 14-vuotias tyttö raiskattiin Kempeleessä eilen maanantaina kello 22.30 aikaan. Oulun poliisin tiedotteen mukaan kaksi ulkomaalaista nuorta miestä oli käynyt Asematiellä tyttöön käsiksi. Tyttö oli raahattu metsään, jossa ainakin toinen epäillyistä oli raiskannut hänet.  Molemat teosta epäillyt ovat poliisin mukaan Afganistanista tulleita turvapaikanhakijoita.

2. Rikospaikalle oli sattumalta tullut kaksi paikkakuntalaista miestä, jotka hälyttivät paikalle apua. Poliisin koirapartio seurasi tekijöiden jälkiä, jotka johtivat erääseen asuntoon. Sieltä poliisi tavoitti kaksi 5-17 -vuotiasta nuorukaista, jotka otettiin kiinni epäiltyinä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 
3. Asian esitutkinta aloitettiin tiistaiaamuna. Tapahtumien tarkka kulku ei ole vielä selvillä. Poliisi suorittaa ensin uhrin puhuttelun sekä kuulustelun ja aloittaa tämän jälkeen epäillyn kuulustelut. Poliisin mukaan akuutti tulkkipula on viivästyttänyt epäiltyjen kuulustelujen aloittamista. 

4. Pääministeri Juha Sipilä (kesk), joka on itse kotoisn Kempeleestä, tuomitsee kotikunnassaan tapahtuneen raiskauksen. Sipilän sanoo olevansa järkyttynyt tapauksesta, jota hän pitää vakavana, inhottavana ja raukkamaisena tekona, jos siitä julkisuuteen kerrotut tiedot pitävät paikkansa. 

5. Pääministeri kertoi aikovansa selvittää mahdollisimman pian, aiheuttaako tytön raiskaus muutoksia lainsäädäntöön. Hän muistuttaa, että turvapaikanhakijoille on vastaanottokeskuksissa "yritetty kertoa, miten naisiin Suomessa suhtaudutaan". 
Tietoa on Sipilän mukaan jaettu myös siitä, millainen on suomalainen oikeusvaltio. 
6. Sipilä on kutsunut vielä täksi päiväksi koolle kriisikokouksen, jossa ovat mukana myös oikeusministeri Jari Lindström ja sisäministeri Petteri Orpo. - Saa nähdä, aikooko ministeri Lindström jälleen kerran toistaa näkemyksensä kuolemanrangaistuksen palauttamisesta rikoslakiin.
7. Pääministeri Juha Sipilällä on koti eli omakotitalo Kempeleessä. Hän hätkähdytti syyskuun alussa, ei vain koko Suomea, vaan myös aika laajasti muutakin maailmaa, lupaamalla Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Tiedossa ei ole, onko Sipilän kotiin jo otettu turvapaikanhakijoita ja jos on, ovatko nämä mahdollisesti lähtöisin Afganistanista. Sipilä halusi ilmoituksellaan kannustaa mahdolllisen monia suomalaisia antamaan asunnon turvapaikanhakijoille.

8. Juha Sipilän mukaan hätäkokouksen keskustelun aiheena on muun muassa se, miten turvapaikan hakuaikana tehdyt rikokset vaikuttavat turvapaikkapäätökseen. Pääministeri aikoo selvittää myös, pitäisikö olla automaattisesti selvää, että jos rikos tehdään turvapaikanhakuaikana,  niin turvapaikkaa ei myönnetä. Tämän tyyppisissä tapauksissa on syytä myös keskustella siitä, että tulisiko rikoksista tuomituille määrätä automaattisesti myös karkotuspäätös, Sipilä kertoo.
9. Pääministeri Sipilä korostaa, että vastaanottokeskuksissa ja järjestelykeskuksessa turvapaikanhakijoita kyllä on valistettu Suomen oikeusvaltion käytännöistä ja siitä, miten naisiin suhtaudutaan. 
10. Pääministerin reaktio on ymmärrettävä, mutta toisaalta on syytä hieman ihmetellä, miksi vasta kyseinen törkeä raiskaus sai Sipilän järkyttymään ja ryhtymään toimenpiteisiin. Suomessa tapahtuu joka viikko, ellei joka päivä, raiskauksia, joista melko suuri osa on törkeitä. Kaikki raiskaukset ovat, pääministerin sanoja lainatakseni, vakavia, inhottavia, raukkamaisia ja tuomittavia tekoja. Puuttuiko Sipilä asiaan lähinnä vain sen takia, että ko. rikos tapahtui hänen kotikunnassaan Kempeleessä?
11. Mitä tämänpäiväisessä hätäkokouksessa voitaisiin päättää tai saada aikaan? Tuskin kovinkaan paljon. Varmaankin päätetään aloittaa Sipilän edellä kaavailemat selvitystoimet. Tulisiko pääministerin julistaa maahan erityinen naisrauha ja määrätä, että tämä saatetaan pontevasti nimenomaan turvapaikanhakijoiden tietoon? Pitäisikö raiskauksia koskevia rikoslain säännöksiä muuttaa? Niitä on muutettu ja ankaroitettu viime vuosina jo useita kertaa. Eduskunnalle on alkusyksyksyllä jätetty lakialoite, jonka mukaan törkeästä raiskauksesta tulisi tuomita aina, siis myös ensikertaisille, ehdoton vankeusrangaistus, ei milloinkaan ehdollista, kuten nykyisin varsin usein tapahtuu. Lakien valmistelu ja lakiesitysten ja  -aloitteiden käsittely eduskunnassa on kuitenkin tunnetusti varsin hidasta puuhaa.
12. Kaduttaako pääministeri Juha Sipilää mahdollisesti hieman lupaus, jonka hän antoi syyskuussa ja jossa hän ilmoitti antavansa kotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön? Julkisuudessa on arveltu, että pääministerin lupaus on saattanut kiihdyttää Suomeen ja etenkin Ruotsista Pohjois-Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Tästä ei ole näyttöä eikä sellaista liene mahdollista edes saada. Spekulaatioita voidaan kuitenkin aina esittää.

13. Juuri äsken tulleen tiedon mukaan Sipilän koollekutsuma kriisikokous on jo pidetty ja päättynyt. Varsin nopeaa toimintaa siis, sanoisin. Juha Sipilän mukaan Suomen lainsäädäntö on ko. asioissa "ajan tasalla".  Pääministeri kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän ja kaksi muuta ministeriä eivät itse asiassa edes kokoustaneet  Kempeleen asian johdosta, vaan he kävivät "ylipäänsä läpi näitä vastaanottokeskuksissa ja niiden ulkopuolella tapahtuneita häiriöitä. Ne ovat poliisin mukaan lisääntyneet”. 

14. Aika outoa. Miksi ihmeessä sitten oli ylipäätään syytä pitää mainittu kokous ja kutsua sitä hätä- tai kriisikokoukseksi, jos Kempeleen tapauksella ei ollut osaa eikä arpaa kokouksen järjestämisessä?
15. Sipilän mukaan poliisin vartiointia ja toimintaa vastaanottokeskusten ympärillä on viime aikoina lisätty. Toimia turvapaikanhakuprosessin lyhentämiseksi käydään viikoittain läpi. Lisäksi sisäministeriön johdolla on panostettu turvapaikanhakijoiden valistamiseen muun muassa naisiin kohdistuvan häirinnän suhteen.
16. Sipilän mukaan tiistain kriisikokouksessa käytiin läpi myös sitä, voiko esimerkiksi rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista nopeuttaa. ”On selvä, että vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikkapäätökseen. Totesimme, että lainsäädäntömme on itse asiassa hyvin ajan tasalla näissä kysymyksissä,” pääministeri vakuutti. - Tämäkin asia on siis kunnossa.
17. Pääministeri ei kokouksen jälkeen halunnut ottaa suoraan kantaa siihen, ovatko Kempeleen raiskauksista epäillyt edes turvapaikanhakijoita. Nyt hän puhuu pyöreästi vain "ulkomaalaistaustaisista" nuorukaisista. ”Se on poliisin tiedotettava asia, olen viitannut vain julkisuudessa oleviin tietoihin,” väisteli Sipilä, kun häneltä kysyttiin, ovatko epäillyt  turvapaikanhakijoita.  Sipilä korosti, että kaikkia turvapaikanhakijoita ei pidä leimata kyseisen rikosepäilyn takia. 
18. Juha Sipilä puhuu julkisuudessa koko ajan vatuloinnista ja jamppaamisesta. Hänen hallituksensa on peruuttanut liki kymmenkunta tärkeää lakiesitystä tai vastaavaa suunnitelmaa, jotka koskevat suomalaisten teollisuus- ja vientiyritysten kilpailukykyvyn parantamista.  Mitkään toimenpiteet eivät kuitenkaan tunnu auttavan, jos nyt hallitus niitä ylipäätään saisi joskus aikaan. Suomen bruttokansantuote kasvaa hitaimmin koko Euroopassa, Kreikallakin menee paremmin kuin Suomella. Suomi on talouskasvun kriisimaa. Meillä lakkoillaan parhaillaan kiihkeästi. Osa postin työntekijöistä on lakossa ja mm. AKT:n tukilakkojen on määrä alkaa ensi maanantaina. Ne uhkaavat katkaista suuren osan ulkomaanviennistä. 
19. Juha Sipilän hallitus tuntuu menettäneen otteensa. Hallitus näyttää itse vatuloivan monessa asiassa pahasti. Hallituksen pitäisi kokoontua joka viikko kriisikokoukseen, ei Kempeleen raiskauksen tms. tapahtumien vuoksi, vaan siksi, että hallitus voisi vihdoin saada aikaan edes jonkinlaisia uudistuksia ja toimenpiteitä, joiden avulla pääministerin kaavailemaa kilpailukykyloikkaa voitaisiin edes yrittää ottaa.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jopa poliisi eli nettipoliisi on kummastellut pääministerin intoa hätäkokouksen pitämisestä: "Elämme ihmeellisiä aikoja", sanoo ylikonstaapeli Marko "Fonba" Forss

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1448341164125.htm

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt eli vasta sen jälkeen kun pääministerin koollekutsuma kriisikokous on jo pidetty, kerrotaan pääministerin kansliasta, ettei kokoutas suinkaan päätetty pitää Kempeleen raiskaustapauksen johdosta, vaan kysymyksessä olikin trion (Sipilä, Orpo ja Lindström) kokous, joka oli päätetty pitää jo aiemmin. Kokouksessa poliisiylijohtaja ja sisäministeri antoivat tilannekatsauksen pääministerille ja oikeus- ja työministerille turvapaikanhakijatilanteesta. Uutisen kriisikokouksessa välitti tiedotusvälineille STT.

Jahas, onpa todella heikkoa tiedottamista valtioneuvostossa. Aiemmin sitä on esiintynyt lähinnä yhden hallituspuolueen eli perussuomalaisten puoluetoimistossa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämäkin raiskaus olisi jäänyt tekemättä, mikäli näitä rikollisia "partalapsia" ei olisi päästetty Suomeen. Pääministeri Sipilä ei ainakaan ole tehnyt mitään maahanmuuttotulvan tukkimiseksi.

Kahden tyttären isänä olen todella raivostunut tästä törkeästä ja raukkamaisesta rikoksesta. Valitettavasti asun Etelä-Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, entäs persut sitten?

Ennen huhtikuun vaaleja ne kaikki lupasi pyhästi, että yksi asia on selvä ja siinä takkimme ei käänny tippaakaan:maahanmuuttoa rajoitetaan eikä misään nimessä lisätä, jos me oomma hallituksessa!!

Kuinkas siten kävikään? Turvapaikanhakijoiden maahantulo on kasvanut aivan räjähdysmäisellä tavalla.

Ja persut ei tee hallituksessa yhtään mitään tämän estämiseksi tai edes vähentämiseksi. Jarppa Lindströmistä tehtiin kaiken lisäksi paitsi työ-ja oikeusministeri, myös turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta vastaava minsteri.

Onko tämä lumiukko tehnyt jotakin, jotta turvapaikanhakijat jättäisivät suomalaiset tytöt ja naiset rauhaan? Kysyn vaan! Vastaus; ei kerrassaan mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri nyt:

http://yle.fi/uutiset/poliisi_huolissaan_turvapaikanhakijoiden_harjoittamasta_seksuaalisesta_hairinnasta/8479126

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/sisaministeri_ja_poliisiylijohtaja_hairiot_ja_vakivalta_lisaantyneet_vastaanottokeskuksissa/8478854

Anonyymi kirjoitti...

Enpä usko, että Suomessa on niin usein alaikäisiin kohdistuvia raiskaustapauksia, kuin blogisti antaa ymmärtää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Höhlä!
En puhunut vain alaikäisiin kohdistuvista raiskauksista, vaan raiskauksista yleensä, siis kaikenikäisten naisten raikauksista (kohta 10).

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Yle Uutisten (klo 20.30) mukaan Juha Sipilä halusi selvittää kriisikokouksessaainoastaan yhden asian: Onko Suomen lainsäädäntö "näissä asioissa" (tarkemmin siis kysymystä yksilöimättä) ajan tasalla?

Kokoukoksen anti oli Sipilän ja Yle Uutisten mukaan selkeä: Lainsäädäntö on ajan tasalla.

Voi pyhä yksinkertaisuus! Tämän kysymyksen ja asian vuoksi pääministerin todellakin piti pannan pystyyn kiireellinen kriisikokous!

Kas, kun Juha Sipilä ei tällä kerralla uhannut hallituskriisillä ja ilmoittanut, että aamulla "hän kävelee presidentin puheille", jollei tyydyttävää vastausta tule!

Anonyymi kirjoitti...

Niin, no, eihän Sipilä tiennyt sitäkään, että kaikki eivät saa lomarahaa.
Ei kai sitä nyt voida olettaa, että hän ulkomaalaislaista mitään tietäisi, uskaltaisi kysyä asiaa avustajaltaan tai että joku avulias jopa sen hänelle kertoisi ilman, että asiasta tarvitsisi tehdä isompaa numeroa.

Anonyymi kirjoitti...

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mielestä Kempeleen raiskauksessa on kyse yksittäistapauksesta, joka on saanut suhteettoman huomion siihen nähden, että maassamme on ennestäänkin seksuaalirikoksia. Nerg sanoo US:n haastattelussa, että näitä tapauksia yhdistävä tekijä on syrjäytyminen, johon pitäisi puuttua. Syrjäytyminen?!

Optulan tutkimuksissa käy kiistatta selville, että maahanmuuton ja raiskausten välillä on syy-seuraussuhde. Naisiin kohdistuva väkivalta on myös vahvasti osa sitä kulttuuria, josta nämä raiskaajat tulevat. Tämä tieto on luettavissa kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen raporteista.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuo Päivi Nergin lausunto ja haastattelu U-S:ssa meni kyllä pahasti hakoteille, kuten sen saamista kommenteistakin ilmenee.

Mieleen hiipii väkisin ajatus, että pitäisikö hallituksen vaihtuessa vaihtoon komentaa aina myös ministereiden johtamiinsa ministeriöihin valikoimat kansaliapäälliköt, sillä useimmissa tapauksissa kyseessä on puhtaasti poliittisista virkanimityksistä. Nergin valikoi kansliapäällikön virkaan ohi monien pätevien hakijoiden sisäministeri ja kd:n silloinen puheenjohtaja ja to Päivi Räsänen Riihimäeltä. Kysymyksessä oli poliittinen virkanimitys.

Anonyymi kirjoitti...

Vastaus kaipaisin että miten Suomen lainsäädäntö suhtautuu siihen että turvapaikanhakija joka syyllistyy rikokseen karkoitetaan maasta. Tämä oli kysymys mutta Sipilä vain kertoi että hän sai vastauksen, vastausta ei tosin kerrottu kansalle. Mä en myös ymmärrä mikä laki pakoittaa Suomen maksamaan turvapaikan hakijoille käteistä kun Saksassakaan sitä ei makseta. Ei ainakaan mikään eu-laki. Samoin ihmettelen miksi turvapaikan hakijat saavat liikkua kuten haluavat. He ovat tulleet Shengen alueelle laittomasti, mun oikeustajuni mukaan se ei tuo oikeutta liikkua täällä vapaasti. Tampereen rautatieasemalle on jo avattu kellaripankki jossa on mahdollista siirrellä rahaa käteisenä ei puolille maailmaa.

Sitten kysymys: Jos lähden Ruotsiin ja haen turvapaikkaa niin saanko rahaa ja majoituksen että voin lomailla pidempään. Ja saanko tonnin jos lupaan matkustaa vapaaehtoisesti takaisin Suomeen.

Anonyymi kirjoitti...

Se vähän ihmetyttää, että miksi nämä matu -parta"lapset" eivät raiskaa omien heimolaistensa naisia ja tyttöjä vaan pitää käydä puolustuskyvyttömien suomalaisten kimppuun. Vai onko tämäkin asia salainen?

Tämän "toimittaja" -Happosen asenteellisuus eli suomalaisen tytön raiskaamisen vähättely tuli jälleen selväksi eilisessä pääuutislähetyksessä. Käsittämätöntä miten siis nainenkin voi vielä puolustella näitä sikamaisuuksia. Ylen hieno YLE ei pettänyt taaskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin Päivi Nerg on pärjännyt kansliapäällikkönä. Yliopiston hallintojohtajuus lienee antanut valmiuksia myös sisäministeriön hallinnon johtamiseen. Nimitys lienee ollut ainakin osin poliittinen. Tosin valintaa kai tuki se, että ulkopuolinen arvioijakin oli arvioinut saman henkilön johtamisosaamiseltaan parhaaksi.

Mitä tuohon haastatteluun tulee, niin toimitushan jutut kirjoittaa. Sitaatit haastateltava saa etukäteen tarkistaa ja muutattaa, mutta toimittajien välitulkintaspiikkeihin haastateltu ei yleensä saa ennen juttujen julkaisua vaikuttaa. Yksittäistapaustekstiä ei esitetty US:n uutisjutussa Nergiltä siteerattuna lausuntona, vaan toimittajan omana välitekstinä. Siihen kommenteissa oli aktiivisesti puututtu, mutta alkuperäisessä jutussa se ei tosiaan tule Nergin "suusta", vaan toimittaja Jenni Tammisen omia tulkintoja kuvaavana välispiikkinä.

Siru Pola kirjoitti...

Eliitti ja hallitus ja "oikeusoppineet" ja yliopistoväki salailevat ja vähättelevät kaikkea. YLE kertoo vain hallituksen totuuden. Ei eläkeläisllekään anneta mitään asuntoja ilmaiseksi eikä työttömille kantasuomalaisille mitään anneta. Eikä suomalaiset saa rahaa juuri mistään kukaan. Eikä leipäkasseja.

Näitä hyysätään ja koulutetaan, mutta ei suomalaisia kouluteta. Näille annetaan työpaikkoja ja rahaa mutta suomalaisille ei. Ja leipäkasseja annetaan.

Milloin joku (Oha-allah ) kertoo totuuden??

Jyrki Virolainen kirjoitti...

No, jo nyt on markkinat:
Tepa Utriainen on näet huolissaan siitä, että ulkomaalaiset ovat raiskaustilastoissa "yliedustettuina":

http://yle.fi/uutiset/utriainen_ulkomaalaiset_yliedustettuina_raiskaustilaistoissa/8480098

Anonyymi kirjoitti...

1.5.2015 voimaan tulleen valtion virkamieslain 9 a §:n mukaan kansliapäälliköt, osastopäälliköt, ym. nimitetään korkeintaan viiden vuoden määräajaksi (tietyin poikkeuksin). Aiemmin asetuksella vain tietyt virat määriteltiin aina määräaikaisesti nimitettäväksi.

Tuleepa ainakin jollakin aikajänteellä mahdollisuus kierrätyksiin.