keskiviikko 10. elokuuta 2016

1034. Antti Ruuskaselle olympiahopeaa - Lontoon kisoista 2012

Lontoon mitalikolmikko kukitettuna, dopingista nyt kärähtänyt Oleksandr Pjatnytsja vasemmalla, keskellä kultamitalisti Keshorn Walcott

1. Suomaisurheilijoilla ei ole mennyt hyvin Rion olympiakisoissa. Suoraan sanottuna suomalaisilla on mennyt helvetin huonosti. Heidän kisasijoituksensa ovat keikuneet 30-50 välillä! Parhaan sijan on toistaiseksi saavuttanut Pekingin kultamitaliampuja Satu Mäkelä-Nummela, joka oli naisten trapissa kymmenes, mutta ei selviytynyt finaaliin. Ruotsi on saavauttanut jo pari kultaa ja hopeaa ja Tanskakin pari mitalia. 
2. Tarvitaanko Suomessa sellaista byrokraattista elintä kuin Mika Kojonkosken johtamaa ja Olympiakomitean asettamaa Huippu-urheiluyksikköä? Ei tarvita, sillä eihän mainitulla yksiköllä, joka aloitti toimintansa 2013, näytä olevan minkäänlaista vaikutusta kun puhutaan huippu-urheilusta ja olympiakisamenestyksestä. Yksikön perustamisen myötä Suomen urheilumenestys on päinvastoin huonontunut kv. kisoissa. Yksikkö on tuottanut hyviä ja isopalkkaisia työpaikkoja parillekymmenelle ihmiselle, siinä kaikki. Tuollaiset yksiköt ja elimet olisi hetimiten lakkautettava ja valmennus pantava kokonaan uusiin puihin. Mutta kuten kokemus on Suomessa osoittanut, näin ei hevillä tule käytänössä tapahtumaan. Kojonkosket ja muut yksikkömiehet ja -naiset pitävät kynsin hampain kiinni työpaikoistaan.
3. Mutta aivan noin synkkä tilanne Suomen kanalta Rion kisoissa ei sentään ole. Suomi on jo ehtinyt saavuttaa yhden uuden mitalin, vaikka asianomainen urheilija ei ole ehtinyt Riossa vielä edes omassa lajissaan esiintyä. Kyse on keihäänheittäjä Antti Ruuskaselle tulleesta hopeamitalista. 

4. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tiedotti nimittäin Riossa eilen tiistaina, että Lontoon olympiakisoissa vuonna 2012 keihäänheiton hopeaa voittanut - oikeastaan saanut, vain kultamitali voitetaan - ukrainalainen Oleksandr Pjatnytsja on kärynnyt dopingista. Tämä merkitsee sitä, että pronssille Lontoossa jäänyt Antti Ruuskanen nousee hopealle. Hyvä! Ruuskasella on mitali kolmista arvokisoista, eli hopea Lontoosta, kultamitali vuoden 2015 EM-kisoista ja pronssia tämän vuoden Amsterdamin EM-kisoista. Kaikenvärisiä mitalleja siis löytyy.
5. Ukrainalaisen käry varmistui Lontoon olympiakisojen uusintatesteissä. Hän jäi kiinni turinabol -nimisestä anabolisesta steroidista. Tero Pitkämäki sijoittui Lontoon olympiakisoissa viidenneksi, joten hän nousee käryn myötä tuloslistalla neljänneksi. Prossille nousee Unkarin Vitezlav Vesely. Lontoon keihäänheiton tulostaso oli aika vaatimaton. Kultaa voittanut  Trinidadin Keshorn Walcott heitti  84,58, Pjatnytsja 84,51, Antti Ruuskanen  84,12 ja Tero Pitkämäki vain 82,80.
6. KOK:n tiedotteen mukaan Pjatnytsjan lisäksi Pekingin ja Lontoon uusintatesteissä ovat kärynneet myös turkkilainen painonnostaja Nurcan Taylan, armenialainen painonnostaja Hripsime Khurshudyan ja valkovenäläinen moukarinheittäjä Pavel Krivitski.

7. Dopingvalvonta on  viimeisten 5-10 vuoden aikana eri tavoin tiukentunut, hyvä näin. Mutta selvää on, että dopingia käytetään yhä edelleen runsaasti. Olisikin syytä harkita, että olympiakisojen mitaleita ei jaettaisi vielä ao. kisoissa, vaan vasta neljän vuoden kuluttua seuraavien olympialaisten yhteydessä. Jos tällainen systeemi olisi voimassa jo nyt, jaettaisiin Rion mitalit vasta Tokion kesäolympiakisoissa 2020. Neljän vuoden "väliaikana" dopingasioista ja käryistä voitaisiin riidellä eri instansseissa ja tuomioistuimissa. Ainakin asianajajat voittaisivat!

8. Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen menestystoiveita Riossa nostaa se, että yksi ennakkosuosikeista eli Egyptin Ihab Abelrahman kärähti kuukausi sitten dopingista; Abdelrahman sijoittui viime vuoden MM-kisoissa Pekingissä hopealle. MM-kultaa Pekingissä voitti Kenian Julius Yego. Sekä Abdelrahmania että Julius Yegoa valmensi suomalainen Petteri Piironen, mutta nyt  Piirosen valmennussuhde kummankin heittäjän kanssa on päättynyt. Abdelrahman ja Yego ovat valmentautuneet usein Kuortaneella. Miten Yegonkin puhtauden kanssa mahtaa todellisuudessa olla? Juliuksen tulo Rioon viivästyi, sillä mies myöhästyi lennolta, jolla hänen piti matkustaa kisakaupunkiin.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ukrainalaisen dopingkäry ei yllättänyt Antti Ruuskasta: "Ei lihasta niin opeasti puhtain keinoin tule"

http://www.hs.fi/urheilu/a1470793033670

AR:n mukaan "kaveri" eli Pjatsnytsja oli videoiden perusteella "turvonnut" v. 2012 nopeasti.

Anonyymi kirjoitti...

Antilla on siis hopea jo plkkarissa! Voi se napata vielä sen kultaisenkin mitskun sieltä Riosta.

Anonyymi kirjoitti...

Aon: "Voi se napata vielä sen kultaisenkin mitskun sieltä Riosta."

Ei maha Antin nykykunnolla onnistua, en uskoa edes mitaliin. Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Mitä blogisti itse veikkaa? Arvio Suomen huippu-urheilun tilasta osuu - valitettavasti - nappiin.

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä vaan Jarmo Hirvoselle joka totesi hiljattain ettei dopingista ole hyötyä keihäänheitossa..

Anonyymi kirjoitti...

Mistäpä tuo anonimi Ruuskasen nykykunnon tietää? Ei mistään!

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole enää "ronssiruuskasta"! Hopeaaa tuli Lontoosta ja kultaa tulee Riosta. Se on jämpti!

Anonyymi kirjoitti...

Julius Yego ei suinkaan myöhästynyt lennolta, syy lentolippujen puuttumiseen oli kisajärjestäjien. Mielenkiintoinen uutinen myös Kenian olympiajoukkueen yleisurheilujohtaja
Michael Rotichin kotiinkutsuminen koska hänen epäillään lahjoneen brittivalmentajaa dopingtesteistä varoittamisesta.

http://www.standardmedia.co.ke/sports/article/2000211192/kenya-s-rio-bound-team-refuses-to-leave-without-julius-yego