keskiviikko 17. elokuuta 2016

1039. Soini antoi potkut Jarmo Viinaselle

                                Timo Soini tänään pontevaa poikaa Tukholmassa...

1. Kirjoitin 13.7. tapauksesta, jossa Suomen Ruotsin suurlähettliläs Jarmo Viinasta epäiltiin epäasiallisesta käytöksestä viranhoidossa. Lehtitietojen mukaan kyse olisi ollut mm. joidenkin lähetystössä työskentelevien tai siellä vieraina käyneiden naisten seksuaalisesta lähentelystä tai häirinnästä. Ulkoministeriö oli suorittanut lähestystössä tarkastuksen ja Viinaselta oli pyydetty tarkastusraportin johdosta lausunto. Tapauksen käsittely oli tuolloin vielä kesken.

Blogikirjoitus nro 1030/13.7.2016

2. Eilen ulkoministeri Soini kertoi päätöksestä, jonka mukaan suurlähettiläs Viinanen kutsutaan Suomeen "nopeutetulla aikataululla". Suomeksi sanottuna kyse on siitä, että Viinaselle on tarkoitus antaa potkut lähettilään virasta ja hänet kotiutetaan UM:ään mahdollisia uusia tehtäviä varten. Nopeutettu aikataulu tarkoittaa UM:n mukaan siitä, että siirtyminen Helsinkiin tapahtuu "enemminkin viikoissa kuin kuukausissa". Nyt asiassa on tehty vasta ulkoministerin ehdotus, joka siirretään käsiteltäväksi valtioneuvoston yleisistunnossa. 

3. Lopullisen päätöksen asiassa tekee tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tämä on parhaillaan vierailulla Uruguayssa ja Brasiliassa, jossa hän seuraa Rion olympiakisoja, lähinnä miesten keihäänheittoa. Jos suomalaisheittäjät onnistuisivat tuomaan Suomelle mitalin, pääsisi myös Sauli Niinistö tavallaan "osingoille", kun hän puristelisi Antti Ruuskasen tai Tero Pitkämäen - tai molempien - käsiä tai innostuisi peräti halailemaan näitä.

4. Timo Soini ei kertonut eilen tarkemmin potkuehdotuksensa perusteluista. Soini vain viittasi ympäripyöreästi tekemäänsä "kokonaisharkintaan", "Suomen etuun" ja suurlähettiläämme toimintaedellytysten heikentymiseen. Hän ei sanallakaan maininnut, miksi Viinasen edellytykset hoitaa asianmukaisesti virkaansa ovat heikentyneet. Tyypillistä diplomaatti- ja protokollakieltä, josta perustelut puuttuvat.

5. Timo Soinilla oli kiire julkistaa päätöksensä, sillä hän tapaa tänään Tukholmassa kollegansa, Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin. Ruotsissa suhtaudutaan seksuaaliseen häirintään hyvin tiukasti. Suomen maineen vuoksi Timo Soinin oli ilmeisesti pakko antaa Viinaselle potkut. Muuten hän ei olisi voinut matkustaa tänään Tukholmaan.

6. Päätöksellään Soini toivoo tietenkin myös edes hieman kirkastavansa johtamansa ja täydellisessä gallupkaaoksessa olevan persupuolueen julkisuuskuvaa. Eilen Soini vaihtoi suit sait hallituksen ministerin, ja tänään hän antoi potkut suurlähettiläs Jarmo Viinaselle! On se aika kova jätkä tämä Timo Soimi! Mutta sitä eivät enää edes persujen kansanedustajat tunnu antavan Soinille anteeksi, että hän valitsi hallitukseeen mennessään itselleen sopivan ulkoministerin postin eikä halunnut ryhtyä valtiovarainministeriksi. 

7. Jarmo Viinanen ei jäänyt eilisen päätöksen jälkeen tuppisuuksi, vaan hän kertoi mm. Ilta-Sanomille pitävänsä Timo Soinin ratkaisua epäoikeudenmukaisena ja koko prosessia oikeuturvaansa loukkaavana. Viinanen vakuuttaa, ettei hän ole tehnyt mitään sellaista, joka olisi oikeuttanut tällaiseen päätökseen. Hänelle ei ole kerrottu yksityiskohtaisesti, miten hän olisi aiheuttanut sen, että hänen toimintaedellytyksensä olisivat heikentyneet. Viinanen kiistää syyllistyneensä minkäänlaiseen epäasialliseen käytökseen. Toisin kuin mediassa on väitetty, häntä ei ole missään vaiheessa epäilty seksuaalissta häirinnästä.

8. Niinpä niin. Diplomaatin elämä on mukavaa, rahaa piisaa, juhlia järjestetään ja tehtävien hoito on aika helppoa. Toisaalta virassa siinä ei parane juuri mokata eikä ainakaan jäädä kiinni naisten häirinnästä. Jo epäilyt jonkinlaisesta seksuaalisesta kähminnästä tai vastaavanlaisesta epäasiallisesta käyttäytymisestä riittävät potkuihin, jos niiden tueksi on edes jotain näyttöä. Jarmo Viinasen on kerrottu toimineen vastoin Timo Soinin ja UM:n ohjeita viime vuoden joulukuussa järjestäessään Tukholman lähetystössä perinteisen itsenäisyyspäivävastaanoton. UM oli nimittäin säästösyihin vedoten ilmoittanut maan kaikille lähetystöille, ettei mainittuja tilaisuuksia tällä kertaa järjestetä.  

9. On selvää, että Timo Soini on keskutellut päätöksestään etukäteen presidentti Niinistön kanssa. Niinistö on hyväksynyt Timo Soinin kaavailemat potkut. Kyse on kurinpitoseuraamuksesta ja ns. disponibiliteetistä, jolloin virkamies kutsutaan UM:ään odottelemaan, mitä asiassa tapahtuu ja annetaanko hänelle ministeriöstä mahdollisesti muita eli toisarvoisempia tehtäviä.

10. Jarmo Viinasen seuraaja Tukholman lähestystössä on jo selvillä. Uudeksi suurlähettilääksi tulee Hannu Himanen, joka hoitaa vielä jonkin aikaa Venäjän lähettilään hommia Moskovassa. Himasen tilalle Moskovaan puolestaan on menossa Mikko Hautala, joka toimii tällä hetkellä presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittisena neuvonantajana. Niinistö haluaa näemmä olla entistä paremmin selvillä, mitä Moskovassa oikein tapahtuu. 

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viinasen saamat potkut on noterattu laajasti Ruotsissa. "Harvinaista että suurlähettiläs lähtee näin".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016081722151838_uu.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisyyspäivien säästöpäätöksen teki Soinin edeltäjä Erkki Tuomioja. Päätös sopii hyvin Erkin kaltaiselle internationalistille.

Ei tässä ole mistään potkuista kyse. Käytäntö, jossa ulkomailla ollaan viisi vuotta yhdessä paikassa on vain käytäntö. Ministeriö saa koska tahansa ravistaa lähettiläät uusiin paikkoihin.

Helsinki on diplomaatin kotipaikkana siitä epämiellyttävä, ettei täällä ole valtion maksamaa residenssiä, autonkuljettajaa, kokkia, sihteeriä ja siivoojaa. Joutuu suomalaisen itsepalvelukulttuurin uhriksi.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Anonymi puhuu palturia.

Kyllä päätös Suomen lähetystöjen perinteisten itsenäisyyspäivävastaanottojen peruuttamisesta 2015 tehtiin lokakuussa 2015, jolloin ulkoministerinä oli Timo Soini.

Jarmo Viinasta ei ole irtisanottu, mutta hänet on päätetty siirtää pois Ruotsin suurlähettilään virasta ja vieläpä "nopeutetussa aikataulussa". Tosiasiallisesti kyse on siis potkuista suurlähettilään tehtävästä.

Viinasen toimikausi Tukholmassa alkoi 2014 ja hän olisi voinut olla virassaan normaalisti ainakin 2019 asti. Kun homma keskeytettiin puolivälissä, kyse ei ole mistään pikku- tai rutiiniasiasta.

Viinanen on itse vastustanut kiivaasti poissiirtämistään ja arvostellut Soinin eilistä päätöstä. Hänen tapauksensa on noussut isosti esille Ruotsissa tänään, jossa Timo Soini parhaillaan vierailee. Viinasen poissiirtämistä pidetään Ruotsissa "hyvin poikkeuksellisena".

Anonyymi kirjoitti...

PÄÄTÖS itsenäisyyspäivän juhlien perumisesta on tehty jo tämän vuoden alussa, jolloin asiasta tiedotettiin suurlähettiläille ja muille diplomaateille. Kesällä asia mainittiin suurlähettiläspäivillä, minkä lisäksi lähetystöjä on informoitu asiasta äskettäin lähetetyillä kirjeillä.

Siis vuoden 2015 alussa, jolloin ministerinä oli Erkki Tuomioja.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444701751050

Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystöjen ei pitäisi järjestää itsenäisyyspäivän vastaanottoja ensi vuonna

KOTIMAA 12.11.2014 21:12 Päivitetty: 12.11.2014 21:49

Vuonna 2014 ulkoministerinä oli Erkki Tuomioja.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1415771934103

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Todella kummallista höperöintiä anonyymiltä.

Otsikko Helsingin Sanomista 13.10.2015 - siis 2015, eikä 2014

"Suomen lähetystöt joutuivat perumaan perinteikkäät itsenäisyyspäiväjuhlat - UM:N mukaan säästö vastaa yhden edustiston vuosibudjettia".

Erkki Tuomioja ei ollut lokakuussa 2015 Suomen ulkomisterinä.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444701751050

Anonyymi kirjoitti...

Media sitkeästi istuttaa Timo Soinia Lontoon suurlähettilääksi. Puheenjohtaja Pertti Salolainen oli kyllä Lontoossa eläkeikään asti (1996-2004).

Seuraavan hallituksen ulkoministeri saattaisi hyvinkin todeta Timo Soinin sopivan paremmin Katajanokalle kuin Lontooseen.

Anonyymi kirjoitti...

Diplomatiassa erilaiset vastaanotot ym. ovat tärkeitä, mutta Soinille tietenkin sopii hyvin, että tässä kohdassa säästetään valtion varoja, ettei ulkovaltojen edustajia kestitä, kun köyhä Suomi ja sen kansa kärsivät valtion säästötoimista.

Anonyymi kirjoitti...

Viinasen vendetta?

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1471494359632

Akseli Rasva kirjoitti...

Viinanenhan oli moittinut ja puuttunut lähetystön henkilökuntaa (aiheesta) kun nämä olivat välittäneet verovapaita viinaksia. Ehkä tässä olikin kyseessä vain lähetystön henkilökunnan kosto? Kiinnostaisi tietää näitten tapahtumien aikataulu. Tuliko tämä Viinasen epäasiallisen käytöksen syyte vasta sen jälkeen kun Viinanen oli puuttunut tähän "perinteeseen"?